Page 1

JGM

#

01

agazine

! W

Jaargang 1, uitgave 1

U E I

ING! L L VU N A ÉT A M NU

N

BOK & CREATIEVE INDUSTRIE 2.0 SEMINARS GASTCOLLEGES WOMMarketing CROSS MEDIA & MEER!

Een magazine over marketing, body of knowledge, seminars en andere creatieve bezigheden


02

advertisement

TW STEEL big in oversized watches

www.twsteel.com


advertisement

Macbook Air. The world´s thinnest notebook is here.

03


04

advertisement

IN STORES NOW


05

No1 Januari 2012

INHOUD p. 08

#JGMagazine

p. 019

NIEU MET W W.O.M.M. A VUL ANL p. 0 ING ! 2

p. 06 | Welkom

2

Ieder magazine wat voor het eerst geschreven wordt, verdient een goed welkom. Vandaar: een welkom.

p. 08 | Don Norman Een samenvatting van de lezing van Don Norman. Don Norman praat over design en emotie en wat deze twee voor elkaar kunnen betekenen.

p. 010 | Joseph Pine Joseph Pine heeft in 2004 een TED talk gegeven waarbij hij dieper ingaat op What Consumers want. Een goed lezing over authenticiteit verduidelijkt zijn verhaal.

p. 012 | Persona Richard de Bree uit Den Haag stelt zich even voor.

p.014

p. 014 | Gastcollege’s Hier worden de verschillende gastcollege’s en bekenen documantaires beschreven. Wat is er verteld en waar ging het over. Van dromen tot remixen!

p. 019 | WOMM Jantje staat nogsteeds zeer eenzaam in Den Haag. Weinig mensen geven iets om hem en daar moet verandering in komen. Lees hier!

p. 020 | Crossmedia Concepting Crossmedia is hip! Combineer alle mogelijke kanalen en zorg ervoor dat jouw acties elkaar versterken! Hip dus. Hier is het een en ander te lezen over crossmedia.


06

| Editorial

WELKOM Ieder magazine heeft een proper welkom nodig vind ik. Vandaar dit welkom. Welkom! Welkom bij de eerste editorial, van de eerste druk, van het eerste jaargang, van het eerste magazine over JG, #JGMagazine. #JGMagazine gaat over de Body Of Knowledgeopdrachten die gemaakt zijn binnen de minor Creative Industry II. Deze opdrachten omvatten dus de zogenaamde BOK. Maar genoeg over die BOK. Ik zal me even voorstellen: Ik ben Joppe en zoals waarschijnlijk begrepen is gaat dit magazine over mij, de dingen die ik gedaan heb en over lezingen die ik heb bijgewoond. Het gaat dus over mij, mij en mij alleen. Ik ben inmiddels 22 jaar oud en doe de opleiding Small Business & Retail Management aan de INHOLLAND. Inholland hoor ik jullie denken? Ja Inholland, ja... die school die... ach, we begrijpen hem. Verder heb ik hobby’s ja, net zoals ieder ander en dagelijks heb ik genoeg dingen om mij mee bezig te houden. Dit begint nu echt op een introductie te lijken bedenk ik me net. Laat ik dit nu al eens gedaan hebben! Lees dus meer over mij, mijn bezigheden en mijn interesses op mijn blog: www.jg-bok.tumblr.com En verder kun je me natuurlijk ook volgen op twitter. Dat doen we via @jopgro. §

vriendengroep tijdens kroegentocht

vriendin + ik


advertisement

07


08

| Seminar #1

Don Norman design and emotion 

Donald Arthur Norman is hoogleraar op het gebied van cognitieve wetenschap, design en usability. Hij is mede-oprichter van de Nielsen Norman Group en de auteur van het boek ‘The design of everyday things‘. Om maar even aan te geven dat hij best wel een baas is op dit vlak. Volgens Don is design uiteindelijk altijd bedoeld om te voldoen aan menselijke en maatschappelijke behoeften. Of het nou op een product, een bedrijf of een service gaat. In dit filmpje uit 2003 vertelt Don over ‘zijn nieuwe leven’. Een leven waarin hij probeert te begrijpen waar schoonheid, fun en emotie over gaan. Erg vermakelijk! bron: concept7.nl


Seminar #1 | Mijn nieuwe ik is schoonheid, aldus de net het podium opgelopen Don Norman. Hij verteld dat mensen altijd van hem zeiden dat hij wel oke was. Maar dat, als je zijn adviezen op zou volgen, alles prima zou zijn alleen erg lelijk… Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Daarom is hij dus een nieuw leven gestart. In zijn nieuwe leven zoekt hij naar de betekenis van schoonheid, aantrekkingskracht en emoties. De nieuwe Don wil alles smaakvol en leuk maken.

