Page 1

t a r p g Tor I N F O R M AT I O N F R Å N G ÖT E B O R G S LO K A L E R

2

2014

Hjällbokalaset 24 maj

Loppis på Dr Fries Torg 10 maj

Tuvedagen 31 maj Påskdekoren sitter uppe på torgen

Våren betyder fest på våra torg! I stort sett varje helg under april och maj händer det något kul på någon av våra handelsplatser. Se hela torgkalendern på sista sidan.

Backadagen 24 maj

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE


Fullt uthyrt på Lärandets torg Nästa stora, viktiga steg i visionen Lärandets torg är nu taget. Folkhögskolan i Angered flyttar in i centrumbyggnaden på Hammarkulletorget. I och med detta är fastigheten nu fullt uthyrd.

F

olkhögskolan flyttar in preliminärt till vårterminen 2015. I lokalerna kommer man att kunna påbörja sina studier på en Sfi-kurs, fortsätta till allmän kurs på grundskolenivå och sedan studera vidare på allmän kurs på gymnasienivå för att när man är bli klar med grundläggande behörighet, kunna söka in till högskola eller universitet.

andra handelsplatser, berättar Robert Hörnquist, VD på GöteborgsLokaler. I och med Lärandets torg får nu Hammarkullen en viktig roll för ökad kunskap och ökad studiemotivation. Något som på sikt kan leda till tillväxt. Folkhögskolan i Angered arbetar med kursverksamhet och opinionsbildning och man samverkar med olika föreningar i nordöstra Göteborg. På kurserna har man möjlighet att läsa in grundskole- eller gymnasiebehörighet eller bara studera för att öka sina kunskaper. Man kan också studera på högskoleförberedande kurser i konst, musik samt i konstnärligt skrivande.

– Vi har nu kunnat utveckla fastigheten till något viktigt och betydelsefullt. Tidigare fanns en matbutik i samma lokal, men ingen av dagens etablerade dagligvarukedjor är intresserade av att öppna ny butik. Det är för nära till

Ny teknisk förvaltare – Kent Johansson Vi välkomnar Kent Johansson till GöteborgsLokaler. Kent tar över efter Kjell Andersson som gick i pension i slutet av mars. Kent är i grunden elektriker och har tidigare jobbat för Bravida. Han är gift och har en dotter på tio år. På

10

fritiden hittar vi honom förmodligen bakom teaterscenen där han riggar ljus och ljud för det ordenssällskap där han är medlem. Sällskapet grundades redan på 1700-talet av bland annat Bellman. Vi kan också hitta honom i stallet där han hjälper sin dotter med hästarna.

snabba frågor till Kent, han väljer:

Operan Kanal 5

eller Slottskogen eller Kunskapskanalen eller Skruvmejsel

Elektrisk skruvdragare Utemöbler i trä eller Utemöbler i plast 1700-talet eller Framtiden Solresa Pasta Gröna Lund Nyköp PC

eller eller eller eller eller

Fjällvandring Potatis Liseberg Second Hand Mac

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE


GLADA MINER. Kina Thorsell från Folkhögskolan skakar hand med fastighetsförvaltare Ulrika Evenås. Bakom dem ser vi Birgitta Holmström och Hasse Andersson från Folkhögskolan. I mitten står GöteborgsLokalers fastighetschef Catharina Sundberg.

– Att vi nu får möjlighet att flytta in i nyrenoverade lokaler anpassade till utbildningsverksamhet kommer att innebära ett lyft för både skolan och området! Äntligen kan vi utforma en pedagogisk miljö som gör att skolan kan utvecklas till det dynamiska och kreativa bild-

ningscentrum vi vill att den ska vara. Här kommer att bli en plats för möten mellan boende och studerande, för tillresande från övriga staden och för föreningar i området. Ja, för alla som är intresserade av utbildning och bildning, berättar Kina Thorsell, Folkhögskolan i Angered.

