Page 1

Ontwerprapport Immersive Space Joost Bloem C1A


Inhoudsopgave Inleiding

3

Conceptvorming

4

De ruimte’s

8

Vormgeving

10

Story

12

Geluid

13

2


Inleiding In het tweede blok zijn we aanbeland bij het vak Immersive Space. Het doel bij dit vak was om je eigen Immersive Space te maken. Maar wat is een Immersive Space dan eigenlijk? Deze vraag werd vele malen door vele mensen gesteld. Het kan het beste omschreven worden als: “een virtuele, interactieve wereld waar een gebruiker in kan duiken, en helemaal in onder kan gaan. Het is één van de snel opkomende en dominante vormen van nieuwe media, de media die op computers zijn gebaseerd. Een Immersive Space is een complexe vorm want daarin maken beeld en geluid, navigatie en interactie samen een ervaring (user experience) mogelijk. Een ontwerper bedenkt de wereld waarin die ervaring plaats heeft en geeft die wereld vorm. Nu een beetje duidelijk is wat ongeveer een Immersive Space is komen we aan bij mijn ontwerprapport over mijn eigen Immersive Space. In dit rapport zal ik alle verschillende zaken, van de scene’s tot de gebeurtenissen tot de verschillende geluiden en hoe ik tot mijn Immersive space ben gekomen duidelijk beschrijven.

3


Conceptvorming |

?

40 vragen

1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? In een doolhof 2. Wat zien we? Groene heg, bruine paden en een blauwe lucht 3. Is het een wereld die ik herken? Ja, als kleine jongen is het herkenbaar 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Ja, verschillende keren in een doolhof geweest 5. Voel ik me op mn gemak? Ja, het ziet er vrolijk uit 6. Komt de wereld mij vreemd voor? Nee, het is vertrouwd 7. Denk ik dat het echt is? Nee, het is puur animatie 8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Nee, hij ziet er uit als een standaard doolhof 9. Vind ik het hier leuk? Ja, het is erg vermakelijk 10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? Vanaf ooghoogte 11. Wie ben ik? Jezelf 12. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Een vrolijke stemming 13. Welke objecten kan ik onderscheiden? Heg, paden, pijlen, lucht, briefje 14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? Alles is ongeveer even dichtbij 15. Hoe zien die objecten er uit? De heg is een groen struikgewas, de paden donkerbruin zand, de pijen zijn rood en de lucht is blauw 16. Welk moment van de dag is het? In de middag 17. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Boven buiten het beeld 18. Zie ik schaduwen? Nee 19. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Nee 20. Kan ik ver kijken? Nee

4


?

21. Kan ik me bewegen (panorama)? Nee 22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja de pijlen, een briefje en een pot met gouden muntstukken 23. Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja, pijlen een briefje en een pot met gouden muntstukken 24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Door te proberen er op te klikken 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? Nee 26. Zijn er dingen die bewegen? Nee 27. Wat hoor ik? De wind en de geluiden als je op een pijl klikt 28. Wat kan ik doen? Op pijlen klikken en zo de pot met goud proberen te vinden 29. Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Er kan door op pijlen te klikken naar andere delen van het doolhof gegaan worden 30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? De pijlen zijn duidelijk in beeld 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan? Ja, bij elk deel kan je weer terug met een pijl die terug wijst 32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Ja, er is een geheime doorgang die gevonden moet worden 33. Heb ik zin om rond te kijken? Nee 34. Hoe komt dat? Er is weinig om rond te kijken 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Ja, want hij is duidelijk nep 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Ja, want een doolhof is voor iedereen bekend 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja, het heeft precies dezelfde vormgeving 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Nee, er zit geen verhaal achter 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) Nee 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Nee, er zit geen verhaal of doordacht idee achter. Het is puur animatie om even te vermaken

5


Conceptvorming |

mindmap

Bij het ontwerpen van mijn Immersive space komt veel onderzoek kijken. Een onderdeel hiervan wat belangrijk is, is mijn mindmap. Mijn mindmap staat hieronder weergegeven. In tegenstelling tot mijn vorige project ben ik niet in het wilde weg dingen op gaan schrijven over wat er allemaal in zou kunnen komen. Ik heb goed lopen nadenken over mijn idee en vervolgens toegepast in mijn mindmap.

