Page 1

Andelsbolig Nyt KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

NYHED:

TEMA:

Skybrud årsag til skimmelsvamp

Tag Andelsportal med på mødet

SE SIDE

2

SE SIDE

4-5

Forøget omsætning af andelsboliger i 2012 Trods økonomisk krise og finansielle uroligheder på andelsboligmarkedet er der lyspunkter at spore, hvilket kan medføre en stigning i salget af andelsboliger i 2012. Ekspert forudser et positivt salg og en stabilisering af markedet efter nytår. I marts skrev Andelsbolig Nyt, at flere andelsboligforeninger i 2011 var i fare for at komme i så økonomisk uføre, at de til sidst måtte opgive og dreje nøglen om. Scenariet blev en realitet for nogle foreninger, og trods en fortsat uro og usikkerhed omkring andelsboligmarkedet er der positive tegn at spore, som i modsætning til 2011 vil præge markedet positivt i 2012. - Vi har en forvisning om, at der i 2012 kommer mere gang i salget af andelsboliger, og at markedet vil stabilisere sig. Samti-

dig vil boligerne formentlig have en lavere liggetid, end tilfældet er nu. Der vil altså ske en stille og rolig stigning i omsætningen af andelsboliger, siger boligforeningschef hos Arbejdernes Landsbank, Jens Damgård Nielsen, og tilføjer, at Arbejdernes Landsbank allerede nu kan se en stigning i omsætningen af andelsboliger, og at det mere end 90 år gamle pengeinstitut på nuværende tidspunkt finansierer en del køb af andelsboliger.

2012 vil afspejle de gode år Trods den positive udmelding vil der fortsat være, godt nok få, foreninger, som har en ustabil økonomi i 2012, men i disse tilfælde håber Jens Damgård Nielsen, at andelshaverne i disse foreninger kommer til en erkendelse af, at det er vigtigere at være glad for at bo i sin bolig frem for at spekulere på, om man tjener eller taber på sit an-

delsbevis. Omvendt forholder det sig i andelsboligforeninger med en sund økonomi.

05-07-tilstande

Jens Damgård Nielsen slår dog fast, at andelsboligmarkedet naturligvis også vil blive præget af de psykologiske faktorer og renteudviklingen.

- Foreninger med en veldreven økonomi vil opleve 2012 som et år, der ikke afspejler sig meget fra de positive år i 2005, 2006 og 2007. Her er der styr på økonomien, og man formår at vedligeholde ejendommene. Disse foreninger lever et stille og roligt liv.

Administration 1. halve år Gratis Administration er: - tilpasset den enkelte forening - med baggrund i menneskelig forståelse - med udgangspunkt i økonomisk forståelse Revision af foreningsregnskaber Optimering af lån i ejendommen Vi sender gerne et tilbud til dig Tlf. 4615 3000

E

mail: low@inteq.dk

Q

INTE

jendoms administration

web: www.inteq.dk

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk


KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

Nyheder

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk

Skybrud årsag til skimmelsvamp Efter sommerens skybrud i især hovedstadsområdet er der stor risiko for, at de berørte ejendomme kan blive ramt af skimmelsvamp. Men også beboernes helbred kan komme i fare. Den 2. juli blev København og omegn ramt af et heftigt regnskyl, der forårsagede vand i kældre og ejendomme. Møbler og papkasser flød i gigantiske vandmasser, hvilket medførte store skader. Et af de største problemer i forbindelse med skybruddet var risikoen for skimmelsvamp, og her tre måneder efter er der fortsat risiko for, at boligejere vil støde på skimmelsvampen.

Ekstrem høj risiko - Der er ekstrem høj risiko for skimmelsvamp, idet kældrene

2

typisk indeholder organiske materialer i form af tapet og parketgulve og lignende. Her gror skimmelsvampen rigtig godt. Den kan sætte sig i rigtig mange ejendomme, fordi skybruddet ramte hovedstadsområdet, der er et tæt befolket område, siger afdelingschef for Skimmelsaneringsfirmaet KEH Skimmelrens A/S, Mads Ballegaard. Skimmelsvamp er ikke kun skadeligt for de berørte kældre og ejendomme. Beboerne kan blive ramt af sygdom med risiko for at få et svækket helbred.

3 RÅD TIL AT UNDGÅ SKIMMELSVAMP: 1

Behandl ejendommen, som den er tiltænkt. Anvend for eksempel ikke kælderrum til beboelse, hvis de ikke er tiltænkt det.

2

Sørg for, at tagrender og kloakker virker efter hensigten og er i en forsvarlig stand.

