Page 1

DANMARKS FØRSTE UGENTLIGE DIGITALE GOLFMAGASIN | KOMMER I DIN MAILBOKS HVER MANDAG

05. November 2012

Obama

Golf og Politik i USA

Getty Images/All Over Press

Join The Golfers Magasin


Leder

Kære læser, 2013 tegner allerede til at blive endnu et spændende år for golfsporten. Hvis man skal tro nogle af sandskrifterne, så kan det blive en sæson hvor en del af eliten skal begynde at vende sig fra at bruge den lange putter, og det bliver også året hvor vi skal se Rory McIlroy spille med Nike jern og Nike polo. Kloge forandringer? Med hensyn til putteren, så er det en beslutning jeg hilser velkommen af hele mit hjerte. Specielt maveputteren har aldrig haft noget at gøre i golfsporten. Når det kommer til McIlroys skifte til Nike, så er der ikke andet at sige end at det måtte komme, og det samtidig er en bekræftelse på at golfverdens for alvor har fået en ny konge. Tiger Woods kommer måske til at tangere Jacks major rekord en dag, men amerikanerens tid på golfens trone er formentlig ovre. Det eneste, der kunne ødelægge McIlroys nye status skulle være hvis hans nye køller kommer til at forpurre hans slag. Den teori er Nick Faldo kommet med for nyligt, og den er måske ikke helt dum. Tiden vil gøre os klogere. Inden for de næste dage vil vi også få afklaret om Barack Obama får fire år mere i Det Hvide Hus, og om han får spillet sin 105 runde golf som Præsident i USA. Ingen leder af den frie verden har givet den så meget gas på golfbanen som Obama, men alligevel har han præsteret at skabe fremgang i den kriseramte nation. Vi har set lidt på Obamas golf samt opfattelsen af golf og politik i USA.

God fornøjelse

Espen Uldal Chefredaktør

2 | join the golfers magazine


join the golfers magazine | 3


Skribenter

Claus Fonnesbech Claus Fonnesbech er passioneret whiskynyder og -skribent. Han er uddannet i journalistik og benytter evnerne til at føre sine oplevelser med whisky ned på papir. Han skriver om whiskybrands, -smag og -kultur, på et niveau, der er til at forstå. Mellem rejserne til Skotland og journalistisk arbejde i whiskyens tegn finder han også tid til at være pressechef i erhvervslivet. Hans golfhandicap er ikke eksisterende, selvom han dog ejer et sæt køller. I hans øjne er en whisky den perfekte afslutning på en god dag på golfbanen, og i “Off Course” vil han bidrage med sin viden og mange historier om emnet.

Kristian Haagen 42 årige Kristian Haagen har været tosset med ure siden han var 10 år gammel. Han har dedikeret sit professionelle liv til de tikkende vidundere og skriver artikler om ure til både danske og udenlandske medier. Han har foreløbig skrevet tre bøger om emnet og arbejder som vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København. Hans seneste bog ”Armbåndsure – facts og fortællinger fra den tikkende verden” kan købes hos landets boghandlere og Magasin. 4 | join the golfers magazine


Ivan Morris Irske Ivan Morris er on-and-off klumme-skribent på JoinTheGolfers Magasin. Han har været elitegolfer i over 50 år og har i en lang årrække skrevet for Golf Digest i Irland. I 2002 blev han valgt til ”Worldwide Golf Nut of the Year” i kraft af hans bog, ”Only Golf Spoken Here”. Siden da har Morris skrevet ”The Life of O’Reilly”, ”The Doonbeg Ghosts” og ”Life As A Way of Golf”. Han er også medlem af Irish Golf Writers Association og European Golf & Travel Media Association.

Karl Erik Stougaard Nyhedsredaktør på Berlingske og tid-ligere korrespondent i Washington, D.C. Han har også været avisens golfreporter og udsendt til US Masters, US Open, The Open, Ryder Cup og flere end et dusin turneringer på Europatouren. Stourgaard er desuden forfatter til den bedst sælgende golfbog herhjemme, “Det danske golfmirakel” (People’s Press, 2003), og har desuden skrevet tre andre bøger.

join the golfers magazine | 5


Kort om Golf

Rory filmer med Nike Mens Nick Faldo hævder, at det kan være farligt for Rory McIlroy at skifte udstyr nu, kunne Fox Sport i fredags fortælle, at McIlroy er i færd med at filme en Nikereklame sammen med Tiger Woods, Nick Watney og Kyle Stanley. Fox Sport kunne også fortælle at kontrakten mellem Nike og irlænderen ligger i nabolaget af $200 millioner. Ingen af parterne vil endnu bekræfte aftalen, men reklamen og aftalen forventes at blive offentliggjort senest i starten af 2013.

Rory Kinesiske teenagere styrer mod storhed Et betydningsfuldt år for udviklingen af golf i Kina nåede et nyt højdepunkt i går, da 14-årige Guan Tian Lang vandt i 2012 Asien-Pacific Amateur Golf Championship i Thailand og kvalificeret til Masters i 2013. Det kinesiske vidunder vandt den prestigefyldte turnering på Amata Springs efter han gik en afsluttende runde i 71 slag for en score i 15-under-par, og da begivenheden er støttet af Augusta National Golf Club, kan teenageren fra Guangzhou nu se frem til en historisk golfoplevelse til foråret. Tilbage i april kvalificerede Guan, der er medlem af Kinas Junior Golf team, sig som den yngste spiller nogensinde til at deltage i en European Tour Event, nemlig Volvo China Open i 2012. Guans seneste præstation er endnu et eksempel på, hvordan kinesisk golf sætter sit præg på golfspil. Denne sommer blev 14-årige Andy Zhang blev den yngste spiller nogensinde til at kvalificere sig til en major, da han deltog i US Open og i september blev den 16-årige amatør Jing Yan den yngste kinesiske kvindelige golfspiller, der nogensinde har spillet med i en major, da hun deltog i Ricoh Kvinders British Open på Royal Liverpool.

