Page 1

DANMARKS FØRSTE UGENTLIGE DIGITALE GOLFMAGASIN | KOMMER I DIN MAILBOKS HVER MANDAG

Join The Golfers Magasin 29. April 2013

Norman og de mange nederlag


Leder

Kære læser, Politisk korrekthed kan, når den bliver misbrugt, virke så overdreven manipulerende, at det kan minder om politisk ukorrekt manipulation. Den politiske korrekthed er også et begreb, der konstant synes at blive benyttet af folk, der netop ikke har nogen form for anelse om hvad god tone eller god opdragelse over hoved omfatter. Politisk korrekthed er for de fantasiløse og de uvidende. Augusta National er gået fra at være en mandschauvinistisk herreklub til at være en åbensindet golfklub, som har tilsluttet sig en moderne tankegang, blot fordi de indviede to kvinder som medlemmer. To kvinder. For to år siden havde man ingen kvindelige medlemmer blandt grønjakkerne, og dengang bestod klubben af en flok amoralske millionærer. Men to (2!) kvindelige medlemmer kan lave om på det, mener alle, som også holder på mennesker skal være gode ved dyr og burde drikke mindst et glas gulerodssaft om dagen.

Men verdens politisk korrekte korsfarere, som formentlig aldrig har sat sine ben i Muirfield, Sandwich eller Troon, og intet aner om hvor vidt disse byers kvinder er lykkelige for at deres mænd har et sted at tusse rundt, skal nu til at presse deres politisk korrekte livssyn, der er tilpasset bløde mænd og stramme kvinder, ned over hovedet på disse mennesker, som for det meste er 100 gange mere harmoniske end de bløde mænd og stramme kvinder, der skal åbne livet op for dem. Hvor er det godt vi har golfsporten til at kunne afspejle det virkelige liv, så vi nogen gange kan blive mindet om, hvor vigtigt det er at komme lang ud på fairways hvor end ikke puritanerne kommer. Endnu.

Nu er turen så kommet til tre golfklubber i Storbritannien, som stadig kun tillader mandlige medlemmer. Både Muirfield, Royal St. George og Royal Troon tillader alle at kvinder spiller på deres baner, og klubhuset er også til de kvindelige gæsters rådighed. Klubben vil mændene God fornøjelse bare godt have lov til at have for sig selv. Nu om dage sidestilles en sådan holdning cirka med at dræbe fredede hvaler eller spise Tun. Men sådan noget vrøvl gider Royal & Ancients chef, Peter Dawson, ikke at høre på. Han er nemlig Espen Uldal en mand. En uddøende race, der er Chefredaktør lige så truet som både bardehvaler og delfiner.

2 | join the golfers magasin


join the golfers magasin | 3


Skribenter

Claus Fonnesbech Claus Fonnesbech er passioneret whiskynyder og -skribent. Han er uddannet i journalistik og benytter evnerne til at føre sine oplevelser med whisky ned på papir. Han skriver om whiskybrands, -smag og -kultur, på et niveau, der er til at forstå. Mellem rejserne til Skotland og journalistisk arbejde i whiskyens tegn finder han også tid til at være pressechef i erhvervslivet. Hans golfhandicap er ikke eksisterende, selvom han dog ejer et sæt køller. I hans øjne er en whisky den perfekte afslutning på en god dag på golfbanen, og i “Off Course” vil han bidrage med sin viden og mange historier om emnet.

Kristian Haagen 42 årige Kristian Haagen har været tosset med ure siden han var 10 år gammel. Han har dedikeret sit professionelle liv til de tikkende vidundere og skriver artikler om ure til både danske og udenlandske medier. Han har foreløbig skrevet tre bøger om emnet og arbejder som vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København. Hans seneste bog ”Armbåndsure – facts og fortællinger fra den tikkende verden” kan købes hos landets boghandlere og Magasin.

Karl Erik Stougaard Nyhedsredaktør på Berlingske og tid-ligere korrespondent i Washington, D.C. Han har også været avisens golfreporter og udsendt til US Masters, US Open, The Open, Ryder Cup og flere end et dusin turneringer på Europatouren. Stourgaard er desuden forfatter til den bedst sælgende golfbog herhjemme, “Det danske golfmirakel” (People’s Press, 2003), og har desuden skrevet tre andre bøger.

Paula Larrain Paula Larrain har en fortid som udenrigsjournalist på både DR og Berlingske Tidende, og prøvede også kræfter med det politiske liv som folketingskandidat for De Konservative i 2007. Senest har Larrain stiftet det digitale ugemagasin DIT PERSPEKTIV, hvor hun ugentligt holder den interesserede læser opdateret omkring den aktuelle situation i indog udland. Larrains indsigt kan vore læsere også nyde godt af i tillægget Off Course.

Nikolaj Løfquist Nikolaj Løfquist er indehaver af vinbutikken Garance i Rungsted og magasinets vinskribent. Løfquist har rejst især Frankrig med også Italien tynd i sine bestræbelser på både at finde gode vine og gode historier. Hans første kærlighed var de sydfranske vine fra Languedoc, men begejstringen har siden spredt sig til resten af Frankrig og andre førende vinnationer. Løfquist har i kraft af sit virke særdeles god adgang til mange af vinens førende og interessante producenter, og det vil vores læsere nyde godt af fremover i Off Course. 4 | join the golfers magazine


Greens ikke gode nok på Quail Hollow Banen, der er hjemsted for denne uges Wells Fargo Championship, og er en af de førende slagmarker på PGA-touren, undergik akut en vedligeholdelse tirsdag i sidste uge, da to greens på Quail Hollow Club i Charlotte, NC, blev fuldstændig genanlagt. Det er et usædvanligt skridt, blot ni dage før Rickie Fowler begynder forsvaret af sin første professionelle titel, at begynde at grave på både ottende og 10. greens. ”De ville ikke have været i acceptabel stand,” forklarer chefen for afvikling af PGA-tourens turneringer, Andy Pazder i tirsdags. ”Derfor er vi nødt til at tage dette ekstraordinære skridt.” Robert Karlsson, der bor i Charlotte, og Johnson Wagner, som er medlem på Quail Hollow, blev enige med Pazder om, at de to huller ikke levede op til Tourens standarder. Begge spillere sagde, at dele af 12. og 13. greens heller ikke var i ordentlig forfatning. Ironisk nok vil redningsaktionen i ellevte time ikke ved. Ugen efter Wells Fargo Championship, vil Quail Hollow Clubs folk nemlig begynde at rive alle 18 greens op og udskift græsset med en mere varme-tolerante MiniVerde Bermudagrass forud for 2017 PGA Championship som banen skal være vært for.

