Page 1

DANMARKS FØRSTE UGENTLIGE DIGITALE GOLFMAGASIN | KOMMER I DIN MAILBOKS HVER MANDAG

Join The Golfers Magasin 7. Januar 2013

R.I.P. Jimmy


Leder

Kære læser, Freden er ovre og 2013 er i fuld gang. Desværre blev året indledt med Jaime Ortiz Patiños dødsfald, og mens det ikke var en af de største overraskelser, at den spansk-bolivianske livsnyder sov ind i sidste uge, så var det stadig et farvel til en af de store profiler i europæisk golf. For mange af danske golfelskere, der nyder sporten i dag, var Ryder Cup i 1997 og mødet med Valderrama måske et af de første indtryk man kan huske, ikke mindst fordi Thomas Bjørn spillede med på det europæiske hold og vi danskere begyndte at følge golf mere. De indtryk fra den weekend var ”Jimmy” Patiño arkitekten bag. Vi kan også takke Patiño for at vi i Danmark nu har en højt estimeret og internationalt anerkendt greenkeeper, der netop fik sin opfattelse af sit arbejde formet af Don Jaime og Per Gundtoft lærte sin både arbejdsgiver og ven at kende gennem flere årtier. Nye generationer tager over. Det er naturens lov, og den gælder også blandt spillerne, og mens vi ikke skal diskutere i dette nummer om Tiger Woods vil være en faktor i år eller ej, så er det anderledes opsigtsvækkende, at kunne konstatere, at golfsporten som tv-underholdning er ved at genvinde sin gamle position, og at nye spillere også kan levere varen. Eller rettere, at seerne åbenbart har lært at være åbne overfor nye spillere og stjerner. Mens snørklede undskyldninger gør, at vi i Europa og Danmark ikke kan levere nogle solide tal for hvor mange, der ser golf, har amerikanerne en anderledes åben holdning, også fordi de lever af at kunne fremvise gode seertal. Men der er ikke nogen tvivl over en bred kam om, at golf på tv har fået et comeback. Så må vi bare håbe, der er nogle turneringer at vise, for her har specielt Europatouren lidt under den sydeuropæiske krise. Om Newsweek også kommer til at lide en økonomisk bet, er der teorier for og imod. I

2 | join the golfers magasin

hvert fald er det et fakta at det hæderkronede magasin ikke længere udkommer på papir, men fremover udelukkende produceres digitalt. Og lad os i den forbindelse ønske den amerikanske gigant velkommen i det selskab. Vi har set lidt på Newsweek i den del af bladet, der hedder Off Course, og som vil blive en del større fremover. Vores kære læsere vil nemlig i stigende grad blive serviceret med emner og artikler, der ligger duen for golfbanen, men stadig bør have vores læseres interesse. Playboy og Rolling Stone har gjort det i årtier, så hvorfor skulle vi ikke også kunne? Ikke mere snak. Lidt er der sket i golfverden i den seneste uge, og fra nu er bliver det kun mere intenst, så glæd dig til at lade os føre dig gennem golfåret 2013 hver mandag.

God fornøjelse

Espen Uldal Chefredaktør


join the golfers magasin | 3


Skribenter

Claus Fonnesbech Claus Fonnesbech er passioneret whiskynyder og -skribent. Han er uddannet i journalistik og benytter evnerne til at føre sine oplevelser med whisky ned på papir. Han skriver om whiskybrands, -smag og -kultur, på et niveau, der er til at forstå. Mellem rejserne til Skotland og journalistisk arbejde i whiskyens tegn finder han også tid til at være pressechef i erhvervslivet. Hans golfhandicap er ikke eksisterende, selvom han dog ejer et sæt køller. I hans øjne er en whisky den perfekte afslutning på en god dag på golfbanen, og i “Off Course” vil han bidrage med sin viden og mange historier om emnet.

Kristian Haagen 42 årige Kristian Haagen har været tosset med ure siden han var 10 år gammel. Han har dedikeret sit professionelle liv til de tikkende vidundere og skriver artikler om ure til både danske og udenlandske medier. Han har foreløbig skrevet tre bøger om emnet og arbejder som vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København. Hans seneste bog ”Armbåndsure – facts og fortællinger fra den tikkende verden” kan købes hos landets boghandlere og Magasin.

Karl Erik Stougaard Nyhedsredaktør på Berlingske og tid-ligere korrespondent i Washington, D.C. Han har også været avisens golfreporter og udsendt til US Masters, US Open, The Open, Ryder Cup og flere end et dusin turneringer på Europatouren. Stourgaard er desuden forfatter til den bedst sælgende golfbog herhjemme, “Det danske golfmirakel” (People’s Press, 2003), og har desuden skrevet tre andre bøger.