Nytt och fräscht på Brunnsbotorget Lagom till Valborg beräknas renoveringen av torgbyggnaden på Brunnsbotorget vara klar. Då kan både hyresgäster och kunder glädjas åt nya ytskikt och moderna energilösningar. De förändringar som möter kunderna är framför allt det helt nya stengolvet och väggarna som är målade i ljusa färger. Planteringen mitt på torgytan är borttagen och istället mottas besökare av ett öppet torgrum som ger en känsla av rymd. Förutom nya ytskikt så har också alla tekniska installa-

tioner bytts ut, så som ledningar, rör och ventilation. Värmesystemet är väldigt effektivt, hela 85 % av all värme återvinns i huset, vilket givetvis är bra för miljön. För att minska vindens påverkan på innemiljön har de gamla dörrarna monterats ner och ersatts av en ny dörrkarusell.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

3


Handla lokalt – handla miljösmart En färsk forskningsrapport visar att det går att spara mycket på miljön genom att handla på närliggande handelsplatser istället för i externa köpcentrum. Det är HUI, Handelns Utredningsinstitut som tittat närmare på miljöeffekterna när det gäller lokal handel gentemot de större köpcentrumen utanför stadskärnorna. Det är framför allt de längre åksträckorna och de många bilarna som ger ökande utsläpp vid handel på externa köpcentrum. Forskarna har tittat på var kunderna bor och till vilka handelsplatser man åker med bil och har på så sätt räknat ut var den optimala placeringen av handelsplatserna skulle vara. Genom att

handla lokalt istället för att ta bilen till ett köpcentrum längre bort så skulle man kunna minska utsläppen med så mycket som 60 %. Faktum är att hela 14 % av allt bilåkande i Sverige görs med handel och annan service som mål. Receptet för att minska påverkan på miljön är helt enkelt att storhandla och att även göra mindre inköp och serviceärenden på de lokala handelsplatserna. Att ha sin kundkrets nära butiken och handelsplatsen gynnar alltså både den lokala handeln och miljön.

Läs rapporten på www.hur.nu

Nya hyresgäster KYRKBYTORGET

KORTEDALA TORG

På Kyrbytorget hälsar vi Monica Russman från Monicas Hälsa välkommen till sin nya och större lokal framme vid torget. Monica kommer att fortsätta sin verksamhet med behandlingar men utökar sitt sortiment med bland annat presentartiklar. Monica kommer också att ha café i sin lokal. En gång i veckan, troligtvis blir det fredagar, kommer det framöver att finnas möjlighet att ta en lugn och harmonisk fika inne i Monicas sköna miljö. RADIOTORGET Vi hälsar två nya handlare hjärtligt välkomna till Radiotorget; Skrivarmästarna som erbjuder service och försäljning av skrivarutrustning och SUNRJ som arbetar med senaste soltekniken. Lagom till våren flyttar de in och vi återkommer med en närmare presentation i nästa nummer.

VÄLKOMNA! Nils och Rebecca Lewinsky på Din Hälsokost.

Nu har Din Hälsokost öppnat på Kortedala Torg. Här hittar du traditionella hälsokostpreparat och även en hel del annat inom hälsa som drycker, stödstrumpor, och andra hjälpmedel.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

4


Snabba insatser räddar liv Chansen att överleva ett hjärtstopp ökar dramatiskt om hjärt- och lungräddning sätts in inom fem minuter. Finns det dessutom en hjärtstartare i närheten så blir prognosen riktigt god.

D

en senaste tiden har G ö t e b o rg s L o k a l e r s alla anställda fått genomgå en grundläggande kurs i livräddning. Utbildningen innefattade hjärt- och lungräddning, stabilt sidoläge, användande av hjärtstartare samt en hel del teori. Många kursdeltagare reagerade på den dystra statistiken. Endast ca 10 % av de som drabbas av hjärtstopp överlever och hjärt- och lungräddning bör sättas in snarast. Redan efter fem minuter minskar chansen för överlevnad markant. Med hjälp av en hjärtstartare ser dock prognosen betydligt ljusare ut. 75 % av de patienter som blir behandlade med hjärtstartare överlever. Med dagens moderna hjärtstartare går det i princip inte att göra fel. En röst guidar användaren igenom de olika stegen i processen.

