Page 1

SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:57 AM

Page 1

Σεπτέμβριος 2010

“Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας...” - Μελίνα Μερκούρη

Ο ζωγράφος Ανδρέας Κοντέλλης αποχαιρετά το Ράλλη Κοψίδη...

(σελ. 4 & 5)

ώ

Tο μηνιαίο.. εφημεριοδικό σου! Πολιτισμός

Περιβάλλον

Νεολαία ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 αρ. φύλλου 18 τιμή: 2 ευρώ

ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ δεν είναι για τον κάδο! Αφού τα μελετήσουμε... “χαλαρά”, τα κρατάμε στο αρχείο μας ή τα προσφέρουμε σε γνωστούς μας ή τα επιστρέφουμε στον εκδότη.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

2

9/3/10

3:57 AM

Page 2

Νεολαία Τα Λήμνια...

Σημείωμα του εκδότη

Μια βόλτα στη γειτονική Τουρκία Η Seugi λέει ότι λυπάται γιατί στην Αττάλεια υπάρχει ένα νησί (εννοεί το Καστελόριζο) όπου οι άνθρωποι κολυμπάνε στο ίδιο νερό αλλά δεν μπορούν να πάνε κοντά κι αυτό είναι κρίμα! Ο Muharrem λέει ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η μοίρα και των δύο λαών. "Τα βιβλία στα πανεπιστήμια θα πρέπει να διαπαιδαγωγούν τους νέους ώστε να αλλάξει ο νούς των νέων και στους δύο λαούς. Τα παιδιά που θα πάνε στην Τουρκία και στην Ελλάδα, αυτά θα αλλάξουν στο μέλλον τα βιβλία της Ιστορίας!"

Ηφαιστεία, 2500 χρόνια μετά... Το Θέατρο ήταν κατάμεστο, καθόμουν πάνω σε μια πέτρα που δεν γνώριζα την ηλικία της και παρατηρούσα τον κόσμο καθώς έμπαινε στον ιερό χώρο ... Απέναντι μου κάθισε ο εκπρόσωπος μιας παράταξης που έχει κατακλέψει τη χώρα μου, ο άνθρωπος που διαδήλωνε μαζί μας για το ακτοπλοϊκό και όταν εκλέχθηκε μας φόρτωσε το “ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ”. Δίπλα του τριβόταν η πιο παθητική αυτοδιοίκηση της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, μαθημένη να παρακαλά την κεντρική εξουσία για κάνα ξεροκόμματο ενώ πετά στα σκουπίδια τους λημνιούς θησαυρούς. Πίσω μου ένας τύπος βαρούσε με δύναμη τις χάντρες του κομπολογιού του και μπροστά μου ακριβώς μια ντόπια κοκέτα έχωνε τα τακούνια της μέσα στις αρχαίες πέτρες. Η παράσταση άρχισε ... και τότε έγινε το ΘΑΥΜΑ: το κομπολόι σταμάτησε να βαρά και τα πρόσωπα όλων μαρμάρωσαν σε μια ευλαβική πόζα που είχα να δω σχεδόν 2500 χρόνια. Η μιζέρια εξαφανίστηκε. Είχαμε γίνει όλοι μια παρέα αρχαίων Ελλήνων που συμμετείχε σε μια σύγχρονη τραγωδία! Δυόμισυ χιλιάδες χρόνια μετά .. κι ήμασταν όλοι εκεί! Συντονισμένοι με την πανάρχαιη ενέργεια που μας κάνει όλους ΕΝΑ! Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου... Νίκος Ι. Ψαρρός

ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ Πολιτισμός - Περιβάλλον - Νεολαία ISSN: 1791- 9134 / κωδικός: 8474 ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γαρουφαλλίδου 1 (κτήριο αστυνομίας), τ.κ. 81400 τηλ./ fax: 22540 24365 e-mail: lemnews@otenet.gr www.limnosisland.gr

Σε ένα πανέμορφο φοιτητικό καφέ, στο κέντρο του Τσανάκαλε, γνωρίσαμε τον Burak 28 χρονών που ασχολείται με τις Τέχνες, τον Muharrem που σπουδάζει Κοινωνιολογία, και τη Seugi από το τμήμα κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Τσανακαλέ. Τα παιδιά μας μίλησαν με πολύ άνεση για ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία σήμερα και φαίνεται ότι είναι κοινά και στις δύο χώρες... Μιλήσαμε επίσης για τις απόπειρες που γίνονται ώστε οι δυο χώρες να έρθουν πιο κοντά, ακτοπλοϊκά, πολιτισμικά, γλωσσικά, αλλά και με κάθε δυνατό τρόπο.