09

zwemmende vissen erin. Tijdens het pingpongen verschijnen er, telkens als de bal de tafel raakt golven en vluchten de vissen weg. De bal raakt daarna natuurlijk ook de andere kant en de golven raken de arme vissen en die kunnen geen rust vinden. Is het een goede manier om tafeltennis te spelen? Nee. Maar is het leuk? Ja! Absoluut. De enthousiaste Norman gaat verder met zijn verhaal wanneer het publiek gelachen heeft om zijn mooie voorbeeld van emotie en design. Don gaat nog even verder met een paar andere voorbeelden over design en emotie, neemt google op de schop en prijst de nieuwe Mini de hemel in. Hij geeft enkele voorbeelden van mensen die beter functioneren wanneer ze blij zijn en koppelt dit weer terug naar zijn “nieuwe ik”. Design en emotie is zeer belangrijk en vanaf hier wordt Norman ineens serieus. Hij verteld dat er 3 niveaus zijn waarmee rekening gehouden moet worden bij design en emotie. Het eerste niveau: Visceral, gaat over bijvoorbeeld de kleur van het lettertype of de vorm van de waterfles. Het gaat echt niet over het water wat er in zit, maar over de fles. De fles hervul je en gebruik je meerdere keren omdat hij er leuk uit ziet! Don Norman’s tweede niveau is het Behavioral-niveau. Dit niveau is, net als het eerste niveau, onbewust. Je kiest niet heel bewust je flesje water, en je denkt niet bewust na waarom je die auto nu zo mooi vindt. Dit gaat vanzelf. Bahvioral design gaat over het ‘‘in control’’ voelen over het product dat je gebruikt.

Het derde en laatste niveau van Don Norman is het reflective niveau van design. Je kunt het volgens Norman zien als het kleine deel van het brein dat geen controle heeft over wat je doet, kent de zintuigen niet, heeft geen controle over de spieren. Het kijkt wat er gebeurt. Het is het stemmetje in je hoofd dat kijkt en zegt: “Dat is goed. Dat is slecht.” of: “Waarom doe je dat? Ik begrijp het niet.” Het stemmetje in je hoofd is de basis van je bewustzijn. Je zou bijvoorbeeld in een roestig pretpark niet in een achtbaan Don kan hier uren over blijven vertellen en de mooiste stappen. Dat stemmetje zegt dan “Niet doen!”, wanneer verhalen erover bedenken. Hierdoor worden het geheel een achtbaan er goed uitziet kan het wel, volgens het stemrefelectief en komt er emotie bij kijken. Dat zijn de drie metje. componenten die ontwerp nodig hebben volgens hem. Don Norman eindigt zijn seminar met: “Dit zijn dus de Vervolgens komt Don Norman met een voorbeeld van nieuwe dingen van de nieuwe ik. Ik ben nu positief en vind een pingpongtafel. Hij verteld er een prachtig verhaal bij: dat alles nu ook een mooi en goed design moet hebben.§ Hiroshi Ishii en zijn groep bij het MIT Media Lab namen een pingpongtafel met een projector erboven. Ze projecteerden op de pingpongtafel een beeld van water met Vervolgens laat Don een foto zien van een Philippe Starck citruspers, gemaakt door Alessi. Hij is, volgens Don, zo leuk om in huis te hebben, maar hij staat bij hem in de gang en hij maakt er nooit sap mee. Er zat namelijk een klein papiertje bij waar op stond, “Gebruik deze pers niet om sap mee te maken. Het zuur beschadigt het verguldsel.”


