Issuu on Google+

jessJONGKIM

ji K

Jong Kim

1.832.275.4044 jongkim87@gmail.com

6565 McCallum Blvd Dallas TX 75252

EXPERIENCE

EDUCATION

SAMSUNG ENGINEERING AMERICA Austin, Texas

RHODE ISLAND SCHOOL OF DESIGN Providence, RI

Engineer Assistance 2009-2010 Given task was to improve Auto CAD drawings and manage document control and report. Arranging meetings and attending them with vendors and conductors. Patroled on construction site and kept up with changes that are needed. Communicated with vendors and prepared presentations for meeting with the owner of Samsung Austin Semiconductor.

MOOYOUNG ARCHITECTS Seoul, Korea Architecture Intern 2008 Hired as paid summer intern and for additional freelance work for a firm focused on designing mixed-use buildings. I worked on a brochure for a multifunctional residential/commercial use building and developed new layouts and redesigns to showcase the project. Gained first hand experience and understanding of all aspects of working in mid-size architecture firm.

BENSON HALL PRINTMAKING Providence, RI Senior Assistance 2008-2011 Worked at the Benson Hall assisting a printmaking technician. Learned more about the printmaking process. SKILLS

SOFTWARE EXPERTISE Auto CAD, Photoshop, Illustrator, InDesign, Photoshop, PowerPoint, Microsoft Office, Excel, Powerpoint, Sketch-up, Rhinoceros 3D, and Maya 5.0

ART AND DESIGN Architectural drawing, drafting, bookbinding, ceramics, darkroom photography, silk screen printmaking, jewlery

Award AIA scholarship 2011

Bachelor of Architecture and Bachelor of Fine Art, 2012

BROWN UNIVERSITY Providence, RI Fall, 2011 ARCHITECTURE STUDIOS

CITY OF THE FUTURE 2012 The project was sited in downtown Providence, RI. It was focused on pushing the existing condition to change how people live their daily lives. The proposal was to redefine the purpose of alley ways to make active paths to bring children and family out and create fun and safer passage ways to travel.

PASSIVE HOUSE COMPETITION, SPRING 2011 The competition was sited in New York City. It was open to architecture students and focus on the idea of applying sustainable design to a skyscraper that also met the standard of Passive House requirement.

EURFURT GERMANY, SPRING 2011 The Studio, Ecological Design, was a collaboration with the architecture students of Passive House University, Fachhochschule Erfurt. The objective was to bring a younger generation to the city, which is currently occupied by older generations and suffers from younger generations leaving to bigger cities. The project was proposed with two different buildings: The first building is occupied as class rooms and the second building is for dormitory and hostel.

BUILDING FOR WAYUU COLUMBIA, FALL 2010 The project was located in La Guajira, Columbia. The proposal was for nomadic people of Wayuu to become selfsufficient in the creation of their habitats. Wayuu are known for their textile, mochila bag, hammock, and unique way of building structures. Helped to design a school which fit the construction methods of the tribe. The school is used for children to get better education to prevent their poverty from spreading further and improve life style.

TABLE OF CONTENT

FUTURE CITY ACTIVE PATH FOR CHILDREN 2012

PASSIVE HOUSE COMPETITION 2011

ERFURT GERMANY CAMPUS 2011

ART, BIOCLIMATIC ARCHITECTURE & PRINCIPLES OF ECOLOGICAL DESIGN 2010

SANKOFA FARMER’S MARKET 2010

Future City Active path for children 2012

jessJONGKIM

The project was sited in Providence, Rhode Island downtown. In the beginning of developing this project, it was my ambition to change the atmosphere of the city by transforming bicycle as main transportation and making safer place for children to travel by foot. The proposal was to redefine the purpose of alley of buildings to make active path to bring children and family out by creating safer passage way and fun way to travel. The downtown was chosen because the occupation of workers and by parents running errands with children. Most case, parents wants to use car as transportation to make the trip quick and safe while they are running errands with children. By changing alleys, parents do not have to rush through the errands nor worry about safety of their children. This project is divided into different sections: sensation, learning to grow plants, physical experience of climbing, and learning how to bicycle.

