Page 1

OP ZOEK NAAR DE RECHTVAARDIGE RECHTERS Eerst en vooral bedankt om te kiezen voor ons uniek arrangement. Dit weekend wordt een ware zoektocht naar het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters. Maar voor we beginnen aan deze zoektocht, toch eerst een klein woordje uitleg. Heel het weekend staat in het teken van het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters van het zeer bekende schilderij Het Lam Gods. Het wordt een zoektocht door Gent en omstreken op zoek naar dit paneel en ondertussen leert men verschillende streekproducten kennen. De eerste dag wordt volledig doorgebracht in het centrum van Gent en de volgende dag worden enkele omliggende gemeenten ontdekt. In deze bundel zit een alle informatie, vragen en opdrachten die nodig zijn en een kaart van Gent. De zoektocht begint in het STAM. Maar waarom juist deze plaats? Het STAM is het Gentse stadsmuseum dat sinds eind 2010 op de Bijloke site is gevestigd. Dit museum vertelt het hele verhaal van Gent en volgt een chronologisch parcours door verschillende zalen die elke een periode uit de geschiedenis van deze interessante stad vertellen. Maar verder ook belangrijk is de thematische parcours die te volgen zijn in het STAM. Een van deze thematische parcours is Het Lam Gods waarbij de diefstal van het paneel met de Rechtvaardige Rechters centraal staat. In het STAM kan men dus veel informatie verkrijgen over Gent en Het Lam Gods met het paneel van de Rechtvaardige Rechters die later tijdens de zoektocht nog nuttig kan zijn. In de bundel zit eveneens een collage met artikels van vroeger die helpen een beeld te scheppen over de diefstal en de impact hiervan. De diefstal van het paneel was dus groot nieuws en is nu nog steeds een actueel thema waarin veel mensen geĂŻnteresseerd zijn. Voor de zoektocht begint wordt er eerste een ontbijt aangeboden op de Bijloke site. Hopelijk zit het weer een beetje mee en kan er een picknick gehouden worden. Anders kan men terecht in het STAMcafĂŠ. Na het ontbijt kan het echte werk beginnen. Ga op zoek naar de Rechtvaardige Rechters. Zal het paneel terug gevonden worden of zal hij voor eeuwig verloren zijn?


DIEFSTAL VAN DE RECHTVAARDIGE RECHTERS In 1432 werd het schilderij Het Lam Gods door de gebroeders van Eyck geschilderd. Het is een waar hoogtepunt in de Vlaamse Primitieven. Dit schilderij overleefde de Beeldenstorm, was in handen van de Fransen, werd tijdens Wereldoorlog II door Duitsland opgeëist. Al meer dan 50 jaar kan men het schilderij bezichtigen in de Sint- Baafskathedraal ( wordt het gerestaureerd maar kan men een kopie bezichtigen in de kathedraal. Maar het schilderij is niet helemaal echt want het bevat een reproductie van het gestolen paneel van de Rechtvaardige rechters. In de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 april 1934 werden 2 panelen van Het Lam Gods gestolen uit de St. Baafskathedraal, namelijk de panelen van St Jan De Doper en van de Rechtvaardige Rechters. Het was een wereldschokkende gebeurtenis. Enkele dagen na de diefstal schrijft een zekere Arsène Van Damme (later zou die een valse naam blijken te zijn) een afpersingsbrief naar de bisschop van Gent, ondertekend als DUA. Er volgen nog meerdere brieven waarin de afperser probeert tot een akkoord te komen met het bisdom om de kunstwerken terug te geven in ruil voor een grote som geld. Om te bewijzen dat hij wel degelijk in bezit is van de panelen bezorgt hij het paneel van St Jan De Doper terug aan het bisdom. Het bisdom gaat akkoord, maar tijdens de overdracht geeft het bisdom veel minder geld dan afgesproken was. Er worden hierna nog afpersingsbrieven geschreven waarin hij vermeldt dat het paneel verborgen is op een plaats die hij alleen weet en hij er zelf niet meer aankan want hij schrijft letterlijk dat het “onmogelijk is om het paneel boven te halen zonder publieke aandacht te trekken”. Op 25 november geeft Arsène Goedertier een voordracht in een feestzaal in Wetteren. Na deze toespraak krijgt hij een hartstilstand. Op zijn sterfbed laat Goedertier weten dat hij de enige is die weet waar het paneel van de Rechtvaardige Rechters zich bevind. Men gaat in het huis van Goedertier op zoek naar informatie en vindt daar de kopieën van de brieven van DUA en van een brief die nooit verstuurd is. Men ging op verschillende plaatsen zoeken, men had vele verdachten, maar toch heeft men nooit het paneel terug gevonden. In de bundel zit een collage met artikels van vroeger die helpen een beeld te scheppen over de diefstal en de impact hiervan. De diefstal van het paneel was dus groot nieuws en is nu nog steeds een actueel thema waarin veel mensen geïnteresseerd zijn. Goedertier heeft een belangrijke rol gespeeld in het verhaal van de diefstal en gaan we in onze zoektocht ook ervan uit dat Goedertier het paneel heeft gestolen en deze heeft verstopt.


