Page 1

DANMARKS FØRSTE UGENTLIGE DIGITALE GOLFMAGASIN | KOMMER I DIN MAILBOKS HVER MANDAG

Join The Golfers Magasin 15. Oktober 2012

50 år med Bond Filmverdens bedste golfspiller


Leder

Kære læser, Det er en stor uge vi er begyndt på. Danmark kan få hele fem spillere på Europatouren via Challengetourens top 20, hvis alt flasker sig i Puglia fra på torsdag af og frem til søndag. Vi er dog allerede sikre på at Andreas Hartø og Joachim B Hansen er klar til den europæiske førstedivision, men det kan blive meget bedre endnu, så vi krydser fingre! Som de fleste jo nok har bemærket, så drejer det sig ikke kun om golf i alle artikler i dette magasin, og i dette nummer, har vi givet ekstra meget plads i til en figur, der godt nok spiller golf, men mere er kendt for at forføre damer, drikke cool sjusser (kolde Heinekens) samt rede England og resten af verden. James Bond er tilbage på det brede lærred med den 23. film og SKYFALL har premiere i denne uge. Det kræver lidt omtale. Ikke mindst fordi Bond er en af de filmhelte, der er bedst til at spille golf, og fordi filmhistoriens mest kendte golfscene udspiller sig i den tredje Bondfilm, der blev lavet, nemlig Golffinger. Netop den golfscene, der udspiller sig på Stoke Park Golf Club mellem Bond og Goldfinger har en sjov historie, som de færreste måske kender, men formentlig vil finde interessant, så den beriger vi vores læsere med i dette nummer, samtidig med at vi, i anledning af Bonds 50 års jubilæum, også går den engelske gentleman og hans eventyrlige liv lidt efter i sømmende.

God fornøjelse

Espen Uldal Chefredaktør

2 | join the golfers magazine


join the golfers magazine | 3


Skribenter

Claus Fonnesbech Claus Fonnesbech er passioneret whiskynyder og -skribent. Han er uddannet i journalistik og benytter evnerne til at føre sine oplevelser med whisky ned på papir. Han skriver om whiskybrands, -smag og -kultur, på et niveau, der er til at forstå. Mellem rejserne til Skotland og journalistisk arbejde i whiskyens tegn finder han også tid til at være pressechef i erhvervslivet. Hans golfhandicap er ikke eksisterende, selvom han dog ejer et sæt køller. I hans øjne er en whisky den perfekte afslutning på en god dag på golfbanen, og i “Off Course” vil han bidrage med sin viden og mange historier om emnet.

Kristian Haagen 42 årige Kristian Haagen har været tosset med ure siden han var 10 år gammel. Han har dedikeret sit professionelle liv til de tikkende vidundere og skriver artikler om ure til både danske og udenlandske medier. Han har foreløbig skrevet tre bøger om emnet og arbejder som vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København. Hans seneste bog ”Armbåndsure –

facts

og

fortællinger

fra den tikkende verden” kan købes hos landets boghandlere og Magasin.

4 | join the golfers magazine


Ivan Morris Irske Ivan Morris er on-and-off klummeskribent på JoinTheGolfers Magasin. Han har været elitegolfer i over 50 år og har i en lang årrække skrevet for Golf Digest i Irland. I 2002 blev han valgt til ”Worldwide Golf Nut of the Year” i kraft af hans bog, ”Only Golf Spoken Here”. Siden da har Morris skrevet ”The Life of O’Reilly”, ”The Doonbeg Ghosts” og ”Life As A Way of Golf”. Han er også medlem af Irish Golf Writers Association og European Golf & Travel Media Association.

Karl Erik Stougaard Nyhedsredaktør på Berlingske og tidligere korrespondent i Washington, D.C. Han har også været avisens golfreporter og udsendt til US Masters, US Open, The Open, Ryder Cup og flere end et dusin turneringer på Europatouren. Stourggard er desuden forfatter til den bedst sælgende golfbog herhjemme, “Det danske golfmirakel” (People’s Press, 2003), og har desuden skrevet tre andre bøger.

join the golfers magazine | 5


Kort om Golf

Europatourens ungdom vælger PGA Tour Som om nyheden om Lee Westwood at flytter til PGA-touren ikke var slemt nok, vil listen over deltagere på PGA-tourens Q-School heller ikke ligefrem få nogen til at juble i Europatourens hovedkvarter. Et hurtigt blik på hvem, der har tilmeldt sig første etape af PGA-tourens Q-School vil nemlig være deprimerende læsning for Europatourens administrerende direktør George O’Grady og hans team på Wentworth. Englands Oliver Fisher, franskmanden Romain Wattel og hollandske Tim Sluiter, der er tre af Europas mest lovende unge spillere, avancerede til anden etape af PGA Tour kvalificerende sidste uge. Denne uge begynder Frankrigs Victor Dubuisson og Spaniens Pablo Martin deres søgen efter et PGA Tour kort. I alt har 23 europæere tilmeldt sig første etape af Q-School, og det er et antal, der bør gøre O’Grady urolig. Det sidste, han har brug for, er at talentfulde europæiske unge spillere hoppe over til PGA Tour, specielt så tidligt i karrieren. Mens etablerede spillere som Westwood, Ian Poulter, Justin Rose, Luke Donald, Rory McIlroy, Graeme McDowell og andre europæiske profiler deltager i majors og World Golf Championships, som tæller med i Europatourens minimumskrav på 13 turneringer for at være medlem, kan O’Grady også regne med at disse profiler at spiller med i mindst seks turneringer mere i Europa for at opfylde kravet. Nu hvor Ryder Cup tæller med i medlemskravet fra 2013, vil det endda gøre det endnu lettere for europæiske stjerner at forblive medlemmer af begge tours. Det samme kan ikke siges om den yngre europæiske talenter, der forsøger at erhverve sig et PGA Tour kort. Hvis de tjener nok til at behiolde deres kort i kort, gør de sandsynligvis ikke ved at spille med i majors og WGC begivenheder. De skal arbejde hårdt og godt i de regulære turneringer på PGA-touren. I betragtning af hvor svært det er at spille på to tours samtidig, betyder det at de nye talenter formentlig vil bliver nødt til at vælge mellem den ene eller den anden. Det vil også være ensbetydende med, at hvis Wattel & Co få deres PGA Tour kort, så deres deltagelse i turneringer i Europa formentlig næsten helt udelukket, indtil de bryde ind i verdens top 50. Det er svært at kritisere de unge spillere for at forsøge lykken på PGA-touren. I denne sæson forsvandt seks turneringer fra Europatourens program, fire af dem lå i Spanien. I betragtning af hvordan den europæiske økonomi har det, vil det ikke undre nogen, hvis andre turneringer forsvinder fra turneringsplanen i Europa forsvinder næste år. Set med danske – og Europatourens – øjne, er Danmarks fem mest fremtrædende spillere på Challendetouren stålsat i netop denne uge på at spille sig på Europatouren. Ikke på PGA-touren.

6 | join the golfers magazine


Anders Hansen er den eneste dansker, der har vÌret regulÌrt medlem af PGA-touren. De danske talenter har indtil nu kun Europatouren for øje.

join the golfers magazine | 7


Kort om Golf

Caddie Scott Steele død af hjerteslag Den populær PGA Tour caddy, Scott Steele, der blandt andet arbejdede for Larry Mize, da han vandt Masters i 1987, er død af et hjerteanfald. Han blev 55 år gammel. PGA-touren sagde Steele havde været udsat for et hjerteanfald den 14. oktober på parkeringspladsen under Greater Hickory Golf Classic, hvor han gik caddie for seniorspilleren Kirk Triplett. Steele blev efterfølgende lagt i et medicinskinduceret koma for at hjælpe ham med at komme sig, men Steele døde fredag aften i sidste uge. Spillere, officials og caddier bar sorte sørgebånd under finalerunden i McGladrey Classic på Sea Island til minde om Steele. “Det gjorde ingen forskel om du var en stor mester eller en kvalifikationsspiller om mandagen, han gav dig altid sin fulde opmærksomhed”, sagde Triplett under Greater Hickory Golf Classic. “Han kan være væk, men han vil fortsat være en inspiration for mig og mange andre i lang tid fremover.”

