Page 1

P

O

R

T

F

O

L

I

O

Sep 2010 - Dec 2011

Jongsun Lee Email : jongsunlee@berkeley.edu


Contents

Lines of Flight [Office Renovation] Urban Compositions [Housing] Fire Station Gallery Kayak Center Living Module [Prototype Study]


Lines of Flight [Office Renovation] Fall 2011 Instructor : Jill Stoner Location : 395 Oyster Point Boulevard ,San Francisco, CA

Isolation

Existing Building Regional Isolation : Urban Real Estate Issues

Proposal Site Isolation : Dead End(Parking Lot Surrounded)

The building is isolated in many different scales. The goal is designing the meeting center replacing the isolation of this building with full of multiplicity.

EXISTING SITE PLAN N 1:30,000

Building Isolation : Prison Typology


TUBE CONNECTION

IN-BETWEEN

TUBE CONNECTION

EVENT SPACE IN-BETWEEN

Existing building

TUBE CONNECTION

IN-BETWEEN EVENT SPACE

EVENT SPACE IN-BETWEEN Excavation

CONFERENCE

EVENT SPACE IN-BETWEEN TUBE CONNECTION

CONFERENCE

THEATER IN-BETWEEN Insertion

THEATER IN-BETWEEN

Mass Composition 1. Main insertion(theater, event space) 2. Conference room 3. In-between space 4. Red tube connection

4

2

3

1


Lines of flight

Lines of people : bringing people from anywhere

Lines of nature : providing dynamic condition of the wetland

Lines of anxiety : relating with the old, extending to the infinite end

“Multiplicities are defined by the outside: by the abstract line, the line of flight or deterritorialization according to which they change in nature and connect with other multiplicities. The plane of consistency is the outside of all multiplicities.� Deleuze and Guattari

SITE PLAN 1:2000


Existing building carved

This insertion is structurally independant from the old building structure, while there are lots of multiple scaled connection between two. The glass skin has a potential of being strongly interactive to the context .

Facade

Circulation

Independant Structure

Plaster physical model Exterior view


A

A

B

B C

S1

C D

ED

E

F

4

3

5

4

2 3 S2

W1

1

S1 : Cross Section S2 : Longitudinal Section S3 : Longitudinal Section W1: Wall Section

2

5

1

2

3

1. Reception area 2. Conference room 3. Red tube connection, 4th floor 4. Viewing area 5. Access to the rooftop area

PLAN : LV +13,500mm 1:500

S3 1

4

3

4

5

7

2 3 8 3

S2

S1 : Cross Section S2 : Longitudinal Section S3 : Longitudinal Section

2

1 1

2

1. Event space 2. Theater 3. Red tube connection, 2th floor 4. In-between space 5. Entrance from In-between space 6. Entrance from the outside 7. Viewing area

PLAN : LV +5,500mm 1:500

6

S3 1


0700 0700

0700

1200 1200

0700

1200

1700 1700

1200

1700

1900 1900

1900

2100 2100

Identity of the facade is constantly changed as time is changed. 0700 1200 1700 1900 2100

1700 insertion look as it flies over the water by itself. Fog blurs the building and makes the new Reflection brings sky onto the facade and merge it with background nature(sea, sky). It brings the sunset and start turning transparant. Transparency makes the space visually open to the outside just as a void. Digital visualization allows people to interact with the facade in different way.


1

2

1

3 2

4

3

LV+20,000

LV+16,000 4

LV+12,000 2

3

LV+8,000

1

LV+4,000

LV+0 (GL)

1. Event space 2. Theater 3. In-between space 4. Red tube connection, 4th floor 5. Rooftop area

A

A

B C

B

ED

C D

E

CROSS SECTION(S1) 1:400

F LV+20,000

LV+16,000

LV+12,000 6 7 5

LV+8,000 1

3

2

4

8

LV+4,000

LV+0 (GL) 1. Event space 2. Theater 3. In-between space 4. Red tube connection, 2th floor 5. Red tube connection, 3th floor 6. Conference room 7. Viewing area 8. Entrance from In-between space

