Page 1

Goede zorg dichtbij Een uitgave van het Albert Schweitzer ziekenhuis www.asz.nl We horen graag wat u van onze zorg vindt. Daarom staan er op verschillende plaatsen in ons ziekenhuis rode en groene kaarten. Complimenten en verbeterpunten zijn welkom; zo kunnen wij onze zorg nog beter maken.

Het Albert Schweitzer ‘Groeten van de Chemo’ laat Amstelwijck herleven ziekenhuis opent zaterdag zijn deuren Kom naar de open dag! Wilt u wel eens zien wat er allemaal gebeurt achter de schermen van een ziekenhuis? Welke onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn? Hoe de apotheekrobot, of een ambulance er van binnen uitziet? Grijp dan aanstaande zaterdag uw kans. Het Albert Schweitzer ziekenhuis houdt dan een groots opgezette open dag van 10.00 tot 16.00 uur. Deze vindt plaats op de locatie Zwijndrecht. Het hele ziekenhuis presenteert zich, heel overzichtelijk, alléén op deze locatie, waar het parkeren gratis is. Diverse afdelingen zijn geopend om inwoners van de regio een ‘kijkje in de keuken’ te bieden. In de hal en verspreid over de poliklinieken, staan kraampjes met informatie over gezondheid, ziekten, onderzoeken en behandelingen.

De drie jonge hoofdrolspelers in een ‘Dordtse’ verpleegkamer.

Pop of knuffel

De locatie Amstelwijck in Dordrecht bruist deze maand weer een beetje, zoals in de tijd dat hier nog patiënten opgenomen waren. Dat komt door de opnames voor een nieuwe Nederlandse bioscoopfilm, met de voorlopige titel ‘Groeten van de Chemo’.

Iedereen is welkom! Langeweg 336, Zwijndrecht.

Eén hele gang van de oude kliniek is weer opgetuigd als verpleegafdeling. Er wordt maar liefst twintig dagen gefilmd! Het verhaal gaat over tieners met kanker die langdurig in het ziekenhuis opgenomen zijn. Omdat zij niet alleen ziek, maar ook normale pubers zijn, houden ze stiekem rolstoelraces en bespioneren hun artsen. Het levert hilarische momenten op, terwijl op de achtergrond de ernstige ziekte toch steeds dreigend aanwezig is. Regisseur Lodewijk Crijns maakt de film in opdracht van producent Bosbros en de VARA.

Ook deze keer is er weer veel te doen voor kinderen: zij kunnen onder meer een ‘zieke’ pop of knuffel van thuis meebrengen voor onderzoek of een röntgenfoto. Er is een kinderroute met een spelelement. Het razend populaire ‘ingipsen van je arm’ is ook nu weer een mogelijkheid, het kost niets. Onderzoeksen behandelkamers zijn geopend voor het publiek. Er worden kleine gezondheidstestjes aangeboden. Er is informatie over werken en opleidingen in de zorg. Patiëntenverenigingen laten zien wat ze te bieden hebben. De lievelingspop mag mee naar de dokter.

Het is een Nederlandse remake van de Spaanse film ‘Planta 4A’, die verschillende internationale prijzen won. De film komt voor de zomer van 2013 in de Nederlandse bioscopen en later op televisie. Het Albert Schweitzer ziekenhuis stelt graag de ruimte ter beschikking, omdat zo’n film belangrijk is voor de positie van patiënten met kanker in de samenleving. De verpleegafdelingen op Amstelwijck staan al langere tijd leeg. De producent heeft zelf gezorgd voor het opknappen van de kamers. Ziekenhuispersoneel helpt wel mee door kleine bijrolletjes te spelen en technische steun of adviezen te geven. Nicolette van Dam speelt een van de verpleegkundigen in de film. Hans Hoes, die tot voor kort als ‘Ramses’ (Shaffy) in het theater stond, is een van de medisch specialisten. In de film heet het ziekenhuis ‘Medisch Centrum Amstelwijck’, met een knipoog naar de filmset in Dordrecht.