6 | join the golfers magasin


Matchtur

En del af Profil Rejser

Tag med Robert til Sotogrande 16. - 23. marts 2013

Tag med Robert Schou Petersen til Alcaidesa Golf Resort i Sotogrande på Solkysten. Ugen byder på en sjov og spændende golfturnering som afholdes på Alcaidesas 36 hullers anlæg med Robert som matchleder – oplagt, professionel og kreativ som vi kender ham. Hele 5 runder skal der spilles under sydens sol med masser af hyggeligt samvær og sjove oplevelser. Dertil ekstra fri-prøve runder - så mange du har lyst til. På Alcaidesa Golf Resort bor du i lejlighederne ’Vista Real’ i 2-6 personers lejligheder beliggende ved 10. hul. Her er service inkluderet såsom rengøring og udskiftning af håndklæder og viskestykker. Alcaidesa Golf består af 2 varierede 18 hullers baner, Links og Heathland. Links, er som navnet antyder, placeret ud til kysten, og flere af hullerne ligger helt ud til skrænten, hvorfra du har den mest fantastiske udsigt til Gibraltar-klippen. Heathland er en spændende parkbane og kun lettere kuperet.

Pris pr. person

kr. 7.990,-

Prisen inkluderer: • Fly direkte Aalborg-Malaga t/r inkl. golfbags • Billeje v/2 personer med fri km og forsikring • 7 nætters ophold i lejlighed v/2 personer • Morgenmad i klubhuset • 5 dages fri golf på Links og Heathland • 5 runders turnering med flotte præmier • Matchledelse • Alle skatter samt moms Enkeltværelsestillæg for egen lejlighed kun kr. 950,Tilkøb: 7 x 3 retters middag med drikkevarer kr. 1.000,-

Ved bestilling og spørgsmål kontakt Claus Tranberg, Pro-Golf Tours tlf. 77 33 56 20 • email cltr@pro-golftours.dk • www.pro-golftours.dk Teknisk arrangør er Pro-Golf Tours. Medlem er RGF nr. 2356 Vi tager forbehold for eventuelle prisændringer som følge af udsolgte flyafgange, ændrede kurser, lufthavnsskatter og olietillæg.


Getty Images/All Over Press

Olesens nye Nike Arsenal: Driver: Nike VR_S Covert Tour 8.5-grader Neutral Fairway Wood: Nike VR Pro Limited Edition 3-wood/15-grader Jern: Nike VR_S Forged (2), VR Pro Blades (3-9) Wedges: Nike VR Pro 48-grader, 54-grader og VR Pro Dual Sole 58-grader Putter: Nike Method 001 Bold: Nike 20XI Tøj: Nike Golf Tour Performance og Sport Collection Sko: Nike Lunar Control II


Kort om Golf

Anders Hansen angriber i ørkenen Anders Hansen, der sluttede forrige sæson som nummer 34 på verdensranglisten, lader denne uge op før det går løs med fem ugers intensiv turneringsgolf på Europatouren. Danskeren har sjældent været uden for top 50 i en længere årrække, men omlægning af svinget i sidste sæson, har blandt andet betydet, at Hansen denne mandag er nummer 61 i verden og er blandt andet i fare for at falde ud af den automatiske kvalifikation til WGC-turneringer. Danskeren skal også vende sig til endnu ikke at være automatisk kvalificeret til blandt andet The Open på Muirfield til juli. Gode resultater i starten af denne sæson kan dog rette op på mange ting, og Hansen vil nu bruge fem af de næste seks uger på at gøre netop det. Danskeren indleder sæsonen med næste uges Abu Dhabi HSBC Golf Championship, hvorefter han spiller i Qatar og Dubai de to efterfølgende uger. Derefter drager han direkte til Sydafrika for st spille med i Joburg Open, som han vandt i 2009, og Africa Open.

Thorbjørn Olesen enig med Nike Nike Golf har i dag annonceret at man tilføjelse den danske European Tour spiller Thorbjørn Olesen til sin Tour Staff. Aftalen med Nike Golf, der strækker sig over flere år, vil betyde at Olesen spiller med Nike køller, bold, fodtøj, handske, beklædning, hovedbeklædning, samt tilbehør. I sin debut som Nike Golf spiller indleder Olesen denne uges Volvo Golf Champions med den meget omtalte VR_S Covert drive i bagen. Danskerens arsenal af andet Nike udstyr vil også omfatte Nike VR Pro Blades, VR Pro wedges, VR Pro Limited Edition fairway woods, VR_S hybrid og den meget roste Method 001 putter. Nikes nye 20XI bold med mere RZN teknologi vil også være i spil. Olesen vil være iklædt Nike Golf tøj fra Tour Performance og Sport Collections, samt fodtøj fra den nye Nike Lunar Control II serie. Olesen, der blev professionel i 2008, fik sit gennembrud på Europatouren med sejren i Sicilian Open 2012, seks andre top 10.-placeringer og en endelig 15.-plads på 2012 Race to Dubai. Desuden er han i øjeblikket nummer 50 på den officielle verdensrangliste efter at være sluttet 2011 som nummer 163 i verden. ”Nike er et af de mest anerkendte og respekterede sportsbrands i verden”, udtaler Olesen. ”Jeg ønsker at være sammen med en virksomhed, der fokuserer på at udvikle produkter, der hjælper mig til at yde mit bedste. At være en del af et brand, der respekterer, men også udfordrer traditionerne i spillet, er en ære.” ”Thorbjørn er en spændende og talentfuld atlet,” siger Mark Thaxton fra Sports Marketing Operations hos Nike Golf. ”Hans evner er indlysende, og siden sin debut på touren i 2011, har han vist den form for stabilitet, der skaber mestre. Vi ved, at han vil blive en fantastisk tilføjelse til vores stabile af Nike Golf atleter globalt.”