010

| Seminar #2

Joseph Pine What Consumers Want

Joseph Pine werd bekend en beroemd met zijn marketingexperience-verhaal. ‘In een beleveniseconomie is het leven verworden tot een betaalde experience. Consumenten betalen bedrijven voor belevenissen. Daardoor vragen zij zich in toenemende mate af wat echt is en wat niet. Consumenten willen steeds vaker iets echts kopen van een oprecht/authentiek merk/bedrijf, in plaats van iets onechts van een nepper. Authenticiteit wordt dé nieuwe consumentengevoeligheid.’ Wat betreft de authenticiteit van de ‘nieuwe’ werelden stelt Pine dat er eigenlijk altijd sprake moet zijn van echte mensen waarmee anderen kunnen interacteren. En het is niet zo dat de virtuele wereld per definitie minder echt is dan de fysieke wereld. Een virtuele wereld kan voor sommigen zelfs authentieker zijn doordat ze er tijd in doorbrengen en echt interacteren met mensen en bedrijven. Bron: marketingonline.nl Pine begint zijn lezing snel. Hij begint met vroeger, waar commodities, grondstoffen, die later werden verandert in goods, goederen. Deze goedereneconomie begon te veranderen in een service-economie. De service-economie moet nu veranderen naar uiteindelijk de experiences-economie. Denk aan een Disney idee. Experience bijvoorbeeld in Las Vegas. Denk aan een “drinking wine” experience. Volgens hem zijn denken Nederlanders alleen dat Amerikanen alles volgens de Disney-experience willen, waar de Nederlanders het echt willen ervaren. Volgens Joseph is dat er niet. De experience gebeurt binnen in, door jezelf. Nederland is net zo gemaakt als heel Disney. Alles is gemaakt, de bomen staan op 1rij en het land is gewonnen vanuit zee. Toch hebben de Nederlanders het authentiek gemaakt. Experience economy gaat over rendering en authenticity. Niemand kan een echte authenticiteit maken, alles is namelijk net bedacht en gebouwd. Hoe “render” (weergeef) je dan de authenticiteit?

Voor bedrijven: je economische aanbod -- is dat trouw aan zichzelf? De andere dimensie is: is het wat je zegt dat het is voor anderen? Zo niet, dan krijg je “niet trouw aan zichzelf ” en “is niet wat het zegt dat het is”, wat een tweeop-twee-matrix oplevert. En natuurlijk, als je trouw bent aan jezelf en je bent wat je zegt dat je bent, dan ben je echt echt! I S what is says it is Is NOT what it says it is

Real Fake Fake Fake Is NOT true to itself

Real Real Fake Real IS true to itself

Ken je geschiedenis en begrijp het ook echt. Zo kun je namelijk een echt authentiek bedrijf worden. Je geschiedenis kan dus je future “limiteren”. Want je moet niet iets gaan zeggen dat je bent zonder dat je dat überhaupt geweest bent. Wil je weten wat we zijn? Ervaar ons dan! (Starbucks) uitleg over dat koffie enkel 3 cent waard is tot het moment (aantal stappen) dat starbucks er 5 dollar voor kan vragen. Samenvattende Authenticiteit: 1. Zeg niet dat je authentiek bent tenzij je het echt bent 2. Het is makkelijker om authentiek te zijn als je niet zegt dat je het bent 3. Als je zegt dat je authentiek bent, kun je het maar beter zijn ook. Voor de consument: Wat ons als consument blij maakt is dat we onze tijd en ons geld besteden aan het stillen van de honger naar authenticiteit.§


advertisement

011

Experience the new Ferrari. Visit ferrari.com for more information.


012

| Persona

Persona Hiernaast is het Persona te zien wat gemaakt is voor het rapport Jantje uit Den Haag. Richard de Bree is een gezellige vriendelijke man en ziet zichzelf als een echte levensgenieter. Hij houdt van wandelen en heeft hiernaast nog een hoop andere hobby’s. Hij is accountmanager in Den Haag voor de Lay’s chipsfabriek en voelt zicht ook een echte Hagenaar. Hieronder zijn gegevens: Naam: Richard De Bree Leeftijd: 51 Woonplaats: Den Haag Hobby’s: Wandelen, musea bezoeken, klus sen aan zijn boot, koken Werk: Accountmanager ‘Lays’ voor Den Haag en omstreken. Thuissituatie: Vrouw en 3 kinderen, waarvan 1 uit huis. Persoon: Vriendelijk, warm persoon, levensgenieter, kundig in zijn vak en uitstraling, stijlvol, gezellig, HTS studie


Persona |

013

Richard de Bree uit Den Haag


014

| Gastcollege’s

Gastcollege’s Droomcoach - Nicoline Douwes Isema Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we niet ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel. Beter kun je een lezing over dromen en gedachten niet beginnen, moet Nicoline gedacht hebben toen zij deze slide opende enkele weken geleden op het Inholland te Diemen. Nicoline is een droomcoach en zij werkte eerder als coach in het omgaan met hooggevoeligheid, als re-integratie coach (maak werk van je droombaan) en als personal coach.

