Page 1

2. Wie is Jezus (serie 1) Niveau: 9-12 jaar


1. Een wondermaal


les 1

1. Een wondermaal Hart

* Jezus/Gods hart staat vast. Hij is gek op je en laat je nooit alleen. * Jouw mensenhart is heel kostbaar. Het is bedoeld om onbeperkt liefde te ontvangen, om zich veilig te weten; oftewel het is bedoeld om zich te vullen met kennis over jouw Vader, jouw Maker, jouw God/Jezus. * Dit geldt voor jouw als kinderwerker en voor ieder jong individu dat onder jouw gehoor zit.

Deze les

* De kinderen weten dat Jezus God is. Hij lost problemen op, hoe groot ze ook zijn. En dat doet Hij op de Godmanier. Hij maakt van niets, iets. * De kinderen weten dat de Jezus uit het verhaal van toen, nu nog steeds dezelfde is. Hij is onveranderlijk. * De kinderen weten dat Jezus, hun vriend, niet wil dat zij iets te kort komen. * De kinderen weten dat die Jezus ook hun vriend is en altijd bij hen is.

Voorbereiding

B 1. inleiding

* Benodigdheden: Audio Bijlage Rap Beat, cdspeler/ laptop. En zorg dat je er in twee tellen als een rapper uit ziet. Doe een pet en/of zonnebril op. De inleiding legt gelijk een belangrijke bouwsteen voor hun geloofsleven of te wel lesdoel neer. Jezus is dezelfde! Toen en nu. Oefen de rap thuis! Zie de Audio Bijlage Rap Voorbeeld en Bijlage Rap Beat. Zodat je rapt, alsof je het al jaren doet! Hehe. De bedoeling is dat de kinderen de rap mee kunnen rappen. Print het niet uit, maar laat ze goed luisteren naar de tekst. Dus regel voor regel aanleren. Dan onthouden ze het beter!

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 2

“Toen ik eenmaal begon te rappen, geneerde mijn zoon zich, tenminste, dat is de mededeling die ik via mijn vrouw heb gekregen. Ik denk dus dat ik geslaagd ben. De andere kinderen vonden het prachtig. We hebben heerlijk geoefend en uiteindelijk eenstemmig en tegelijkertijd eindigend de rap opgedreund.� John, Kinderwerker


- 2. Verhaal

* Benodigdheden: geen. Eventueel een foto van een hele menigte mensen. Vertel het verhaal. Zorg ervoor dat de kinderen de vrienden goed begrijpen in hun reacties op wat er allemaal gebeurt. En belangrijk: de sfeer tussen Jezus en zijn vrienden is vriendschappelijk; het zijn namelijk vrienden ;).

X 3. Verwerking in kring

* Benodigdheden: cdspeler en worshipcd, Audio Bijlage Rapbeat Deze verwerkingsvragen gebruiken we om de kinderen te helpen de link te leggen naar hun eigen leven. Naar NU. Want Jezus is nog steeds dezelfde… en als je dat bedenkt… knetter, dan is dat wel een topvriend om bij je te hebben zeg! Wees niet huiverig voor de serieuze momentjes. Maar bedenk je, misschien is dit wel de enige plek waar Jezus deze ruimte kan nemen om iets heel persoonlijks in hun hart kan leggen. Maak het overigens niet groter/heiliger/spannender voor de kinderen dan het is. Praten met Jezus is immers praten met je vriend.

m

4. Verwerking

(Kies een van de twee verwerkingen en bekijk de benodigdheden) * Rap Productie * RapBril maken

 ndersteunende informatie voor . 5. Okinderwerker

Sfeertip

Jezus neemt de kinderen heel serieus. Tip: Maak geen gebruik van sarcasme/grappen die de kinderen niet kunnen begrijpen.

* Matteüs 14 vers 14-21, * Marcus 6 vers 34-44, * Lucas 9 vers 11-17, * Johannes 6 vers 1-14 (leuk: dit verhaal staat in alle vier de evangeliën)

In deze eerste les van de lessenserie Wie is Jezus, focussen we op het feit dat Jezus nu nog steeds dezelfde is als toen Hij op aarde was. Want Jezus is altijd dezelfde. Dat staat ook letterlijk in de Bijbel in Hebreeën 13 vers 8: Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid.