6


Conceptvorming |

mijn idee

Na het beantwoorden van de 40 vragen en mijn mindmap ingevuld te hebben kan ik mijn idee duidelijk gaan beschrijven. Er waren een aantal zaken waar mijn Immersive space voor mij aan moest voldoen. Het is de eerste keer dat ik met het programma Flash van Adobe werk hierdoor wilde ik geen te moeilijk en ingewikkelde Immersive space maken. Dat kan ik ook niet van mezelf verwachten dan ik een grote ingewikkelde Immersive space in elkaar zet. Hiernaast moest mijn Immersive space ook iets oproepen wat ik leuk vind of wat ik vroeger leuk vond. Ik kwam op verschillende ideeen zoals het creeeren en namaken van de Super Mario wereld of het maken van een flipperkast spel. Deze ideeen vond ik niet goed genoeg en na verder nadenken kwam ik uit op het idee van een doolhof. Vroeger ging ik graag naar een doolhof. In de Efteling was dit vroeger ook een van mijn favoriete atracties. Hiernaast was het maken van een doolhof haalbaar. Mijn doolhof moest niet voor de hand liggen en wel iets hebben wat het anders maakt dan standaard doolhoven. Mijn idee is om mijn doolhof te maken met alleen maar routes die doodlopen en niet naar het einde leiden. Er is wel een aanwijzing te vinden in het doolhof waarna de geheime doorgang gevonden kan worden. Er moest ook een doel zijn bij mijn doolhof. Dit is het vinden van de pot met goud geworden. De navigatie wilde ik duidelijk en simpel houden. Ik heb gekozen voor het gebruik van pijlen waar je met de muis op kan klikken om vervolgens de gekozen route te lopen. Er kan elke keer heen en weer teruggelopen worden. Ik kies voor de standaarduitstraling van een doolhof om het goed herkenbaar te houden. Dit houd in: groene heggen, bruine zandpaden en waar zichtbaar een mooie zomerseblauwe lucht. Voor de klikbare aanwijzers ofterwel de pijlen kies ik voor een duidelijke rode kleur. In scene 2 is het bestuurbare poppetje zichtbaar. Doordat scene 2 van bovenaf te zien is heb ik gekozen voor een rode dot en geen poppetje. Hier ga ik later nog op in.

7


De ruimte’s |

stageschetsen

Bij ontwerpen komt ook veel tekenen en schetsen kijken. Hieronder ziet u mijn schetsen hoe ik mij verschillende ruimte’s wil hebben of in iedergeval een duidelijk voorbeeld daartoe. Deze schetsen zijn voor mij een belangrijk uitgangspunt en zal deze dan ook in grote lijnen aanhouden tot mijn uiteindelijke Immersive space. In alle drie de ruimtes zit geen verdere diepgang. Ik heb hiervoor expres gekozen om een goed duidelijk beeld te creeeren.

Dit is mijn eerste ruimte ofterwel het begin. Je komt hier als eerste terecht. Je kijkt hier op ooghoogte naar de ruimte. In deze ruimte kan je niet veel. Er is maar een richting op te gaan en dat het binnengaan van het doolhof. De pijl is zichtbaar in beeld en als je er met je muis op gaat staan komt er een tekst zichtbaar in beeld boven de pijl wat luid: “Begin de zoektocht naar goud.”

