Page 1

Creatief is nooit een kernwoord in mijn leven geweest. In mijn hoofd kronkelen vaak de gekste gedachten, creaties en ondefinieerbare dingen, maar hoe dat zich uitte was altijd maar weer de vraag. Ik zag mezelf niet als een vormgevend persoon die zijn hersenspinsels op papier kon zetten. Ik heb echter in korte tijd geleerd dat ideeën en het proces naar die ideeën minstens zo belangrijk zijn. Ik heb de nieuwsgierigheid geërfd van mijn vader en ben daar blij om. Liften, reizen en soms brutaal zijn zorgt voor nieuwe ervaringen en ideeën. Ik merk dat die nieuwsgierigheid in mijn voordeel was en nog steeds is. Ik vind het leuk om de historie en symboliek van sommige ontwerpen te weten en vervolgens mijn gedachten daar over te laten dwalen. Doordenken en doorvragen zijn in mijn ogen zeer positief en leiden altijd tot nieuwe inzichten. In mijn vormgevingsboek heb ik geprobeerd de blanco pagina die ik nog enigszins ben naar voren te laten komen. Ruw materiaal en eenvoudige keuze van typografie hoort daar bij. Deze typografie is vaak beeldend en zorgt zo voor een extra relatie met het gekozen materiaal. Jonathan van Denzen


2

compositie en ritme


Er wordt hier gebruik gemaakt van een diagonale compositie. Dit heeft de ontwerper gecreerd door de hockeystick, het been, de schoenen, de oranje vlakken en de typografie die allen schuin geplaatst zijn in het totale vlak of ten opzichte van elkaar. Er komt hierdoor veel beweging in de advertentie.

3


Door de luchtbellen in het water onstaat er een h o r i zo n t a l e c o m positie. De lim o e n v a l t in het water waard o o r de kijkrichting verticaal is.

Gerijde compositie, waarbij de kijkrichting horizontaal van links naar rechts is.

4


Ondanks verschil in haarkleur toch symmetrische compositie. De kijklijnen zijn horizontaal, maar ook verticaal door de verticale scheidings lijn in het midden.

ruelkraah ni lihcsrev sknadnO .eitisopmoc ehcsirtemmys hcot ,laatnoziroh njiz nenjilkjik eD -rev ed rood laacitrev koo raam -dim teh ni njil sgnidiehcs elacit .ned

5

Er is hier sprake van een cirkelvormige compositie. Dit is gedaan om de kijklijnen te be誰nvloeden. Die zijn circulair en gaan rechtsom.


r r r

r

r r rr

r

rr r r r

6

i

i

i iii iii


m m m mm

m

t

t t

m

t t

m m

mm

tt tt t

7

t


e

e e

eee e e eee e e e

8

e eee e

e


typografie


10

Sterke beeldende typografie door letters die als vuil van de hardloper worden gespoeld als deze door een water gordijn rent.


De letters worden ook het bloed in een wasbak. De typografie beeld uit wat er gezegd wordt.


Op de cover van agenda van Noord Nederlands Dans is op twee manieren beeldende typografie te zien.

Bovenin worden de letters 'D' 'A' 'N' en 'S' bold gemaakt om zo het woord dans te maken.

Dans is creatief en de schuin en onder elkaar geplaatste letters ondersteunen dat.

12


Het was een ongelukje wat letterlijk verongelukt. De letters vallen van de trap en beelden zo uit wat er gebeurd is, terwijl de woorden een excuus bevatten wat gebruikt wordt.


14

Deze advertentie stond tijd geleden in de PINK en vond ik heel sterk. Het verhaal rijmt en de belangrijkste woorden hebben een andere typografie als de rest. Doordat de letters geschreven zijn krijgt is de typografie unieks en kunnen vrouwen er zich sneller mee identificeren.


In dit interview met Richard Kemper uit een reisgids, is gebruik gemaakt van een stramien met drie kolommen. Voor elke vraag is er een alinea gemaakt. Tevens is de vraag bold gemaakt. De letters zijn schreefloos en ook zonder kerning. Ondanks het feit dat er geen gebruik van kleur of tekstinzetten is gemaakt, is de tekst goed leesbaar. Dit komt door de kolommen en de vraag/antwoordopmaak.


16


In deze tekst over nieuwe technologie in huizen wordt de leesbaarheid vergroot door praktijksituaties Italic op te maken. De ontwerper wisselt dat vrijwel altijd per alinea af en zorgt zo voor afwisseling in het lezen. Het onderwerp in de cursieve tekst, wordt in het volgende stuk broodtekst behandeld. Door deze afwisseling is het een goede lange tekst die leesbaar is. De ontwerper maakt ook gebruik van een inzet. Hij kleurt deze blauw en het stuk tekst is te lezen op elk ogenblik. Er wordt een schreefletter en kerning gebruikt. Kerning (overhang) zorgt voor een goede verdeling van de letters. De corpsgrootte is klein, maar de interlinie zorgt voor balans.

