Page 1

Werkmap Redesign Joke Elbers C1A


Inhoudsopgave - Personal DNA. Blz. - 100 vragen, 10 antwoorden. Blz. - Lezing Guido Crolla. Blz. - Lezing Brand Design. Blz. - Black Boxes. Blz. - Moodboard. Blz. - Analyse mensenmerk. Blz. - Analyse merk ik. Blz. - Analyse dutch design. Blz. - Les: merken. Blz. - Les: kleur en typografie. Blz. - Merken in één dag. Blz. - Closure fotografie. Blz. - Mindmap kleur. Blz. - Ontwerperscase. Blz. - Logline, premis en mantra Blz. - Centraal Museum Utrecht Blz. - Maak een spread na Blz. - Schetsen logo Blz. - Huisstijl Blz. - Link naar blog Blz.

2

3,4,5 6,7,8,9 9 9 10 10 11,12 13,14 14,15 15 16 17 18 18 19 20 20 21,22,23 24,25,26,27,28,29 30,31 32

3


4

5


100 vragen, 10 antwoorden

6

100 vragen: 1. Hoe heet je? 2. Hoe oud ben je? 3. Waar woon je? 4. Wat is je voor opleiding? 5. Woon je nog bij je ouders? 6. Wat zijn je hobbies? 7. Doe je aan sport? 8. Heb je een relatie? 9. Waarom heb je gekozen voor deze opleiding? 10. Zit je op twitter? 11. Zit je op hyves? 12. Zit je op facebook? 13. Wat is je karakter? 14. Heb je een baan? 15. Hoeveel uur besteed je aan hobbies? 16. Hoeveel uur besteed je aan sport? 17. Hoeveel uur besteed je aan werk? 18. Wat is je favoriete film? 19. Wat is je favoriete boek? 20. Heb je huisdieren? 21. Heb je broers of zussen? 22. Hoe ziet je kamer eruit? 23. Moet je veel in het huishouden doen? 24. Wat is je lievelings kleur? 25. Wat is je lievelings dier? 26. Wat is je lievelings eten? 27. Wat is je lievelings drinken? 28. Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken? 29. Heb je ziektes? 30. Hoelang ben je met je uiterlijk bezig? 31. Welke kleur is je haar? 32. Welke kleur zijn je ogen? 33. Ben je sociaal? 34. Heb je veel vrienden? 35. Waar ga je uit? 36. Wat drink je op zo’n avond? 37. Rook je? 38. Wat is je lievelingsserie? 39. Van welke muziek houd je? 40. Welke film vind je erg slecht? 41. Welke muziek haat je het meest? 42. Wat is het ergste dat je in je leven hebt meegemaakt? 43. Wat is het leukste? 44. Ben je emotioneel? 45. Ben je optimistisch? 46. Ben je onzeker? 47. Hoe denk je dat je door andere mensen gezien wordt? 48. Ben je beleefd?

49. Hoe is de relatie met je ouders? 50. Heb je een goed concentratievermogen? 51. Ben je goed in plannen? 52. Doe je alles op het laatste moment? 53. Kun je goed alleen zijn? 54. Ben je zelfstandig? 55. Ben je verantwoordelijk? 56. Houd je je aan je woord? 57. Ben je netjes? 58. Ben je creatief? 59. Hoe zie je jezelf over 10 jaar? 60. Ben je een twijfelaar? 61. Ben je gelukkig? 62. Beoordeel je mensen vaak op uiterlijk? 63. Ben je bazig? 64. Wat is je grootste angst? 65. Ben je bang voor spinnen? 66. Wil je altijd gelijk hebben? 67. Ben je expressief? 68. Wat gaat je echt aan het hart? 69. Ben je vaak eenzaam? 70. Heb je het druk? 71. Spreek je 5 kwartier in een uur? 72. Gaan mensen graag met je om? 73. Ben je een avond of ochtendmens? 74. Heb je veel ongeluk in je leven? 75. Heb je veel geluk in je leven? 76. Word je snel boos? 77. Houd je meer van zomer of winter? 78. Ben je bang voor wat andere mensen over je zullen denken? 79. Huil je snel? 80. Lach je veel? 81. Wat is je levensmotto? 82. Ben je bang in het donker? 83. Kun je je hoofd leegmaken? 84. Heb je spijt van dingen die je gedaan hebt? 85. Ben je een buitenmens? 86. Ben je goed met technologie? 87. Ben je een perfectionist? 88. Heb je eigenschappen die botsen met elkaar? 89. Ben je een roddelaar? 90. Wat is je favoriete voorwerp? 91. Wat is een rare gewoonte die je hebt? 92. Zonder wat kun je absoluut niet slapen? 93. Waar baal je van? 94. Wat is je droombaan? 95. Wat is je droom? 96. Schrik je mensen die je liefhebt af? 97. Ben je bang mensen te verliezen?