Stem mee voor de Gastvrijheidsprijs! Tevreden over de zorg? Nomineer een arts, verpleegkundige of afdeling Het ziekenhuis is er voor u. Gastvrijheid en patiëntvriendelijkheid staan daarom hoog in ons vaandel. Maar het kan altijd nóg beter. Onze Cliëntenraad wil dit stimuleren, door een prijs uit te reiken aan ziekenhuismedewerkers die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Vond u uw verblijf of behandeling aangenaam, de zorg goed geregeld, of de bejegening uitstekend? Laat het weten!

afdeling, om de patiëntvriendelijkheid nog verder vorm te geven. De Cliëntenraad wil hiermee de stem van de patiënt laten horen én een bijdrage leveren aan het verder verhogen van de gastvrijheid in het ziekenhuis.

Goed ingespeeld

Vorig jaar kwamen bijna honderd voordrachten binnen. De winnaar werd toen longarts dr. David Cheung, met zijn assistente Nancy van Steenis. Over hen zeiden patiënten dat ze bijzonder goed op elkaar zijn ingespeeld. “De arts zorgt voor de klantgerichte behandeling, de assistente voor een plezierige organisatie en aandacht. Ze zijn geduldig en nemen de tijd.”

U kunt een arts of andere zorgverlener, en zelfs een hele afdeling, nomineren voor de ‘ASz Gastvrijheidprijs’ van de Cliëntenraad. (De Cliëntenraad is het onafhankelijke orgaan dat patiëntenbelangen behartigt in het Albert Schweitzer ziekenhuis.) Nomineren kan nog tot en met het komende weekeinde, op de website www.asz.nl.

Spannend

Stem van de patiënt

Uit de genomineerden wordt een winnaar gekozen door een kundige jury. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het ziekenhuis wordt de naam bekendgemaakt. De prijs is een aandenken én 5000 euro, te besteden op de

De winnaars van vorig jaar, dokter Cheung en zijn assistente Nancy.

“Het was een spannende strijd”, herinnert voorzitter van de Cliëntenraad Hans de Goeij zich. “Toen de vijf genomineerden eenmaal bekend waren, merkten we dat het ging leven in het ziekenhuis, dat de kanshebbers zich gingen manifesteren. Dat is positief en belangrijk. Gastvrijheid en patiëntvriendelijkheid zijn zaken waar we elke dag bewust bij stil moeten staan.”


Goede zorg dichtbij Blik op… Intensieve Zorg

Nierdialyse op de IC, een vak apart Op de Intensive Care (IC) liggen de allerziekste patiënten. Verpleegkundigen van deze afdeling zijn speciaal opgeleid om intensieve zorg te geven. Hun leerproces is nooit klaar. Je kunt je altijd nóg verder specialiseren en daarmee je hele afdeling naar een hoger niveau tillen. Dit deed Winnie Rijsdijk. Hij mag zich sinds kort ‘renal practitioner’ in het Albert Schweitzer ziekenhuis noemen. Het is een moeilijke term voor een verpleegkundige die doorgeleerd heeft op het gebied van nierdialyse op de IC. “Bij ons liggen patiënten van wie een of meer organen niet goed werken”, vertelt Winnie. “Hun toestand kan steeds veranderen, ze zijn niet stabiel. Aan een patiënt op de IC met slecht functionerende nieren, kunnen we niet dezelfde dialyse geven als aan ‘gewone’, stabiele nierpatiënten. Dan zou je te veel vocht en belangrijke stoffen aan het lichaam kunnen onttrekken. Dialyseren op de IC is maatwerk. Je moet steeds meten en controleren of het nog goed gaat. Het is puzzelen en interpreteren, waarbij mens en machine goed moeten samenwerken.” Dialyseren op de IC gebeurt niet dagelijks. Daardoor kunnen verpleegkundigen er niet gemakkelijk ervaring mee opdoen, bovendien