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 3

les 1

Mocht je denken “Ik krijg ze nooit zover”… Gewoon doen alsof dit de normaalste zaak ter wereld is! En met een berg lol, gaan ze zeker weten volle bak meedoen. Geneer je niet! Jij bent de leider, Jezus geeft jou die automatische leiders vibe. Vertrouw daarop! Gebruik deze les meer dan normaal stoere rap taal. Als ‘vibe’, ‘chill’, ‘joh man’.


In deze eerste serie van Wie is Jezus zal vooral benadrukt worden dat Jezus God is EN hun vriend. Als je dit allebei diep van binnen weet, ben je zo sterk als Jezus zelf. In deze serie worden de discipelen van Jezus dan ook steevast de vrienden van Jezus genoemd.

De Les

B 1. Inleiding Start

Heet de kinderen welkom. Laat ze even goed weten dat jij het tof vindt dat zij er zijn. En voeg er dan diepzinnig aan toe: “En weet je, ik ben niet de enige die dat vind….” (dikke knipoog en een blik naar boven)

Rap

Zeg niet te veel maar zet gewoon de muziek aan of speel het ritme en laat de kinderen mee klappen. Als het klappen goed gaat, pak dan je rap-outfit. Trek die aan, kijk stoer en begin met rappen: Heeb, Heeb, Heeb, Heeb, Hebreeën, Hebreeën 13 vers 8 Jezus Christus is altijd dezelfde En veranderen zal Hij nooit RUST Hij is goed, Hij is trouw, Hij is lief, Hij is genadig, Ik ben Zijn vriend, Ik ben Zijn maat, Hij houdt van Mij… Uhuh… Check it out! ... Leer de kinderen de rap aan. Regel voor regel. En natuurlijk niet zittend, maar meedeinend als echte rappers op de muziek.

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 4

les 1

De kinderen zullen de komende weken verhalen over Jezus gaan horen. Ze leren Hem zo kennen uit de Bijbel. Omdat ze weten dat Jezus NU nog steeds leeft èn dezelfde is, blijven de verhalen niet verhalen, maar zullen ze ook in hun dagelijkse leven Hem steeds meer zien en betrekken. Uiteraard is die koppeling maken topprio deze les. Daarom ook die Bijbeltekstrap. Zo’n rap vergeet je nooit meer!


Als de rap er in zit, ga dan weer ‘relaxt’ zitten. En vertel de kinderen dat deze zondag een nieuwe serie start. En waarschijnlijk kunnen ze wel raden over wie. Inderdaad: Jezus. “De komende weken ga je een aantal verhalen over Jezus horen.” Vraag aan de kinderen: “Waarom denk je dat ik het zo belangrijk dat jij deze verhalen hoort? En ik ben niet de enige die dat zo vind… (kijk weer even naar boven)” > Laat kinderen reageren. Leg ze daarna uit dat ze door deze Bijbelverhalen Jezus leren kennen, dat ze weten wat Hij kan, hoe Hij is… en dat dat heel belangrijk is… want: Jezus is nog steeds precies zo! (Inderdaad, vandaar die rap) Door de Bijbel leer je Hem dus goed kennen. Vraag aan de kinderen: “Waarom is het zo belangrijk dat je Jezus goed kent?” > Laat kinderen reageren. Concludeer samen: “Hij is je Vriend, en zo weet je wat je aan die Vriend hebt en hoe Hij precies is. Want… wat heb je aan een vriend als je niet weet of die ‘chill’ is!” Zeg: “Misschien ken je veel van de verhalen al. Misschien ook niet. Maar luister goed, want we gaan steeds kijken waarom Jezus, jouw vriend, dit verhaal in de Bijbel heeft gezet voor jou.” Doe de pet weer af. Zeg: “HET IS AVOND. Doe de pet op met je eigen naam.” “Hé, ben je daar weer. JA sorry hoor van straks. Ik baalde gewoon. En dat reageerde ik af op jou. Terwijl jij gewoon een leuke gast bent. Ik ben nu wel weer wat meer blij. Goede avond!” Wissel de pet weer. En zeg: “Hé Goede avond! Wauw, wat ben jij gaaf! Vraag de kinderen: “Nou, wie heeft het verschil gehoord?”. Wie is de meest relaxte vriend om te hebben. > Laat kinderen reageren. Concludeer: “Aha… Jezus is altijd hetzelfde: blij met jou. En ik verander nogal eens. Dan weer blij, soms even verdrietig of boos.”