7


98. Wat was je leukste middelbare schooljaar? 99. Wat was je rotste jaar? 100. Zonder welke media kun je niet?

10 antwoorden: 39. Van welke muziek houd je? Veel mensen verwachten het niet van mij maar ik ben gek op Arrow Classic Rock en andere oude muziek, met name The Beatles, Billy Joel en Guns N’ Roses. Maar ik luister ook graag naar indierock. 42. Wat is het ergste dat je in je leven hebt meegemaakt? Toen mijn vader zijn herseninfarct kreeg, ik was toen 8 jaar en zag het natuurlijk helemaal niet aankomen, uiteindelijk heeft dit me wel op positieve manier beïnvloedt. Ik ben hierdoor onder andere zelfstandiger geworden. 44. Ben je emotioneel? Ja ik ben vaak wel emotioneel, ik kan om heel veel dingen huilen. Zeker ook om programma’s op de televisie. 50. Heb je een goed concentratievermogen? Nee ik ben heel erg snel afgeleid, dit zorgt er ook voor dat ik in gesprekken vaak van het ene naar het andere onderwerp overspring zonder enige reden hiervoor. 51. Ben je goed in plannen? Nee echt heel slecht, vaak probeer ik wel, zo half, ongeveer een planning te maken maar uiteindelijk heb ik heel veel moeite me daar aan te houden. 64. Wat is je grootste angst? Mijn grootste angst is dat ik eenzaam en alleen achterblijf. Dit lijkt me echt verschrikkelijk omdat ik het liefst altijd andere mensen om me heen heb. Ik ben een echt mensenmens. 71. Spreek je 5 kwartier in een uur? Volgens anderen wel ja, ik praat namelijk graag heel veel en volgens anderen ook heel snel. Eigenlijk heb ik gewoon altijd wel wat te vertellen en zeg ik over het algemeen meteen wat er in me opkomt. 83. Kun je je hoofd leegmaken? Nee ik denk dat ik het al wel 100 keer geprobeerd heb maar het wil maar niet lukken. Ik blijf maar aan vanalles denken of ik denk continu: Is het al leeg? Denk ik nu nergens aan?

8

88. Heb je eigenschappen die botsen met elkaar? Ja zo ben ik heel chaotisch en maak ik heel veel rommel, maar tegelijk ben ik ook heel perfectionistisch en wil ik alles graag netjes hebben. Zo is mijn kamer dus ongeveer een week een puinzooi en wordt het dan weer helemaal opgeruimd. Als ik dan eenmaal bezig ben moet alles ook perfect schoon (stofzuigen, afstoffen, bed verschonen, dweilen enz.). Een dag later

ligt het weer helemaal vol. 91. Wat is een rare gewoonte die je hebt? Ik heb de neiging om met mijn wijsvinger woorden op oppervlakken te schrijven als ik in gedachten ben, vaak zijn dit random woorden die in me op komen. Als ik er dan achter kom dat ik dat aan het doen ben veeg ik het woord uit alsof niemand het dan gezien heeft.