allerlei prikkels die je de gehele dag hebt opgevangen. Wanneer je ‘s nachts gaat slapen kunnen je hersenen deze prikkels verwerken en toepassen op vraagstukken waar je misschien al een tijdje mee zat. Oftewel, ‘s ochtend tijdens het tandenpoetsen tot de ontdekking komen dat de oplossing voor jouw probleem voor je neus te vinden is, is helemaal niet vreemd! Dit komt doordat de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat de ratio aanstuurt, nauwelijks actief. Je wordt dus niet geremd in je gedachten. Zo gaat je creativiteit zijn eigen gang en ontstaan de mooiste dingen!

Toch heeft dat denken in je slaap een nadeel. Je prefrontale cortex staat uit en dus ook je kortetermijngeheugen. Het herinneren van je droom wordt dus lastig. Meestal herinner je een korte flits van het geheel of kun je delen niet helemaal verklaren. Houdt een notitieblok bij de De lezing van Nicoline omvatte meerdere vraagstukken. hand, want je weet maar nooit wat voor een goede ideeën Zo begon zij met: Je staat onder de douche, wordt wak- eruit komen! § ker, zit op de wc. Ineens schiet je iets te binnen. Een idee, inzicht, oplossing voor een probleem. Je broedde er al een tijdje op, maar nu vind je zomaar wat je zocht. Toeval? Volgens Nicoline niet! ‘s Nachts verwerk je namelijk


Gastcollege’s |

RIP! - A Remix Manifesto

De documentaire ‘RIP! A Remix Manifesto’ toont met veel humor de absurde en schokkende consequenties van het huidige auteursrecht voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers Een hoofdrol is weggelegd voor sample-artiest Girl Talk. Zijn opzwepende composities bestaan uit bewerkte fragmenten van bestaande muziek en als hij alle rechten daarvoor zou afkopen, zou hij miljoenen kwijt zijn. Zijn daarom ‘illegale’ optredens tonen de kunst van het sampelen en roepen vragen op over creatieve vrijheid in een tijd waarin grote mediabedrijven als TimeWarner en Disney het grootste deel van ons intellectuele eigendom bezitten. bron:hollanddoc.nl

artiest in het stuk een soort hoofdrol heeft gekregen. De artiest - Girl Talk maakt ‘eigen’ muziek door samples te nemen van alle grote artiesten op de aarde. Dit is natuurlijk zwaar illegaal en de beste man is miljoenen euro’s verschuldigd aan de platenbaas.

Hierna wordt een voorbeeld gegeven van het liedje Happy Birthday. Warner is de eigenaar van de auteursrechten wereldwijd tot en met 2030. Iedere keer dat iemand dit liedje zingt zou diegene een bedrag verschuldigd zijn aan Warner. Oorspronkelijk komt het liedje van twee kinderjuffen, Patty en Mildred Hill, en is het oorspronkelijk uit 1893. Echter, doordat platenbazende populairiteit van het nummer inzagen, krijgt het nageslacht geen cent van de rechtgelden. Ditzelfde verDe documentaire RIP! A Remix Ma- haal is te vertellen over het gebruik van nifesto werd uitgezonden in de grote Mickey Mouse. Hij mag en zal ook niet zaal op het Inholland te Diemen. Zoals gebruikt worden door niemand anders eerder beschreven viel erg op dat de dan Disney zelf.§

015


016

| Gastcollege’s

Ministerie van Defensie - Afghanistantour Korporaal Jansen

Evenment/ontspanning voor “de mannen”. Hoe gaat dit vermaak. Samen zijn we sterk, dus tijdens vrije tijd moet dit ook uitkomen. De samenhorigheid is er wel tijdens de groene weken, maar niet/minder tijdens de witte weken. Doel: de student is in staat om ervaringen /geschetse situaties uit mijn praktijk zodanig te gebruiken. “Film Afghanistantour” werd geshowt en hierna werd gevraagd: Wat doet dit met ons, werd er gevraagd: ontspanning, een thuis buiten je huis. Aan een afghanistantour wordt een goed doel gekoppeld. Ivm budget, sponsoring etc. Een tour in Afghanistan heeft randvoorwaarden: deze leveren verschillende problemen op. Toch kan er veel georganiseerd worden. Met een budget van €15.000 moet er ruim 4/5 weken gevuld worden. Soms bieden artiesten zich gratis aan; hier hangt wel een gevaar aanvast; waarom dan? Reden hiervoor is vaak dat de artiest publiciteit wilt, dit mag echter niet vanuit defensie. Pers mag niet ingeschakeld worden ivm veiligheid.

