Page 1


FILM YVES SAINT LAURENT YVES SAINT LAURENT IN EEN FILM, DIT IS WERKELIJK FILM, MODE, KUNST ALLES IN 1! HET LEVEN VAN YSL WAS DYNAMISCH EN OOK ZEER REALISTISCH. HIJ HAD UPS EN DOWNS, ZAT AAN DE DRUGS, BEDROOG ZIJN MAN. MAAR HIJ HAD TALENT EN LEF MAAR WAS TOCH VERLEGEN, DIT MAAKTE HEM ZO BIJZONDER. HIJ MAAKTE BIJZONDERE CREATIES, ZIJN MAN ZORGDE VOOR EEN EIGEN LABEL EN ZO WERD ZO BEROEMD. HIJ HAALDE INSPIRATIE BIJ BEELDENDE KUNST. HET IS EEN FILM DIE ZIJN LEVEN WEERGEEFT OP EEN OPMERKELIJKE MANIER.


Vrijdag 14 februari: Les beeld Dit is de eerste les beeld dit jaar. Spannend! Wie is Nathalie? Wat gaan we doen? Wat gaan we zien? Wel, de eerste les was voornamelijk gericht op het kunsthistorische vlak. Dit in zo chronologisch mogelijk. Dit vond ik persoonlijk een goeie oefening om te kijken wie er al wat van kon. Persoonlijk ben ik kunsthistorisch gezien niet zo goed, al die namen, al die datums en dit allemaal uit elkaar halen, daar heb ik toch wel wat moeite mee. Schilderijen herkennen op het vlak van “hé dat heb ik al eens gezien”. Dit was de eerste les in de klas, volgende les in het museum!


BERLIJN? OHJA! BERLIJN, IN DUITSLAND!


ZONDAG 2 MAART HAMBURG BAHNHOF ÖZLEM ALTIN,

WHISPERING HANDS OP DE FOTO ZIJN 2 PERSONEN TE ZIEN MET HANDEN DIE NET OGEN EN MONDEN BEVATTEN.

HET ZIJN VERSCHILLENDE FOTO’S OP ELKAAR MET EEN WISSELENDE TRANSPARANTIE.

DAARDOOR HEFT HET EEN CHAOTIESCH EFFECT. HET IS ALS HET WARE DE VERSCHILLENDE GEDACHTEN DIE RONDZWEVEN.


ANDY ARHOL MULTICOLORED MARILYN ANDY WARHOL EN MARILYN MONROE, DE COMBINATIE KAN JE ZEER VEEL TERUG VINDEN. HET IS ALS HET WARE EEN LINK DIE AUTOMATISCH WORDT GELEGD. ANDY

WARHOL? DAT IS TOCH

DIE KUNSTENAAR DIE VEEL PORTRETTEN VAN

MARILYN MONROE MAAKTE? JA! DAT IS. DIT IS EEN VAN DE VELE ZEEFDRUKKEN DIE ANDY WARHOL MAAKTE IN ZIJN LEVEN VAN MARILYN MONROE.


JOSEPH BEUYS BEUYS’ WERK IS AVANTGARDISTISCH. ZIJN IDIEEËN, ZIJN GEDACHTEN WAREN BELANGRIJKEN DAN DE UITWERK-

ING ZELF.

IN DIT WERK IS EEN SOORT VAN MUMMY TE ZIEN. PERSOONLIJK VIND IK HET ZEER MYSTERIEUS. HET HEEFT ME EEN EENZAAM GEVOEL, HET IS EEN KUNSTWERK DIE MIJ AANGRIJPT.


JOSEPH BEUYS. IN DIT WERK IS ER 20 TON VET TE ZIEN. 20 TON. 20 TON RUNDVLEES VET DIE WERD GEGOTEN IN EEN VOEDGANGERSTUNNEL. DEZE BLOKKEN HEBBEN EEN LICHT GELE KLEUR EN EEN INDUSTRIELE VORM.

MAAR ZE ZIJN OOK HEEL DELECAAT. OP VERSCHILLENDE PLAATSEN WORDT DE TEMPERATUUR GEMETEN MET EEN KLEIN FIJN DRAADJE. HIERDOOR WORDT DE KIJKER ER AAN HERINNERT DAT DE LICHAAMSTEMPERATUUR HET WERK KAN BEÏNVLOEDEN.

