__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Andelsbolig Nyt - nyheder og rådgivning til bestyrelsen

N   R. 3 | September 2014

Fra grå til grøn gårdhave

Opgøret med den fælles TV-forsyning

Konflikter kan ikke undgås

Opløftende med elevator på køkkentrappen


2 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Mød Frem os på an de tid Oden ens And lsboligm 25. o se Cong elsbolig essen: ktob 2 er. Stress Cent 014, e and 33+3 r 4

Boligøkonomi med sund fornuft Få en snak om din andelsbolig-økonomi. Bor du i andelsbolig, eller overvejer du at købe? Vi hjælper dig på vej og tjekker gerne din økonomi igennem. Eller sidder du i bestyrelsen i en andelsboligforening, som kigger efter ny bank? Så er vi en god partner for både administrator og bestyrelse. Vi finder muligheder og holder alle parter ajour med aktuelle lånetyper, nye finansieringsformer og et løbende overblik. Læs mere om en personlig bank der har fokus på andelsboliger på lsb.dk

Lån & Spar Bank A/S, Højbro Plads 9-11, 1200 København K, Cvr.nr. 13 53 85 30


3 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Hvordan byder du dine gæster velkommen?

Føler dine gæster sig velkomne, når de står ved din gadedør og ringer på? Kan de tydeligt se, hvor de skal ringe på og fungerer ringeknappen? Og hvad med sikkerheden? Kan du se hvem, der ringer på, inden du lukker dem ind? Har ubudne gæster for let adgang til din ejendom? Hos Mejlshede er vi specialister i sikring og adgangskontrol til ejendomme. Vi har installeret dørtelefoner og adgangskontrol i et utal af ejendomme i Københavnsområdet og har stor erfaring og ekspertise på området. Hos os har du mulighed for at få nøjagtig den løsning du ønsker, med mulighed for kodelås, video og meget mere. Derudover kan vi servicere jeres nuværende låsesystem, installere automatiske døråbnere og dørlukker med forsinkelse, til fx cykelkældre og porte, så du kan nå at få cykler eller barnevogne med ind, inden døren lukker. Der er ingen grænser for, hvad vi kan tilbyde inden for sikring af ejendomme, og du vil blive positivt overrasket over vores priser. Er I interesserede i at høre mere om, hvad vi kan tilbyde til jeres ejendom, eller ønsker I en gratis og uforpligtende gennemgang af jeres nuværende anlæg, så kontakt os på tlf. 35 39 39 39.

Hovedafdeling: Mejlshede Låse A/S Nørrebrogade 84 2200 København N

Filial Østerbro: Sesam låse- og Sikringscenter A/S Østerbrogade 120 2100 København Ø

Speciale i dørtelefonsystemer Kun din fantasi sætter grænser for hvad der er muligt. Vi installerer topmoderne løsninger fra bl.a. Siedle.

35 39 39 39

WWW.MEJLSHEDE.DK

Mejlshede Gruppen A/S er forsikringsgodkendt låse- og alarminstallatør. Vi er registreret hos Forsikring & Pension (F&P) til udførelse af låse, tyverialarmer, mekanisk sikring, videoovervågning samt adgangskontrol og kan derfor udstede installationserklæring til forsikringsselskaberne på udført sikringsarbejde.

bohemian.dk

Skal vi holde et gratis indlæg om ejendomssikring på dit næste bestyrelsesmøde?


4 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Løsninger til andelsboligforeninger Bygningsforsikring til andelsboligforeninger Entrepriseforsikring til andelsboligforeninger 30 års erfaring i erhvervsløsninger Med Alka Erhverv får I bl.a. prisfordel på hver eneste forsikring, høj kundetilfredshed, døgnskadeservice og et forsikringsselskab, der netop har rundet de 110 år på mårkedet.

KONTAKT ALKA ERHVERV PÅ 43 58 55 73


5 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Et godt sted at bo Når man bor i andelsboligforening er man mange om at afgøre, hvad der gør foreningen til et godt sted at bo. Beboernes behov og ønsker kan være af stor variation og prioriteringer er ofte vidt forskellige. Derfor kan det være svært at beslutte, hvilken løsning, der er den mest optimale – hvad end det gælder TV-pakker eller isolering af foreningens ejendom. I dette nummer af Andelsbolig Nyt har vi derfor samlet en række artikler, der kan vejlede og inspirere til, hvordan man kan indrette og organisere sig i ejendommen og med hinanden, når man bor i andelsboligforening. TV-pakker er et af de emner, der ofte bliver debatteret på generalforsamlinger i landets andelsboligforeninger. Måske kan du hente inspiration til hvilken TV-løsning, der er mest optimal for jeres forening på side 6 i artiklen Opgøret med den fælles TV-forsyning. Eller du kan læse om, hvordan konflikter beboerne imellem kan løses i artiklen Konflikter kan ikke undgås. Du kan også hente inspiration i de projekter, som andre andelsboligforeninger har forbedret deres forening med. Den nye elevator hos AB Sønderbo er et eksempel på en ombygning, der har gjort foreningen til et bedre sted at bo for andelshaverne. Det kan du læse om på side 28. Du kan også læse om, hvordan ialt 1.200 beboere fik seksdoblet deres grønne arealer i artiklen Fra grå til grøn gårdhave. Endvidere kan du i dette Andelsbolig Nyt få Gode råd til igangsættelse af byggeprojekter eller du kan læse om Faldgruber og muligheder ved forældrekøb. På redaktionen bliver vi altid glade for kommentarer, idéer eller andre input. Dem kan du sende til os på info@andelsportal.dk. God læselyst.

Indhold Opgøret med den fælles TV-forsyning .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6 8

Konflikter kan ikke undgås .. . . . . Regler for ombygning af andelsboliger .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Fra grå til grøn gårdhave .. . . . . . . .

13 14

Gode råd til igangsættelse af byggeprojekter .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

18

Isolering af en andelsboligforening .. . . . . . . . . . . . . .

22

Håndværkerfradrag er også for andelshavere . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24

Opløftende med elevator på køkkentrappen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

28

Stigende efterspørgsel på andelsboliger .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

33

Faldgruber og muligheder ved forældrekøb .. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

34

Salg af andelsboliger: selvsalg bliver mere populært . . .

36

Maria Carlsen, redaktør

Andelsbolig Nyt Udgives af andelsportal.dk, som er en del af AB Gruppen A / S. Kristen Bernikows gade 4 1105 København K

Web: www.andelsportal.dk E-mail: info@andelsportal.dk Tlf:

7733 4006

Redaktør: Maria Carlsen Layout:

John Krogstrup

Oplag: 4.000

Er du ikke den rette modtager af dette blad? Eller har andelsforeningen skiftet formand? Så send os en mail på info@ andelsportal.dk og vi opdaterer vores adressekartotek.


6 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

O   pgøret med den  fælles TV-forsyning

Problemet med låste TV-pakker har længe vakt stor irritation hos mange af landets andelshavere. Når det kommer til valget af tv-kanaler, så er præferencerne nemlig ofte vidt forskellige. Emnet har flere gange været til debat i Folketinget, men andelshaverne er forsat TV-stavnsbundne af foreningens valgte fællesforsyning. Der er dog håb for de 650.000 hustande, som i øjeblikket er berørt af reglerne. Derfor kan det være slut med de tilbagevendende diskussioner i forbindelse med valget af store eller små tv-pakker. Udviklingen har medført nye muligheder, og dermed også ny tv-adfærd blandt brugerne. Alternative spillere på markedet åbner op for flere løsninger, og dermed mere frihed. »

Af Tino Chris Hansen

B  

eboerne er ofte særligt opmærksomme, når de er samlet til generalforsamling, og næste punkt på dagsordenen er TVpakker. Nogle andelshavere vil have flere kanaler, mens andre helt ønsker at undvære. De famøse TV-pakker skaber til stadighed konflikter i både store og små andelsboligforeninger. Selvom YouSee, der er den dominerende udbyder af fælles TV-løsninger med 74 procent af forbrugerne, tilbyder både en lille, mellem og stor TV-pakke, så finder flere andelshavere deres nuværende løsning utilfredsstillende.

Politisk uenighed omkring TV-stavnsbundne forbrugere Oprindeligt var tanken med den fælles TVforsyning, at man samlet som forening kunne indgå bedre aftaler med den pågældende udbyder, end man kunne som enkeltstående andelshaver. Bedre aftaler og dermed besparelser, som skyldes at store etableringsomkostninger ved et TV-forsyningsanlæg vil blive fordelt på alle andelshavere i foreningen. Direktør for Innovation Lab, Mads Thimmer, mener, at de teknologiske muligheder har passeret foreningernes fælles TV-løsninger. Ifølge Mads Thimmer er tilbuddene forældet, og hvad der før var en økonomisk fordel, er nu blevet til en hæmsko.

Tilslutningspligten, som har eksisteret siden 1970’erne, er efterfølgende blevet tilpasset flere gange, og har gennem tiden været roden til stor politisk uenighed. Tidligere på året ytrede Venstre ønske om at afskaffe andelshavernes TV-håndjern gennem en ændring i lejeloven. IT-ordfører i Venstre, Michael Aastrup, påpeger, at man i dag har flere alternative underholdningsmuligheder i form af de mange forskellige TV-kanaler og streamingtjenester. Han ser det derfor også som en selvfølge, at danskerne skal kunne vælge frit mellem disse muligheder. Denne holdning deler Carsten Hansen, minister for by-bolig og landdistrikter fra Socialdemokratiet, ikke – han går i stedet ind for billigere pakker, og frit valg mellem pakkerne.


7 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Besparelser i forbindelse med fælles tv-løsning Husstande med en fælles TV-løsning betaler mindre for den lille TV-pakke end husstande, der har en individuel løsning – i alt cirka 50 kr. om måneden. Modsat betaler forbrugere med individuelt løsning og fælles TV-valg stort set det samme for større TV-pakker. Forbrugere med en fælles TV-løsning, hvor internet er inkluderet, betaler generelt mindre end forbrugere med en individuel løsning, hvor internet er inkluderet.

Kilde: Deloitte – Undersøgelse af mere frit valg af TV-forsyning, juni 2013

Til trods for tidligere lempelser af tilslutningspligten, som hovedsageligt kom husejerne til gode, så er flere end en halv million beboere stadig underlagt de tvungne TV-løsninger.