8


Dit is mijn tweede ruimte en hier gebeurt het meeste in mijn Immersive space. Om deze ruimte draait het eigenlijk allemaal. Deze ruimte komt naar voren nadat je op de pijl in de eerste ruimte hebt geklikt. Deze ruimte is van bovenaf te zien om een goed overzicht zichtbaar te maken. In deze ruimte kun je op zoek gaan naar de juiste route om de pot met goud te vinden. Er is alleen geen juiste route en door het vinden van de juiste aanwijzing kan je ook de geheime doorgang vinden die lijdt naar de derde ruimte. Dit is mijn 3e ruimte en in deze ruimte heb je de pot met goud gevonden. Dit is ook de eindruimte van mijn Immersive space. Deze ruimte bekijk je weer vanuit ooghoogte In deze ruimte is er ook niet veel meer te doen. Er kan met de muis over de pot met goud gegaan worden. Deze wordt dan gloeiend weergegeven. Er kan ook op de pot met goud geklikt worden. Er komt dan groot een tekst een beeld: “Gefeliciteerd! De pot met goud heb je gevonden!�

9


Vormgeving |

ontwerpschetsen

Er zijn een aantal verschillende objecten die ik gebruik in mijn Immersive space. Hieronder staan alle schetsen ervan die ik gebruikt. De uiteindelijke objecten zullen er ongeveer zo uitzien maar dan mooier gemaakt op de computer.

De pijl is het eerste klikbare object. Deze wordt in alle ruimtes gebruikt. Bij ruimte 2 gaat hij op en neer als je er met je muis op gaat staan. Hij wordt gebruikt om te wijzen naar alle verschillende kanten en in de ruimte’s 1 en 2.

Deze blauwe dot is de bestuurder. Deze wordt alleen in ruimte 2 gebruikt. Deze blauwe dot is de bestuurder van mijn Immersive space. Dit blauwe bolletje beweegt naar de richting waar de gebruiker heen wilt gaan.

10


Dit is een schets van de tekst die verschijnt in de eerste ruimte als je met de muis op de pijl gaat staan.

Dit is de aanwijzing waar je naar opzoek moet gaan in ruimte 2. Deze zal groter in beeld komen als je op de kleine variant hiervan klikt in ruimte 2

Dit is de schets van de pot met goud die in ruimte 3 aanwezig is. Als je hier met je muis op gaat staan gloeit hij om hem extra duidelijk te maken. Als je er op klikt komt de eindtekst in beeld.

11


Story |

scenario & storyboard

Het verhaal voor mijn storyboard. Je bent een gelukszoeker met weinig fortuin. Je krijgt te horen dat er in het midden van “The Crazy Maze” een pot met gouden muntstukken staat waar je naar verlangt. Je gaat het doolhof binnen. Maar al snel kom je er achter dat “The Crazy Maze” niet zo maar een doolhof is, het is een doolhof met alleen maar doodlopende routes. Maar hoe kom je dan toch bij de pot met goud? Dat is aan jouw.

Scene 1

Je bevindt je recht voor de ingang van “The Crazy Maze”. Je bent een klik verwijdert van de zoektocht naar de pot met goud.

Scene 2

Je bent binnen in het doolhof. Je kan 2 richtingen op, naar links maar deze route loopt dood of naar rechts deze loopt ook dood. Aan het einde van de rechtse route ligt een aanwijzing die je verder helpt. Een briefje met de route naar een geheime ingang. Deze ingang staat niet aangegeven in de ruimte maar wel op het briefje. Door de brief goed te lezen kan je de geheime ingang vinden.

Scene 3

Je hebt de geheime ingang gevonden en bent terecht gekomen in het midden van “The Crazy Maze”. Hier staat je geliefde pot met goud en je hebt het doolhof opgelost. Er komt een grote tekst in beeld op je te feliciteren met je pot met goud.

12


Geluid |

verschillende geluiden.

In mijn Immersive space maak ik gebruik van drie verschillende soorten geluiden. Er is een achtergrond geluid. Dit is een vrolijk muziekje om een vrolijke sfeer te creeeren. Het muziekje wordt in alle drie de ruimtes gebruikt en zal niet verandert worden bij het schakelen tussen de verschillende ruimtes. Hiernaast zal ik gebruik maken van twee effect geluiden. Een van de effect geluiden is bij het aanklikken van een pijl. Je hoort een duidelijke klik. Het andere effect geluid is bij het aanklikken van de aanwijzing. Dan hoor je een uitrollend papiervel. Verder worden er geen geluiden gebruikt.

13

ontwerprapport  
ontwerprapport  

Een rapport over mijn immersive space