HET KAN HET WERK DOEN SMELTEN. HET IS EEN MANIFESTATIE TEGEN HET MOGELIJK POTENTIEEL VAN OPENBARE RUIMTES EN OOK EEN BEWIJS DAT LEGE RUIMTES LANGZAAM WORDEN VERSPILT.


BIRDS


Perfect match

“Wat is kunst? kunst is alles geven, alles durven, alles zeggen, alles doen... kunst moet gestolde emotie zijn, zichtbaar dromen. iets dat vlammend is, ongeremd, wreed, angstwekkend, vrijmakend.” - Johan Dijkstra –

Waarom perfect match? Kunst is alles. Het is gedurfd om een dode uil in een museum te leggen, Het zegt veel, het maakt emoties los. Het is wreed en het is angstwekkend. Maar toch is de uil vrij van de wereld. Vrij in zijn gedachten verzonken op de plaats waar hij naar toe wou gaan, daar is hij nu in zijn gedachten. Kunst zijn ook gedachten, gedachten die worden omgezet.


Maandag 3 maart Berlinische Galerie- Museum f端r Moderne kunst


CONCEPTUAL ART


Expressive


CONCEPTUAL ART


CONCEPTUAL TRAUMA AND MEMORY.


Stadswandeling Mitte Zo zie je maar dat een stadswandeling niet zomaar een stadswandeling moet zijn. De opdrachten die werden gegeven waar zeer goed gevonden. 1 2 3 napoleon of raden welke beroemde persoon nog in het hotel heeft gelogeerd. De gevoelens tekenen bij een kunstwerk. Tekenen dan nog, het klinkt zo’n grote drempel om over te geraken maar het lukte toch voor iedereen. Even reflecteren en af en toe wat uitleg onderweg. Het was alleszins een vermoeiende maar geslaagde wandeling.


DINSDAG FILMMUSEUM BERLIN

MIJN EERSTE INDRUK WAS: WAT EEN GEBOUW! ZO MODERN TERWIJL DE INHOUD TOCH WEL OVER ENKELE JAREN GELEDEN GAAT. IN HET FILMMUSEUM KRIJGEN WE OOK EEN GIDS. DIE GIDS HAD WAT MOEITE MET HET ENGELS EN HET WAS SOMS OOK WAT MOEILIJK OM DE AANDACHT ER BIJ TE HOUDEN. DE DINGEN DIE ER STONDEN WAREN WEL ZEER IMPRESSONANT OM TE ZIEN. KLEREN VAN DIETRICH, OF DE ROBOT VAN METROPOLIS. DE STUDIO WAAR CABINET DR. CALIGARI IS OPGENOMEN, IN MINIATUUR DAN WEL. HET WAS WEL EEN ANDER GEVOEL OM DIT IN HET ECHT TE ZIEN DAN IN DE KLAS OP EEN SCHERM. ZO VERKREEG IK HET GEVOEL DAT DIT ALLEMAAL WEL ECHT IS GEBEURT.


GEMÄLDE GALERIE EEN TENTOONSTELLING BEZOEKEN MET EEN GIDS IN DUITSLAND. WEL GELUKKIG WAS HET IN HET ENGELS, DAT SCHEELT TOCH AL WAT AAN INFORMATIE. DE GIDS WAS VRIENDELIJK MAAR LEEK OOK WEL EEN BEETJE STRENG. ZE MAAKTE GEBRUIK VAN OOGCONTACT EN STELDE VEEL VRAGEN. TELKENS ALS ZE DE GROEP TOESPRAK KEEK ZE NAAR DE GROEP, ZO KONDEN WE HAAR STEM OOK GOED HOREN.

ZE BLEEF STAAN BIJ WERKEN WAARVAN ER VEEL TE VERTELLEN WAS. DE WERKEN DIE MIJ HET MEEST BIJBLEVEN WAREN 3 WERKEN NAAST ELKAAR VAN JOHANNES VERMEER. DIE WERKEN VIND IK PERSOONLIJK DAN OOK SUPER INDRUKWEKKEND, ZO KLEIN, ZO FIJN, ZO FRAGILE.