Burak: Τα παιδιά στην Ελλάδα πως περνάνε; Λ. Πολύ διασκέδαση και λίγο διάβασμα (γέλια...) Εσείς μπορείτε να βρείτε δουλειά εύκολα μετά το πανεπιστήμιο; - “Πολύ δύσκολα...” - “Κι εδώ στην Τουρκία επιτρέπεται η μαζική εισαγωγή των νέων στα πανεπιστήμια..” Λ. Σας προσκαλούμε όποτε θέλετε να έρθετε να σας φιλοξενήσουμε στη Λήμνο... - ... (γέλια) ευχαριστούμε πολύ. - ...Θα τα πούμε στη Λήμνο. Η Seugi, o Muharrem και ο Burak.

Λ: Έχετε ακούσει για τη καινούρια γραμμή που θα συνδέει τη Λήμνο με το Τσανάκαλε; - Δεν έχουμε ακούσει για τη γραμμή, αλλά έχουμε ακούσει για τη Λήμνο. Μπορούμε να έρθουμε ή υπάρχει πρόβλημα; Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι ακόμη είναι δύσκολο να έρθουν λόγω της Βίζας και μας απάντησαν ότι θα έπρεπε να καταργηθεί η Βίζα και να είναι πιο φθηνό το εισιτήριο, τουλάχιστον για τους φοιτητές. Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Η άποψη των 3 νεαρών τούρκων μας εντυπωσίασε: “... Παρά τα ιστορικά προβλήματα θα έπρεπε οι 2 λαοί να είναι πιο κοντά” “...Αντί να ακούμε παραμύθια για την Ελλάδα και τους Έλληνες, θα ήταν πολύ καλό να πηγαίνουμε να γνωρίζουμε από κοντά τους Έλληνες”. “... Έχουμε πολλά κοινά, απλά δεν γνωριζόματε!” Λ. Η νέα γραμμή θα βοηθήσει τις δυο χώρες; ...Ναι, είναι πολύ καλό που μπαίνει και θα κάνει καλό και στην επικοινωνία.. Λ. Εσείς που προτιμάτε να πηγαίνετε για τουρισμό; Για τουρισμό πηγαίνουμε κυρίως στην Τουρκία γιατί δεν υπάρχουν λεφτά! Ο Muharrem λέει ότι στην Κερασούντα από όπου κατάγεται, οι ντόπιοι μοιάζουν πολύ με τους Έλληνες.

Ιδιοκτήτης - Εκδότης - Διευθυντής: Νίκος Ι. Ψαρρός Αρχισυνταξία: Νίκος Ψαρρός Συνεργάτες: Μαρία Κατσάνου, Τριανταφυλλιά Παληογιάννη, Κώστας Δώρας, Ελένη Τσιγιάννη, Νέλλη Ψαρρού, “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, Μανώλης Σηφογιωργάκης, Ειρήνη - Χρυσοβαλάντου Βότση, Ελευθερία Ζαμπουρίδου, Μαίρη Γεροντάρα Σχέδια - σκίτσα: Γιώργος Καριακλής Φωτογραφία: Νίκος Ψαρρός, Παντελής Πραβλής, Στέφανος Δόδουρας Γραμματοσειρά λογοτύπου: Ανδρέας Κοντέλλης Παραγωγή - Σχεδιασμός - Δημιουργικό: Greeny

Αφού ανταλάξαμε στοιχεία με τους νέους μας φίλους, συνεχίσαμε τη βόλτα μας πήγαμε στον "Δούρειο Ίππο" που φτιάχτηκε για γνωστή χολυγουντιανή υπερπαραγωγή... τριγυρίσαμε άσκοπα, φάγαμε παγωτό που μας σέρβιραν με χαμόγελο ...και φτάσαμε στην αγορά του Τσανάκαλε, όπου απλοί καθημερινοί άνθρωποι - ο Τούρκικος λαός - ζουζούνιζε μέσα σε ένα πανδαιμόνιο χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και ντόπιων προϊόντων!