Verschillende factoren spelen nog mee. De internationale setting telt zeker mee. Ook wordt er geen artiest gezocht die niet flexibel is. De artiest moet flexibel zijn: hij weet nooit wanneer hij moet optreden door verschillende factoren. Als laatst kan er ook nog een defensietopsporter meegenomen worden. Voegt dit iets toe? Vervolgens vertelde dhr. Jansen een case waarbij een artiest, Jolanda Zoomer, in afghanistan was en zij bang is geworden en de pers heeft gesproken. Verkeerde verhalen kwamen hier uit en deze waren tevens overdreven. Het thuisfront werd ongerust hierdoor. <- niet nodig geweest. Veiligheid: licht de artiest van te voren in; hierdoor is degene voorbereidt en komen er minder “verhalen” in de pers. Beoordeling: grappig om deze ervaring te horen vanuit zijn oogpunt, echter mag hij wel eens een cursusje presenteren doen. Verrekte slecht en hierdoor verloor hij vaak de aandacht. (tevens presenteerde hij zonder duidelijke inhoud en presentatie. Er kwam af en toe een worddocument langs waar we iets vanaf konden lezen)§


Gastcollege’s |

017

SEA & SEO Social & Search

Stephan Vels Bart Schuijt

Search: autoriteit van een website. Hoe belangrijk is de website, wanneer je naar iets zoekt. Google heeft een marktaandeel van 95%! De twee andere grootte, bing en yahoo, hebben beide 1%. Zeer klein dus. De wereld draait vrijwel om google. 16% van de zoekopdrachten zijn nieuw voor google. Google heeft 1 miljard+ zoekopdrachten per dag. Sinds 2003 heeft google 450 miljard unieke zoekopdrachten gehad. Sinds 2001 heeft google imagesearch. Ieder jaar volgde hier een ontwikkeling uit. Tot aan dit jaar met google+. Tip: zoek je iets voor je scriptie of andere info, zorg dan dat google in een bepaalde periode zoekt. (tot 2 jaar terug oid).

kunnen synergetisch worden! Gebruik het! Succes van SEA campagnes: Keywords 20% advertenties 20% landingspagina 50% formulier 10% E-commerce, branding en informatie. Dit zijn mogelijkheden voor search engine advertising. Harde conversies vs softe conversies; verkoop op de website vs interactie op de website.

Insights for search: inzicht in welke zoekwoorden het meest gezocht worden. Tevens kun je dit in seizoenen indelen. Zo zijn campagnes, zowel online als offline, goed Sea vs. Seo: Search engine advertising is zeer marketing georiënteerd. te plannen. Google analytics: inzicht in jouw eigen webKorte termijn resultaat. Verkeer genereren kost geld, en de site. Bezoekersaantallen meten en conversie etc. Wie heeft concurrentie heeft ook invloed op de kosten van jouw ad. dit gedeeld en waar. Realtime bezoekers bekijken en wat Search engine optimization is gericht op de techniek en doen ze. de content. Verkeer is gratis, maar het zijn ook zeker lange termijn projecten. Het is een oneindig proces omdat de Beoordeling: super interessant, erg goede onderwerpen, want dit gaat dieper dan het menselijk oog kan kijken. resultaten iedere dag vernieuwen. Heel fijn om hier, mede doordat ik websitebeheerder ben Goed gevonden worden? Gebruik vaak dezelfde woorden van grootschoenen.nl, meer over te weten. De basis wist waar je over praat. Duidelijke tussenkopjes en de pro- ik, maar de synergie nog niet. Perfect! De enige opmergrammering van je html doen goed mee. Headers en een king is dat de jongens niet heel gestructureerd presenteerander lettertype zijn heel anders. Gebruik headers zodat de. Kan me voorstellen dat zoiets de aandacht van somgoogle duidelijk weet wat je bedoelt. Seo en Sea samen mige verminderde. Bij mij was dit echter niet zo, daar was het te interessant voor!§