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 5

les 1

Gesprek


Wondermaal

Jezus heeft een warm hart voor al die mensen die Hem langs de oevers van het meer gevolgd zijn. Eigenlijk wilde Hij even alleen zijn, maar als Hij al die mensen ziet gaat Hij toch naar ze toe. Hij houdt gewoon van ze. Daar kan Hij gewoon niks aan doen. Hij wandelt tussen de mensenmassa door, praat met iedereen en vertelt over Zijn Vader in de hemel. Kijk, daar kruipt iemand naar Jezus toe… Zijn been is lam. De arme man kan niet lopen! Jezus helpt de man overeind en zegt: “Word gezond!” En WOW! De man de kan opeens weer lopen! Jezus maakt hem gezond. Dat kan Hij, want Jezus is niet zomaar Iemand. Jezus is God. En zo loopt Jezus de hele dag tussen al die duizenden mensen door. Iedereen is zo graag bij Jezus… dat ze de tijd helemaal vergeten. Maar gelukkig zijn de vrienden van Jezus dat niet vergeten. Ze geven Jezus even een seintje: “Jezus, het is laat aan het worden. Als de mensen moeten nu naar huis gaan, want anders kunnen ze geen eten meer kopen en koken.” Jezus kijkt vrolijk om, “weet je wat,” zegt Hij, “we sturen ze niet weg. Laten we ‘samen’ eten!” De vrienden van Jezus krijgen grote ogen. Wat zegt Jezus nu. Heeft Hij soms niet door hoe verschrikkelijk veel mensen er zijn. En Jezus zegt: “Ja, dat gaan we doen. Gaan jullie dat maar regelen,” Huh! Maar dat kan toch niet! De ogen van de vrienden worden nog groter. En zelfs hun mond valt even open. Ze kijken naar elkaar en dan daar al die duizenden mensen… Dan moeten ze lachen. “Hahaha! Wat een goeie grap van Jezus!” Filippus kijkt Jezus ook lachend aan: “Jezus, U maakt toch een grapje?! Want, we hebben best wat geld bij ons, maar dat is nooit genoeg om voor al die mensen eten te kopen!” Maar Jezus zegt: “Nee, we gaan het ook anders doen. Gaan jullie maar eens kijken of er mensen zijn die eten hebben meegenomen” De mannen moeten nog steeds een beetje lachen, maar toch doen ze wat Jezus zegt. “Zou Jezus echt al deze mensen te eten kunnen geven?” Na een tijdje zoeken, komen ze allemaal terug. Ze laten hun handen zien. “Nee, wij hebben niks.” Alleen Andreas heeft een jongetje gevonden die wat eten bij zich had. Het zijn vijf broodjes en twee vissen om precies te zijn. De mannen kijken ernaar en Filippus mompelt: “Hmmm, tja, dat is echt veel te weinig.” Maar Jezus… Die is er blij mee. Hij knikt naar zijn vrienden en zegt: “Doe maar wat Ik zeg,” zegt Jezus. “Laat iedereen op het gras gaan zitten in groepen van ongeveer vijftig mensen.” De vrienden gaan aan de slag. Wat zou Jezus gaan doen? Ze zijn nieuwsgierig. De here Jezus kan alles. Dat weten ze. Jezus is God. Maar wat zou Jezus kunnen doen met maar vijf broodjes en twee visjes?...