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ εσωτερικού : 30 ευρώ εξωτερικού : 50 ευρώ

Διαφημίσεις - Καταχωρίσεις fax.: 22540 22324 mob: 6955 807 209


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:58 AM

Page 3

Το ταξίδι συνεχίζεται.. Σεπτέμβριος 2010

3

Αποστολή στο Τσανάκαλε! Ένας πανάρχαιος θαλάσσιος δρόμος ανοιχτός και πάλι σε Έλληνες και Τούρκους για πολιτιστικά, ψυχαγωγικά και οικονομικά ταξίδια. Μια διαδρομή στο χρόνο και την ιστορία που θα αγγίξει κάθε ταξιδιώτη.

ακόμα κι αν αυτή δεν καταστεί κερδοφόρα. Η γνώμη μας είναι ότι η γραμμή θα κερδοφορήσει εφόσον λυθεί το θέμα της βίζας που χρειάζονται οι Τούρκοι για να επισκεφτούν την Ελλάδα, διαδικασία χρονοβόρα κι επίπονη, αφού χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Πόλη και να προσκομίσουν από πιστωτικές κάρτες μέχρι Ε9. Επίσης ο Χασάν μας διαβεβαίωσε ότι του χρόνου τα δρομολόγια θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να δίνουν την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να παραμείνει στην Τουρκία δύο με τρεις μέρες, γεγονός που θα κάνει την εκδρομή πολύ πιο ελκυστική.

νωμένο πρακτορείο, είτε να έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο. Ξεκινήστε από το λιμάνι της πόλης, όπου δεσπόζει ο Δούρειος Ίππος που είδαμε στην ταινία Τροία, και συνεχίστε τη βόλτα σας παραλιακά μ’ ένα δροσιστικό χωνάκι παγωτό ντουντουρμά στο χέρι.

6. Ανακαλύψτε κάποιο παραδοσιακό καφέ και απολαύστε τον κλασσικό τούρκικο καφέ με το λουκουμάκι. Και τα γλυκά! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα γλυκά τους. Κι ίσως να ψωνίσετε κιόλας μπακλαβά, κανταϊφι, κουραμπιέδες….αν μη τι άλλο οι κουζίνες μας μοιάζουν πολύ!

1. Το ρολόϊ στο λιμάνι της Μύρινας δείχνει επτά παρά είκοσι κι οι περισσότεροι επιβάτες έχουν ήδη βολευτεί στο υπερσύγχρονο (για τα δεδομένα του νησιού) καταμαράν. Το ταξίδι ΛήμνοςΤσανάκαλε ξεκινάει πρωί πρωί. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ για να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε το ταξίδι, που ξεκινάει στις 7:00 και τελειώνει στις 23:00!

2. Δοκιμάστε το κλασσικό τσάι που συνηθίζουν να πίνουν οι Τούρκοι (γιατί ο ελληνικός-τούρκικος καφές του πλοίου δεν «λέει» πολλά) κι απολαύστε το ταξίδι σας. Γύρω στις 8:30 θα περάσετε την Ίμβρο από τα αριστερά σας και στις 9:00 θα έχετε μπει στα Στενά. Το μνημείο των 500.000 πεσόντων κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο δεσπόζει μεγαλόπρεπο στη χερσόνησο της Καλλίπολης, το ευρωπαϊκό τμήμα των Στενών.

3. Το καταμαράν σταματάει σε μια προβλήτα λίγο έξω από το Τσανάκαλε, γι’ αυτό φροντίστε είτε να πάτε με οργα

4. Η πόλη είναι αρκετά σύγχρονη, ωστόσο περπατώντας στα σοκάκια της αγοράς θα συναντήσετε αρκετά ανατολίτικα στοιχεία. Όποιος ενδιαφέρεται για ψώνια θα βρεί χαμηλές τιμές, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο σε ποιότητα, εκτός βέβαια από τα περίφημα κεραμικά από τα οποία πήρε και το Τσανάκαλε το όνομα του.