3

Sørg for den rigtige ventilation, så fugten kan komme ud. Især ældre bygninger skal være opmærksomme på, at ventilationen er i orden, hvilket også kan sænke varmeregningen.

Redaktionen

Det er det værste scenarie, og typisk er symptomerne forkølelse, hovedpine og en ændring i ens såkaldte sygdomshistorik. Det er blandt andet kloakvandet, der kan medføre en bakterieflora i ejendommene og derved være sundhedsfarligt.

Michael Müller (ansv.) Andelsbolig Nyt udgives af AB Gruppen A/S Kristen Bernikows Gade 4 1105 København K. Telefon: 77 33 40 00 E-mail: info@abgruppen.dk Oplag: 3600 ekspl.

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk


KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

Nyheder

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk men det ser andelsboligforeningernes organisation, ABF, ikke som løsningen. - Vi tror ikke, at løn vil gøre forskellen, så vi foreslår i stedet mere åbenhed og oplysning fra bestyrelsen, siger Jan Hansen, der er direktør i ABF – Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Gang i debatten

Mere åbenhed i bestyrelsen Mange danske andelsboligforeninger har svært ved at finde bestyrelsesmedlemmer, men hos ABF mener man ikke, at løn til bestyrelsesmedlemmerne er løsningen.

har oplevet problemet. Et eller flere bestyrelsesmedlemmer ønsker at træde ud af bestyrelsen, og der er ikke nogen, der har lyst til at afløse dem. Dermed står foreningen i en vanskelig situation.

De fleste andelsboligforeninger

I alt findes der ifølge Danmarks

Statistik mere end 200.000 andelsboliger i Danmark, så der skal mange bestyrelsesmedlemmer til for at drive de mange andelsboligforeninger. I flere foreninger vælger man at betale et symbolsk beløb til bestyrelsesmedlemmerne, som dermed får løn for deres bestyrelsesarbejde,

På Andelsportal.dks debatforum skriver flere bestyrelsesmedlemmer fra forskellige andelsboligforeninger, at de får penge for deres arbejde, og i en enkelt forening vælger de endda at holde det skjult for resten af foreningen, hvilket strider helt imod ABFs holdning. - Det handler om, at bestyrelserne skal være bedre til at orientere beboerne om deres arbejde, så alle i foreningen får en større indsigt i, hvad bestyrelsesarbejdet egentlig går ud på, siger Jan Hansen til Andelsbolig Nyt.

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk

3


KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

Tema: Udnyt mulighederne på Andelsportal.dk

Tag Andelsportal.dk med De fleste bestyrelser i de danske andelsboligforeninger kender allerede til Andelsportal.dk, men på disse to sider kan du som bestyrelsesmedlem blive meget klogere på, hvilke fordele du får på hjemmesiden, og hvorfor I bør have Andelsportal.dk med på bestyrelsesmødet

De fleste bestyrelsesmedlemmer har travlt. Dels med arbejdet i andelsboligforeningen, men også med private pligter og deres daglige job. Derfor har mange andelsboligforeninger svært ved at finde nye bestyrelsesmedlemmer, når der er nogle huller, der skal

udfyldes, da de færreste andelshavere føler, at de har den tid, der skal til. Bestyrelsen kan dog få hjælp til mange opgaver gennem Andelsportal.dk, og ved at udnytte alle de gratis muligheder, der er på hjemmesiden, har hvert bestyrelsesmedlem hurtigt skåret

et par timer af deres månedlige bestyrelsesindsats. - Vi indhentede tilbud på en vedligeholdelsesplan gennem Andelsportal.dk, og det fungerede fint. Vi fik ret hurtigt den første henvendelse, og efter en uge havde vi valgt en af de tre leverandører, fortæller Ole Lundby Jensen, der sidder i bestyrelsen i en andelsboligforening på Frederiksberg.

Valgte den dyreste Ole Lundby Jensen og hans bestyrelseskollega fik kontakt til tre leverandører gennem Andelsportal.dk, og de valgte at hive to af dem ind til møde.