Lezing Guido Crolla De eerste dag school op de HAN ICA begon gelijk met een lezing. Toen we het auditorium binnenkwamen was het al gelijk anders dan verwacht, nog groter en ook was het veel minder wit (wat ik wel had verwacht). Toen de lezing begon merkte ik gelijk dat ook dit anders was dan verwacht, in plaats van een langdurige informatiestroom begon Guido Crolla te vertellen over social media. Hij liet zien dat hij twitter gebruikte en dat hij een website had, ook vertelde hij over zijn hobby’s. Verder kwam ik via de lezing te weten dat er veel meer te bereiken is met twitter en bijvoorbeeld een blog dan ik had gedacht. Het voorbeeld dat hierbij aan bod kwam was dat van Vera Camilla, een meisje dat via haar blog, filmpjes en twitter dagelijks 10.000 lezers van haar blog heeft. Op haar blog geeft zij reviews en tips over beautyproducten. Uiteindelijk ben ik door deze lezing gaan beseffen dat er nog veel meer met media te bereiken valt dan ik dacht en dat het belangrijk is om een groep volgers te werven via verschillende media. Zo kun je via bijvoorbeeld twitter mensen naar je blog trekken.

Lezing Brand Design Dinsdag 6 september begon onze dag met een lezing over het boek Brand Design, wat ik daar van vond lees je hier: De lezing over het boek Brand Design werd gegeven door Ruud Boer, de schrijver van het boek en tevens de directeur van de Bataafse Teeken Maatschappij. De lezing werd verduidelijkt met een powerpoint dit zorgde ervoor dat het gemakkelijker te volgen was. Wat ook mooi was was dat de powerpoint goed bij het boek paste qua stijl, dezelfde kleuren werden gebruikt. Wat wel jammer was, was dat de lezing heel erg op het boek leek, voor mijn gevoel werd er weinig nieuws toegevoegd. Je ging op een paar dingen wel iets dieper in maar over het algemeen merkte ik snel dat het veel herhaling was. Het is wel beter aangekomen en ik snap er nu wel meer van, vooral merkinnerlijk en merkuiterlijk werden goed uitgelegd. Wat ook heel fijn was, was dat de Hema als voorbeeld gebruikt werd. Hierdoor kreeg je er een beeld bij. Dit was dus een aardig goede lezing, er had iets meer vernieuwing in gemogen maar het was zeker leerzaam.

9


Black Boxes

Analyse mensenmerk Kan een mens een merk zijn? Ja dat kan. En kun je daar dan een analyse van maken? Ja ook dat is mogelijk, dat zie je hieronder.

Harry Piekema (23 mei 1959) is een Nederlands acteur, televisiepresentator, toneelspeler en regisseur. Hij is sinds 2006 vooral bekend als de supermarktmanager in de reclamespotjes van de Nederlandse supermarkt Albert Heij

Moodboard

Mentale merkidentiteit. Trigger, vertrouwd, grappig, verkoper, boegbeeld voor de doelgroep, doodgewone man. Merkvisie: De producten van de AH aanbevelen. Merkmissie: Acties, leuke reclames. Merkwaarden: Hij ziet er uit als een doodgewone man. Maar hij heeft wel een goede uitstraling. Merkpersoonlijkheid: Grappige, sociale man. Staat voor de doelgroep. Merkbelofte: Fijn boodschappen doen bij de AH.