Artikel

Stor fo


rt comeback or golf p책 tv Af Espen Uldal


Artikel

Golfsporten ser ud til at have arbejdet sig ud af den seermæssige krise, der har tegnet sporten i en del sæsoner, og de seneste to år har specielt Golf Channel kunne vise de bedste tal nogensinde, og man skal tilbage til 1999 for at opleve lignende seerantal. Da Tiger Woods og Phil Mickelson tørnede ud i finalerunden søndag eftermiddag på Pebbel Beach den 12. februar sidste år, trak CBS 7,4 millioner seere til skærmen. Det var det største antal seere, der har været til en udgave af AT&T Pebble Beach Natinal Pro-Am i 23 år. Seer ratingen på 5,1%, som betyder, at 5,1 % af husstandene 56 nøgleområder kiggede med, var en forbedring på 96% i forhold til sidste års turnering og den højeste siden 1997. Kun de fire majors kunne sidste år prale af bedre tal til en golfturnering på både PGA- og Europatouren.

Golfen trækker, ikke kun Tiger

Mange vil gerne have at de gode tal skyldes, at det var Woods, der spillede om søndagen og på trods af at Mickelson gik en 64’er og vandt, samtidig med han ydmygede den tidligere verdensetter. Udover at en del er sultne efter at se Tiger tilbage, afslører tallene fra 2012 også at folk generelt var ekstraordinært sulte efter at se golf sidste år. Tiger spillede ikke med i Northern Trust Open, men gennemsnitligt 6,2 millioner seere så på om søndagen den 19. februar, og det er det højeste tal til den turnering i ni år. Det samme gælder en stigning i ratings for turneringen på 82% op til 4,2, hvilket ligeledes var den højeste i ni år. Mest markant er dog, at på trods af at Pebble Beach er en mere kendt turnering end Northern Trust, toppede seertallet for turneringen på Riviera ved 11,3 millioner seere og en TV rating på 7,3, mens Pebbles højeste seertal lå på 8,4 med en rating på 5,4. Spørgsmålet mange ikke blot fik besvaret men også bekræftet var så, at golf kan overleve uden Tiger Woods. Det kan både CBS og specielt Golf Channel skrive under på. Nok trak Tigers sejr i Arnold Palmer Invita12 | join the golfers magasin

tional – hans første i 2½ år – en rating på 4,2, hvilket er den højeste siden 2002, men det var andre tal, der gjorde at Golf Channel for andet år i træk kunne vise stationens højeste seertal nogensinde, siden kanalen slog sig sammen med NBC Sports Group i 2010.

Golf Channel vokser mest af alle

Ifølge tal fra Nielsen Company havde Golf Channel 95.000 seere i gennemsnit på 24-timers basis (fra 6AM til 6AM), hvilket er bedre en sidste års rekordtal 90.000 seere, og 36% bedre end i 2010 (70.000). Desuden oplevede kanalen, at syv turneringer på PGA-touren oversteg et unikt seerantal på over 7 millioner seere, anført af BMW Championship med 8,4 millioner seere. Dertil kom at 14 millioner overværede en eller flere af de fire slutspilsturneringer i PGA Tour Playoffs, hvilket er det største tal i FedEx Cup’ens seks år lange historie. Tre af kvartalerne i 2012 havde de fleste seere i Golf Channels historie, samtidig med at syv af årets måneder også viste de bedste tal nogensinde, og dermed er kanalen USA’s hurtigst voksende. Tallene smitter også af på NBC, der desuden også stod for den amerikanske produktion af Ryder Cup på Medinah. Selskabet oplevede de bedste seertal siden Ryder Cup i 1999 på Brookline og kunne mønstre 5,5 millioner seere og en rating på 4,1 om søndagen, hvilket er en stigning på 71% fra 2010 (2,4).

Svag statistik i Europa

Europas fænomenale comeback om søndagen hvor en amerikansk føring på 10-6 blev vendt til en sejr på 14½-13½ betød at Sky Sport havde et seertal på 2,235 millioner seere om søndagen og et gennemsnit


på 1,276 millioner over alle tre dage. Oversat til dansk betød det, at Sky Sport havde 6,8% af seerne mellem klokken 16.00 og 01.00, hvilket var det højeste hele ugen for alle britiske tv-stationer. Kun US PGA Championship fremviste sårbare seertal af de fire majors, og i forhold til i 2011, var der 9% mindre, der overværede afgørelsen på Kiawah Island, men turneringens – og især søndagens dårlig tal – kan hænge sammen med, at De Olympiske Lege i London blev afsluttet samme dag som Rory McIlroy spillede noget af sit livs bedste golf.