17


18


In deze lange tekst heeft valt op dat er schreefloze letter gebruikt is, maar wel een decoratief initiaal. Er is geen kerning gebruikt, maar dat stoort niet aangezien de letters allen even breed zijn. De ontwerper heeft de tekst, die eigenlijk een handleiding is, goed gebracht door er foto’s van handelingen bij te plaatsen. De alinea’s hebben kopjes en er zijn inzetten gebruikt. Deze inzetten zijn anders van kleur en volgen niet altijd hetzelfde stramien van de rest van de pagina. Doordat de tekst als verhaal is geschreven, is het leesbaarder dan een opsomming van handelingen.

19


20

Hierboven is een pagina uit een verkoopbrochure van een huis te zien. Het is goed leesbaar vanwege meerdere aspecten. De ontwerper heeft goed gebruik gemaakt van kleur. De tekst in het blauw is een soort kopje, daarachter staat in het zwart de uitleg over het onderwerp aangaande het huis. Die uitleg begint overal hetzelfde behalve voor een stuk tekst halverwege. Tevens wisselen korte feiten en volzinnen elkaar af. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een schreefloze letter zonder kerning. Het doep van deze brochure is puur informatie geven en vanwege korte feiten heeft het een goede tekstopmaak.


Dit artikel in de Elle gaat in op een ontwerpersduo. In de opmaak is daarom ook veel beeld te zien. In de tekst wordt veel geqoute en dat maakt de tekst leesbaarder. Het zorgt voor afwisseling. Afwisseling is er ook in typografie. Er wordt kleur gebruikt om de tekst als het ware te breken. Zo oogt het minder lang voor de doelgroep die zeer visueel is ingesteld. Het lettertype is schreefloos en zonder kerning.

21


22

vorm en contrast


In deze iPod contrasteren het vierkante scherm en de ronde bedieningsknoppen met elkaar.

23

Contrast ligt hier op straat bij een zebrapad dikke en dunne lijnen.


Rembrandtplein Amsterdam Organische vormen (in de leeuwenkop) naast het verticaal georganiseerde gebouw ernaast

24

Ronde en driehoekige signalering Rijdend contrast door de Preadiniussingel, Groningen


25

Twee kanten van een stad Textuurcontrast Ruw en glad Leidsche plein, Amsterdam


26

kleur


BRUIN Koude herfstdagen in oktober, terwijl de bruine blaadjes moeite doen om zich met hun laatste krachten vast te houden aan de takken zit ik binnen en kijk ik door de ramen. Mijn neus wordt gestreeld door heerlijke geuren van warme koffie. Ik zak terug in de bruin leren fauteuil en hoor de regen tegen het raam. Hoewel bruin vaak gezien wordt als saaie kleur, heb ik een aantal positieve herinneringen aan de kleur. Ik vind de kleur passen bij herfst en ondanks dat dat een koude, vaak natte maand periode is, zie ik herfst toch als de tijd dat de houtkachel weer aangaat. Gezelligheid en huiselijke sferen zijn woorden die dan in mij opkomen. De herfst zorgde voor plezier bij ons thuis, want dan kwamen er de beroemde bladeren in de gang. Grote droge bladeren zorgden in ons kleine gangetje voor een 20 centimeter hoge bruine deken. Mijn vriendjes en ik konden ons daar uren mee vermaken. Als de ouders dan kwamen om hun op te halen bouwden we een muur van bladeren tegen de voordeur en verstopten ons. Bruin is ook de kleur van kartonnen dozen. Grote kartonnen dozen die mij altijd veel plezier brachten zodra mijn vader ze in huis haalden. Vaak kwamen ze van koelkasten, wasmachines of tv’s en werden vervolgens weggegooid. Bij ons in huis hadden ze echter een goed tweede leven door er speelhuizen van te maken. Het broodmes kwam uit de la en de architect in mij kwam omhoog. Ramen, deuren en volledige gangenstelsels werden gecreëerd. Tegenwoordig associeer ik bruin met cacao en koffiebonen. Ondanks dat cacaobonen bitter van smaak zijn, vind ik ze heerlijk. In deze reclame van Douwe Egberts wordt naast gebruik van kleur ook leuk gebruik gemaakt van verschillend materiaal. Rechts boven in beeld is het koffiekopje gemaakt van laagjes karton. De bruine kleur zorgt ervoor dat er een huiselijke sfeer gecreëerd word. Dit komt ook door de Italiaanse, bruine afbeeldingen in de kopjes.