018

advertisement


WOMM |

019

WOMM

Jantje - Den Haag

Word of mouth, is the passing of information from person to person by oral communication. Storytelling is the oldest form of word-of-mouth communication where one person tells others of something, whether a real event or something made up, aldus Wikipedia. In de huidige marketing wordt een WOMM gezien als actie die ervoor zorgt dat jouw campagne/actie gezien en opgepikt wordt door en via iedereen.

nog te zien met een leeg silhouette van Jantje. Door middel van een uitgeknipte foto en daar uiteindelijk enkel nog Jantje’s silhouette van als plaatje op de website wordt duidelijk dat Jantje serieus is en echt is verdwenen.

Een succesvolle WOMM-actie bereikt een enorm deel van jouw doelgroep. Bedenk dus maar eens die simpele, goedwerkende, passende actie die er voor zorgt dat iedereen jouw merk/product/idee kent! Jantje - Den Haag Jantje staat al jaren in Den Haag en hij begint eenzaam te worden. Zijn sokkel raakt beschadigd door de hondenpis GreenQR-codes zoals op bovenstaande foto en in zijn mandje zijn enkel nog lege sigarettenpakjes te Er worden speur- en zoektochten georganiseerd voor de vinden. Jantje pikt het niet meer en loopt weg. jeugd van Den Haag en tijdens deze zoektochten wordt Door een schokkend beeld te creëren voor de Hagenaars, de geschiedenis van Den Haag duidelijk. Uiteindelijk koeen leeg Jantje-sokkel, kan er voor gezorgd worden dat er men er steeds meer tips op de website terecht. Via Twitter en Facebook kan gediscussieerd worden over Jantje en liefde komt voor Jantje. De actie gaat als volgt: Van de ene op de andere dag is het beeld van Jantje ver- waar hij nu kan zijn. Ook hier komen tips langs en wandwenen. Zonder enige reden is de sokkel waar Jantje al neer mensen de tips aan elkaar kunnen koppelen en wejaren op staat leeg en niemand, zelfs de gemeente niet, ten waar Jantje is, kunnen zij winnen en wordt Jantje weer heeft een verklaring. Jantje is weg, hij is verdwenen. Door herenigd met zijn (nieuwe) sokkel. geruchten te creëren komt er boven water dat Jantje misschien is gestolen om zijn koper. Misschien was het een Veel mensen hebben de app inmiddels gedownload en zullen dus mogelijk nieuwsgierig zijn naar de werking ergrap? van. Hoe sneller de oplossing komt van Jantje, hoe snelUiteindelijk, enkele dagen na het incident, kan er een ler de tourleider werkzaam is. Jantje heeft natuurlijk een persbericht naar buiten gebracht worden waarin te lezen flinke wandeling gemaakt door Den Haag en hij weet nu is dat Jantje er geen zin meer in had en een wandeling is de leuke plekjes te vinden! gaan maken. Een zoekactie wordt gestart: help Jantje vinden en verdien je naam vereeuwigd in Den Haag; op de Om te kijken welke effect dit zal hebben is er enkele keren getwitterd met de juiste hashtags erin. Deze tweet’s zijn sokkel van Jantje. terug te vinden op www.twitter.com/@jopgro. § Overal in de stad zijn QR-codes in de stenen gespoten. Via de QR-code kom je op de website van Jantje. Zelfs op de website is Jantje verdwenen! Op de website is wel de app te downloaden die uiteindelijk, via een update, omgetoverd wordt naar de tourleider-app. Nu is de app alleen


020

| Crossmedia Concepting

C

rossmedia oncepting

Crossmedia Concepting. Een vak apart natuurlijk. Crossmedia, daar wordt dus het kruizen van de media mee bedoelt? Of toch niet? En wat is nu precies het belangrijkste om rekening mee te houden? Opvolgend zijn enkele voorbeelden te vinden van goede, maar natuurlijk ook erg slechte cases waarbij crossmedia concepting toegepast is.

Om nog even te benadrukken hoe slecht het concept in elkaar zit wil ik ook nog even vertellen dat ‘WIDC’ een applicatie heeft. Via deze applicatie kun je... kun je... Wel een leuk programma verder...

