Page 1


Inleidertje

2

Weetjes

3–4

Vredefeesten

5–7

Spelletje

8

Verslag Speelclubweekend

9 – 10

Verslag Rakkersweekend

11 – 12

Verslag Toppersweekend

13 – 14

Fotopagina

15

Poëzie

16

Dashpi

17

Jooniekske lente 2014

1


Beste chirowietjes en sympathisanten, ’t Is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente, maar ook in die van de leidertjes. Onze ploeg ontwaakte op leidingsweekend uit z’n winterslaap en besliste om de wintertijden van examens en kou achter zich te laten. De winter was voor Chiro Jooniek een meer dan geslaagd seizoen: denk maar aan de kerstfeestjes, de inleefweek van de aspi’s en de weekends. Maar het kan altijd beter, en het wórdt beter! Geheel één met de natuur, zal onze chiro verder groeien en bloeien in de komende maanden. Geen idee waarover we het hebben? Check dan vlug de kalender en u zult zien! De Vredefeesten, Dashpi, Survival voor de Kerels, Buitenlands kamp voor de Aspi’s, groepsnamiddag, gewest-activiteit voor Rakkers en Toppers … Een normale mens zou zich bijna verslikken in dit aanbod van activiteiten, en dan komen alle spectaculaire zondagnamiddagen er nog eens bovenop!! Maar wij zijn geen normale mensen, wij zijn Chiro Jooniek en we verlangen al om er de rest van het werkjaar, samen met jullie, een ferme lap op te geven! Jullie leidertjes: S.M.N.K.P.T.L.B.M.A.M.K

Jooniekske lente 2014

2


 De rakkers een parodie maakten op het bekende clipje ‘Allejoppa’ van Gunther D? Dit werd opgemerkt door Studio Brussel en ze hebben ondertussen al 15000(!) views op YouTube.  Jullie leidertjes onlangs naar Veldegem op weekend gingen? Hier werden enkele heel belangrijke dingen beslist.  Er meer zout zit in paprikachips dan in gewone zoutchips?  dat er opnieuw véél praktisch werk in ons heem werd verricht? Kookouder Hugo maakte onze bomen wat kleiner, en met het hout plaatsten oud-leider Filip en Joeri nieuwe ramen aan de voorzijde. Stijn en Klaas zorgden dan weer voor extra warmte op de bovenverdieping. Onze hartelijke dank!  Er niet veel buizen werden gelegd dit jaar?  De leiders volop bezig zijn al het materiaal dat we hebben in de Chiro te inventariseren?  Jannes en oud-leider Louis onze hongerige magen spijsden op weekend? Bedankt!  Oud-leider Stijn en Lies zoontje Thibo mochten verwelkomen en oud-leider Dries en Isolde dochter Axelle mochten verwelkomen? Proficiat van ons allen!

Jooniekske lente 2014

3


 De afdelingsweekends in Oostnieuwkerke en Alveringem opnieuw een groot succes waren? Bedankt aan kokjes Lutgarde, Ria, Wouter, Eva en Jo!  Meer en meer leiders hun rijbewijs op zak hebben? Sommige leiders weten wel nog het verschil niet goed tussen voor- en achteruit.  Het bijna Dashpi is? Vrijdag 7 maart is zaal Zonneheem weer the place to be!  We dit jaar Wereldoorlog I herdenken in de Vredefeesten op 2,3 en 4 mei?  De leiders volop ideeën aan het verzamelen zijn om van het nieuwe stuk land een mooi stuk speelveld te maken?  De aspiranten een heuse inleefweek hebben gehad? Hier “leefden” ze 1 volledige schoolweek in het Okkernotje!  ’t Kalf in Veldegem Chiro Jooniek niet rap zal vergeten?   We onze nieuwe ladder kwijt zijn? Indien iemand een lader met rood geverfde pootjes gezien heeft gelieve dit te zeggen aan de leiding!  dat oud-leider Jeroen en Mathias een huis in ons dorp gekocht hebben? Het is tof dat onze chirofamilie dichtbij het Okkernotje blijft... Succes met de verbouwingen!