N

Syd tite af sta me Col me en


Kort om Golf Dawson: ”Vi skal ikke true nogen til noget.” Peter Dawson, der leder golfsportens styrende organ uden for USA og Mexico, er ikke bleg for at slå fast, at Royal & Ancient, som har hjemme på St. Andrews, ikke vil levere ultimatummer til de tre klubber på British Open rota’en - Muirfield, Royal St. George og Royal Troon - der kun tillader mandlige medlemmer. Til juli vender the Open tilbage til Muirfield, men hvis nogen tror, at Dawson i den forbindelse vil lægge pres på den hæderkronede klub for at de skal optage kvindelige medlemmer, så er de gået helt galt i byen. ”At tro, at R&A kan sige til en klub som Muirfield ’I vil ikke kunne afholde the Open mere, medmindre I ændrer jeres politik’, er at antage vil ville tage bøllemetoder i brug, og det ville vi aldrig gøre. Der er ifølge britisk lovgivning intet galt med en enkeltkøns klub, så længe de indordner sig under ’The Equality Act’ i forbindelse med adgang for gæster, hvilket Muirfield med sikkerhed gør.” ”Muirfield har en enorm andel i the Open Championships historie – i år er det 16. gang mesterskabet spilles der - og hvem er vi til at sige, hvad de skal gøre, fordi de opfører sig helt lovligt?” ”Vi låner Muirfield golfbane i to eller tre uger hvert 10. år. De giver os mulighed for at afholde the Open Championship på deres golfbane. Personligt tror jeg denne idé med, at det sender et frygteligt budskab til verden, er meget overdrevet. Det ville slet ikke være godt for the Open hvis vi prøvede at hundse rundt med klubber som Muirfield eller Troon. Det ville efter min mening ikke være godt for the Open Championship, og det kunne aldrig falde os ind, at gøre det.” Og så er den sag vist uddebatteret.

dkoreas Inbee Park kunne i sidste uge fejre sin tredje LPGA el i 2013 da hun overhalede Carlota Ciganda i sidste runde North Texas LPGA Shootout. Den sydkoreanske verdensetter artede sidste runde to slag efter den af den førende Ciganda en så producerede Park en bogeyfri 67’er for at vinde på Los linas Country Club. Park sluttede søndagen på 13-under-par, ens Spaniens Ciganda leverede en 70’er, som var god nok til andenplads, to slag foran Norges Suzann Pettersen.

Getty Images/All Over Press

Ny titel til Park


EUROPATOUREN

EUROP

Rumford brød fem års forbandelse Af Espen Uldal Hvad gør man for at vinde når man står i et omspil på et par 5-hul og ens to konkurrenter laver birdies? Så laver man bare en eagle. Den opskrift fulgte australske Brett Rumford da han slog landsmanden Marcus Fraser og skotske Peter Whiteford på første omspilshul i Ballentine’s Championship. Det var Rumfords første eagle hele ugen, men den faldt på Blackstone Golf Clubs sidste hul på det helt rigtige tidspunkt. Det var også en sejr, som faldt på et tørt sted. Rumford, der ikke har vundet siden Omega European Masters i 2007, startede sidste uge som nummer 253 i verden, men kunne stå op denne mandag som nummer 120 på verdensranglisten.

spilleren, der som 35-årig vinder sin største sejrspræmie €367.500, er det også historien om den anden australske vinder på Europatouren på tre uger. Og så er det ligeledes historien om den tredje spiller i de sidste fire turneringer på Europatouren, der vinder med en lang putter. Marcel Siem vandt Trophée Hassan Deux, mens Adam Scott, med sejren i Masters, sikrede sig selv sin første major og den lange putter en Grand Slam.

Mens debatten om det forankrede puttesving stadig er helt åben, og en afgørelse omkring dens skæbne stadig er usikker, så er det dog sikkert, at Rumford vil være at finde i feltet til både WGC – Bridgestone Invitational, WGC – HSBC Champions i denne sæson og Volvo Golf Champions i 2014, takket være hans femte sejr i Med sin første sejr i 121 turneringer karrieren. på Europatouren, forhindrede Rumford blandt andet Fraser fra at genvinde sin Sidste uge omspil i Sydkorea er det titel fra 2010, og han posterede sin tredje i træk på Europatouren. Adam første top 10-placering i denne sæson. Scott brugte to ekstra huller til at vinde Rumford, der startede søndagen to Masters, mens Raphäel Jacquelin slag fra førstepladsen, forbliver også skulle bruge ni huller i forrige uge i ubesejret i omspil på Europatouren, Open de Espana. da det eneste andet omspil han har været ude i på denne tour var i 2007 Set med danske øjne, var Ballentine’s i Omega European Masters. Championship en trist affære, da hverken Søren Kjeldsen, Thomas Bjørn Mens Rumfords sejr er historie om eller Andreas Hartø klarede cuttet. n 8 | join the golfers magazine


Getty Images/All Over Press

PEAN TOUR


Getty Images/All Over Press

PGA

PGATOUREN


TOUR Selvfølgelig vandt Billy Boy! Af Espen Uldal For niende gang i denne sæson måtte der gøre ophold i en turnering på PGA-touren på grund af vejret, og det er efterhånden ved at være en statistik, der gentager sig hver sæson. Hvad der heller ikke kunne overraske nogen, var, at det var Billy Horschel, som løb med sejren – og slet ikke i Zurich Classic of New Orleans.

vundet i omspil eller med en margin på blot et slag. I 2007 vandt Nick Watney med tre slag, mens Jason Bohn vandt med to slag i 2010. Op til turneringen på TPC Louisiana forklarede danske Thorbjørn Olesen på sit pressemøde, at han godt kunne lide banens layout, men at han godt kunne forudse, at der ville komme en del udfordringer, og selvom danskeren overvandt en af golfsportens største tests for tre uger siden på Augusta National, blev Olesen aldrig fortrolig med sidste uges bane. Med runder i 73 og 72 slag missede danskeren således cuttet, men kan se frem til nye udfordringer i næste uge på TPC Sawgrass.