6 | join the golfers magazine

Bradley kæmper for den lange putter Tidligere i denne uge, sagde Keegan Bradley han ville kæmpe imod et potentiel forbud mod puttere, der er mulige at forankre, og han opfordrede sine kollegaer blandt PGA-tourens professionelle til at slutte sig til hans sag. Men har Bradley og andre golfspillere, der bruger lange puttere en sag? Tilsyneladende, siger advokat Jeff Rosenblum fra det Memphisbaserede advokatfirma Rosenblum og Reisman. “Det er et potentielt juridisk problem .... Som der er måder at udfordre,” forklarer Rosenblum. “Ville det være en let og uproblematisk retssag? Nej. Ville det være en god investering? Det afhænger af mange faktorer”, fortsætter Rosenblum i sin forklaring til PGA-touren. Rosenblum har erfaring med at danse sig med de styrende organer i golfsporten. For tre år siden, repræsenterede han Doug Barron, der var den første golfspiller til at blive straffet i henhold til PGA-tourens nye narkopolitik. På trods af påbuddet mod de lange puttere udelukkende vil blive håndhævet af USGA samt R&A vil beslutningen også blive pålagt af de andre pro tours, og det mener Rosenblum et som et problem.

Død ved en fejltagelse I weekenden var det med stor sorg at PGAtouren måtte meddele at den legendariske golftræner Jim Flick, der også er tilknyttet Golf Digest som instruktør, var død i en alder af 82 år efter lang tids kamp mod cancer. Få timer efter meddelelsen var sendt ud med en lang beskrivelse af Flick karriere, måtte PGA-touren sende en efterfølgende mail ud, der forklarede at der var tale om en misforståelse og at Flick faktisk lever selvom han er i gang med at bekæmpe kræften.


Keegan Bradley Getty Images/All Over Press


WGC EUROPEA Ny charmeoffensiv af Ian Poulter Af Espen Uldal Blot en måned efter han førte Europa til sejr over USA i Ryder Cup, er Ian Poulter tilbage i vinderrollen. Denne gang for sig selv og for første gang i denne sæson. Med sejren i sidste uges WGC-HSBC Champions kunne englænderen dog noteres for sin anden sejr i en WGC-turnering, selvom turneringen endnu ikke er helt indlemmet i den sine serie af World Golf Championships.Først fra 2013 vil WGC-HSBC Champions blive en del af PGA-tourens FedExCup skema og tælle med på den amerikanske pengeliste, samt udløse tre års medlemskab af PGA-touren. Samtidig vil turneringens præmiesum forøges fra $7 millioner til $8,5 millioner og rykkes fra Mission Hills i Dongguan og tilbage til Sheshan International Golf i Shanghai. WGC-HSBC Champions tæller dog i den grad på Europatouren, og sejren på 21-under-par efter en finalerunde i 7-under 65 slag sender Poulter op som nummer fire på Race to Dubais pengeliste. Med fire turneringer tilbage på programmet i denne sæson, var det også vd at være sidste udkald for Ryder Cup helten, der kun én gang har prøvet at spille en hel sæson på Europatouren uden at vinde. Turneringen, der er blevet spillet i Kina siden 2005 kunne næppe ønske sig en mere ideel

8 | join the golfers magazine

vinder i denne tid hvor den asiatiske stormagt oplever en stadig stigende interesse for spillet og hvor folket stadig er i sin spæde opdragelsesfase af spillet. Flere gange på sin runde kunne Poulter høre knips fra tilskuernes kameraer og støj fra deres mobiltelefoner, men englænderen tog virakken med et smil og tålmodighed. ”Jeg er ikke engang sikker på hvad jeg sagde, men jeg prøvede at sige ’Ingen telefoner’ et par gange”, grinede Poulter efter sejren. ”Jeg måtte gå væk fra bolden nogle gange og starte forfra, men jeg var i stand til at holde fokus, selvom jeg vidste nogen nok ville fotografere mig i mit nedsving.” Det var ellers ikke fordi Poulter var det eneste attraktive navn i turneringen, som også havde deltagelse af Thorbjørn Olesen og Thomas Bjørn. Phil Mickelson (68), Jason Dufner (64), Scott Piercy (65) og Ernie Els (67) delte andenpladsen to slag efter Poulter. Den forsvarende mester, Martin Kaymer (67) spillede noget af sit bedste golf siden han vandt her i fjor, men måtte i sidste ende del en 11.-plads på 14-under-par sammen med Olesen (68). Førstepræmien på $1,2 millioner falder åbenbart på et tørt sted for Poulter, der rykker op som nummer 15 på verdensranglisten og dermed er en plads bedre nu end da han startede sæsonen. Englænderen har nemlig allerede brugt de €269.000 han fik for fjerdepladsen i BMW Masters på på en bil.


Getty Images/All Over Press

Getty Images/All Over Press

EAN TOUR


EUROPEA

Sæsonafslutning med problemer Af Espen Uldal Englænderne Tommy Fleetwood samt Matthew Baldwin og vores egen Thomas Nørret er særdeles gode eksempler på hvor frustreret en tilstand nogle spillere på Europatouren kan finde sig selv i på grund af de såkaldte co-sanktionerede turneringer, der optager den sidste del af sæsonen. Fleetwood sluttede sidste år som nummer et på den europæiske Challenge Tour Order of Merit, mens Baldwin kvalificerede sig til Europatouren med en 10.-plads på listen, og Nør10 | join the golfers magazine

ret spillede sig tilbage på touren via Q-School. Mens danskerens situation som nummer 166 på pengelisten er forholdsvis trist, så ligger Fleetwood i øjeblikket på 120.-pladsen, og vil de blive på touren, skal de slutte sæsonen i top 115. Baldwin har ingen bekymringer hvad angår at beholde sit kort. Han er nummer 70 pengelisten efter en særdeles god rookiesæson. Men hvis han kan komme inden for top 60, så kvalificerer han sig til sæsonafslutningen DP World Tour Championship og kampen om en del af puljen på $8 millioner, og en god finish i denne pengeturnering kunne gøre en god sæson til et fantastisk år.