PUZZELTIJD Om te beginnen aan onze zoektocht is het handig om te weten waar te beginnen en hoe verder te geraken. Hiervoor is er een puzzel voorzien die de weg zal geven naar de volgende plaats. Eerst en vooral moet dus de puzzel gemaakt worden. Deze puzzel is een afbeelding van Het Lam Gods in zijn geheel. Hopelijk lukt het om de puzzel te maken want op de achterkant zal een belangrijke aanwijzing staan voor de hele verdere zoektocht naar het paneel van de Rechtvaardige Rechters. Al nieuwsgierig? Maak dan snel deze puzzel.


PUZZEL KLAAR EN WAT NU? Het is gelukt om de puzzel te maken. Op de achterkant van de puzzel komt het paneel van de Rechtvaardige Rechters tevoorschijn. Maar dit is niet zomaar het paneel, er is iets extra. In het paneel zitten 4 streekproducten verstopt die in de zoektocht nog zullen voorkomen. Maar wat zijn deze streekproducten? Worden ze allemaal gevonden of zijn ze onvindbaar? Zoek goed en volg de verdere instructies. Na veel en goed zoekwerk mag men naar de tramhalte op de Charles De Kerckhovelaan gaan en daar de tram nemen. Heb je slechts 1 streekproduct gevonden? Stap dan uit aan de Korenmarkt. Ga van hieruit naar de St Baafskathedraal langs de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Heb je er 2 of 3 gevonden? Stap dan uit Savaanstraat en ga van hier dan verder te voet naar de St Baafskathedraal via de Kouter.

TERUG IN DE TIJD IN DE SINT BAAFSKATHEDRAAL Treedt de kerk binnen en ga terug in de tijd.

Deze foto is ergens genomen in de Sint Baafskathedraal, maar waar? Vind deze originele plaats in de kathedraal. Gevonden? Boven deze plaats bevindt zich nog een andere belangrijke kunstschat, namelijk het schilderij van het Lam Gods. Het schilderij wordt gerestaureerd maar tijdens het hele restauratieproces blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn op dat moment, in de SintBaafskathedraal toegankelijk voor het publiek. De Sint Baafskathedraal is een zeer belangrijke plaats omdat hier het schilderij van het Lam Gods heel de tijd heeft gehangen en omdat het paneel van de Rechtvaardige Rechters hier gestolen is.


ZOEKTOCHT WORDT VERDERGEZET Goedertier kwam buiten uit de Sint Baafskathedraal en voelde een hongertje opkomen: welk Gents eetbaar lichaamsdeel heeft hij waarschijnlijk gekocht om zijn honger te stillen? Volg je speurneus en vind het antwoord in de buurt van het Huis de Vlees. HOE ZIT HET MET DE SMAAK? Aangekomen in het Grote Vleeshuis wordt de smaak getest. Er staat een smaaktest op het programma. Zeer bekend in Gent is de Tierenteyn mosterd. De artisanale mosterd wordt achter gesloten deuren in de kelder gemaakt. De kwaliteit staat voorop bij Tierenteyn. Er worden geen bewaarmiddelen gebruikt waardoor de mosterd in kleine hoeveelheden geproduceerd en koel bewaard. Een ander bekend streekproduct van Gent zijn de Gentse cuberdons of neuzekes. Het is een snoepje dat als vorm weg heeft van een neus. Het heeft een paarachtige kleur en heeft een geleiachtige inhoud. Het snoepje heeft een beperkte houdbaarheid omdat na een aantal weken de binnenkant begint te versuikeren, daarom zijn de cuberdons vaak alleen verkrijgbaar in België en vooral dan in Gent waar het een streekproduct is. In het Grote Vleeshuis is er dus een smaaktest voorzien rond deze 2 streekproducten. Ouders zullen de échte mosterd van Tierenteyn er moeten van tussenhalen en de kinderen de échte Gentse Neuzekes. Zullen de échte streekproducten eruit gekozen worden? EEN MOGELIJKE VERSTOPPLAATS Heeft het gesmaakt? Na deze stop moeten we toch beter verdergaan met de zoektocht naar het paneel. Er is nog een plaats in Gent waarvan men zegt dat het paneel daar verstopt is geweest. Misschien is het een goed idee om daar eens langs te gaan, wie weet ligt het er nog altijd. Ga dus naar de plaats waar het Grootkannonplein en de Langemunt samenkomen, deze plaats is dicht gelegen tegen de Vrijdagsmarkt. Wat was hier een uitstekende verstopplaats was die door haar geschiedenis bloost als een kriekske? Zoek eens goed rond of het schilderij er nog ligt, misschien hebben we geluk.

