Issuu on Google+

JONATHAN WIRJOPRAWIRO Design Portfolio 2010-2012


Contents

Preface Curriculum Vitae

Studio 1 2 3 4

Herring Island Discovery Centre ‘Alvaro Siza’ Boathouse Wyndham City Gateway Barlow Motors 2012

2011 - Architecture Design Studio 1 2011 - Architecture Design Studio 2 2012 - Architecture Design Studio 3 2012 - Architecture Design Studio 4

Esquisse 5 6 7 8 9 10 11

‘Veil’ Landscape scheme Reverse Engineering Parametric Form and Fabrication ‘Mass Expressionism’ ‘Out There’ Birdcage

Other 12

Technical Drawings

2011 - Architecture Design Studio 1 2012 - Site Tectonics 2012 - Architecture Design Studio 3 2012 - Architecture Design Studio 3 2011 - SONA Superstudio Competition Entry 2012 - SONA Superstudio Competition Entry 2012 - ExLab (Experimental Design and Fabrication)


Preface Architecture is the artistic, technical, and philosophical enquiry about how we can best reshape our environment. To me, it is essentially the continual search for the simplest solutions to complex problems regarding our built, natural, and even virtual environments. This portfolio is a collection of my works from the year 2010 until the end of 2012. Its aim is not only to showcase architectural design and technical skill, but also to reveal a constant exploration and experimentation of various graphic media and styles, as well as presentation and layouts. More detailed documentation of some of these works and explorations can be found published on www.issuu.com/jonathanwirjoprawiro Many thanks to all my teachers and colleagues that have made these works possible.


Education

Professional

Bachelor of Environments (BEnvs) - Major in Architecture The University of Melbourne 2010-2012

2010-Present Javista Enterprises Pty Ltd - Draftsman (Casual)

Victorian Certificate of Education (VCE: 87.70) Blackburn High School 2008-2009

• Drafted technical working drawings of residential houses showing plans, elevations, sections, materials, layouts, and landscaping. • Created 3D digital models of proposed residential homes for marketing purposes. • Collaborated with property developers on design solutions and building proposals.

Extracurricular

September 2007 - November 2009 Bunnings Warehouse - Front end team member (Casual)

Experimental Design Lab (ExLab) Summer 2012

2011-2012 Extra Curricular Network Australia (ECNA) - Media Design Officer • • • •

Designed marketing material (posters, booklets, logos). Contributed to marketing and communications strategy. Maintained and updated website content. Photographed events for web content

2012 Global Architecture Profiling (GAP) - General Committee and Media Design • Contributed to the exhibition and design/content of the published catalogue. 2011, 2013 Open House Melbourne (OHM) - General Volunteer • Worked alongside other volunteers to ensure the event progresses smoothly. • Interacted with general public in a friendly manner to provide help and information.

• Handled large amounts of cash and credit transactions in a busy environment • Serviced customers in product selection, goods handling, and provided helpful and friendly instructional guidance • Professionally interacted with fellow team members in various departments to provide a high level of customer service and uphold the store’s day-to-day responsibilities.

Technical Skills Architectural Drawings: AutoCAD (Intermediate) Revit Architecture (basic) Google Sketchup (Intermediate) Rhinoceros + Grasshopper (basic) Graphic Design: Adobe Creative Suite (Intermediate) Wacom Intuos Tablet General Computing: Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint)

JONATHAN WIRJOP R AW I R O M: 04 2395 8250 E: contact@jonathanwirjo.com

Referees Helen Stitt Senior Tutor and Research Assistant Faculty of Architecture, Building and Planning The University of Melbourne Victoria 3010 M: 0430 139 296 P: 8344 8684 E: stitth@unimelb.edu.au Sarah Kahn Project Architect Windiate Architects 48 Keele Street, Collingwood, Victoria 3066 P: +61 3 9077 1975 F: +613 9277 7363 E: sarah.jane.kahn@gmail.com W: www.windiatearchitects.com.au Gwyllim Jahn Senior Tutor Faculty of Architecture, Building and Planning The University of Melbourne M: 0419 047 472 E: gwyllo@gmail.com


1 PATHWAYS

This is a scheme for a historical discovery center located on the edge of Herring Island (along the Yarra River). It offers visitors a journey that showcases multiple gallery spaces which reveal the geological, colonial, and contemporary history of the island. Consisting of multiple alternative pathways to explore within the building, and being connected to the pre-existing art gallery makes this scheme the most prominent built feature of the island.

GROUND FLOOR

1:200


DETAIL MODEL OF NORTH WALL

SECTION B-B

1:200

SECTION A-A

1:200

EAST ELEVATION

1:200


INSIDE THE RESTAURANT

THE APPROACH

EAST ELEVATION

1:100


2 ‘ALVARO SIZA’ BOATHOUSE

After having studied the works of the renowned Portugese architect Alvaro Siza, I was asked to design a boathouse in his manner/style. This building is located in Kew, nestled in a remote area with various topographical challenges for design. It features extensive landscaping works for outdoor activities such as picnics and cycling, as well as catering for the people who use the place for kayaking and other water-related activities. Furthermore, this scheme boasts a fairly large restaurant/cafe on the second floor with a glass facade that allows for a high degree of visual connectivity, which is especially great for spectating the water sports.