Getty Images/All Over Press

AN TOUR

Med tre turneringer tilbage at spille på Europatouren til en samlet præmiesum på $9 millioner, burde både Fleetwood og Nørret fortsat have en chance for at kunne få deres kort til næste år via gode resultater, og Balwin burde kunne nå op i top 60, men sådan spiller klaveret slet ikke. Faktisk får de tre spillere kun chancen for at hive flere penge ind på kontoen i én turnering mere i år, nemlig SA Open Championship, der starter den 15. november og har en førstepræmie på $780.000. Faktisk er det tvivlsomt om der overhoved bliver plads til danskeren i den turnering. Europatourens turneringsskema kan se godt ud på papiret, men det har nogle skjulte forhindringer, især overfor fyre som Fleetwood og Baldwin, men også en spiller, som Nørret, der skal kæmpe for miraklet til det sidste. Denne uges Barclays Singapore Open med en præmiesum på $6 millioner og næste

uges UBS Hong Kong Open med en sum på $2 millioner, er nemlig begge turneringer, som er co-sanktionerede med Asian Tour. Det betyder, at feltet er fordelt med 50% til hver tour. Det betyder også at Baldwin, Fleetwood og Nørrets kategorier ikke rækker til deltagelse i nogen af de to turneringer. SA Open er også co-sanktioneret, men en meget lav præmiesum betyder at der bliver plads til spillere med dårligere kategorier, fordi få højtrangerede spillere deltager. Selvom PGA-touren til næste år laver deres Fall Series om, så har den fungeret for lavere rangerede spillere som en særdeles god mulighed for at tilspille sig et tourkort, uanset hvor håbløs ens situation har set ud. Et lignende setup i en mindre skal kunne måske tilføje afslutningen på sæsonen endnu en dimension. I hvert fald ville sæsonen ikke være ovre for en stor del af Europatourens felt før den rent faktisk er ovre.

join the golfers magazine | 11


Obama

Obama

Den vigtigst


te last

Getty Images/All Over Press

Af Espen Uldal


Obama

D

et amerikanske valg er inde i sine absolut sidste timer, og mens Republikanerne i flere måneder har forsøgt at overbevise det amerikanske folk om, at Barack Obama ikke har ledet USA godt nok, så har de også forsøgt at påstå, at han har spillet for meget golf i sit embede som Præsident, på trods af han samtidig har skaffet flere arbejdspladser, redet den amerikanske bilindustri og uskadeliggjort Osama bin Laden. Om godt og vel et døgn finder vi ud af om de har haft held med det.

Søndag den 1. maj 2011 var en hemmelighedsfuld morgen for President Obama. Pressen og den amerikanske offentlighed vidste godt at landets 44. Præsident som så mange af hans forgængere havde udviklet en alvorlig hang til golf, og denne morgen havde han begivet sig ud på Andrews Air Force Bases East Course i noget, der kunne ligne hemmelighed. Det var hans 66. runde siden han overtog embedet som Præsident den 20. januar 2009, og selvom denne runde endnu en gang ville give anledning til syrlige drops fra journalister og republikanske modstandere, havde Obama formentlig ikke så meget imod at pressen registrerede og fotograferede ham på golfbanen netop denne morgen. Aftenen før havde han ristet Donald Trump i Det Hvide Hus under den obligatoriske, delvist uformelle, men altid morsomme gallamiddag for pressen, den såkaldte ”White House Correspondents Dinner”. I ugerne op til middagen, var Præsidenten både blevet anklaget for ikke at ville offentliggøre sin dåbsattest og for at have forfalsket den. Trump, der en overgang havde meldt sig som republikansk præsidentkandidat, havde på det seneste ført an på Fox TV med kaskader af bebrejdelser mod Obama, og denne lørdag aften, i sit egen hjem og ansigt til ansigt med Trump, svarede Præsidenten igen ved, med humoristisk overlegenhed, at pulverisere den amerikanske byggematador og latterliggøre ham foran hele eliten af den amerikanske og udenlandske presse. Søndag morgen skulle en kronet aften så toppes med en runde 14 | join the golfers magazine

golf, men til manges overraskelse, indstillede Obama spillet efter ni huller og trillede med sit følge af efterretningsfolk og nogle få journalister tilbage til klubhuset. Stadig iført khakibukser, hvid polo og en mørkeblå windbreaker, vendte han i ro og mag tilbage til Det Hvide Hus og begav sig straks ned i husets underliggende kommandorum, hvor han sammen med sine efterretningschefer, landets militære ledelse og sin udenrigsminister overværede Team Six fra NAVY Seals storme en bygning i Abbottabad i det centrale Pakistan, og slå Osama bin Laden ihjel. Selvom 15 af USA’s 18 seneste præsidenter har været golfspillere, så har kombinationen af at lede verdens mest magtfulde nation, samtidig med man også har hang til en af verdens mest tidskrævende sportsgrene, som regel altid ført til kontroverser blandt befolkningen og oppositionen. John F. Kennedy, der er den bedste golfspiller i Det Hvid Hus nogensinde og landets 35. leder, forsøgte altid at henlægge sine golfrunder til familiens afsides ferieresidens på Hyannis Port, og han brød sig aldrig om, at det blev opdaget af pressen når han spillede. Kennedys rygproblemer holdt dog hans antal af runder nede på et begrænset niveau, men til gengæld var det JFK, der fik anlagt en putting green i Det Hvide Hus. William Howard Taft, der var Præsident fra 1909 til 1913, lagde ikke skjul på sin begejstring for sport og golf i særdeleshed, og ingen i embedet har spillet så meget golf som han gjorde. Hans modstandere kaldte ham


Getty Images/All Over Press

President Obama vil ikke fotograferes på golfbanen, men i 2009 hvor han havde lagt golfen på hylden, kastede han gerne det første pitch i MLB All-Star matchen på Busch Stadium.