Day jagter førstepladsen Jason Day er ung, talentfuld og atter begejstret for sit golfspil igen. Det er heller ikke svært at fornemme, at hans selvtillid er tilbage. “Selvfølgelig, jeg ønsker at komme til nr. 1 i verden på et tidspunkt,” sagde Day i tirsdags under forberedelse til McGladrey Classic. Den 24-årige australier præsterede en fjerdeplads for to uger siden i Shriners Hospitals for Children Open, og ved den lejlighed flirtede han med en afsluttende runde i 59 slag efter en åbning med syv birdies på de første ni huller. Han sluttede af med en 65, men endnu vigtigere viste runden, at hans spil endelig fungerer igen efter en skadeplaget sæson. “Dette år har været meget hårdt for mig,” sagde Day, der også tog en længere pause på grund af fødslen af sit første barn, tidligere på året. “Mine skader og naturligvis fødslen af mit første barn som har været en positiv ting på mit liv - tog meget tid væk fra golfbanen. Det var temmelig meget som et puslespil, der var gået i stykker. Over de sidste par måneder har jeg dog været i stand til at komme igen med træningen, komme tilbage til den normale måde hvorpå jeg har forberedt mig på en turnering de sidste år.” Day sluttede McGladrey Classic på en 57.-plads efter to runder i 67 slag og en weekend med en 72’er og en 71’er. Han er nummer 82 på PGA-tourens pengeliste før sæsonens sidste officielle turnering på den amerikanske tour.

8 | join the golfers magazine


Kong Carlos hylder spansk trio Europæiske Ryder Cup kaptajn José Marià Olazábal og en af hans spillere, Sergio García, foretog i sidste uge deres anden tur til Madrid Palads de la Zarzuela tirsdag for at komme i audiens hos kong Juan Carlos. Anden gang, havde de vicekaptajn Miguel Angel Jiménez med, sammen med en polo, der var signeret af alle de europæiske spillere, som havde været med til at realisere det europæiske comeback på Medinah Country Club. Poloen var en gave til Kongen. “Han fik os til at føle os meget velkomne, og vi havde en meget afslappet og god samtale,” fortalte Olazábal europeantour.com. “Konen sagde, at han var meget glad for polo’en fra det berømte søndag, som er historie nu, og han sagde, at han ønskede at hænge den i sin pokalskab. Han sagde, at han så en masse på tv, men han kunne ikke se det helt, så han har bedt os om at sende ham DVD, hvilket vi vil gøre. “ Olazábal talte senere med journalister om nogle af højdepunkterne i Ryder Cup matchen - især den måde, Ian Poulter havde afsluttet sin fourball match med Rory McIlroy på ved at lave birdies på de sidste fem huller. “Hvad Poulter gjorde, især om lørdagen, ændrede indstillingen påp af resten af holdet,” sagde Olazábal. “Da vi fandt sammen lørdag aften, kunne jeg se på alle spillernes ansigter, at de havde et anderledes udseendel. Der var en helt anden atmosfære, som var nøglen til sejren den følgende dag.”

join the golfers magazine | 9


EUROPATOUREN

EUROPEAN TOU Casey vil til Dubai Af Espen Uldal Bo Van Pelt blev overset til et wild card i Ryder Cup tidligere i år, men i sidste uge satte han både Europatourens spillere samt et amerikansk Ryder Cup es på plads, da han vandt ISPS Handan Perth International. Van Pelt sikrede sig sin første sejr på Europatouren da han med en finalerunde i 68 slag på Lake Karrinyup GC sluttede turneringen på 16-under-par, og sejren blev bekvemmelig på trods af at amerikaneren lavede to bogeys på de sidste fem huller. Landsmanden og Ryder Cup spilleren Jason Dufner startede søndagen et slag efter Van Pelt, men med en 69’er endte han to slag efter på andenpladsen i 14-under-par. 10 | join the golfers magazine

Van Pelts sejr blev den 126. amerikanske triumf på Europatouren, mens han selv blev den 57. amerikanske vinder på touren, som han nu er medlem af indtil 2014. Selvom Van Pelt tidligere har vundet en gange på henholdsvis PGA-touren, Asian Tour og PGA Tour of Australasia, registreres han som den 11. førstegangsvinder på Europatouren i år, men allerede i denne uge er amerikaneren forsvarende mester i CIMB Classic i Kuala Lumpur. Dufner, der vandt to gange på PGA-touren sidste år, har stadig sin første sejr uden for USA til gode, men i løbet af finalerunden, var han inden for et slag af sejren, inden han lavede en bogey på par 4-hullet 16. for anden gang i denne uge. Spanske Alejandro Cañizares (68) fik tredjepladsen for sig selv på 11-under-par og blev bedst


Getty Images/All Over Press

N UR placerede europæer, mens newzealandske Michael Hendry (69) sluttede på 9-under-par. Det var dog Paul Caseys delte femteplads på 8-under-par efter en 67’er, der skabte opmærksomhed. Det er englænderens bedste resultat siden en fjerdeplads i WGC–HSBC Champions sidste år, og han har ikke vundet siden 2011 i Bahrain, hvilket betød, at han ikke var i nærheden af at blive taget i betragtning til Ryder Cup i år. På trods af at være kommet sig helt efter sin rygskade, har Casey kæmpet for at finde den form, der gjorde ham til nummer tre på verdensranglisten i 2009. Hans bedste finish på dette års European Tour, før turneringen i Australien, var 25.-plads i Ballantine Championship. Hans præstation på PGA Tour har været endnu værre. I ni turneringer,

han har misset seks cuts, trukket sig i The Player’s Championship og posteret en delt 51.-plads i WGCCadillac Championship hvor der ikke var noget cut. Casey er dog på vej i bedring og englænderens gode spil i Australien var ikke noget lykketræf. Han dukkede op i Perth med frisk fra en tredjeplads i bagen fra Shinhan Donghae Open i Korea. I øjeblikket er han nummer 135 på Europatourens pengeliste, men han er nødt til at komme ind i top 60 for at spille i Dubai World Tour Championship. Han har fokuseret på at den nemmeste måde at komme med i sæsonfinalen i Mellemøsten, er ved at vinde enten BMW Masters, Barclays Singapore Open eller UBS Hong Kong Open, som er de tre turneringer han har tilbage at spille på Europatouren i år. join the golfers magazine | 11


PGA TOUREN

PGA TOUR Drømmerunde skaffer Gainey drømmesejr Af Espen Uldal Pænt var det ikke, men med 60 slag i sidste runde af McGladrey Classic, sikrede Tommy ”Two Gloves” Gainey sig sin første sejr på PGA-touren. Gainey brød banerekorden på Seaside Course på Sea Island med en 10-under 60,’er som gav ham til et 1-slags sejr over David Toms. Gainey blev den fjerde spiller i år, der indhenter en føring på mindst syv slag i den afsluttende runde for at vinde, og han var hjulpet af de syv 3’ere han lavede i træk på de sidste ni huller. Den 37-årige Gainey, der voksede op i South Carolina, og skabte sig et sving som ingen anden kan gøre ham efter, vandt $ 720,000 og en billet til Kapalua og Tournament of Champions, samtidig med han nu er medlem af PGA-touren indtil afslutningen af 2014. En sejr på PGA-touren, er præcis hvad Gainey 12 | join the golfers magazine

gik og drømte om, da han tidligere i sit liv passede sit job med at isolere varmtvandsbeholdere, samtidig med han spillede på flere amerikanske minitours end han kan huske. Første skridt på vej mod Gaineys triumf var at deltage i Golf Channels reality show serie, The Big Break, hvor han straks markerede sig som fyren, der var iført to handsker. At “Two Gloves” skulle vinde på USA’s bedste tour, var én drøm, der skulle gå i opfyldelse i sidste uge, men måden hvorpå han vandt på, i Sea Island, kunne beskrives som en helt anden drøm. Syv skud bagud, slog Gainey ud to timer før førerbolden med Ryder Cup spilleren Jim Furyk og Ryder Cup kaptajnen Davis Love III, og efter at have et putt for en 59’er måtte Gainey også vente mere end to timer, mens Toms, Furyk og turneringværten Love - der har kombineret for 49 vinder, tre majors og 17 Ryder Cup hold - prøvede at