Hvordan lyder reglerne omkring fælles TV-forsyning? Har man som andelshaver selv ansvaret for modtagelsen af det analoge TV-signal, vil man også selv have ansvaret for, at modtage det digitale TV. Udgifter forbundet med modtagelsen af digitalt TV, skal betales af andelshaveren og ikke andelsboligforeningen. Foreningen derimod har ansvaret for leveringen af det digitale TV-signal, hvis man som beboer er medlem i en forening med fælles antenneanlæg. Det er altså bestyrelsen, som

Lovkrav for foreningen

Foreningen er udelukkende forpligtet til at levere DR1, DR2, DR K, DR Ramasjang og TV 2, herunder de regionale programmer, der er bestemt til modtagning i det pågældende område, tegnsprogstolkede nyhedsudsendelser fra DR og TV 2/DANMARK A/S, programmer fra DR1 og DR2 med synstolkning og tv-kanalen FOLKETINGET. Kilde: ABF

Individuel TV-løsning Fælles TV-valg 283 kr.

366 kr.

361 kr.

274 kr.

188 kr. 131 kr.

Lille TV-pakke

skal sikre, at fællesantennen er indrettet, så alle beboere kan modtage TV-signalet. Derudover skal foreningen også betale alle udgifterne i forbindelse med indkøb og installation af eventuelle TV-bokse til signalmodtagelsen. I forhold til det nye TV-signal betragtes foreningen som en antenneforening, forudsat at foreningen har et fælles antenneanlæg. Antenneaftalen kan i dette tilfælde kun nedlægges på en generalforsamling eller på en ekstraordinær generalforsamling ved enstemmighed. Samtlige andelshavere skal altså stemme ‘ja’ til nedlæggelsen af det fælles antenneanlæg, hvorefter man selv vil være ansvarlig for udgifter forbundet med TV-signalet. Såfremt der blot er én andelshaver, som ønsker fælles TV-forsyning, har foreningen forsat pligt til at sikre levering af antenneanlægget.

Hvilke muligheder har man som andelsforening? Danskernes medievaner har ændret sig. Den tekniske udvikling har medført nye muligheder og dermed også ny TV-adfærd. De danske forbrugere er blevet mere krævende og mulighederne er blevet flere. Mange danskere har efterhånden taget internetfænomenet Netflix til sig. Omkring 30 procent af de danske husstande har i dag en konto hos amerikanske Netflix. Målt på seertid kan Netflix nu kalde sig Danmarks sjette største TV-kanal. Onlinetjenesten tilbyder et stort udvalg af film og serier, og med streamingstjenesten

Mellem TV-pakke

Stor TV-pakke

kan man se film på både TV og computer. En undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke viser, at kabel-TV-udbyderne kan gå hårde tider i møde. Mens 22 procent af danskerne i øjeblikket overvejer størrelsen på deres nuværende TV-pakke, så overvejer 6 procent helt at droppe den. Den nye streamingstjeneste ‘Watz Me Now’ er et moderne alternativ til den traditionelle fælles TV-forsyning. Med et abonnement hos ’Watz Me Now’ kan seerne nu se deres TV-kanaler over nettet, og derudover giver denne løsning dig også mobilitet. Man kan med et Smartstick tage alle sine TV-kanaler med i sommerhus eller med på rejsen i toget. Søren Bruun fra ‘Watz Me Now’ forklarer, „Vi er ligesom Netflix, men i stedet for at have film og serier, så har vi TV-kanaler. Vi er et supplement til Netflix“. Udover den mobile frihed, kan man med tv-løsninger som ‘Watz me Now’ selv bestemme hvornår man vil se sine programmer. En ‘Catch-up-funktion’ gør det nemlig muligt at starte forfra, spole tilbage eller søge i TV-programmerne. Ønsker man at ændre andelsforeningens TV-løsning, bør man tage højde for tekniske begrænsninger – både i forhold til den enkelte beboers tv og i forhold til netværksforbindelser i ejendommen.


8 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Konflikter kan ikke undgås Overboens børn hopper og tramper i gulvet, når de leger. Underboen har altid gæster og spiller musik til sent ud på natten og naboen efterlader ildelugtende skraldeposer på bagtrappen. Sommetider kan det være en udfordring at bo mange mennesker tæt op ad hinanden og i svære tilfælde kan der opstå konflikter. Konfliktmægler Jesper Bastholm Munk har flere års erfaring med konflikter i boligforeninger. Han giver her sine bud på, hvordan man håndterer konflikter inden de bliver alt for store.

 I

andelsboligforeninger er det ofte støj og adfærd, der er typiske årsager til konflikter, men også uenigheder om kæledyr og røggener kan udløse konflikter i foreningen. Det er ofte banale problemstillinger, der udløser konflikterne, men alligevel kan de i nogle tilfælde væres svære for andelshavere af løse. Konfliktmægler Jesper Bastholm Munk arbejder for Center for Konfliktmægling i København og har flere års erfaring med konfliktmægling i boligforeninger. Ifølge ham er konflikter opslidende og i særlig høj grad, når de foregår på hjemmefronten: „Det slider at have en konflikt, der hvor man bor. Man har ikke nogle andre steder at tage hen, når man vil søge væk fra konflikten“. Problemer med naboen er ikke et problem, der er forbeholdt andelsboligforeninger. I en

undersøgelse foretaget af Bolius svarer 43 procent, at problemer med naboen påvirker deres livskvalitet i boligen negativt. Danskerne betragter deres hjem som et af de få steder, hvor man selv bestemmer og det værner de om. I en andelsboligforening bor beboerne ofte tæt sammen – eksempelvis i etageejendomme og ifølge Jesper Bastholm Munk kan konflikter derfor sjældent undgås.

Bekæmp konflikter med god nabokontakt Mange konflikter og uoverensstemmelser kan undgås, hvis man sørger for at have god kontakt med naboen. Ofte har naboer ikke formået at etablere kontakt, dengang den ene part flyttede til foreningen. Ansvaret ligger både på dem der flytter ind og dem, der bor i foreningen i forvejen, forklarer Jesper Bastholm Munk: „Man kan

Vidste du at? Nabostøj er en af de gener, der oftest fører til nabokonflikter. Faktisk skriver Berlingske, at mere end hver 4. dansker, der bor i etagebyggeri, føler sig generet af støj fra naboer.

forebygge rigtig mange uoverensstemmelser, når man udveksler en kop sukker med naboen. I dag er det nok mere politisk korrekt at kalde det en kop spelt, men uanset hvordan man etablerer den første kontakt med naboen, så kan konflikter undgås, hvis man sørger for at have en god relation naboer imellem“. Lærer man sine naboer at kende får man således en større forståelse for deres livssituation, og dermed har man lettere ved at acceptere eventuelle gener, som de påfører én. Samtidig er det mindre besværligt at tale med mennesker, som man allerede har etableret en relation med.

Løs problemerne hurtigt De konflikter, der vokser sig store kan sommetider have nogle simple løsninger, og derfor er hurtig kontakt med naboen ofte altafgørende. Jesper Bastholm forklarer at konflikterne let kan


9 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Overboens børn hopper og tramper i gulvet, når de leger. Underboens dyr kan ikke være alene hjemme. Der bliver danset og spillet musik til langt ud på natten. Naboen efterlader ildelugtende skraldeposer i gården. Der kan være mange årsager til nabokonflikter i etagebygninger.

optrappes, hvis man ikke retter henvendelse i tide: „I stedet går man og sparer op, og snakker med andre om problemstillingen. I værste fald kan der opstå sladder og alliancer i foreningen“. Han fortæller om en konflikt mellem en overbo med fire børn og en lidt ældre underbo, hvis børn var flyttet hjemmefra. Underboen følte sig generet af overboens børn, fordi de trampede i gulvet, når de løb rundt i lejligheden: „Efter de havde talt sammen viste det sig at underboen var et overflødighedshorn af gode råd, når det kom til børn og lejligheder. Hun fortalte at et par uldsokker kunne reducere lyde fra trampen og leg betydeligt.“ Samtidig fik de to parter en anden forståelse for hinanden tilføjer han: „I underboens øjne gik overboen fra at være irriterende til at være én, som hun tog under sin vinge og delte forældre-erfaringer med“.

Konfliktmægling med en tredjepart I nogle tilfælde er det ikke altid nok at naboer forsøger at kommunikere med hinanden om problematikken. Sommetider optrapper konflikterne og der kan være behov for en konfliktmægler. Under en konfliktmægling fungerer mægleren som en tredje part, der sørger for at parterne får lov til at mødes for at tale sammen og høre hinanden. „Parterne har altid forskellige opfattelser af konflikten og derfor er det vigtigt at konfliktmægleren fungerer som en mødeleder, der giver hver part plads til at fortælle sin egen version“ forklarer Jesper Bastholm Munk. Han tilføjer: „I mæglingsprocessen opdager, man at den anden også har været i klemme i en anden livssituation. Allerede ved at forstå denne kan man begynde at finde en løsning på konflikten“.

Andelshavere behandler ofte konflikten på et administrativt plan. De tyer ofte til andelsboligforeningens vedtægter, regler og husorden eller indsender klager til bestyrelse eller administrator, men det er ikke altid sådan man finder løsningen. I stedet anbefaler Jesper Bastholm Munk, at man forsøger at indgå en fremadrettet aftale, der kan sikre et respektfuldt naboskab: „Aftalen handler typisk om, hvordan man skal kommunikere med hinanden i tiden fremover. Det kan også være aftaler om særlige hensyn overfor den anden, som man skal være opmærksom på“. Der kan være behov for aftaler i en andelsboligforening, fordi at der i andelsboligforeningen ikke er noget hierarki, som der er på eksempelvis en arbejdsplads. Når der ikke er noget hierarki, kan konflikterne i nogle situationer tilspidses,

Fortsættes >


10 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Gratis rådgivning Center for Konfliktløsning i København tilbyder gratis og anonym rådgivning til både bestyrelser og andelshavere i landets andelsboligforeninger. Du kan læse mere om dem og finde kontaktoplysninger på http://konfliktloesning.dk/

fordi at der ikke er en overordnet, der kan afgøre, hvordan konflikten skal håndteres.