Muziekinstrumentenmuseum in Berlijn! Na het muziekinstrumenten museum van Parijs en Brussel te hebben gedaan kwam Berlijn nu aan de beurt. Toegekomen, en direct al een grote verrassing! Een brass tentoonstelling! Ohja! Mijn habitat. Trompet, hoorn, euphonium, trombone, allemaal in verschillende vormen en maten, beschilderd , niet beschilderd, gedecoreerd niet gedecoreerd. Het was iets waar ik met plezier in rond liep. Wat ik ook wel leuk en interessant vond aan de tentoonstelling was dat ze instrumenten uit elkaar haalden. Zo kon je verschillende mondstukken zien voor koperblazers, of hoe de ventielen op zich er uitzagen. Ook de verschillende hout soorten van een piano. De ruimte zelf was ook zeer open terwijl de tentoonstelling van brass dan weer zeer dicht bijeen is opgesteld. En van andere instrumenten stond er naar mijn mening behoorlijk weinig. Maar de brass tentoonstelling maakt alles goed! Mooie berlijn afsluiter.


Rarara wie ben ik: Ik ben van koper, ik heb een klankbeker, 3 ventielen een mondstuk en buizen

Ik ben een……………


VRIJDAG 14 MAART: BEELD IN HET MUSEUM: DE 2DE LES BEELD, DE 1STE LES IN HET MUSEUM. W E SPREKEN AF AAN HET MUSEUM EN IK DENK DAT IEDEREEN WEL DENKT: WAT GAAN WE DOEN IN HET MUSEUM?! W EL WE BEGINNEN AAN EEN SCHILDERIJ, NATHALIE GEEFT UITLEG EN VRAAGT ONS OP EEN BEPAALD MOMENT OM ONS OM TE DRAAIEN. DAN KWAM DE VRAAG: WAT STAAT ER OP HET SCHILDERIJ? EUM.. EEN GOEIE VRAAG NATHALIE. MET WAT MOEITE HEBBEN WE DAN TOCH ENKELE DELEN KUNNEN OPNOEMEN, MAAR DETAILS KWAMEN NIET AAN BOD. DIT WAS HET BEGIN VAN EEN LES LEREN KIJKEN.

EEN 2DE OPDRACHT VAN DE DAG WAS HET LEREN KIJKEN NAAR EEN PORTEFEUILLE, EEN SIMPELE PORTEFEUILLE MET EEN AANTAL KENMERKEN. W EL EEN AANTAL IS NOG ZACHT UITGESPROKEN. HET WAREN ER AANZIENLIJK VEEL MEER DAT JE OOIT ZOU KUNNEN BEDENKEN, OF MISSCHIEN WEL, DOOR GOED TE KIJKEN EN GE DETAILLEERT TE BESPREKEN.

DE VOLGENDE OEFENING WAS MET EEN SCHILDERIJ, WE WERDEN IN GROEPJES VERDEELD EN MOESTEN IN GROEP MINIMUM 50 VRAGEN OVER HET SCHILDERIJ VERZINNEN, DIT GING AANVANKELIJK MAKKELIJKER DAN DE PORTEFEUILLE. ER KWAMEN VRAGEN ZOALS: WAAROM IS DE SNEEUW BRUIN? W AAROM KOMT ER GEEN ROOK UIT DE SCHOORSTEEN? MAAR OOK VRAGEN ZOALS DOOR WIE IS HET GEMAAKT? WANNEER IS HET GEMAAKT? WAARVOOR IS HET GEMAAKT? KWAMEN AANBOD.

ALS LAATSTE VAN

DE DAG KWAM DE OPDRACHT OM EEN SCHILDERIJ TE KIEZEN EN DEZE ZO GEDETAILLEERD MOGELIJK TE BESPREKEN VOOR DE REST

VAN DE GROEP ZODAT DIE ZE KONDEN TEKENEN.

W AT EEN UITDAGING EN DAT GAAT NIET ZOZEER OVER HET TEKENEN ALLEEN MAAR DE BESCHRIJVING OP ZICH BLEEK TOCH NIET ZO GEMAKKELIJK ALS GEDACHT ZONDER GEBAREN TE MAKEN. HET GEZICHT STAAT LINKS BOVENAAN EN KIJKT NAAR RECHTS BOVEN, WAT EEN OPGAVE. MAAR HET MOET NIET ALTIJD EVEN GEMAKKELIJK ZIJN, HET LEREN KIJKEN EN BESEFFEN DAT JE SOMS ZEER GEDETAILLEERD AAN DE SLAG MOET GAAN DOET AL VEEL. EEN GOEDE BASIS VOOR DE TOEKOMST.


LITERATUUR: DOCTORAAT VERDEDIGING AN VANDEVOORT MAANDAG 24 MAART 2014 ‘DYING WELL WITH DEMENTIA IN NURSING HOMES IN FLANDERS, BELGIUM'.