5. Επίσης, όποια μέρα κι αν βρεθείτε στο Τσανάκαλε, προσπαθήστε να επισκεφτείτε το παζάρι. Μοιάζει με τις δικές μας λαϊκές, αλλά είναι «κάτι τις» πιο μεγάλο και σίγουρα μοσχοβολάει Ανατολή. Φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, όλα σας τα προσφέρουν χαμογελώντας για να τα δοκιμάσετε. Κι αν δεν αγοράσετε τίποτα, δεν πειράζει. Καλή καρδιά! Φαίνεται πως η φιλοξενία είναι κι εδώ ανεπτυγμένη, ίσως και παραπάνω απ’ ότι πλέον σε εμάς.

7. Εμείς, ως εφημερίδα, είχαμε την ευκαιρία, συνοδεύοντας τον κ. Κώστα Δώρα ο οποίος, σε συνεργασία με την κ. Γεροντάρα, σχεδιάζει ουκ ολίγες πολιτισμικές ανταλλαγές και εκδηλώσεις, να φιλοξενηθούμε σε ένα από τα πιο «νόστιμα» ρεστοράν της πόλης από το Χασάν, το Διευθυντή της κρατικής ακτοπλοϊκής εταιρίας Guestas. Τα πιάτα που μας πρόσφεραν, χταποδάκι, γαρίδες, μελιτζανοσαλάτα, μπαρμουνάκια μας θύμισαν ότι είμαστε όλοι κάτοικοι της ίδιας θάλασσας, του Αιγαίου.

8. Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα φιλικό και αισιόδοξο αφού σύμφωνα με τον Χασάν η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει οικονομικά τη γραμμή Λήμνος-Τσανάκαλε τουλάχιστον για πέντε χρόνια,

9. Κι έπειτα, αφού αρχίσει να δροσίζει, επισκεφτείτε την αρχαία Τροία, ένα κομμάτι του ταξιδιού που δεν πρέπει να χάσετε. Αν δεν πάτε με οργανωμένο γκρουπ, φροντίστε τουλάχιστον να προμηθευτείτε ένα καλό οδηγό στα αγγλικά (δεν υπάρχει κάτι στα ελληνικά), για να μπορέσετε να περιηγηθείτε τον αρχαιολογικό χώρο. Μπορεί η κατάσταση των αρχαιολογικών ευρημάτων να μην είναι η καλύτερη, ωστόσο η τοποθεσία είναι μαγική, κι ο χώρος σωστά οργανωμένος ώστε να σας βοηθήσει στο ταξίδι στο χρόνο.

10. Βέβαια ο ξύλινος Δούρειος Ίππος που τοποθέτησαν οι Τούρκοι στον αρχαιολογικό χώρο, δεν είναι τόσο πετυχημένος, όσο εκείνος του Χόλυγουντ, ωστόσο συντελεί κι αυτός στη διέγερση της φαντασίας και τη δημιουργία εικόνων που χάνονται κάπου ανάμεσα στη ιστορία και τη μυθολογία.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

4

9/3/10

3:58 AM

Page 4

Πολιτισμός Τα Λήμνια...

Στο Ράλλη Κοψίδη γράφει ο Ανδρέας Κοντέλλης

Ήταν πρωί στο Ρωμέικο, μια ζεστή μέρα του Αυγούστου. Μιλούσαμε - μια παρέα φίλων μέσα στο φως. Η θάλασσα εκτεινόταν πέρα από τις τζιτζιφιές τα σύννεφα διάσπαρτα πάνω απ΄ τον όγκο του Κάστρου. Τότε ήρθε η είδηση. «Ο Ράλλης Κοψίδης πέθανε!». Τόσο βίαια και απροσδόκητα. Η συγκίνηση μας κυρίεψε. Ήμασταν στον τόπο που λάτρεψε και που απεικόνισε τόσο εμπνευσμένα στα έργα του για δεκαετίες.