Den 26-årige Horschel blev den 13. spiller siden 1990, som sikrede sig sin første sejr i netop denne turnering, og mange havde ventet på en triumf fra netop denne spiller. Horschel havde før sidste uge posteret tre top 10-resultater i træk (T2 i Shell Houston Open, T3 i Valero Texas Open og T9 i RBC Heritage) og i 12 turneringer på PGA-touren i denne sæson, er han sluttet fem gange i top 10. Desuden er Horschel med 23 klarede cuts i træk den Den 14-årige sensation, Guan Tianlang, spiller på PGA-touren, der er gået videre klarede sit andet cut i træk på PGA-touren til weekendfinalerne flest gange i træk. og dermed er han den yngste spiller, der klarer to cuts i træk på både PGA- og Der skulle dog lidt af en slutspurt til Europatouren siden 1900. Tianlang var 14 for at passere D.A. Points, der med en år, 5 måneder og 18 dage gammel da 65’er sluttede på 19-under-par, og den han klarede cuttet i Masters og 14 år, 6 leverede Horschel med en 64’er, blandt måneder og 1 dag gammel da han i sidste andet takket være fem birdies i træk på uge spillede sig videre til weekenden i midten af runden og en afsluttende birdie Zurich Classic of New Orleans. Den på par 5-hullet 18., som placerede ham næstyngste spiller er Bob Panasik, der på 20-under-par. i 1957 spillede med i Canadian Open. Den yngste spiller, der har spillet med i Dermed fortsatte Zurich Classic of New en turnering på PGA-touren siden 1900 Orleans sin tradition med snævre sejre. er Don Dunkelberger, som kun var 11 år, Siden 2003 er det nemlig kun sket to 11 måneder og 10 dage gammel, da han gange, at turneringen ikke enten er blevet spille med i Chicago Open i 1937. n

join the golfers magasin | 11


Norman

Greg Normans fantastiske evne til at blive nummer 2 Af Espen Uldal

I kølvandet på Adam Scotts sejr i Masters for tre uger siden, kommer man atter til at tænke på Greg Norman – manden, der mere end nogen andre har været uheldig aldrig at vinde denne major. Faktisk er der formentlig ikke nogen, der har set så mange titler forsvinde på den mest forunderlige manér som Norman.


Getty Images/All Over Press


Norman


Getty Images/All Over Press

I 1986 på Turnberry knuste Greg Norman al modstand på Turnberry i alle fire runder. Det år var han suveræn - med undtagelse af tre søndagsrunder i tre andre majors.


Norman


Saturday Slam

Efter tredje runde i British Open på Turnberry – og efter en fantastisk anden runde i 63 slag – førte Norman for tredje gang i træk en major med et slag før sidste runde. Denne gang lykkedes det Norman at holde føringen og vinde sin første major.

En wedge af den anden verden

Så blev det søndag i den fjerde major i 1986, og Norman, der havde startet mesterskabet med en 65’er, førte USPGA Championship med fire slag ned til Bob Tway før sidste runde. Dette var hans største føring i en major hidtil. Med otte huller tilbage at spille på Inverness Club, havde Norman stadig fire slags føring, men så lavede han en dobbeltbogey, og så havde Tway to slag op til førstepladsen. Efter 14. hul lå de side om side på 7-underpar, og på de næste tre huller lavede de begge tre pars. På det 342 meter lange 18. hul slog begge spillere meget i højre for at hugge længde af dogleg’et, og mens Normans bold rullede ind i roughen og ud på fairway, blev Tways drive i det tykke græs. Tway slog et 9-jern 119 meter mod green, men landede i en bunker, otte meter fra pinden. Det var den første bunker Tway havde været i hele ugen. Normans bold fandt først green, men rullede så af og ind i roughen. Tway sigtede til venstre for pinden og eksploderede bolden op på green hvor den med en fin fart begyndte at falde ned mod hullet … hvorefter den faldt i. Norman skiftede fra sand- til pitchingwedge og gik efter koppen for at tvinge afgørelsen ud i et omspil, men bolden skød forbi hullet, og han missede efterfølgende det et meter lange returputt. Andenpladsen var dog alligevel hans alene. Norman tog nederlaget flot og svarede igen med at vinde de seks næste turneringer han spillede.

Vi starter vores lille udpluk af eksempler i Toledo, Ohio, i august 1986. Det år var Norman enestående. Han havde fuldført sin ’Saturday Slam’ som bestod i, at han havde ført alle fire majors før søndagens finalerunde. Norman vandt kun den ene af dem, nemlig British Open, og måske er det ikke så underligt, når statistikken siger, at kun 40-45% af alle majors er blevet vundet af spillere, der fører før sidste runde – et tal som endda næppe ville være så højt hvis det ikke havde været for Tiger Woods. Hvad, der derimod var underligt, var måden hvorpå Norman tabte USPGA Championship, den sidste af årets majors. Først, I Masters, førte Norman før søndagen med et slag til Jack Nicklaus. Australieren blev dog slået af en fænomenal finalerunde af amerikaneren i 65 slag, og efter Norman slog et skævt 4-jern fra teestedet på 18. hul Endnu en wedge måtte han nøjes med andenpladsen. Efter tredje runde af US Open førte Norman af den anden verden også med et slag, men i sidste runde gik Året efter, i 1987, fandt Norman sig selv han en 75’er og sluttede på en 12.-plads. i et omspil i Masters sammen med Seve Ballesteros og den lokale helt Larry Mize, Raymond Floyd tog titlen i stedet.