10

Merk-kernconcept: Vertrouwd

11


Analyse merk ik Visuele merkidentiteit: Normaal, vertrouwd, vrolijk, blauwe kleur, net gekleed, sterke gezichtsuitdrukking, een klein beetje klunzig. Zien: Opvallend aan Harry Piekema is zijn lach, gezichtsuitdrukking en zijn totale houding. Voelen: Het kaartje van de AH met naam en: ‘’Kan ik u helpen?’ Horen: Zijn stem is erg herkenbaar. Iedereen herkent zijn stem van de reclames. Proeven: N.v.t Ruiken: N.v.t Taal: Harry Piekema spreekt Nederlands, maar op een manier waardoor hij erg betrouwbaar overkomt. Iconen: Het icoon van de AH is Harry Piekema zelf. Merkgedrag: A: Producten en diensten: Winkels waarin de producten verkocht worden, een eigen AH huismerk en een website.

Mentale merkidentiteit: Mijn merk is betrouwbaar de klanten kunnen er op rekenen, ook is het sociaal het zal veel communiceren met de buitenwereld. Het is eerlijk en toont respect voor mens en dier. Het merk is ook vrouwelijk en kleurrijk. Merkvisie: Het belangrijkste is om de doelgroep goed te bereiken en te zorgen dat die zich thuisvoelen bij het merk. Merkmissie: Om dit te bereiken moet er goed uitgezocht worden hoe de doelgroep tegenover het merk staat en of ze zich geroepen door het merkt voelen. Merkwaarden: Vrolijke kleuren, veel aandacht voor omgeving en communicatie. Merkpersoonlijkheid: Vrouwen tussen 15 en 30, mens- en dierlievend, sociaal en vrolijk. Met een optimistische kijk op het leven. Merkbelofte: Onze doelgroep zal zich gauw thuisvoelen bij het merk. Merkkernconcept: Sociaal Visuele merkidentiteit: Kleurrijk, niet kinderlijk, sierlijk, vrouwelijk, betrouwbaar, egaal. Zien: Kleur, sierlijk lettertype, vrouwelijk.

B: Externe communicatie: Folders, billboards, AH-logo op elke vestiging, reclames op tv en radio.

Voelen: Tijdschrift.

C: Interne communicatie: Winkelbediendes, vakkenvullers, managers etc. opleiden / leren van het vak. Klantvriendelijkheid en behulpzaamheid.

Horen: N.v.t

D: Onderneming: Supermarktconcern.

12

Proeven: N.v.t Ruiken: N.v.t Taal: Taal die past bij de leeftijd van de doelgroep, niet te kinderlijk, niet te deskundig.

13


Iconen: Mijn merk moet sterk overeenkomen met mijn persoonlijkheid.

Zien: Kleur, ontwerp ( bandjes en toevoegingen).

Merkgedrag: A: Producten en diensten: Tijdschrift, blog, twitter.

Voelen: Egaal, zacht, stevig. Horen: N.v.t

B: Externe communicatie: Tijdschrift. C: Interne communicatie: Personeel een lezing geven met een moodboard en laten doordringen wat het gevoel bij dit magazine is. D: Onderneming: Website en tijdschrift.

Analyse Dutch Design Mentale merkidentiteit: Innovatief, sexy, stijlvol, trendzettend, origineel, betaalbaar. Merkvisie: Internationale groei, voor elke vrouw een goedpassende en stijlvolle lingerie. Merkmissie: Uitdagende ontwerpen, reclame via mode shows. Merkwaarden: Uitdagende ontwerpen, origineel. Merkpersoonlijkheid: Vrouwen tussen 20 en 40, sexy, sterke per soonlijkheid, extravert.

Merkbelofte: Iedere vrouw kan zich mooi en sexy voelen in onze lingerie. Merkkernconcept: Innovatief

Visuele merkidentiteit: Kleurrijk, sterk kleurcontrast, sexy, uitdagend, egaal / eenvoudig ontwerp, vernieuwend, extravagant.