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 6

les 1

- 2. Verhaal


De vrienden van Jezus brengen de stukken brood en vis naar de mensen toe. Ze zijn er helemaal beduusd van. Want… Hun vriend Jezus zorgt zomaar eventjes… dat ‘10.000 mensen’ heel lekker kunnen eten… En dat terwijl Hij veel te weinig eten had! Maar vijf broodjes en twee visjes! Filippus zegt tegen Andreas: “Sjonge, Jezus heeft iets gedaan wat alleen God kan.” Andreas is het met hem eens: “Ja, het is een heus wondermaal geworden.” Maar het wordt nog mooier… Want na een tijdje als iedereen zijn buik vol heeft, zegt Jezus: “Hey vrienden, halen jullie het eten op dat over is?” Andreas roept: “Het eten dat ‘over’ is?” De mannen springen op. Zou er ook nog eten over zijn? Even later komen ze heel hard lachend terug. Ze hebben twaalf grote volle manden met brood en vis bij zich. HAHAHA, Jezus heeft meer dan tienduizend mensen te eten gegeven! En mer is nog heeeel veel over! Jezus ziet ze lachen, en lacht ook mee. Tjonge jonge…. Wat hebben zij een bijzondere dag beleeft. Jezus zorgde voor een wondermaal… Tjonge jonge…

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 7

les 1

Na een tijdje zit iedereen in groepjes. Jezus staat op en pakt de broodjes en de visjes. Iedereen wordt stil en kijkt naar Jezus. Hij houdt het eten omhoog en kijkt naar hemel en dankt Papa God voor het eten. Hij zegent het en dan breekt Hij een stuk brood af. En nog een stuk. En nog een stuk… en nog een stuk… en huh…nog een stuk?… Ja! Nóg een stuk… en, en nog een stuk! Jezus blíjft maar breken! En ook de vis verdeelt Hij. Maar hoe kan dat nou?! Het lijkt wel alsof het niet opgaat!


1. Zo bizar. Stel je voor dat je in die tijd één van de vrienden van Jezus bent. En dan komt Jezus met een goed idee om 10.000 man eten te gaan geven! Hoe zou jij reageren? Haha, en dan wordt het nog bizarder als Hij dat dus ècht gaat doen!

1. Laat ze reageren.

2. Laten we eens kijken naar Jezus. Want we willen Hem beter leren kennen: Wat was eigenlijk de reden dat Hij die mensen eten wilde geven?

2. O  mdat Hij niet wilde dat mensen met honger weg gingen. Hij wilde dus voor ze zorgen.

3. Maar zo bizar hoe Hij dat doet. Niet bepaalt een menselijke manier. Wat is er zo absurd aan? Want Hij ging niet gewoon naar de bakker.

3.Brood en vis vermeerderen… dat kan alleen een God.

4. Jezus is nog steeds dezelfde, want Jezus is van de hemel… Wat heb je nou aan dit verhaal.

4. J a-en en Nee-en

Laat ik het anders zeggen… Stel jij hebt een probleem. En je vraagt je Vriend Jezus erbij… Wat kun je dan verwachten? Zeg ja of nee. (nadat de kids antwoorden, vul je eventueel nog aan waar ze het in het verhaal hebben kunnen horen) a. Zou Hij jouw probleem op een simpele mensenmanier oplossen? (zoals Filippus de mensen eten wilde geven) b. Zou Hij het op een Godmanier doen? (Jezus’ manier met de 5 broodjes en 2 visjes) c. Zou Hij je wel willen helpen? (ja! Hij houdt van alle mensen… zorgt dat ze allemaal genoeg hebben. Teveel zelfs!) d. Stel jij ziet zelf de oplossing niet. Er is echt NIETS wat je kunt verzinnen. Kan Jezus er dan toch nog wat mee? e. Das best chill toch?

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 8

les 1

X 3. Verwerking in kring


5. Bidden

Bid daarna samen met de kinderen waarin je Jezus, je Vriend vertelt hoe relaxt het is dat Hij altijd hetzelfde is èn hun vriend. Geef de kids dan een moment de tijd om zelf wat tegen hun Vriend te zeggen. Voel zelf even aan welke vorm je hiervoor het beste kunt gebruiken in jouw groep. (bijvoorbeeld, zet een muziekje aan, wees gewoon even stil, of laat de kinderen kriskras door elkaar in één woord iets zeggen) Zet de rapmuziek nog een keer aan. En rap de rap nog een keer. Als de beat aangaat zeg je: Jep Jezus is dus dezelfde en guess what: Hij is jouw Vriend, jouw Mattie… En als er iets is weet dan dat die Vriend van jou, jouw probleem MEGA goed oplost…