Apparaten analyserar patiens hjärtrytm och ger sedan instruktioner beroende på om den rekommenderar elstöt eller fortsatt hjärt- och lungräddning. Hjärtstartare finns idag på många ställen i samhället och blir en allt vanligare syn i det offentliga rummet. GöteborgsLokaler har i dagsläget hjärtstartare på sina kontor på Vårväderstorget och Kortedala Torg samt på huvudkontoret på Åvägen 40. Tuve Torg och Brunnsbotorget blir i april våra första torg med hjärtstartare tillgängliga för allmänheten. Ett register samt karta över Sveriges alla registrerade hjärtstartare finns på HLR-rådes hemsida www. hjartstartarregistret.se. Dessutom så kan du enkelt ladda ner HLR-rådets app till din telefon som bland annat ger instruktioner om hur man genomför en effektiv hjärtoch lungräddning.

OM DU HITTAR EN MEDVETSLÖS PERSON 1. Kontrollera om läget är säkert. 2. Ropa på hjälp. 3. Utför en medvetandekontroll. 4. Utför en andningskontroll.

5. 6. 7.

i

Larma 112. Starta HLR. 30 hjärtkompressioner följt av två inblås. Lokalisera och eventuellt hämta hjärtstartare.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

5


et? b b o åj p i v gör Vad

En dag med en te Ingen dag är den andra lik i Behöver fastigheten genomgå brandöversyn eller skall det monteras ett dörrstopp på fasaden? Det är bara ett par av de otaliga uppgifter som våra tekniska förvaltare kan hjälpa till med.

M

ånga av er hejar säkerligen glatt på någon av våra fem tekniska förvaltare när de går över torget. När man jobbat så länge som Anders Krogh och Roger Larsson gjort så lär man givetvis känna hyresgästerna. Morgonen börjar tidigt för Anders Krogh och kollegorna på kontoret på Vårväderstorget. Redan strax innan sju startar de upp sina datorer för att gå igenom de olika systemen, kontrollera beställningar och läsa sina mejl. Efter det så börjar översynen av de närmsta fastigheterna. Denna morgon är Anders på väg till den närbelägna vårdcentralen där någon rapporterat att det luktar gas i ett av läkarrummen. Han hälsar på alla anställda i byggnaden. För dem är Anders ett bekant ansikte. På plats konstateras snabbt att gaslukten med största sannolikhet kom utifrån och istället för att leta efter en

gasläcka kontrollerar Anders tätningen kring fönstren. Därefter bär det med raska steg av mot nästa hyresgäst som har problem med en dörrstängare. Ingen dag är den andra lik och det är en del av charmen i jobbet, tycker Anders.

Ansiktet utåt På Kortedala Torg sitter Roger Larsson och samtalar med en leverantör. En hyresgäst behöver hjälp med en dörr som kränger sig i den starka blåsten på torget och olika lösningar diskuteras. Kontakten med byggherrar och leverantörer är bara en del av det Roger och hans kollegor gör varje dag. Jag frågar Roger om han enkelt kan beskriva sina arbetsuppgifter. – Oj, svarar han. Det går inte att sammanfatta i en kort mening. Vi gör allt och lite till. Vi säkerställer bland annat att de många myndighetskraven som ställs på

Vi gör allt och lite till.