sound

fun cart

balance

snacks

climb

celebrate

learn

slide

wind

green path

While bicycle moves a ramp above, vibration through wind chime makes music. Children runs and chase after one another passing by an old couple who takes time to walk the path. For them, walking down the downtown is not something to fear anymore because they can now easily sit and enjoy the company of young ones. They used to not find any place to sit in this area which made them hesitate to come. It is difficult for people of older and younger generation to walk so much and having benches every 5 minutes of walk helps. Toddler walks holding daddy’s hand and glaze at the wonders of the big wind chime turning and giggles. A mom drags a cart with two boys in it and say hello to another mom as they pass them by with their cart. When they reach the end of the path, they simply empty their cart and another boy jumps in and wait for his father to push the cart. Walking up the stairs and down the stairs and the girls face becomes focused, focusing on balancing on the edge of the path but the child knows that she is safe because her daddy is right next to her ready to catch her hand if she needs him. They smile at each other.

The project was sited in Providence, Rhode Island downtown. It was focus on pushing the existing condition to change how people live their daily lives. The proposal was to redefine the purpose of alley of buildings to make active path to bring children and family out by creating safer passage way and fun way to travel. The reason for choosing downtown was because it is mainly occupied by workers and adults or by parents running errands with children. Most case, parents wants to use car as transportation to make the trip quick and safe while they are running errands with children. In the beginning of developing this project, it was my ambition to change the atmosphere of the

city by transforming bicycle as main transportation and making safer place for children to travel by foot. Downtown has many back alleys and most of them are currently occupied by dumpster, fire escape, and smokers. By changing alleys, parents do not have to rush through the errands nor worry about safety of their children. This project is divided into different sections: sensation, learning to grow plants, physical experience of climbing, and learning how to bicycle. Physical experience includes where parents can drag a cart that carries kid and make a trip. And other part of the project has a pined wheel where it can let scavenger know about the wind traveling gaps of tall buildings.

There are many restaurants in downtown area. Many waste food and throw away in the trash can. Instead, it would be ideal to collect them and turn them into soil where children/family can use it to grow plants and vegetables.

Erfurt Germany Campus 2011

jessJONGKIM

This project was located in Erfurt, Germany. The objective was to bring a younger generation to the city, which is currently occupied by older generations and suffers from younger generations leaving to bigger cities. The project was proposed with two different buildings: The first building is occupied as class rooms and the second building is for dormitory and hostel. 3rd floor

16� model

2nd floor

1st floor

3rd floor

2nd floor

1st floor

Hostel and dormitory are in the North side the idea of the form of stairs to symbol the youthful and energy of the city and people who lives in it. The outer side of the building is formed with stairs and path of water. People can move with water which gathers in the pond within the campus. The pond is used to cool the campus and remind to the people of the river that surround the city. The site is across from the train tracks and roads. Because of the traffic, few travel by feet to go to the new city. In attempt to bring north and south together, series of bridges are proposed. South side of the site is programmed with classes.

Idea of walking with water

dormitory floor plans

section of building 1 and building 2

old river line to developed bridges and park

elevation of building1 and building 2

me

two world trade center

one world trade center

four world trade center

three world trade center

seven world trade center

Passive House Competition 2011

jessJONGKIM

The competition was sited in New York City, Greenwich 701. It was open to architecture students and focus on the idea of applying sustainable design to skyscraper that also meet the standard of Passive House requirement. The location is near by the Battery Park and the traffic continues from Brooklyn Battery Tunnel and the drivers can see the building right after they exits the tunnel. It is ideal of having symbolic building that stands for sustainable building and since it is right by water and no other tall building is around that area, allowing the spot to collect wind more than other area. The four corner of the building is pinched to gather wind. And those corners are installed with wind turbine to function as to collect energy that can be stored within battery and used later in the building. Each corner is used as core for circulation throughout the whole building.