27


PAARS Ik ren door gras en weide, maar sta plotseling stil. Mijn neus heeft controle genomen over de rest van mijn lichaam en heeft halt laten houden. Mijn ogen sluiten zich en mijn longen vullen zich met kleine paarse bloemetjes. Als ik mijn gezicht in de lavendel stop, explodeert de geur, is alles mooi en leef ik verder in een sprookje. Paars heeft een sprookjesachtige uitstraling. Het heeft iets geheimzinnigs en dat maakt het voor mij een extra spannende kleur. Het is een delicate kleur en dat gevoel geeft het mij vooral door de lekkere geur van lavendel. De kleur is creatief, stimulerend en komt intelligent over. Ik vind paars echter ook ongrijpbaar en passen bij hogere sferen en machten. Dat gevoel heeft het op meer mensen, want paarse kledij werd in het verleden gebruikt in de hogere standen van de samenleving. Het suggereert royalty, luxe en rijkdom. Ook zegt het iets over gezag. Ik ben niet gelovig opgevoed, maar weet dat paars ook een belangrijke plek heeft in de kerk. Paars staat daar voor boete(doening), bekering en droefheid. Voor soberheid, inkeer en bezinning. Paars is in het christelijke geloof ook de kleur voor hoop en verwachting dat het goede overwint. Deze betekenissen vind ik passen bij de kleur, maar wel als paars licht of donker is. Donker voor droefheid en het lichtere lila voor de hoop. Zelf vind ik paars mooi in combinatie met zilvergrijs. De kleur gaat hierdoor klasse en luxe uitstralen. Phoenix Suns is een basketbalclub in Amerika en heeft altijd veel paars gehad in zijn logo. Het logo ontleent zijn kracht aan de combinatie van kleuren. Paars, grijs en het oranje van de bal worden gebruikt om een sterk, goed beeld te creĂŤren. De vormgevers hebben duidelijk nagedacht over de vlammen om de bal. Deze vlammen vormen een phoenix. De phoenix of feniks is een mysterieus fabelachtig dier dat volgens de Grieken in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Deze symboliek versterkt het logo.

28


GRIJS Onopvallend sluipt de muis voorbij ons. De vroege schemering is grijs en alles lijkt op elkaar. Alleen geluid en silhouetten geven ons een indruk van wat er om ons heen gebeurd. De kleur grijs geeft mij een betrouwbare, maar ook autoritaire indruk. Dit komt vooral door de zakenwereld en de grijze pakken waar zoveel zakenmannen in lopen. Het straalt iets verstandigs, traditioneel en conservatiefs uit. Grijs is in mijn wereld neutraal, in mijn omgeving ik het in standaard gebouwen en vaak is de lucht in Nederland grijs. Ik ervaar het ook niet als opwindend en opvallend, maar vind het juist een kleur die op de achtergrond zijn werk doet. Het verstandige en conservatieve komt ook terug in de grijze golf. Het staat synoniem voor de oudere mensen, vaak door de haarkleur die ontstaat bij het ouder worden. Deze ouderdom gaat wel gepaard met wijsheid en soms macht. Echter wel macht die onopvallend op de achtergrond werkt. In fotografie vind ik grijs een prachtig kleur. Een zwart-wit foto geeft vaak rust in het beeld door de neutrale eigenschappen die grijs heeft. Het zorgt ervoor dat er compleet gefocust kan worden op de vormen. Zeker als er verschillende grijsgradaties in een beeld voorkomen, zorgen die voor diepte. Grijs staat voor mij ook dicht bij zilver en parelmoer. Parelmoer geeft mij een ander gevoel dan grijs vanwege de mooie zachte glans die het heeft. Ik zie het echter nog steeds als een niet opwindende kleur. In de bovenstaande foto’s is te zien hoe grijs kan werken in foto’s. Doordat er wordt gewerkt met grijstinten is de doelgroep gefocust op het gezicht en op de duiven. Zo bereikt de fotograaf dat mensen met meer aandacht gaan kijken naar de beweging van de duiven en de gezichtsuitdrukking in de foto’s Er zijn bijvoorbeeld geen groene kleuren van bomen die kunnen afleiden.