A

A

B C

B

C D

ED

E

LONGITUDINAL SECTION(S2) 1:400

F LV+20,000

LV+16,000

5 4

LV+12,000

LV+8,000 2

3 1

LV+4,000

LV+0 (GL)

1. Event space 2. Theater 3. In-between space 4. Rooftop area

LONGITUDINAL SECTION(S3) 1:400


5

1

6

2 7

3

4 1. 40mm polycarbonate panal 2. 30mm red plastic finishing 3. 400mmx600mm steel column 4. 30mm laminated single glazing 5. 200mm precast concrete 6. 70mm perforated metal plate flooring 7. 20mm toughened glass

WALL SECTION(W1) 1:75


Event space

In-between space


Red tube connection

Conference room

Theater


Urban Compositions [Housing] Spring 2011 Instructor : Danelle Guthrie, Raveevarn Choksombatchai Location : Franklin St & Page St, San Francisco, CA

PUBLIC SPACE

PARK

N

S

T

E R

R B A

U

E T HOME

SITE

SITE

SITE

ROAD

OUTER PUBLIC

INNER PUBLIC SPACE : COMMERCIAL, CULTURE

SOLID

VERTICAL STREET

SITE

SITE

SITE

PARKING LOT

PRIVATE SPACE : HOUSING, HOTEL

OCCUPIED SPACE : SCHOOL


Public area

Two types of circulations exist in this building. most of the areas are for residential program, and some parts of the building is open to the public while keeping privacy of the residents in the building. 1)All the housing units are connected to either of two vertical cores. 2)Public space in each levels of floor are linked with another corridor. 3)Public spaces are open to the outside(ground level).

Private area

4)Residents have two options of pathway - Private or public.


PUBLIC CIRCULATION + PROGRAMS

1 Person + 1 Public Space : No Community

Shared Community Space :Community for Residence in the Same

Linked Community Spaces : Community with Residence in Different

SOCIETY

Linked with Society : The Most Public

AMPATHEATER

OUTER GREEN SPACE

MULTI USE SPACE

SWIMMING POOL


SWIMMING POOL

DN

DN

DN UP

DN

8th Floor Plan( LV + 85’)

DN

DN

UP

UP

MULTIUSE SPACE

UP

7th Floor Plan( LV + 75’)

PARK

DN

DN

UP

UP

DN

1 Bed Room Unit type C UP DN

DN

6th Floor Plan( LV + 65’)

UP

UP

MULTIUSE SPACE

UP DN

2 Bed Room Unit type A & B

1 Bed Room Unit type D

5th Floor Plan( LV + 55’)

UP

PARK DN

UP

DN

DN

1ft = 1/32inch

UP

Unit Type

4rd Floor Plan( LV + 45’)

Studio Unit Type E

DN

UP

DN

DN

UP

UP

MULTIUSE SPACE

3nd Floor Plan( LV + 35’)

Spatial Flexibility of Multiuse

DN

DN

UP

UP

UP

DN

2st Floor Plan( LV + 25’)

PARK

Open space + Temporary storage

DN

AMPATHEATER

UP

UP

VENDING MACHINE & LAUNDRY ROOM

DN

DN

DN UP

1st Floor Plan( LV + 15’)

UP

DN

5 DN

1 RESIDENT ENTRY 2 MAILROOM 3 CAFE

4

Circulation for Residence

4 GALLERY DN

2

2 1

5 AMPATHEATER A-A’

UP

Circulation for Community

UP

7 UP

Closed space

1

DN

Housing Unit

6

N

4

6 PUBLIC RESTROOM 7 MECHANICAL ROOM

3

B-B’

Ground Floor Plan( LV + 5’) 1ft = 1/96inch


Section A-A’ 1ft = 1/32 inch


Ampatheater

Different Circulation

Wall Section B-B’ 1ft = 3/4inch

Multiuse space


Fire Station Gallery Fall 2010 Instructor : Mark Anderson, Ron Rael Location : 1908 Shattuck Ave, Berkeley, CA