Ο φωτεινός ορίζοντας της θάλασσας του Ρωμέικου οριοθετείται από τις δύο τόσο φορτισμένες πλαγιές, το Κάστρο και τον Πέτασο και ενίοτε στέφεται από τη φασματική παρουσία του Αγίου Όρους στο κέντρο. Ένα τρίγωνο συμβολισμών που ο Κοψίδης ανέδειξε στο έργο του, μια εξίσωση της ιστορίας και της μνήμης, ένα ιερογλυφικό, που μιλά όμως σε όλους μας. Ο δικός μας Κοψίδης που τόσο θέλαμε να τον έχουμε συνοδοιπόρο, φίλο και παρόντα, αλλά που ο ίδιος είχε επιλέξει τη μόνωση, την μακρινή παρουσία, είχε φύγει. Είχα την τύχη να βρεθώ στην αναδρομική του έκθεση που είχε οργανώσει η Εθνική Πινακοθήκη το 1989. Ήταν για μένα μια αποκάλυψη. Η Λήμνος η δικιά μου Λήμνος είχε λοιπόν απεικονιστεί! Ο μυστικισμός του μικρού, του ταπεινού και ασήμαντου, η δόξα του φωτός και η παντοκρατορία της φύσης. Η Λήμνοι που ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Η αβάσταχτη μοναξιά των τόπων, το άχρονο, τα ίχνη τα απροσπέλαστα της ιστορίας και ο ήχος του χρόνου, ήταν εκεί. Ο Κοψίδης τα είχε κλείσει στα έργα του. Τεράστια έργα που ξετύλιγαν την ιστορία της εγκατάλειψης και που συνέχιζαν παραδόξως την ίδια αφήγηση και σε άλλους τόπους: στο Λαύριο, στην Πάρο, στο Όρος.

Γέννημα θρέμμα της Λήμνου έπαιξε μικρός στο Ρωμέικο, είδε να σέρνουν την τράτα, βράχηκε απ΄ τα κύματα του Χειμώνα, έπιασε τα χοχλάδια και τα ξύλα της θάλασσας, ξεχάστηκε κοιτώντας τον ορίζοντα. Ο Κοψίδης πέρασε στην Καλών Τεχνών Αθηνών όπου φοίτησε 4 χρόνα αλλά ρίζωσε τελικά στον Κόντογλου. Ήταν για εκείνον ο μεγάλος του δάσκαλος. Αυτός που ξεκλείδωσε τον ψυχισμό του και τον οδήγησε στην αυτογνωσία. Γιατί ο Κοψίδης, γνώρισε τις τάσεις και τις παγίδες της Ελληνικότητας και διέφυγε. Διήλθε εν μέσω ρητορειών και ρομαντισμών παλιγγενεσίας και έφτασε να ορίσει το δικό του σύμπαν. Στο έργο του δεν υπάρχει εθνικισμός υπάρχει η τραγική βίωση του τόπου αυτού που περικλείεται από αυτή τη θάλασσα και που αλλάζει όνομα, κατακτητή και χρήση αλλά όχι ταυτότητα. Ο τόπος μας, η γη μας, είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε. Γιατί μας φτιάχνουν και μας καθορίζουν τα βράχια και ο ήλιος και η θάλασσά μας, με τον τρόπο που φυτρώνει το βάλσαμο και το θυμάρι και ο Κοψίδης το ήξερε αλλά δεν ήθελε να το φωνάξει. Υπέβαλλε πάντα, όπως μόνο η μεγάλη τέχνη μπορεί. Μιλούσε για το ανέκφραστο το ανομολόγητο για αυτό που ο μυστικός Χριστιανισμός αναφέρεται. Ο Κοψίδης μιλά για την Αγάπη, για το βλέμμα που είναι

