Page 1

Nieuwsbrief 3 Schooljaar 2013-2014

De advent is de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden wij ons als christenen voor op het kerstfeest. De geboorte van Jezus wordt herdacht en zijn wederkomst verwacht. De eerste adventskrans werd uitgevonden door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881). Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 19 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd.

Verschenen op de website ’Zitdazo?! Nieuwe website omtrent opvoeding. ’De Sint. Fotoreportage ’Oproep verzameling goederen Filippijnen

Welkom in de eerste kleuterklas Na de kerstvakantie heten we 6 nieuwe kleuters welkom. Yoni Lambert, Ahmed Shamilev, Marie Sandra, Bram Desloovere, Ian Quartier en Gauthier Vermote

’Drop je dop: Sparen voor blindengeleidehond ’Spaaractie krant van West-Vlaanderen ’Dag van de wetenschap ’Lezing over de invloed van webgames ’Voorleesweek ’Mineralen—en fossielenbeurs ’Zeppe en zikki

U wil niets meer missen? Surf dan snel naar www.vbsdevleugel.be en geef je mailadres op.

Na de kerstvakantie is er een reorganisatie van de kleuterklassen. Er komen namelijk 12 nieuwe kleuters bij in het 2de trimester. Omdat er nu al 23 kleuters in het peuter/1ste kleuter zitten, zien we ons genoodzaakt om van het 2de kleuter een 1/2 klas te maken en van het 3de kleuter een 2/3 klas. In deze klassen zullen dan 21 kleuters zitten.


Leerlingenraad nieuwe stijl Dankzij de info die we uitwisselen tussen zorgcoördinatoren van onze scholengemeenschap, maakten we kennis met een leerlingenraad nieuwe stijl. Een eerste leerlingenraad vond reeds plaats. Frequentie? Wie? Inhoud?

Werking?

1 keer per trimester Lagere klassen, telkens 2 andere leerlingen Juffen en meesters vragen aandacht voor … Onze klas heeft een voorstel … Onze klas heeft een vraag … Onze klas heeft een pluim voor … Onze klas denkt dat dit beter kan … Onze klas zegt sorry voor … Onze klas heeft goed nieuws … De inhoudelijke voorbereiding gebeurt in elke klas afzonderlijk. De items worden besproken in de leerlingenraad. De items komen aan bod in een personeelsvergadering.

Onze klas heeft een vraag ... Moet onze jas aan over de middag? Ja. Jassen mogen enkel uit mits toestemming van diegene die toezicht houdt op de speelplaats. Die bepaalt of het hiervoor warm genoeg is. Elke donderdag wieltjesdag? We vinden met de leerkrachten dat wieltjesdag een speciale dag moet blijven. Als we dit elke week doen, dan is het niet meer speciaal. Drie keer frietjes per jaar? Twee keer vinden we voldoende. Vanaf volgend schooljaar plannen we frietjes is september en op het einde van het schooljaar. Omdat september al voorbij is, zullen er frietjes zijn voor de krokusvakantie. Binnen spelen met binnenspeelbak bij koude? Wie toezicht houdt beslist of er binnen mag worden gespeeld (spelletjes binnenspeelbak per klas) als het te koud is. Indien dit beslist wordt, dan wordt er enkel gespeeld op de grote speelplaats en binnen zodat er overal toezicht kan zijn. Warme choco ipv soep? Het is de bedoeling dat je ‘s middags voldoende vitamientjes binnen hebt. Chocomelk is niet gezond. Zandbak in de zomer? We hebben al een mooie speeltuin. Je kan niet alles hebben. Muziek op wieltjesdag? Komt in orde. Bereid maar een dansje voor op de rollerskates. Waarom geen voetbal op vrijdag als er zwemmen is? Omdat de speeltijd doorging op de kleine speelplaats en daar geen voetbalveld voorzien is. We verplaatsen die speeltijden naar de grote speelplaats. Waarom wordt er geen halal aangeboden op school? Warm eten op school is iets wat we vrijblijvend aanbieden op school. Iedereen heeft de gelegenheid om boterhammen mee te brengen naar school.