Getty Images/All Over Press

D

a Adam Scott satte en sikker sejr over styr i the Open i 2012, var der mange som tænkte, at det måske var et specielt australsk talent, at sætte majortitler over styr, selv når det syntes mest umuligt at kunne tabe dem. Men Scott kom tilbage og vandt netop den major som ingen anden australier havde formået at vinde, men som netop en af hans landsmænd var berygtet for at smide væk. Gentagende gange. Historien om Scott og Norman, er dog også historien om en af verdens bedste golfspillere, der tog en af verdens mest lovende spillere under sine vinger, da denne havde allermest brug for det, og det skal aldrig undervurderes hvor stor en indflydelse Den Hvide Haj har haft på, at lige netop Scott steg til tops på Augusta tidligere i denne måned. Dette er dog den stadig utrolige historie om hvordan den ellers så suveræne Norman, der i sin storhedstid kunne betegnes som Den Hvide Tiger, formåede at vinde så relativ få majors som han gjorde.


Norman

der havde tabt et omspil året forinden til Norman og spillede for første gang på Augusta National. Omspillet startede på 10 hul, og på green missede Ballesteros en returputt for par på halvanden meter for at efterlade Norman og Mize, der begge lavede par, tilbage. På 11. hul slog Norman små 10 meter forbi Mize med sit drive og kunne se amerikaneren lande et dårligt 5-jern i andetslaget 42 meter kort af pinden og greenen. Norman slog sit andet slag ind på green og havde så et putt for birdie på 12 meter. Mize, der skulle slå op over en høj til green havde nærmest et umuligt slag, der meget vel kunne lande i vandt på den anden side, men amerikaneren slog en sandwedge landede bolden en halv meter før green for at tage farten af slaget. Bolden rullede målrettet direkte mod hullet med perfekt fart for til sidst at forsvinde ned i koppen mens Mize hoppede i vejret af glæde og tilskuerne jublede af begejstring. Norman missede sit birdiesforsøg, og Mize havde dermed vundet mesterskabet – takket være et utroligt wedgeslag. Først Tway og nu Mize. Norman var begyndt at samle på særprægede afslutninger.

Tragedien på Troon

I 1989 var British Open tilbage på Troon, og dette års dyst skulle blandt andet bestå af et fire hullers omspil, en banerekord af Norman og et slag fra en i trebolden med Jumbo Ozaki, Sir Nick Faldo og Fred Couples, der sendte en tilskuer på hospitalet. For en gang skyld kom Norman bagfra med en fantastisk runde som han indledte med seks birdies i træk. Han skulle komme hjem i 64 slag, men først efter han havde lavet bogey på det korte par 3-hul ottende, der er døbt ’Frimærket’. På vej ind lavede han birdies på 11., 12 og 16, efter at have haft et par eaglechancer. Norman kom i mål på 13-under-par og måtte vente i over en time før det blev klart, at han skulle ud i det første tremandsomspil i British Opens historie. Australske Wayne Grady, der havde ført mesterskabet siden lørdag, kom ind i 71 slag for at slutte side om side med

Norman, mens Mark Calcavecchias 68 også havde placeret ham som den tredje mand på 13-under-par. Havde man spillet et tradiitonelt omspil, havde Norman vundet da han var den eneste, der lavede birdie på det første omspilshul, men de nye omspilsregler i British Open af 1985 krævede at man spillede første, andet, 17. og 18. hul for at finde en vinder. Norman lavede dog også birdie på det anden hul for at komme 2-under, mens Calcavecchia også lavede birdie fra 12 meter for at komme på 1-under, mens Grady spillede pargolf. På den 204 meter lange par 3-hul 17. missede Norman sit parputt på 4 meter og lavede bogey sammen med Grady, mens Calcavecchia fik sin par. Før sidste hul var Noman og Calcavecchia lige, mens Grady var to slag efter. Calcavecchias drive på 18. var ikke specielt godt, men Normans drive tog et meget uheldigt hop og landede på en eller anden måde i en fairwaybunker. Norman, der må have følt at han havde prøvet dette her før, kunne se Calcavecchia slå et 5-jern fra 190 meter ind til green og han kunne også se bolden falde til ro mindre end en meter fra pinden. Igen var Norman efterladt med en minimal mulighed for at komme igen, og hans slag fra bunkeren landede i en anden bunker. Normans tredje slag endte out-of-bounce, og herefter opgav han, mens Grady fik sin par, og Norman bemærkede at guderne efterhånden skyldte ham tre, fire majors.

Drømmeslaget fra Gamez

Det siges at 18. hul på Bay Hill sammen med 18. hul på TPC Sawgrass er et af de sværeste huller på PGA-touren, og selvom der ikke spilles nogen majors på Arnold Palmers bane i Florida, så hører der alligevel en helt utrolig historie til hvordan Norman her tabte titlen i Nestlé Invitational i 1990. Robert Gamez var en 21-årig rookie, der blot havde været på PGA-touren i et par måneder, men havde overrasket en hel del mennesker ved at vinde sin debutturnering på touren, men han skulle overraske endnu flere om søndagen på Bay Hil. I sidste runde kæmpede han om føringen med Norman,


Getty Images/All Over Press


Norman


Et givet bunkerslag på 45 meter

Norman var ikke mere knækket over ’uheldet’ på Bay Hill end at han kunne slå Marc Calcavecchia, Paul Azinger og Tim Simpson ved at hole et chip i et omspil om Doral Ryder Open i marts samme år, efter at have gået en 62’er om søndagen, og i det hele taget var der få spillere i verden, der leverede varen som australieren gjorde. Hans evne til at gå lavt om søndagen svigtede ham heller ikke i april 1990 om søndagen i USF and G Classic i New Orleans. Norman havde startet søndagen fem slag