I Europa er man mere sparsomme med seertal, primært fordi blandt andet Danmark ikke opgiver hvor mange seere Viasat Golf har til sine ugentlige transmissioner. Sky Sport har dog erhvervet sig rettighederne til at transmittere fra Europatouren og Ryder Cup frem til 2018. Fra 2013 vil kanalen således mindst transmittere fra 28 turneringer på Europatouren, fire WGC-turneringer og tre Ryder Cups i 2014 (Gleneagles), 2016 (Minnesota) og 2018 (Paris).

NBC Ratings på søndage i Ryder Cup siden 1999: 2012 2010 2008 2006

4.1/9 2.4/7 3.4/7 2.7/8

Medinah, Ill. Newport, Wales Louisville, Ky. Kildare, Irland

2004 2002 1999

3.4/7 3.9/12 6.3/15

Detroit, Mich. Belfry, England Brookline, Mass.

De 10 mest sete golfturneringer i USA i 2012

join the golfers magasin | 13


Jimmy af

Valderrama

vil altid leve

Af Espen Uldal

Jaime Ortiz Patiño var greenkeeper og livsnyder til det sidste, og hans kærlighed til sit livsværk, Club de Golf Valderrama gjorde den velhavende legende til en afgørende og vital del af international golf. Det kan den danske greenkeeper, Per Gundtoft, skrive under på mere end mange andre. Jaime Ortiz Patiños død i sidste uge, har ikke kun forårsaget dyb sorg i Spanien og Sotogrande, men i hele den internationale golfverden. Den legendariske ejer og skaber af Club de Golf Valderrama, der ofte gik under navnet ”Jimmy”, sov ind i en alder af 82 på St. Helena Hospital i Torremolinos efter et liv dedikeret til golf. En dedikation, der blandt andet har været med til at positionere Andalusien som et af Europas stærkeste mål for golfturisme, og som fik byen San Roque, såvel som Club de Golf Valderrama, til at afholde tre officielle sørgedage på grund af hans død. Spansk-bolivianske Patiño, der blev født i Paris den 20. juni 1930, var i 1997 arkitekten bag den første udgave af en Ryder Cup match, der blev afholdt uden for de britiske øer. Dertil lagde Valderrama græs til Volvo Masters i 16 år og to WGC-turneringer, hvilket også betyder, at Valderrama kan prale af at være den eneste bane i Spanien, hvor Tiger Woods har spillet mere end én gang.

Tin, Tennis og Golf

Som barnebarn af Simon Patiño, der var kendt som ”Bolivias Tinkonge” og en årrække fungerede som Spaniens ambassadør i Paris, havde Ortiz-Patino gode muligheder

for at gøre sig som forretningsmand på flere områder. Han var glad for golf i en tidlig alder, men til at begynde med var det tennis, der trak den største interesse, og det i en sådan grad, at Ortiz-Patino vandt turneringer på den europæiske tennistour og deltog i French Open på Roland Garros. En rygskade satte dog en stopper for tenniskarrieren i en alder af 26 år, og herefter steg interessen for golf. I 1985, i en alder af 55 år og efter at have solgt alle sine miner i 1982, købte Jimmy 50% af den daværende klub Las Ave. Et par år efter erhvervede Ortiz-Patino sig hele golfklubben med den hensigt at bygge den bedste bane i verden, og han etablerede således det, der i dag er Club de Golf Valderrama. Spanierens visioner blev ført ud i livet af banedesigneren Robert Trent Jones Sr. og entusiasmen fra landsbyboerne i den nærliggende by Guadiaro, som var villige til at arbejde hårdt for at forbedre deres levestandard. Ortiz-Patino tog til USA og begyndte at studere på USGA (United States Greenkeepers Association), da han selv ville være greenkeeper på Valderrama.

Livsnyder og perfektionist

Ortiz-Patinos fornemmelse for greens blev åbenbaret for Europatouren i 1988 da Val-


derrama i form af Volvo Masters fandt en turnering, som var klubben værdig at huse men golfverden så for alvor banens eminente kvaliteter i 1997 da Seve Ballesteros første Europa til sejr i Ryder Cup. Her blev Ortiz-Patinos ambitionsniveau klart for hele verden. En person, der mere end mange andre er blevet inspireret af denne person og hans visioner, er den danske stjernegreenkeeper Per Gundtoft, som opbyggede et stærkt venskab med baneejeren. ”Han har betydet rigtig meget for mig”, forklarer en meget rørt Gundtoft fra Spanien hvor han gør klar til at deltage i mindehøjtideligheden på onsdag i Sotogrande kirke

for Ortiz-Patinos. ”Jeg har lært rigtig meget af ham, blandt andet, at man ikke må gå på kompromis med noget når man arbejder med at bygge eller vedligeholde golfbaner. Jimmy mente at specielt dræning var meget vigtig. Jeg har haft mange spændende opgaver da jeg arbejdede for ham og selvfølgelig mange fantastiske oplevelser. Han var både sjov og meget krævende, og der var ikke noget han overlod til tilfældigheder. Jeg har faktisk været på banen i dag (i søndags, red.) og tænkt meget på ham. Tænkt på hvad han skabte, som er helt unikt. Medlemmerne på Valderrama kan og bør være stolte af hans værk, som er i den bedste


