Page 7

dE rotterdamse kinderkrant NOVEMBER 2013

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN SPAARREKENING EN EEN BETAALREKENING?

de Geldvraag

van de maand

ROTTERDAM – Iedere maand beantwoordt Jong010 een geldvraag van een basisschoolklas. Deze maand bedacht groep 7 van de Imeldaschool de geldvraag: wat is het verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening? Tekst: Doortje van der Molen ‘Een betaalrekening gebruik je voor alledaagse dingen’, vertelt Nedzmin Masic van Rabobank Rotterdam. ‘Bij je betaalrekening heb je een betaalpasje. Met dit pasje kun je altijd je geld opnemen. Maar op een betaalrekening krijg je geen rente. Bij een spaarrekening heb je geen pasje, maar krijg je wel rente. Omdat de bank dankbaar is dat je je geld langere tijd laat staan.’

Groep 7 van de Imeldaschool. Foto's: Doortje van der Molen

Tim heeft € 15,00 op zijn betaalrekening staan. Op zijn spaarrekening staat € 150,00. Hoeveel procent is het bedrag op zijn betaalrekening, ten opzichte van het bedrag op zijn spaarrekening?

a

10 %

b

om je zakgeld in één keer uit te geven aan bijvoorbeeld snoep. Maar je kunt er ook voor kiezen om je geld te bewaren tot de volgende keer dat je zakgeld krijgt. Dan heb je al het dubbele bedrag! Als je iedere keer je zakgeld opzij legt of op een spaarrekening zet, kun je later een grotere aankoop doen. Zoals meegaan op schoolreisje of een scooter kopen op je 18e verjaardag.’

Sparen is belangrijk Nedzmin vertelt dat het belangrijk is om te sparen. ‘Je kunt ervoor kiezen

Nedzmin Masic Rabobank Rotterdam

Heeft jouw groep ook een geldvraag? Mail deze onder vermelding van je naam, klas en school naar redactie@jong010.nl. Wie weet wordt jullie vraag in de volgende krant beantwoord.

Silvia heeft een betaalrekening geopend en krijgt daarbij een pinpas. Ze betaalt hiermee in 3 winkels. Eerst pint ze € 3,98 in de supermarkt. Vervolgens pint ze € 10,00 bij de bank. En tot slot betaalt ze in de bloemenwinkel € 13,25 met haar pinpas. De bloemenwinkel rekent 10 eurocent extra pinkosten. Wat heeft Silvia in totaal uitgegeven?

15 %

a € 27,33 b € 28,43 Zimon is 10 jaar. Hij wil op zijn 16e verjaardag een scooter kopen. Een scooter kost € 1.500,00. Hij heeft nu al € 300,00 gespaard. Wat moet hij gemiddeld elk jaar apart zetten om de scooter op zijn 18e echt te kunnen kopen?

a b

Jacintha heeft € 175,00 gespaard en op haar spaarrekening gezet. Over dat bedrag krijgt ze 2 % rente. Hoeveel heeft ze op haar spaarrekening staan nadat de rente is bijgeschreven?

€ 200,00

a € 178,50 b € 210,00

€ 300,00

MAAK KANS OP EEN RABOBANK

DOE MEE EN

TOPKID REKENING!* MET EEN TEGOED VAN

MAAK KANS OP DE EXTRA PRlJS.*

€ 15,-

EN EEN KLUIS OM JE GELD TE SPAREN!

Mail je antwoorden voor 5 DECember:

AAN HET ElNDE VAN HET JAAR VERLOOT DE RABOBANK ONDER DE MAANDWlNNAARS:

antwoord@jong010.nl

De winnaar van de RABOBANK PINQUIZ van oktober is LISA (8).

1x VlER TlCKETS

VOOR DE EFTELlNG! *

Zet ook je voornaam en achternaam, je leeftijd en het telefoonnummer van je ouders of verzorgers in de mail. Dan kunnen we contact met je opnemen als je hebt gewonnen.

LEES ALLE ACTIEVOORWAARDEN OP WWW.RABOBANK.NL/ROTTERDAM we verloten de prijs onder de goede inzenders. Alleen de winnaar krijgt bericht.

JONG010 NOVEMBER 2013 CHARLOIS  

Jong010, de Rotterdamse kinderkrant, jaargang 4, editie 3, deelgemeente Charlois, november 2013.

JONG010 NOVEMBER 2013 CHARLOIS  

Jong010, de Rotterdamse kinderkrant, jaargang 4, editie 3, deelgemeente Charlois, november 2013.

Advertisement