Conceptual Typologies

Fire Station - Gallery

Fire Station + Drive-in Path

Site for Gallery

Off the Ground

Complexity of Program in Gallery

Seperated by Categories

Twisted for interaction

Simple Surrounding vs Monster

Direct Daylighting

Covered with Louvers

Program - Program

Context - Envelop


E D U C AT I O N A L GALLERY M U LT I - U S E GALLERY Core

Multi Use, Public Space

Historical, Educational Gallery

AUDITORIUM C

A

F

E

O P E N SPACE

CHECK-IN

Louver

Structure

STORAGE

SERVANT S P A C E

ve. Hearst A 20' Tall

15' Tall

20' Tall

25' Tall

20' Tall

20' Tall

15' Tall

20' Tall

AA

15' Tall

e.

Henry St.

Shattuck Av

A-A’ 20' Tall

25' Tall

25' Tall

25' Tall

B-B’ 20' Tall

Existing Fire Station

D-D’

C-C’

20' Tall 30' Tall

15' Tall

15' Tall

25' Tall

y Way Berkele

Site plan N

1’ = 1/64”


Circulation Diagram Elevator Core

Intersection Entrance Access to the Open Space

Elevation from Parking Lot (South)

2

5

1

6 2 2 3

4

3

3 4

7

1 9

8 10

1’ = 1/48”

1 Multi Use Gallery 2 Open Space 3 Educational Gallery 4 Entrance and Reception 5 Staffroom For Auditorium 6 Auditorium 7 Restroom 8 Cafe 9 Access to Hose Tower 10 Drive-in Space

A-A’

1’ = 1/48”


1

1 2 3 4 5 6 7

2

3 4 5

6

7

B-B’ 1’ = 1/48”

Elevation from Shattuck Ave. (West) 1’ = 1/48”

1 2 3 4

1 2

Hose Tower Educational Gallery Access to Hose Tower Drive-in Space

Open Public Space Multi-Use Gallery Open Public Space Educational Gallery Reception pedestrian Space Drive-in Space

1

1 2 3 4 5 6

2

3

4

Open Public Space Fire Pole Multi Use Gallery Reception Sub Entrance Drive-in Space

5 3 6

4

C-C’

1’ = 1/48”

D-D’

1’ = 1/48”


4

DN

DN

DN

DN

3

5

2

1 UP

1 2 3 4 5

.1

+2

Access to the Open Space Access to the Elevator Multi-use Gallery Staffroom For Auditorium Auditorium

Lv +54’

3 UP DN

2

.1

UP

DN

+1

1 Access to the Open Space 2 Open Space 3 Auditorium

DN

DN

UP

1

Lv +44’

8

DN

UP

DN

7

6

UP

DN DN

5

UP

DN

3

-1

.1

+3.1

2 DN

UP UP

1

-1.2

4

1 2 3 4 5 6 7 8

Open Space Access to the Open Space Fire Pole Hose Tower Access to the Elevator Educational Gallery Storage Check-in For Auditorium

Lv +32’

N

1’ = 1/48”

Physical Study Model


Physical Model 1’=1/32”

View from the Auditorium

View from Upper Fire Pole

View from Hose Tower Viewing Area

View from Upper Multi-use Gallery


Kayak Center Fall 2010 Instructor : Mark Anderson, Ron Rael Location : Embarcadero, San Francisco, CA

The concept is bridging the gap between cityscape and seascape. Since Seawall was built in nineteenth century, contextual relation of these two areas was no longer connected . No one could feel tidal changes or walk along the shore. Only way people could get interaction with sea was getting on the boat. Pier 14 was one of the proposals which could have people get involved in seascape. People can walk into the middle of the sea and take a look around in 360 degrees. However, this was regarded as a passive suggestion. Thus, more active suggestion to reconnect it with programmatic or sulrealistic approaches are made.

Shore

Seawall

Pier 14

Kayak Center

It is extended grid from city street onto the sea using roof, and folded by contextual needs and programs. There are two types of design strategies related in the concept. For people in the city, it is a sort of pier. But the middle part comes on and under the water when its level changes, so that people can see thetide at the shore. Also, sea plant can be grown there, thus it can be used for seaplant garden. the other strategy is a huge and wide mirrored glass at the front side of the building. When kayakers on the sea look at this glass, they can conceive the sea flowing into the cityscape.


