Issuu on Google+

JON HANES

DESIGN PORTFOLIO

jonathan.hanes@ku.edu | 303.489.0867

Galileo’s Pavilion Trinity Market & Living Reset Employment Center Marvin Lecture Hall

University of Kansas - STUDIO 804 - Instructor: Dan Rockhill

GALILEO’S PAVILION

Studio 804, Inc. is a not-for-profit 501(c)3 corporation associated with the University of Kansas. It is a comprehensive design-build program option for students in their final year of the M.Arch track at the University of Kansas School of Architecture, Design and Planning. Each year a group of students lead by Dan Rockhill complete one building tackling social and environmental needs. Past projects, including four LEED Platinum buildings, have been published both nationally and internationally.

GALILEO’S PAVILION The Studio 804 class of 2012 project was a reinvention of the classroom as a sustainable prototype for Johnson County Community College in Overland Park, KS. After being approached by the JCCC Center for Sustainability the project came to include two classrooms and a student lounge. On top of providing an inspired learning space, this projected LEED Platinum building is to be used itself as a learning tool for students, teachers, and all in the community.

SITE

The site is located on a small island surrounded by sidewalks with the Science Building to the north, the Campus Services Building to the west, open space to the east, and a parking lot to the south. A sculpture named Galileo’s Garden inhabited the site and became very influential to our design. Galileo’s Pavilion incorporates this sculpture by creating a courtyard with a classroom to each side and the student lounge to the north. The sculpture is elevated on a plinth just as it was originally placed.

LOUNGE CLASSROOM

CLASSROOM

As a learning tool and sustainable classroom prototype Galileo’s Pavilion incorporates many sustainable features. Old slate chalkboards from classrooms around the country are reused on the exterior for the rain screen system. The 21 eleven by five foot windows are reused from the failed Moshe Safdie West Edge project in Kansas City. A living green wall is incorporated in each classroom as well as the lounge helping improve indoor air quality. These green walls are feed with filtered rainwater that is collected from the roof. On top of passive sustainable features such as solar mass in concrete floors, this building actively produces energy with a wind turbine and photovoltaics.

GALILEO’S PAVILION

Each student had a primary portion of the project they were in charge of such as doors, plumbing, or HVAC. My area was concrete which consisted of the foundation, polished concrete floors, plinth wall, miscellaneous site footings, and sidewalks. Responsibilities included foundation and plinth wall design, coordination of materials and subcontractors, and leadership of other students in carrying out the work.

University of Kansas - ARCH 609 - Instructor: Marie Alice L’Heureux

TRINITY MARKET & LIVING

The comprehensive studio project for ARCH 609 with Marie-Alice L’Heureux was a mixeduse development on Panther Island designed to be a part of the future Trinity Uptown District development in the greater Fort Worth, TX area. The primary goal of the Trinity Uptown District is to create a vibrant urban waterfront district along the Trinity River.

Development Intentions: - Promote a pedestrian-orientated urban form - Require excellence in the design of the public realm - Maximize connectivity and access - Encourage authentic Fort Worth character in new development - Encourage creativity and exceptional design - Encourage adaptive reuse and support the preservation of historically significant buildings - Encourage the integration of public art into public and private development - Support existing Trinity Uptown businesses - Promote development that complements Panther Island and Downtown - Preserve view corridors

SITE

TRINITY MARKET & LIVING Minimum Height: 3 Floors Maximum Height: 96 Feet Component A. Total Residential with .25 Grossing Factor 1 Bedroom Residential Unit Bedroom Bathroom Kitchen Dining Room Living Room Closet / Storage 2 Bedroom Residential Unit Bedroom (Primary) Bathroom Bedroom (Secondary) Bathroom Kitchen Dining Room Living Room Closet / Storage Total 3 Bedroom Residential Unit Bedroom (Primary) Bathroom Bedroom (Secondary) Bedroom (Secondary) Bathroom Kitchen Dining Room Living Room Closet / Storage Total Lobby (Shared with Office) Entry Elevator Stair B. Grocery Store Shelving Aisles Including Circulation Garbage Storage Grocery Storage Deli Produce Meat Prep and Refrigeration Bakery Small CafĂŠ / Coffee Dining Area: 18 SF per Seat Production Space: 12 SF per Seat Checkout Cart Area Office Bathroom and Lockers Marking Area Loading Dock Mechanical Room C. Office with .27 Grossing Factor 3 Office Suite Office Conference Room Copy Room Break / Kitchen