m

4. Verwerking Verwerking 1 Rap Productie

* Benodigdheden: Opnameapparaatje (bijvoorbeeld een Ipod, laptop), cd’s, laptop om te branden, stevig papier, stiften, plakband. * Voorbereiding: Check vooraf wat jouw produceermanier wordt. Ga niet zitten uitproberen op moment suprème, dat is kostbare tijd die je beter aan de kinderen zelf kunt besteden. Zorg zelf dat je een stoer en strak cdhoesje gemaakt hebt. * Opdracht: De bedoeling is dat iedereen uiteindelijk een rapcd heeft met hoes. Dus er moet opgenomen worden, gebrand (OF als dat niet lukt stuur het bestand op zodat de kinderen het thuis kunnen branden OF stuur de cd later naar ze op), en hoesjes gemaakt worden. Een cdhoes maak je zo: Knip een rechthoek en vouw er een soort envelop van. De randen plak je dicht met plakband. Vervolgens maak je de hoes mooi op jouw manier, maar zet er minimaar de naam van de rap er op, natuurlijk wie het gezongen heeft en wie de eigenaar is van deze cd.

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 9

les 1

5. Bedenk eens in jezelf of er iets is wat je Jezus best eens zou willen vertellen. Dat kan een groot probleem zijn, maar mag ook iets simpels zijn.


Verwerking 2 RapBril

* Benodigdheden: Stevig karton voor ieder kind, voor ieder kind bijlage Rapbril uitgeprint, doorzichtig papier/ folie, scharen, plakband, glitters, stiften. * Voorbereiding: Als je deze variant kiest, zorg dan dat je alles klaar hebt liggen en geen tijd kwijt bent aan organisatorische zaken. Je tijd is kostbaar en bedoelt voor de kinderen. Dus, voorbereiding is alles. EN: Zorg voor een hip voorbeeld! * Opdracht: Maak een Rapbril! Kies je montuur en knip jouw Rapbril uit van de bijlage. Teken deze vervolgens precies over op het karton en knip zo de bril weer uit. Knip de ‘glazen’ eruit (let op! Je hebt een plakrand nodig voor je ‘echte’ glazen, dus houd de rand breed. Plak vervolgens ‘glazen’ aan de binnenkant van de bril door een stuk doorzichtig papier/folie te spannen! Vouw de poten om. Let op: maak het passend op jouw hoofd! En maak de bril af door ‘m te versieren met stift/glitter/etc. Iedereen klaar? Duidelijk tijd om de rap nog eens te doen, maar dan nu mèt bril!

5. Sluit de les af Sluit de les weer af in de setting waarin je de les begon. Geef de kinderen het volgende nog even mee: “Wat nou zo ideaal is… is dat wanneer je je even rot voelt vanwege een groot of klein probleem… Dan kun je de cd even opzetten/Dan pak je de rapbril en rap je de rap nogeens… Want dan bedenk je weer dat Jezus dezelfde is uit alle verhalen die je over Hem kent. Hij is bij je en helpt je… Hij hielp zelfs mensen die trek hadden in broodje en een visje, dat is eigenlijk niet eens een ernstig probleem! Maar Hij deed dat omdat Hij voor ze wilde zorgen. En dat wil Hij ook voor jou.” Doe je handen zegenend omhoog en sluit af: “En daar zegen ik jou mee. Dat je weet Wie je Vriend is.”

Wie is jezus (1), Niveau: 9-12 jaar, pagina 10

les 1

* Variatie: Je kunt de kinderen ook in teams verdelen. Twee cdbranders, Cdhoes Makers, Cdhoes tekenaars. Zo heb je een echt productiebedrijf. Natuurlijk wordt door de directeur op het bord bijgehouden, hoeveel cd’s er daadwerkelijk af zijn.


Bijlage rapbril

Schitter - Wie is jezus 1 (9-12 jaar)  

Nieuwe kinderwerkmethode, ontwikkeld door Stichting Jong en Vrij. Dit is een sample les van de leeftijdsgroep 9-12 jaar.

Schitter - Wie is jezus 1 (9-12 jaar)  

Nieuwe kinderwerkmethode, ontwikkeld door Stichting Jong en Vrij. Dit is een sample les van de leeftijdsgroep 9-12 jaar.

Advertisement