efter sydafrikanske David Frost, men med otte birdies, en eagle og tre bogeys var han helt fremme, og med 99 putts på fire runder var Norman blot den femtespiller nogensinde der gik fire runder i under 100 putts. Nu kunne Norman ikke gøre andet end at vente i klubhuset med en score på 11-under-par. Frost havde misset cuttet i de sidste otte turneringer han havde spillet med i, og fra sin position tre bolde efter Norman, havde han hørt alt hvad australieren havde gjort ved banen. Eaglen på 16. hul, birdie’en på 16. og 2-jernet på 18. hul, som var landet centimeter fra hullet til en givet birdie. Og så i den barske vind, der hærgede på denne finaledag. Frost ankom til teestedet på 18. over en halv time efter Norman havde slået ud derfra. Frost havde haft problemer i starten af runden, men var kommet stærk tilbage, og nu skulle han bruge en par på det 431 meter lange par 4-hul for at komme i et omspil. Frost slog sit drive i en fairwaybunker, og derfra slog han så i en greensidebunker. Nu skulle han ind-og-i for et omspil, og alt imens stod Norman og talte med en official i nærheden af scoreteltet. Norman kunne høre slaget i sandet og han kunne høre tilskuernes jubel øjeblikket efter. Han behøvedes ikke se noget for at vide, at Frost havde holet det 45 meter lange bunkerslag for at slutte af med en birdie og en score på 12-underpar. Skete det virkelig igen? Ja. Tway, Mize, Calcavecchia, Gamez og nu Frost. Nogle journalister begyndte at skrive artikler om, at Norman var decideret uheldig, andre skrev, at hvis Normans turneringer havde været et filmmanuskript, så ville det være blevet kasseret, for det var for usandsynligt og for plat. Norman selv tog det hele med ro og kort tid efter lykkedes det ham at vinde Memorial Tournament. Han vandt to gange i 1990 og var på det tidspunkt den golfspiller, der tjente flest penge, og det blev sagt om ham, at det netop var fordi han var så god, at andre skulle være heldige for at slå ham. Den sidste store turnering han satte over styr, skulle dog komme til at gøre rigtig ondt,

Getty Images/All Over Press

Mize og Curtis Strange. Med en par på par 4-hullet 18. ville Gamez slutte på 12-underpar, men det ville ikke give ham sejren med mindre Norman og Mize satte slag til på deres to sidste huller. Mize gik i samme gruppe som Gamez, mens Norman var et hul bagud. Da 18. hul på Bay Hill spillede 4,56 i snit i 1989, var det ikke gode odds som den unge spiller havde, men efter at have slået 242 meter i sit drive, greb Gamez et 5-jern i bagen, mens han så Mize slå op til den skræmmende green, der er omgivet af vand og sand. Hans puls var høj, og efter at have set hvor Mize endte, skiftede han mening. Måske et kortere jern? Broderen Randy gav ham et 7-jern til de 161 meter. I det øjeblik bolden forlod køllehovedet vidste Gamez, at han havde slået et godt slag, men hvor godt det var, vidste han ikke. Bolden kom højt ind over pinden, tog et hop baglæns og forsvandt i koppen. Publikum gik amok og Gamez vidste han havde lavet en eagle. Norman vidste noget specielt var sket da han hørte jublen på 18. green, og øjeblikket efter fik han beskeden. Australieren vidste nu, at han skulle lave birdie på 17. eller 18. for at komme i omspil. Han missede et tre meter langt birdieputt på 17. og på 18. et birdieforsøg på fem meter. Eaglen fra 161 meters afstand på Bay Hills 18. hul var det længste finaleslag i golfhistorien, der havde afgjort en golfturnering. Gren Norman havde endnu engang bragt det allerbedste frem i endnu en golfspiller.


Norman

for det var Normans eget sammenbrud, der gjorde udslaget – og det var desværre den finalerunde, der blev husket mere end de andre.

Den mest tragiske andenplads

Med en 63’er i første runde af Masters i 1996 lagde Norman sig i spidsen med to slag. Efter en 69’er i anden runde var han foran med fire slag. Efter en tredje runde i 71 slag var han foran med seks slag før søndagens finalerunde. I 1994 havde han vundet sin anden British Open titel, men han havde stadig ikke vundet en major på amerikansk grund. Med en score på 13-under-par og seks slag ned til Sir Nick Faldo, så det dog ud til at den første amerikanske major endelig var hjemme. Normans drive på første tee, var dog meget skævt, og lagde grunden til an bogey på første hul. Faldo, der havde vundet Masters i 1989 og 1990, lavede birdie på andet hul, men det gjorde Norman også, lige som de begge lavede par på tredje. På fjerde hul slog Norman så over green og fik bogey. Nu var føringen på fire slag. Faldo tabte et slag på femte, men vandt det igen på sjette. To par på syvende. På ottende holer Faldo en birdie på seks meter, mens Norman får par og der er nu kun tre slag i det. På niende misser Faldo et birdieputt på 10 meter, men Norman misser en par på godt to meter. Norman er på 11-under-par med ni huller tilbage mens Faldo er på 9-under-par. På bag9 falder Normans spil helt fra hinanden i en grad ingen nogensinde har set mage til før. Først misser han et 3-meter putt for par, og så er hans føring kun på et slag. På det næste hul misser han et putt på en meter for par og så er han og Faldo lige, men det varer ikke længe, for på 12. hul slår Norman i vandet og går fra hullet med en dobbeltbogey. Nu er det Faldo, der fører med to slag. Efter at have spillet fire huller i par, havde han hentet fem slag på sin rival. Begge spillere laver birdies på 13- og 15. 24 | join the golfers magasin

hul, samt par på 14. På 16 hul hooker Norman så bolden i vandet til dagens anden dobbeltbogey, og på 18. hul bliver Faldos fem slags sejr på 12-under-par en realitet da han holer et birdieputt på seks meter. Norman holer ud for en runde i 78 slag, og stadig rystet over resultatet tager han imod Faldos ord på green: ”Jeg ved ikke hvad jeg skal sige”, siger Faldo. ”Jeg har bare lyst til at give dig et kram!” Efter at have omfavnet hinanden på greenen går Faldo op og modtager sin tredje grønne jakke, mens Norman ser endnu en major forsvinde fra sit greb. Denne major blev ikke tabt til et mirakelslag som dem Tway, Mize, Calcavecchia, Gamez og Frost præsterede. To gange – i 1993 og 1994 – havde Norman sluttet af med en 77’er i Masters, men en runde i par havde været not til at tage titlen i 1996. Dette skal dog ikke tage noget fra den 67’er som Faldo sluttede af med. I 1999 gik Norman i førerbolden med José María Olazábal da spanieren vandt sin anden grønne jakke. Norman spillede kvalitetsgolf, men sluttede på tredjepladsen, tre slag efter Olazábal og et slag efter Davis Love III. n