Bestyrelsen som mægler I mange andelsboligforeninger går andelshaverne ofte til bestyrelsen, når de har en konflikt med en anden andelshaver. Som bestyrelsesmedlem kan det være svært at fungere som mægler i en konflikt, da det sjældent er begge parter, der opfatter bestyrelsesmedlemmer som neutrale og upartiske. Jesper Bastholm Munks bedste råd til bestyrelsesmedlemmer, der får henvendelser omkring konflikter i foreningen, er at man som bestyrelsesmedlem sætter sig ned med parterne og hjælper dem med selv at løse konflikten: „Ligesom andelene er noget man selv ejer, så ejer parterne i konflikten også selv deres konflikt. Det handler derfor også om at give parterne god tid og have fokus på dialog og få parterne til at løse konflikten i det omfang de selv kan“. Kan man i foreningen ikke selv løse konflikten, så tilbyder Center for Konfliktløsning gratis og anonym rådgivning til både bestyrelser og andelshavere, der er i konflikt.

5

gode råd til håndtering af konflikter i andelsboligforeninger

Kommuniker med hinanden Sørg for at have god kommunikation med naboer og dermed også en god relation. Har I en relation med en god tone, så er det lettere at henvende sig, hvis der er noget som generer dig.

Tag ansvar for din egen konflikt Ligesom at man ejer sin egen andel, så ejer man også sin egen konflikt. Derfor er det en god idé, at man tager ansvar for sin konflikt og forsøger at løse konflikten selv, før man inddrager naboer og bestyrelse.

Lad fornuften tage styringen Har man i en længere periode følt sig generet af eksempelvis støj fra naboer, så sørg for at henvende dig hos naboen, når du har taget toppen af vreden. Tag et par dybe indåndinger og lad fornuften tage styringen inden naboen konfronteres.

Brug en konfliktmægler Kan I ikke selv løse konflikten, er det en god idé at tage kontakt til en mægler, som kan hjælpe jer med forsoning og forståelse, fremfor at tage parti i en given sag.

Lav konkrete aftaler Har I et problem, som I prøver at løse, så sørg for at lave konkrete aftaler, som begge parter er helt enige om. Så ved I hvilke regler, der gælder for jeres naboskab fremover.


11 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Alle beboere får en lettere hverdag, det bliver muligt at bo i opgangen for gangbesværede, børnefamilier og ældre - og boligen vil stige markant i værdi. En elevator på bagtrappen bliver fremtidens standard!

Fra trappe til elevator Som de første i Danmark kan vi rive køkkentrappen ned og sætte en elevator op i stedet! Vi klarer alt fra den indledende besigtigelse, tegninger, byggetilladelse, nedrivning og montage til den nye elevator er klar til brug.

Æblegården · Næstvedvej 60 · 4180 Sorø · Tlf. 70 70 20 18 · info@alevator.dk


12 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

750 m2 hovedentreprise udført i Søndersø af Murerfirmaet Nordfyn A/S

Murerfirmaet Nordfyn A/S – kan hjælpe med flere former for murerarbejde Vi har stor erfaring med: – Reparationer – Nybyggeri – Om- og tilbygninger – Badeværelser – Flise- og klinkearbejde – Facaderenoveringer – Fugearbejder Hos murerfirmaet Nordfyn har vi en arbejdsstyrke på 12 mand og kan derfor både være behjælpelige med store og små mureropgaver. Vi står altid til rådighed med rådgivning og vejledning, hvis du ønsker at igangsætte et stykke murerarbejde. Kontakt os for et uforpligtende tilbud.

Murerfirmaet Nordfyn A/S | 5485 Skamby Telefon: 64 86 13 03 | www.murerfirmaetnordfyn.dk

Hos murerfirmaet Nordfyn A/S kan vi tilbyde en energivejleder. En energivejleder er en håndværker/teknikker, som har uddannet sig til at kunne vejlede bredt og tværfagligt om de tekniske muligheder for at spare energi i bygninger. En uddannet energivejleder er dermed i stand til at spotte, hvor der i den konkrete bygning er energibesparelsespotentialer. Dermed får boligejere og ejere af mindre erhvervsbygninger adgang til vejledning om energibesparelser ud fra en helhedsvurdering, i stedet for at se på enkelte komponenter eller bygningsdele hver for sig.


13 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Regler for ombygning af   andelsboliger

Mange andelsforeninger ligger i ejendomme, som er opført i begyndelsen af 1900-tallet. Behov for større renoveringer er derfor nogle gange nødvendigt og andelshavere kan have ønsker om at ombygge deres andele. Men hvilke regler skal man egentlig have styr på?

A  

ndelsboligforeningen kan i sine vedtæg ter have bestemmelser for, hvad der er tilladt i forbindelse med en ombygning, men også bygningsreglementet kan indeholde betingelser for hvad, der er muligt.

Vedtægter Nogle andelsforeninger har valgt at have særlige regler for ombygning af de enkelte andele, men langt de fleste andelsforeninger har ikke den form for regler. Som udgangspunkt skal man dog altid skriftligt informere bestyrelsen om større og mindre ombygninger i andelslejligheden.

Byggetilladelse hos kommunen Vælger en andelshaver at bygge køkken eller badeværelse om, skal det meldes til kommunen. Ligeledes skal det anmeldelses hos kommunen, hvis man nedriver en bærende væg eller opsæt-

ter en ny, samt omlægger rør. Byggetilladelsen indhentes hos kommunen. Når man søger om byggetilladelse eller anmelder byggeri hos kommunen, skal man altid sørge for at indhente en fuldmagt hos andelsboligforeningens bestyrelse. Ligeledes skal bestyrelsen have en kvittering efter anmeldelsen har fundet sted.

Forpligtelser Som andelshaver har man pligt til at sørge for at andelsboligen lever op til de gældende krav i byggeloven. Man kan derfor blive idømt bøder, hvis man overtræder gældende love og eksempelvis igangsætter en ombygning uden at have søgt om byggetilladelse. Ligeledes kan man få en bøde, hvis man gennemfører en ombygning på en anden måde, end den kommunen har givet tilladelse på.

Medlemmers vedligeholdelsespligt De fleste andelsboligforeninger har en klar fordeling mellem indvendig og udvendig vedligeholdelse af foreningens ejendom. I foreningens vedtægter er medlemmernes vedligeholdelsespligter ofte beskrevet. Typisk er al indvendig vedligeholdelse pålagt det enkelte andelshaver. I visse tilfælde har medlemmerne også vedligeholdelsespligt uden for andelsboligen, som eksempelvis maling af vinduer, altaner etc. Som udgangspunkt er al udvendig vedligeholdelse dog pålagt foreningen.


14 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

F  ra grå til grøn   gårdhave


15 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

På Nørrebro i København har tre andelsboligboligforeninger fået lavet deres gårdhave om. Den nye gårdhave omfatter blandt andet en særlig løsning til nedsivning af regnvand, grønne tage, legepladser og så er mængden af gårdens grønne arealer blevet seksdoblet i forhold til den oprindelige gård.

F 

or mere end 4 år siden gik andelsbolig foreningerne Slangerupgård, Heimdals gaard og Lersøgaard i gang med en omfattende renovering af deres gård. I foreningerne bor der i alt 1.200 beboere, som i foråret 2014 kunne tage deres nye gårdhave i brug. Hothers Plads Karreen, som gårdanlægget også kaldes, har allerede fået meget opmærksomhed, fordi det er et eksempel på, hvordan en ordinær gård med et begrænset antal midler kan forvandles til en grøn miljøgård.

Gård med lokal afledning af regnvand Den omfattende ombygning af gården i Hothers Plads Karreen omfatter et regnvandsanlæg, kloakrenovering, nye belægninger, legepladser, regnvandsbede, skure med grønne tage, cykelparkeringer, samt en stor udskiftning af et område med forurenet jord. Som en del af projektet har man valgt at håndtere regnvand lokalt, frem for at det hele løb ud i kloakkerne og lavet en såkaldt LAR-løsning (Lokal afledning af regnvand). Derfor er der i gården specialdesignet et system, som sørger for at regnvand fra tagene opsamles i tre store tanke. Tankene kan indeholde op til fem kubikmeter vand. Vandet anvendes til havevanding, og indholdet i tankene er beregnet til at kunne

Lokal afledning af regnvand (LAR)

klare mindst to vandinger af gårdens bede og græs i tørkeperioder. Ydermere er gårdens nye skure til affald, kompost og barnevogne forsynet med grønne tage. Tagene indeholder både stauder og græsser i forskellige størrelser, og beplantningen, er med til at opsamle regnvand for hermed at aflaste det omkringliggende kloaknet i perioder med meget nedbør. Det mest synlige element af regnvandshåndteringen i gården er i alt 25 regnvandsbede, som er tilplantet med stauder og buske. Niels Lützen, der har stor erfaring med LAR, har været landskabsarkitekt på projektet. Om regnvandsbedene fortæller han: „I nogle af bedene bliver vandet stående, mens det i andre af regnvandsbedene forsvinder helt. Det har noget at gøre med jordforhold, vindforhold, sol og skygge, fordampning og plantevækst“. Gårdlauget i foreningen ønsker at de med tiden kan udvikle regnvandsbedene og lave dem til små robuste naturremisser, som børnene kan lege i, eller måske omdanne de bede med meget vand til salamanderdamme.

Niels Lützen Landskabsarkitekt

Lokal afledning af regnvand (også kaldet LAR) bygger på den tankegang, at regnvand er en ressource, der skal forbruges på stedet i stedet for et spildprodukt, der ledes i det ofte overbelastede afløbssystem. Der kan opnås miljømæssige, økonomiske og æstetiske gevinster med LAR. LAR supplerer de traditionelle, lukkede afløbssystemer med kombinationer af forskellige teknikker, der enten går ud på at forsinke vandet, lade det fordampe eller nedsive på stedet samt forbruge det til vanding af planter eller som brugsvand i f.eks. vaskerier.

«

Gårdgruppe med meninger Den grønne gård i Hothers Plads karreen var på tegnebrættet første gang tilbage i 2010. Herefter blev der afholdt en række beboermøder, generalforsamlinger og en gårdgruppe blev nedsat. Gårdgruppen bestod af interesserede repræsentanter fra de tre foreninger. Gårdgruppen har været inde over en lang række praktiske beslutninger, og har i samråd med beboere i foreningerne truffet praktiske beslutninger, såsom placering af cykelstativer, valg af belægninger og belysning. Da gårdgruppen efter et års tid havde truffet alle større beslutninger kom projektet i udbud. Landskabsarkitekt Niels Lützen, som var med på projektet fra begyndelsen. Han forklarer at et projekt som dette ofte kan komme ind i en kritisk fase på et sådan tidspunkt, fordi at beboerne ikke længere kan ændre på de indledende beslutninger, som de tidligere har truffet: „Når man ser det én til én, så er der mange, der lige pludselig får idéer til ændringer, men det er ikke bare så lige til.