DE EERSTE DAG ZIT ER AL WEER OP Het paneel van de Rechtvaardig Rechters niet gevonden? Niet getreurd, morgen is er een nieuwe dag en gaan we verder op zoek. De avond komt eraan. Geniet nog een beetje van het mooie Gent: wandel door de gezellige straten, geniet van een lekker avondmaal in een van de talrijke restaurants… Kruip daarna lekker in het bedje en geniet van een goede nachtrust zodat de volgende dag met veel energie kan gestart worden.


LOGIES Bed and Breakfast Guesthouse PPP 

Adres:

Contact:

Omschrijving: Prachtig gerenoveerd herenhuis in centrum van Gent Met een familiale B&B die bestaat uit 5 ruime suite kamers elk met zijn eigen thema en met eigen privé badkamer. Er is ook één familie kamer met aansluiten kinderkamer voor 3 kinderen. Daarbij nog een speelkamer en een buitentrampoline. Voorziet ook een gratis parking

Poel 9 Gent Aspeslagh Dorine Tel: 0032 09/334 63 77 GSM: 0032 0498/39 18 91


LOGIES Bed en Bamboe 

Adres

Contact

Omschrijving In dit unieke en pas gerenoveerde architectenwoning bevinden zich 2 ruime kamers. Zoals de naam het al doet vermoeden is er in de woning gewerkt met bamboe. De kamers hebben een eigen en ruime wellness badkamer. De kamers beschikken over volgende faciliteiten: Lcd televisie, gratis wireless beveiligd internet, radio/wekker, sauna of bubbelbad, regendouche, haardroger, koffie, thee en water op de kamer, mooi uitzicht op de vaart en babyvoorzieningen kunnen worden aangevraagd. Een ontbijtbuffet wordt aangeboden in de knusse onbijtkamer of bij mooi weer in ons gezellig stadstuintje Men kan de wagen gratis parkeren aan de Vaart.

Schommelstraat 71 Gent Hilde Tel : 09/324.68.28 GSM: 0468/12.10.88


LOGIES Studio 17 

Adres

Contact

Omschrijving Nieuwe trendy en gezellige vrijstaande studio voor 2 tot 4 personen, die deel uitmaakt van een oud industriëel pand. Grenzend aan een binnentuin en niet aan de straatkant gelegen, maakt het hier rustig en discreet vertoeven zonder lawaai of verkeershinder. Er is een kamer met dubbel bed en een comfortabel zetelbed, badkamer met douche, apart toilet, volledig ingerichte keuken, 2 terrasjes, continentaal ontbijt met fruit en een gratis privégarage naast de studio.

Hugo Van Der Goesstraat 17A Gent Serge Bakker Tel: 0032 477 812085

NIEUWE DAG EN DE ZOEKTOCHT GAAT VERDER Hopelijk is iedereen goed uitgeslapen want de zoektocht gaat verder. Gisteren is Gent helemaal doorzocht en het paneel is niet gevonden, daarom wordt de zoektocht vandaag verder gezet buiten Gent, hopelijk hier met meer succes. We gaan eerst en vooral naar de Brouwerij van Huyghe, ook gekend als de brouwerij van de Delirium Tremens omdat dit bier het gekendst is. Brouwerij Huyghe Geraardsbergsesteenweg 14B 9090 Melle

OVERAL ROZE OLIFANTEN In de Brouwerij van Huyghe kan men verschillende bieren vinden. De brouwerij begon in Melle in 1900 en is nu gekend bij zeer veel mensen uit heel de wereld. De brouwerij is vooral gekend voor het bier Delirium Tremens, het bier met de roze olifant. Verder heeft het nog andere bieren: Floris, Campus, Sint Idesbald, Artevelde, Mongozo, Villers, La Mere Noël en Früli. Verhaal?