Getty Images/All Over Press

Getty Images/All Over Press


Getty Images/All Over Press

Geiberger


Al Geiberger

sælger sine 59 køller Af Espen Uldal

Meget få jern har været brugt så lidt på en runde som det sæt Spaldings, Al Geiberger brugte da han i 1977 gik verdens første toutrunde i 59 slag. Nu er de solgt. Al Geiberger, manden, der gik den første 59’er i golfsporten, har solgt de golfkøller hvormed han gik denne famøse score i anden runde af Danny Thomas Memphis Classic på Colonial Country Club i 1977.

te Geiberger $10.832, mens hans Wanamaker Trophy fra sejren i 1966 gik for $54.754. Sammenlagt solgte Geiberger historisk udstyr for $129.983, og blandt andet gik hans Pingputter, der var blevet brugt på den historiske runde i 59 slag, Den 75-årige majorvinder, som vandt USP- for $7.222. GA Championship i 1966, holdt op med at spille på Champions Tour for 10 år siden, Med undtagelse af to sæsoner, overstiog nu er hans pension fra seniortouren ud- ger indtægten fra auktionen de beløb som løbet, med det resultat, at han nu kun har Geriberger indtjente per sæson i sin karrisin pension fra PGA-touren tilbage, og den ere på PGA-touren. I 1975 og 1976 tjente amerikaneren henholdsvis $176.000 og beløber sig til $128 om måneden. $195.000 per sæson, men alle andre år Salget af Spaldingkøllerne skete via Gre- mellem 1970 til 1998 lå han under en inden Jacket Auctions i lørdags og indbrag- tjening på $130.000. n

$220.000 $200.000 $180.000 $160.000 $140.000 $120.000 $100.000 $80.000 $60.000 $40.000 $20.000 $0 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1998


Frankrig


Colt’s genistreg i Paris Af Espen Uldal

At Harry Colt er en af golfarkitekturens største designere gennem tiderne, findes der mange eksempler på. Nærmere betegnet godt 300 af slagsen, og en af hans mere imponerende bedrifter ligger i den lille, men smukke forstad SaintGermain-en-laye, 12 kilometer vest for Paris.


Frankrig

N

år man nævner golf og Paris i samme sætning, tænker de fleste på Le Golf National. Det er en ganske forståelig sammenkædning, specielt da den suveræne stadiumbane, L’Albatros, er blevet valgt som vært for Ryder Cup i 2018, men Paris og omregn har mange andre golfoplevelser at byde på. En af dem er Harry Colts mesterværk fra 1921, Golf de Saint-Germain i Saint-Germain-enLaye. Det er også svært at adskille ordet mesterværk fra en bane, som er skabt af Colt, men netop denne bane i den vestlige forstad til Paris, er lidt af et monument for den engelske banedesigners evner. Omgivelserne i den smukke Forêt de Saint-Germain-en-Laye banede vejen for en skovbane hvor fairways blev skåret ind mellem høje vækster, men det alene kan ikke gøre det, og da Colt stod med 44,5 hektar jord, som, bortset fra et stenbrud langt ude i højre side af banen, ikke varierede mere i højden end halvanden meter, skulle der findes på noget specielt.

layout mindre, men Colt leverede alligevel varen. Colt brugte de frodige trælinjer på begge sider af jernbanen til at skabe nogle bjergtagende huller, mens han også fordelte 116 bunkers på de 18 huller, hvilket gør Golf de Saint-Germain til en af de baner hvor Colt anlagde absolut flest bunkers i hele sin karriere. At Colt præsterede at producere en topbane på trods af han stort set ikke havde noget at arbejde med, bevidner værtskabet ved otte Open de France turneringer om. Der skulle også en spiller som Seve Ballesteros, til at gå banen i 62 slag og sætte banerekord, da han i 1985 blev den sidste vinder af turneringen på Golf de Saint-Germain.

550 golfbaner & 40.000 restauranter

Med kun 12 kilometer til centrum af Paris, er man ikke langt fra en af En mester værdig Europas mest pulserende storbyer, som At et jernbanespor ligeledes skilte denne man endda kan bruge som base med konturløse banen i to dele, gjorde ikke flere fordele. Frankrig har godt 360.000 udfordringerne med at skabe et attraktivt golfspillere og over 550 golfbaner. De


bedste af disse baner ligger i regionen Île de France, hvori den franske hovedstad med sine forstæder ligger som centrum. Det vil sige man kan bo i ”Byernes By”, samtidig med man udover Le Golf National og Golf de Saint-Germain også kan spille fænomenale baner som Fontainebleau, Chantilly, La Boulie (Vallee-banen), samt cirka 25 andre golfbaner i international stand. Det vil også sige, at man har mere end 40.000 parisiske restauranter inden for rækkevidde. Det ville ikke være helt forkert, at beskrive Paris som den eneste by hvor man kan servere vådt bølgepap og eddike for

gæsterne, og så går de stadig henrykte fra restauranten. En cafe au lait og en croque madame på Les Deux Magots smager for eksempel bare bedre fordi man indtager det på fortovet i det 6. arrondissement, mens man betragter folk på Place SaintGermain des Prés. Den sure Bordeaux man senere indtager længere ned ad gaden på Café de Flore eller La Palette, kan også godt klemmes ned, fordi byen for længst har kidnappet dig med sin enestående

charme. Når det så er sagt, så kan den franske hovedstad også godt levere varen, og det gør den i overflod.

Gourmet og mezzaniner

Alene det faktum, at Paris har over 70 restauranter med Michelinstjerner gør denne by til et udsøgt mål for alle golfspillere, der også gerne vil afprøve andet end kvalitetsgolfbaner. Hel i toppen med tre stjerner ligger blandt andre restauranten på Hotel Le Bristol på rue du Faubourg St-Honoré, der med sit klassiske elegante anglointeriør og udsøgte kvalitet på alle punkter, vil efterlade enhver livsnyder

måbende – måske også når regningen kommer. Etstjernede restauranter som La Tour d’Argent og fiskerestauranten Gaya Rive Gauche byder på lidt billigere himmerigsoplevelser, men mindre kan også gøre det. I det charmerende jakobinerkvarter omkring Rue Jacob i den 6. arrondissement, finder man ikke alene nogle af Paris’ mest charmerende hoteller, men man finder også nogle af de rigtige gedigne


Frankrig


Oprindeligt blev Golf de Saint-Germain stiftet i 1902 under navnet Golf l’Ermitage, og dengang lå banen lags Seinens bred, men medlemmerne blev trætte af at floden hele tiden oversvømmede 18. huls fairway, og i 1920 flyttede man så til Forêt de SaintGermain-en-Laye.