Jooniekske lente 2014

4


Men neme de agenda en een dikke stift bij de hand. Blader vervolgens naar 2, 3 en 4 mei 2014. Indien daar al iets staat gepland, schrap dan de afspraken. Daarna vult men het volledige weekend met volgende grote letters: VREDEFEESTEN CHIRO JOONIEK. Nu heeft u alvast geen excuus meer om niet aanwezig te zijn op het jaarlijks feestweekend van Chiro Jooniek! Voor het thema van dit jaar hebben we ons laten inspireren door de actualiteit. We trekken onze camouflagekledij aan en graven ons een heel weekend in in Zaal Zonneheem om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Hieronder vindt u het programma van de 37e Vredefeesten. VRIJDAGAVOND 2 MEI Op vrijdagavond kunnen de liefhebbers opnieuw komen kaarten. We zijn er al vroeg bij, iedereen is namelijk vanaf 15h welkom om meesterlijke tactieken op tafel te toveren om zo de winst binnen te halen. Zoals elk jaar krijgen de winnaars opnieuw een verzameling zeepproducten mee naar huis. Een kaart kost 1,25 euro, je kan dus voor 10 euro 2 spelletjes spelen. De kaarten zullen verdeeld worden door de leden. Mogen wij nu al vragen om jullie kaarten op zondag 13 en 27 april af te rekenen voor en na de chironamiddag. Het bespaart de leidingsploeg alvast extra werk in drukke tijden. Vanaf 20h gaat ons chirocafĂŠ open en zijn ook de niet-kaarters welkom in het oorlogslandschap van Zonneheem waar we de dorstigen zullen laven. Vanaf 21h30 zal de Vliegende Spetter voor extra sfeer zorgen.

Jooniekske lente 2014

5


Deze band bestaande uit oud-leiders van chiro Dadizele spelen met veel ambiance bekende en minder bekende nummers. Dansen dansen dansen! ZATERDAG 3 MEI (leider Arne is jarig op deze dag vergeet hem zeker niet te feliciteren met zijn 20ste verjaardag) De zaterdag vullen we met onze gekende succesformule voor jong en nog-iets-jonger: voetbalcompetitie en kinderanimatie. Om 13h verzamelt het voetbaltalent van Oostnieuwkerke en omstreken op de velden van SK Oostnieuwkerke om de beker van de voetbalcompetitie te bemachtigen. Wie zich geroepen voelt om mee te dingen naar eer en eeuwige roem mag altijd iemand van de leidingsploeg aanspreken en zich zo inschrijven. Je betaalt 15 euro inschrijving, maar krijgt in ruil een drankkaart voor je ploeg cadeau. Het concept is dit jaar wel lichtjes aangepast. Alle competitieve voetballers kunnen nog steeds deelnemen aan de competitieve competitie. Ploegen die zich minder graag in het voetbalzweet werken kunnen dit jaar deelnemen aan het Viking Kubb- toernooi. Voor alle echte vikingen: schrijf je ploeg in via de leidingsploeg. (stijndecru@hotmail.com) De iets jongere jongens en meisjes kunnen om 14h naar Zonneheem komen om Clown Bobo aan het werk te zien. Spektakel en plezier gegarandeerd, want “Waar Clown Bobo is geweest, is het altijd feest” lezen we op zijn website. Deze show kost 4 euro voor chiroleden en 5 euro voor nietleden. Vanaf 20h is ons chirocafé opnieuw open. Wie zin heeft in een gezellige avond met vrienden is er aan het juiste adres. Terwijl

Jooniekske lente 2014

6


je er “ene drinkt” zal je ook kunnen genieten van verschillende “cafésporten” als leuke randanimatie. Oefen alvast je skills in het nagelen of dartsen! ZONDAG 3 MEI Op zondag kan iedereen vanaf 11u komen genieten van een aperitiefconcert van H.ONK. Zondagmiddag is het tijd voor een afsluiter van formaat: BBQ à volonté. Wie al eens langs ons uitgebreid buffet is gepasseerd weet het ondertussen al: de beste BBQ van het jaar eet je op de Vredefeesten. Wie op voorhand kaarten koopt betaalt 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. Aan de deur betaal je 14 euro voor een volwassen en 8 euro voor een kinderkaart. Voor alle lekkerbekken is er ook een enorm aanbod aan zelf gebakken taarten. Na de maaltijd kunnen alle kinderen zich uitleven op de springkastelen.

Doorheen het weekend is er ook een Tombola waarin het ouderwetse principe geldt: “altijd prijs”!

Wie daarnet nog twijfelde zal nu zeker overtuigd zijn: er staat opnieuw een superweekend op stapel vol leuke activiteiten. Wij zijn alvast in volle voorbereiding en hopen jullie in grote getale te mogen ontvangen.

