Issuu on Google+


Deze editie van Clash brengt

De verschillende gebruikers en

het architectuurtportfolio van

hun beleving in het gebouw

Jolien Van Bever. Ingenieur-

staan steeds centraal. Deze

architecte, gestudeerd aan de

ondersteund en gerealiseerd

Universiteit van Gent.

door materialiteit.

Drie

In

ontwerpvraagstukken

de

samenwerking

met

hebben geleid tot typologisch

medestudenten

geheel

echter

gezocht naar een samenspel

ideologisch zeer gelijklopende

van de idee, de ruimtelijke

ontwerpen: een detentiehuis in

vertaling

Sint-Amandsberg, het nieuwe

uitvoerbaarheid. Een bepaalde

Rijksarchief te Gent en een

graad van complexiteit niet

concertzaal als herbestemming

geschuwd, wel geanalyseerd en

in Zeeburg.

uitgewerkt...

verschillende

en

is

de

er

altijd

praktische


inhoudstafel curriculum vitae

gevangenis zonder tralies

pad van het boek

harmonieuze herbestemming


Jolien Van Bever

04

Detentiehuis - Sint-Amandsberg - BE i.s.m. Stan Kinoo Ronny De Meyer

Jeroen Beerten, Frank Van Gulle

06

Rijksarchief Bagattenstraat - Gent - BE i.s.m. Esther Vandamme Dirk De Meester Marc De Kooning, Tania Vandenbussche, Trice Hofkens, Lieve Van De Ginste

16

Concertzaal - Zeeburg - NL i.s.m. Stan Kinoo, Stef Vermeire & Tom Maelfait Jan Moens Marc De Kooning, Raf De Preter, David Schmitz

26


curriculum vitae 1990 1992

2002

1990 1992

2000 2002

lager onderwijs

2000

secundair onderwijs

Sint-Vincentiusschool, lager onderwijsGontrode (BE)

Sint-Fransiscusinstituut, (BE) secundair Melle onderwijs

Sint-Vincentiusschool, Gontrode (BE)

Sint-Fransiscusinstituut, Melle (BE)

Latijn - Wiskunde

Latijn - Wiskunde

weekendwerk

Bakkerij Finesse, Melle (BE)

vakantiejob weekendwerk Atlas Copco, Wilrijk (BE)

Bakkerij Finesse, Melle (BE)

vrijwilligerswerk vakantiejob Vlaams Architectuurinstituut VAi, Antwerpen (BE) Atlas Copco, Wilrijk (BE) (BE) Aktief-ski, Leopoldsburg SnowPacks, Leopoldsburg (BE)

Jolien Van Bever vrijwilligerswerk

identiteit

Vlaams stage Architectuurinstituut VAi, Antwerpen (BE) Aktief-ski, Leopoldsburg Bureau Bouwtechniek BB,(BE) Antwerpen (BE) SnowPacks, Leopoldsburg (BE)

stage

Bureau Bouwtechniek BB, Antwerpen (BE)

08-06-1990 Gent (BE) Kapellendries 26 9090 Gontrode BelgiĂŤ +32495/840.442 jolienvanbever@hotmail.com Nederlands - moedertaal Engels - vlot Frans - goed Duits - notie


2013

2008 2006

2011

2008

2006

hoger onderwijs

2011

Universiteit Gent, Gent (BE) hoger onderwijs

Wetenschappen - Wiskunde

Bachelor Burgerlijk Ingenieur - Architect

Wetenschappen - Wiskunde

Bachelor Burgerlijk Ingenieur - Architect

2013

Universiteit Gent, Gent (BE)

Master Burgerlijk Ingenieur - Architect : bouwtechniek Master Burgerlijk Ingenieur - Architect : bouwtechniek

softwareskills

ervaring

ervaring - architectuur

Microsoft Office

Atlas Copco, Wilrijk (BE)

VAi, Antwerpen (BE)