Frankrig

Golf de Saint-Germain er ikke den eneste bane som Harry Colt berigede Frankrig med i det 20. 책rhundrede. Han designede ogs책 Cannes Mandelieu, Chantaco, Saint Cloud, Granville og Le Touquet. De to sidste sammen med henholdsvis Charles Alison og J.H. Taylor.


Frankrig

restauranter og barer. I den lille, smalle 62 rue Mazarine ligger Alcazar bar og restaurant, som i gadeplan har en moderne restaurant med et stilsikkert køkken og oppe på mezzaninen, ligger den rummelige bar hvor man kan se ned i restauranten og drikke sjusser med den cool del af den franske ungdom.

nye vinbarer, der er ved at skyde op, og som også serverer inspirerende mad. Frenchie Bar à Vins i 2. arrondissement er sådan et sted, og her er der hverken telefon eller bordbestilling. Vivant Table er et andet godt sted hvor man endda primært kan smage økologiske vine. Albion nær Gare du Nord er en anden god vinbar, som bør prøves. Dag, aften Glem ikke vinbarerne eller nat, så har Paris alt hvad hjertet Den gode vin finder man også nemt i Paris, kan begære på par fairways, restauranter specielt hvis man besøger de mange eller barer. n 36 | join the golfers magasin


Hotel Le Bristol (herover) på rue du Faubourg St-Honoré laver noget af verdens bedste mad, men en restauranter som Alcazar (venstre) i Rue de Mazarine er også et besøg værd. Frenchie Bar à Vins (top højre) er et must når man er i Paris.

join the golfers magasin | 23


Vin Salonen af Nikolaj Løfquist

Hver uge vil Nikolaj Løfquist fra Garance Vinhandel, komme med et bud på en vinbutik, vinbar, restaurant eller andet, som vi skal holde øje med. Han skriver blandt andet også om mad og vin og begreber, som vi alle tror, at vi kender så godt. Anbefalingerne er naturligvis dybt farvede af hans egne holdninger.

Vinnyheder

Brandudsalg på Bordeaux 2012

– Chateau Mouton Rothschild og Chateau Margaux sætter prisen ned med 33 procent

Går du og drømmer om at investere i vin, kan det være at Chateau Mouton Rothschild eller Chateau Margaux 2012 kunne være en god mulighed for at komme i gang. Priserne er i hvert fald til at komme i nærheden af set i forhold til 2009, 2010 og 2011. Som tidligere fortalt, er vinslottene i Bordeaux i gang med at løfte sløret for en primeur priserne på den nye årgang 2012. Tre ud af de fem 1. cru slotte har officielt meldt ud - og priserne overrasker. Prisen på Château Mouton Rothschild 2012 er sat til en pris på 240 euro flasken. Vel at mærke ex-Bordeaux prisen, som er den engrospris negocianterne i Bordeaux videresælger til. Prisen i Danmark forventes derfor at ligge noget højere, da avance til den danske vinhandler, afgift, fragt og moms skal tillægges. Men ex-Bordeaux prisen er faldet med hele 33 procent i forhold til årgang 2011. Hvilket betyder, at 2012 – helt forventeligt - er den billigste årgang siden 2008. 2009 og 2010 har i særdeleshed været udskreget til fantastiske årgange 38 | join the golfers magasin

og 2011 lukrerede af, at priserne på de to forgange årgange var høj, samtidig med, at det var en god årgang. Men 2012 er en middelmådig årgang og priserne er derfor gået markant ned fra 2011 niveau. Château Margaux er kommet frem med sin pris, og slottet har lagt sig op af Mouton Rothschild med 240 euro ex-Bordeaux, hvilket også er en nedgang på 33 procent. Også Chateau Lafite Rothschild har sat prisen ned med 21 procent til 330 euro, en pris, der ifølge slottet selv gør årgang 2012 til den billigste Lafite på markedet i øjeblikket. Men trods de lavere priser i forhold til 2009-2011, er prisniveauet stadig meget højt. Prisen på Lafite 2012 er således eksempelvis 154 procent højere end årgang 2008. Margaux er steget med 85 procent i forhold til 2008. Château Palmer, der også gerne vil vise omverdenen, at de er med på et prisfald, om end et lidt forsigtigt et af slagsen, har valgt at sænke prisen med 1 procent i forhold til årgang 2011!! n


Weinland Österreich En hel vinforretning og vinotek kun med østrigsk vin og en smule champagne Er du til Grüner Veltliner, Zweigelt og Blauer Burgunder er Österreich vinbar stedet. Österreich ligger på Esplanaden 3 i København. Der tale om en vinforretning, inspireret af forretninger

VinOPLEVELSE i Sydeuropa og ikke mindst Wien, der både fungerer som vinbar og almindelig vinhandel. Alle vinene kan smages på glas på stedet, ligesom der kan købes flasker med hjem. Foruden de østrigske vine findes tillige et udvalg af champagne vine fra André Beaufort. Esplanaden 3 har en lang tradition for vinhandel, idet vinimportør Albert B. Cohn i perioden mellem ca. 1920 og 1970 havde sin forretning her, hvilket også rum og indretning stadig bærer præg af. Prøv vinene, både hvid og rød, fra området Kamptal nord for Wien – de hvide har en lækker ”sprød karakter” over sig og de røde lavet på Pinot Noir er burgundiske i både duft og smag. n Österreich vin Esplanaden 3, 1263 København K