29


BLAUW Ik zie de zee en haar woeste golven. Witte koppen verstoren het rustige blauw, maar strandden daar waar het hoort. Telkens opnieuw zorgt de zee samen met de lucht voor kracht en rust in mijn hoofd. Behalve vandaag, today I’m feeling blue. Blauw is een koele, rustige en neutrale kleur. Het werkt vaak kalmerend en verzachtend op mij. Blauw is ook de kleur van de hemel. In alle tijden en alle culturen is de blauwe hemel de verblijfplaats van de goden en de godinnen. Blauw is oneindig en dus betrouwbaar. Ik denk bij blauw en zee en luchten. Voornamelijk op Vlieland komt deze kleur in mij omhoog als ik boven op de duinen sta en richting de zee kijk. Ik associeer blauw ook erg met jeans en andere kleding. De denim kleur is soms zeer typerend voor het straatbeeld als er veel spijkerstof gedragen wordt. Ondanks dat ik blauw als een sterke betrouwbare kleur zie, heb altijd een aantal minder positieve gedachtes bij blauw. Zodra je het woord namelijk vertaald zal het gevoel erbij een stuk minder worden. The blues en i’m feeling blue zijn woorden die iets zwaars en melancholisch met zich meedragen. Once in a blue moon of op een blauwe maandag betekenen dat iets zelden voorkomt of dat je iets korte tijd gedaan hebt. In het dagelijks leven zie ik blauw gebruikt worden voor sterke, simpele communicatie. Het valt op als kleur voor openbare mededelingen, pictogrammen en verkeersborden. Wit op blauw is de allerbeste combinatie voor teksten en mededelingen die op afstand gelezen moeten kunnen worden. Veel automerken gebruiken de betrouwbare eigenschap van blauw ook door het te verwerken in hun logo. Ariel maakt gebruik van blauw omdat de kleur meerdere gevoelens oproept bij de doelgroep. Het versterkt de betrouwbaarheid van het product. Door de centrale compositie en de blauwe stralen van achteren roept het ook een gevoel van frisheid en hygiëne op. Helder blauw water wordt als fris en schoon ervaren.

30


ORANJE Stof waait op als ze mij zien en met lachende gezichten rennen ze op mij af. Voor ik het weet zitten Martini en Lawe op mijn nek. Afrika heeft mij omarmd in al zijn basiswijsheid en warmte. Het is een van de herkenbaarste kleuren in ons leven. De kleur be誰nvloedt mij dagelijks in de vorm van waarschuwingen en in mindere mate in de vorm van voetbal. De opvallende eigenschap wordt veel gebruikt bij reddingsmateriaal. Oranje reflecteert goed en contrasteert goed met de blauwgrijze kleur van de zee. Ik associeer oranje met de warmte van Afrikaanse aarde die ik in Tanzania onder mijn voeten voelde en het fijne stof wat daar natuurlijk bij hoort. Elk wit shirt wat ik aantrok was aan het eind van de dag vergeven met oranje afdrukken van kindervoeten. In mijn tijd in Afrika heb ik veel geleerd en gezien. Als ik terug denk aan het land, zijn mijn gedachten verdeelt. Ik denk aan de ene kant aan de kansen die de bevolking daar laat liggen op sommige vlakken. Aan de andere kant is er veel praktische wijsheid die men hier vergeten is. Het gebrek aan kennis heeft zijn voor- en nadelen. Warmte is wat oranje voor mij uitstraalt. Ik denk aan de laatste zonnestralen van de dag waarbij de lucht oranje en rood kleurt, maar ook aan vuur wat naast rood ook veel oranje bevat. Ik zie in oranje ook uithoudingsvermogen, ambitie en wijsheid. Dit komt door de oranje gewaden van boeddhisten. Deze monniken besteden hun hele leven aan bidden en het nastreven van bepaalde regels. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en veel discipline om dat doel te bereiken. De oranje Plastic Hero is onderdeel van een campagne voor het beter scheiden van afval. Het trok de aandacht van de doelgroep door spotjes te maken waarbij het niet duidelijk waarom het ging, maar het oranje mannetje wel de aandacht trok en mensen ge誰nteresseerd werden. Later werd het duidelijk dat het om afvalscheiding ging. De oranje kleur zorgt voor de verstandigheid en de wijsheid die de ontwerpers willen overbrengen. Ze proberen mensen goed te laten nadenken voordat ze iets weggooien.