Onze klas heeft een voorstel ... Waarom staan de vuilnisbakken niet op het afvaleiland? Die afvalbakken zijn van ‘Letsdoitindevuilbak’. We hebben het eens bekeken en we kunnen ze een plaatsje geven op ons afvaleiland.

Pluim voor … … het hoekje in de zaal … voor de leerkrachten … voor mevrouw Joke voor de organisatie … voor Christine … voor de Sint

Wat kan beter … De inrichting van de toiletten We weten het, jullie vragen dit al een paar jaar en het kwam er nog steeds niet van. We denken erover na. Ideetjes zijn welkom. De afwasregeling, het 6de klaagt dat zij altijd moeten helpen. Bij navraag blijken dit meestal vrijwilligers te zijn. Het is wel zo dat enkelen van het 6de die het de voorbije tijd wat te bont hebben gemaakt in de eetzaal verplicht werden te helpen als sanctie. Elkaar met rust laten (duwen, trekken, slaan, …) Een fijne speeltijd is een tijd waarin gespeeld wordt en niet een speeltijd waarin we elkaar de duvel aandoen. Hierbij vragen de leerkrachten nog eens om de kleintjes met rust te laten en ze niet constant te betuttelen. Niet alle kleuters vinden dit fijn. Eerder dit jaar werden de leerlingen er ook nog eens op gewezen dat ze de speeltijd van anderen verpesten als ze ballen van anderen met opzet over de draad schoppen. Met de banden gooien is ook gevaarlijk. De afspraak is dat wie een eerdere waarschuwing naast zich neerlegt en dus de speeltijd van anderen onprettig of onveilig maakt, zijn spel onmiddellijk moet stoppen. Wie anderen geen speeltijd gunt, verdient zelf geen speeltijd. Veiliger kleuterspeelplaats. Als het nat ligt, vragen we iedereen om niet op het gras of de boorden te lopen. Sommigen lappen dit aan hun laars … Soms moet je leren dat iets gewoon niet mag. Als we een nieuw verbouwingsdossier kunnen indienen, komt een vernieuwing van de tegels en boorden van de kleuterspeelplaats aan bod, maar zulke zaken vragen tijd.

Onze klas zegt sorry voor … 5 loa zegt sorry aan 6 loa omdat ze ze lastig vallen

Goed nieuws … Tim uit 5LOA schreef zich in voor Blokken junior, wie weet mag het 5de wel gaan supporteren. We wachten af.

Zeg het met een pictogram We hebben schoolafspraken, maar die worden nogal eens vergeten in de loop van het schooljaar. Daarom willen we vanaf januari enkele schoolafspraken verkort en met pictogrammen onder de aandacht brengen.


Dinsdag 24 december 16.45uur

Parochie Kerstviering met kerstspel verzorgd door het 6de leerjaar

Zaterdag 4 januari 14 uur tot 17.50 uur

Parochie Sterrentocht Driekoningen tvv kinderen die het moeilijk hebben

Vrijdag 10 januari

zwemmen

Vrijdag 17 januari

LAGER Film Damiaanactie

Week 20 januari

5LOA Letsdoitindevuilbak

Dinsdag 28 januari

4LOA theater

Donderdag 30 januari

Wieltjesdag

Vrijdag 31 januari

Zwemmen 3 LOA

Zaterdag 1 februari

SPAGHETTIAVOND

Maandag 3 februari

Start thema energie

Maandag 17 februari

1LOA medisch onderzoek

Woensdag 19 februari

1LOA Theater ‘Sammy Pret’

Donderdag 20 februari

6LOA Inleefdag Guldensporencollege 2 Bezoek PTI

Vrijdag 21 februari

zwemmen

Week 24 februari

6LOA Letsdoitindevuilbak

Donderdag 27 februari

Wieltjesdag 3KAA/1LOA/2LOA Theater 6LOA Inleefdag Guldensporencollege 1

1 maart tem 9 maart

GEEN SCHOOL Krokusvakantie

Nieuwsbrief3