Een goed voorbeeld van crossmedia concepting is natuurlijk het oppermachtig veel gebruikte voorbeeld van het huidige seizoen van ‘The Voice Of Holland’. ‘The Voice’ of ‘TVOH’, zoals landelijk verspreidt is via de verschillende sociale media, doet het goed. Het concept zit waterdicht in elkaar en alles sluit perfect op elkaar aan. De kijkers van ‘TVOH’ kunnen via een te downloaden app meestemmen met wie er wel of niet doorgaat en op deze manier kan de kijker ook weer prijzen winnen. Tevens kan de kijker er voor kiezen om haar stemgedrag op facebook/twitter te weergeven, waardoor de applicatie zichtzelf weer promoot.

Jantje in Den Haag heeft natuurlijk ook een Crossmedia Concept nodig. Dit crossmedia concept moet natuurlijk meer op die van ‘TVOH’ lijken dan dat ‘ie op het concept van ‘Wie is de Chef ’ lijkt. Het crossmedia concept van Jantje uit Den Haag uit zich in combinatie met de De start van het huidige seizoen werd al ver van te voren WOMM campagne. aangekondigd met korte promoties op tv waarbij de applicatie aangekondigd werd en hoe deze te gebruiken is. Een Ten eerste wordt de website van Jantje, jantje.nl, intergoede integratie dus op meerdere vlakken. actief. Een interactieve website met een 3d animatie van Jantje is interessant. Jantje leidt je de weg door de website, Een slecht voorbeeld van crossmedia concepting is het maar praat tevens met de kijker. Er kunnen realtime vravoorbeeld van het programma ‘Wie is de Chef ’. ‘Wie is gen gesteld worden en Jantje geeft ook nog eens antwoord. de Chef ’ probeert ook zo te zijn net zoals ‘TVOH’. Het programma heeft zichzelf ook een afkorting gegeven: Tevens is er, naast de website, een applicatie. In deze appli‘WIDC’. Echter, deze afkorting heb ik nog in geen weken catie is Jantje te vinden die een rondleiding kan geven in terug zien komen. een bepaald thema in Den Haag. Echter zal de applicatie eerst een zoektocht begeleiden die de opsporing van de Het programma vindt zichzelf erg actief op facebook en weggelopen Jantje zal versterken. Jantje is namelijk vertwitter. Iedere uitzending wordt er namelijk weer geroe- dwenen en hij moet teruggevonden worden. In de applicapen: “Twitter met ons mee en bekijk de meningen van kij- tie kunnen mensen tips krijgen op bepaalde punten in de kers op facebook.” Toch zie je, wanneer je twitter afspeurt stad en tevens kunnen de verkregen tips gedeeld worden naar de afkorting ‘WIDC’, er maar weinig discussie is en op de verschillende sociale mediakanalen. De applicatie dat er weinig meningen zijn. ondersteunt dus ook weer de website en de community.


Crossmedia Concepting | Via de social media kanalen zal Jantje ook gepromoot worden, versterkt door de applicatie en de website. Jantje maakt een eigen facebook aan waar hij besproken kan worden en waar ook Jantje, in persoon, antwoord geeft op vragen die het publiek aan hem stelt. Tevens twittert Jantje over onderwerpen die met Den Haag te maken hebben. Ook via dit twitterkanaal gaat Jantje antwoord geven op vragen en geeft hij, in het begin van de WOMM-actie tips en aanwijzingen waar Jantje te vinden is. Op het moment dat de WOMM-actie gestart wordt zal er ook aandacht besteed worden aan Jantje op de televisie en de radio. “Opsporingsberichten” in de vorm van een soort reclamespotje zullen te zien en te horen zijn, zodat iedereen weet wat er aan de hand is, hoe zij kunnen helpen en waarom Jantje terug moet komen. Wanneer Jantje uiteindelijk weer terecht is zal er op de televisie regelmatig reclame gemaakt worden door middel van Jantje die rondloopt als tourguide. Op deze manier kan de applicatie goed gepromoot worden voor dat waar hij echt voor gemaakt is. §

advertisement

021


022

Aanvulling:

BRIGHT

night

10 februari 2012 De avond begint met het programmaoverzicht van de contracties regelen, maar zo moet je wel huur vragen en ‘Bright Night’. Hierna meteen een trailer van de ver- krijgt Peerby een percentage hiervan. assingsfilm aan het eind van de avond: Drive. Daan Weddepohl van peerby.com trapt de avond af met een Vervolgens roept hij nog dat hij ontwikkelaars nodig goed verhaal over zijn concept “Huren van je Buren”. heeft…! De presentatie van peerby.com was erg goed. Hier wil je aan meedoen! En graag + zo snel mogelijk ook! Neem een kijkje!