Fortsættes >


16 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Ændringer koster penge og derfor er det vigtigt at beboerrepræsentanter også forstår, hvad bygge- og projekteringsprocessen indebærer og hvordan den skal gribes an“ forklarer han. Det koster penge og bliver besværligt, når man eksempelvis vil ændre sten til græs eller rykke rundt på bede. De større beslutninger bør man derfor ikke ændre for sent i forløbet, påpeger Niels Lützen. Han tilføjer dog også at gårdgruppen ved Hothers Plads Karreen har håndteret projektet meget professionelt.

Gårdanlæg finansieret med offentlige midler Gårdanlægget, der har kostet i alt 8 millioner, er finansieret med offentlige midler. 50 procent er finansieret af Københavns Kommune og de resterende 50 procent af staten. Det er blandt andet byfornyelsesloven, som har været med til at finansiere projektet. Beboerne har selv skrevet til kommunen med ønsket om en grøn gård. På kommunen vurderer man, hvor stort behovet er: „De som har det største behov for fornyelse og er mest trængende kommer lidt længere frem i køen“, fortæller Niels Lützen. Med byfornyelsesloven kan man blandt andet renovere gamle gårdanlæg og ligeledes kan man søge støtte til LAR-løsningerne, der aflaster kloaknetværkene.

Omfattende at lave gårdanlæg Selve anlæggelsen af den nye gård gik i gang i 2013 og blev afsluttet i begyndelsen af 2014. For nogle beboere er det kommer som lidt af en overraskelse, hvor omfattende projektet har været: „Det er en krævende proces, og gården ligner en jordbunke i et halvt år eller mere. Man skal ikke bare lige plante nogle buske og træer. Processen kan for nogle føles hård og anstrengende, for man vadder altså rundt i en mudderpøl i en længere periode“ forklarer Niels Lützen. Den største af de 3 boligforeninger, A/B Lersøgaard, som har 365 andelsboliger har haft deres bestyrelsesformand, Troels Glismann til-

Før var store dele af gården asfalteret.

Tegning af gårdanlægget ved Hothers Plads Karreen

knyttet som tovholder på projektet. Ifølge ham har renoveringen af gården også været omfattende for beboerne: „Man skal have tålmodighed, og holde sig målet for øje, det er vigtigt at man ikke tror at det går hurtigt“ udtaler han. OK Nygaaard, som har været hovedentreprenør på projektet, kan også berette om et projekt af stort omfang. Under projektet har firmaet både haft anlægsgartnere, brolæggere, maskinførere, kloakmestre og rørlæggere til at udføre arbejde på gårdanlægget. „I et halvt år har vi i

«

snit haft 6 mand fuldtidsbeskæftiget i gården. I nogle perioder har vi haft op til 9 mand gående ude i gården“ fortæller Lars Sonne, som er afdelingschef hos OK Nygaard. Entreprenørfirmaet skal i det næste år hjælpe til med vedligeholdelse af beplantningen i gården. Samtidig har de instrueret og vejledt gårdens faste personale og gårdlaug i, hvordan den nye vegetation skal plejes, så de fremover kan passe gårdanlægget.

Hvor skal vi solbade? I dag, hvor gården står færdig og byggeprojekt-

I den nye gård er antallet af grønne arealer seks gange så mange som i den gamle.


17 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Grønt tag på et af gårdens skraldeskure

et er overstået, er beboerne blevet glade for resultatet. Nogle beboere har dog skulle vende sig til, at gården ikke som mange andre gårde har større græsarealer: „De voksne savner nogle gange store græsplæner, hvor man kan ligge og sole sig, men børnene elsker regnvandsbedene“ fortæller Niels Lützen. Bestyrelsesformand i A/B Lersøgaard ,Troels Glismann, fortæller også at det nye gårdanlæg er blevet modtaget godt: „Det er positivt, men der er nok flere som synes, at der er for store regnbede“ forklarer han. I dag har man indkøbt flere havemøbler, så der er flere pladser for beboere, der ønsker at solbade.

Gård med grøn profil Det nye gårdanlæg rummer en lang række bæredygtigt tiltag – både i forhold til etableringen af gårdanlægget, men også politikken omkring affald og kopostering vidner om en gård, hvor man er bevidst om miljø og bæredygtighed. Eksempelvis er der sat særligt fokus på affaldssortering, og processen for genanvendelse af affald er samtidig optimeret. Således er der i gården opsat opslagstavler med præcise anvisninger til sortering og affaldshåndtering, skralderum er velbelyste og driftspersonale har en aktiv rolle i at affald bliver sorteret optimalt. Som resultat heraf har gården færre containere end det normerede antal. Samtidig er der også blevet indkøbt 2 kompostmaskiner, som place-

res i to særskilte rum. Kompostmaskinerne forventes at producere 10 m3 kompost om året. Det er planen at komposten skal anvendes i bede, på plæner og i beboernes private potteplanter.

Fra vugge-til-grav Som et af de grønne indslag i gården har beboerne også en hønsegård, som passes af især børnefamilier fra foreningerne. Konceptet for hønsegården er en såkaldt vugge-til-grav-idé, hvor at de børn, der er med til at fordre og pleje hønsene også skal være med til at slagte og spise dem. Beboerne planlægger at hønsene i fremtiden skal have mulighed for at gå rundt frit i beplantningen i gården. Gårdlauget ønsker at fremme de grønne initiativer i gården fremover og i den største af foreningerne, Lersøgaard, har man blandt andet et tagprojekt på bedring, hvor man ønsker at installere solceller til forsyning af ejendommens fællesarealer.

Mange bække små Et af de centrale omdrejningspunkter for projektet har været lokal håndtering af regnvand, således at kloaknettet omkring bygningen kunne aflastes i perioder med meget regnvand. Niels Lützen kan ikke sætte nogle præcise tal på, hvor stor en aflastning det grønne anlæg har resulteret i,

men han er ikke i tvivl om, at det gør en forskel: „Vi fjerner en stor del af det regnvand, der falder, men ikke alt. Hvis alle gør en indsats, og forsinker regnvand med grønne tage, regnvandsbede og i det hele tage flere grønne arealer, så ville det hjælpe på belastningen af kloakken i de kvarterer. Mange bække små, gør en stor å.“ slutter Niels Lützen.

Fakta:

Hothers Plads Kareen ligger mellem Mjølnerparken og Nørrebro Station Gården er omkranset af 452 lejligheder med 1.200 beboere. Bygningerne er opført omkring 1920. Renovering: fra 2013-2014 Pris: 8 millioner Landskabsarkitekt: Niels Lützen Bygherrerådgiver: SBS Ingeniør: FHA CONSOLT Entreprenør: OK Nygaard


18 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Gode råd til igangsættelse af byggeprojekter Indhent rådgivning

I en andelsboligforening er man ofte mange, der skal blive enige, når et større byggeprojekt skal igangsættes. I de fleste tilfælde har beboerne forskellige opfattelser af omkostninger, behov og løsninger, hvilket kan gøre beslutningsprocessen omfattende. Vi har derfor samlet en række gode råd til, hvordan I kommer bedst fra start, når et byggeprojekt skal planlægges, vedtages og igangsættes.

Som boligforening kan det være svært at overskue, hvor det er bedst at starte, når man skal i gang med et større byggeprojekt. Ofte ved man ikke, hvor i ejendommen det bedst kan betale sig at gå i gang. Derfor er det en god idé at få vejledning fra en rådgiver, som eksempelvis en byggesagkyndig eller en energivejleder. En rådgiver kan hjælpe jer med en forundersøgelse og tager samtidig højde for foreningens energimærke, samt vedligeholdelsesplan.

§

?

Vedtægter

Rollefordeling

Beboerinvolvering

Det er vigtigt at man gennemtjekker andelsboligforeningens vedtægter inden et byggeprojekt igangsættes. Af vedtægterne vil det fremgå, hvilke procedurer I skal følge i foreningen, når større beslutninger skal træffes. Vær opmærksom på reglerne for indkaldelse til generalforsamling, afstemninger osv.

Når man skal i gang med et større byggeprojekt, er der mange aktører, der skal kende deres roller. Hvem skal være ansvarlig for kontakten til eksterne parter? Hvem skal deltage og organisere møder med rådgivere? Og hvem skal kommunikere med håndværkerne? Sørg for, at I har styr på rollefordelingen og de mennesker, der får ansvar for forskellige opgaver, er klar til at påtage sig det ansvar og den tid, som det vil kræve.

Sørg for at indkalde beboere til møder omkring byggeprocessen – også selvom at foreningens vedtægter ikke foreskriver dette. Det er bedre at indkalde til et møde for meget, end et for lidt. Herved sikrer man sig at andelshaverne føler, at de har mulighed for at blive hørt og ytre deres mening om byggeprojektet. Er man åben over for kritik og sørger for at alle kommer til orde – også selvom de er skeptikere, så har man det bedste grundlag for en god løsning i sidste ende.


19 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Sæt opgaven i udbud

Generalforsamling

Tidsplan

Når man skal igangsætte et større byggeprojekt i andelsboligforeningen, så er det en rigtig god idé at sætte opgaven i udbud. Sørg for at indhente flere tilbud fra entreprenører og bed dem gerne om detaljerede tilbud. Det er ikke altid kun prisen man bør sammenligne udbyderne på, men også de forskellige løsningsmodeller, tidshorisonter og om entreprenøren har erfaring med den form for arbejde, som I skal have udført. På andelsportal.dk kan I få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte leverandører på jeres byggeprojekter.

Når initiativtagerne eller bestyrelsen er klar til at præsentere byggeprojektet på en generalforsamling, så sørg for at beskrive alle de løsninger, som I har overvejet. Beskriv gerne løsningerne både i forhold til økonomi, tid og byggeproces. Ved en afstemning kan det i nogle situationer være en god idé at stemme om flere former for løsninger, såfremt at beboerne bliver orienteret om detaljerne i de forskellige løsninger.

Når I skal i gang med selve byggeprojektet, så sørg for at have en opdateret tidsplan, som er tilgængelig for alle beboere. Tidsplanen kan lægges på jeres hjemmeside eller hænges op på en opslagstavle. Tilføj eventuelt også et telefonnummer på en kontakt fra foreningen, således at beboere ved, hvem de skal gå til, hvis de har uddybende spørgsmål.