Obama

amoralsk og beskyldte ham for at forsømme landets ve og vel på grund af hans mange runder. Til gengæld var Taft en af grundede til at golfspillet boomede i USA og byggeriet af golfbaner eksploderede. Barack Hussein Obama II styrer USA i en tid hvor en global krise er eksisterende og hvor golfsporten stadig er elsket, men har kendt til mere glorværdige perioder. Derfor var det også en tvetydig nyhed, da Præsidenten den 24. september i 2011 spillede sin 100. runde som leder af den frie verden. Siden den runde og frem til nu, er det kun blevet til fire runder mere, da debatter om landets ve og vel næppe går i spand med fire til seks timers golfrunder, og i det hele taget har Obama i hele sin første præsidentperiode godt været klar over, at selvom han blot er en del af en flere generationer gammel tradition, så er hans sidste og nyeste last ikke en han skal skilte for meget med. Obama, der røg en del da han var senator i Illinois, siges at have lagt cigaretterne på hylden, og i virkeligheden var hans foretrukne sport basketball, men siden har golfens fået overtaget. Alligevel er det kun sket fem gange at der er blevet taget billeder af Præsidenten på golfbanen. Med andre ord, så har det sine fordele at spille på en aflukket militærbase, og som den første Præsident siden Kennedy, har Obama decideret nedlagt forbud mod, at der tages billeder af ham når han spiller golf. Ingen Præsident har tidligere arbejdet så meget på at hemmeligholde sin 18-hullers hobby. Obamas forgænger, George Walker Bush, modtog ikke specielt meget kritik for at spille golf. Måske fordi der var så meget andet man kunne kritisere den 43. Præsident for, men han løb dog ind i en vis form for modvind, da han i 2002 afholdt et pressemøde på første tee på Kennebunkport i Maine i forbindelse med et attentat forårsaget af en selvmordsbomber i Israel, og sluttede sin kommentar af med at sige: ”Nå, men tag så lige at se det her drive”. Bush 43, som han også blev kaldt, var ikke nogen storslået golfspiller, og det var hans 16 | join the golfers magazine

far, Bush 41, heller ikke. George Herbert Walker Bush (som for øvrigt, uanset hvad, der sker i denne uge, stadig er den eneste amerikanske Præsident med fire navne), var til gengæld en af de hurtigste. Ind imellem far og søn, regerede Bill Clinton fra 1993 til 2001, og selvom hans moderate golfspil ikke blev påtalt i pressen, så var han kendt som Præsidenten, der omgik reglerne med lem-

Obamas foretrukne sport er stadig basketbal som han spiller med sin stab og han nyde også at se sporten på tætteste hold, he med Vicepræsident Biden.


knivskarp til at charmere forbipasserende og benovede borgere, som han møder på sine runder, og på Youtube kan man også få glimrende eksempler på, at hans tålmodighed og venlighed ofte er en del af grunden til han kan vare op til seks timer om at spille en runde. Men når der nu tales så meget om Præsidents antal golfrunder, er det så noget, som

Getty Images/All Over Press

fældighed og skabte begrebet ”Billigans”, fordi han slog indtil flere slag om på en runde. Hvad man kommer til at sige om Obama, udover at han spillede meget, er endnu uklart. Selv mener han, at han er elendig til sporten, og det understøtter videooptagelser på Youtube fra blandt andet Kailuas Mid Pacific Country Club hvor han i december 2008 nød en ferie med familien. Til gengæld er han

ll er er

join the golfers magazine | 17


Obama


Getty Images/All Over Press

kan koste ham præsidentposten i denne uge? Efter at have vundet valget i slutningen af 2008, lagde Obama låg på sin golf i to og et halvt år for at hengive sig til at løse de økonomiske problemer hans forgænger havde efterladt landet i. Søndag den 18. juni 2011 valgte Præsidenten dog at bruge golfen som en nøgle til at løsne op for den politiske hårdknude som Kongressen befandt sig i, og for førstegang i USA’s historie blev der arrangeret en match mellem Præsidenten og Underhusets formand, i dette tilfælde republikaneren John Boehner, der med et handikap på 8 også har den solbrune hud, som følger med så lavt et indeks. Obama og Boehner endte med at spille mod Vicepræsident Joe Biden og Ohios Guvernør John Kasich om $2. Siden tog Obamas passion for spillet til igen og i december 2011 oprettede den republikanske komite Romney Victory Inc. en hjemmeside med navnet FortyFore.com, der hentydede til det antal runder Præsidenten nu havde spillet i sin tid i embedet. Til sammenligning spillede den sidste Bush kun 24 runder de tre første år som Præsident, og lagde spillet på hylden da han startede krigen mod Irak. På FortyFore.com er Obama korrekt noteret for 104 runder siden 2009, men samtidig er der også en opfordring på siden om at donere sølle $18, så man kan betale til at sende Præsidenten på en permanent golfferie. Det er ikke den eneste gang at den tidligere Guvernør i Massachusetts, Mitt Romney, har prøvet at bruge Præsidentens golfspil til sin egen og republikanerne fordel i valgkampen. Tilbage i april, under et radiointerview, anklagede mormonen Romney, der ikke selv spiller golf, sin modkandidat for ikke at tage sig job alvorligt nok. ”Man skulle tro man kunne holde lidt igen i fire år, specielt når det amerikanske folk ikke har noget arbejde”, forklarede Romney radioværten Bill Cunningham. ”Han burde lægge køllerne på hylden og fokusere på at få folk tilbage i arbejde.” Tal viste så i sidste måned, at Obama åbenbart


Obama


Getty Images/All Over Press

Præsident Obama med republikaneren John Boehner, Ohios Guvernør John Kasich og Vicepræsident Joe Biden efter deres golfrunde på Andrews Air Force Base i Maryland den 18. Juni 2011.


Obama

10 | join the golfers magazine


join the golfers magazine | 11

Getty Images/All Over Press

har kunnet overkomme både at svinge sine Nike jern og skabe flere arbejdspladser i USA i de sidste fire år. Til gengæld blev Romney i mellemtiden fanget på kamera før et live interview med FOX’es Sean Hannity hvor exguvernøren kunne fortælle om sin og konens passion for deres ride- og dressurheste, og klippet var naturligvis hurtigt til frit skue på Youtube. Mens valgkampen går ind i sine sidste timer, og de to rivaler kæmper om at erobre automobilstaten Ohio, som Obama redede fra undergang indimellem nogle af sine 18-hullers eskapader, er Romney ikke kun bagud i meningsmålingerne, men han har også nogle golfrelaterede odds imod sig. Siden Jimmy Carter, der sad i embedet fra 1977 til 1981, trådte af, har USA haft en Præsident, der spiller golf. Og det ser ikke ud som om amerikanerne har lyst til at bryde den tradition til fordel for en galopperende republikaner lige nu.