Pinched corner directs wind & collect wind

skin

Each corner collects wind and filter it and use it as energy resource

structure

Each corner releases filtered air back to the city

core

first skin

core

The four corners operate with first skin that insulates filtered air and wind turbine charge to battery that can be used within the building. There is core with mechanical room and elevator and stairs.

energy battery

hot air exit

cool air enters energy heat created by energy use

office

ground floor

apartment hotel hostel office floor variation

public

wind turbine 30th floor

29th floor

wind enters

28th floor

27th floor

apartment

26th floor wind turbine 25th floor

open

closed

On left, it is the floor variation throughout the building. Each of them carries unique shape. Program is divided with apartment, hotel, hostel, office, parking, and public space. Public space has theater and coffee shops, retail stores open to public and underground parking lot is located beneath the building.

2

3

4

1

1 offset ceiling to let in more light and view 2 inner skin made out of glass provide access to balcony 3 balcony to use “between space� where filtered air is provided 4 double glazed glass

Art, Bioclimatic Architecture & Principles of Ecological Design 2010

jessJONGKIM

The project was located in La Guajira, Columbia. The proposal was for nomadic people of Wayuu to become selfsufficient in the creation of their habitats. Wayuu, indigenous people, are known for their textile such as mochila bag, hammock, and unique way of building structures. The project is to help to design a school which fit the construction methods of the tribe. The school is used for children to get better education to prevent their poverty from spreading further and improve life style.

Weaving West Asia Two sets of warp and the filing or weft crossing over loom Yarn, thread, plant Cloth, chinchrros, baskets 6000 BC

Felting Iraq, Turkmenistan Matting and pressing woolen fibers using heat, moisture, Needle Wool and polyester or wool and nylon Used as tent, clothes, floor covering Bronze age

Crochet Braiding Knitting Arabia, South America, Egypt, Africa Egypt China, Europe Structure or pattern Combining a piece of Series of loops going thread with two needles formed by intertwining into a piece of fabric three or more strands of through another loop Hook flexible materials Two needles Yarn Hands Yarn Textile fibers, wire, hair Clothes, blankets, Cocks, clothes Btwn 11th and 14th Ropes , decoration mochilla centuries CE 4000 BC 1800s

Since the people spend most of their time making textile, given the fact it takes them 3 months to create a hammock, creating textile is largely influenced in their culture. With given their current location, they struggle to keep water all year long because of hot weather. Sometime children and woman needs to walk miles to fetch water for her family. The idea of the building to have water pond was to provide cooling environment for children to study as well as giving filtered water to student’s family to take back with them when they are dropping their kids and when kids are coming back from school.

start

force

XUGwœ““

force

YUGyv{h{l

li f t

return

ZUG{™–œŽ

[UGwœ““Gˆ•‹Go––’ ]UGyŒ—Œˆ›G[GMG\ \UG{™–œŽGYGs––—š

n––‹G

zϥ

vŠŒˆ•

wœ™› 

zˆ‹•Œšš

Wayuu people strongly believed in expressing their feelings through color. Red express good, yellow express sun, blue for ocean, white purity, black for sadness. Color has big influence on their clothes and mochila they make.

force

compact

cistern in rain season

cistern in dry season

9

1 10

5

2

4

3

7 8 1. Weaving class (Chinchorro) 2. Crochet class (Mochila) 3. Wayuu history class 4. Water collecting cistern/auditorium 5. Bathroom 6. Kitchen 7. Cafeteria 8. Playground for recess 9. Open class/lecture 10. Summer time clinic

6

Ventilation wall for classrooms

Sankofa Farmer’s Market 2010

jessJONGKIM

The focus was to implement a food centric program in an existing parcel in the South Side of Providence. It used to be a vacant lot. This neighborhood is one of the most diverse in the State and one of the areas that suffers from food desert. There are no fresh food markets or resource of any kind around 15 min drive radius. The proposal is to provide agriculture area which can be used by the neighborhood and professional. Farmer’s workers struggle to find close places to live around the work. The project contains agriculture field and the market on the first floor with classes and living units on the second floor. The classes are open to the neighborhood to educate how to grow healthy food and best way to cook them.