ROSA HÅR. Sandra från Boutique Safira och Helena från El Bastardo ger sin skyltdocka en lite rockigare stil.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

6


eknisk förvaltare denna mångsidiga yrkesroll

HITTAR ÖVERALLT. Roger Larsson kan Kortedala Torg utan och innan.

våra fastigheter efterlevs. Vi är ju samtidigt GöteborgsLokalers ansikte utåt och vi lär känna alla hyresgäster och deras behov. Det är svårt att planera en dag fullt ut. Har man några planer så kan ett enda telefonsamtal ändra på allt. Då gäller det att snabbt vara på plats och hjälpa till. Med GöteborgsLokalers stora bestånd av fastigheter finns det alltid något att

göra som teknisk förvaltare. De är nästan alltid först på plats om något inträffar eller behöver åtgärdas och ingen uppgift är den andra lik. Så nästa gång du ser Anders, Roger eller någon av deras kollegor skynda över torget är det förmodligen något i närheten som behöver åtgärdas. I rollen som teknisk förvaltare sitter man sällan still någon längre stund.

Favorit i repris V årens andra utbildning i skyltning och exponering blev snabbt fullbokad. Karin Björnsdotter, kommunikatör från Handelsakademin, delade med sig av sina kunskaper kring att skapa ett säljande skyltfönster till våra handlare. Vi höll till i Handelsakademins lokaler vid Klippan med full tillgång till alla typer av exponeringsmaterial. Deltagarna bjöds på landgång och efter förtäring och föreläsning fick alla möjligheten att skapa ett eget skyltfönster. Karin

var med hela kvällen och kom med goda råd och nya infallsvinklar. Kursen i skyltning och exponering var den andra för den här terminen. I februari fick flera av våra hyresgäster lyssna till Lena Leigert då hon berättade om hur man på ett enkelt sätt kan skapa affärsnytta via sociala medier som Facebook och Twitter. Vårens sista kurstillfälle blir den 24 april då ämnet är ”Öka din omsättning”. Anmäl ditt deltagande till Lise-Lotte Cassel senast 21/4.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

7


Torgnytt i korthet

OLSKROKEN. Väktarna Thord och Mikael patrullerar torget som en del i satsningen på ökad trygghet.

. Den KYRKBYTORGET ns Dag 10 maj går Barne av stapeln.

KORTEDALA TORG. Ny lekfigur på lekplatsen.

AXEL DAHLSTRÖMS TORG

HAMMARKULLETORGET

Nu är det bråda dagar för Pirjo Eklund som driver det glutenfria bageriet på torget. Snart är det 3 maj och dags för matallergimässa. Utställare från hela landet kommer och vi står redo med en spektakulär tältlösning som skall föra tankarna via segelduk till västkusten. En trubadur med mycket Evert Taube på repertoaren är bokad och nya flaggor med torgets 60-årslogo kommer att vaja vackert i vårsolen.

Den 2 april påbörjades plantering av vårblommor i Hammarkullen. Även i år pyntas trädet på stenen med härliga fjädrar i olika färger.

DR FRIES TORG Dr Fries Torg har fått en ny orienteringsskylt. Illustrationen på skylten visar en överblick över torgen och vilka verksamheter som finns där. Nicklas Österlin är illustratör. Han har också gjort loggan till Dr Fries Torg.

Den 25 april är det städdag. Barn från skolor i närheten kommer till torget efter att de har städat och får en glass från handlarna. En mångårig tradition. Den 29 april är det Dansens dag. Barnen från förskolor och skolor i Hammarkullen intar torget och dansar hopp chula-dans. Den 30 maj till 1 juni är det åter igen karneval i Hammarkullen. Den 6 juni firas traditionellt Sveriges nationaldag på torget.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

8


DR FRIES TORG. Ny orienteringstavla gör det ännu lättare att hitta rätt.

HAMMARKULLETORGET. Trädet är smyckat i påskfjädrar

AXEL DALHSTRÖMS TORG. Nya snygga tältlösningar på matallergimässan.

HJÄLLBO CENTRUM Inne i Hjällbo Centrum har väggarna fått en ansiktslyftning. Besökarna välkomnas med en väggmålning och text som beskriver Hjällbo Centrums identitet. Snart kommer även sittplatser i matchande färger på plats. KORTEDALA TORG Nu har vi kompletterat de tidigare två lekfigurerna med ytterligare en rolig figur.

