Page 1

Nederlands


4TOA-4TOB Welke lessen heb ik gegeven? - De sage - De stadssage - Gedichten - Contaminaties - TautologieĂŤn en pleonasmen - Mythologische uitdrukkingen Wat zijn mijn werkpunten? - Stemvolume; - leerlingenbetrokkenheid; - inspelen op de leer- en leefomgeving van de lln.


Voorbereiding reflectie Thimoteus Resultaat intelligentietest Â

Â


‘Zeg het met jezelf’ Ups en downs Ik denk dat deze stageperiode behoorlijk goed verlopen is. In het begin ging het lesgeven nog stroef maar naarmate de stage vorderde verliep alles veel vlotter. In november gaf mijn mentor mij de tip om de lessen thuis eens op te zeggen zodat ik voldoende luid zou spreken. Dat heb ik gedaan en ik merkte wel verbetering op. In het begin sprak ik nog te stil. Ik denk dat dit ook door onzekerheid kwam omdat ik de leerlingen niet kende. Bovendien heb je ook wel een ander publiek voor je dan in het algemeen secundair onderwijs. Het was even wennen maar na een aantal lessen liep dat wel los. In 4TOA voelde ik mij wel veel onzekerder dan in 4TOB. Die klas lag mij echt niet maar uiteindelijk ben ik ook in die klas wel gegroeid zei mijn mentor. Geleidelijk aan voelde ik me veel zekerder en ook mijn stemvolume was goed. Ik merk wel dat ik me in de eerste graad sneller op mijn gemak voel dan in de tweede graad.


‘Zeg het met jezelf’ Ups en downs Wat de leerlingenbetrokkenheid betreft heb ik mijn best gedaan om zoveel mogelijk leerlingen aan het woord te laten. Ook de leerlingen die het woord niet vroegen kwamen aan bod. Verder heb ik de kennis en ervaringen die de leerlingen vroeger of elders opgedaan hebben proberen te benutten. Dit verliep na een aantal lessen ook wel vlotter. Ik kwam meer los van mijn lesvoorbereiding en er kon ook al eens gelachen worden. Dit zorgde voor een leukere sfeer in de klas. Ik heb geprobeerd om de leerlingen zoveel mogelijk te boeien. Ik bood hen interessante leerstof aan die aansloot bij hun leeromgeving. Verder heb ik ook een bundel gemaakt over de leerstof die we gezien hebben i.v.m. sagen en stadssagen. De leerlingen konden ook zelf verhalen vertellen, ervaringen delen enz.  


‘Zeg het met jezelf’ Ups en downs Ook de les over contaminaties, tautologieën en pleonasmen verliep goed. Althans, vanaf de tweede les. Tijdens de eerste les was mijn inleiding niet zo goed. Ik had een tekstje geschreven dat betrekking had op de richting (toerisme). Er stonden een aantal contaminaties in. Ik vroeg meteen wat er volgens de leerlingen niet juist was, omdat de fouten redelijk duidelijk waren, om zo tot de theorie komen. Maar ik had de leerlingen zelf de fouten moeten geven om dan samen met hen de regels te zoeken. Persoonlijk vond ik mijn inleiding en uitleg bij tautologieën en pleonasmen wel zeer goed. Ik heb de raad van mijn mentor opgevolgd en hij was zeer tevreden. Ook het filmpje van ‘Alles kan beter’ was geslaagd. Bij de mythologische uitdrukkingen had ik zelf veel achtergrondinformatie opgezocht. De leerlingen kregen uiteraard eerst de kans om zelf hun ervaringen te delen. Vervolgens gaf ik enkele tips waardoor ze zelf de betekenis van een bepaalde uitdrukking konden achterhalen. Mijn mentor was zeer tevreden. Ik ben niet altijd even creatief geweest omdat mijn mentor hier niet zo’n voorstander van was. De examens stonden voor de deur en de leerstof moest gezien zijn maar ik denk wel dat ik de leerlingen kon boeien. Verder vind ik het een beetje spijtig dat mevr. De Jonckheere mij niet beoordeeld heeft. Ik begrijp zeker dat er veel te veel studenten zijn en dat dit bijna niet haalbaar is maar mevr. Theuninck had mij nog nooit een les zien geven. Ik denk dat mevr. De Jonckheere misschien beter zou geweten hebben of ik geëvolueerd ben of niet. Volgens mijn mentor was dit wel het geval en ik heb er ook een beter gevoel bij dan tijdens de vorige stage. Ik zal de volgende stageperiode nog meer mijn best doen om aan die puntjes te blijven werken.


‘Zeg het met woorden’

tijdens de stage veel groeimogelijkheden soms nog eens gefaald        

Reflectie  

agogische vaardigheden