DYING WELLL WITH DEMENTIA IN NURSING HOMES IN FLANDERS, BELGIUM, DIT DOET TOCH WEL EVEN SLIKKEN. WAT EEN TITEL! MAAR GOED, MET VOLLE MOED OP NAAR DE VUB IN JETTE VOOR DE OPENBARE VERDEDIGING VAN AN VANDEVOORT. MIJN REACTIE ACHTERAF: EMOTIONEEL, INDRUKWEKKEND, EN VERWONDEREND. ZO HEB IK BIJGELEERD DAT ZWANGER ZIJN VEEL DOET MET DE EMOTIES TIJDENS JE DANKWOORD. ZO HEB IK ONTDEKT DAT DEMENTIE VEEL MEER VOORKOMT DAT JE DENKT EN DAT ER MINDER REKENING MEE GEHOUDEN WORDT DAN DAT ER ZOU MOETEN. MENSEN IN HET BEGIN STADIUM INLICHTEN OVER WAT KOMEN ZAL, OVER WAT ER MOET GEBEUREN ALS ZE NIET VEEL MEER KUNNEN, ALS ZE NIET MEER BIJ BEWUST ZIJN BLIJVEN. ALLEMAAL VRAGEN WAAR SOMS WORDT VERGETEN OP TE ANTWOORDEN. HIER GAAT HET ONDERZOEK OOK EEN BEETJE ROND. DEZE PRESENTATIE HEEFT OOK WEL WAT CURIOSITEIT MEEGEBRACHT. HOE ZOU EEN PROJECT EEN KUNNEN UITZIEN MET MENSEN MET DIMENSIE?


MAANDAG 31 MAART DANS 9-13U 1 2 3 4 HOP NAAR ACHTER HOP NAAR VOOR! NEEN DEZE KEER GEEN SAMSON EN GERT MEER MAAR DANS MET GOEDELE! EN WE BEGINNEN OOK WEL DEGELIJK MET EEN OPWARMING, EN NEEN NIET DE OPWARMING VAN SAMSON EN GERT窶ヲ HET IS EERDER IETS ALS ARMEN NAAR LINKS ZWAAIEN, ARMEN NAAR RECHTS, DOOR DE KNIEテ起 EN ARMEN OMHOOG! HET DUURT EVEN VOOR DAT HEEL DE KLAS DE BEWEGINGEN DOOR HEEFT MAAR UITEINDELIJK LUKT HET! APPLAUS VOOR ONS ZELF! DAARNA KREGEN WE ENKELE AFBEELDINGEN TE ZIEN DIE WE ROND OM ROND LEGDEN. WE WANDELDEN WE KEKEN NAAR DE AFBEELDINGEN EN WANNEER DE MUZIEK STOPT MOCHTEN WE EEN AFBEELDING KIEZEN EN DEZE NADOEN. (EEN BEETJE ZOALS DE STOELEN DANS MAAR ZONDER STOELEN WEL MET DE DANS.) ALS WE EENMAAL EEN POSE HADDEN AANGENOMEN MOCHTEN WE ELKAAR VERBETEREN.

LEREN KIJKEN KOMT HIER OOK TERUG!

SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND? NEEN, ZONDER WAND, MAAR WEL MET EEN ANDERE PERSOON VOOR JE! WE GINGEN PER 2 OVER ELKAAR STAAN EN ZO WERDEN WE EEN IMAGINAIRE SPIEGEL. ELKAAR NADOEN, SOMS LIJKT HET MAKKELIJKER GEZEGD DAN GEDAAN. EEN SPIEGEL HEEFT MEER WERK DAN GEDACHT! DAARNA MOCHT 1 IEMAND VOORAAN STAAN EN MOEST DE REST NADOEN, WEL HET IS TOCH WEL EEN BEETJE RAAR OM EEN GROEP JE BEWEGINGEN TE ZIEN NADOEN窶ヲ.


MAANDAG 5 MEI DANS 11-13U IS DIT NU AL DE LAATSTE LES DANS? GING HET JAAR NU ZO SNEL? HET ANTWOORD IS JA! DE LAATSTE LES BIJ GOEDELE VANDAAG! EN WAT VOOR EEN DAN OOK? EEN SUPERLES.