HJÄLLBO CENTRUM. Centrats identitet pryder numera väggarna.

talangjakt med andra ord. OLSKROKEN I Olskroken har vi inlett ett trygghetsprojekt med övriga fastighetsägare runt torget. Torgvärdar från Nokas bevakning finns på plats och ronderar dagligen. Projektet får mycket positiv respons och bidrar till ökad trivsel hos såväl verksamheter som besökare på torget. TUVE TORG

KYRKBYTORGET Planeringen inför Barnens Dag den 10 maj pågår för fullt och med en ny delaktivitet ”Scenen är din” hoppas vi fånga in lokala förmågor som kan underhålla både vid detta tillfälle och vid kommande festligheter på torget. Kyrkbyns egna

Tuve Torg blir GöteborgsLokalers första torg med hjärtstartare. Den kommer att sättas upp under april inne på torget.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

9


Torgnytt, fortsättning

RADIOTORGET. Den 10 maj firas Cykelns Dag med vårfest på torget.

SELMA LAGRLÖFS TORG. Nyplanterade vårlökar pryder nu planteringen längs myren vid torget.

RADIOTORGET Den 10 maj finns det chans att vinna en fin fin cykel på Radiotorget. Vi firar Cykelns Dag och ställer till med vårfest i samband med detta. Utställare och underhållning för varierade åldrar och smaker, kom förbi och var med i poängpromenaden – kanske blir det du som trampar hem. RANNEBERGEN CENTRUM I år är det 40 år sedan Rannebergen byggdes. Det kommer vi att fira den 14 juni med ett kalasprogram. Spännande artister och aktiviteter för hela familjen kommer att inta ängen vid Rannebergen Centrum. Vi hoppas på sol och värme i den natursköna Rannebergen denna dag. Kalaset arrangeras av Bostadsbolaget och GöteborgsLokaler samt föreningar i området. Rannebergen byggdes klart 1974 och totalt finns här 1600 lägenheter. Det natursköna Rannebergen är ett av de mest miljövänliga bostadsområdena i Göteborg. Nordost om Rannebergen ligger naturreservatet Vättlefjäll där man kan vandra, bada och fiska.

SELMA LAGERLÖFS TORG Vid konstväggen Fantasi täppte vi till hål i marken. Mellan markbelysningen har vi planterat nya, vackra vårlökar. Snart kommer upp en ny TV-skärm på torget med erbjudanden från butikerna samt info om aktiviteter. Arbetet med torgets nya vardagsrum har nu påbörjats. Vardagsrummet kommer att bestå av sittbänkar med inbyggd värme samt ett nättak med ljuskällor i olika färger. Invigningen sker den 23 april kl. 17.00. Planering av Backadagen är i full gång. Den äger rum den 24 maj mellan kl. 10.00 och 14.00. Programmet arrangeras av Stadsförvaltningen Norra Hisingen, GöteborgsLokaler, Familjebostäder, Bostadsbolaget, Framtidens Selma och Företagarföreningen. Vi kommer bland annat att få se uppträdanden av lokala förmågor som dansar och sjunger. På www.selmalagerlofstorg.se kommer mer info. Maria Jaako är vald till ny ordförande i föreningen.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

10


Ungdomarnas egna fritidsgård Fredagen den 14 mars invigdes den 400 kvadratmeter stora fritidsgården på Blåsvädersgatan 1 strax intill Vårväderstorget. Tanken är att ungdomarna själva skall vara med och utveckla verksamheten.