Total

Unit Size

Units

610 120 40 120 100 160 70 780 120 60 80 40 120 100 160 100 880 120 60 80 80 40 120 120 240 100 360 100 60 200

6 1 1 1 1 1 1 21 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

18,000 630 3,000 625 2,000 1,200 800

1 1 1 1 1 1 1

18 12 90 625 200 600 400 800 225

40 40 10 1 1 1 1 1 1

960 120 225 100 275

4 3 1 1 1

NSF 31,000 3,660 120 40 120 100 160 70 16,380 120 60 80 40 120 100 160 100 4,400 120 60 80 80 40 120 120 240 100 360 100 60 200 31,205 18,000 630 3,000 625 2,000 1,200 800 720 480 900 625 200 600 400 800 225 4,877 3,840 360 225 100 275

67,082 SF

Unit Cost per SF 96

74

107

The initial program included a 30,000 SF urban grocery store and 20,000 SF of housing. Other mixed use elements included a restaurant and office space. This would bring a diverse group of users to this mixeduse development and provide interesting user interactions. The program was later changed to include 100 bedrooms spread throughout 50 residential units of varying sizes with 15,000 square feet of urban grocery store, 3,700 square feet of retail space, and 31 parking spaces.

Bubble diagrams in both plan and section help to understand the relationships between the site - busy street, green space, and canal - and the program elements - residential, grocery store, office, and parking. A main idea from the beginning was a horseshoe layout with a courtyard for residents and the general public alike to enjoy. After bubble diagrams the focus was on the residential unit layout and how each unit might nest next to its neighbor.

TRINITY MARKET & LIVING

The blocking studies lead to a refinement in the residential units from single story to two story residences. This maintains cross ventilation and ensures every bedroom has a window. Bathrooms and kitchens were stacked to allow easier plumbing.

The busy corner of Main Street and White Settlement Road is a prime spot for the main entrance of the urban market. This corner should also be built up with residential units giving the building an identity. A connection between the courtyard and the public realm of the street was important to achieve an interesting and diverse user group. The residential units to the south were eliminated opening the courtyard up to the canal and the street. Individual user identity was an important concept for this building. A push pull among the residential units was implemented giving each resident a unique entrance.

TRINITY MARKET & LIVING Master

Master

14' x 16'

14' x 16'

Sidewalk FFE: 534 DN

Master

Master

DN

16' x 18'

DN

DN

Bedroom

13' x 15' Bedroom 13' x 13'

This diag ventilation com vered screen sy how the vines w

UP

Main Entrance FFE: 535

11' x 17' Bedroom 13' x 13'

Cart Area FFE: 535

Kitchen

Kitchen

12' x 13'

12' x 13'

UP

Kitchen

Kitchen

8' x 9'

8' x 9'

UP

Living WH

UP

WH

13' x 13'

16' x 18'

Urban Grocery Store Retail Space Residential Units Parking Checkout FFE: 535

WH

UP Dining

Dining

Dining 8' x 13'

Dining 8' x 13'

FFE: 535

Living

WH

14' x 17'

Living

Living

12' x 16'

JON HANES

Checkout FFE: 535

UP

Mech / Elec FFE: 535

Loading / Trash FFE: 535

University of Kansas

ARCH 609

L’HEUREUX

Shelving Space FFE: 535

School of Architecture, Design & Planning

Storage / Prep FFE: 535

Master 14' x 16'

Sidewalk FFE: 534

N Staff Facilities / Office FFE: 535

Bedroom 11' x 17'