Vinfakta I vinens verden findes kendte og mindre kendte vinbegreber, eksempelvis “Nebuchadnezzar”. Hvad er det egentlig? Skal man give en flaske champagne i gave, kan det lige så godt være en stor en af slagsen!! Men hvad hedder de forskellige flaskestørrelser og hvad kan de rumme. Champagne kommer almindeligvis i to flaskestørrelser, standardflasker på 0,75 liter og magnumflasker på 1,5 liter. Desuden er der følgende show off eksemplarer, som enhver vinhandel med respekt for sig selv har en flaske af stående til skue, blandt andet Nebuchadnezzar’en, som er den andenstørste flasketype med plads til 20 almindelige flasker. Winston Churchill som var endog meget

glad for champagne fik lavet sin egen flasketype og størrelse. Den var på 60 cl (en imperial pint). Pol Roger var i øvrigt Churchills favoritmærke og efter hans død i 1965 fik flaskerne fra Pol Roger, til det engelske marked, et sørgebind om maven. Churchill sagde blandt andet om vinen fra Champagne: ”In victory, deserve it. In defeat, need it!” n

join the golfers magasin | 39


Links

Herregolf dk spillere på Europatouren Anders Hansen Søren Hansen Søren Kjeldsen Thomas Bjørn Thomas Nørret Thorbjørn Olesen Andreas Hartø Joachim B Hansen Jeppe Huldahl Morten Ørum Madsen Lasse Jensen

dk spillere på Challengetouren Mark Haastrup Daniel Løkke Anders Schmidt Hansen Rasmus Hjelm

Verdensranglisten Spillere, 1 – 50 Spillere, 51 – 100 Spillere, 101 – 150 Spillere, 151 – 200 Spillere, 201 – 250 Spillere, 251 – 300

Majors US Masters Hjemmeside Augusta Nationals historie

USGA Hjemmeside US Open Tourkalender

Royal & Ancientcient Hjemmeside British Open R&A’s historie Regler & amatørstatus 40 | join the golfers magasin


US PGA Hjemmeside US PGA Championship Tourkalender

Ryder Cup Hjemmeside Stilling team Europa Stilling team USA Tidligere resultater

Europatouren Tourkalender Statistik Race to Dubai

PGA Tour Tourkalender Pengeliste FedEx Cup rangliste

Challengetouren Tourkalender Rangliste

Senior Tour Tourkalender Order of Merit

Nationwide Tour Tourkalender Pengeliste

Champions Tour Tourkalender Charles Schwab Cup rangliste

Sunshine Tour Tourkalender Information

PGA Tour Australia Tourkalender Order of Merit

One Asia Tourkalender Order of Merit

Asian Tour Tourkalender Order of Merit

Japan Golf Tour Tourkalender Pengeliste

PGTI Tourkalender ROLEX Rankings

TLA Tourkalender Order of Merit

Canadian Tour Tourkalender Order of Merit

Gateway Pro Tour Hjemmeside Statistic

NGA Tour CWS Tourkalender Pengelister

NGA Tour BWS Tourkalender Pengelister

EPD Tour Tourkalender Order of Merit

join the golfers magasin | 41


Links

Damegolf Rolex verdensranglisten Rolex verdensranglisten

Damernes MajorsKraft MajorsKraft Nabisco Championship Women’s British Open US Women’s Open LPGA Tour Championship

Solheim Cup Team Europa Team USA Resultater

Ladies European Tour Hjemmeside Tourkalender Order of Merit

Let Accesseries Hjemmeside Tourkalender Seneste Order of Merit

LPGA Hjemmeside Tourkalender Pengeliste Statistik

LPGA Futures Tour Hjemmeside Tourkalender Rangliste & statistik

Ladies Asian Golf Tour Hjemmeside Tourkalender Pengeliste 42 | join the golfers magasin


The Legend’s Tour Hjemmeside Tourkalender Pengeliste

ALGP Hjemmeside Tourkalender Pengeliste

LPGA Japan

Kviner Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia South Africa National Ranking English Order of Merit Scottish Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Tourkalender Statistik

Canadian Women’s Tour Hjemmeside Tourkalender Order of Merit

Amatører

Juniorer Drenge Polo Golf Rankings Golf Canada Golf Australia South Africa Rankings English Boys RankingsPengeliste

Mænd Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia Golf Australia Senior South Africa National Rankings English Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Piger Polo Golf Ranking Golf Canada Golf Australia South African Rankings English Order of Merit Scottish Order of Merit

join the golfers magasin | 43


Kolofon JoinTheGolfers Magasin er en del af JoinTheGolfers.com ApS og udgives en gang om ugen. Magasinet er udelukkende digitalt, og sendes ud per mail til danske medlemmer på JoinTheGolfers.com. Desuden bliver magasinet mailet til abonnenter, der løbende tilmelder sig. JoinTheGolfers Magasin beskæftiger sig primært med golf fra ind- og udland. Magasinet behandler både nyheder og featureartikler, ligesom der lægges stor vægt på at skrive om golfudstyr og golfrejser. En separat sektion i bladet beskæftiger sig udelukkende med spiller- og turneringsstatistik fra hele verden. Rubrikken, ”Off Course”, varierer i omfang samt sideantal. Her bliver der blandt andet skrevet om vin, ure, bøger, sejlads, jagt og skisport. Størrelse: Mellem 30 og 50 sider alt efter udgivelsestidspunktet. Oplag: Mailes til 32000 medlemmer. (Tallet stiger ugentligt) Udgivelsesfrekvens: Udkommer hver mandag i 48 uger om året. Billeder kommer fra: Getty Images, Espen Uldal Layout/Design: Casper Wissing, Espen Uldal Redaktion: Espen Uldal, Redaktør Karl Erik Stougaard Nikolaj Løfquist Kristian Haagen Claus Fonnesbech Ivan Morris Johan Lindeberg Udgiver: JoinTheGolfers.com Henvendelse til redaktionen: info@jointhegolfers.com

44 | join the golfers magasin


join the golfers magasin | 45


JoinTheGolfers Magasin er en del af det sociale netværkssite for golfspillere over hele verden, kaldet JoinTheGolfers.com det har over 30.000 danskere blandt sine godt 140.000 internationale medlemmer. Gå ind på www.jointhegolfers.com og find dine nye og gamle GolfBuddies. Du kan også finde os på Twitter & Facebook På gensyn

Jointhegolfers Magasin  
Jointhegolfers Magasin  

Danmarks digitale golfugeblad, der kommer hver mandag

Advertisement