Vi har et meget stort netværk inden for byggebrancen og beskæftiger os primært med bolig- og andelsforeninger, samt privatkunder. Vi har derfor en stor fast skare af samarbejdspartnere inden for alle håndværksfag. Vi står gerne for hele byggeriet fra start til slut, hvad end det er en tilbygning, et hegn eller afslibning af gulve i lejligheder. Med Lyhmark Entreprise som jeres forenings entreprenør, er I garanteret de rigtige håndværkere, samt at tidsplaner, kvalitet og økonomi overholdes som aftalt.

Lad os være ansvarlige for foreningens næste byggeprojekt, så er I garanteret en troværdig og kvalitetsbevidst samarbejdspartner.

Kontakt Lyhmark Entreprise Bagsværd Hovedgade 43A 2880 Bagsværd Cvr: 29233500 Telefon: 24 45 72 58 E-mail: jk@lyhmarkentreprise.dk


20 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk


21 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Frbvinduet som hovedentreprenør FRBvinduet varetager din facaderenovering Selvom vi hedder FRBvinduet, kan vi tilbyde meget mere end vinduesudskiftninger. Som hovedentreprenør udfører FRBvinduet også alle de arbejder som kan følge med en vinduesudskiftning. Med andre ord kan FRBvinduet varetage alle de arbejder, som knytter sig til vedligeholdelse af ejendommens klimaskærm. Vores ingeniør, tømremester og klimavejleder styrer projektet. Vores håndværkere løser opgaverne i forbindelse med facaderenovering og garanterer et højt fagligt niveau inden for både tag-, murer-, maler og tømrerarbejder, samt energirenoveringer. FRBvinduet kan således stå i spidsen for en komplet renovering af jeres ejendoms klimaskærm, uanset hvilke behov og ønsker I har.

Udskiftning af vinduer og døre Vinduer og døre har stor betydning for miljøet, indeklimaet og ikke mindst pengepungen. Derfor skal flere overvejelser gennemtænkes, når de skal udskiftes. Hos FRBvinduet har vi stor erfaring med udskiftning af vinduer og døre i boligforeninger. Vi yderst kompetente til vores arbejde, og garanterer altid et flot resultat, med 10 års arbejdsgranti. Er foreningens vinduer slidte og udtjente? Er dørene skæve og utætte? Har foreningen samtidig behov for en renovering? Husk der kan være mange løsninger til samme problem, så lad os sammen få en snak om hvilke løsninger passer bedst til jeres forening. Så kontakt FRBvinduet – vi giver gerne et uforpligtende tilbud.

Kontor: FRBvinduet ApS Chr. Winthers Vej 3A 1860 Frederiksberg C Telefon: 33 22 18 60 E-mail: kontakt@frbvinduet.dk Web: www.frbvinduet.dk


22 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Isolering af en andelsboligforening

4 1 3 5

6

2

Har man problemer med træk og kulde i foreningens ejendom, så kan en efterisolering af ejendommen ofte være en fordelagtig løsning. Mulighederne er mange i forhold til isolering, men det er vigtigt, at man sørger for at undersøge, hvilke former for isolering, der passer bedst til foreningens ejendom. Her spiller både økonomi, samt bygningens alder og tilstand ind. Bliv her klogere på isoleringsformerne, der anvendes i etagebyggeri.


23 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

1

Hulmursisolering

2

Facadeisolering

3

 N

Ved en hulmursisolering fyldes hulmuren med isolering, typisk ved at fjerne en mursten i væggen, hvorefter isolering kan blæses ind. Hulmursisolering er ofte en nem og billig måde at sænke varmeregningen, såfremt at de rigtige betingelser er der for at hulmursisolere. Det anslås at en hulmursisolering kan reducere varmeregningen mellem 15 og 25 procent.

Udvendig isolering af facaden er en af de mest effektive måder at holde kulden udendørs. Det anslås at en facadeisolering kan reducere varmeregningen med op til 25 procent. Dog skal man være opmærksom på, om en facadeisolering er mulig, forklarer Kristian Malm Svendsen: „Mange andelsforeninger holder typisk til huse i etagebygninger, der kan være bygget helt tilbage i begyndelsen af 1900-tallet. Derfor skal man være opmærksom på om bygningen er fredet, og om der er hensyn i forhold til ejendommens udseende, som man skal tage i forbindelse med en facadeisolering“.

4

Isolering af tag

5

Isolering af etageadskillelser

6

Andre isoleringsmuligheder

Endegavl Isolering af en endegavl er en god idé, hvis man kæmper med kolde mure, hvorfra varmen siver ud. Isolering af endegavlen kan også reducere kuldenedfald i ejendommens lejligheder. Kristian Malm Svendsen påpeger dog, at man skal være opmærksom på kuldebroer, når endegavlen bliver isoleret.

år man skal isolere eller energimoder nisere en etageejendom er det som udgangspunkt en god idé, at få vejledning fra en uvildig rådgiver inden man vælger hvad og hvor, der skal isoleres. Kristian Malm Svendsen er bygningskonstruktør og indehaver af firmaet Byggesagkyndig.nu. Han har stor erfaring med at udarbejde vedligeholdelsesplaner for andelsboligforeninger og vejlede dem i energirenoveringer, som eksempelvis efterisoleringer. Han påpeger at der er flere forhold man skal være opmærksom på i forbindelse med isolering: „Det er frygtelig vigtigt, at det er den rigtige type isolering man anvender. Man kan isolere med flere forskellige materialer i eksempelvis hul-

Taget på andelsboligforeningen kan isoleres på flere måder. Loftsgulvet kan isoleres eller man kan putte isolering op under taget, for at isolere loftsrummene. I ældre ejendomme bør man dog være påpasselig med ikke at isolere for meget på taget: „Som tommelfingerregel skal man ikke isolere med mere end 250 mm på loftet. Fugttransporten fra ejendommens boliger kan nemlig skabe kuldebroer og råd i spærrerne, hvis man ikke foretager de nødvendige installationer, som eksempelvis fugtspærrer eller ventilation“ påpeger Kristian Malm Svendsen.

Isolering af etageadskillelser er meget populært i etageejendomme. Især mellem kælder og stueetage vælger mange foreninger at foretage en isolering. Isolering af etageadskillelserne sørger for at varmen ikke siver ned mellem etagerne og samtidig reducerer isoleringen støj lejlighederne imellem.

I nogle ejendomme er en facadeisolering ikke tilladt. Her vælger mange at lave en indvendig isolering i stedet for. Derudover kan man isolere ejendommens porte så beboerne i stuen undgår kolde gulve. Lofterne i kældrene, cykelkældre og depotrum eller foreningens rør kan også isoleres.

muren og afhængigt af ejendommen varierer det hvilken form for isoleringsmateriale, der er mest optimalt at hulmursisolere med“ forklarer han.

Dårlig isolering kan resultere i skimmelsvamp Kristian Malm Svendsen fortæller at skimmelsvamp er et tegn på dårlig isolering. Har man kuldebroer i væggene, eller har man dårlig

i

isolering kan dette derfor vise sig som problemer med skimmelsvamp. Det skyldes at kold luft, som trænger ind i bygningen kondenserer og herved skaber vækstbetingelser for svamp. „Skimmelsvampen findes typisk de steder i boligen, hvor luften står helt stille. Eksempelvis bag ved møbler eller helt nede i hjørnerne“ forklarer Kristian Malm Svendsen.

Andelsboligforeninger kan søge om tilskud til isolering hos energiselskaberne. Du kan læse mere om tilskud til energirenovering på: www.energihjem.dk/tilskud-til-energirenovering/


24 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

H   åndværkerfradrag er også for andelshavere Håndværkerfradraget udløber med udgangen af 2014. Det er derfor en rigtig god idé, at renoveringer af de enkelte andele bliver foretaget inden årets udgang. Håndværkerfradraget gælder også for andelshavere, så længe at arbejdet ikke bliver betalt via foreningens vedligeholdelseskonto eller betales via boligafgiften.

Håndværkerfradraget udløber med udgangen af 2014. Skal der foretages renovering af de enkelte lejligheder, er det derfor en god idé at udføre arbejdet inden.

Håndværkerfradraget, også kaldet boligjobordningen, giver mulighed for at få fradrag på op til 15.000 kroner for håndværkerens løn. Håndværkerfradraget kan anvendes til en bred vifte af håndværksopgaver, blandt andet maleropgaver, gulvafslibning eller arbejde på køkken og bad. Hvis man som andelshaver ønsker at anvende håndværkerfradraget skal man være opmærksom på, at man skal opfylde 3 betingelser:

1. Andelshaveren betaler selv for arbejdet Som andelshaver skal man betale for arbejdet af egen lomme. Det er altså ikke muligt at få fradrag for arbejde, som er betalt via huslejen eller foreningens vedligeholdelseskonto.

2. Individuel råderet Du kan kun få håndværkerfradrag for vedligeholdelsesarbejde, der er udført inde for din individuelle råderet over boligens ydre og indre rammer. Hvis du bor i en andelsboligforening fremgår råderetten af foreningens vedtægter. Du kan ikke få fradrag, hvis foreningens vedtægter giver råderetten for arbejdet til andelsboligforeningens bestyrelse.

3. Man skal bo i boligen Du kan kun få håndværkerfradrag for arbejde, som bliver udført, mens du har fast bopæl i boligen. Med andre ord er det ikke afgørende, hvornår du har solgt eller opsagt din lejlighed, men derimod om du bor i lejligheden mens arbejdet udføres.

i

Du kan finde en komplet guide til håndværkerfradraget på: www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/


25 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Har de husket at sikre deres ejendom i tilfælde af, at der igen kan komme skybrud? Thorskilde A/S tilbyder oprensning af tagbrønde og gennemgang af deres kloaksystem med TV-inspektion. Har du problemer med eksempelvis dårlig lugt, eller dårligt træk fra toilet eller håndvask? Så er det tid til at få kloakken renset. En velholdt kloak er en kloak, som er god for både dit hjem og for miljøet. Vi har alle et fælles ansvar for at vores kloakker fungerer og vore brønde er renset - med rene kloakker kan vi nemlig holde rotteangreb nede og miljøet sundt. Så husk derfor at bestille gennemgang af deres kloak, sugning af tagbrønde eller rensning af gennemløbsbrønde, da dette vil kunne mindske risikoen for fugtskader på deres ejendom ved eksempelvis skybrud og kraftigt regnvejr. Hos Thorskilde A/S sætter vi en ære i at udføre vores arbejde med perfektion, da vi ikke selv er tilfredse, før kunden er det. Vi har gennem tiden som entreprenør løst adskillige opgaver på det meste af Sjælland og grundstenen i virksomheden er seriøst arbejde og planlægning. Vi udfører totalentrepriser eller underleverandørarbejde, og vi er i stand til at udføre alt indenfor jord-, vej og kloakarbejde.