Tot dan, tot op de VREDEFEESTEN!

Jooniekske lente 2014

7


Jooniekske lente 2014

8


Op zaterdag 8 februari kwamen 18 enthousiaste speelclubbers samen aan het Okkernotje om er een reuzetof weekend van te maken. De eerste activiteit op het programma was het maken van een vuurdorp. Met klei en lucifers maakte iedereen zijn eigen creatie die dan verbonden werden met elkaar. Hierop volgden enkele korte spelletjes en toen was het al tijd voor het middagmaal. De gehaktballetjes in tomatensaus van Lutgarde en Ria waren zo lekker dat sommige speelclubbers wel drie borden leegaten. Na het eten kreeg iedereen een uurtje middagpauze: smos (Samen Met Ons Spelen). Geen beter moment dan de smos om de velden eens te gaan verkennen, dacht menig speelclubber. Met z'n allen trokken ze er op uit om de diepste plassen op te zoeken. Hoewel ze allemaal laarzen aanhadden bleven sommigen niet gespaard van natte kousen. Snel naar binnen dus om te beginnen met de tweede activiteit: stokbal. Voor we konden beginnen moesten eerst nog de sticks om stokbal te kunnen spelen gemaakt worden. Hierop volgden enkele spannende matchen van 5 tegen 5. Tussendoor kregen we overheerlijke pannenkoeken als vieruurtje. Na het stokbal hadden we nog tijd voor een spel chinees restaurant en toen mochten we weer naar binnen voor het avondmaal. Deze keer stond er macaroni met kaas en hesp op het menu.

Jooniekske lente 2014

9


Hierna haastte iedereen zich naar buiten voor het belangrijkste moment van de dag: het aansteken van het vuurdorp. Na dit vlammenrijke spektakel sloten we de dag af met enkele gezelschapspelen. Er werden landen veroverd in Risk en geld verdiend met Lach Je Rijk, Monopoly en Levensweg. De volgende ochtend kropen de speelclubbers in de rol van kasteelbewoners. Via allerlei opdrachten moesten ze de koning helpen om de sleutel van de schatkist terug te krijgen. Nadat ze de schatkistbewaarder ontmaskerd hadden als de dief mochten ze nog ĂŠĂŠn keer genieten van het lekkere eten van Lutgarde en Ria. 's Middags was het knutseltijd. Met allerlei licht knutselmateriaal moesten de speelclubbers proberen een spaceshuttle te maken met een ei erin. Dan lieten we de shuttles van hoog vallen en was het de bedoeling dat de eieren erin niet braken: landing geslaagd! Na deze activiteit konden we ook zeggen: weekend geslaagd! Stijn, Nand en Mathias ~ Speelclubleiding 2013-2014

Jooniekske lente 2014

10


Op 7 februari verdeelden de superactieve rakkers en de even actieve toppers zich over de auto's en vertrokken richting de Pannenhoeve gelegen te Alveringem. Eenmaal aangekomen kon iedereen zich op z'n gemak installeren en eens dit gebeurd was riepen de kokjes ons naar beneden voor een overheerlijke hotdog! Na deze versnapering trokken we nog snel onze warme kleren aan om een nachtspel te spelen samen met de toppers! Het doel was om de kaars van het andere team te doven door je beste sluiptechnieken boven te halen zodat ze jou niet herkenden! Ten slotte gingen we allen naar ons bedje om dag 1 af te sluiten. Om 8u ging de algemene wekker af en beneden stonden de verse broden al klaar om onze lege maagjes te spijzen. Eens dat iedereen z'n servies had afgewassen begon de leiding de rakkers een voor een in te pakken in vershoudfolie om vervolgens tal van toffe spelletjes te spelen. Wat natuurlijk hilarisch was te zien hoe ze voetbalden terwijl ze met hun armen vastgehecht zaten. Daarna volgde een overheerlijk middagmaal: worst met appelmoes en patatjes! Na een welverdiende SMOS begonnen we met de rakkers aan onze bootjes die we maakten uit petflessen met heel wat attributen erbij. Plakband, kaartjes, papier, stiften, kleuren,... Ieder haalde zijn beste inspiratie boven. 's Avonds was er de zotte-avond muziekshow waar de vier teams streden voor de titel. Het werd een soort muziekquiz met een 'dropcontest', een meezingronde,... Na deze Jooniekske lente 2014