Getty Images/All Over Press

fange ham. Two Gloves havde lavet otte birdies og en eagle for at slutte på 16-under-par, og på trods af, at Toms lavede tre birdies i træk på de sidste fire huller for en 63’er, var det kun nok til andenpladsen på 15-under-par. Love III havde stadig sejren inden for rækkevidde, men da han slog sit drive i vandet på 16. hul, forduftede vinderchancerne efter en dobbeltbogey, og med en 71’er sluttede værten fire slag efter Ganey. Jim Furyk, der havde spillet 55 huller i træk uden en bogey, skulle bruge en birdie på sidste hul for at komme i omspil med Two Gloves, men en bogey var netop hvad den uheldige Ryder Cup spiller sluttede af med. Det var fjerde gang i år, at Furyk satte en 54-hulers føring over på de sidste huller, og med en 69’er sluttede han på tredjepladsen i 14-under-par. Love III, der bor på Sea Island, kunne være blevet

den første Ryder Cup kaptajn siden Tom Watson i 1996, der vandt på PGA-touren, men i stedet tager han nu til Disneyland for at se om han kan vinde Children’s Miracle Network Classic for anden gang på fire år. Da Love III vandt den turnering i 2008, slog han lige netop Gainey med et slag på Walt Disney World Resort. David Mathis følte sig som en vinder, selvom han sluttede seks slag efter Ganey på en delt 10.-plads. Amerikaneren rykkedeede op som nummer 116 på pengelisten, og er dermed sikret en plads i top 125 og et et kort til PGA-touren til næste år. Den sidste turnering i Fall Series og den sidste officielle begivenhed på PGA-touren i 2012, spilles om tre uger når Children’s Miracle Network Classic afslutter sæsonen i Florida.

join the golfers magazine | 13


CHALLENGETOUREN

CHALLENGE TO Broberg blev kongen på Royal Golf Club Mens Kristoffer Broberg skrev Challenge Tour historie på Royal Golf Club i sidste uge, ser fem danske spillere frem mod denne uge i Puglia hvor mindst to af dem er sikret en plads på Europatouren i 2013, og de tre andre har gode chancer for at gøre dem selskab. Af Espen Uldal Det blev ikke til en dansk hjemmebanetriumf i sidste uges Crowne Plaza Copenhagen Challenge hosted by Royal Golf Club. I stedet blev det til endnu en triumf for svenske Kristoffer Broberg, der sidste år kom på Challengetouren via den langt mindre Nordic League. Svenskeren leverede en bogeyfri finalerunde i 4-under 67 slag for at slutte på 14-under-par og 14 | join the golfers magazine

distancere engelske Simon Wakefield (68) med tre slag. Det eneste, der lugtede lidt af Dannebrog i top 10, var svenske Steven Jeppesen, der har en dansk far, og som med en 67’er sluttede på femtepladsen i 4-under-par. Bedst placerede danskere blev Jeppe Huldahl (72) og Joachim B Hansen (74), som begge endte på 16.-pladsen i par. For Broberg har denne sæson været et rent eventyr. Svenskerens fjerde sejr i fem turneringer sendte ham både op på pengelistens førsteplads


og sikrede ham et medlemskab af Europatouren i 2013 mindre end én år efter han spillede golf på 3rd level. Kun to spillere på Challenteouren har tidligere vundet fire turneringer, nemlig Thomas Bjørn i 1995 og Warren Bennett, som i 1998 vandt fem gange. Med kun én turnering tilbage på dette års Challengetour, er det vigtigt at kunne starte denne uge blandt ranglistens 45 bedste spillere, som har adgang til at spille med i sæsonafslutningen Apulia San Domenico Grand Final fra på torsdag. Andreas Hartø, der vandt D+D Real Czech Challenge Open for to uger siden, kunne have indtaget førstepladsen på pengelisten denne uge, men efter en finalerunde i 73 slag, sluttede danskeren på 39.-pladsen og indtager dermed andenpladsen på pengelisten, blot €4.509 efter Broberg og sølle €29 foran Wakefield på tredjepladsen. Joachim B Hansen blev på pengelistens ottendep-

Getty Images/All Over Press

E OUR lads, og er lige som ligesom Hartø med sikkerhed garanteret en plads på Europatouren næste år. Morten Ørum Madsen, som beholder den 15.-plads på listen han havde i sidste uge, har på nuværende tidspunkt kun €2.802 ned til 20.-pladsen, der er den sidste adgangsplacering, men meget skal gå galt for Hansen hvis han ikke sikrer sig en plads på Europatouren i næste sæson. Lasse Jensen er på en 24.-plads, og har mindre end €4.000 op til det forjættede land i 2013. Huldahl tjente €1.890 på sin 16.-plads i sidste uge, og dermed rykkede han en plads op som nummer 43 på pengelisten, og med de store pengepræmier, der er i denne uge i Puglia, har selv den tidligere vinder på Europatouren spille sig tilbage i de bedste rækker på søndag. Sidste år fik Andrea Pavane €56.650 for sejren i San Domenico Grand Final hvor den samlede præmiepulje er på €330.00. I København fik Broberg €22.400 for sin sejr. join the golfers magazine | 15


Artikel

Uvist af hvilken grund, er der nogen, som engang imellem stiller spørgsmålet: ”Er golf virkelig en sport? Er det ikke mere et spil?” Det mest rammende og korteste svar, ville uden tvivl være: ”Er det ikke lige meget?” Et andet svar kunne også være: ”Det er hverken eller. Det er meget mere.” Af Espen Uldal Til de Olympiske Lege i Brasilien i 2016 er golf en af de nye discipliner, og i den forbindelse kommer man let at tænke på, at det var grækerne - stærkt inspireret af den græske mytologi - som var med til at introducere de første reelle sportsgrene. Atletikken blev født ud fra reglerne om at mennesket skulle stræbe efter at råde over de samme færdigheder som guderne, nemlig at have hurtighed som Hermes mestrede, styrke som Herkules og udholdenhed som Afrodite. De fleste kan ikke se hverken hurtighed, styrke eller udholdenhed være faktorer, der skal opfyldes for man kan spille golf, og det behøver de heller ikke at være. Det er det skønne ved dette spil … eller denne sport. For eller imod Fortalere for, at golf er en sport, siger golfsporten lever op til de definitioner på begrebet ”sport” som det beskrives i ordbøgerne. Golf kræver en fysisk udfoldelse samt koordination, og anerkendes som en sport af blandt andet idrætsorganisationer, sportsfabrikanter og journalister. Genoptagelsen af golf til de Olympiske Lege er et andet argument. Modstandere mener, at definitionen på et ”spil” dækker begrebet bedre, da golf ikke kræver en overdreven fysisk aktivitet og kan udøves på professionelt plan af folk, der er overvægtige, skadet og på anden måde ikke er atleter. Golf er ganske enkelt en fritidsbeskæftigelse, og dens fravær fra de Olympiske Lege i 112 år, er et glimrende bevis på at golf ikke er en sport. Det var heller ikke den mest mindeværdige dag i golfhistorien da PGA-touren i 2001 tabte retssagen mod den gangbesværede golfspiller Casey Martin, som fik rettens medhold i at han gerne måtte bru-