Winnie Rijsdijk

bestaat de kans dat deze weer wegzakt. Winnie heeft daarom ook als taak om zijn nieuw verworven kennis over te dragen op anderen en te fungeren als vraagbaak. Hij is al vele jaren IC-verpleegkundige. “Ik houd van de techniek in ons vak. Er komen continu nieuwe apparaten en technieken bij. De uitdaging is voor mij om kritisch te bekijken welke vernieuwingen daadwerkelijk verbeteringen zijn en om mijn kennis en vaardigheid ‘up to date’ te houden. Dat kost tijd, maar zo blijven we wel samen de zorg in dit ziekenhuis verbeteren.” Eerder al slaagden twee van zijn IC-collega’s – Christiaan Theunisse en Monique le Grand – voor de opleiding tot ‘ventilation practitioner’. Dat houdt in dat zij de afdeling verrijken met heel specifieke kennis over de techniek van het beademen van patiënten.

Medium Care is een op- én een afstapje Soms is de stap tussen een gewone verpleegafdeling en de Intensive Care te groot. Dan biedt de Medium Care (MC) uitkomst. Het is een relatief onopvallende, maar heel belangrijke schakel binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Wij zijn een opstapje vanuit de kliniek, en een afstapje vanuit de IC”, vertelt afdelingshoofd Monique Verwoert. Ze verduidelijkt dit nog: “Soms heeft een patiënt – bijvoorbeeld na een operatie – nog extra controle of beademing nodig, terwijl hij of zij niet ziek genoeg is voor een opname op de IC. Dan zorgen wij voor die patiënt. Hetzelfde geldt voor een IC-patiënt met wie het al een stuk beter gaat, maar nog niet goed genoeg voor een plek op de gewone afdeling. Dan blijft iemand nog een paar dagen bij ons.” De MC heeft zeven bedden, waarvan bij enkele beademing mogelijk is. Het verplegend personeel is speciaal opgeleid voor dit type zorg. Monique: “Wij vangen patiënten op na

spoedoperaties buiten werktijden, wanneer de verkoeverkamer gesloten is. Bij ons worden ook medische handelingen uitgevoerd die op een verpleegafdeling niet zo makkelijk kunnen, zoals een scopie.” De bezetting van de bedden op de MC is hoog, de doorstroom van patiënten ook. Monique: “Wij zijn in allerlei situaties het ‘tussenstation’. Dat kan héél belangrijk zijn. Vroeger gebeurde het bijvoorbeeld regelmatig dat een operatie moest worden afgezegd, omdat er geen ICbed beschikbaar was voor erná. Sinds de MC er is, komt dat bijna nooit meer voor omdat wij de ‘achtervang’ zijn. Dat is prettig voor de patiënten en voor onze collega’s.”

Een verpleegkundig team op de MC.

Trots en tevreden Open inloopspreekuur met sprong vooruit 23 november

Plastische Chirurgie

van ranglijsten, ze stimuleren ons tot verbetering. Het laatste wat je wilt, is onderaan zo’n lijst hangen.”

Op de landelijke ‘Dag van de Plastische Chirurgie’, vrijdag 23 november, zet het Albert Schweitzer ziekenhuis de deur van de spreekkamer weer open op de locatie Dordwijk/ Gezondheidspark. De afdeling Plastische Chirurgie houdt dan een eenmalig informatief inloopspreekuur voor iedereen met een vraag of wens op het gebied van bijvoorbeeld een ooglid-, oor- of neuscorrectie, handenchirurgie, borstvergroting of -verkleining, littekens en brandwonden. Het spreekuur is gratis en vindt plaats van 9.00 tot 12.00 uur op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Voorzitter van de medisch specialisten Ruud van Leendert vindt ook dat nu een positie in de lijst is bereikt ‘die recht doet aan waar we écht staan’. “Het is een erkenning voor iedereen in ons ziekenhuis: dokters, verpleegkundigen, polikliniekpersoneel en iedereen in ondersteunde diensten. We hebben dit samen bereikt.”