31


ROOD Mijn wangen worden langzaam rood als ik haar zie en merk dat ze steeds dichterbij komt. Ik probeer het te verbergen, maar het bloed in mijn lijf verraad mijn gevoelens van liefde en genegenheid voor haar. Rood is in veel opzichten stimulerend en werkt twee kanten op, positief en negatief. De kleur valt snel op. Het trekt snel de aandacht en werkt activerend. Een goed voorbeeld daarvan is het rode licht van een verkeerslicht. Ook de brandweer gebruikt de kleur rood als hoofdkenmerk van hun voertuigen. Rood doet mij denken aan Ferrari en de snelheid die daarbij hoort. Het is een impulsieve kleur die primitieve gevoelens opwekt zoals lust, woede en liefde. Rood is ook verbonden met strijd en het bloed wat daarbij vloeit. De planeet Mars is rood en daarom ook vernoemt naar de Romeinse god van de oorlog. Naast de relatie met de goden is rood ook sterk verbonden met de adel en koninklijkheid. Ik denk hierbij aan het rode fluweel dat gebruikt werd voor mantels, maar ook in theaters. Ook bij rode lopers zie je de kleur rood terug als een teken van status. De veelzijdigheid van rood zie ik samenkomen in vuur. Vuur is nooit hetzelfde en altijd boeiend, maar heeft tegelijkertijd zo’n vernietigende kracht dat ik er altijd respect voor zal hebben. Het geeft warmte en zorgt voor hoog moraal. Zeker tijdens een kampvuur met veel vrienden om mij heen is rood een prettige kleur die je omarmt in de warmte die het kan geven. In de advertentie van Côte d’Or speelt de rode achtergrond vooral een rol door in te spelen op de warme gevoelend die de doelgroep krijgt van rood en chocolade. In combinatie met de teksten ‘De intense smaak...’ en ‘The soul of chocolate’ zorgt het rood voor opwinding, motivatie en activatie.

32


ROZE Met een brede lach rent, huppelt en springt ze op mij af. Roze elastiekjes in haar haar en roze kaplaarsjes aan haar voeten. Even is de afgeleid door een takje, maar zodra ik haar roep vliegt ze in mijn armen en knuffelt me. ‘Ome Jommatham’, zegt ze en ik knuffel haar terug. Ze heet Noralie(fje), het is mijn nichtje. Roze is een kleur die weinig fout kan doen. Het is naar mijn idee een zachte lieve kleur en wordt zodanig vaak in verband gebracht met meisjes en vrouwen. Het ontstaan van het woord zegt voor mij ook al een hoop over het gevoel wat er bij hoort. Roze is afgeleid van de bloem roos en als ik aan rozen denk, denk ik aan zachte blaadjes. Het staat voor lief en dat zou ook de enige valkuil kunnen zijn. Het kan te lief of te zoet worden ervaren. De zoetigheid van roze vind ik ook terug in etenswaren. Fabrikanten spelen op de eigenschap in door hun producten gedeeltelijk of totaal roze te maken. Ik hierbij aan heerlijke roze koeken, roze snoepbiggetjes van Katja en natuurlijk de roze zuurstokken. Roze is ook een kleur om een gemoedstoestand van iemand uit te drukken. Op een roze wolk leven en door een roze bril kijken zijn uitdrukkingen die aangeven dat iemand alles in een bepaald perspectief ziet en daarbij niet objectief handelt. Roze wekt toch ergens ook minder fijne herinneringen bij mij op. Het is de kleur van Pink Ribbon en de strijd tegen kanker. Het roze lintje is wereldwijd een symbool voor de strijd tegen de ziekte. De kleur wordt doorgevoerd in alle campagnes die Pink Ribbon voert. Ik heb kanker helaas van dichtbij meegemaakt bij mijn beste vriendin en Pink Ribbon zal mij ook aan die tijd doen terugdenken. Het geboortekaartje van Noralie combineert roze met organische vormen en vlinders. Deze vormen zijn ondanks dat ze zwart zijn, toch vrouwelijk en versterken samen met het roze het vrouwelijke. Roze zie je ook als versterking van het vrouwelijke bij roze muisjes die vaak geserveerd worden als de visite komt kijken naar het pasgeboren meisje.

33


ZWART Het is koud en kil als de zwarte nacht op zijn hoogtepunt is. Slenterend sluip ik tussen de tentjes door, mijn oren gespitst op geluid terwijl mijn voeten scheerlijnen ontwijken, heerlijk. In de westerse wereld geeft zwart een donker gevoel. Ook ik associeer zwart met droevige gebeurtenissen en situaties. Zwart kijken, de zwarte lijst en het zwarte schaap zijn enkele voorbeelden daarvan. Ondanks deze droefheid, zie ik in zwart ook een hoop rust. Dit komt vooral door mijn ervaring met nachtdiensten. Ik ben drie zomers nachtwacht geweest op een kampeerterrein en in die tijd heb ik zwart in verschillende vormen en symbolische betekenissen meegemaakt. De zwarte nacht of juist het ontbreken van wit licht gaf mij altijd in combinatie met de stilte veel rust, maar ook de zwarte Maglite-lamp heeft een grote rol gespeeld. Het is je “wapen” en zonder Maglite kun je niets ‘s nachts. Een zwarte Maglite om de zwarte nacht juist even te verdrijven. Een andere sterke associatie met zwart komt naar voren in de zwarte markt. Er werd ‘s nachts gedeald in allerlei illegale verdovende middelen die niet altijd goed voor de gezondheid zijn. Zwart komt in een ander daglicht te staan zodra het in de mode wordt gebruikt. Ik zie zwarte kleding als chique en associeer het minder met de zwarte kleding die tijdens begrafenissen word gedragen. Het is in mijn ogen een deftige kleur die tevens een professionele uitstraling geeft aan producten. In combinatie met goud of geel staat zwart voor luxe. Zwart is naar mijn idee ook verbonden met drop, oer-Hollands en een van de weinige snoepjes waar zwart positief werkt. In de advertentie zie je duidelijk hoe de ontwerper een boodschap heeft willen overbrengen met de zwarte kleur. Samen met het geel zorgt het voor een klassieke, luxe sfeer. Die sfeer komt goed overeen met het product. Het is een jaren 20/30 meubel. Ook de typografie speelt mee, er is gekozen voor schreefletters. Met name het gedeelte ‘De creativiteit...’ heeft een lettertype wat voor een oude uitstraling zorgt.