“Jeg er meget meget berørt og ked af at vi har mistet Jimmy - han var en rigtig god ven og altid hjælpsom overfor dem som han kendte godt” - Per Gondtoft

stand den kan og har været nogensinde.” Gundtoft arbejdede for Ortiz-Patinos under to WGC turneringer og seks udgaver af Volvo Masters, og danskeren blev en både en betroet højrehånd og en ven. ”Jeg rejste meget sammen med ham mest til USA. Han elskede at rejse og selvfølgelig altid på 1. klasse”, forklarer danskeren. ”Men han var også selv med på banen om morgenen, sammen med os greenkeepere. Alt var tilrettelagt som en militær operation. Tre uger før starten af træningsrunderne, arbejdede vi altid som om turneringen var i gang, så personalet vidste hvad de skulle. Greens blev målt i hastighed 2 gange om dagen så hver green blev behandlet forskelligt, så hastigheden var ens. Der var aldrig tvivl om personalets opmærksomhed når han var i nærheden. Jeg er meget meget berørt og ked af at vi har mistet Jimmy - han var en rigtig god ven og altid hjælpsom overfor dem som han kendte godt”.

Arven fra Ortiz-Patino

Der er blevet skrevet meget om det arbejde Ortiz-Patiño har lagt i skabelsen af Valderrama som vi kender det i dag, og han udtalte flere gange, at han betragtede banen som sin egen søn. Denne passion og grundighed, har også gjort, at Valderrama i dag betragtes som det europæiske sidestykke til Augusta National. Dette faktum har også været med til at gøre San Roque, og Andalucía i det hele taget, til den primære golfdestination på det europæiske kontinent siden 1989. I 2005, og i en alder af 75 år, overdrog Don Jaime ansvaret for Valderrama til sin dengang 41-årige søn Felipe, der på trods af

at være uddannet advokat, havde arvet din fars indblik i golfverden. Ortiz-Patiño holdt dog ikke op med at føre opsyn med selve banen, selvom selve forretningen nu var overdraget til den næste generation. Jimmy har sat uudslettelige spor i golfverden, selvom han er gået bort, og for Gundtoft har venskabet med Meget i kraft af sit venskab med Ortiz-Patino blandt andet også betydet, at den tidligere mineejers ideer om golfbaner, er blevet ført over Atlanten og til amerikanernes mest hellige golfjord på Augusta National. I hvert fald er Gundtoft efterhånden næsten en fast del af det udvalgte mandskab, der sætter banen i Georgia op til årets første major hvert år. ”Jeg har været ”volunteer” til Masters 13 gange og har altid været mest tilknyttet bunker teamet”, siger Gundtoft, der også skal arbejde med Augusta under Masters i år. ”Da jeg i sin tid blev inviteret første gang var det efter World Golf Championships første besøg på Valderrama, hvor jeg netop havde haft ansvaret for bunkers. I de sidste otte år har jeg været ansvarlig for fairway bunkers om morgenen, og mere allround på hele banen om eftermiddagen og aftenen. Bunkers børstes og vandes om aftenen for at gøre dem ensartede og fugtige, samt klar til at rive om morgenen. Det er for eksempel mig, der har ansvaret for at vande banen. At får lov til at arbejde med ved Masters er kun noget, der sker per invitation, og det er jo spændende hvert år om man er på Listen. Jeg er på igen i år.”


Off Course

Forgængelighedens bål Det hæderkronede ugemagasin Newsweek er fra årsskiftet gået digitalt. Join The Golfers Magasin byder selvfølgelig velkommen. Men hvor længe får vi glæde af det fine selskab? Af Karl Erik Stougaard For første gang i 80 år vil du i denne uge ikke kunne finde Newsweek på hylderne. Hverken her i Danmark eller noget andet sted i den verden, magasinet har dækket både informativt og provokerende gennem verdenskrig, borgerrettighedskampe, Vietnamdemonstrationer, kvindefrigørelse, teknologirevolution og intet mindre end tretten amerikanske præsidentskaber. Newsweek udkom for sidste gang på print før nytår og er nu kun at finde på din tablet eller smartphone. Presset af en virkelighed, der gør det - alt for - dyrt at producere og distribuere et ugentligt magasin til læsere kloden rundt, altimens dem, der betaler det meste af gildet - annoncørerne - forsvinder til mere målrettede digitale konkurrenter så som Google og Facebook. Som offer for den skæbne er Newsweek langt fra alene. Krisen rammer alle printmedier. Men enten mærker Newsweek krisen hårdere, hvad en halvering i antallet af abonnenter fra tre til halvanden millioner siden 2007 indikerer, eller også er den redaktionelle ledelse mere fremsynet