Program

B-B’

A-A’

Structure C-C’

Extended Grid

Mirrored Seascape

Site plan N

1’ = 1/128” Roof when High Tide -Seaplant garden

A-A’ 1 2 3 4 5 6 7

7 6

Finishing Room Loading Area Workshop Kayak Storage & Exhibition Launching Dock Storage Viewing Area

5 1

2

3

4

1’ = 1/64”


Kayak Storage + Exhibition hall B-B’

6

1 Kayak Storage

7

2 Access to Launching Dock 3 Gallery

5

3

4

4 Storage 5 Restroom

2

1

6 Viewing Area 7 Office

C-C’

1 Access to Gallery 2 Kayak Storage

1

3 Access to Kayak User’s Area 4 Restroom

2

3

5 Worker’s Locker

4

5

1’ = 1/48”


LV -3’

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Main Entrance Loading Area Workshop Kayak Storage & Exhibition Bike Parking Storage Office Finishing Room Material Storage Spray Room Tool Storage

11 12 13 14 15 16 17 18 19

CNC Room Worker’s Locker Shower Room Kayak User’s Locker Restroom Training Room Paddle Storage Clubhouse Access To Gallery

18

17

16 14 15

Lv + 0’

13

N

15

12 11

1’ = 1/48”

10

4 LV -3’

9

LV -12’

8

19

3 4 6

2 LV -12’

7

5 1 3

LV -12’


Living Module [Prototype Study] Spring 2011 Instructor : Danelle Guthrie, Raveevarn Choksombatchai

The project starts from the notion of recognition that neighbors always have some interest and hobbies in common. Since there are residents’ activities that has a potential to share to the neighbors, sharing space between the residents adjacent to each other is proposed. As two units are woven into one module sharing the common space, this module also can attach to the other modules shaping rings. The multiplied modules obtain courtyard inside adjacent to the sharing spaces. The one sharing space can influence the other through the courtyard in between giving more oppertunities to have some public relation.

Activity Diagram

z

Ph.D

Book Collection

Study

zz

Sleep

Art Collection

Cook & Meal

Bath

Rest

Entrance

One bedroom unit : a 39 years old woman, doing a PhD in psychology (a former cooperate lawyer), loves and collects art

Sharin

z zz

Curator

Study

Screenwriter

Sleep

z

Book Collection

Study

Art Collection

Cook & Meal

Bath

Rest

Entrance

Cook & Meal

Bath

Rest

Entrance

zz

Sleep

Two bedroom unit : an independent art curator who living with a screenwriter with large collections of journals

Private Space

Connection within a single unit

Common activities which can be shared

Unit Typology

Two Different Unit

Weaving

Ringing

g Spa

ce


A-A’

B-B’

5

4

3

DN

UPPER LEVEL (1ft = 1/32 inch) 1

1 2 3 4 5

1

COLLECTION SHARED SPACE LIVING SPACE BED ROOM BATHROOM TERRACE

DN

4

2

3

5

A-A’

B-B’

5 UP

2

4 3

1

UP

LOWER LEVEL (1ft = 1/32 inch) 1 2 3 4 5 UP

3

ENTRANCE LIVING SPACE KITCHEN BED ROOM CORRIDOR

1

2

UP

5

Perspective Section - view from the corridor


LOWER CORRIDOR PRIVACY FROM PASSERBY or PUBLIC SPACE

MIRRORED GLASS PRIVACY FROM OUTSIDE

INTERACTION WITH OUTER CONTEXT

Wall Section Model(1’=1/2”)


SINGLE MODULE

SHADING AND NATURAL VENTILLATION

Surface tectonics of this building facilitate stronger public relations with modified terras, corridors, and outer envelop etc. And simultaneously these keep privacy in fine level.

WALL SECTION A-A’ 1ft = 1/8 inch

WALL SECTION B-B’ 1ft = 1/8 inch

Portfolio, Sep 2010 ~Dec 2011  

Portfolio Sep 2010 ~Dec 2011 Jongsun Lee University of California at Berkeley