Vi tilbyder:

ü Anlægsarbejde ü TV-inspektion ü Strømpeforing ü Rottesikring ü Skybrudssikring ü Slamsugning

Bestil online på vores hjemmeside www.Thorskilde.dk eller på tlf.: 46 49 22 40 / 20 83 22 40

Rønnevej 3 · 4060 kr. såby · CVR-nr. 25942043 · Telefon: 46 49 22 40 · Mobil: 20 83 22 40 E-mail: thorskilde@thorskilde.dk · www.thorskilde.dk


26 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Professionel gulvservice  til boligforeninger

Mangler jeres andelsboligforening en tømrer?

Med over 14 års erfaring ved vi hos KBH Gulve, hvad kvalitet, service og godt håndværk betyder. Vi udfører alle former for gulvarbejde og kan hjælpe med alt fra afhøvling, slibning, behandling til gulvlægning i enkelte lejligheder, såvel som i hele foreningen.

I kan med ro I sindet kontakte os, hvis I har en tømreropgave, som I skal have udført i foreningen. Vi kan hjælpe med udskiftning af foreningens vinduer eller døre, vi udfører arbejde på tagkonstruktioner eller tagterrasser og derudover kan vi også tilbyde årlig rensning af tagrender og nedløb.

Vi går aldrig på kompromis med kvaliteten, hvad enten det er i vores serviceniveau, de produkter vi bruger eller de resultater vi leverer til kunderne.

Hos BJ-Entrepriser har vi gjort renovering af lejligheder til et af vores specialer, så står I og mangler hjælp til montering af køkkener og udskiftning af gulve, så kontakt os for et uforpligtende tilbud.

Det er vores erfaring, at boligforeninger sætter pris på, at der er styr på tingene. Dette kan vi naturligvis leve op til hos KBH Gulve. Derfor bliver gulve altid slebet og behandlet til den aftalte tid, til den aftalte pris og altid med samme høje kvalitet.

Vi udfører alle opgaver, store som små, og hjælper gerne med rådgivning om materialer og løsninger inden et projekt igangsættes. Gør huse gladere....

KBHGULVE.DK

Tlf: 5365 8195 E-mail: bj-entp@jubii.dk www.bj-entp.dk

Tlf: 3025 5959 E-mail: morten@kbhgulve.dk www.kbhgulve.dk

C.A. Rasmussen – Kloakservice til jeres forening

MH Entreprise energioptimerer jeres forening Der er et stort potentiale for energirenoveringer i danske andelsboligforeninger. Vælger I at udskifte jeres ejendoms vinduer eller døre med nogle mere energivenlige kan I reducere jeres varmeregning betydeligt.

C.A. Rasmussen ApS udfører opgaver inden for afløb, kloak, dræn, fugtsikring og belægninger. Med base i Søborg, Gladsaxe ligger virksomheden central placeret i Københavnsområdet.

Hos MH Entreprise tilbyder vi udskiftning af jeres forenings vinduer og døre, samt kompetent rådgivning omkring produkter og udførelse. MH Entreprise kan hjælpe foreningen med forskellige former for tagrenoveringer og vi lægger også nyt tag, hvis I har behov for dette. Ønsker I at kombinere arbejdet på jeres tag med en efterisolering af taget, så kan vi også være behjælpelige.

En fast stab af erfarne og højt kvalificerede medarbejdere, udgør rygraden i C.A. Rasmussen ApS, og er dagligt med til at levere et professionelt produkt af højeste kvalitet.

Kontakt os og få en uforpligtende samtale om, hvad vi kan gøre for jer.

Tlf: 2422 2988 E-mail: mhentreprise1@gmail.com

Tlf.: 3969 4711 E-mail: info@carasmussen.dk www.carasmussen.dk

EN

TR

EP

RIS

E


27 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Leverandører med

speciale i andelsboliger Godt håndværk og god dialog Hos Murermester Winsløw & Larsen ApS varetager vi alle typer opgaver inden for murerfaget, heriblandt reparationer af murværker, støbning af gulve, lægning af fliser, renovering af facader og meget mere. Skal I have etableret eller istandsat badeværelser i foreningen, så kan vi også hjælpe med dette. For os er det afgørende med ærlighed samt en god dialog, så der ikke opstår misforståelser eller andre uoverensstemmelser undervejs. Derfor er vi meget grundige med alle detaljer i tilbudsperioden, så vi undgår efterregninger. Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail for et uforpligtende tilbud.

Murermester Winsløw Murermester Winsløw & Larsen ApS 22 50 04 05 22 50 04 05 / 28 72 98 13

Tlf: 2250 0405 / 2872 9813 E-mail: murermester.winslow@gmail.com www.murermester-winslow.dk

www.murermester-winslow.dk lars@murermester-winslow.dk

Har jeres forening behov for en dygtig maler? Malerfirmaet Jørgen Hansen & Søn håndterer en bred vifte af maleropgaver for foreninger. Derfor kan vi foretage renovering og maling af både ældre og nyere facader, men også stribemarkering til eksempelvis parkeringsbåse kan vi være behjælpelige med. Vi har i mange år beskæftiget os med betontætning af fugtige kældre og kan derfor garantere en holdbar og funktionel løsning, hvis I vælger os til at udføre betontætning. Hos Jørgen Hansen & Søn har vi mere end 40 års erfaring med malerbranchen og vi går aldrig på kompromis med materialevalg og udførelse. Kontakt os og få et uforpligtende tilbud på jeres maleropgave.

Tlf: 2095 5099 – E-mail: post@maleren.org – www.maleren.org


28 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

  pløftende med elevator O  på køkkentrappen Andelsforeningen Sønderbo, som er beliggende i Valby, fik tidligere på året opsat en elevator på andelsforeningens køkkentrappe. Elevatoren, som kører fra kælder til 5. etage, transporterer både beboerne op til foreningens fælles vaskerum på loftet, og den tager dem ned til pulterkamre i kælderen.

 I

Aksel Lauesen Næstformand i A/B Sønderbo

Valby har 8 andelshavere valgt at lave deres gamle køkkentrappe om til en elevatorskakt. Elevatoren stopper på alle etager fra kælder til loft og beboerne har adgang til elevatoren via deres køkkendør. Beboerne valgte at installere elevatoren, fordi de ønskede at være i stand til at blive gamle i deres lejligheder, og som følge af nedsat bevægevne skulle de have et supple-

ment til trappen: „De fleste, der bor her de er af ældre dato og vi synes at det var meget sund fornuft at gå i gang inden vi blev rigtig afhængige af at skulle have en elevator“, fortæller Aksel Lauesen, som er næstformand i foreningen.

Elevator på køkkentrappen De fleste af andelsforeningens beboere har boet


29 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Elevatoren kører fra kælderen til 5.sal (loftet). Alle beboerne kan tilgå elevatoren fra deres køkkendør.

i ejendommen en stor del af deres liv forklarer Aksel Lauesen: „Jeg har selv boet her i 24 år, men nogle af de andre beboere har næsten boet her hele deres liv. Så vi snakkede tit om, at der var nogle blandt os, der snart ikke ville kunne tage trapperne mere, og vi synes ikke, at de skulle rykkes på plejehjem af den årsag. Derfor besluttede vi at vi ville have en elevator“. Foreningen består af 8 store andelslejligheder, samt et erhvervslejemål i kælderen. Andelshaverne kender hinanden godt og beskriver deres interne forhold lidt „som en stor familie“. Beslutningen om at etablere elevatoren var derfor også en beslutning, der blev truffet med enstemmigt flertal. I efteråret 2013 begyndte håndværkere at nedrive deres gamle køkkentrappe og ombygge den til en elevatorskakt. Allerede i foråret 2014 kunne foreningens beboere tage deres nye elevator i brug. „Idéen om, at vi skulle have en privat elevator har vi haft i flere år, men vi har længe synes at det har været for dyrt. Da vi så fik tilbuddet fra Alevator.dk tilbage i december 2012, der var vi faktisk alles ammen enige om, at det ville vi gerne“ fortæller Aksel Lauesen, som har været én af tovholderne på projektet.

Andelsforeningen indhentede i alt tre tilbud på elevatorløsninger til deres opgang, men det var tilbuddet fra Alevator.dk, som de bedst kunne lide: „prismæssigt var der ikke den store forskel, men det var en bedre og flottere

løsning, de tilbød hos Alevator.dk“. I februar 2013 blev det således vedtaget på en generalforsamling, at elevatoren skulle installeres og

Fortsættes >

Elevator i køkkentrappen: Størrelse: Måler 102 x 100 cm Bæreevne: Kan bære 400 kg eller 4-5 personer Byggeprojektektets varighed: Sep 2013 - feb 2014 Hastighed En tur fra kælder til loft varer 100 sekunder Pris: 1,4 kr. mio. for alt. Finansiering: Foreningen fik omlagt et eksisterende lån


30 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

ombygningen af trappeopgangen gik i gang et halvt år efter.

Finansieret uden huslejestigning Det tilbud, som andelsboligforeningen takkede ja til lød på omkring 1,4 millioner inklusive alt. Efter en samtale med foreningens bank, Nordea, besluttede bestyrelsen at elevatoren skulle finansieres ved at omlægge et eksisterende lån. Lånet skulle oprindeligt være tilbagebetalt indenfor 18 år, men blev omlagt således at det løb i 30 år istedet og herved kunne omlægningen finansiere foreningens nye elevator. Omlægningen af lånet betød at beboerne ikke behøvede at øge deres boligafgift fortæller Aksel Lauesen: „Vi havde faktisk truffet beslutningen inden samtalen med banken, så det var en glædelig overraskelse, at vi kunne finansiere elevatoren uden huslejestigninger. Hvis vi pludselig havde sagt at huslejen skulle stige med 1.000 kroner om måneden, så kan det godt være at der var nogle, der havde bremset lidt op, men heldigvis, så blev det jo ikke noget problem“.