SECTION A-A

SECTION B-B

1:100

1:100


KITCHEN BAR RESTAURANT

CAFE

STAFF OFFICE STORAGE/ DELIVERY

BOAT STORAGE

KIOSK

SITE PLAN

GROUND FLOOR

TOILETS

1:200

FIRST FLOOR

1:200


3

WYNDHAM GATEWAY As a rapidly growing municipality, Wyndham needed a landmark to foster cultural and architectural discourse and place it on the map! This design is located along the Princes Freeway, and utilises parametric design techniques to create a site-specific sculpture. It is designed as a lightweight steel ‘ruled surface’ structure, the geometry of which represents dynamism and motion. Furthermore, cladding is added, giving the form an extra layer of complexity, and enhancing the qualities of light and shade. This project was done in collaboration with Guang Xu and Qian Chen.


1:2000 OAD

ICE R

ROAD

SERV

TS

WES

FREEWAY

EAST

CES

BOUN

PRIN

PRINCES

D

FREEWAY

WEST BOUND

SITE PLAN


0

SOUTH ELEVATION

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


4

BARLOW MOTORS 2012 This scheme is situated within the tight urban fabric of the CBD in Melbourne, between LaTrobe Street and Victoria Street (the site is highlighted in green on the site plan). This time, I was designing for a fictional wealthy client; Mr. Barlow. As such, my design response had to be extremely sentitive to both the site and the client.

DN

DN

BACHELOR APARTMENT

BOARDROOM

UP

UP

OFFICES

UP

UP

TOILETS

UP

UP

The building’s main purpose is as a car showroom and a car park, with with many other programmatic requirements in the brief. The main concept here is that I’ve created a structural wall (orange in the diagram) that divides two sides of the building into the services and car parking on one side, whilst the other half houses the showroom, café, mini-golf course, bachelor apartment, offices, etc. All floors would then be suspended/cantilevered from this wall, creating a column-less building with a spacious and extravagant feel.

FOYER/RECEPTION


50mm 50mm

100mm 100mm

150mm

200mm

250mm

300mm

VIC

TO

RIA

250mm

150mm

MINI-GOLF HAZARD

Known as ‘The Gambler’, this mini-golf hazard engages extensively with luck and chance, and appropriate for risktakers such as Mr. Barlow.

200mm

250mm

300mm

250mm 200mm

ST

200mm

RE

ET

150mm

150mm 100mm

100mm 50mm

B

A

CAR PARK - WEST SIDE SHOWROOM - EAST SIDE B A LATROBE STREET EXHIBITION STREET

MACKENZIE STREET

50mm


BARLOW MOTORS 2012 These elevations and sections surrounding physical context.

show

SOUTH ELEVATION 1:500 the

As seen from the south elevation, I designed a playful facade on the showroom side that contrasts the two sides of the building, which is analogous to the conflicted personality of Mr Barlow. An exposed car park helps promote passive ventilation and lighting, as well as giving a visual connection from the car park to the rest of the city - something I believe is a significant consideration in urban architecture.

NORTH ELEVATION 1:500


PLANT ROOM

Level 10

BARLOW’S APARTMENT

Level 9

SHOWROOM

Level 4

Upper Ground

CAFÉ

Ground Floor

MINI GOLF

SECTION A-A

1:500

SECTION B-B

1:500

CAR PARK

Level 10 Level 9

Level 4

Upper Ground

SERVICE CENTRE

Ground Floor


BARLOW MOTORS 2012 Essentially, the planning revolves around the central wall, which groups the services and the car parking together, while the ‘fun’ half stays on the east side. In terms of access into the building; due to the nature of the surrounding streets and urban layout, I decided to also separate vehicle and pedestrian traffic. Cars would come in from the north entrance - either to the car park or the service centre. Meanwhile, the pedestrian public would enter from the south (LaTrobe) side.

SERVICE CENTRE

FOYER STORAGE

There is a third entry; Grant Lane, which is where the foyer exits to, and that is used by the regular staff of the building, as well as people who would like to just park their car and then leave the building.

MINI GOLF

Two central lifts then connect the two sides of the wall and ties everything together.

CAFÉ

UP

KITCHEN

LOWER GROUND

STORAGE

1:500

UPPER GROUND

1:500


OFFICE

CAR PARK

UP

BOARDROOM

CAR PARK

UP

UP

BACHELOR APT.

CAR PARK

UP DN

SHOWROOM

SHOWROOM

PLANT ROOM VOID

VOID

LEVEL 4

1:500

LEVEL 9

1:500

LEVEL 10

1:500

DN


5 VEIL

As part of Architecture Design Studio 1, this esquisse involved the design of details and exploration of the ‘poetics of construction’ in order to create a sun screen that manipulates light and views. The result of this 3-hour esquisse led me to the exploration of the suspension of materials to partially cover an aperture. Exemplified by this model, the concept was that the strings attached to the rectangular pieces would become ‘invisible’, and the elements suspended could gently dance in the wind. I found that these features make the design of the openings very intriguing.