34


WIT Mijn oren suizen door de snelheid waarmee ik door dit landschap reis. Om mij heen zie ik een hoop en een hoop wit. Ik kijk in de verte en laat de frisse wind en stilte over mij heen komen. Dichtbij zie ik dat mijn snowboard strepen achterlaat in de maagdelijke sneeuw, gerustgesteld door de gedachte dat de natuur mijn sporen straks weer wi(s)t. In wit zie ik sneeuw, frisheid en sereniteit. Wit is puur en straalt dat in mijn ogen vrijwel altijd uit. Mijn gedachten gaan bij wit naar de besneeuwde toppen van bergen en de vrijheid die daar heerst. Met mijn snowboard aan mijn voeten door de verse witte sneeuw ben ik gelukkig en stoor ik mij aan niets. Wit staat voor mij recht tegenover zwart. Het staat voor open- en frisheid. Producenten van producten als tandpasta en kauwgom gebruiken wit door de eigenschappen die veel mensen aan deze kleur toekennen. Gezonde tanden zijn wit en dat beeld word goed in leven gehouden. Hygiene is ook een eigenschap die ik bij wit vind horen. Keukenapparatuur, was- en droogmachines zijn veelal wit en worden daarom ook witgoed genoemd. Tevens is vuil ook goed te zien is op een witte achtergrond. Bij wit denk ik ook aan de eerste seconden ‘s ochtends in bed. Als ik mijn ogen open probeer te doen, zie ik eerst wit en kunnen mijn ogen moeilijk wennen aan de dag. Wit is licht en andersom vaak ook. Wit weerspiegelt licht goed en zorgt daardoor voor ruimte. De kleur laat zich eenvoudig combineren met andere kleuren is dus veel aanwezig in mijn leven in de vorm van witte shirts. Witte kleding vind je ook terug in ziekenhuizen en heeft in combinatie met de sneeuw ook voor minder fijne ervaringen gezorgd. EĂŠn van de dingen die mij opvalt bij de Stimoroladvertentie is het gebruik van wit in de typografie. Het wordt gebruikt als opvulling van de letters en zorgt samen met de witte achtergrond voor een toegankelijke advertentie. De blik van de lezer focust zich door de witruimte op de producten. Het wit wordt ook gebruikt om de frisheid van de kauwgom te versterken.

35


GROEN Lang helmgras glijdt tussen mijn vingers door terwijl ik door de duinen loop. Mijn ogen zijn gesloten en ik ruik de zee. Het waait hard en ik hoor het groene helm ritselen. Ik ben buiten op Vlieland, een van de mooiste plekjes in mijn leven en geniet van alles groen. Groen is mijn leven zowel positief als negatief. De kleur geeft mij aan de ene kant een gevoel van vruchtbaarheid, nieuw leven en hoop. Groen komt veel voor in de natuur en is een gezonde kleur. Ik zie groen ook terug in groente, gezond en vers voedsel wat direct uit de natuur komt. Aan de andere kant kan groen licht negatief zijn. Het is synoniem voor prilheid en onervarenheid. Groen wordt daarom ook in verschillende gezegdes gebruikt. Ontgroenen, zo groen als gras zijn en iemand een groentje noemen zijn enkele voorbeelden daarvan. Iemand groen noemen is niet positief in mijn ogen. Hij/zij heeft dan nog geen enkele ervaring en mag vaak nog niets zeggen of tegenspreken. Zeker bij de term ontgroenen speelt dat een grote rol. Ontgroening is de eerste periode die nieuwe leden van een studentenvereniging moeten doorstaan om lid te mogen worden. Het is een zware periode die in het verleden vaak gepaard ging met veel drank. Ontgroening kwam daardoor ook slecht in het nieuws door een aantal incidenten waarbij zelfs jongeren overleden. Toch associeer ik groen met goede producten. Het zorgt voor een gezonde milieubewuste sfeer die vaak een biologische bijbedoeling heeft. Daarom zie je groen vaak in promotie als versterking van het biologische aspect. Een groen product is goed voor het milieu en daar word in de reclame wereld veel gebruik van gemaakt. Heinz speelt in zijn advertentie goed met zijn kleuren. De typische rode kleur komt alleen in de fles naar voren, waar er normaal meer gebruik van gemaakt word. De groene achtergrond zorgt voor een milieubewuste en biologische boodschap die Heinz wil overdragen. Rood en groen zijn complementaire kleuren en zorgen voor een goed evenwicht in de advertentie.