Autocad - Windows, iOS

vakantiejob 2007 - 08 - 10 - 11 -12

Vlaams Architectuurinstituut

Autocad 3D - Windows, iOS

assemblage compressoren

2009 - heden

Adobe Creative Suit CS5

host evenementen VAi

iWork

Aktief-ski (BE)

2011 - heden

Trisco

paasvakantie 2012

architectuurgids deSingel

Diamonds

kinderclub

Powerframe

BB, Antwerpen (BE)

Artlantis

SnowPacks (BE)

Bureau Bouwtechniek

EPB-software

intersemestriĂŤle vakantie 2013

augustus - september 2012

SketchUp

begeleidster jongerenreizen

zesweekse stage


06


Detentiehuis Wittemolenstraat Sint-Amandsberg - BE binnentuin en kamer

gevangenis zonder tralies


Van

gevangenis

naar

detentiehuis, deze gedachte dringt geleidelijk door bij het Belgische

gevangenisbeleid.

Dit mede dankzij Hans Claus, huidig

directeur

van

de

gevangenis van Oudenaarde. De grootschalige gevangeniseenheden bestempelt hij als onbetaalbaar en voornamelijk onpersoonlijk. Naar

het

Scandinavische

voorbeeld pleit hij voor een geleidelijke

vervanging,

dit

door 900 detentiehuizen. Als deel van een haalbaarheidsstudie is in samenwerking met Hans Claus alsook de Liga van de Mensenrechten een ontwerpvoorstel

uitgewerkt.

Een detentiehuis stimulerend voor zowel de inwoners als de buurtbewoners, hier van SintAmandsberg.


7. 6.

6.

10.

6.

6.

6.

5. 3. 4. 2. 6.

6.

1.

6. 8.

6. 9.

Detentiehuis Wittemolenstraat Sint-Amandsberg - BE boven: grondplannen onder: ontvangstruimte

1. inkom 2.

expo

3.

balie

4.

fouilleerruimte

5. ontvangstruimte 6.

kamer

7.

keuken

8. leesruimte 9. ontspanningsruimte 10. lesruimte 11.

binnentuin

12.

omkleedruimte - staf

13. atelier

0

5

10

14.

keuken - staf

15.

terras - staf

16. verharde buitenruimte

6.


13. 16.

12.

14.

15.


Detentiehuis Wittemolenstraat Sint-Amandsberg - BE kamer


“een architectuur ten dienste van de ontplooiing van het individu”

De identiteit en de persoonlijke

De

ontwikkeling

ontspanningsruimte

van

de

inwoners staan centraal.

tien De

keuken,

lesruimtes

leefruimte,

De

ondergrondse

parking

de

biedt een passend antwoord

krijgen vorm in

op het parkeertekort dat in de

en

omgeving heerst.

architectuur staat volledig ten

die

dienste van de ontplooiing van

in de nisruimtes tussen de

het individu, de inwoner. Niet

verschillende kamers. Een vista

Sint-Amandsberg

langer de gevangene.

op de binnentuin vanuit de

kans aan het detentiehuis, het

collectieve delen versterkt dit

detentiehuis geeft potentieel

spel van licht en zicht.

terug aan de buurt.

Het in

detentiehuis

Deze binnentuin biedt, naast een

bebouwing. Aan de straatzijde

shortcut naar de verschillende

het hoofdgebouw met drie

kamers en omliggende functies,

bouwlagen, de achterzijde een

de kans om de groene vingers

één-lagige achterbouw.

te stimuleren.

de

de

zich

Gecreëerd

bestaande

In

tussen

past

rondgang.

marge

deze

Zowel de toegang van de

achterbouw ligt het potentieel

bezoeker, de werknemer, de

tot differentiatie. Iedere kamer

advocaat als de buurtbewoner

bezit

vindt

een

van

ander

karakter.

plaats

in

het

Zowel door de ligging ten

hoofdgebouw. De ‘not-in-my-

opzichte van de collectieve

backyard’-buurtbewoner kan in

functies, de oriëntatie alsook

de expohal terecht en een blik

de

Letterlijk

werpen op de fitnessruimte, die

losgetrokken van de passage,

daarbij op bepaalde momenten

geaccentueerd door een glazen

opengesteld wordt voor de

lichtstrook tussen beide.