>>Vi har tænkt os at bruge Andelsportal.dk igen, når vi har en opgave i en størrelsesorden, hvor vi ikke trækker på vores faste håndværkere<<

- Derefter undersøgte vi deres baggrund og erfaring, og vi endte faktisk med at vælge det dyreste af de tre tilbud, da det virkede mest kompetent. Men det gik fint, og vi har tænkt os at bruge Andelsportal.dk igen, når vi har en opgave i en størrelsesorden, hvor vi ikke trækker på vores faste håndværkere, tilføjer Ole Lundby Jensen. At indhente tilbud fra håndværkere er kun en af de mange muligheder, som andelsbestyrelser har på Andelsportal.dk. Der ligger et løst A4-ark i dette Andelsbolig Nyt, som er beregnet til at tage med på bestyrelsesmødet. På løsbladet fremgår det tydeligt, hvordan I som bestyrelse udnytter de forskellige muligheder på Andelsportal. dk, som er omtalt på disse to sider.

Indhent tilbud

Gratis rådgivning

Nemt - Indhent dit tilbud online Hurtigt - Bliv kontaktet inden 3 dage Gratis - og 100% uforpligtende

På Andelsportal.dk kan I også finde vores rådgivningspanel, som ganske gratis sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

Når I har brug for en håndværker eller byggerådgiver i foreningen, kan I let indhente tre tilbud med vores opgaveservice.

Vi har følgende eksperter siddende i panelet:

Bank - Forsikringsselskab - Administrator Advokat - Valuar - Ingeniør - Arkitekt

I sender opgaven ind via Andelsportal.dk, og så finder vi op til tre firmaer, der kan løse den for jer. De vil så kontakte jer med henblik på at afgive tilbud på opgaven.

Find leverandør

Gratis økonomitjek

Hvis I har brug for at finde frem til en specifik leverandør, kan I bruge leverandørsøgningen på Andelsportal.dk.

I samarbejde med Nordea tilbyder Andelsportal.dk alle andelsbestyrelser i København og omegn en gratis gennemgang af foreningens økonomi.

På den måde kan I finde frem til alt fra en gulvmand til en administrator, og I får kontaktoplysningerne med i søgeresultatet, så I kan kontakte dem med det samme.

4

Det indebærer en snak om de muligheder, der kan ligge i at omlægge lån, og gennemgangen kan for eksempel ende ud i et løsningsforslag, der giver foreningen mulighed for at få en lavere ydelse.

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk


KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

Tema: Udnyt mulighederne på Andelsportal.dk

på bestyrelsesmødet Facebook – Os der bor i andelsbolig På Facebook.com har Andelsportal.dk oprettet siden ’Os der bor i andelsbolig’. Siden er lavet til andelshavere, der vil holde sig opdateret på andelsboligmarkedet og indgå i debatter med andre andelshavere. Klik ind på Facebook.com, find siden ’Os der bor i andelsbolig’ og tryk ’Synes godt om’.

Deltag i debatten I vores debatforum på Andelsportal.dk diskuterer andelshavere og bestyrelsesmedlemmer fra andelsboligforeninger forskellige problemstillinger på andelsboligmarkedet. Start en relevant diskussion derinde eller deltag i de debatemner, der allerede bliver diskuteret på Andelsportal.dks debatforum.

Andre muligheder på Andelsportal.dk Hold dig opdateret på nyheder om boligmarkedet i vores nyhedsfeed. Klik på fanen ’Nyheder’ på Andelsportal.dk Find love, regler og anden information om andelsboligmarkedet på Andelsportal.dk. Gratis isoleringstjek af jeres ejendom. I samarbejde med Papiruld Danmark tilbyder Andelsportal.dk alle danske andelsboligforeninger en gratis gennemgang af ejendommen med fokus på isoleringen. Bestil et gratis isoleringstjek ved at sende en e-mail til dbr@papiruld.dk. Fortæl os, når I skifter formand. Dermed kan vi sende Andelsbolig Nyt til den rigtige adresse. Skriv en e-mail med den nuværendes og tidligere formands navn og adresse til formand@abgruppen.dk.

I øvrigt… Kan I altid komme ind og besøge os til en snak om andelsboligmarkedet. Der er altid varm kaffe på kanden, og vi har altid tid til en snak.

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk

5


KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

Fokusemne: Sikkerhed i ejendommen

Låsesystemer og videoovervågning til ejendomme

For bedst muligt at sikre sin andelsejendom mod ubudne gæster er det vigtigt med effektive låsesystemer og videokameraer, der er med til at sikre ejendommen.

de mange muligheder af sikkerhedssystemer for at undgå ubudne gæster. Døre skal sikres, porte, vinduer, opgange og cykelkældre. Men i mange tilfælde vil en sikkerhed af ejendommen være en god investering.

overvågning, porttelefoni, sikkerhedsdøre og låsesystemer. Og netop låsesystemer er en af de vigtigere installationer i ejendommen, hvis man vil sikre sig bedst muligt.