Growing agriculture to supplie market

Education to the neighborhood

Park for the neighborhood

As studies of how market works and it’s relation to human behavior, Asia, Europe’s market set up. The idea was to carve up the area that occupies by people and the area that occupies by plants which includes the second floor of the square market.

roof walk view

site model

try outs

between rooms

First floor is divided into lecture oriented classrooms and kitchen oriented classrooms. The students who studies and learn how to cook have visual connection with the products front of them and professions growing the food. Other rooms are occupied with office and bathrooms. Second floor is used by the workers and the roof top is cover with grass and allows people to walk on it.

roof

1st floor

patterns of rooms

vacant pockets & view ports

Fine Art & OtherWorks 2006-2012

jessJONGKIM

JOHN

TIME OF JESU S JOHN

TIME OF JESUS

ian Church Korean Presbyter

of East Lansing

lets grow together Korean Presbyterian Church of East Lansing

Left Sweater design for church in Lansing Michigan design one.

Right Sweater design for church in Lansing Michigan design two.

rch sbyterian Chu Korean Pre

sing of East Lan

As one of Christian and as much as I do love my church, whenever the church make fundraise shirts or sweatshirt, I don’t normally wear it when I hang out with my friends. Most of these shirts shouts out it is a church shirts. The design of this shirt focused on being subtle in religious clothes. On left, the clock points the time as 3:16 and below it says John which indicates John 3:16, For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life. Whoever wants to know the meaning of the shirts can ask the person who wears it and it would be an opportunity to spread the gospel. The second shirt is focused on the idea of growing the faith as church and as a whole.

Bottom left India flower market

Silk screen/ Printmaking

Top and Right Sculpture in architecture.

Jewelry Cold join bracelet, rings, hollow constructed ring

Hollow constructed ring is designed to connect two fingers. Cold join and soldering dapped metal attach to the metal banned. Braze and copper are used in these jewelry.

The bookmark is constructed as cold join pinches the one end and allows it to stay in place between pages. The Broach is made by thin layers of metals.

Jewelry

Jewelry Bookmark, broach

Left Tea party in Wonderland one

Right Tea party in Wonderland two and the whole

Inspired by the tea party in the children’s movie Alice in Wonderland. Tea pots with three spouts and cups split in a half.

Left Post cards of Erfurt

Middle Mapping Kalkata

Right Mapping of Providence

Mapping of Erfurt, Germany was excercised to get a sense how the city’s skyline is shaped. Mapping Kalkata, India was excercised to get to know the neighberhood and come up with the site plan. Mapping Providence, RI of the downtown how the sound and water bounce off of the buildings.

Ceramic/ Mapping

SKYLINE OF ERFURT

Inhabitating slope

The construct is principally motivated by a direct engagement with the given materials and by a dynamic, yet precise, relationship with the sloped ground. Using the rope and wood in equal measure, the rope is tensioned to induce a bow and increase the strength of the furring strips. This interdependence is pushed to its limits and results in a delicate balance between the materials and within the form of the construct itself. These pieces are combined to create either an ‘s’ shaped length that becomes the elevated, cantilevered canopy. Both the canopy pieces and the base pieces are woven together to create an interdependent lattice. Within this system, there is an inherent flexibility that allows the construct to adapt to different site conditions and different programmatic concerns.

Figure drawings.

Landscape/ Hand drawings

FoundationDrawings


Jong Kim's Portfolio