buurt.

vormgeving.

biedt

een


“elke kamer een typerend karakter, door ligging, oriëntatie en vormgeving”

e

i

e

i

e

e e

i i

e

i

i

i


e

e BINNENCIRCULATIE “VOORDEUR”

BUITENCIRCULATIE “ACHTERDEUR VIA PATIO”

i i NATUURLIJK LICHT TOT DIEP IN INDIVIDUELE VERBLIJFSRUIMTE


16


pad van het boek In

hartje

Gent,

perceel

begrensd

op

Vooruit

de

op

een

door

de

uitgevende

Bagattenstraat en studentikoze steegjes,

het

Rozendaalken

en de Jeruzalemstraat, komt in opdracht van de Regie der

Gebouwen

een

nieuw

Rijksarchief. De

ongeveer

veertig

kilometer aan legborden met waardevolle documenten,

in

het archetypische blinde depot, beslaan een groot deel van het programma. De in gebruikname van de archiefstukken in zomeer de inventarisatieruimte, de ateliers voor

materiĂŤle

bewerking

alsook de balie van ontlening, wekken dit archief iedere dag tot leven. Om de gebruiker hiervan bewust te maken rust zijn stijgend pad op het onderliggende depot.


Rijksarchief Bagattenstraat Gent - BE inkomsthal


“symbiose van het omliggende gabariet en een uitgerold depot” De

het

zorgen voor interactie met de

Rijksarchief zijn een symbiose

omliggende steegjes. Dit in

van de letterelijke uitrolling van

fel contrast met het signaal

het depot en het volgen van het

in de Bagattenstraat. Tussen

omliggende gabariet.

de majestueuze herenhuizen

In

contouren

de

steegjes,

met

een

van

twee

tot

blinde doos, “het depot”.

bouwlagen,

maakt

het

De open ruimte onder dit

bebouwing vier

van

Rijksarchief

een

beweging

stijgende

richting

de

Bagattenstraat. Perforaties Rijksarchief Bagattenstraat Gent - BE links: gevelbeelden rechts: maquette

0

5

10

creëert een overdekt

ontvangstplein

voor

elke

gebruiker. Zowel bezoeker en personeel vinden hun toegang

de kantoren en de leeszalen

via de inkomsthal in de tweede

3.

1. westgevel Jeruzalemstraat 2. noordgevel Jeruzalemstraat 3. oostgevel Rozendaalken 4. zuidgevel Bagattenstraat

depot

van

1.

ter

articuleert het zich als een

hoogte


gevel, de toevallige passant met een doorsteek naar de Jeruzalemsteeg, als het boek dat zijn weg start via de laad- en loskade. Het binnenplein, ontsloten via het archief en een aparte ingang aan het Rozendaalken, biedt de mogelijkheid tot shortcuts. Op een zonnige dag is het de uitgelezen

locatie

voor

het

terras van de cafetaria en het doorbladeren van een boek. 2.

4.


1.

2.

6.

3.

10.

10.

7. 4.

5.

8.

9.

11.

9.

11.


1.

ontvangstplein

2.

inkom

3.

expo

4.

balie

5.

cafetaria

6.

laad-en loskade

7.

opgevraagde documenten

8.

binnenplein

9.

atelier

10. depot 11. leeszaal 12. vergaderzaal 13. auditorium

Rijksarchief Bagattenstraat Gent - BE boven: grote leeszaal onder: grondplannen

10.

12.

10.

13.

11.

11.

0

5

10.