De landelijke open dag heeft dit jaar als thema ‘De vele gezichten van de plastische chirurgie’. De dag wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Het doel is meer bekendheid geven aan de vele mogelijkheden die dit medisch specialisme aan patiënten te bieden heeft. “We vinden het belangrijk mensen gericht te kunnen helpen met hun vraag, omdat iedere situatie verschillend is”, zegt Suzan Visser, verpleegkundig specialist in het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Daarnaast willen we de drempel verlagen om voor advies bij een

plastisch chirurg aan te kloppen. We merken dat velen zich daar toch nog voor schamen. Mensen denken dat het bij plastische chirurgie enkel gaat om het mooier maken, maar veel vaker gaat het juist om beter functioneren na de ingreep.” Bezoekers kunnen hun persoonlijke wens voorleggen in een privégesprek van maximaal tien minuten. Een afspraak of verwijzing is niet nodig en er wordt nog geen dossier aangelegd. Mocht de wachttijd oplopen, dan kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen op de polikliniek en in de operatiekamers van de plastisch chirurgen.

Van de 54e naar de 9e plaats in een van de meest besproken ziekenhuisranglijsten van Nederland: het Albert Schweitzer ziekenhuis is erg tevreden met de enorme sprong voorwaarts in de AD Ziekenhuis Top 100 van september 2012. Trots op zichzelf en blij voor de patiënten in de Drechtstedenregio, die zich verzekerd weten van topzorg dicht bij huis. Bestuursvoorzitter Pier Eringa: “Sinds mijn aantreden in 2010 heb ik gezien én gezegd dat dit ziekenhuis bovenin de ranglijsten behoort te staan qua zorgaanbod, patiëntvriendelijkheid en kwaliteitsbewustzijn. Het is heel mooi dat dit nu de realiteit wordt. In 2011 riep Elsevier ons zelfs uit tot beste van Nederland, maar de score in de AD Top 100 van dat jaar zat ons niet zo lekker. Ik ben daar heel eerlijk in en zeg het minister Schippers na: wat je verder ook vindt

Inmiddels publiceerde ook Elsevier weer zijn jaarlijkse test van de Beste Ziekenhuizen. Helaas kwam het Albert Schweitzer ziekenhuis hier nu lager uit dan in 2011. De score op patiëntgerichtheid is achteruitgegaan. Op het onderdeel medische zorg is de score nog steeds goed, op veiligheid zelfs maximaal. “Vooral dáárvoor komen patiënten naar ons toe, dus dat is prettig om te zien”, reageert Eringa. “De algehele terugval bij Elsevier vind ik jammer. Het laat zien dat we keihard moeten blijven werken aan patiëntgerichtheid, wat we trouwens ook doen. Op naar de volgende ranglijst!”


Michael-Wings schenkt ‘internet aan het bed’

Een MRI-scan is nu veel minder belastend Moet u een MRI-scan laten maken van een knie, enkel, voet, hand of elleboog? Dan hoeft u sinds kort niet meer met het hele lichaam door de ‘grote buis’. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft sinds kort een kleine MRI-scanner, waar alleen de arm of het been in kan. De patiënt ligt intussen in een comfortabele stoel.

MRI is niet alleen een zeer patiëntvriendelijk apparaat, maar ook nog eens één van de kwalitatief beste MRI’s die op dit moment op de markt zijn.

Menige patiënt vindt het een onaangename ervaring om in de tamelijk krappe buis te moeten stilliggen. Een gevoel van opgeslotenheid kan dan de kop opsteken. Ongeveer een derde van de patiënten die een MRI-scan moeten laten maken, kan voortaan

Moet u binnenkort een scan laten maken, vraag dan bij het maken van de afspraak gerust of dit in uw geval mogelijk is op de kleine MRI! Bent u huisarts, fysiotherapeut of andere aanvrager van scans en heeft u belangstelling om het apparaat eens te zien, mail dan naar ritmeesterc@asz.nl

terecht bij de ‘mini-MRI’ op de locatie Amstelwijck. Bij een MRI-scan worden met behulp van een magnetisch veld en radiogolven inwendige beelden gemaakt van delen van het lichaam, om een diagnose te kunnen stellen. De kleine