36


GEEL Het gezoem wordt steeds luider en gaat richting mijn oor. In mijn ooghoek zie ik in een flits iets geels met zwart voorbij vliegen en ik duik in elkaar. Met de meeste vreemde manoeuvres ontwijk ik het insect. Als ik tot rust ben gekomen en zie het beestje goed in het felle zonlicht zie ik dat het vals alarm was, een zweefvlieg. Geel is een kleur die opvalt, ze bevat het meeste licht van alle kleuren. Doordat ze zo opvallend is, wordt geel vaak gebruikt in de reclame of als signaalkleur in het verkeer en in de techniek. Gele auto’s zijn dankzij het feit dat ze opvallen, ook minder betrokken bij verkeersongelukken. Ik vind geel niet altijd even mooi. Waarschijnlijk komt dat omdat het tegenstrijdige betekenissen kan hebben. Aan de ene kant vertegenwoordigt het licht, leven en vrolijkheid. Ik zie dat om me heen in de zon en jonge eendjes. Het is een typische lentekleur en veel bloemen zijn ook geel. Dit is ook weer vanwege de opvallende aspecten van geel. Ook het waardevolle goud heeft een glinsterende gele kleur en geeft een positief eigenschap aan geel. Ik denk bij geel ook aan blonde haren. Het heeft een vreemd effect op mannen en het gezegde ‘blondes have more fun’ is vaak niet gelogen. Vrouwen doen er dan vaak ook alles aan om de gele haarkleur met verf te imiteren. Geel is aan de andere kant waarschuwing en gevaar. Dit zie ik veel in het dierenrijk waar wespen, bijen en hommels, maar ook veel slangen en kikkers de kleur met zwart combineren om een waarschuwing af te geven. De dieren zijn vaak giftig of proberen dat te imiteren. Lipton Ice Tea gebruikt de zonnige, vrolijke kant van geel om hun product aan te prijzen. De citroentjes, maar ook de balk waar ‘Drink positive’ in staat is geel. Op de achtergrond is een strand te zien en ook de koptekst suggereert dat het zomer is en dat je daarbij Lipton Ice Tea moet drinken. In het logo is ook geel en licht te zien door de lensflare die toegevoegd is. (Tijdens het scannen is de gele kleur van de citroenen en van de balk helaas iets verloren gegaan.)

37


38

huisstijl : logo


Slingshot, kite- en wakeboardmerk Slingshot heeft mooi logo vanwege het stoere uiterlijk. Ik vind het prettig dat het niet symmetrisch is. Het beeldt voor mij een explosie uit. Dit stoere uistraling en het kleurgebruik past ook bij het imago van het bedrijf. Het logo is door zijn eenvoudige kleurkeuze makkelijk toe te passen op hun kites en andere huisstijldragers. Daarnaast is de de typografie herkenbaar genoeg om in dit logo alleen nog maar de ‘S” van Slingshot te gebruiken.

Bol.com, online mediawinkel Wat ik leuk vind aan het nogal simpele logo van bol.com is het blauwe cirkeltje met daarin de letters bol. Het blauw geeft het logo een betrouwbaar tintje. Dit wordt versterkt door de typografie. Er is weinig woordspatiëring en de letters zijn

bold. Er is gekozen voor schreefloze onderkastletters waardoor het een mordern, makkelijk leesbaar en dus toegankelijk beeldmerk wordt .

39

Facebook, sociaalnetwerksite Net als bij het bol.com logo vind ik het mooi dat er alleen onderkast letters gebruikt worden. De connectie tussen de dwarsstreep van de ´f´en de ´a´ vind ik leuk. Er onstaat zo unieke eigenschap waardoor het logo herkenbaarder is. Ook hier word de kleur blauw gebruikt als teken van rust, eenvoud en betrouwbaarheid. Hierdoor word het een sterk woordmerk.