14

Proeven: N.v.tRuiken: N.v.t Taal: Uitdagend Iconen: Marlies Dekkers zelf is een uitgesproken persoonlijkheid. Merkgedrag: A: Producten en diensten: Winkels waarin ze haar producten verkoopt, haar eigen webshop. B: Externe communicatie: Billboards, tijdschriften, bikevertising, modeshows C: Interne communicatie: Personeel inlichten over pasvormen van vrouwen. Klantvriendelijkheid. Welke bh voor welke vrouw. Hoe mannen zich ook confortabel laten voelen in winkel. D: Onderneming: Lingerieverkoop

Les: merken Ik begin met de aantekeningen. Belangrijk is om te bepalen bij welke categorie je merk ik hoort, daarbij is het ook belangrijk om de woorden KISS (Keep It Simpel, Stupid) en less is more in gedachten te houden. Als je te veel details toevoegd wordt het alleen onduidelijker. Bij design is het belangrijk om te denken aan je doelgroep, ook heeft het te maken met research en proces. Hierbij moet je rekening houden met costumer satisfaction en company profitability. Een logo is de trigger als je een logo ontwerpt ga je bezig met: lijn, contour, kleur, vorm, textuur en materiaal. Het merk zit in de hoofden en harten van mensen, het is een netwerk van associaties.

15


Merken in één dag. Belangrijk voor een sterk merk is: je onderscheiden van andere merken dit dmv: herkenning (plaats in geheugen veroveren), keuzegedrag (voorkeur creëren), merkenbinding (relaties opbouwen), line extensies (nieuwe producten lanceren op basis van bekendheid merk en merkgevoel). Een sterk merk is dus: consistent, manifesteert zich, onderscheidend. Nu mijn mening over deze les: Deze les heeft een goede bijdrage voor het ontwikkelen van het merk ik, hoewel ik nu achteraf merk dat ik sommige begrippen toch wel lastig vind en ze moet opzoeken of niet meer begrijp. De volgende keer zal ik dus beter moeten opletten dat ik alles nog goed kan volgen. Wat erg belangrijk voor mij is uit deze les is KISS / less is more, aangezien ik zelf altijd de neiging heb om te veel toe te voegen.

Les: kleur en typografie In deze les hebben we veel geleerd over kleuren en typografie. Kleuren: Bij kleuren hebben we het gehad over de kleurencirkel van Johannes Itten en over primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Ook zijn er verschillende contrasten aan bod gekomen zoals het warm – koud contrast en het licht – donker contrast. Dit gedeelte van de les was voor mij grotendeels al bekend aangezien ik examenvak tekenen heb gedaan. Daarbij hadden we al veel geleerd over kleur. Typografie: Dit gedeelte van de les was daarentegen bijna helemaal nieuw voor mij. Ik had al wel geëxperimenteerd met lettertypes en ook al wel eens lettertypes gedownload, maar uiteraard was er nog veel meer te weten. Zo moet een typograaf op veel verschillende dingen letten zoals de doelgroep, gebruik van kapitalen en onderkast, de letterspatiëring en dan heb je het nog niet eens over alle verschillende soorten lettertypes die je sans serif (zonder haakjes aan de uiteinden) en met serif kunt hebben. Dan heb je nog de keuze voor vet, cursief, vet cursief, onderstreept enz. Ook is de goede grootte bepalen natuurlijk van belang. Een lettertype is eveneens erg duur, er zit veel tijd in om 26 letters in alle stijlen te ontwerpen. Ik vond dit een informatieve les die me met name veel geleerd heeft over typografie.

16

17


Closure fotografie

Ontwerperscase Ontwerp 1 is een tandenborstel waarbij je alle 3 de zijden van je tanden in een keer kan poetsen. De borstelkop kan ronddraaien zodat je elke hoek van de mond kunt poetsen.

Mindmap kleur

Ontwerp 2 is een soort bitje dat aan de binnenkant volledig bedekt is met tandenborstel haren, je hebt er 2. Voor het boven en ondergebit. Als je deze twee delen op elkaar drukt met je kaken beginnen de borstels binnenin te roteren en worden je tanden gepoetst.

18

19


Maak een spread na uit een tijdschrift

Logline, premis en mantra

Elegance is the key to our design. Elegance trust ,

and

feminity

these are the most important to us.