Medicijnen buiten kantooruren nu nóg makkelijker ophalen Als u buiten de openingstijden van uw eigen apotheek medicijnen nodig heeft, kunt u die binnenkort ophalen achter de draaideur waar ook de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden en de Spoedeisende Hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis zitten. De Dienstapotheek voor de Drechtsteden opent hier, op het Gezondheidspark Dordrecht, nog deze maand een gloednieuw onderkomen. De Dienstapotheek is een gezamenlijk loket van dertig samenwerkende apothekers in de Drechtsteden, om hun cliënten ook ‘s avonds en in het weekeinde te bedienen. Deze service was sinds 2006 gevestigd in een tijdelijke unit op het ziekenhuisterrein. Die verdwijnt spoedig.

Niet alleen het gemak voor de patiënt, maar ook de veiligheid is gegarandeerd. Van Bakel: “In de Dienstapotheek kunnen we zien welke andere geneesmiddelen een patiënt eerder heeft gekregen in de aangesloten apotheken én in de poliklinische apotheek van het ziekenhuis.” Voor extra veiligheid raadt hij desondanks aan om altijd een overzichtje met gebruikte medicijnen op zak te hebben, immers een landelijk geldend advies. De opening van de nieuwe Dienstapotheek is de kroon op de samenwerking met het ziekenhuis. “Kwaliteit, veiligheid en gemak zijn leidend”, zegt Sasja van Bommel,

Locatie Dordwijk steeds ‘Dordtser’ Johan en Cornelis de Witt hebben hun eigen polikliniek gekregen. De vermaarde Dordtse broers zijn sinds kort het ‘gezicht’ van het medisch specialisme Nucleaire Geneeskunde. Sinds 2011 wordt de locatie Dordwijk ingericht aan de hand van Dordtse historische gebouwen en personen. Zij worden zichtbaar in foto’s, meubilair, teksten en in de bewegwijzering. Johan en Cornelis de Witt zijn de nieuwste aanwinst. Het idee achter de inrichting is dat de band tussen de stad en het ziekenhuis wordt verstevigd. Ook krijgen de verschillende gedeelten van het gebouw hun eigen sfeer en daardoor herkenbaarheid. De bewegwijzering heeft de eerste maanden

“We gaan er erg op vooruit, en daarmee ook onze cliënten”, zegt Paul van Bakel, apotheker in Sliedrecht en bestuurslid van de Dienstapotheek. “De nieuwe plek is veel logischer. Bijna alle recepten waarmee patiënten in de avonden en de weekeinden bij ons aankloppen, zijn uitgeschreven in de huisartsenpost of in het ziekenhuis. Bij het naar buiten gaan, kunnen de mensen meteen bij ons terecht. Onze openingstijden zijn dezelfde als die van de huisartsenpost.”

apotheker van het ziekenhuis en ook bestuurslid van de Dienstapotheek. “We laten met deze stap zien dat we ons gezamenlijk inzetten voor het belang van onze patiënten.” www.dienstapotheekdrechtsteden.nl

Dankzij de schenking van zeven laptopcomputers, kunnen kinderen op de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordwijk) vanaf vandaag altijd online zijn vanuit bed. Hun verblijf in het ziekenhuis zal veel aangenamer worden, nu zij makkelijker contact kunnen onderhouden met het thuisfront, vrienden en school. De computers worden vandaag overhandigd door de landelijke Stichting Michael-Wings, die hiermee al voor de achttiende keer een kinderafdeling in Nederland heeft uitgerust met computers. Dat gebeurt met de hulp van sponsors en donateurs. De stichting doet dit ter nagedachtenis aan de 18-jarige Michael Kenniphaas, die in 2005 aan leukemie overleed in het VUziekenhuis in Amsterdam. Tijdens zijn ziekbed miste hij contact met de buitenwereld via internet. Hij bedacht dat hij er na zijn ziekte voor zou gaan zorgen dat dit overal werd ingevoerd. Helaas kreeg hijzelf de kans niet, doordat de leukemie het van hem won. De stichting voert nu uit zijn naam alsnog het idee van Michael uit. Michael-Wings heeft in Nederland tal van bekende ambassadeurs. Twee van hen overhandigen vanmiddag in Dordrecht de nieuwe computers: zanger Wolter Kroes en voetbalanalist René van der Gijp. Het personeel en de artsen van de kinderafdeling zijn enorm blij met de aanwinst en hebben een feestelijk moment rondom de overhandiging georganiseerd.