10


Detail Snede AA' Dakaansluiting - betongevel Schaal 1/10

e e

i i

Detail Snede AA' Dakaansluiting - vliesgevel Schaal 1/10 i

Detail Snede AA' Dakaansluiting - betongevel Schaal 1/10

Detail Snede AA' Dakaansluiting - vliesgevel Schaal 1/10

Detail Snede AA' Dakaansluiting - betongevel Schaal 1/10

Detail Snede AA' Dakaansluiting - vliesgevel Schaal 1/10

e e

i i

e

i

e

i

i

i

e

e

Detail Snede AA' i Dakaansluiting - betongevel Detail SchaalSnede 1/10 AA' Raamaansluiting - binnenkader e Schaal 1/10 i

Detaili Snede AA' e Dakaansluiting - vliesgevel Detail Snede1/10 AA' Schaal Vliesgevel - glas Schaal 1/10

Detail Snede AA' Raamaansluiting - binnenkader Schaal 1/10

Detail Snede AA' Vliesgevel - glas Schaal 1/10

Detail Snede AA' Raamaansluiting - binnenkader Schaal 1/10

Detail Snede AA' Vliesgevel - glas Schaal 1/10

e

e e

e e

i i

i i

i i

i i

e

i

e

i

e e

e e

i i

Detail Sne Overkragin Schaal 1/1

ie i

Detail Sne Overkragin Schaal 1/1

i ee

i

Detail Sne Overkragin Detail SchaalSne 1/1 Overkragin i Schaal 1/1

e ie

e i

Detail Sne Overkragin e Schaal 1/1

i

i

e

Detail Sne Overkragin eSchaal 1/1

i

e

i

Detail Snede AA' i Raamaansluiting - binnenkader Detail SchaalSnede 1/10 AA' Raamaansluiting - middenkader e Schaal 1/10 i

Detaili Snede AA' e Vliesgevel - glas Detail Snede1/10 AA' Schaal Vliesgevel - beton e i Schaal 1/10

Detail Sne Overkragin Conceptbe Schaal 1/1

Detail Snede AA' Raamaansluiting - middenkader Schaal 1/10

Detail Snede AA' Vliesgevel - beton Schaal 1/10

Conceptbe

Detail Snede AA' Vliesgevel - beton Schaal 1/10

Conceptbe

e

e e

Rijksarchief Bagattenstraat Gent - BE detaildoorsnede

e

Detail Sne Overkragin i Schaal 1/1

e e

i i

i i

i i

Detail Snede AA' i Raamaansluiting - middenkader Schaal 1/10

e

i i

i

i

i

i

i

Zicht inkom

e e

Zicht inkom

e e

e

Zicht inkom


“de circulatie geaccentueerd met betonpanelen die door de vliesgevel schieten� De intenties en de beleving

waarbij

worden kracht bijgezet door

waar

de

ophangen, in contrast staan

materialen:

beton

aan

de

de

zichtbetonwand,

gevelpanelen

aan

de buitengevel en op het

met de glazen binnengevel.

dak, glas in de transparante

Deze stimuleert de interactie

binnenvliesgevel.

tussen

Waar in de buitengevel de

gebruikers en hun pad door het

perforaties

gebouw.

het

programma

de

verschillende

onthullen, benadrukken aan De circulatie wordt aan de ctuurontwerpen III : Het Archief de vliesgevel de betonnen binnengevel zichtbaar gemaakt elementen de circulatie.

door

Deze twee materialen komen

een doordachte wijze door de

terug in de interne beleving,

vliesgevel schieten.

betonpanelen

die

op


26


Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL bestaande rioolzuiveringssilo’s


harmonieuze herbestemming Het

Zeeburgereiland

ten

oosten van Amsterdam was decennia lang het gebied van de kazerne, de betoncentrale en de waterzuiveringsinstallatie. De

herontwikkelingsgedachte

ontspruit door de realisatie van de eerste woningen op dit eiland. Al snel blijkt de nood aan culturele voorzieningen. De aanwezige silo’s bieden een uitgelezen de te

infrastructuur om

beoogde

voorzieningen

lokaliseren.

openluchtmuseum

Een en

een

bibliotheek in de eerste silo’s. Een concertzaal gecombineerd met

repetitielokalen

en

grand cafĂŠ in de laatste. Een uitgekiend ontwerp illustreert het

potentieel

laatstgenoemde programma.