Elegance trust ,

,

feminity

Centraal Museum Utrecht Om mijn eigen merk verder te ontwikkelen ben ik naar het Centraal Museum Utrecht geweest. In het museum heb ik veel verschillende soorten kunst gezien, van de oude schilderijen uit de renaissance tot schoenen die Lady Gaga gedragen heeft (ontworpen door Iris van Herpen). De collectie toegepaste kunst, met name kleding, die we hebben gezien had een sinistere sfeer om zich heen. Zo was er een jurk gemaakt met onderdelen van poppen, losse armpjes, beentjes en hoofdjes. Ik denk dat het doel van deze collectie ook was om mensen lichtelijk te schokken. Toen we verder liepen kwamen we bij een collectie prachtige maskers, deze waren erg sierlijk. Dit hielp mijn merk ik te ontwikkelen omdat ik daarbij ook een sierlijk merk wil neerzetten. De collectie van Iris van Herpen was ook mooi om te zien, hierin zag ik vooral ook de ronde vormen die goed terug konden komen in mijn merk.

20

21


Marlies Dekkers Als je aan de designer van ondergoed denkt dan zal je in ĂŠĂŠn adem aan Marlies Dekkers denken. Niet alleen zijn haar ontwerpen innovatief, spannend en modieus, ze hebben ook nog eens een perfecte pasform. Wat ik vind van dit merk? Dat zal ik je vertellen!

22

Mentale merkidentiteit: Innovatief, sexy, stijlvol, trendzettend, origineel, betaalbaar.

Merkvisie: Internationale groei, voor elke vrouw goedpassende en stijlvolle lingerie. Merkmissie: Uitdagende ontwerpen, reclame via modeshows. Merkwaarden: Uitdagende ontwerpen, origineel. Merkpersoonlijkheid: vrouwen tussen 20 en 40, sexy, sterke persoonlijkheid, extravert. Merkbelofte: Iedere vrouw kan zich mooi en sexy voelen in onze lingerie. Merkkernconcept: Innovatief Visuele merkidentiteit: Kleurrijk, sterk kleurcontrast, sexy, uitdagend, egaal / eenvoudig ontwerp, vernieuwend, extravagant. Zien: Kleur, ontwerp ( bandjes en toevoegingen). Voelen: Egaal, zacht, stevig. Horen: N.v.t Proeven: N.v.t Ruiken: N.v.t Taal: Uitdagend Iconen: Marlies Dekkers zelf is een uitgesproken persoonlijkheid.

Merkgedrag: A: Producten en diensten: Winkels waarin ze haar producten verkoopt, haar eigen webshop. B: Externe communicatie: Billboards, tijdschriften, bikevertising, modeshows C: Interne communicatie: Personeel inlichten over pasvormen van vrouwen. Klantvriendelijkheid. Welke bh voor welke vrouw. Hoe mannen zich ook confortabel laten voelen in winkel. D: Onderneming: Lingerieverkoop

23


Schetsen logo

24

25


26

Deze schetsen zijn erg onduidelijk dus heb ik ze heel sterk verscherpt in photoshop, voor een betere kwaliteit kan u 27 mijn schetsboek bekijken.


28

29


Huisstijl

Briefpap

ier

je

art a k e t

Visi

75 om om ers 3 77 42 tmail.c press.c b l E d 4 o r e h 6 o k 0 o : J .w s@ lber bers foon Tele il: jokee .jokeel w a E-m ite: ww at 38 s lstra 2 VM o P : Web s 4 Adre ode: 69 idam c :D t s s t o a P pla n o Wo

Favic

on

o

Log

Header

Elegance is the key to our design. 30

31


Link naar mijn blog Http://jokeelbers.wordpress.com

32

DIgitaal Werkboek  
DIgitaal Werkboek  

Digitaal Werkboek Joke Elbers C1A