wat opstartproblemen gekend. Niet alle patiënten waren meteen vertrouwd met het idee dat ze in plaats van nummers, nu plaatjes moeten volgen op weg naar hun bestemming. Inmiddels gaat dit al veel beter. Het ziekenhuis bedankt iedereen die suggesties indiende om het systeem duidelijker te maken! Vooral mensen die moeite hebben met lezen, zijn heel blij met de bewegwijzering. Op de polikliniek Gebroeders de Witt is niet alleen de inrichting vernieuwd, ook de onderzoeksapparatuur en behandelruimtes zijn compleet nieuw en voldoen aan de allermodernste eisen. Nucleaire geneeskunde is het specialisme dat met behulp van radioactieve contrastvloeistof foto’s maakt van lichaamsdelen en processen binnen het lichaam.


Goede zorg dichtbij

Het ASz vraagt patiënten te vertellen hoe erg hun pijn is Patiënten moeten in ons ziekenhuis zo min mogelijk pijn hebben. Daar doen we iedere dag onze uiterste best voor. Maar hoe erg de pijn is, kunnen alleen patiënten vertellen. Dat kan nu heel eenvoudig met hulp van de nieuwe pijnscorekaart. Zo kunnen wij sneller inspelen op pijn. En werken we samen aan betere zorg.

Over pijn denken we allemaal verschillend. De één vindt een sneetje in de vinger verschrikkelijk, terwijl de ander zich niet druk maakt over een fikse wond. Intensivist Huibert Ponssen: “Iedereen beleeft pijn anders, maar voor ons maakt dat niets uit. Want pijn is pijn en die willen we graag zo veel mogelijk voorkomen.”

Rood! Wat gaan we daaraan doen?

Daarom krijgt iedere patiënt nu bij opname in het ziekenhuis een speciale pijnscorekaart. “Hiermee kunnen patiënten zelf aangeven hoe erg hun pijn is,” zegt Huibert Ponssen. “Dat gaat heel eenvoudig. Op de voorkant van de kaart staan zes gezichtjes, die samen de zogeheten ‘Pijnladder’ vormen. De gezichtjes verschillen in kleur van groen (geen pijn) tot rood (hevigst denkbare pijn). Eronder staan de getallen 1 tot 10. De patiënt kan de pijn die hij voelt een cijfer geven. Is de pijn geel/rood (dus vanaf schaal 4), dan kan de patiënt de verpleegkundige roepen en vragen om iets aan de pijn te doen.”

anesthesisten in ons ziekenhuis hebben heel veel nascholing gegeven, de kennis over de kaart is er dus al,” legt Huibert Ponssen uit. “Nu moeten we er met elkaar nog voor gaan zorgen dat de pijnscorekaart volop gebruikt gaat worden. Hier gaan we het komende jaar hard aan werken. De verpleegkundigen moeten tijdens hun dienst de patiënten minimaal één keer vragen hoe het met hun pijn is. Maar zoals met alle noviteiten is dit in het begin vast even wennen. De hulp van patiënten is welkom. Daarom ons verzoek aan iedere patiënt: gebruik de pijnscorekaart!”