16 | join the golfers magazine

Er gol en sport


Getty Images/All Over Press

lf virkelig sport? join the golfers magazine | 17


Historie

ge en vogn til at køre rundt på banen i, da det, at han ikke gik, ikke ville ændre fundamentalt ved spillets natur og give ham en afgørende fordel. Denne dom blev så formentlig afsagt af den eneste dommer i USA, der ikke spiller golf, og Martin måtte opgive at spille golf, selv i kørende tilstand. I sportsverden, er der dog ikke nogen, der synes at betragte golf som andet end en sport. Associated Press har hvert år i USA siden 1931 indsamlet stemmer fra et stort panel af sportsudøvere, som skal stemme på årets mandlige og kvindelige atlet. Titlen som Årets kvindelige Atlet er gået til en golfspiller 24 gange i den periode, hvilket svarer til 30% af gangene, mens det er sket ni gange – eller 11% af gangene – at en golfspiller er kåret som Årets mandlige Atlet. I 2001 blev Thomas Bjørn kåret som Årets Sportsnavn i Danmark foran Tom Kristensen og fodboldlandsholdet, og både Bjørn og Anders Hansen har flere gange været nomineret til titlen. Teknologi og koordination Mens det er korrekt, at overvægtige spillere har deltaget i store golfturneringer og endda også vundet indimellem, så har udviklingen trukket radikalt i en anden retning i de sidste 20 år, og mens en runde golf umiddelbart ikke behøver at være fysisk udmattende, er det i dag en nødvendighed at man træner som en idrætsmand for at få succes i golf. Ingen har i nyere tid domineret golfsporten som Greg Norman og Tiger Woods, og begge trænede intensivt på lige fod med mange andre atleter. Woods kunne bænkpresse 315 pund, og Rory McIlroy, der er den nuværende verdensetter, tilskriver først og fremmest sin fysiske træning æren for, at han er verdens førende spiller. Før i tiden, svingede golfspillere ikke så hurtigt som i dag, men specielt det sidste årti er golfsvinget blevet et teknologisk studie, der kræver en kraft og en præcision, som forudsætter en fleksibilitet og en styrke, der kan holde kroppen i ro. I dag svinger en topspiller sine jern med en fart på mellem 320 og 340 kilometer i timen, samtidig med at kroppen skal holdes i komplet ro og 17 til 22 muskelgrupper skal udløses optimalt i brøkdelen af et sekund. Sådan en ydeevne kunne man ikke forvente af en golfspiller for 10 år siden, og da man ikke kan affyre en kanon fra en kano, har det været nødvendigt for golfspillere at opbygge en fysik, som kan udføre de kraftfulde sving, der 18 | join the golfers magazine

i dag er brug for, for at nå ud på de længder nutidens baner kræver. Golfrunde forbrænder mere end fodboldkamp At udføre et golfsving består, for de fleste slags vedkommende, i et øjebliks optimal udnyttelse af musklerne, og derefter er der en mellemliggende periode med minimal aktivitet, hvor spilleren for eksempel går. Den gang, kombineret med den psykiske anstrengelse at skulle delvis fokusere over en længere periode på cirka fire timer i udfordrende varme, er ikke krævende på samme måde som det er at løbe et maraton eller spille en fodboldkamp, men der er tale om en både fysisk og psykisk udmattende proces, der ikke strækker sig over tre timer eller 90 minutter, men delvist foregår flere timer daglgt i to til fire dage. Ifølge British Medical Journal forbrænder en fod-


boldspiller 900 kalorier i timen og cirka 1.350 kalorier på en fodboldkamp, inklusiv opvarmning, mens en tennisspiller, amerikansk fodboldspiller (der kan være kraftigere end nogen spillere i golfsporten overhoved) eller basketballspiller forbrænder 725 kalorier i timen. En golfspiller forbrænder 360 kalorier i timen, og er gennemsnitlig fire timer om en runde, hvilket svarer til 1.440 kalorier på en 18-hullers golfrunde. En professionel golfspiller forbruger ifølge BMJ minimum 4.905 kalorier på en turnering over fire dag, og tallet kan ofte stige, alt efter vejrforholdene. En gymnast forbrænder 345 kalorier i timen, hvilket er mindre end hvad en golfspiller forbrænder, men alligevel betragtes gymnastik som en af verdens 10 mest krævende sportsgrene. Hvis en golfspiller ikke kan betragtes som en atlet, så kan en gymnast altså heller ikke, og godt nok forbrænder en golfspiller ikke det

samme i timen som en fodboldspiller, men over en runde forbrænder den moderne golfspiller flere kalorier før dagen er færdig, og mens en fodboldspiller har en kamp om ugen, har en golfspiller fire til seks runder om ugen i gennemsnitlig 43 uger om året. Mere end en sport Mens golfspillere ikke støder ind i voldsomme skader på linje med hvad man gør i boksning, ishockey og amerikansk fodbold, der regnes for de fysisk mest krævende sportsgrene i verden, så viser tal fra PGA, at 62% amatører og 88% af spillerne på de to største tours i verden plages af skader hvert år i ryggen, albuer, håndled, skuldre og nakke. I 2011 blev de 159 mest eksponerede sportsgrene kategoriseret i tre kategorier: Kampsport, selvstændige sportsgrene, og objektsport. Sammen med 73 andre sportsgrene blev golf kategoriseret som en selvstændig sportsgren på lige fod med blandt andet gymnastik, orienteringsløb, svømning og surfing. Golf anses i en helt anden kategori for at være en af de sværeste sportsgrene at mestre, og mens det sagtens kan være tilfældet, så er det også sandheden, at man slet ikke behøver at være god til golf for at nyde at spille det. En anden og helt uvidenskabelig påstand om hvorfor golf har fået et så tveægget ry, er at sporten – for det er en sport – også kan bruges i en forretningsmæssig udstrækning, at den ofte får et helt andet ansigt, netop fordi golfsporten så primært får en rolle som et hyggespil og en tidsfordriv – for det er det også – for folk, der i virkeligheden har en helt anden agenda med at bruge tid på golf. Af sammen grund er golfsporten uden sammenligning den beskæftigelse, der kan trække flest mennesker til truget når det drejer sig om at generere penge. Og så er vi vel tilbage ved det oprindelige spørgsmål om hvor vidt golf er et spil eller en sport.

Getty Images/All Over Press

Svaret er: ”Begge dele … Og meget mere.”

join the golfers magazine | 19


JoinTheGolfers Magasin og som medlem af Jo ryger bladet automati

Har du ikke en profil p og vil du gerne

S책 opret en www.jointhe

Eller sk joindigmag


udkommer hver mandag oinTheGolfers.com isk ind i din mailboks.

p책 JoinTheGolfers.com, have magasinet?

n profil p책 egolfers.com

kriv til g@mail.com


Off Course Special

James

- Agen


s Bond

nten, der aldrig dør Efter fire år i mørket med usikkerhed om fremtiden, og præcis 50 år efter den første James Bond film havde premiere, er Daniel Craig tilbage som Agent 007. Han er den sjette i rækken, og der er dræbt mange skurke, forført mange kvinder og drukket mange sjusser, siden Ian Flemmings fascinerende figur indtog filmverden i 1962 med Dr. No. Denne uge er der premiere på Skyfall, der er den 23. film i rækken og måske en af de bedste, der nogensinde er lavet. I Off Course kan du i denne uge blive opdateret med fakta om den engelske helt og blive præsenteret for helt nye fakta.


Off Course Special

50 år på toppen James Bond, der i år fejrer 50-års jubilæum på film, er først og fremmest forbundet med Ian Flemings succesromaner, men sagaen om den engelske gentleman er også forbundet med et endeløst antal af små pudsigheder og anekdoter i varierende størrelser. Af Espen Uldal Skyfall er den 23. i rækken af James Bond film. Alle har vi vores yndling eller yndlinge blandt de 22 foregående, men måske skal vi til at revidere vores holdning efter den seneste version, som er instrueret af Sam Mendes, for allerede nu er den af flere engelske anmeldere betragtet som den måske bedste af dem alle. Med valget af Mendes som instruktør, føjes der endnu et kapitel til den fantastiske historie om hvordan bondfilmene er blevet til. Mendes, der med Skyfall, skyder sin første film i England på trods af det er hans hjemland, har tidligere lavet storfilm som American Beauty, Road to Perdition, Jarhead og Revolutionary Road. Det er dog ikke første gang, at 007-filmene er blevet instrueret af en ”seriøs” instruktør, med et i forvejen respekteret ry. Tyskfød-

te Marc Forster, som tidligere havde lavet Monsters Ball og Finding Neverland, instruerede i 2008 Quantum of Solace, den første Bondfilm, som ikke er baseret på en roman af Ian Flemming. En ellers ligegyldig note i denne forbindelse, er for øvrigt, at Kate Winslet, der var gift med Mendes indtil 2010, har haft hovedrollen i både Mendes (Revolutionary Road) og Forsters (Finding Neverland) seneste filmsucceser. Mendes roses for at have hevet alle de gamle værdier ved en klassisk Bondfilm tilbage i plottet igen med Skyfall, og det betyder 143 minutter med slagsmål, biljagter og mindeværdige kommentarer, alt sammen filmet i IMAX ligesom de to seneste Batmanfilm. Forbryderen kommer vi formentlig heller ikke til at glemme lige med det samme, for her har Mendes hyret spanske Javier Bardem der i No Country for Old Men leverede en af filmhistoriens mest isnende


psykopater, og den mindst lige så afsporede cyberterrorist og tidligere MI6-agent, Raoul Silva, skulle efter sigende være en af de ondeste Bondskurke nogensinde. Mens filmens længde er oppe til debat og Naomie Harris kritiseres for en vag præstation som agenten Eve, roses Judi Dench for sin rolle som M. Data, der er indsamlet af ugebladet The Economist, men ikke omfatter Skyfall, viser at ud af de seks skuespillere, der har spillet Bond, var Pierce Brosnan var den mest blodtørstige af dem alle. Brosnan nedlagde 19 fjender i snit mellem 1995 og 2002. George Lazenby nedlagde tilstrækkelig mange kvinder i sin ene film til at opnå det bedste erobringsgennemsnit, mens Daniel Craig, der ligesom Sean Connery i snit har dræbt syv skurke per film, er den, der drikker absolut flest Martinier og scoret færrest kvinder. Med Craig som den sjette og seneste Bond, er rollen atter besat af en mere rå skuespiller, som måske gik en smule over gevind i den knap så imponerende Quantum of Solace, men til gengæld debuterede med bravur i Casino Royal, der på trods af at være den første bog Flemming skrev om Bond, er den sidste originale Bondbog til at blive filmatiseret. Faktisk blev der indspillet en version af Flemmings Casino Royale allerede i 1954, men dengang var historien en del af en tv-serie, som hed Climax! Barry Nelson spillede ”Jimmy” Bond, som i denne version var en amerikansk CIA agent, og ironisk nok så hed Felix Leiter, der i Flemmings originale version er en amerikanske CIA agent, Clarence Leiter og var britisk MI6 agent. Hvis man ser bort fra parodien Casino Royale fra 1967 med Peter Sellers, er alle Bondfilm på nær én blevet lavet af produktionsselskabet EON. Never Say Never Again fra 1983 har den oprindelige Bond, Sean Connery, i hovedrollen, 12 år efter at han officielt forlod rollen som James Bond. Filmen blev aldrig godkendt af EON eller brødrene Broccoli, som havde rettighederne til Bondromaner. Så hvordan kunne denne film blive lavet? Det hele begyndte længe før Dr. No blev

produceret. Fleming arbejdede med producer Kevin McClory og manuskriptforfatter Jack Whitingham på en Bond film kaldet 78 Longitude West, som aldrig blev produceret på grund af budgetmæssige begrænsninger. Fleming mente historien var god, så han lavede sit eget og Whitinghams manuskriptet om til romanen Thunderball. Flemming blev derefter trukket i retten for ikke at kreditere Whitingham i bogen. Retten besluttede, at McClory skulle have lov til at producere et manuskript baseret på romanen “Thunderball” for at gøre op for hans og Whitinghams manglende kreditering. Takket være dette årtier gamle hul i lovgivningen, var McClory således i stand til at producere Never Say Never Again i 1983, på trods af det faktum, at rettighedshaverne gjorde indsigelse mod det. Dette førte desuden til det bizarre fænomen, at to Bondfilm – Never Say Never Again og Octopussy – havde premiere meget kort tid efter hinanden. Siden denne hændelse, har EON optegnet strenge juridiske rettigheder for navnet og hele billedet af James Bond i tilfælde af yderligere juridiske smuthuller skulle dukke op. I årenes løb har produktionsselskabet EON og familien Broccoli lagt en hel del tanker i, hvem der skullet spille Bond. Det var oprindeligt Flemings ønske at David Niven skulle have rollen, men han afslog tilbuddet. Fleming foreslog også sin fætter, Christopher Lee, men familieforholdet blev anset for at repræsentere en interessekonflikt, selvom Lee senere hen spillede skurken i Manden med den gyldne pistol. Der er også en del andre, som gennem tiderne har sagt nej tak rollen. Patrick McGoohan mente Bond var “for useriøs”. Gerard Butler blev tilbudt rollen, men mente den ville ødelægge hans karriere. Rod Taylor sagde, han mente rollen var “under hans standard.” Burt Reynolds og Clint Eastwood takkede begge nej, fordi de følte Bond skulle være britisk. Der har også været et par sære kandidater til rollen som James Bond, såsom den afroamerikanske skuespiller Will Smith (Craig har udtalt, han mener at verden er “klar til en sort Bond”), Adam West, der spillede Batman og den


Off Course Special

mest bizarre af dem alle, sangeren Tom Jones. I Bondromanerne, var Bond en hæmningsløs kæderyger, der røg mere end 70 cigaretter om dagen. I de første film, røg Connerys Bond ikke så meget, men det skete, at han tændte en cigaret, blandt andet i den første scene hvor Bond præsenterer sig selv for første gang nogensinde med ordene: ”Navnet er Bond … James Bond.” Da Roger Moore overtog rollen og begynde at spille den britiske agent, ønskede han at differentiere sig så meget som muligt fra Connerys fortolkning. Så i stedet for cigaretter, besluttede Moore, at Bond skulle ryge cigarer. Moore var en hengiven cigaraficionado, og faktisk fik

han en klausul tilføjet til sin kontrakt, som gav ham lov til at ryge alle de cigarer han ville under indspilningerne af filmene. Mens det nøjagtige tal på hvor mange cigarer Moore røg mens han var Bond, er ukendt, men den afdøde producer Albert R. “Cubby” Broccoli påstod der var tale om ”tusindvis.” Da det blev annonceret, at Connery ville forlade rollen efter You Only Live Twice, var der en massiv søgen efter den næste Bond. Efter mange overvejelser blev den australske model George Lazenby valgt. Lazenby var verdens højest betalte mandlige model i 1968. Han var


hård, sporty og så godt ud – den perfekte Bond. Tingene begyndte dog at gå lidt skævt for Lazenby da han røg ud i et skænderi med instruktøren Peter Hunt, og Hunt derefter nægtede at tale direkte med Lazenby under resten af indspilningerne. Skuespillere og filmhold mente at Lazenby var “vanskeligt at arbejde sammen med”, og hans tunge australske accent blev til tider uforståelig, hvilket betød at de fleste af hans replikker efterfølgende måtte indtales af en engelsk skuespiller. Alt dette blegner dog i sammenligning med Lazenbys rystende optræden under et underholdningsprogram, der fandt sted lige før premieren

på hans eneste Bondfilm, I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste. Folk var ivrige efter at se den nye James Bond for første gang, men de må være blevet noget overraskede da Lazenby mødte op med fuldskæg og langt, sjusket hår. Under selve interviewet forklarede Lazenby desuden på en nonchalant facon, at han ikke ville gentage rollen som Bond. Da publikum lo, fordi de troede det var en joke, forsikrede han imidlertid de fremmødte om, at han mente det ganske alvorligt. Dette var blot et par dage før premieren på filmen, og det er overflødigt at bemærke, at EON og Broccoli var rasende. Trods disse hændelser og besværligheder, er


Off Course Special

der stadig mange hardcore Bondfans, der hold fast i, at George Lazenbys Bond var en af de bedste nogensinde, fordi hans fortolkning ligger tættere på den Bond man læser om i romanerne. Den debat vil rase videre i uendelighed. Rollelisten til Skyfall blev offentliggjort under en pressekonference på hotel Corinthia i London den 3. november 2011, præcis på den samme dag og på samme sted hvor man 50 år tidligere på et lignende pressemøde offentliggjorde, at Connery skulle spille James Bond i Dr. No. Allerede i 2008, umiddelbart efter Quantum of Solace var kommet på gaden, havde EON kontaktet Mendes, men produktionen gik i stå da MGM, der sammen med Columbia Pictures og Sony Pictures betaler for filmen, kom i finansielle problemer. Projektet kom først op at køre igen i 2010, og mens Mendes var blevet, havde manuskriptforfatteren Peter Morgan forladt filmen. John Logan, Neal Purvis og Robert Wade, der alle har skrevet flere Bondfilm, gjorde manuskriptet færdig, mens de inkorporerede Morgans oprindelige ideer. Optagelserne til filmen startede i november 2011 og foregik i Storbritannien, Tyrkiet og Kina. Man havde oprindeligt planer om at optage en del scener i Sarojini Nagar distriktet i New Delhi og mellem Goa og Ahmedabad, men man løb ind i de samme problemer vedrørende optagelsestilladelser med de indiske autoriteter som produktionsholdene bag Batman: The Dark Knight Rises og Mission: Impossible – Ghost Protocol var stødt på, så de planer blev droppet. David Arnold, der i nyere tid har været den foretrukne komponist til at lave musikken til Bondfilmene, er ikke blevet brugt denne gang, måske fordi han var optaget med arbejdet til de Olympiske Lege i London i 2012. Under alle omstændigheder er musikken til Skyfall komponeret af Thomas Newman som Mendes har brugt i flere af sine film. Titelsangen, der bliver sunget af Adele, blev frigivet syv sekunder over midnat den 5. oktober, en dag, der blev døbt ”James Bond Dag”, da datoen markerede 50-årsdagen for den dag da Dr. No havde premiere. Ligesom der var 50 år mellem det første og det seneste pressemøde, vil der således også være 50 år mellem premieren på Dr. No og Skyfall.

28 | join the golfers magazine


Ian Fleming


Off Course Special

Agentgolf:

Penfold og Af Espen Uldal


Bond


Off Course Special

Penfold er lige så engelsk som James Bond, så det var meget passende, at det netop var Bond der i 1964 gjorde den specielle golfbold, Penfold Heart, udødelig. Vi kender alle scenen fra Goldfinger, den tredje i rækken af James Bond film. Hovedpersonen selv står på 18. green sammen med skurken Auric Goldfinger, der har forsøgt at snyde den engelske MI6 agent i en hulspilsmatch på det, der skal forestille at være Royal St George’s, men i virke-

ligheden er golfbanen på Stoke Park Golf Club. Bond siger til Goldfinger: ”De spiller en Slazinger 1, ikke?” Goldfinger svarer: ”Jo, hvorfor?” ”Dette er en Slazinger 7”, siger Bond og peger på en af boldene på green, hvorefter han så peger på sin egen bold. ”Det her er min Penfold Heart. De må have spillet den forkerte bold eller andet sted på 18. fairway. Vi spiller jo efter reglerne, så jeg er bange for, de taber hullet og kampen.” Goldfinger kaster derefter sin golfbold til jorden i væmmelse. Penfold var ikke bare et opdigtet navn da Sean Connery nævnte det i actionfilmen fra 1964, men en kvalitetsgolfbold, som med ét også blev den mest berømte golfbold i filmhistorien. Golfboldfabrikanten på Bromford Lane i Birmingham var i forvejen populær, men oplevede med et trylleslag at efterspørgslen på den engelske golfbold eksploderede, da alle golfspillere nu

32 | join the golfers magazine

pludselig skulle ses med den hysterisk populære bold efter Bond havde sagt: ”Mine’s the Penfold Heart.” Albert Edward Penfold, der havde startet sit firma i 1927, dekorerede altid sine bolde med symbolerne, der blev brugt i et kortspil – klør, spar, hjerter og ruder – i stedet for at bruge tal, som alle andre gjorde. Penfold havde dog mere at have sin succes i, for allerede i 30’erne havde han opfundet den blyindfattede bold, som var blevet en bragende succes på verdensplan, og da han i 1919 havde arbejdet hos Dunlop, var det også ham, som opfandt den berømte Maxfli bold. Man kan kun gætte sig til hvor stor en andel af boldmarkedet golfbolden fra Penfold ville have haft i dag, hvis ikke A. E. Penfold var omkommet i 1941 ombord på MV Siamese Prince efter skibet blev ramt af en tysk torpedo fra ubåden U-69 ud for Irlands kyst. I 1960’erne spillede mange af de bedste pro’er og amatører med Penfold, som stadig blev produceret i England indtil slutningen af 1990’erne, men firmaet, der i dag primært fabrikerer tøj, rykkede produktionen af golfbolde til Korea, mistede momentum, og i godt 25 år har Penfoldbolden i realiteten været væk, indtil den for få år siden fik nyt liv. I dag fabrikerer Penfold en 4-lags bold i tre varianter, og den uovertrufne flagskibsmodel Blackheart er skabt med henblik på at tilfredsstille den professionelle tourspiller. Penfolds to andre typer 4-lagsbolde, Dual iD samt Heart, er beregnet til den gode amatør, og Hart er både designet og døbt med reference til filmen Goldfinger. Dual iD modellen genopliver desuden en anden ting som var helt specielt ved Penfolds bolde. Hver enkelt af disse bolde er nemlig manuelt indpakket i pergamentpapir og lukket med et klisterlogomærke. Sådan var alle Penfolds bolde pakket ind i 30’erne da man lancerede mærket, og det var en indpakningsform, som E.A. Penfold introducerede da han arbejdede for Dunlop, som dermed blev det første boldmærke til at pakke sin bolde ind på denne facon. Flere boldmærk-


er efterlignede dette glimrende salgstrick, der i dag fremstår ekstra miljøvenlig, fordi brugen af emballage er betydeligt reduceret. Penfolds bolde kan udelukkende købes på firmaets egen hjemmeside, penfold.com, og i de senere år er boldene faldet cirka 10 pund i pris per dusin, så man i dag kan slippe med 25 pund for 12 Blackhearts. Stoke Park Country Club, Spa & Hotel, der kun ligger seks kilometer fra Pinewoods Studios hvor

Bondfilmene altid delvist filmes, har været brugt i både Goldfinger og Never Say Never Again, og siden 1945 har Stoke Park været brugt i en talløs række af film. Det er således også pudsigt, at den nuværende James Bond, Daniel Craig, befandt sig på netop denne location i 2004 da han spillede med i filmen Layer Cake, som afsluttes på Stoke Park.


Off Course Special

En agents

Af Espen Uldal

forfængelighed Få mennesker er så gennemført en materialist som James Bond, og gennem et halvt århundrede har han sat standarter, som stadig fascinerer os alle med sine biler, ure, skræddere, smagsløg og kvindelige erobringer. Off Course har kigget nærmere på nogle af de ting, der både har fyldt og stadig fylder i filmens historier. Bond & Walther Walther PPK har været det foretrukne våben for James Bond, lige fra Dr. No til Tomorrow Never Dies (med undtagelse af Moonraker og Octopussy) og igen i Quantum of Solace og SkyFall. Pistolen er også nævnt i Ian Fleming romaner fra Dr. No til Manden med Den Gyldne Pistol. Det er den eneste pistol og gadget, der er blevet brugt af alle de skuespillere, der har spillet Bond.

PPK står for ”Polizeipistole Kurz”, og efter den første model kom frem i 1931 blev den meget populær på grund af sin størrelse, men med sin kaliber på 7,65 mm er det en pistol med en moderat slagkraft. Alligevel er det dette våben Bond bliver tvunget til at bruge allerede i Dr. No, efter han er blevet bedt om at aflevere sin Baretta til fordel for et ”overlegent våben”. I Skyfall er Bonds Walther PPK blevet moderniseret og opgraderet til en PPK S med en kaliber på 9 mm af en meget ung og ny Q. Bonds nye pistol kan blandt andet kun affyres af ham, da den afsikres i kraft af at kunne aflæse indersiden af hans håndflade.

34 | join the golfers magazine

Bond & Omega Siden GoldenEye i 1995 har James Bond sat sin lid til Omega Seamaster, og i Skyfall er han udstyret med både et Planet Ocean 42 mm med referencenummer 232.30.42.21.01.001 og et Aqua Terra Mid Size med referencenummer 231.10.39.21.03.001. Mens Bond kun bærer Aqua Terra modellen sammen med et gråt jakkesæt, i forbindelse med scenerne i London, og iført smoking under sit casinobesøg, er hans Planet Ocean ude for en mere hårdhændet tilværelse. Blandt andet er uret igennem intense action scener i Tyrkiet hvor Bond er iført gråt Tom Ford jakkesæt og manchetknapper samt Crockett & Jones Tetbury sko. Denne stålversion af Planet Ocean har ”Seamaster” skrevet med orange, lige som spidsen af sekundviseren også er orange, men det menes, at Omega lavede en specialmodel af uret i Titanium med henblik på actionscenerne i Skyfall. Bond & Heineken Heineken har været flittig til at betale for at være en 007-franchise siden 1998 og Tomorrow Never Dies, men det er først i Skyfall at Bond drikker en af de hollandske øl. I Flemings bøger drikker Bond både Red Stripe, Löbenbräu samt Miller Highlife, og agenten har drukket øl på film før, ligesom Carlsberg også er på listen over de mange firmaer, der har betalt for product placement i Bondfilmene. Heineken


der har lagt $45 millioner på bordet for at få Daniel Craig til at drikke sin øl, og selvom Craig også drikker Martinier i Skyfall, er det ølproducenten, som løber med opmærksomheden i denne film, som har et budget på omkring $320 millioner. Aston Martin DB5 Den legendariske Aston Martin DB5 debuterede i Goldfinger i 1964, og blev med det samme et samtaleemne, både på grund af sit design og alle de funktioner den rådede over. Da Sir Ken Adam, der har stået bag alle designs til James Bond filmene, bad om to DB5’ere som han kunne eksperimentere med, var man ikke glade hos den engelske bilfabrikant, men efter Goldfingers enorme succes steg Aston Martins salg med 40%. DB5’eren med nummerpladen BMT 216A, bliver både smadret i Goldfinger, men Q genskaber bilen i Thunderball fra 1965. Herefter går der 30 år, før DB5’eren dukker op igen i Golden Eye fra 1995, nu med nummerpladen BMT 214A, og i Tomorrow Never Dies fra 1997. I Casino Royale bliver den klassiske bil for alvor kørt i centrum igen, sammen med den nye Aston Martin DBS V12, som også er med i Quantum of Solace. I Skyfall optræder DB5’eren for sjette gang, men det kunne have været syvende gang, hvis ikke bilen var blevet klippet ud af The World Is Not Enough i 1999. Dom & Bollinger Dom Pérignon Champagne har optrådt i flere James Bond film. Bond har naturligvis en helt særlig smag inden for champagne og foretrækker ofte et andet år end det, der serveres for ham. James Bond i bogform drikker Dom Per-

ignon for første gang i romanen Moonraker, men der sætter han til gengæld også to flasker Dom Pérignon ‘46 til livs. Champagne Bollinger og 007 kan dog bryste sig af et af de længste marketingpartnerskaber i filmhistorien, og igen var det Bollinger, der figurerede i den seneste James Bond film, Casino Royale og Quantum of Solace. Bond & Whisky Oprindeligt drak James Bond whisky i Ian Flemmings bøger, men i filmene er det M (som spilles af Judi Dench), der er den store whiskyelsker. I GoldenEye, drikker hun Jack Daniels i sit kontor under et møde med Bond, men i The World is Not Enough og Die Another Day, drikker hun Talisker fra Isle of Skye. At Bond også kender sin Single Malts, beviser han, da han i Die Another Day kan lugte, at den 10 års Talisker som M skænker op til dem under et møde på hendes kontor, er forgiftet. I Skyfall drikker M også whisky, men denne gang er det Macallan, og i samme film, men uafhængigt af hinanden, drikker skurken Silva (Javier Bardem) også Macallans 1964 Fine & Rare Vintage, til den nette pris af godt $2.100.


Off Course Special

Rystet Smirnoff James Bond og Smirnoff er gået hånd i hånd i mere end 50 år. Det tætte samarbejde mellem Smirnoff Vodka og Bond begyndte i 1962 med Dr. No, da skurken overrækker Sean Connery en “Martini, rystet ikke rørt” lavet med Smirnoff Vodka. Dette monumentale øjeblik i filmen ændrede bogstaveligt talt den måde, hvorpå folk fremover lavede deres martini på. Filmen satte øjeblikkelig gang i et skifte over hele verden, hvor folk med ét gik fra den traditionelle martini med gin og over til en vodka martini. I filmversion af Thunderball, laver Bond en martini on the rocks med Smirnoff vodka og Cinzano vermouth. I bøgerne foretrækker Bond dog som regel Stolichnaya, som han da også drikker i intro’en til A View To A Kill. Både Absolut og Finlandia er set i Bondfilm, og Bond i bogform yndede også at drikke vodka shots med en knivspids peber i. Bond forklarer i bøgerne at peberen får urenhederne i billig vodka til at falde til bunds i glasset. Vespers Cocktail James Bond opfinder Vesper Martini’en i Flemmings første Bondbog fra 1953, Casino Royale. Bogen er den sidste til at blive filmatiseret og dermed blev denne ellers så historiske cocktail først rigtig kendt efter filmatiseringen i 2006. Bond finder på opskriften under sin pokerdyst med Le Chiffre, spillet af Mads Mikkelsen, og beder spontant en tjener om tre dele Gordon’s, en del vodka, en halv del Kina Lillet, rystet meget grundigt, indtil det er iskoldt og derefter tilsat en lang, tynd skive citronskal. Bond opkalder Martinien efter sin tidlige forelskelse og MI6-kollega Vesper Lynd. Grunden til at Le Chiffre har held med at forgifte en af Bonds Vesper Martinis under pokerdysten, er formentlig at Bond endnu ikke er helt fortrolig med smagen af sin nye opfindelse. Kina Lillet, der i dag bare heder Lillet og udtales ”li’le”, er en fransk aperitif fra den franske by Podensac og består af 85% Bordeauxvine (Sauvignon Blanc, Semillon og Muscadelle til den lyse Lillet og Merlot samt Cabernet Sauvignon til den røde Lillet) samt 15% Macerated likør, der er lavet på appelsinskræller fra Spanien, Marokko og Haiti. I dag er Gordon’s måske ikke ginelskernes første valg, men det britiske firma har eksisteret siden 1769, og det er et historisk faktum, at kun 12 mennsker har kendt til den originale opskrift i over 200 år.

36 | join the golfers magazine


Links

Herregolf dk spillere på Europatouren Anders Hansen Søren Hansen Søren Kjeldsen Thomas Bjørn Thomas Nørret Thorbjørn Olesen

dk spillere på Challengetouren Andreas Hartø Joachim B Hansen Jeppe Huldahl Morten Ørum Madsen Mark Haastrup Daniel Løkke Anders Schmidt Hansen Lasse Jensen Rasmus Hjelm

Verdensranglisten Spillere, 1 – 50 Spillere, 51 – 100 Spillere, 101 – 150 Spillere, 151 – 200 Spillere, 201 – 250 Spillere, 251 – 300

Majors US Masters Hjemmeside Augusta Nationals historie

USGA Hjemmeside US Open 2012 Tourkalender 2012

Royal & Ancientcient Hjemmeside British Open 2012 R&A’s historie Regler & amatørstatus 38 | join the golfers magazine


Links

Herregolf dk spillere på Europatouren Anders Hansen Søren Hansen Søren Kjeldsen Thomas Bjørn Thomas Nørret Thorbjørn Olesen

dk spillere på Challengetouren Andreas Hartø Joachim B Hansen

Verdensranglisten Spillere, 1 – 50 Spillere, 51 – 100 Spillere, 101 – 150 Spillere, 151 – 200 Spillere, 201 – 250 Spillere, 251 – 300 Spillere, 301 – 350 Spillere, 351 – 400 Spillere, 401 – 450 Spillere, 451 – 500

Majors US Masters Hjemmeside Augusta Nationals historie

USGA Hjemmeside US Open 2012 Tourkalender 2012

Royal & Ancientcient Hjemmeside British Open 2012 R&A’s historie Regler & amatørstatus

36 | join the golfers magazine

US PGA Hjemmeside US PGA Championship 2012 Tourkalender 2012

Ryder Cup 2012 Hjemmeside Stilling team Europa Stilling team USA Tidligere resultater

Europatouren Tourkalender 2012 Statistik Race to Dubai

PGA Tour Tourkalender 2012 Pengeliste FedEx Cup rangliste

Challengetouren Tourkalender 2012 Rangliste

Senior Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

Nationwide Tour Tourkalender 2012 Pengeliste

Champions Tour Tourkalender 2012 Charles Schwab Cup rangliste

Sunshine Tour Tourkalender 2012 Information

PGA Tour Australia Tourkalender 2012 Order of Merit

One Asia Tourkalender 2012 Order of Merit 2012

Asian Tour Tourkalender 2012 Order of Merit 2012

Japan Golf Tour Tourkalender 2012 Pengeliste

PGTI Tourkalender 2012 ROLEX Rankings

TLA Tourkalender 2012 Order of Merit

Canadian Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

Gateway Pro Tour Hjemmeside Statistic

NGA Tour CWS Tourkalender 2012 Pengelister

NGA Tour BWS Tourkalender 2012 Pengelister

EPD Tour Tourkalender 2012 Order of Merit

join the golfers magazine | 39


Links

Damegolf

The Legend’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

ALGP Rolex verdensranglisten Rolex verdensranglisten

Damernes MajorsKraft MajorsKraft Nabisco Championship Women’s British Open US Women’s Open LPGA Tour Championship

Solheim Cup Team Europa Team USA Resultater

Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

LPGA Japan

Kviner Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia South Africa National Ranking English Order of Merit Scottish Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Tourkalender 2012 Statistik

Canadian Women’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Juniorer

Ladies European Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Amatører

Let Accesseries Hjemmeside Tourkalender 2012 Seneste Order of Merit

LPGA Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste Statistik

LPGA Futures Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Rangliste & statistik

Drenge Polo Golf Rankings Golf Canada Golf Australia South Africa Rankings English Boys RankingsPengeliste

Mænd Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia Golf Australia Senior South Africa National Rankings English Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Piger Polo Golf Ranking Golf Canada Golf Australia South African Rankings English Order of Merit Scottish Order of Merit

Ladies Asian Golf Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste 40 | join the golfers magazine

join the golfers magazine | 3


Links

Damegolf

The Legend’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

ALGP Rolex verdensranglisten Rolex verdensranglisten

Damernes MajorsKraft MajorsKraft Nabisco Championship Women’s British Open US Women’s Open LPGA Tour Championship

Solheim Cup Team Europa Team USA Resultater

Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste

LPGA Japan

Kviner Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia South Africa National Ranking English Order of Merit Scottish Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Tourkalender 2012 Statistik

Canadian Women’s Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Juniorer

Ladies European Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Order of Merit

Amatører

Let Accesseries Hjemmeside Tourkalender 2012 Seneste Order of Merit

LPGA Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste Statistik

LPGA Futures Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Rangliste & statistik

Drenge Polo Golf Rankings Golf Canada Golf Australia South Africa Rankings English Boys RankingsPengeliste

Mænd Verdensrangliste Europarangliste Golf Canada Golf Australia Golf Australia Senior South Africa National Rankings English Order of Merit US College D-I US College D-II US College D-III NAIA

Piger Polo Golf Ranking Golf Canada Golf Australia South African Rankings English Order of Merit Scottish Order of Merit

Ladies Asian Golf Tour Hjemmeside Tourkalender 2012 Pengeliste 38 | join the golfers magazine

join the golfers magazine | 41


Kolofon JoinTheGolfers Magasin er en del af JoinTheGolfers.com ApS og udgives en gang om ugen. Magasinet er udelukkende digitalt, og sendes ud per mail til danske medlemmer på JoinTheGolfers.com. Desuden bliver magasinet mailet til abonnenter, der løbende tilmelder sig. JoinTheGolfers Magasin beskæftiger sig primært med golf fra ind- og udland. Magasinet behandler både nyheder og featureartikler, ligesom der lægges stor vægt på at skrive om golfudstyr og golfrejser. En separat sektion i bladet beskæftiger sig udelukkende med spiller- og turneringsstatistik fra hele verden. Rubrikken, ”Off Course”, varierer i omfang samt sideantal. Her bliver der blandt andet skrevet om vin, ure, bøger, sejlads, jagt og skisport. Det er muligt at læse bladet på issuu.com, hvis man ikke er abonnent. Størrelse: Mellem 30 og 50 sider alt efter udgivelsestidspunktet. Udgivelsesfrekvens: Udkommer hver mandag i 48 uger om året. Billeder kommer fra: Getty Images, Espen Uldal Layout/Design: Casper Wissing, Espen Uldal Redaktion: Espen Uldal, Redaktør Karl Erik Stougaard Kristian Haagen Claus Fonnesbech Ivan Morris Johan Lindeberg Udgiver: JoinTheGolfers.com Henvendelse til redaktionen: joindigmag@mail.com

42 | join the golfers magazine


join the golfers magazine | 43


JoinTheGolfers Magasin er en del af det sociale netværkssite for golfspillere over hele verden, kaldet JoinTheGolfers.com det har over 30.000 danskere blandt sine godt 140.000 internationale medlemmer. Gå ind på www.jointhegolfers.com og find dine nye og gamle GolfBuddies. Du kan også finde os på Twitter & Facebook På gensyn

Jointhegolfers Magasin  

Danmarks digitale golfugeblad, der kommer hver mandag

Jointhegolfers Magasin  

Danmarks digitale golfugeblad, der kommer hver mandag

Advertisement