SECTION A-A

1:1000

SECTION B-B

1:1000

6

LANDSCAPE SCHEME In Site Tectonics, we learnt about drawing conventions, grading slopes, and environmentally sensitive designs.

A

The challenge for this brief was to redesign the landscape around this area and position Mies van der Rohe’s renowned Farnsworth House onto a steep slope.

B

Our goal for this project was to create a park that can provide a diversity of nature’s services for the city and the surrounding urban residents, including: containing and purifying urban storm water; improving the saline-alkali soil through natural processes; recovery of the regional landscape with native vegetation; providing native environmental landscapes and natural systems education, and achieving landscape sustainability and create a cherished aesthetic experience. This project was done in collaboration with Siyu Zhou.

14 13 12

11

10

9

8

7

6

5 4

B

3

A SITE PLAN

1:1000

2

1


7 REVERSE ENGINEERING

As part of studio, we were asked to reverseengineer a parametrically designed building (No. 9 Hills Place in London) to further learn the techniques. In collaboration with Guang Xu and Qian Chen, this project was a learning experience in the area of digital fabrication and laser cutting.


8

PARAMETRIC FORM AND FABRICATION Our next exploration of parametric form and digital fabrication using the laser cutter. This design was created with the Wyndham Gateway project in mind (project 3). In this case we also explored the reflective and refractive qualities of perspex as a material.


9

‘MASS EXPRESSIONISM’ “The opposite of consumerism, is mass expressionism” - The Social Architects, 2023 Consumerism in the 21st century was driven by unprecendented sense of growth and progress... When the discovery of the decline of the c-particle dashed all hopes of this continuing pattern, many turned to fatalism. A group of young artists who called themselves the “Social Architects” emerged to try to fill this cultural void, thus beginning the artistic movement known as ‘mass expressionism’. This is a competition entry for SONA Superstudio in 2011, a 24-hour design competition. In this instance, we responded to the question; “what would architecture look like in a world that was doomed to end in a mere few months?”. Done in collaboration with Qing Ping and Nathan Su, our concept challenged many preconceptions of architecture.

increasing global homogeneity

consumerism

anti-consumerism

global diversification

‘the end of the consumer’ ‘the rise of the expressor’


10 ‘OUT THERE’ In 2012, I entered the SONA Superstudio competition once again, this time with Nathan Su and Mia Willemsen. In response to a more complex brief that requested an “act of architecture” for the Venice Biennale, we proposed global connectivity via the use of cameras set-up along Viale Trento in the Biennale Gardens, as well as across the world. These cameras would then stream live footage of any person walking around, making the Venice Biennale a true world event and the centre of attention. For the presentation, we opted to use a simple and quirky graphic style, strung together in a short, uplifting animation aimed to inspire human interconnectivity.


11 BIRDCAGE Every year, ExLab holds a workshop dedicated to learning, with focus on fabrication. In 2012, the BEND workshop introduced me to basic parametric modelling techniques using Rhinoceros and Grasshopper. As a final product, we created a birdcage to explore form and wirebending techniques using the geometric data of each wire profile to bend the wire accordingly. The image on the top left shows the form that I designed and fabricated.


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

12 TECHNICAL DRAWINGS While most of my design work is done using either Google SketchUp or Rhinoceros, technical drawings were also necessary in some presentations. The drawings in this page were created in AutoCAD and demonstrates a higher degree of detail and annotation, while the next page shows additional drawings done in SketchUp and Illustrator for the purpose of marketing or visualisation.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


MODEL OF BARNS STREET TOWNHOUSES


UNIT ONE

L A N E W AY

DINING

FAMILY

KITCHEN

l’dry pdr.

FAMILY ENTRY

MASTER BEDROOM

ens.

DINING

GARAGE

l’dry

BEDROOM 2

pdr.

DINING

FAMILY

KITCHEN

KITCHEN

l’dry pdr.

pdr.

ens.

ens.

GARAGE

SITTING

GROUND FLOOR

MASTER BEDROOM

MASTER BEDROOM

SITTING

HUNTER DRIVE

ENTRY

DINING

l’dry

w.c.

BEDROOM 3

GARAGE

KITCHEN

bath

MASTER BEDROOM

ens.

FAMILY

W.I.L

SITTING

DINING

FAMILY

FIRST FLOOR

UNIT TWO

GARAGE

ENTRY

ENTRY

SITTING

KITCHEN

l’dry

W.I.L

SITTING

pdr.

bath

ens.

w.c.

MASTER BEDROOM

BEDROOM 3

GARAGE BEDROOM 2 SITTING

NO. 1 BARNS STREET

ENTRY

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR


JONATHAN WIRJOPRAWIRO M: 04 2395 8250 E: contact@jonathanwirjo.com W: www.jonathanwirjo.com


Jonathan Wirjoprawiro Portfolio Aug2013