EERST WAT OPWARMING, HET ZELFDE ALS DE VORIGE LES. ARMEN NAAR LINKS, ARMEN NAAR RECHTS, DOOR DE KNIETJES EN OP NAAR OM HOOG. HET WAS TOCH WEL EVEN MOEILIJK OM ER IN TE KOMEN MAAR HET GING. DAARNA MOESTEN WE ELKAAR UITDAGEN. PER 2 EEN SOORT SPEL MAKEN WAARDOOR JE ELKAAR UITDAGEND OM EEN ANDERE BEWEGING AAN TE NEMEN. HET DEED ME EEN BEETJE DENKEN AAN TANGO. HIER KWAMEN ER VERSCHILLENDE ONDERDELEN IN WAAR WE IN DE EERDERE LESSEN AL MEE BEZIG WAREN GEWEEST. DAARNA MOESTEN WE DE WEG VAN ONS HUIS NAAR SCHOOL STAPPEN, WEL BEST DAT WE EEN BEETJE MOGEN VALSSPELEN WANT VAN BRUGGE NAAR BRUSSEL? AHUM… MAAR GOED TOEN MOESTEN WE DIE TEKENEN. TEKENEN IN DANS? OHJA TEKENEN IN DANS. DIT IS WAT ANNA TERESA OOK DOET IN EEN WERK. DAARNA KNIPTEN/SCHEURDEN/SNEDEN WE ENKELE VORMEN UIT IN PAPIER EN ZORGDEN WE ERVOOR DAT WE ELK EEN 3TAL VORMEN MAAKTEN. HIER MEE MAATKEN WE EEN COMPOSITIE, ZEEEEER GROTE COMPOSITIE. OP HET EINDE GINGEN WE ZELF OOK IN DE COMPOSITIE STAAN. EN DIT MET MUZIEK VAN PHAREL WILLIAMS EN GEORGE EZRA OP DE ACHTERGROND.


VRIJDAG 9 MEI BEELD 14-18U DEZE LES BEELD GING DOOR IN HET IN-DE-SIÈCLE MUSEUM: WE BEGINNEN TERUG MET HET BESPREKEN VAN EEN SCHILDERIJ. NET EEN ECHTE RONDLIJDING DIE WE PER 2 AAN ELKAAR MOETEN GEVEN. MAAR DAN MET 1 SCHILDERIJ. WAT ER TE ZIEN IS: WIE, WAT, WAAR, WANNEER, WAAROM WAT VALT ER OP?

DAARNA MOESTEN WE IN GROEPJES VAN 3 EEN SCHILDERIJ VINDEN EN ER GEVOELENS AAN KOPPELEN

OP HET LAATSTE VAN DE LES KREGEN WE DE OPDRACHT OM JE IN TE LEVEN IN EEN SCHILDERIJ. WAT ZOUDEN ZE BIJVOORBEELD KUNNEN ZEGGEN.


VRIJDAG 23 MEI BEELD : 14U-18U DE LAATSTE LES BEELD VAN DIT JAAR, DE LAATSTE LES PKV EN DE LAATSTE LES IN HET GEHEEL.

WE WERDEN IN GROEPJES VAN 2 OPGESPLITST EN KREGEN DE OPRACHT OM 2 OPDRACHTEN TE ONTWIKKELEN VOOR 2 DOELGROEPEN : VOLWASSENEN EN KINDEREN HIER KWAMEN ZEER TOFFE DINGEN AANBOD. VB: MET JA EN NEE VRAGEN EEN PUZZEL LATEN OPLOSSEN OM ZO TOT AAN HET KUNSTWERK TE KOMEN. OF EEN ZIN RONDDELEN EN DIT KOPPELEN AAN EEN KUNSTWERK. 1 IEMAND AFZONDEREN EN DE REST EEN SCHILDERIJ/BEELD LATEN NADOEN EN DE PERSOON DIE AFGEZONDERD IS MOET ZOEKEN WAAR HET SCHILDERIJ/BEELD STAAT. HIER KWAMEN TOCH WEL ENKELE OPDRACHTEN AANBOD DIE IK MEENEEM NAAR LATER. OP HET LAATSTE VAN DE LES MOCHTEN WE ELKAAR BLINDDOEKEN EN VOELEN HOE HET WAS OM ALS EEN BLINDE IN HET MUSEUM ROND TE LOPEN.

Logboek  
Logboek  

Logboek Pkv Jolin_vdw 1BASO 2013-2014

Advertisement