Ben&Jerry’s, ijsmaker Dit logo spreekt mij niet aan vanwege het ontwerp, maar vanwege het gevoel wat ik erbij krijg. Ik associeer het met heerlijke smaken ijs, maar vind het niet mooi. De typografie is vanaf het ontstaan van het bedrijf niet gewijzigd en dat kun je zien door de schreefletters die gebruikt worden. Tevens passen de kleuren niet bij het huidige speelse en mileubewuste imago wat Ben&Jerry’s heeft. Zwart in combinatie met geel/ goud wordt nu vaak gebruikt bij merken die luxe willen uitstralen. Dit past niet bij Ben&Jerry’s en daarom is het geen goed logo meer.

Den Haag, hofstad Den Haag is de stad van mijn geboorte en opgroeien. Het logo dat in 2006 ontworpen is spreekt mij aan omdat het een aantal karakteriestike elementen van Den Haag bevat. Het begint met de zee links, vervolgens de duinen en een abstract vormgegeven ooievaar. Ondanks dat het mij aanspreekt, vind ik het geen goed logo. Dit is omdat de elementen te abstract zijn vormgegeven. Het is niet herkenbaar voor toeristen, de

doelgroep waar het logo is voor ontwikkeld. De typografie is handgeschreven en dus uniek. Er is onregelmatigheid in spatiëring en corpshoogte.

40

Pixar, animatie studio Het logo van Pixar associeer ik vooral met vrolijke kleurijke animatiefilms uit de bioscopen. Daarnaast doet Pixar mij denken aan de Short Films die zij maken. Het beeldmerk van Pixar is sterk door het 3D-effect wat toegepast is. Samen met het lampje als de ‘i’ straalt dat uit wat het bedrijf wil. De woordspatiëring is groot waardoor er ruimte is voor het 3D-effect. Er worden schreefletters gebruikt. De poten van de ‘x’ en de ‘r’ zijn een stukje langer dan de rest en hebben geen schreef.


Apple Inc., elektronicabedrijf Dit bedrijf en logo spreken mij aan omdat ik ze associeer met mooi vormgegeven producten die in mijn ogen zeer gebruiksvriendelijk zijn. De eenvoud van het logo speelt daarbij ook een grote rol. Opvallend aan het Apple-logo is dat er lange tijd gebruik is gemaakt van het ontwerp met de regenboogkleuren, maar dat sinds 1998 alleen de vorm van de appel nog gebruikt wordt. Het logo geeft een goed beeld van de organisatie. Het is simpel, kan eenvoudig worden gebruikt in verschillende ontwerpen en door het beeld is woord niet meer nodig. Het appeltje is zo herkenbaar geworden dat Apple zijn naam er niet bij hoeft te zetten.

Zwitsal, babyverzorgingsproducten De geur van Zwitsal is vrijwel net zo bekend als de producten zelf. De lekkere geur en de typerende gele kleur doet mij denken aan frisse, schone baby’s. Het bedrijf Zwitsal probeert dat ook te bereiken en heeft dus een goed logo. Het kuifje van het baby’tje is typerend en wordt consequent doorgevoerd in de rest van de producten. De bruine, oranje kleur van

het logo gaat goed samen met het geel. De x-hoogte is groot in het woord ‘Zwitsal’, maar de lettergrootte is niet everedig. Dit, samen met weinig woordspatiëring komt de leesbaarheid van veraf niet ten goede.

41

Rederij Doeksen, Nederlandse rederij Rederij Doeksen staat voor mij gelijk aan het Waddeneiland Vlieland waar ik al heel mijn leven met veel plezier kom. Ik vind het logo echter niet mooi, het zeehondje vind ik te kinderachtig vormgegeven. Het is wel een goed logo in mijn ogen, met name door de typografie die door de spatiëring, zowel in woord en letter groot is. De kapitalen zijn zo toch goed te lezen. De kleur blauw is samen met het zeehondje gekozen als weerspiegeling van de zee. Door ‘Rederij’ in het logo te verwerken is het duidelijk om wat voor bedrijf het gaat.


IMDb, online filmencyclopedie Ik vind het logo van de Internet Movie Database niet mooi. Dit komt vooral door de typografie en het witte randje om de letters. De kleuren goud en zwart die normaal gesproken voor een luxe uitstraling zorgen komen niet goed tot hun recht. Het logo wordt klein en eenmalig weergegeven op de website. Tevens is de

dienst die de website aanbiedt niet terug te vinden in het logo. Er is geen verwijzing naar film of tv gemaakt. De typografie is bestaat uit kapitaalletters behalve de laatste letter. De woordspatiĂŤring is klein en zorgt voor slechte leesbaarheid van een afstand.

42

Vormgevingsboek Jonathan van Denzen  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you