Feature

Politisk

Dobbeltb

Syv ud af ti golfrunder i USA bliver spillet på baner, hvor du hverken behøver at bære medlemskort eller sjove bukser. Alligevel slås sporten fortsat med et image som elitær. Det handler mindre om bukser og mere om kasketter. Af Karl Erik Stougaard I juni i år kunne Washington Post berette, at hovedstadens tidligere power player nummer et, lobbyisten Jack Abramoff, måtte opgive at blive medlem af sin gamle golfklub. Manor Country Club i Rockville, Maryland, ville ikke vide af en mand, der lige var sluppet ud af spjældet. Nok er man en humanistisk grundskolet dansker, der grundlæggende mener, at et menneske, der har afsonet sin straf, bør kunne genindtræde i samfundet på lige fod med alle andre, men ikke desto mindre må der udtrykkes en vis forståelse for klubbens disposition. For Abramoff er om nogen skyld i golfsportens fortsatte problemer med at finde venner i regeringsbyen, og sådan en fyr slipper man ikke bare løs på sine fairways. Førnævnte avis afslørede i en serie af dybdeborende artikler i 2005, at Abramoff i en årrække under Bush-administrationen havde fungeret som hovedmand i en systematisk bestikkelse af fremtrædende, republikanske kongresmedlemmer og politiske rådgivere. Det blev til et par hundrede artikler, de fleste på forsiden, og hver eneste med nye detaljer 24 | join the golfers magazine

om et bundkorrupt miljø, der i sidste ende ikke bare afsluttede karriererne for Abramoff og mange andre, men også var et søm i præsident George W. Bushs politiske ligkiste, alene fordi amerikanerne til sidst ikke kunne holde stanken fra den såkaldte K Street Lobby ud. Der var dyre rejser til Caribien, en flot lystyacht, besøg på flydende casinoer ud for Floridas kyst, VIP-billetter til de bedste footballkampe, pokeraftener på Hotel Watergate med specialindbudte kvinder, og så var der turen, der kom til at symbolisere det ekstravagante morads: Rejsen til golfens mekka, St. Andrews i Skotland. Fotoet af en storgrinende Abramoff, der senere i retten blev citeret for at sige, at det massive pengeforbrug var “penge givet godt ud”, sammen med bl.a. kongresmanden Bob Ney foran det berømte klubhus blev på mange måder billedet af den syge kultur. Det bekræftede de gamle, gennemtyggede fordomme om golfverdenen som elitær, selvtilstrækkelig og kun for folk i sjove bukser. Og sporten har lidt under skandalen lige siden. “Der er mange medlemmer af Kongressen, som elsker golf, men den dag i dag savner


bogey

join the golfers magazine | 25


Feature

I 2005 smadrede Katrina blandt andet klubhuset p책 en golfbane Biloxi.

26 | join the golfers magazine


golfindustrien folk derinde til at tale sin sag,” lød det forleden fra Washington-lobbyisten David Marin, der er hyret af en gruppe af klubber, trænere og ansatte for at få slået dørene ind til lovgiverne. “Golf behøver et sæde ved bordet, når der udformes love, som får direkte indflydelse på sporten. Men vi er konstant i forsvarsposition. Vi er oppe imod fordomme med et så dybt rodnet, at det ikke vil ændre sig over natten eller på en måned og formentlig end ikke i løbet af et år,” sagde han til Wall Street Journal. Problemet er helt konkret. Lad os tage et aktuelt eksempel: En stribe golfbaner langs den amerikanske østkyst er i disse dage smadrede efter sammenstødet med den tropiske storm Sandy. Den offentlige opmærksomhed er naturligt nok rettet mod beboelsesområder i New York og New Jersey, hvor mennesker har mistet deres hjem og nogle endda livet, og i den kommende tid vil byområder, landbrug og skovbrug modtage statslig støtte, der vil være altafgørende for at få dem på fode igen. Golfklubberne vil derimod ikke modtage en eneste dollar. Golfindustrien opdagede dette problem efter orkanen Katrina, der ramte USAs sydstater i 2005. Alle fik del i genopbygningsbudgettet med undtagelse af tre brancher, der tilsyneladende blev anset for omtrent lige suspekte: Massageklinikker, casinoer og golfklubber. Opdagelsen fik den amerikanske PGA Tour med commissioner Tom Finchem i front til at indlede en offensiv over for lovgiverne i et forsøg på at få stillet klubberne bedre, men da den nye Obama-administration i 2008 udrullede sin milliardstore stimulusplan, indeholdt den samme undtagelser som hjælpepakken efter Katrina. Mange giver Abramoff skylden. Det er simpelthen for politisk risikabelt at blive set som en ven af golfsporten, som Joe Sterenka, øverste chef for PGA of America, har udtalt. Men i virkeligheden rækker problemet længere tilbage. Historien er lang af politikere - og endda præsidenter - som har lidt

join the golfers magazine | 27


Feature

politisk skade af at blive set med en golfkølle i hånden. John F. Kennedy, den bedste golfspillende præsident nogensinde, turde kun slå bolde i baghaven til Det Hvide Hus efter mørkets frembrud. Amerikanske vælgere vil ikke se sine politikere slappe af; de vil slet ikke se dem slappe af med en sport, som i vidde kredse stadig anses for at være for de få og udvalgte og som et arnested for lyssky affærer. Vælgerne vil først og fremmest ikke være i tvivl om hvilke kasketter, deres politikere bærer. Dette udgør en enorm udfordring for golfindustrien, for virkeligheden er - som regel - ganske anderledes.

af golfspillere i Kongressen har aldrig været større, fortæller det politiske magasin The Hill, der følger de mange, interne slagturneringer mellem demokrater og republikanere intenst. Og en golfrunde i sommeren 2011

70 procent af alle golfrunder i Amerika foregår på Pay & Play-baner, hvor alle med et registreret handicap har adgang. Gennemsnitsbetalingen er 28 dollar for en runde cirka 150 kroner. Så meget for det elitære. Hvad værre er, har Washington tilsyneladende ikke opdaget, at golfindustrien er en stor arbejdsplads, der tæller to millioner gode, amerikanske job. En typisk golfklub har mellem 25 og 40 personer ansat - lige fra formanden og pro’en til greenkeepere. Der er funktionærer på kontoret og ufaglærte i restauranten. Dertil kommer de små, lokale håndværkere, mekanikere og andre erhvervsdrivende, der nyder godt af golfbanens tilstedeværelse. I USA er der et yderligere særkende: Velgørenhed. Det er næppe til at opdrive en kaninturnering - og da slet ikke et professionelt mesterskab - hvor der ikke samtidig foregår en indsamling. Det er ikke usædvanligt, at en PGA-turnering donerer mere end en million dollar til lokalt forenings- og hjælpearbejde. Og af alle disse grunde er det katastrofalt, at politikernes velvilje ikke er til stede, når naturkatastrofer - eller bare den almindelige finansielle krise - rammer. Men foreløbig har golfindustriens lobbyarbejde ikke båret frugt. Det betyder ikke, at håbet er opgivet. Antallet