11


fantastische laatste avond konden we rustig van onze nachtrust genieten. 8u 's ochtends was de laatste dag alweer aangebroken, wat gaat het snel! Opnieuw een superlekker ontbijt maar nu met verse warme chocomelk! Al het hele weekend zaten de weergoden niet aan onze kant en ook nu was dit niet het geval, de regen viel met bakken uit de lucht. We speelden dan maar wat gezelschapsspelletjes en begonnen een katapultgevecht boven in de slaapkamer. Iedereen verzamelde zijn gerief en speelde buiten terwijl de leiding aan de opkuis begon. Eens ons werk goedgekeurd werd vertrok iedereen richting 't Okkernotje en kwamen we allen veilig aan. Nog een woord van dank aan de ouders die gevoerd hebben en aan de drie kokjes Wouter, Jo en Eva om onze buikjes het gehele weekend te vullen met hun heerlijke maaltijden! Korneel, Pierre en Tom ~ Rakkerleiding 2013-2014

Jooniekske lente 2014

12


De rakkers en toppers gingen samen op weekend richting het rustige en afgelegen Alveringem, bij Leisele. Deze groene kampplaats was een ideale locatie voor ons weekend. Maar de weergoden zaten ons tegen, het werd het hele weekend een nogal natte en druilerige bedoening. De vrijdagavond vertrokken we allen aan het heem, weliswaar met ietwat vertraging. Eenmaal aangekomen en geïnstalleerd, genoten we van lekkere hotdogs door onze kokjes Wouter, Eva en Jo! Daarna was het aan de leidertjes om het weekendthema (festival!) uit te leggen en het rodedraadspel met de teddyberen te verduidelijken. Voor het slapengaan zetten we nog een voetje buiten en speelden een nachtspel waarbij beide teams moesten proberen elkaars tuinkaars uit te blazen. Hierbij waren we getuige van het betere sluipwerk! We doken ons bedje (eerder onze tent op de “camping”) in en daarmee was dit het einde van dag 1. Om 8u stonden de leden op om wat energie op te doen voor de dag die kwam door het verorberen van boterhammetjes in de refter of ook wel de “biertent” genoemd. Daarna begonnen we aan onze eerste activiteit van de dag: masterchef! Want op een festival moet je toch ook iets eetbaars kunnen maken met wat je overal kunt scharrelen. Door allerlei opdrachtjes te vervullen konden de leden ingrediënten verzamelen een daarmee een culinair “hoogstaand” gerechtje te presenteren aan de leiders. En we moeten zeggen: dit ging onze verwachtingen te boven!

Jooniekske lente 2014

13


Na een lekker middagmaal in gamellen (jaja, echte festivalgangers eten zo …) vertrokken we op katertocht om te ontdekken wat leider Brent toch allemaal uitgespookt heeft op dat festival! Met onze KLJ-schoenen vertrokken we en achteraf wisten we met wie Brent het nogal bont gemaakt had de vorige nacht … Na een spectaculair zotte avond-muziekspel als afsluiter van de dag (met DJ Saint-Pierre!) was het weer tijd om de camping op te zoeken en in onze tenten te kruipen om onze tweede nacht in Alveringem te spenderen. Na een rustige nacht en een stevig ontbijt door onze kokjes begonnen we alvast aan de opkuis. Bedden werden leeggemaakt en valiezen werden opnieuw gevuld. Zonder veel problemen konden we vertrekken uit Alveringem naar het ons vertrouwde Oostnieuwkerke om daar afscheid te nemen van de leden en het weekend definitief te beëindigen. Nogmaals bedankt aan de ouders om te willen voeren en oppikken! Ook speciale dank aan de Heilige Drievuldigheid (Wouter, Eva en Jo) om te zorgen voor de verrukkelijke maaltijden op ons weekend! Brent en Louis ~ Topperleiding 2013-2014

Jooniekske lente 2014

14


Jooniekske lente 2014

15


Chiro is meer dan zondag na zondag klaarstaan voor de kinderen. Chiro gaat verder dan voorbereiden , vergaderen en knopen doorhakken. Chiro voelt meer dan je amuzeren in de regen en modder. Chiro gaat veel verder , het gaat over vriendschappen opbouwen over doorzetten en nooit opgeven. Chiro moet je weten doet je even alle zorgen vergeten.

Jooniekske lente 2014

16


Jooniekske lente 2014

17

Jooniekske lente 2014  
Jooniekske lente 2014  
Advertisement