Brandfare Etablering af en elevator på brandtrappen har betydet at en nødudgang er blevet lukket og foreningen skulle i den forbindelse have nogle ekstra tiltag i ejendommen af hensyn til brandfare. Derfor har foreningen fået opsat et sprinkleranlæg på hovedtrappen. Samtidig blev

Før / Efter

Den gamle køkkentrappe var slidt og med stejle trin, så flere af beboerne ikke kunne gå på den. I dag muliggør elevatoren at alle beboere kan komme op og ned – selv med rollator.

en ekstra brandalarm med direkte telefonlinje til brandvæsnet etableret. „Vores ejendom er fra 1904 og vi har aldrig haft brand her, så jeg synes måske at nogle af alle de her tiltag var lige i overkanten. Myndighederne de går altså med livrem og seler, men det var heldigvis med i tilbuddet“ tilføjer Aksel. To repræsentanter fra foreningen tjekker engang om måneden om sprinklersystem virker, og det samme tjek bliver en gang om året foretaget af brandvæsenet. Ifølge Aksel Lauesen vejer behageligheden ved at have elevatoren op for de omfattende brandforanstaltninger.

Flere fordele med en elevator I dag, hvor elevatoren står færdig kan beboerne blot træde et enkelt skridt ud fra deres køkkendør til den gamle bagtrappe, og træde direkte ind i elevatoren. Det har skabt stor glæde blandt beboerne, at de nu har en elevator i foreningen. Det varierer fra beboer til beboer, hvordan elevatoren bliver brugt til hverdag. For nogle er elevatoren en god hjælpende hånd, når indkøbsposerne er tunge, mens andre igen har fået besøg af gangbesværret familie, som normalt ikke kunne komme op af trapperne. Elevatoren har stop på gadeplan, så nu er det er også muligt at komme op med en rollator. Også i forbindelse med tøjvask er elevatoren praktisk: „Vi har vaskemaskine og tørretumbler på loftet, så dem der bor længere nede og måske ikke anvender

elevatoren til daglig er også blevet glade for at de kan bruge elevatoren, når de skal op med vasketøj“. Elevatoren var den første af sin slags i den størrelse. Den måler ikke mere end 102 cm i dybden, men kan alligevel bære op til 400 kg. En tur med elevatoren fra kælder til loft tager nøjagtigt 100 sekunder. „Nogle ville måske synes at vores elevator er lidt langsom, men det rører os altså ikke et hak. Vi er bare glade for at det hele kører fint og alt er okay. Hvis jeg skal være ærlig, så kan jeg faktisk ikke komme i tanke om nogle ulemper ved den elevator“, slutter Aksel Lauesen.

Andelskrone

Ligesom andre forbedringer af en ejendom har en ny elevator også en positiv effekt på andelskronen.

Støj

Alevator.dk, som stod for installationen af AB Sønderbos elevator, har fået foretaget en måling af lydniveauet før og efter elevatoren kom. Da man havde almindelig trappeopgang kunne lydniveauet på trappen måles til 36-44 dcb, hvor elevatoren har et lydniveau på 33 dcb.


31 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk


32 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk


33 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Nyt fra andelsboligmarkedet

i

Stigende efterspørgsel på andelsboliger Medierne har i den senere tid berettet om flere positive takter på andelsboligmarkedet: Priserne på andelsboligerne stiger, der står flere købere klar til at købe lejlighederne og bankerne er begyndt at konkurrere på renten på andelsboliglån.

A  

ndelsboligmarkedet har i de senere år været påvirket af, at køberne er bange for at havne i foreninger med så dårlig økonomi, at de ikke har mulighed for at sælge lejligheden igen. Sidenhen er priserne på ejerlejligheder steget og det har smittet af på andelsboligerne, der igen er begyndt at blive eftertragtede blandt købere på boligmarkedet.

Lave liggetider Ifølge Boliga.dk har der i juli 2014 været i gennemsnit 3.700 andelsboliger til salg på landsplan, hvor der i juli sidste år var hele 5.500 andelsboliger til salg. Dette er en nedgang på 32 procent og samtidig er det det laveste antal, der er registreret siden 2009. Det er især

andelslejlighederne i København, der er blevet efterspurgte blandt køberne, og som har lave liggetider, men også i landets øvrige store byer, Århus og Odense, er andelslejlighederne udbudt i kortere tid. Ifølge tallene er det ikke fordi, at der bliver sat færre boliger til salg.

Flere boliger sælges til maksimalpris Stadig flere købere er klar til at købe andelsboliger til maksimalpris. Ifølge Realkredit Danmark er hver anden andelslejlighed i det første kvartal af 2014 blevet solgt til maksimalprisen. Flere og flere andelsforeninger melder samtidig om ventelister af købere, som ønsker at købe andele i deres forening.

På andelsportal.dk følger vi løbende udviklingen på andelsboligmarkedet »

Bankerne konkurrer om kunderne Andelshaverne er blevet eftertragtede bankkunder igen, og som følge heraf er flere banker begyndt at sætte renten på andelsboliglån ned. Bankerne er med andre ord begyndt at konkurrere om kunderne, og nogle andelshavere har draget fordel af dette og skiftet bank for en lavere rente. Når bankerne sætter renten ned, er det et tydeligt tegn på, at efterspørgslen på andelslejlighederne er vokset.


34 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Faldgruber og muligheder ved forældrekøb Engang var det primært ejerlejligheder, som blev handlet som forældrekøb, men i løbet af de senere år er det blevet mere og mere populært også at lave forældrekøb af andelslejligheder. Flere andelsboligforeninger tillader forældrekøb i deres foreninger, tog som følge heraf er der i dag flere unge, der i dag bor som lejere i deres forældres andele. Bliv klogere på de forskellige former for forældrekøb og læs om muligheder og faldgruber.


35 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

ældrekøb. Førstnævnte form for forældrekøb, hvor vedtægter tillader at forældre udlejer lejligheden til deres børn, har historisk set ikke været tilladt i særlig mange andelsforeninger. Et højt antal af foreninger har dog i de senere år ændret deres vedtægter for at gøre det muligt, at forældre kan udleje til nærtstående familie.

 S

eptember er lig med studiestart og sær ligt i forbindelse med at unge mennesker flytter til landet større studiebyer, bliver der foretaget mange forældrekøb. Det kan mærkes i København og Aarhus, men også i Odense og Aalborg bliver der foretaget en del forældrekøb. Et forældrekøb er i praksis en andel købt af forældrene (i forældrenes navn), som efterfølgende indgår en lejeaftale med deres barn. Det er således forældrene, der bliver andelshavere, mens andelslejligheden for barnet fungerer som en lejebolig.

To former for forældrekøb Der findes to former for forældrekøb: Klassiske forældrekøb i andelsforeninger, hvor foreningens vedtægter tillader forældrekøb og de såkaldte forældrefinansieringskøb, som foretages i foreninger, hvor vedtægterne ikke tillader for-

I foreninger, hvor vedtægterne ikke tillader udlejning vælger nogle forældre at finansiere deres børns andele med et ’forældrelån’, som kan betale for børnenes andel. I disse tilfælde bliver børnene selv andelshavere ved at låne købesummen af forældrene. Med denne ordning vælger mange at lave et såkaldt anfordringslån (også kaldet rentefrit familielån), således at barnet slipper for at betale både renter og afdrag på lånet. Har forældrene ikke andelens købesum er der også nogle, der vælger at belåne deres ejerbolig for herefter at videreudlåne beløbet til børnene.

Er forældrekøb en god idé? Nogle foreninger vælger at åbne op for forældrekøb, fordi at markedet for forældrekøb er ganske stort, og derfor er der flere potentielle købere til andelene. Nogle foreninger ønsker ikke at åbne op for forældrekøb, fordi at de frygter at barnet, som flytter ind ikke får det samme tilhørsforhold til foreningen, som en ’rigtig’ andelshaver. Med andre ord ønsker man i nogle foreninger ikke forældrekøb, da man vil undgå at have andelshavere, som ikke bor rigtigt i foreningen, og som resultat heraf ikke deltager i arbejdsdage, generalforsamlinger og lignende.

Der er dog ingen lovgivning, som regulerer forældrekøb i andelsboliger, og der eksisterer derfor ikke nogle former for forbud mod forældrekøb i andelsforeninger. Det er derfor kun foreningens vedtægter, der kan hindre eller muliggøre forældrekøb i andelsforeningen. I mange af de foreninger, hvor man tillader forældrekøb, vælger man at have en vedtægtsændring, der kun tillader udlejning til nærtstående familie. Herved undgår man at forældrekøbslejligheder kan anvendes til udlejning til andre end de, som er nævnt i vedtægterne. Ønsker man at åbne op for forældrekøb, så skal man huske at en vedtægtsændring altid skal godkendes på en generalforsamling.

Husleje og skatteregler ved forældrekøb

Ved et forældrekøb, hvor forældrene lejer boligen ud til deres børn skal man være opmærksom på de gældende skatteregler ved fastsættelse af husleje. Fastsættes huslejen for lavt kan forskellen mellem den egentlige boligafgift og barnets blive betragtet som en gave og blive beskattet. Omvendt kan der også være regler der træder i kraft, hvis huslejen er for høj.


36 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

S   alg af andelsboliger:

S   elvsalg bliver mere populært

I takt med at andelslejligheder er blevet mere eftertragtede er flere andelshavere også begyndt at spare penge i forbindelse med salg af andele. De kan med fordel spare salæret til en ejendomsmægler og vælger i stedet at sælge boligen selv. Årsagen skal findes i et andelsboligmarked i opsving, hvor priserne stiger og ventelisterne så småt er på vej tilbage.

 I

nogle andelsforeninger er efterspørgslen på andele efterhånden så stor, at ven telisterne er begyndt at vende tilbage og ejendomsmæglere bliver overflødige, fordi at køberne står i kø til at købe andelene inden de er sat til salg. Især i København er selvsalg blevet udbredt. Ifølge Boliga bliver hver femte andelsbolig på Nørrebro solgt som selvsalg, hvilket ifølge boligsiden kan betegnes som et boom i selvsalg.

Ventelisterne er på vej tilbage I nogle andelsforeninger er efterspørgslen på andele efterhånden så stor, at ventelisterne er begyndt at vende tilbage og ejendomsmæglere bliver overflødige, fordi køberne står i kø til at købe andelene. I 2007 inden andelsboligmarkedet blev liberaliseret stod et højt antal købere i kø på ventelister for at få lov til at købe en andelsbolig. Dette vendte hurtigt,

da der skete en voldsom prisudvikling på andelsboligmarkedet og finanskrisen indtrådte kort efter. I dag er ventelisterne igen begyndt at vende tilbage og andelsboligmarkedet rummer mindre plads for ejendomsmæglerne.