HONGERTJE STILLEN Van al dat zoeken krijg je toch zo veel honger. Geniet van een heerlijke lunch in het restaurant Kasteel Slot van Laarne. Restaurant Slot Van Laarne Eekhoekstraat 7 9270 Laarne Ouders kunnen hier genieten van een Delirium Tremens, het bier van de roze olifant dat in de brouwerij dat net bezocht is, gemaakt is.


ZEG HET MET BLOEMEN Na te hebben genoten van de heerlijke lunch in het restaurant, is de energie er terug. De zoektocht wordt dus verdergezet in Laarne en dit bij het bloemencenter Braeckman. Braekman Gebroeders: azalea’s, perkplanten, bloemen en planten Ascopstraat 18 9270 Laarne In dit bloemencenter kan men azalea’s vinden. Deze bloem is een streekproduct van Gent. In 2010 werd de Gentse azalea erkend als streekproduct. Hiermee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat erkend was. De azalea’s moeten aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Een Gentse azalea is dus een echt kwaliteitsproduct. Kom op Tegen Kanker verkoopt elk jaar tijdens Plantjesweekend azaleaplantjes. Met de opbrengst van de verkoop van deze plantjes financiert Kom op Tegen Kanker initiatieven voor kankerpatiënten. Hieronder wordt een beschrijving gegeven van een azalea en er worden enkele verschillend soorten planten voorgezet. Als het lukt om de azalea eruit te pakken, gaat een deel van de prijs van het arrangement dat jullie betaalt hebben naar Kom op Tegen Kanker. De azalea behoort tot de Rhododendron-famillie. Het is een plant die in vele groottes kan voorkomen, sommige zijn zelfs bijna stuiken. De azalea heeft vele donkergroene bladen die een gave rand hebben en gegroepeerd staan aan het einde van de tak. De bloemen staan vaak ook samen in, maar kunnen ook alleen staan. De bloem kan verschillende kleuren hebben, maar de meest voorkomende kleuren zijn wit, roze en rood. De blaadjes van de bloem staan niet echt apart en hangen dus allemaal samen om zo een bloem te vormen. De meeldraden van de bloem zijn heel duidelijk te zien. Probeer de goede plant eruit te kiezen want het kan kankerpatiënten helpen. CALVARIEBERG

WETTEREN


HET EINDE Als herinnering van het weekend is er nog een prijs, namelijk een mand met de streekproducten die gebruikt zijn doorheen de zoektocht: een potje Tierenteyn mosterd, een zakje ĂŠchte Gentse neuzekes, een delirium Tremens en de foto van de streekproducten die op de puzzel stond die in het begin van de zoektocht is gemaakt. Hopelijk was de hele zoektocht en het weekend een zeer leuke ervaring. Als team hopen we dat we jullie nog eens mogen ontvangen en dat jullie het verder vertellen aan iedereen die jullie kennen. Bedankt vanwege het hele team!

BRONNEN http://www.stamgent.be/nl/ http://speurrsite.erdasys.com/ http://www.rrresearch.nl/ http://www.smartphoto.be/nl/producten/fotogeschenken/kinderpuzzel http://www.visitgent.be/nl/aanbidding-van-het-lam-gods http://www.rechtvaardigerechters.nl/boek/02.007.beknoptegeschiedenis.htm http://www.caermersklooster.be/nl/lam-gods http://www.tierenteyn-verlent.be/ http://nl.wikipedia.org/wiki/Cuberdon http://www.sintbaafskathedraal.be/ http://www.guesthouse-ppp.be/index.asp http://www.bedenbamboe.be/ http://www.bedandbreakfast.be/bed_and_breakfast/detail/2450/Studio_17_Oost http://www.delirium.be/ http://www.kasteelvanlaarne-rest.be/ http://www.gentseazalea.be/nl_BE http://www.bloemencenterbraeckman.be/ http://nl.wikipedia.org/wiki/Azalea +brochures 

Stadsplan Gent


        

Gandante Gent Verkend: de restauratie van het Lam Gods The Mystic Lam band its adventures Bed&Breakfast 2013 STAM: Stadsmuseum Gent Het Lam Gods Het Lam Gods Ont(k)leed! Caermersklooster telkens een ontdekking… Voluit Vlaanderen Vakantieland Toeristische gids Logeren in Vlaanderen Vakantieland 2013

Bundel  
Bundel  
Advertisement