28 | join the golfers magazine

Jack Abramoff


mellem præsident Obama og den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, førte nok ikke til de politiske kompromiser, som nationen skriger på, men skabte goodwill omkring sporten som et mødest-

ed på tværs af politiske skel. Det er billedet af de to mænd, smilende og med klap på skulderen og uden andre kasketter end deres billige golfcaps, som sporten håber bliver det nye, offentlige symbol på golf i politik.

join the golfers magazine | 29


JoinTheGolfers Magasin og som medlem af J ryger bladet automatis

Har du ikke en profil p책 og vil du gerne h

S책 opret en www.jointhe

Eller sk joindigmag@


udkommer hver mandag JoinTheGolfers.com sk ind i din mailboks.

책 JoinTheGolfers.com, have magasinet?

n profil p책 egolfers.com

kriv til @mail.com


Rejser

Golf af Ne


f I Midten ew York

Af Espen Uldal Foto: Espen Uldal


Rejser


Hører du til dem, der har prøvet tilstrækkelig mange gange, at tage på golfferie til et aflukket golfressort i et område, der er isoleret fra lokalbefolkningen? Som lukker ned klokken 23 efter godnatsjussen i hotelbaren og overlader den resterende lydside i den hede nat til cikaderne? Så er tiden inde til at prøve noget helt andet. Pak dine golfkøller og sæt kursen mod storbyen, der aldrig sover, og kombiner formiddagens golfrunde med en indkøbstur om eftermiddagen på 5th Avenue samt en gang aftenjazz på Birdland eller 55 Bar efter aftensmaden på Madison Avenue. Tænk at kunne kæde en golfferie sammen med Broadway, Central Park, Guggenheim, Empire State, Bloomingdales, Macy’s og måske endda Tiffany’s! New York området er først og fremmest kendt for sine US Open baner som Bethpage State Park, der er offentlig, samt perler som Winged Foot og Chinnecock Hills, der alle ligger på Long Island, men storbyen råder også over et større antal Public Courses, mindre end 20 minutters kørsel fra Central Park, midt på Manhattan. Når det gælder udbuddet af golfbaner, minder New York på ingen måde om Florida eller Michigan, der er USA’s mest golfvenlige stat, men derfor kan man alligevel godt spille en bane som Marine Park GC, der er designet af selveste Robert Trend Jones Jr. i 1964 og ligger i Brooklyn, for mellem $26 og $45. Jack Nicklaus har endda designet en golfban ved Ferry Point i Bronx under Bronx-Whitestone Bridge, som

Donald Trump er ved at bygge. Faktisk har der været planer om at placere en golfbane her siden 1930, men Trump lover den står klar i 2014. Man kan også tage Staten Island færgen til Silver Lake Golf Course, der som mange af disse bybaner er designet af John Van Kleek, og Silver Lake er en meget populær klub blandt beboerne på Manhattan. De fleste turister, der besøger New York bor på Manhattan, og selvom den bydel kun kan byde på driving ranges som Golf Club at Chelsea Piers og Randalls Island Golf Center, der ligger langs havnefronten, så skal man ikke køre mange minutter nord for Central Park til nabobydelen Bronx, før man når tre gode golfoplevelser. Man kan blandt andet tage en taxa eller Subway’en til Pelham Bay Golf Course og Split Rock Golf Course, der ligger ved siden af hinanden og ud til Long Island Bugten. Split Rock blev for øvrigt redesignet af Trend Jones Jr. i 2005. Lidt vest for dem, ligger Van Cortlandt Park GC, der blev åbnet i 1895 og er den første kommunalt ejede og offentlige bane i USA. Denne bane, der også blev brugt i filmen Wall Street, blev redesignet i 2001 da New Yorks daværende borgmester og tidligere republikanske præsidentkandidat Rudi Guiliani bestemte, at Vannie skulle moderniseres for fire millioner dollars. Det er en del mere end de knap $700 det kostede at bygge banen for godt 100 år siden. Van Cortlandt Park GC er en speciel bane,

join the golfers magazine | 35


Rejser


Silver Lake Golf Course pĂĽ Staten Island er en af New Yorks mest populĂŚre baner.


Rejser

der oprindeligt rådede over ni huller hvoraf et af dem var over 700 yards (640 meter) langt, men i 1899 udvidede skotten Tom Bedelow banen til 18 huller. Fra starten af var stedet meget populært, selvom golf var relativt ukendt i USA, hvilket man kan læse nærmere om i sidste uges nummer af JoinTheGolfers Magasin, og i 1920 blev der spillet 5.000 runder golf om ugen på banen. Baseballstjernerne Babe Ruth og Willie Mays var bare nogle af de berømtheder, der brugte banen flittigt. Besøger man banen, er det nærmest højtideligt, at besøge omklædningsrummet, der stadig råder over de originale, smukke omklædningsbåse i træ fra 1895. I en årrække, tilbage i 1960’erne, satte byen tre skilifte op om vinteren på nogle af banens sidste huller, fordi landskabet bølgede så meget. I dag kan man – og bør man – forcere de offentlige bybaner i New York i en golfcard, men det er ikke lang tid siden, at banerne i Bronx var i en sørgelig stand. Det var heller ikke usædvanligt at finde skelettet af en udbrændt personbil på en af de dengang stenhårde og udtørrede fairways. I starten af 80’erne overdrog New York den daglige drift af en del af banerne til American Golf Corp., mens Guiliani postede $13 millioner i nye dræningssystemer og søer til nogle af de baner hvorpå der bliver spillet op til 100.000 runder om året. Størstedelen af klubhusene på de små 20 storbybaner, der eksisterer, er ikke blevet restaureret siden 30’erne, men også her har der været hjælp at hente, for da New York forlængede kontrakterne om drift af banerne igen, var oprettelsen af nye klubhuse en del af aftalen, der skulle overholdes. Uanset hvad, er golf i New York noget, som skal prøves, for standarden på banerne i storbyen, lever op til det niveau, der kendetegner en dansk gennemsnitsbane, og alle baner har en fast greenfee mellem $25 og


