Page 4

dE rotterdamse kinderkrant NOVEMBER 2013

Voordat Jong010 in de klas wordt bezorgd, moet er heel veel gebeuren. In de 10 kranten van dit schooljaar leggen wij uit hoe de krant gemaakt wordt.

deel 3

Selecteren Er zijn veel verschillende kranten. Iedere krant heeft een eigen doelgroep, dat is een groep mensen waar zij de verhalen voor schrijft. De doelgroep bepaalt bijvoorbeeld of een artikel wel of niet in een krant past. Heel veel onderwerpen lijken leuk en interessant, maar welke onderwerpen passen echt in Jong010?

Wat past in Jong010?

Naam: Angelique Functie: Hoofdredacteur

‘De doelgroep van Jong010 is kinderen tussen de 8 en 12 jaar die in Rotterdam wonen of naar school gaan’, legt Angelique uit. Als de journalisten van Jong010 naar onderwerpen zoeken, letten ze dus

op dat het onderwerp voor deze doelgroep leuk, belangrijk of interessant is.

Een Jong010verhaal

‘In Jong010 lees je over wat er zich in de omgeving waarin je woont en naar school gaat afspeelt’, vertelt Angelique. De journalisten zorgen ervoor dat een verhaal een echt Jong010-verhaal wordt. ‘Ze laten in het verhaal bijvoorbeeld kinderen hun mening geven en verhaal vertellen. Ook zorgen de journalisten dat de lezers de buurt, school of kinderen in de krant herkennen.’

Hoofdtaken:

‘De hoofdredacteur is de baas van de krant. Ik bedenk wat voor krant Jong010 moet zijn en wat belangrijk is voor Jong010. Als hoofdredacteur houd ik in de gaten of de krant elke maand goed genoeg is.’

Jonas, Julian, Zarina, Jannillio en Daaliyah van basisschool Dr. Martin Luther King gingen met deze opdracht aan de slag.

Zarina (11) leest in haar huis-aan-huiskrant een verhaal over een middelbare school uit Rotterdam die op schoolreisje naar China gaat. ‘Dat past natuurlijk niet in Jong010 want de kinderen van de middelbare school zijn ouder dan 12 jaar’, zegt ze.

Kijk net als de hoofdredacteur van Jong010 wat wel en niet bij Jong010 past.

Julian (10) en Jonas (10) zien een kort bericht over inbraken in de wijk. ‘Zo past het verhaal niet in Jong010 maar wel als we wat kinderen aan het woord laten. Bijvoorbeeld een kind waarbij pas ingebroken is’, zegt Jonas.

Daaliyah (11) en Jannillio (12) lezen een artikel over een meisje van 10 jaar dat aangereden is bij een rotonde in de buurt van school. ‘Dit past goed in Jong010. Het is een gevaarlijke rotonde. Veel kinderen van school fietsen er iedere dag’, vertelt Daaliyah. ‘En veel kinderen kennen het meisje’, zegt Jannillio.

Volgende maand deel 4

JONG010 NOVEMBER 2013 CHARLOIS  

Jong010, de Rotterdamse kinderkrant, jaargang 4, editie 3, deelgemeente Charlois, november 2013.

JONG010 NOVEMBER 2013 CHARLOIS  

Jong010, de Rotterdamse kinderkrant, jaargang 4, editie 3, deelgemeente Charlois, november 2013.

Advertisement