Issuu on Google+

Jordan Kasperson Portfolio


Sectional Model Studies

Conceptual Diagram

“L” Train Frequency

FREQUENCY OF ‘L’ STOPS

20

15

10

5 min

4:15am

5

6

7

8

9

10

11

12pm

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12am

1

2

5

6

7

8

9

10

11

12am

1

2

BROWN LINE - Weekday hours PURPLE LINE - Weekday rush hours only

FREQUENCY OF ‘L’ STOPS 20

15

10

5 min

4:15am

5

6

7

8

9

10

11

12pm

1

2

3

4

BROWN LINE - Saturday hours BROWN LINE - Sunday hours

Arial Rendering

Node Diagram

Change of density in the Cabrini-Greene neighborhood over 15 year span

1998

2005

2008

2013


RECLAMATION OF NEGLECTED SPACE Chicago, IL

This thesis is an exploration of how humans interact within the built environment and how the quality of life may be affected by these interactions. The site is the residual space underneath the “L” tracks which can be found throughout Chicago. This space provides a unique opportunity to reinvigorate a

Graduate Thesis

2013-2014

space by making new connections at a location that has always produced a sense of disconnection within the city. By analyzing the “L’s” existing infrastructures I propose to create socially activated programs that reinvigorate a once neglected aspect of the city.

Being able to rotate out a few programs is seen as an important aspect as it will allow for the spaces to adjust to what the area may need in the future, or help bring in events that attract people. The permanent spaces will provide the constant uses the area needs all the time, but the temporary uses will help allow for any new ideas to cultivate.

VISION

PERMANENT

TEMPORARY

CULINARY oo , a

RETAIL

o -U s, Market

EVENTS

Classes Shows Concerts

ENVIRONMENTAL

GATHERING

Front Perspective


5.

4.

4.

3.

3. 2.

6.

1.

P U D P U

P U

Chicago Ave.

Site Plan

UP N

Franklin St.

2.

1. First Floor Plan

Second Floor Plan

Cabrini-Greene

Hancock Building

5 MIN. WALK 1/4 MILE

Moody Bible Institute

10 MIN. WALK 1/2 MILE

5 MIN. BIKE 1 MILE

Merchandise Mart Landmarks


2.

DN

1. DN

Third Floor Plan

First Floor Plan Key 1. Market 4. Kitchen 2. Lobby 5. Restrooms 3. Cafe 6. Storage Second Floor Plan Key 1. Studio 3. Women’s Restroom 2. Studio 4. Men’s Restroom Third Floor Plan Key 1. Studio 2. Outdoor Terrace

Section Perspective

Interior Circulation

Interior Market


Concept Models

First Floor

Second Floor

Initial Theatre Sketch

Third Floor

Fourth Floor

Situated at the East end of River St., the Savannah Conservatory of Music rises above bluff level to create unique view corridors as one progresses through Emmet Park. The site is currently a transitional zone; depending on which direction along Bay or River St. one is traveling it is either a beginning or ending node along the river. The Savannah Conservatory of Music provides the connection that the town needs, finally connecting Emmit Park and River St for the vast pedestrians who occupy it daily. This main circulation cuts through the building separating the conservatory from the performance specific spaces. Here, a new cultural experience is created for the city to further their education and appreciation of all types of music.


This studio course addresses complex architectural problems in large non-urban and natural sites with topographic variation, along with a focus on building system analysis and integration. Through reinforcing our ability to make theoretical and technical judgments with confidence we were able to produce sophisticated design solutions.

SAVANNAH CONSERVATORY OF MUSIC Savannah, GA

Studio V-VI

Winter-Spring 2013


Suspended Ceiling

Cast-in-place Concrete Floor Site-cast Concrete Wall

Second Floor Elevation 28’-6” AMSL

Travertine Verneer Wall

Gravel Fill Earth Fill Continous Footing Drainage Pipe

First Floor Elevation 13’-6” AMSL

Detail Wall Section

scale: 3/8”=1’-0”

Longetudinal Section

scale: 1/16”=1’-0”


Nigth Render

East Elevation

scale: 1/16”=1’-0”

North Elevation

scale: 1/16”=1’-0”


Industrial Arts Center comprises of t wo components combining to create a relationship bet ween the communit y, and the architecture. The t wo ideas consist of a LIVE aspect that calls for t welve loft st yle housing units and a MAKE aspect asksing for light-weight manufacturing , ret ail, administration, workspace, and studio spaces to be WEAVED amongst itself and the communit y. This design achieves that goal by creating a sense of public/private spaces amongst the communit y, the users, and the residents together with the creation of t wo social interacting spaces on the site; the street level artist-market space, and the terraced-space shared bet ween the IAC workers and the residents. This design allows for those spaces to weave itself amongst the communit y while also using the cur vature of the front faรงade, found from the cur ves of the existing topography, to weave itself amongst the layers of the site. LIVE/Private MAKE/Semi-Private Market/Public

Circulation

Site Section A


This course focused on creating meaningful and well-developed solutions to architectural problems in urban environments. Through indepth analysis of urban site and functional program, an understanding of traditional building in the city was acquired.

LIVE•MAKE INDUSTRIAL ARTS CENTER Cincinnati, OH

LIVE•MAKE Industrial Arts Center explores the possibilit y of reactivating a historically significant area that has recently been neglected through creating a haven for one to live and work simult aneously. This is asking for the way one lives to reflect the way one works and vice versa. Along with creating a

S tu d i o I V

Fa l l 2 012

place for designers or artists to live and create simult aneously, the Industrial Arts Center should also activate the area around it in hopes of re-engaging the area into economic st abilit y along with allowing the continuation of the original living fabric.

Structure

Site Section B


Community Space Interior 1

Dorm Interior Community Space Floor Plan Dorm Section

Community Space Interior 2


This course was a collaborative desgin study with interior design student Justin DiPiero while studying aboard at SCAD’s Lacoste campus.

Site Plan

MAISON BASSE: GRADUATE STUDENT DORMS Lacoste, France

The concept for the design of Maison Basse is that of VERACITY, meaning truth. The truth in our design will be revealed through vernacular architecture, and clean, exposed design within the interior. The layout was created to t ake advant age of the sun’s path throughout the day to collect as much light as possible. The masonr y walls protect against the mistral winds of the valley while providing necessar y privacy. The modules are separated on each floor to maximize space. Each room may be the

Studio III

Spring 2012

same, but will be able to be personalized to the t aste of each new student. W ith only 192 sq. ft. to work with, ever y aspect of the module had to perform more than one t ask. This layout now includes private patios for each residence which also offers unique views of the valley and Lacoste to the students. The communit y space is a modern t ake on the traditional architecture. *Interior renderings done by Justin DiPiero


Having the main axis run through the center of the assembly space forces it to become the focal point of the overall scheme. By utilizing the assembly as a multipurpose space the communit y will be provided with a space that can be be flexible to adapt to their needs.while they are using this space. Att aching the classrooms around the assembly space will provide a cafeteria or gathering space for other events. The classrooms can open up throughout the day to help with air circulation as well as make the spaces seem lighter and less crowded then they might be. These spaces could

also be used for emergency functions when need be. The living quarters consist of a t wo stor y complex, the first floor being the resident’s living space, and the second floor providing semi-public gathering space. The first floor has small openings in the rammed earth walls along with a ventilation st ack to allow for air to circulate through it to keep the space conditioned. The second floor conprises a semi-open bamboo structure the space for friends and other residents to gather and interact with each other under shelter.

Site Plan

Wind and Circulation Axis

Site Section

Assembly Service

Lunch/Recess

Disaster Relief


Located in the Oromia territor y of Ethiopia, Kofele, is located in a ver y hilly terrain at an elevation of around 8,ooo feet above sea level. Working alongside non-profit organization, Go Design, we were able to gain an underst anding of the environment al and cultural elements of this area which contributed to the final product. This site had an existing structure built of bamboo, blue t arp, and a sheet met al roof that sur ved the communit y’s need of a church. The program asks for eight classrooms, an assembly space, ten living units, bathrooms, and a kitchen. This course focuses on how human factors affect and inform architectural design.

Classrooms and Assembly Section

FLEXIBILITY FOR A COMMUNITY Kofele, Ethiopia

Living Section

Studio 1

Fall 2011

Living Elevation


AMERICA’S SECOND HARVEST Savannah, GA

Studio 1

Fall 2011

The first three weeks of the quarter were spent designing and building a tool shed and garden space for Savannah’s food bank, America’s Second Harvest. Teaming up with a new local non-profit group, Go Design, one of the goals of this project was to use materials and resources that are native to Ethiopia. Although we were unable to get a hold of bamboo like we had hoped, we were still able to create rammed earth benches and soil cement pavers for the path way through the garden space. The skin of the shed is made out of wooden slats from extra shipping palettes that Second Harvest had. The shed is designed with a table top to provide a working area and a cistern to collect rain water runoff which then gets used to water their plants.


Jordan jpkasperson@gmail.com (630)209-9766 Kasperson 648 Farnham Ln. Wheaton, IL 60189


Jordan Kasperson Portfolio