Rejser

$50. Marine Park GC er med sine næsten 6.400 meter den længste bane i indre storby, men med sin beliggenhed ud til Jamaica Bay, spiller den linksinspirerede bane ofte længere ind til nogle greens, der er i særklasse og udgør en seriøs udfordring. Par 4-hullerne kan også være svære at nå i regulation, mens par 5-hullerne virker mere rimelige. Klubhuset er ligeledes i top, og i

det hele taget minder Marine Park ikke om en bane, der ligger i en storby. Dyker Beach Golf Course, der også ligger i Brooklyn, var fra grundlæggelsen i 1890’erne en privat klub og rangerer som den bedste af klubberne i byen. Det var på denne 6.000 meter lange bane med smalle fairways og masser af træer, at Tiger Woods far, Earl Woods, blev bidt af golfsporten i


1972. Dyker er ikke en PGA-bane, men den efterlader stadig et charmerende indtryk, og specielt par 3-hullerne er lidt af en opgave. Det eneste minus ved denne bane, som også er under modernisering, er, at der er hele otte minutter mellem de 4-bolde, der sendes ud, så man kan forvente at skulle bruge godt fem timer på en runde, hvilket er en evighed i amerikansk golfterminologi.

Men så er det jo et held, at man bagefter kan være på Ground Zero og Greenwich Village i løbet af 15 minutter og bruge Det Store Æble som 19. hul, selvom der lige går lidt tid før byen atter er sig selv efter den tropiske orkan Sandy har hærget.


Artikel

spitzenklasse

Speyside

Intet andet sted i verden ligger der så mange distillerier på så koncentreret et område som i Speyside. Man skal være meget kyndig for at huske dem alle, for ikke at tale om at skelne dem fra hinanden. Mange skiller sig alligevel ud fra resten. Og især ét måske mere end de andre. Af Claus Fonnesbeck Af Skotlands seks whisky-regioner er ”Speyside” det mindste. En relativt lille klump land, der ligger mod nord, kranset ind i det mindst syv gange større ”Highland”. Tværs gennem området går floden ”Spey”, der har givet navn til området, og som leverer vand til flere af de over 55 forskellige distillerier, der ligger her. Nogle af de mest kendte single malt mærker kommer fra Speyside. Bl.a. Macallan, The Glenlivet, Cragganmore og Dalwhinnie. Alene i den lille søvnige by Dufftown, der af mange kaldes ”den skotske whiskys hovedstad”, ligger der syv distillerier, iblandt dem det mest kendte af alle: Glenfiddich. Det er således let af overse de mindre og mere ukendte mærker. Kører du helt nordpå og følger kysten vestover kommer du til den lille by Forres. Her ligger Speysides mindste distilleri, der samtidig er et af de mindste i hele Skotland. Benromach. På Benromach har man produceret whisky siden 1898. Destilleriet blev nedlagt

42 | join the golfers magazine

i 80’erne, men blev reddet af nye ejere og produktionen startede igen i 1998. I dag er Benromach særligt værd at bemærke af flere årsager. For det første producerer de ikke mere end omkring 200.000 liter whisky årligt. Det lyder måske af meget, men i whiskyproduktion er det meget lidt. De største som Glenfiddich producerer 10 mio. liter om året. Den lille produktion er ikke bare interessant ud fra et faktuelt synspunkt, men også fordi der dermed ikke er så store mængder i omløb. Du finder bestemt ikke Benromach som standard på almindelige barer eller gængse vinhandlere. Vær derfor glad, når du finder den og kan smage den!

Økologiske pionerer

En anden grund til at interessere sig særligt for Benromach, er den satsning som blev foretaget i år 2000. Her besluttede man at påbegynde produktionen af den (i nyere tid) første, økologiske single malt whisky. Efter mange anstrengelser lanceredes i 2006 den første Benromach Organic, der er produc-


Artikel

28 | join the golfers magazine


eret af økologisk byg, destilleret i rene kedler og lagret på friske, ubrugte og miljørigtige, amerikanske egefade, og tilmed certificeret af UK Soil Association. Økologien betyder, at der ikke kan bruges gamle Bourbon-eller Sherry-fade. Dermed får whiskyen også en helt frisk smag og et særpræg, der ikke ses særligt mange andre steder. Den Organic man kan få nu er stadig ung, men vi er mange, der ser frem til, at de første fade kan genbruges til Benromach’s eventuelle 10- og 12-årige versioner. Organic-serien har vundet stor popularitet. Man kan formode at det er derfor flere andre er begyndt at gøre Benromach kunsten efter. Destilleriet Bruichladdich, fra feinschmecker-øen Islay, påbegyndte produktion af økologisk whisky i 2003 og har nu også lanceret en ”Organic”. Det er autentisk og godt, men det er ikke nyt. Det er blot ”back to basics”. Tilbage i tiden var al whisky-produktion jo økologisk! Benromach er således innovativt og historisk på samme tid, hvilket efter min mening kun kan betragtes som kvalitet. Benromach byder på meget mere, bl.a. en for Speyside-whiskyer særdeles røget udgave, men det er en anden historie. Til sidste synes jeg det er værd at nævne, at medarbejderstaben på Benromach, der tager sig af denne innovation, udvikling, produktion, lagring, vedligeholdelse og rundvisninger samt en helt særlig imødekommethed, består af bare...to mand.

join the golfers magazine | 45


Links

Herregolf dk spillere på Europatouren Anders Hansen Søren Hansen Søren Kjeldsen Thomas Bjørn Thomas Nørret Thorbjørn Olesen

dk spillere på Challengetouren Andreas Hartø Joachim B Hansen Jeppe Huldahl Morten Ørum Madsen Mark Haastrup Daniel Løkke Anders Schmidt Hansen Lasse Jensen Rasmus Hjelm

Verdensranglisten Spillere, 1 – 50 Spillere, 51 – 100 Spillere, 101 – 150 Spillere, 151 – 200 Spillere, 201 – 250 Spillere, 251 – 300

Majors US Masters Hjemmeside Augusta Nationals historie

USGA Hjemmeside US Open 2012 Tourkalender 2012

Royal & Ancientcient Hjemmeside British Open 2012 R&A’s historie Regler & amatørstatus 38 | join the golfers magazine


Links

Herregolf dk spillere på Europatouren Anders Hansen Søren Hansen Søren Kjeldsen Thomas Bjørn Thomas Nørret Thorbjørn Olesen

dk spillere på Challengetouren Andreas Hartø Joachim B Hansen

Verdensranglisten Spillere, 1 – 50 Spillere, 51 – 100 Spillere, 101 – 150 Spillere, 151 – 200 Spillere, 201 – 250 Spillere, 251 – 300 Spillere, 301 – 350 Spillere, 351 – 400 Spillere, 401 – 450 Spillere, 451 – 500

Majors US Masters Hjemmeside Augusta Nationals historie

USGA Hjemmeside US Open 2012 Tourkalender 2012

Royal & Ancientcient Hjemmeside British Open 2012 R&A’s historie Regler & amatørstatus

36 | join the golfers magazine

US PGA Hjemmeside US PGA Championship 2012 Tourkalender 2012

Ryder Cup 2012 Hjemmeside Stilling team Europa Stilling team USA Tidligere resultater

Europatouren Tourkalender 2012 Statistik Race to Dubai

PGA Tour Tourkalender 2012 Pengeliste FedEx Cup rangliste

Challengetouren Tourkalender 2012 Rangliste

Senior Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

Nationwide Tour Tourkalender 2012 Pengeliste

Champions Tour Tourkalender 2012 Charles Schwab Cup rangliste

Sunshine Tour Tourkalender 2012 Information

PGA Tour Australia Tourkalender 2012 Order of Merit

One Asia Tourkalender 2012 Order of Merit 2012

Asian Tour Tourkalender 2012 Order of Merit 2012

Japan Golf Tour Tourkalender 2012 Pengeliste

PGTI Tourkalender 2012 ROLEX Rankings

TLA Tourkalender 2012 Order of Merit

Canadian Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

Gateway Pro Tour Hjemmeside Statistic

NGA Tour CWS Tourkalender 2012 Pengelister

NGA Tour BWS Tourkalender 2012 Pengelister

EPD Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

join the golfers magazine | 39


Links

Damegolf

The Legend’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

ALGP Rolex verdensranglisten Rolex verdensranglisten

Damernes MajorsKraft MajorsKraft Nabisco Championship Women’s British Open US Women’s Open LPGA Tour Championship

Solheim Cup Team Europa Team USA Resultater

Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

LPGA Japan

Kviner Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia South Africa National Ranking English Order of Merit Scottish Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Tourkalender 2012 Statistik

Canadian Women’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Juniorer

Ladies European Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Amatører

Let Accesseries Hjemmeside Tourkalender 2012 Seneste Order of Merit

LPGA Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste Statistik

LPGA Futures Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Rangliste & statistik

Drenge Polo Golf Rankings Golf Canada Golf Australia South Africa Rankings English Boys RankingsPengeliste

Mænd Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia Golf Australia Senior South Africa National Rankings English Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Piger Polo Golf Ranking Golf Canada Golf Australia South African Rankings English Order of Merit Scottish Order of Merit

Ladies Asian Golf Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste 40 | join the golfers magazine

join the golfers magazine | 3


Links

Damegolf

The Legend’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

ALGP Rolex verdensranglisten Rolex verdensranglisten

Damernes MajorsKraft MajorsKraft Nabisco Championship Women’s British Open US Women’s Open LPGA Tour Championship

Solheim Cup Team Europa Team USA Resultater

Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

LPGA Japan

Kviner Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia South Africa National Ranking English Order of Merit Scottish Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Tourkalender 2012 Statistik

Canadian Women’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Juniorer

Ladies European Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Amatører

Let Accesseries Hjemmeside Tourkalender 2012 Seneste Order of Merit

LPGA Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste Statistik

LPGA Futures Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Rangliste & statistik

Drenge Polo Golf Rankings Golf Canada Golf Australia South Africa Rankings English Boys RankingsPengeliste

Mænd Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia Golf Australia Senior South Africa National Rankings English Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Piger Polo Golf Ranking Golf Canada Golf Australia South African Rankings English Order of Merit Scottish Order of Merit

Ladies Asian Golf Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste 38 | join the golfers magazine

join the golfers magazine | 41


Kolofon JoinTheGolfers Magasin er en del af JoinTheGolfers.com ApS og udgives en gang om ugen. Magasinet er udelukkende digitalt, og sendes ud per mail til danske medlemmer på JoinTheGolfers.com. Desuden bliver magasinet mailet til abonnenter, der løbende tilmelder sig. JoinTheGolfers Magasin beskæftiger sig primært med golf fra ind- og udland. Magasinet behandler både nyheder og featureartikler, ligesom der lægges stor vægt på at skrive om golfudstyr og golfrejser. En separat sektion i bladet beskæftiger sig udelukkende med spiller- og turneringsstatistik fra hele verden. Rubrikken, ”Off Course”, varierer i omfang samt sideantal. Her bliver der blandt andet skrevet om vin, ure, bøger, sejlads, jagt og skisport. Det er muligt at læse bladet på issuu.com, hvis man ikke er abonnent. Størrelse: Mellem 30 og 50 sider alt efter udgivelsestidspunktet. Oplag: Mailes til 32000 medlemmer. (Tallet stiger ugentligt) Udgivelsesfrekvens: Udkommer hver mandag i 48 uger om året. Billeder kommer fra: Getty Images, Espen Uldal Layout/Design: Casper Wissing, Espen Uldal Redaktion: Espen Uldal, Redaktør Karl Erik Stougaard Kristian Haagen Claus Fonnesbech Ivan Morris Johan Lindeberg Udgiver: JoinTheGolfers.com Henvendelse til redaktionen: joindigmag@mail.com 50 | join the golfers magazine


join the golfers magazine | 51


JoinTheGolfers Magasin er en del af det sociale netværkssite for golfspillere over hele verden, kaldet JoinTheGolfers.com det har over 30.000 danskere blandt sine godt 140.000 internationale medlemmer. Gå ind på www.jointhegolfers.com og find dine nye og gamle GolfBuddies. Du kan også finde os på Twitter & Facebook På gensyn

Jointhegolfers Magasin  

Danmarks digitale golfugeblad, der kommer hver mandag