van

het

complexere


Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL onder: concertzaal boven: foyer


Een verhoogd plein rondom de

silo’s

biedt

niet

alleen

een groene oase voor de buurtbewoners. Het creĂŤert een foyer die toegang geeft tot de concertsilo. Het programma verdeeld over acht verschillende schijven, is tangentieel opgehangen aan de silowand, zonder deze te raken. In het spanningsveld tussen beide wordt de circulatie georganiseerd. Tijdens een versterkt optreden is

het

neerlaten

akoestische

van

gordijn

het niet

noodzakelijk. Het glas tussen de stalen balken werkt dan als perfect reflectievlak. Zo kunnen de andere bezoekers een glimp opvangen.


Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL onder: repititieniveau boven: circulatie bij technische ruimte


Wanneer

de

bezoeker

de

circulatie blijft volgen, kan hij de silo ook langs de buitenkant ervaren, dit wanneer hij ter hoogte

van

de

technische

ruimte is. Daarna schiet het pad opnieuw de silo in om zo de twee repitieniveaus te bereiken. De

vier

repititieboxen

zijn

onafhankelijk van de structuur opgesteld om hinder tussen de boxen onderling te vermijden. De

verschillende

niveaus

ondervinden geen akoestische hinder van elkaar door de scharnierende en opgehangen constructie.

Dit

biedt

de

gebruiker de kans om deze tussenruimte naar eigen zin te claimen.


Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL onder: cafetaria avond boven: cafetaria interieur

De bezoeker, begroet in de foyer, beëindigt zijn bestijging met een panoramisch zicht op Zeeburg vanuit het grand café. De heringebruikname van de externe circulatiekoker laat een volledige autonome werking van toe.

deze

laatstgenoemde

Geaccentueerd

door

het letterlijk uitspringen. Het werkt als signaal voor zowel de bezoekers van het museum en de bibliotheek of gewoon de nieuwsgierige passant. Iedereen kan steeds terecht in het grand café en zo deel uit maken van de herbestemming.


0

5

10

Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL onder: concepttekening boven: grondplan foyer


“een aangelegd verhoogd plein, als groene oase voor de buurt, als foyer voor de concertzaal”


Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL zij: grondplannen onder: maquette

“de circulatie in het spanningsveld tussen de oude silowand en de nieuwe opgehangen constructie�


0

5

3.

7.

2.

6.

1.

5.

10

0. concertzaal 1. balkon 2. technische ring 3. technische ruimte 4. repititielokalen 5. repititielokalen 6. grand cafĂŠ 7. dakterras 0.

4.


Concertzaal Zeeburgereiland Zeeburg - NL doorsnede, details & uitvoering


De herontwikkeling staat in

Deze miniteuze omgang met

het teken van de reactivering

materialen en constructie is

van

enkel

verdergezet in het gebouw zelf.

programmatische

Zo bestaat de vloeropbouw

de

door

silo.

een

Niet

herbestemming. Het ontwerp

uit

speelt

bewust

structurele

stalen

op

de

liggers. Het resultaat van een

van

de

zoektocht naar het optimum

in

kracht

geperforeerde

bestaande betonwand.

van de structurele hoogte. In de

De tangentieel opgehangen

perforaties zijn de technieken

stalen tuien zorgen dat de

perfect weggewerkt.

scharnierende constructie niet in elkaar draait. De specifieke

Het

samenspel

tussen

de

ophanging zorgt ervoor dat de

verschillende

druksterkte van de wand wordt

de betonnen wand, de stalen

aangesproken.

balken, glazen tussenpanelen,

componenten,

de

vertaalt zich in een harmonieuze

uitvoerbaarheid niet uit het

herbestemming, zowel in klank

oog verloren. Elk onderdeel

als beeld.

In

kan

de

detaillering

vervoerd

is

worden,

glaspaneel vervangen.

elk


http://www.facebook.com/ClashJolienVanBever


Portfolio Jolien Van Bever