Page 1

voorjaarsexcursie vrienden van hovo utrecht, met: de herbouw van de wijk roombeek en de tentoonstelling ‘in het hart van de renaissance’


Lezing over de vuurwerkramp, de wederopbouw van de wijk ROOMBEEK en een rondleiding.


Historie Met karakteristieke arbeiderswoningen uit de tijd dat de textielindustrie floreerde, was Roombeek een gevarieerde wijk. Er woonden studenten en ondernemers hadden er hun bedrijf. Roombeek was ook een wijk waar kunstenaars zich thuis voelden. In de oude textielfabrieken hadden zij hun ateliers en opslagruimten. Zaterdag 13 mei 2000 Op 13 mei 2000 werd Roombeek getroffen door de vuurwerkramp. Wat begon met een brand in een bunker op het terrein van S.E. Fireworks, mondde uit in een enorme ontploffing. Er kwamen 23 mensen om en meer dan 1000 mensen raakten gewond. Met de ontploffing werd 42,5 hectare stad verwoest. Voor veel mensen had de ramp grote persoonlijke gevolgen. Gezamenlijke wederopbouw Om een wijk terug te krijgen waar oud-bewoners zich weer thuis zouden kunnen voelen, werd een groot participatietraject gestart door stedenbouwkundige en architect Pi de Bruijn. De wensen en ideeën van bewoners stonden centraal. Het resultaat is een bundeling van 3000 meningen, die de basis vormde voor de nieuwe wijk Roombeek: een wijk met geschiedenis en een wijk met toekomstwaarde. Het textielverleden is teruggebracht door het behoud van industrieel erfgoed. Op meerdere plekken stijgen watertorens van voormalige textielfabrieken boven de wijk uit. De Roombeek en zelfs het oude stratenpatroon zijn letterlijk teruggebracht. Monument Lasonderbleek is het herdenkingspark. De getroffen plek is zichtbaar door de oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek. ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ van de Amsterdamse kunstenares Balta laat in het gras een tekening van een huis zien. Een huis zoals een kind dat tekent, voor iedereen herkenbaar. De stippellijnen naast het huis verwijzen naar mogelijke restanten van een verdwenen deel. Een gedenksteen bij het monument toont alle namen van de slachtoffers van de ramp.


Koffie met krentenwegge...


Lezing over de vuurwerkramp in ‘het Huis van Verhalen’.


Rondleiding Roombeek (Huis van Verhalen) De wijk Roombeek kent een heel speciale geschiedenis. Ambassadeurs van het Huis van Verhalen leiden groepen graag rond in de wijk. Zij vertellen de geschiedenis en verbinden verleden en heden met elkaar. Aan het Huis van Verhalen zijn 9 ambassadeurs verbonden, die elk om hun eigen reden, een band hebben met de wijk. Deze ervaren en betrokken Ambassadeurs nemen je mee in het verhaal rond de wijk Roombeek, zoals die voor de Vuurwerkramp op 13 mei 2000 bestond, vertellen over de wederopbouw en over de bijzondere architectuur van de wijk. Overigens was de Bolderkar (met koffie en stoeltjes) het begin waar mensen hun verhalen kwijt konden.


De Eekenhof, woon/zorgcentrum.


In het voormalige Balengebouw (opslag van jutezakken) zou ooit het Jan Cremermuseum worden gevestigd.


De cover van ‘Ik Jan Cremer’ in steen reliëf.


Woningen onder architectuur aan de Museumlaan.


EĂŠn van de negen Roombeek Ambassadeurs geeft de rondleiding.


Het herdenkingspark Lasonderbleek met het herdenkingsmonument.


De oude fundering van de vuurwerkfabriek met de krater van de ontploffing.


De aaneengesloten gevelwand aan de Lonneke Spoorlaan.


Op de achtergrond de Roombeek.


De Museumlaan met prachtige architectuur.


Bij de herdenkingssteen in het gras: ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ (kunstenares Balta, 2005).


Panorama Lonneke Spoorlaan en de Lasonderbleek, met links de groep bij het monument.


Panorama Lasonderbleek (herdenkingspark) met rechts de groep bij het monument.


Museum ‘Twentse Welle’ vertelt het verhaal over de vindingrijkheid van de mens...


Artez Academie voor Art&Design, in een oud fabriekspand, daterend uit de tijd van de textielindustrie.


Zo kun je Roombeek ook zien...


Lunchen in restaurant het Paradijs, nabij het museum.


In het hart van de Rijksmuseum Twenthe


Het Rijksmuseum Twenthe was het tweede doel van de voorjaarsexcursie van de Vrienden van HOVO Utrecht. Het is gevestigd in de oude woning van Baron Jan Bernard van Heek, die zijn rijkdom heeft verdiend in de textiel industrie. In 1927 doneerde de Baron het gebouw en zijn privécollectie aan de overheid, waardoor het een nationaal museum werd. Helaas is het gebouw in 2000 ernstig beschadigd door de vuurwerkramp, waardoor het museum bijna een jaar haar deuren moest sluiten om de reparaties te voltooien. Gelukkig waren er geen kunststukken beschadigd in de ramp en kunt u nog steeds alle stukken die dit Pareltje in haar collectie heeft bekijken. Het museum is in bezit van een groot scala aan kunst, o.a. ook veel stukken uit de 17e eeuw, middeleeuwse boeken en religieuze voorwerpen en een paar schilderijen van impressionisten van de late 19eeeuw. Rijksmuseum Twenthe is het enige museum in Noord- en Oost-Nederland dat zo’n rijke collectie heeft dat het het hele verhaal van de beeldende en toegepaste kunst kan tonen. Een ongebroken lijn, van de middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw. De tentoonstelling, “In het hart van de Renaissance”, focust op de werken uit deze periode. U kunt onder andere enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance zien in Enschede. In samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia organiseert Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst wordt in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen getoond.


Rijksmuseum Twenthe.


Rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe.


Rafaël, Zegenende Christus, ca, 1505/1506.

Rafaël, Engel, 1501.


Giovanni Bellini, Maria in adoratie voor het slapende Christuskind, ca. 1570/1575.

Moretto da Brescia, Portret van een lid van de familie Martinengo, ca. 1545/1570.


Oog in oog met de geschiedenis...


Francesco Francia, Maria met kind en de jonge Johannes de Doper, ca, 1500/1505.

Tintoretto, Portret van een achtenzestigjarige man. ca, 1575.


Een bevlogen rondleider...


Lorenzo Lotto, Aanbidding van de herders, 1530.


Luca Mombello, Maria Immaculata met God de Vader, ca. 1560/1580.


COLOFON fotografie: Marie Verhoeff Bewerking en opmaak: Joop Ross Teksten: Wikipedia en Rijksmuseum Twenthe

Dit fotoboek is een productie van de St. Vrienden van HOVO Utrecht. Meer zien, lezen en horen? Klik hier onder. - Roombeek en plattegrond - Wikipedia - YuoTube filmpje over de ramp - In het hart van de Renaissance (collectie) (gebruik de schuifbalk)

Š vrienden van HOVO utrecht

Voorjaarsexcursie Vrienden van HOVO Utrecht  

Excursie naar Enschede met een bezoek aan Roombeek en het Rijksmuseum Twenthe

Voorjaarsexcursie Vrienden van HOVO Utrecht  

Excursie naar Enschede met een bezoek aan Roombeek en het Rijksmuseum Twenthe

Advertisement