Zelf meedenken over pijn

Op de pijnscorekaart staat ook informatie over verschillende soorten pijn en de manieren waarop daar iets aan gedaan kan worden. Huibert Ponssen: “Soms zijn extra pijnstillende medicijnen al voldoende, in andere gevallen kan de verpleegkundige de behandelend arts bellen. Het belangrijkste is dat de patiënt zelf kan meedenken over de eigen pijnbestrijding. En dat is heel belangrijk, niet alleen omdat patiënten zich dan een stuk prettiger voelen. Een goede pijnbestrijding zorgt er ook voor dat patiënten minder complicaties krijgen en sneller kunnen herstellen.”

Hulp van patiënten is welkom

Voordat de pijnscorekaart geïntroduceerd werd, zijn alle zorgverleners in het ziekenhuis hier uitgebreid over geïnformeerd. “De

Bloedprikken in avonduren en het weekend

Huibert Ponssen, intensivist Albert Schweitzer ziekenhuis

Agenda: Workshop, voorlichtingsbijeenkomst of inloopmiddag: informatieve bijeenkomsten voor u! In november en december worden er voor patiënten en hun naasten verschillende interessante voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. 10 november 12 november 12 november 13 november 13 november 15 november 16 november

Met ingang van 1 november kunnen patiënten van huisartsen, specialisten en verloskundigen ook op maandagavond tussen 17.00 en 20.00 uur en zaterdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur terecht voor bloedafname op de locaties Dordwijk en Zwijndrecht. De verruimde openingstijden gelden niet voor

patiënten van de trombosedienst in verband met het tijdstip van inname van de medicatie en het niet kunnen doseren buiten kantooruren. Na drie maanden wordt bekeken of deze verruimde openingstijden succesvol zijn.

27 november 28 november 28 november 4 december

Open dag Locatie Zwijndrecht Kijkje op de verloskamers, Dordwijk Workshop Look Good …Feel Better Inloopmiddag Whiplash Inloopavond coeliakie Informatieavond Hoofdpijn Informatiebijeenkomst voor Myeloom en Waldeström patiënten en belangstellenden Inloopmiddag Whiplash Rugklachten Inloopuur Informatiebijeenkomst Apneu Informatieavond ‘Bevallen in het ziekenhuis’Dordwijk

Meer weten?

De agenda wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe activiteiten. Wilt u de meest recente informatie inzien, meer lezen of aanmelden Kijk dan op www.asz.nl

ASz Runners doen het nog eens over Na het geslaagde ‘experiment’ van dit jaar, doet in 2013 weer een ploeg namens het Albert Schweitzer ziekenhuis mee aan de Roparun. De estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, bedoeld om geld op te halen voor zorg bij kanker, wordt dan gehouden van 18 tot en met 20 mei. De ‘ASz Runners’ zetten dit jaar in het pinksterweekeinde een prima prestatie neer. Zij volbrachten de loop in 47 uur en 10 minuten, zonder noemenswaardige problemen. En ze haalden daarmee 25.000 euro op voor het goede doel! In het verleden heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis zelf meermalen financiële steun

gekregen vanuit de Roparun-opbrengst, om de zorg aan patiënten met kanker te verbeteren. “De saamhorigheid en de voldoening waren enorm”, zegt teamcaptain Jorien Ooms over de run van 2012. “De motivatie om weer mee te doen, is groot! We denken dat veel dingen komend jaar gemakkelijker zullen gaan, omdat we nu weten hoe het werkt.” Bedrijven en organisaties die een bijdrage willen leveren, zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Jorien Ooms, telefoon 0786542783, e-mail j.ooms@asz.nl.

De finish op de Coolsingel van de ASz Runners

Colofon Coördinatie en redactie: Afdeling Communicatie Albert Schweitzer ziekenhuis Fotografie: Frederike Slieker, Cees Schilthuizen Vormgeving: Elan Albert Schweitzer ziekenhuis Postbus 444, 3300 AK Dordrecht, Tel. (078) 654 1111, www.asz.nl

Digitale nieuwsbrief Albert Schweitzer ziekenhuis  
Digitale nieuwsbrief Albert Schweitzer ziekenhuis  

In deze nieuwsbrief leest u meer over het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Advertisement