Daan Weddepohl, van peerby.com. Met het “huren van je buren” Hij heeft al enkele jaren de wens gehad om mensen te “connecten”. Maar wel met de mensen exact om je heen. Als hij een bericht wil zenden moet dat meteen naar de mensen om hem heen, en ook die mensen aan wie het gericht zou kunnen zijn.

Richard Nieuwenhuis, van Mediamonks Afknapper aan het begin van zijn presentatie: volledig opgebouwd in powerpoint. Inclusief effecten... Richard is technical director en is erg droog aan het vertellen wat hij interessant vindt aan html5. Na hier enkele tientallen minuten over gepraat te hebben vervolgt hij zijn verhaal met te vertellen wat Mediamonks nu werkelijk is. Mediamonks: hét mediabedrijf wat zich bezighoudt met digitale productie. Met kantoren in Hilversum, London en New York. Het bedrijf telt 150 “Monks. Het bedrijf Mediamonks is tof! Hier wil je deel van maken.

Helaas gaat Richard heel erg droog verder met zijn html geschiedenisverhaal. Wat wordt er nu gebruikt; html4. Hij vervolgt zijn verhaal met een filmpje van een zoge- Helaas nog steeds te veel. Wel kaart Richard hier iets innaamd “share-platform”. Je kunt mensen om je heen vra- teressants aan: Apple, mede door Steve Jobs, ondersteunt gen of iemand bijvoorbeeld een boormachine te leen geen Flash op haar devices, en hoe gaat de webwereld heeft. Krijgt antwoord en je leent. Dit heeft uiteindelijk hier mee om? Programmeurs zijn al tijden op zoek naar veel voordelen. Hij is op zoek naar Peerby momenten. de oplossing, maar niemand weet nu zeker wat het gaat Had ik maar.... Schaatsen om een rondje op de grachten worden… wel flash, html? Wat gaan we doen? “HTML5 moet en zou de alles verlossende oplossing zijn voor dit te doen! probleem, maar dan beter.” Via het Peerby platform kun je peer 2 peer dingen lenen van je eigen buren: “je buur heeft schaatsen nodig, heb je Na nog enkele tientallen minuten “htmlpraat” werd het die?” zeg je ja, dan kun je (uit)lenen. Zeg je nee, dan in- iets te technisch en was het tijd om te eindigen. houdt het systeem dat je geen schaatsen hebt. Goed idee dus, je zou bijvoorbeeld met de hele buurt één grasmaaier kunnen aanschaffen, en zou uitlenen aan de buurt. Het businessmodel van peerby.com is zo dat je kunt uitlenen, gratis, maar wil je zekerheden? Dan kan peerby.com


023

023

| Bronvermelding

Bronvermelding 500px.com coverfoto â&#x20AC;&#x153;WINGSâ&#x20AC;? professionalwatches.com advertisementfoto + logo TW Steel apple.com

advertisementfoto + logo Macbook Air

florisvanbommel.com - dealerpage advertisement Floris van Bommel jnd.org

inhoudsopgavefoto Don Norman foto pagina 8: Don Norman

droomcoach.com inhoudsopgavefoto droomcoach foto pagina 14: dromen gennaration.com.tr inhoudsopgave foto WOMM audi.nl

advertisementfoto + logo audi

inspirerendedesign.blogspot.com foto pagina 9: Philippe Starck pers strategichorizons.com foto pagina 10: Joseph Pine deviantart.com advertisementfoto paard Ferrari ripremix.com foto pagina 15: RIP! A Remix Manifesto foto pagina 15: RIP! Pamflet defensie.nl

foto pagina 16: Defensie logo ministerie van Defensie pagina 16

royalfrog.nl

foto pagina 17: google

exclusive-mobile-news.blogspot.com advertisementfoto Samsung greengraffiti.com foto pagina 19: Green QR-code wieisdechef.nl foto pagina 20

BOK || #JGMagazine+Aanvulling || BOK  
BOK || #JGMagazine+Aanvulling || BOK  

#JGMagazine is een magazine gemaakt voor de creatieve minor Creative Industry aan de hogeschool INHOLLAND te Diemen. Nu met aanvulling

Advertisement