Der er mange steder at sikre i en ejendom, og ofte kan det være et større projekt at installere

Der er mange muligheder for at sikre ejendommen. Blandt andet med dørtelefoner, video-

Muligt at kopibeskytte Låsesystemet er blandt andet godt til at holde styr på nøg-

lerne, fordi det er muligt at kopibeskytte nøglerne, så det sikres, at nøglerne ikke kopieres af hvem som helst. I den forbindelse behøver man ikke at have flere nøgletyper. Faktisk har mange låsesystemer kun en enkelt nøgletype. Låsesmeden skal blot kende koden for nemt at kunne servicere låsene og levere flere nøgler med posten. En anden central installation i bygningen er videoovervågning, der begynder at vinde mere og mere frem i de forskellige ejendomme. Det skyldes dels en ny lovgivning men også faldende priser, mens at kvaliteten er steget med blandt andet et digitalt udstyr. Det kan ofte være en god idé at få professionel rådgivning om, hvor i ejendommen det er klogt at installere overvågningskameraerne. Om det for eksempel skal være i opgangen, cykelkælderen eller gården, og hvor de præcis skal hænge de forskellige steder.

Porttelefoni Hos Mejlshede Gruppen A/S er vi specialister i porttelefoner og anden elektronisk aflåsning. Vi kan reparere din eksisterende installation eller installere en helt ny porttelefon. Vi servicerer de fleste mærker, og sælger bl.a. Siemens, Videx og Siedle.

w w w.me jlshede .dk 35 39 39 39 Nørrebro ∂ østerbro  Valby

6

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk


KØBENHAVN | NOVEMBER 2011 | 4 . ÅRGANG | NR. 6

Fokusemne: Renovering af trappeopgange ridser eller grimme aftegninger på væggene, og det kan nemt forskønnes med en god gang maling.

Få et genfødt gulv Væggene kan også have brug for et besøg fra en murer, som let kan pudse vægge og eventuelt trappe op, så det igen ser ud som nyt. En anden renovering, der kan være fordelagtig, er gulvet. Uanset hvilken gulvbelægning jeres opgang har, så bliver det slidt med alderen. Det kan ses, og derfor er det af stor kosmetisk værdi at renovere for eksempel et ødelagt linoleumsgulv i opgangen.

Giv opgangene nyt liv Hvis jeres forenings trappeopgange ser lidt for slidte ud, så er der håb forude uden, at det kommer til at koste jer en formue.

trappeopgang løbende, så den ikke fremstår slidt og gammel. – både over for de nuværende beboere og eventuelt kommende andelshavere.

Det er en god idé at renovere en

En af de ting, der kan gøres i en

trappeopgang, er at male. Beboere og gæster kommer nemt til at ridse malingen på vægge og gelænder, og derfor er det ofte en god idé at få en maler ud jævnligt. Specielt ved til- og fraflytninger kommer der nemt

Alle disse renoveringer er med til at give et smukkere udtryk. Jeres trappeopgang bliver ganske enkelt mere behagelig at opholde sig i, og gæster vil føle sig bedre tilpas i en smuk og gennemrenoveret trappeopgang. Der skal ikke meget til for at give opgangen et facelift.

Læs flere nyheder på Andelsportal.dk

7


Foto: All Over Press

Ekstrakanaler giver jer endnu mere valgfrihed Drømmen om mere valgfrihed, hvor vi selv vælger vores egne tv-kanaler, har længe hersket – både politisk og på brugerniveau. Med Ekstrakanaler får I og jeres brugere endnu mere fleksibilitet og endnu flere valgmuligheder hvor alle husstande individuelt kan supplere deres tv-pakke med enkeltkanaler og vælge mellem mere end 70 kanaler, der købes oven i husstandens tv-pakke fra YouSee. Ekstrakanaler er delt i fire prisklasser: 10, 20, 30 og 40 kr. pr. kanal. Hvis man ønsker Ekstrakanaler, skal man minimum købe fire kanaler.

De valgte Ekstrakanaler koster 90 kr. pr. måned

Besøg yousee.dk/ekstrakanaler og læs mere om jeres muligheder med Ekstrakanaler. Du er naturligvis også velkommen til at ringe til YouSee Salgsafdeling på 80 60 50 00.

Eksempel på sammensætning af Ekstrakanaler

Ekstrakanaler kræver en tv-aftale med YouSee og kan tilkøbes fra Grundpakken.

Andelsbolig Nyt 2011 November  

Andelsbolig Nyt bliver sendt ud til cirka 3500 formænd i de danske andelsboligforeninger

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you