18 | join the golfers magasin

end de fleste andre og tager skridtet ind i den digitale æra, mens den stadig har kraft og myndighed til selv at afgøre egen skæbne. Hvilket ikke overraskende er ledelsens egen foretrukne udlægning. “Vi er nået et tipping point, hvor vi bedst og mest effektivt kan nå vores læsere i et digitalt format. Det var ikke tilfældet for to år siden. Det vil i tiltagende grad være tilfældet i de kommende år,” som chefredaktør Tina Brown, tidligere vidunderchef på Vanity Fair og The New Yorker, har formuleret det. Hun har også kaldt printmediet for “outdated”. Et produkt man som reporter og mangeårig læser måske kan nære nærmest romantiske følelser for, men som ikke længere er et velegnet forum for journalistisk produktion. Ikke kun fordi annoncørerne forsvinder, men også fordi ingen under 30 år længere læser noget som helst på print. Så derfor udkommer det nye Newsweek i denne uge med forfatteren Tom Wolfe på sin - digitale - forside. Det er ham med den fremragende “Forfængelighedens bål”. Og en hel branchen vil holde vejret og følge, hvordan den satsning falder


Off Course

ud. Vil Tina Brown vise vejen mod en forretningsduelig digital fremtid; vil hun blive blive branchens “Master of the Universe”? Eller vil Newsweek ende på forgængelighedens bål, for nu at blive i metaforen?

“Chancen er lig nul”

Det fremtrædende techmagasin, Gizmodo, har på forhånd bange anelser. Det spekulerer i, om Newsweeks platformsmanøvre reelt er et forretningsmæssigt kneb, der blot skal holde liv i en billigudgave så tilpas længe, at man slipper for at refundere penge til printabonnenter. Blogredaktør hos det britiske nyhedsbureau Reuters, Felix Salmon, minder samtidig om, at markedet for digitale magasiner er uhyre smalt - selv i USA, hvor det kun står for 1,7 procent af det samlede medieforbrug. Situationen er med andre ord den, at et magasin med et kraftigt faldende læsertal og dermed et klart redaktionelt problem nu skifter til en platform, hvor der ikke er efterspørgsel på et nyt digitalt magasin: “Chancen for at Newsweek vil lykkes som en digital, abonnementsbaseret publikation er helt præcist nul,” forudser han.

Stærk på sociale medier

Men der er omvendt pejlemærker, der stiller Newsweek i en stærk udgangsposition i forhold til en verden, alle ved er uomgængelig før eller siden. På de sociale medier kan ingen andre samfundspolitiske magasiner hamle op: Newsweek har to millioner følgere på Twitter og over en kvart million likes på Facebook. Det er førende på Tumblr med over 180.000 følgere og en vækst på 177 procent over det seneste år, viser magasinets egne opgørelser. Brandet fejler altså ikke noget, og de nye og fortrinsvis yngre medieforbrugere er på ingen måde afvisende over for Newsweek som leverandør af information. Måske endnu vigtigere er magasinet helt fremme i forreste kæde, hvad angår den kreative udvikling af en særlig digital journalistik. Midt i dets redaktionelle hjerte sidder en lille gruppe af technørder, kaldet “NewsBeast Labs”, som udvikler nye fortælleformer, der egner sig præcist til den digita20 | join the golfers magasin

le platform, og som løbende videreuddanner staben - både journalister og redaktører, to af denne verdens mest techforskrækkede målgrupper - i kunsten af bruge den digitale tilgang til egen fordel. Laboratoriet har hidtil produceret journalistiske succeser som en database over hvilke politiske aktionsgrupper - de såkaldte SuperPACs - der fik størst udbytte af deres millionstøtte til de politiske kandidater ved valget i november. Eller et interaktivt site, der dokumenterede de omfattende forsøg på vælgerundertrykkelse i flere stater og andre problemer ved valget. Til sin overraskelse har Newsweek samtidig fået stor succes ved at åbne laboratoriet for sine læsere og brugere. Alle nye tiltag bliver udviklet i det åbne, så enhver kan følge med trin for trin, og langsomt spreder det


sig til resten af redaktionen. Det er, hvad de traditionelle medier altid med en vis nedladenhed har kaldt “research for åben skærm” og noget, som man ikke skulle belemre omverdenen med, men i tilfældet Newsweek inddrager det læserne i den skabende proces og i et omfang, som vækker de øvrige reporteres interesse. “Journalistik er generelt ved at fjerne sig fra et “ta-da-moment” i forbindelse med publiceringen,” fastslår lederen af NewsBeast Lab, Michael Keller.

Sullivans eksempel

Netop læserinddragelse synes at være et nøgleord, hvis et traditionelt printmedie skal have en kinamands chance i en digital virkelighed. Endnu er der bare ikke noget,

der har leveret en klar definition på, hvad læserinddragelse er, men der begynder at komme hints. En af de drivende kræfter bag Newsweeks skifte var bloggeren Andrew Sullivan, der for et par år siden fik koblet sin dundersucces af en blog, The Daily Dish, til Newsweek og The Daily Beast. De to sidstnævnte havde fusioneret kort forinden. Efter at have blogget i et tiår følte Sullivan det kunstigt at komme tilbage i en printverden, og da chefredaktør Tina Brown bad om hans bedste råd, var han kold og ubarmhjertig: Drop print, sagde han: “Dele af mig var begyndt at se fysiske magasiner og aviser som absurde. Print er lidt ligesom Wile E. Coyote (tegneseriefiguren, på dansk ....), der er løbet ud over en klippe og nu hænger i den frie luft i nogle fastfrosne sekunder, men endnu ikke har opdaget, at den vil falde, og at faldet bliver langt og brat.” Andrew Sullivans blog tiltrækker flere end en million unikke brugere om måneden. Helt uhørte tal for en blog, der blander politik med religion og bøssers rettigheder med konkurrencer, hvor læsere dyster om at kunne gætte, hvor hinandens billeder er taget. Det er, som en af Sullivans tidligere ansatte medhjælpere har sagt det, en niche helt for sig selv. Og det diamentralt modsatte af det berømte slogan for New York Times - dette moderskib for traditionelle medier: “All The News That’s Fit To Print”. Det er i stedet et medie kun for Andrew Sullivans egne besættelser, og af uransagelige årsager virker det. Den seneste udvikling er, at Sullivan fra 1. februar bryder med Newsweek og The Daily Beast for - som den første blogger - at lade sig finansiere 100 procent af sin læserskare gennem en særlig betalingsmur, et såkaldt “meter”. For at få adgang til hans længere blogindlæg må man fremover betale et gebyr på 20 dollar om året. Da han annoncerede denne skelsættende nyhed kort efter nytår, var det med bæven og angst i hvert eneste ord, han skrev til sine læsere, men til sin egen og en dybt skeptisk medieverdens forbløffelse rejste han på 48 timer 400.000 dollar. Mange valgte endda at spytte mere end de 20 dollar i hans kasse. join the golfers magasin | 21


Svaret på denne succes er uden tvivl læserinddragelse. At læse kommentarerne til hans blog i forbindelse med skiftet til betalingsmur, er som at læse et kærlighedsdigt. Hans kontakt til læserne er unik. Og det endda selv om han ikke tillader kommentarer til sine blogindlæg. Han undgår det sorte dyb af had og ligegyldighed, som andre bloggere og medier slås med i det daglige, sorterer selv i sin indbakke og bringer kun henvendelser, der fører debatten videre. Både for og imod sine egne holdninger. Sullivan behøver ikke kommentarfeltet, for han har formået at udvikle et så intimt forhold til læserne, at de føler sig inddraget og hørt alligevel, og han er lige nu ved at bevise, at der i dette kan ligge en selvstændig forretningsmodel. Newsweek hopper ud i den digitale verden i håb om, at det - som Sullivan - har et tilstrækkeligt nært forhold til sine kernelæsere, så det kan holde navnet og produktet i live. Måske ikke længere i samme størrel-

sesorden som tidligere, men stadig i en position hvor beslutningstagere vil være nødt til at læse med. De hopper ud i en verden, hvor de i endnu højere grad skal leve på sine læseres - og ikke sine annoncørers - nåde. Redaktøren for det britiske The Guardian, Alan Rusbridger, kalder denne nye virkelighed for “mutualised journalism”. En særlig form for journalistik, hvor journalisten leverer sin del, men hvor læseren også skal levere sin del, for at projektet skal fungere. Det er formuleret i den enkle sætning: “Du skal give til os, så vi kan give til dig.” Og det kræver naturligvis, at læserne mærker, at du har noget at give - og det skal være noget andet, end de kan få andre steder. Kan Newsweek ikke levere det, vil skeptikerne få ret. Så kunne de lige så godt have ladet sig brænde med det samme på papirprodukternes bål. Men her fra redaktionen på det rent digitale Join The Golfers Magasin skal der lyde et fuldtonet: Velkommen i klubben.

Fakta om Newsweek Stiftet i 1933. Opkøbt i 1960erne af Washington Post. Udviklede sig til et globalt produkt. Mellem 2001 og 2007 trykt i over tre mio. kopier - hver uge. Derefter i frit fald - også økonomisk. Havde i 2010 en gæld på 47 mio. dollar. Købt i 2010 for en dollar af rigmanden Sidney Harman. Fusioneret kort efter med The Daily Beast. Sidney Harman døde i 2011. I juni 2012 var oplaget faldet til 1,5 mio. kopier om ugen. December 2012 udkom det for sidste gang på print. Januar 2012 udkom det for første gang som rent digitalt produkt. Marts 2012 forventes Newsweek at udkomme i et nydesignet format målrettet til tablets og smartphones.

join the golfers magasin | 23


Links

Herregolf dk spillere på Europatouren Anders Hansen Søren Hansen Søren Kjeldsen Thomas Bjørn Thomas Nørret Thorbjørn Olesen Andreas Hartø Joachim B Hansen Jeppe Huldahl Morten Ørum Madsen Lasse Jensen

dk spillere på Challengetouren Mark Haastrup Daniel Løkke Anders Schmidt Hansen Rasmus Hjelm

Verdensranglisten Spillere, 1 – 50 Spillere, 51 – 100 Spillere, 101 – 150 Spillere, 151 – 200 Spillere, 201 – 250 Spillere, 251 – 300

Majors US Masters Hjemmeside Augusta Nationals historie

USGA Hjemmeside US Open 2012 Tourkalender 2012

Royal & Ancientcient Hjemmeside British Open 2012 R&A’s historie Regler & amatørstatus 24 | join the golfers magasin


US PGA Hjemmeside US PGA Championship 2012 Tourkalender 2012

Ryder Cup 2012 Hjemmeside Stilling team Europa Stilling team USA Tidligere resultater

Europatouren Tourkalender 2012 Statistik Race to Dubai

PGA Tour Tourkalender 2012 Pengeliste FedEx Cup rangliste

Challengetouren Tourkalender 2012 Rangliste

Senior Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

Nationwide Tour Tourkalender 2012 Pengeliste

Champions Tour Tourkalender 2012 Charles Schwab Cup rangliste

Sunshine Tour Tourkalender 2012 Information

PGA Tour Australia Tourkalender 2012 Order of Merit

One Asia Tourkalender 2012 Order of Merit 2012

Asian Tour Tourkalender 2012 Order of Merit 2012

Japan Golf Tour Tourkalender 2012 Pengeliste

PGTI Tourkalender 2012 ROLEX Rankings

TLA Tourkalender 2012 Order of Merit

Canadian Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

Gateway Pro Tour Hjemmeside Statistic

NGA Tour CWS Tourkalender 2012 Pengelister

NGA Tour BWS Tourkalender 2012 Pengelister

EPD Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

join the golfers magasin | 25


Links

Damegolf Rolex verdensranglisten Rolex verdensranglisten

Damernes MajorsKraft MajorsKraft Nabisco Championship Women’s British Open US Women’s Open LPGA Tour Championship

Solheim Cup Team Europa Team USA Resultater

Ladies European Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Let Accesseries Hjemmeside Tourkalender 2012 Seneste Order of Merit

LPGA Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste Statistik

LPGA Futures Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Rangliste & statistik

Ladies Asian Golf Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste 26 | join the golfers magasin


The Legend’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

ALGP Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

LPGA Japan

Kviner Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia South Africa National Ranking English Order of Merit Scottish Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Tourkalender 2012 Statistik

Canadian Women’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Amatører

Juniorer Drenge Polo Golf Rankings Golf Canada Golf Australia South Africa Rankings English Boys RankingsPengeliste

Mænd Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia Golf Australia Senior South Africa National Rankings English Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Piger Polo Golf Ranking Golf Canada Golf Australia South African Rankings English Order of Merit Scottish Order of Merit

join the golfers magasin | 27


Kolofon JoinTheGolfers Magasin er en del af JoinTheGolfers.com ApS og udgives en gang om ugen. Magasinet er udelukkende digitalt, og sendes ud per mail til danske medlemmer på JoinTheGolfers.com. Desuden bliver magasinet mailet til abonnenter, der løbende tilmelder sig. JoinTheGolfers Magasin beskæftiger sig primært med golf fra ind- og udland. Magasinet behandler både nyheder og featureartikler, ligesom der lægges stor vægt på at skrive om golfudstyr og golfrejser. En separat sektion i bladet beskæftiger sig udelukkende med spiller- og turneringsstatistik fra hele verden. Rubrikken, ”Off Course”, varierer i omfang samt sideantal. Her bliver der blandt andet skrevet om vin, ure, bøger, sejlads, jagt og skisport. Størrelse: Mellem 30 og 50 sider alt efter udgivelsestidspunktet. Oplag: Mailes til 32000 medlemmer. (Tallet stiger ugentligt) Udgivelsesfrekvens: Udkommer hver mandag i 48 uger om året. Billeder kommer fra: Getty Images, Espen Uldal Layout/Design: Casper Wissing, Espen Uldal Redaktion: Espen Uldal, Redaktør Karl Erik Stougaard Kristian Haagen Claus Fonnesbech Ivan Morris Johan Lindeberg Udgiver: JoinTheGolfers.com Henvendelse til redaktionen: joindigmag@mail.com

28 | join the golfers magasin


join the golfers magasin | 29


JoinTheGolfers Magasin er en del af det sociale netværkssite for golfspillere over hele verden, kaldet JoinTheGolfers.com det har over 30.000 danskere blandt sine godt 140.000 internationale medlemmer. Gå ind på www.jointhegolfers.com og find dine nye og gamle GolfBuddies. Du kan også finde os på Twitter & Facebook På gensyn

Jointhegolfers Magasin  

Danmarks digitale golfugeblad, der kommer hver mandag

Advertisement