U

tbudet av aktiviteter för ungdomar i åldrarna 16-20 år har under många år varit begränsat i Södra Biskopsgården. Den nya fritidsverksamheten skall fylla det tomrum som funnits i området. Alla ungdomar skall känna sig välkomna att delta i de många aktiviteter som kommer att anordnas i fritidsgårdens regi. Verksamheten kommer att ha fyra heltidsanställda fritidsledare och det kommer att bjudas in gäster beroende på vilka aktiviteter som efterfrågas av besökarna. Till exempel är ett samarbete med Arbetsförmedlingen redan planerat. Filip Plan är enhetschefen för fritidsverksamheten och han är glad över att äntligen kunna erbjuda en modern fritidsgård till unga i området. – Planeringen har tagit tre

år och det är jätteroligt att äntligen få vara med och starta upp en sådan här process, berättar Filip Plan. Vi vill satsa på en mångfasetterad verksamhet som inte är kravstyrd utan snarare medproducerad av våra ungdomar. Torsdagar och fredagar håller fritidsgården öppet för alla som vill komma dit. Övriga dagar i veckan satsas på mer riktade aktiviteter. Här skall besökarna kunna träna dans, spela in musik eller få hjälp med att söka jobb. Inget är skrivet i sten och verksamheten är tänkt att formas av ungdomarna själva. En av de första uppgifterna blir att ge den nya fritidsgården ett namn. I skrivandets stund är det utlyst en namntävling och förhoppningarna är att det inom ett par veckor skall finnas ett namnförslag som alla känner sig nöjda med.

Bevingade gäster i Rannebergen De senaste hyresgästerna i Rannebergen Centrum är av de mindre slaget. Flera av de fantasifulla fågelholkarna utanför centrat bebos nu av färggranna småfåglar som med sin skönsång sprider vårkänslor i hela Rannebergen. Holkarna monterades upp utanför centrat under 2012. MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE


B SVERIGE PORTO BETALT PORT PAYÉ

• TORGKALENDERN • Här listar vi egna arrangemang och händelser på våra torg under den närmaste tiden: Dag

Arrangemang

Plats

Ansvarig

25 april

Städdagen

Hammarkulletorget

Samira

26 april

Summerdreamfestival Hammarkulletorget

Samira

29 april

Dansens dag

Hammarkulletorget

Samira

30 april

Invigning av nya torget

Brunnsbotorget

Åse

Matallergimässan

Axel Dahlströms Torg

Lise-Lotte

10 maj

3 maj

Barnens dag

Kyrkbytorget

Lise-Lotte

10 maj

Olskrokens dag Olskroken Loppis med Poseidon

Hanna

10 maj

Loppis

Dr Fries Torg

Anna-Karin

10 maj

Vårfest

Radiotorget

Lise-Lotte

22 maj

Öppet hus med Sommarunderhållning

Vårväderstorget

Åse

24 maj

Backadagen

Selma Lagerlöfs Torg

Samira

24 maj

Hjällbokalaset

Hjällbo Centrum

Anna-Karin

30 maj1 juni

Hammarkullekarnevalen

Hammarkulletorget

Samira

31 maj

Tuvedagen

Tuve Torg

Åse

Sommarunderhållning

Kortedala Torg

Hanna

4 juni

Med reservation för eventuella ändringar. FÖR MER INFORMATION: Centrumutvecklare: Anna-Karin Gmoser, tel: 0705–14 13 28 Åse Jendman, tel: 0705–14 12 71 • Hanna Gahnström, tel: 0705–14 13 21 Samira Ajanovic, tel: 0705-14 13 29 • Lise-Lotte Cassel, tel: 0727-07 21 33

GÖTEBORGSLOKALER Box 5265 402 25 Göteborg Tel: 031-335 01 00 Fax: 031-335 84 34 info@goteborgslokaler.se

Redaktör: Jonas Hernstig Innehåll: GöteborgsLokaler Ansvarig utgivare: Pia Johnson Grafisk form/redigering: Jonas Hernstig Tryck: Sjuhäradsbygdens tryckeri, 2014

Torgprat ges ut fem gånger per år och skickas till GöteborgsLokalers hyresgäster på de handelsplatser som vi arbetar med. Torgprat skickas även till samarbetspartners till GöteborgsLokaler samt berörda bolag inom Framtidenkoncernen.

MER INFORMATION PÅ WWW.GOTEBORGSLOKALER.SE

Torgprat 2 14 web  
Torgprat 2 14 web  

Torgprat nr 2 2014 från GöteborgsLokaler

Advertisement