UP

Main Entrance FFE: 535

N

FFE: 547'-3"

Cart Area FFE: 535

FFE

UP WH FFE: 535

FFE: 541'-6" DN

Dining 8' x 13'

FFE: 535

Deli / Cafe / Coffee FFE: 530

DN Checkout FFE: 535

Checkout FFE: 535

UP

UP

WH UP

FFE: 532'-6" UP

DN

DN Mech / Elec FFE: 535

FFE: 535

FFE: 535

DN

DN

UP DN

DN FFE: 530

FFE: 535

DN

Loading / Trash FFE: 535

DN Shelving Space FFE: 535

DN

FFE: 535

DN

Storage / Prep FFE: 535

Staff Facilities / Office FFE: 535

DN

DN UP

FFE: 537

FFE: 547'-3"

DN FFE: 535

UP

FFE: 541'-6"

FFE: 535

Deli / Cafe / Coffee FFE: 530 UP FFE: 532'-6" UP DN

DN

FFE: 535 FFE: 538'-3"

DN UP

DN

DN FFE: 530 DN

FFE: 525

Level 9 92' - 0" Level 8 80' - 6" Level 7 69' - 0" Level 6 57' - 6" Level 5 46' - 0" 9' - 0"

Level 4 34' - 6"

2' - 6" 9' - 0"

Level 3 23' - 0" Level 2.5 17' - 3" Level 2 11' - 6" Level 1.5 5' - 0" Level 1 0' - 0"

1' - 0" 5' - 9"

11' - 3"

Level 9 92' - 0" Level 8 80' - 6" Level 7 69' - 0" Level 6 57' - 6" Level 5 46' - 0" Level 4 34' - 6"

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Level 3 23' - 0" Level 2.5 17' - 3" Level 2 11' - 6" Level 1.5 5' - 0" Level 1 0' - 0"

TRINITY MARKET & LIVING Flashing Cap

Glass Window Mullion

Sheathing Light-gauge Stud Framing

Flashing Cap Terra-cotta Panel Mounting Bracket

Soil Light-gauge Stud Framing

Flashing Vapor Barrier Sheathing

Concrete Roof

Concrete Roof Level 8 80’ - 6"

Rigid Insulation Level 9 FFE:622’ 92’ - 0"

Concrete Elevator Wall

Concrete Beam

Expansion Joint Concrete Beam

Ceiling

Light-gauge Stud Framing

Vapor Barrier Vapor Barrier

Wall Finish

Flashing

Vapor Barrier

Glass

Concrete Roof

Insulation

Elevator Shaft

Anchor Bolt Light-gauge Stud Framing Rigid Insulation Concrete Beam Window Mullion

Sheathing Vapor Barrier

Batt Insulation Wood Finish Floor Pressure Treated Nailers Anchor Bolt Concrete Floor Level 3 FFE:553’ 23’ - 0"

Wood Finish Floor Pressure Treated Nailers Anchor Bolt

Concrete Beam Level 7 69’ - 0"

Terra-cotta Panel

The wall typical wall wit tom, residentia above. The wal special conditio show the rain s joints. For the tural concrete i

Channel Bracket

Mounting Bracket Mounting Clip

Terra-cotta Panel Curtain Wall Mullion

Glass Concrete Slab Expansion Joint Rigid Insulation Level 1.5 FFE:535’ 5’ - -0"0"

Gravel Base

Concrete Foundation Wall

Pile Foundation

Not to Scale

JON HANES

University of Kansas

ARCH 609

L’HEUREUX

University of Kansas - ARCH 608 - Instructor: Phil Hofstra

RESET EMPLOYMENT CENTER

This next project was a group project designed to be a hybrid employment center located in the Crossroads District of Kansas City, MO. Given a narrative, a program was developed to include a mix of job finding services, a business incubator, educational services, and corresponding retail types.

PROGRAM

er

as a een

Seth Haines

Component Unit Size (SF) A. Reset Building Workspace Cubicle 75 Conference Rooms Large 400 Small 125 Classroom / Training 600 Computer Lab 1,000 Copy Room / Area 100 Lounge and Reading Room 1,200 Break / Kitchen 275 B. Administration Office Cubicle 75 Copy Room 100 Break / Kitchen 100 C. Core Public Core Entry 100 Bathroom 70 Elevator 60 Stair 200 Private Core Loading Dock 120 Janitor 75 Storage 300 Trash and Recycle 75 IT 125 Electrical and Mechanical 417 D. Retail Cafe 1,200 Kinkos 1,200 Emplooyment Office 1,200 Daycare 1,200 Gallery / Art Supply 1,200 DMV 1,800 Toy / Science / Book Store 1,200 E. Program Intervention Swope Parkway Health Center 50,000 Kauffman Foundation - Hallmark 32,000 Quest - Stowers Institute 75,000 Whole Foods 12,000

Nathan Jarvis

Jon Hanes

Units

Net Square Feet

34

2,550

2 2 1 1 1 1 1

800 250 600 1,00 100 1,200 275

4 1 1

300 100 100

1 4 1 1

100 280 60 200

1 1 1 1 1 1

120 75 300 75 125 417

1 1 1 1 1 1 1

1,200 1,200 1,200 1,200 1,200 1,800 1,200

1 1 1 1

50,000 32,000 75,000 12,000

While working on the needs of the program, we started to formulate a concept. Inspiration was taken from a manhole cover and its role as a doorway between disorder and order. Our concept was to create a building to transition the unemployed from disorder to order.

RESET EMPLOYMENT CENTER

We then began to assemble bubble diagrams that helped to determine critical adjacencies between (A): retail, (B): office space, (C): administration, and (D): the core.

Scaled blocking diagrams were assembled using the bubble diagrams. This gave a good idea of the proportions of space needed for each component as well as possible circulation corridors.

Bubble Diagram

E 17th ST

We chose our particular site on the corner of 18th St. and Grand Blvd. because of its potential as an empty parking lot to become a vibrant community corner. As adaptive reuse was a focus of this project, it was important that the site also offered surrounding buildings that can be utilized for the secondary components of the program.

Swope Parkway Health Center Quest Stowers Institue

GRAND BLVD

WALNUT ST

Whole Foods

Kauffman Foundation Hallmark

Retail

Reset

SITE E 18th ST

Copy

Break IT/Elect/Mech

Break

Bathroom Copy Bathroom

Break Loading/Trash IT/Elect/Mech Janitor/Storage

Conference Rooms

Admin Offices

Conference Rooms

Admin Offices Entry

Loading/Trash Janitor/Storage

Classroom

Break

Copy Bathroom

With the site in mind, a new blocking diagram and building footprint were developed. We intended to create a plaza surrounding a basketball court. It was also important to keep the plaza viewable from the corner of 18th and Grand.

Workspace Cubicles Workspace Cubicles

Classroom Elevator

Entry

Elevator

Stairs

Stairs

Lounge Reading Room Lounge Reading Room

Computer Lab Computer Lab

Elevator

Stairs

Elevator

Stairs

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

1" = 30' Southwest Plaza Retail Elevation 1" = 30'

Employment Office

Daycare

DMV

Employment Office

Daycare

Grand B

DMV

lvd.

Blocking Diagram Blocking Diagram

Kauffman Foundation and Hallmark Kauffman Foundation

E. 18thandS Hallmark t. Gallery/Art Supply Gallery/Art Supply Kinkos

N 1" = 100'

Site Plan

Copy Bathroom

1 1

1/8" = 1'

Seth Haine

With a building footprint we were able to come up with a structural grid. The pattern was inspired by a pattern on a manhole cover. This open structure pattern expresses the order that lies within the building. A cue was taken from the historic buildings in the area as timber framing for the structure was used. As we turned our attention to the facade, we intended to show a transition from disorder to order with the window pattern as one moved around the building to the entrance.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Structural Plan

1/16" = 1'

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

East Elevation

UP PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

UP

RESET EMPLOYMENT CENTER

Conference Room

Mechanical Electrical

Conference Room

Administration Conference Room

Trash, Janitor, Loading

Lobby Conference Room

Office Cubicle Workspace

Classroom 1/16" = 1'

Structural Plan

Stru DN

UP

Library Lounge Computer Lab

UP

N

1st Floor

Floor Plan

N 2nd Floor

N 1/8" = 1'

1ST FLOOR

N 1/8" = 1'

2ND FLOOR

1/16" = 1'

Mechanical

Mec

UP

Reflected Ceiling Plan

1/16" = 1'

1/16" = 1'

Circulation Seth Haines

Nathan Jarvis

Jon Hanes

FurnitureCeiling Plan Reflected

1/16"= =1'1' 1/16"

1/16" = 1'

Circulation Seth Haines

Nathan Jarvis

Jon Hanes

Furn

RESET EMPLOYMENT CENTER

University of Kansas - ARCH 505 - Instructor: Steve Padget

MARVIN LECTURE HALL

MARVIN HALL

SITE

ART AND DESIGN BUILDING

MARVIN STUDIOS

Marvin Lecture Hall was a study of passive sustainable features in learning environments. Tucked between Marvin Hall, the Art and Design Building, andPRODUCED a conPRODUCED BYPRODUCED AN AUTODESK BY AN AUTODESK BY AN EDUCATIONAL AUTODESK EDUCATIONAL EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCT PRODUCT necting bridge the site was an expansion of Marvin Hall on the University of Kansas campus. ODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The program required 250 seats so design began with a study of seating standards of lecture halls and auditoriums.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

N

MARVIN LECTURE HALL

Starting with a “dumb box� scheme and stadium seating, a structural grid of concrete beams and columns was designed. This box was later tweaked with different layers and rotated to better suit various sustainable features.

Using the structural grid and seating scheme, optimum viewing of a chalk board or projection screen was tested. Two boards/screens proved to provide the best viewing angles for those seated. Next, an effective arrangement of sound reflective clouds helped provide the best lecture environment.

Sustainable techniques incorporated in this design include day lighting and natural ventilation. A louvre system controls the day lighting while the stack effect helps with natural ventilation.

Rotation to Obtain Best Solar Exposure Sun exposure needed for daylighting and natural ventilation stack effect

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

To help cool the incoming air from natural ventilation, an ivy skin was added to two facades. This ivy is supported by lattice framework and will shade the air coming into the building.

In addition, the building needed to be rotated to obtain maximum solar exposure. In doing so, a cantilevered connection back to Marvin Hall had to be maintained.Natural Ventilation, Stac

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Natural ventilation is the proce natural means.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Stack Ventilation: the natural buoyancy of hot air is u venting through high level vents. R fresh air enters from the lower ven

Natural Ventilation, Stack Effect & Stack Ventilation Natural ventilation is the process of supplying and removing air through an indoor space by natural means. Stack effect is the movement of air into and out of buildings. The stack effect is also referred to as the "chimney effect", and it helps drive natural ventilation and infiltration. In order for a building to be ventilated adequately via stack effect the inside and outside temperatures must be different so that warmer indoor air rises and escapes the building at higher

MARVIN LECTURE HALL Because these techniques require a certain amount of sunlight, a glass curtain wall system was used. The curtain walls also carry the same language as the bridge between Marvin Hall and Art & Design. A ramp was incorporated between the building and the ivy skin to provide access to the stage floor in accordance with ADA. Wheelchair spaces were also required for the seating area.

Lecture Hall Roof 37' - 1 1/2"

Lecture Hall Level 1 10' - 0"

Existing Grade 6' - 0"

New Grade 3' - 9 1/2"

Marvin Level 1 0' - 0"

3’x4’ Wheelchair Space

Jon Hanes | jonathan.hanes@ku.edu | 303.489.0867


Jon Hanes Design Portfolio