Selvsalg hitter Andelslejligheder er ofte nemme at sælge, hvis andelshaveren har nogle gode billeder af lejligheden. Samtidig bliver sociale medier anvendt til at dele annoncer for andelsboligerne, eller også bliver platforme som eksempelvis Facebook anvendt til at oprette deciderede salgsannoncer. Via netværk bliver annoncer og lejligheder delt, hvilket i populære andelsforeninger kan være tilstrækkeligt til at sælge en andelslejlighed. Flere ejendomsmæglere tilbyder derfor i dag, hvad man betegner som selvsalgspakker. I selvsalgspakkerne vælger boligejere selv,

hvilke ydelser de ønsker at betale for. I en selvsalgsannonce får andelshavere typisk mulighed for selv at skrive tekster og indhente relevante informationer om boligen. I nogle tilfælde kan annoncer til blot 500 kroner være tilstrækkeligt til, at en andelshaver kan sælge sin bolig.

Prisstigninger på andelsboligmarkedet Årsagen til at selvsalg er blevet populært kan også læses i de stigende priser på andelsboligmarkedet. Køberne er mere interesserede i boligerne end tidligere. Ifølge Real Kredit Danmarks statistikker for andelsboliger i Hovedstadsområdet er den gennemsnitlige købspris for en andelsbolig steget med fem procent over de seneste fem år. En ejerlejlighed er i samme periode steget med 18 procent.


37 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Facadedør

Vinduer og facade

Vinduer og facade

Tag og facade

Kronprinsesse Sofiesvej 23, Frederiksberg

Godthåbsvej 12, Frederiksberg

Uffesgade 8-10, København N

Toftegårds Allé 1, Valby

Tilbygning

Vinduer

Parkvej 56, Virum

Birkevej 3, Virum

Facadedør

Serviceaftale

Furesø Parkvej 19, Virum

Gentofte Vandtårn, Gentofte

Morten Føhns

Føhns Byg ApS

Tømrermester og Byggetekniker

Finsensvej 81 2000 Frederiksberg Telefon: 3140 3321 info@fohns-byg.dk

www.fohns-byg.dk


38 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Tilstandsrapporter og vedligeholdelsesplaner Som andelsbolighaver er du med til at forvalte en stor værdi. Har I sat de bedste til at værne om den? Arkhus tilbyder at udarbejde en vedligeholdelsesplan, så I ved, hvilke udgifter, der venter jer i de kommende år. I undgår ubehagelige overraskelser, og boligerne bliver lettere at sælge. Vi kommer gerne og fortæller om muligheder på jeres næste møde.

Overblik giver tryghed

AB Steenstrups Allé 9-11/Johnstrups Allé 9, 1924 Frederiksberg C – Renovering af facader og vinduer

Ejendommen Virumvej 100 og Kongestien 77, 2830 Virum Udarbejdelse af tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan.

Diakonissestiftelsen, 2000 Frederiksberg Renovering af eksisterende bygninger samt udarbejdelse af tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan over eksisterende bygninger.

Arkhus tilbyder byggeteknisk rådgivning inden for renovering af eksisterende ejendomme, bl.a. beboelsesejendomme, erhvervsejendomme, skoler og andre institutioner. Arkhus Bygningsrådgivning A/S lægger vægt på den personlige rådgivning, hvor kunden altid er i centrum. Det er vores opgave at sikre, at kundernes forventninger og ønsker indfries. Vi vil altid være bygherrens uvildige rådgiver.

Sjællandsgården, Sjællandsgade 30-34, 4100 Ringsted Udarbejdelse af tilstandsrapport og vedligeholdelsesplan

Bygningsrådgivning A/S Tlf. 88 82 63 36 - arkhus.dk


39 |

September 2014

|

7. ÅRGANG

|

NR. 3

|

læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Leverandørnøglen

Her kan du finde kompetente leverandører, der er klar til at hjælpe jeres forening med de opgaver, I må stå overfor. Leverandører, der er udvalgte og som samarbejder med Andelsportal.dk

am Byg & entreprise tomrer - snedker

Branche: Tømrer Område: Region Hovedstaden E-mail: mn@am-byg.dk Telefon: 2082 4752

Branche: Låsesmed Område: Sjælland Web: www.dereslaasesmed.dk E-mail: rene@dereslaasesmed.dk Telefon: 2620 1119

Branche: Murerfirma Område: Sjælland Web: www.gsbyg.dk E-mail: info@gsbyg.dk Telefon: 2818 9541

Branche: Tømrer Område: Midt- & Nordjylland Web: www.jysktomrerteam.dk E-mail: jysktomrerteam@gmail.com Telefon: 6080 9857

Branche: Totalentreprenør Område: Region Hovedstaden Web: www.trapeetz.net E-mail: jan@trapeetz.net Telefon: 2330 1214

nd

R

Branche: Tømrer Område: Århus Web: www.meyland-tomrer.dk E-mail: klausmeyland@hotmail.com Telefon: 6130 8263

gaard

e s t er rm

Branche: Tømrer Område: Region Hovedstaden Web: www.jblarsen.dk E-mail: jens@jblarsen.dk Telefon: 3131 3246

asm

u

Tømre

Branche: El-installatør Område: Region Hovedstaden Web: www.mht-electric.dk E-mail: mhtelectric@hotmail.dk Telefon: 3027 4940

us

B

Branche: Tømrer Område: Nordjylland E-mail: rasmusbundgaard2204@hotmail.com Telefon: 6127 1662

Branche: Tømrer Område: Sjælland Web: www.fejersen.dk E-mail: fejersen@fejersen.dk Telefon: 4675 3511

Branche: Tømrer Område: Århus Web: www.kaloe-toemrer.dk E-mail: martin@kaloe-toemrer.dk Telefon: 5082 5200

En løsning der gør hverdagen lettere... Let Administration er skabt for at hjælpe mindre foreningsbestyrelser. Enkelt, billigt - lige til at gå til. Du sidder i bestyrelsen for en forening. I er ikke mange – knap 20 boliger. Men du har som enhver anden travlt med alt muligt andet, og tiden er ikke lige til at banke på hos din søde nabo for at høre, hvorfor fællesudgifter eller vand- og varmeregninger stadig ikke er blevet betalt. Nej. Arbejdet med at sidde i en bestyrelse skal bare køre.

ION TRAT INIS lthed. M D e A LET blik. Enk ed. Over ngeligh ms Tilgæ +mo

0,12.50

muligt via mail at få rådgivning hos DATEA omkring den daglige administration.

- Et yderst smart og simpelt system – lige hvad vi har efterlyst, udtaler de første kunder allerede. Også let adgang for beboerne Let Administration giver også foreningen sin egen hjemmeside, hvor beboerne kan få de mest efterspurgte oplysninger. F.eks. de dokumenter man har brug for til at søge lån i sin bank. Ligesom det er muligt for bestyrelsen at orientere beboerne om diverse aktiviteter.

24/7 service Hent hjælp hos DATEA. Vi har udviklet en ny onlineløsning, så du døgnet rundt kan tjekke administrationen af jeres forening. - Her kan bestyrelsen online holde styr på alle foreningens dokumenter, håndtere huslejeopkrævning og bogføring, kvartal- og årsrapportering og der kan foretages elektronisk betaling af foreningens regninger. Det er også

Branche: Varmepumper Område: Jylland & Fyn Web: www.ve-teknik.dk E-mail: kr@ve-teknik.dk Telefon: 2830 0300

Her ses et lille udsnit af Driftsoversigten for en forening. Ønsker du mere information om Let Administration af mindre foreninger kan du kontakte Nicolai Christensen på telefon 45 26 05 83 eller nch@datea.dk.

Gør det let - Med Let Administration har vi bestræbt os på at gøre hverdagen let for den lille forening. Vi har skabt overblik, enkelthed og tilgængelighed i et og samme produkt. Og det synes vi er lykkes rigtig godt, slutter afd. direktør Anette Dyhl.

I DATEA leverer vi skræddersyede løsninger til andels- og ejerforeninger samt ejere af investeringsejendomme. Vi er kendte for at være professionelle, empatiske og værdiskabende, hvilket sikrer løsninger, der understøtter vore kunders forretning. Læs meget mere på datea.dk


ADMINISTRATION TILPASSET JERES FORENING

NEMMERE, HURTIGERE OG BILLIGERE! CUBUS Administration har indgået et samarbejde med UNIK Boligsalg, der er et mæglerselskab specialiseret i salg af andelsboliger. CUBUS Administration assisterer mægler og sikrer en nemmere, hurtigere og billigere sagsgang for alle.

Cubus Administration er en professionel administrator for andelsboligforeninger. Cubus Administration har tre advokater tilknyttet, som alle har stor erfaring med andelsboligforeninger. Samlet set har vi mere end 20 års erfaring med at administrere både større og mindre andelsboligforeninger. Ingen forening er hverken for stor eller for lille for Cubus Administration, og vi arbejder ud fra grundprincipperne om grundighed og professionalisme.

Foreningens andelshavere opnår, at få deres andelsbolig solgt via mægler for kun kr. 32.500,- inkl. moms, markedsføring, fotografering, salgsopstilling, håndtering af alle henvendelser, forhandlinger m.m. - og tilmed efter “solgt-eller-gratis”. Læs mere om tilbuddet og UNIK Boligsalg på unikboligsalg.dk eller kontakt din administrator hos CUBUS Administration på telefon 7026 9910 – så hjælper vi dig godt videre!

Som noget nyt kan vi nu også tilbyde hjemmesider tilpasset jeres forening.

Cubus Administration | Dronningens Tværgade 30 | Postboks 9060 | 1022 København K | www.cubusadministration.dk | Telefon.: 33 23 10 10

Profile for AB Gruppen A/S Andelsportal.dk & Ejerportal.dk

Andelsbolig Nyt september 2014  

Andelsbolig Nyt er et trykt blad, der sendes ud til cirka 3600 andelsboligforeninger over hele landet. I dette nummer af Andelsbolig Nyt kan...

Andelsbolig Nyt september 2014  

Andelsbolig Nyt er et trykt blad, der sendes ud til cirka 3600 andelsboligforeninger over hele landet. I dette nummer af Andelsbolig Nyt kan...

Profile for jokro

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded