Page 1

Architecture Portfolio Jordan Coslett M.Arch., University of Kansas


Bio

Since I was young I have been inspired by the built environement around me. Growing up in Halstead, Kansas, a rural farm town, I used my imagination as a means of escape, sketching whatever would come to mind. I enjoyed photography throughout high school and the ability to capture beauty around me, such as the massive, deteriorating barns that rise above the prairie. I still use photography today as a way to capture interesting geometries and light. Design is something that comes first hand to me, and thinking of new ways to solve problems gives me a sense of fulfillment. Things that inform my design decisions are vernacular Japanese architecture and California moderninsm. In my projects I use architectural trickery and modulation of light as a means of defining space, and I mke a point to implement sustainable and geographically contextualized systems.


Contents Central University of Venezuela Visitor’s Center Research & Implementation ______________________________________________________________ 1 Fruition ______________________________________________________________ 2 ______________________________________________________________ 3 ______________________________________________________________ 4

Kansas City Museum Expansion Reseach & Implementation ______________________________________________________________ 5 ______________________________________________________________ 6 Fruition ______________________________________________________________ 7 ______________________________________________________________ 8 ______________________________________________________________ 9 ______________________________________________________________10

Center for Dwelling Research & Implementation ______________________________________________________________11 Fruition ______________________________________________________________12 ______________________________________________________________13 ______________________________________________________________14 ______________________________________________________________15 ______________________________________________________________16 ______________________________________________________________17 ______________________________________________________________18


Central University of Venezuela Visitor’s Center Research & Implementation Considering Caracas, Venezuela’s warm climate and proximity to the equator, sun modulation and the use of natural ventilation were crucial design elements, not only to ensure the comfort of the visitor’s center’s inhabitants, but also to limit the building’s environmental impact.

The Central University of Venezuela saw a revitilization in the mid-twentieth century thanks to the modernist architect Carlos Raul Villanueva, thus many environmentally conscious, climatically centextualized buildings were available for inspiration.

Initial sketches, shown above, show synthesis of design. Conceptually, I thought of my building as a canopy that would shade itself and create a comfortable environment. Many iterations of form were considered before I arrived at a final idea for the building’s massing.

1


Central University of Venezuela Visitor’s Center Fruition The concept of a canopy evolved into the literal implementation of a ‘floating’ green roof that shields the lower level of the center from direct sun, the gallery level canterlivering over.

The ‘floating’ roof allows for the escape of rising heat as well as the flow of prominent winds from the northeast. Louvers were placed vertically on the northern facade, spaced far enough apart to allow an open view to El Avila National Park.

From left: First and second level plans

2


Central University of Venezuela Visitor’s Center Fruition

In order to minimize heat gain from the harsh afternoon sun while still allowing for natural daylight, three narrow ribbon windows equipped with vertical louvers were placed along the western facade. These windows also allow for cross-circulation of wind through the building.

Left: Multi-purpose atrium and second level balcony

Left: Second level gallery space, the vertical louvers fragmenting morning sun

3


The cantelivered gallery space creates a breezy, shaded catalyst for activity and conversation. People leaving class in the next building over could stop for a break under the canopy’s shade or even take a look around the visitor’s center.

Model shows the structural framework that supports the ‘floating’ roof and cantelivered gallery space

Model shows the visitor center’s massing as it relates to the surrounding structures at the university

4


Kansas City Museum Expansion Research & Implementation Although climatic factors in Kansas City are very different from those in Caracas, Venezuela, designing our buildings as a response to the climate in Kansas City was still crucial.

An initial site visit was conducted, and we were encouraged to explore the slope where our buildings would be placed.

One of my initial observations at the museum was the amazing view of the Kansas City skyline, and I decided to capitalize on the site’s vantage by designing my building to act as a ‘telescope’ of sorts, extending toward the city and providing a framed view from within.

5


Kansas City Museum Expansion Research & Implementation Developing my idea to frame the perfect view of the city, I measured the angle from the site to One Kansas City Place, downtown’s tallest and most iconic building. This angle informed the positioning of my building on the site.

Above right: Diagram developed by overlapping a protractor on a sattelite photo of Kansas City. I then traced a path to determine the optimum viewing angle of 27 degrees.

Sketches above demonstrate my instinct to point the building in the direction of donwtown, the front of the building angling out toward the city.

6


Kansas City Museum Expansion Fruition

Left: Render shows an exterior view from the slope of the hill

7

Right: Site plan of the expansion as it relates to the rest of the Kansas City Museum and the surrounding access routes.


Kansas City Museum Expansion Fruition

1 2

7 3 4 5 6

Floor Plan Main Level

Floor Plan Upper Level

13 14 12

9 8

10 11

Floor Plan Lower Level 2

Floor Plan Lower Level 1

MAIN LEVEL LOWER LEVEL 1 1. Reception Space 8. Stacks 2. Lobby 9. Computer Space 3. Women’s Restroom 10. Office/Meeting Space 4. Men’s Restroom 11. Administrative Restroom 5. Family Restroom 6. Mechanical LOWER LEVEL 2 12. Stacks UPPER LEVEL 13. Restroom 7. Multi-Purpose Space 14. Storage/Mechanical

8


Kansas City Museum Expansion Fruition

Above: Render shows exterior view of the space cut into the topography that allows light into the lower level of the building

Above: Render shows an interior view from the upper level. Wood louvers accentuate the curvature of the roof, the entire system pointing out toward the city.

9


Kansas City Museum Expansion Fruition

A section model was created to demonstrate my museum expansion’s unique attributes. The above image shows the continuity of each level and how they are connected by a series of suspended ramps. Also visible in this section cut are the beams which extend from the museum’s entrance all the way to the edge of the cantelivered green roof, its slight curvature giving a visual que that the building is directed at something worth looking at.

Image above right shows how the beams arch out over the recessed entrance to the museum, guiding guests into the space.

10


Center for Dwelling Research & Implementation The Center for Dwelling and adjacent Tiny House Village were born out of the need for a different kind of homeless shelter, one that would successfully assist the homeless and displaced on their journey to permananet housing through dignity, mentorship, and rehabilitation. Multiple case studies were researched to identify key characteristics of successful shelters across America, with CAPSLO Homeless Services Center in San Luis Obispo, CA being an insightful precedent.

The program for the building is distributed along a central spine, with rooms arranged private to public, east to west, and formal to informal, north to south. The arrangement of formal to informal correlates with the entrance on the south of the building being an informal space, whereas the clerical and medical rooms to the north are more formal. One of the major focuses of the Community Action Partnership is rehabilitation and mental health, so a large portion of the lower level is dedicated to mental health and medical examination rooms. The similarities between the center’s program and the specified program for our Center for Dwelling made CAPSLO Homeless Services Center a promising informant of programmatic organization. In addition to the building’s programmatic success, it uses a wide scope of climatic design elements, most of which could easily be tweaked to perform in Lawrence, KS, the location of the project.

11


Center for Dwelling Fruition

This scheme for the Center for Dwelling, a large main building that provides social and health services, coupled with the Tiny House Village, allows the homeless and displaced to recieve servies while having domain over their own private space. Other types of living situations, such as large, open ‘warehouses for the homeless’ do nothing to restore dignity and provide privacy to the especailly vulnerable group that frequents them.

12


Center for Dwelling Fruition West Elevation

North Elevation

13


Center for Dwelling Fruition The center consists of three levels, the center level offset and cantelivering out to the northwest. The three above-grade levels and basement are organized by program, with the basement consisting of MEP facilities, first level being primarily administrative, second level community oriented, and third level medical an personal care oriented. The cantelivered second level is supported by a series of CLT ribs that cut into the space, defining a series of reading niches within the library. These ribs also define exterior program, enclosing a children’s outdoor area on the first level and sensory garden on the third level. The ribs and louvers that wrap around and partially enclose the sensory garden reduce a sense of vulnerability that the homeless might feel without compromising views and ventilation. Level 1 Scale: 1/32” = 1’-0”

14


Center for Dwelling Fruition Level 2 Scale: 1/32” = 1’-0”

Level 3 Scale: 1/32” = 1’-0”

15


Center for Dwelling Fruition

A place for inquisition and furthering of knowledge, the library of the Center for Dwelling plays a pitotal role in rehabilitation of the community’s homeless and displaced. The library reaches out toward the Tiny House Village and the urban hub of Lawrence, signifying its dependence on the broader community and metaphorically ‘extending a helping hand’ out to those in need. Atop the cantelivered library is the Sensory Garden, a place of reflection and solace. With direct access from the Meditation Room, the Sensory Garden takes visitors on a tactile journey along a winding path, helping to ease the psychological stresses of living on the streets.

16


Center for Dwelling Fruition Axonometric Wall Section

17


Center for Dwelling Fruition

Above image shows how the ribs and louvers cut into the seond level of the building.

Left image shows the outdoor children’s play area on the first level, its boundaries defined by where the ribs meet the ground.

18

Jordan Coslett Portfolio  

A collection of works from my second and third year of architecture school.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you