Αγάπη και μετουσιώνει ότι προσπίπτει στις αισθήσεις. Δίδαξε με το έργο του και πάλεψε να μιλήσει για την πολύτιμη θεώρηση του με όλους τους τρόπους. Ζωγραφίζοντας, χαράσσοντας, τυπώνοντας, συγγράφοντας. Τα βιβλία του και το περιοδικό «Κάνιστρο» που εξέδιδε τη δεκαετία του ’70 ήταν πάντα συλλεκτικά. Έψαχνα χρόνια για τα βιβλία του. Πολλά τα γνώρισα από φίλους όπως το συγκλονιστικό «Τετράδιο γυρισμού». Μια βαθιά και πικρή εξομολόγηση. Ο ίδιος επιχείρησε ανεπιτυχώς να γυρίσει στη Λήμνο το ’80. Η Λήμνος όμως της καρδιάς του και της φαντασίας του δεν υπήρχε. Δεν βρήκε το σπίτι του, οι φίλοι είχαν φύγει, δεν τον προϋπάντησαν όπως λαχταρούσε. Έφυγε. Αυτή την εμπειρία περιγράφει. Όμως η Λήμνος άφθαρτη, υπάρχει. Αν τα «Ρηχά Νερά» φαίνονται αγνώριστα, αρκεί να περιμένεις το Σεπτέμβριο. Το Κάστρο πάντα σκιάζει την πόλη, τα κοράκια πετούν λίγο πιο έξω στα μποστάνια. Τα γκρέμια, τα χαλάσματα λιγοστεύουν στην Μύρινα αλλά υπάρχουν σ΄ όλη τη μαγική ενδοχώρα. Όταν το ’94 η τότε Δήμαρχος Δέσποινα Κωνστάντιου τον προσκάλεσε, ο Κοψίδης ήρθε και οργανώθηκε μια τιμητική εκδήλωση. Μου ζητήθηκε να πω κάτι. Ήταν για μένα μια μεγάλη στιγμή. Είχα

προετοιμαστεί αλλά παρουσία του δε θέλησα να διαβάσω χαρτιά. Μίλησα κοιτώντας τον να κάθεται σεμνά, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κάστρο, αδύνατος και εύθραυστος αλλά με τόση ενάργεια στα φωτεινά του μάτια. Ανταλλάξαμε λίγα λόγια, με ευχαρίστησε. Ο τρόπος του με συντροφεύει από τότε. Θέλησα να τον ξαναδώ. Δεν στάθηκε εύκολο, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Την άνοιξη προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ. Είχε γυριστεί αρχές της δεκαετίας του ’90. Ήταν όπως τον γνώρισα. Πνευματοποιημένος, σχεδόν άυλος. Μιλούσε λίγο. Τα έργα του ήταν τόσο εύγλωττα. Ο Ράλλης Κοψίδης, ο μεγάλος ζωγράφος, ο σχεδιαστής και χαράκτης, ο συγγραφέας ο βαθιά ανθρώπινος, ο ποιητής της ερημιάς της ξερολιθιάς και των αχανών ουρανών έφυγε. Μας έκανε να στοχαστούμε πάνω στο παροδικό στην προσμονή και απαντοχή του αναπόφευκτου. Όταν ο ήλιος δύει στο Ρωμέικο και οι τοίχοι ροδίζουν και φυσά ελαφρά όσο να ανεμίζουν τα μαλλιά των κοριτσιών μπροστά στην ακύμαντη θάλασσα, ο Ράλλης θα είναι πάντα μαζί μας. Καλό σου ταξίδι. Ανδρέας Κοντέλλης


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:58 AM

Page 5

Πολιτισμός Σεπτέμβριος 2010

5

το έργο του Ράλλη Κοψίδη

ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ, 1978

Ο Κοψίδης γεννήθηκε στη Λήμνο το 1929. Καταγόταν από την Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1949-1953) στο εργαστήριο του Ανδρέα Γεωργιάδη και από το 1953 ως το 1959 μαθήτευσε κοντά στο Φώτη Κόντογλου, με τον οποίο συνεργάστηκε στην εικονογράφηση εκκλησιών. Ο Κοψίδης ασχολήθηκε με την αγιογράφηση εκκλησιών στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στη Γενεύη στο ναό του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy. Το έργο αυτό έτυχε διεθνούς προβολής. Ο Ράλλης Κοψίδης απεβίωσε τον Αύγουστο του 2010... Ατομικές εκθέσεις Στην Αθήνα στις γκαλερί: "Τέχνη", 1958. "Ώρα", 1969, 1973, 1976, 1978. "Θόλος", 1975. "Κρεωνίδη 1978. "Αργώ" 1982, στον "Αστρολάβο" Πειραιώς το 1992. Στη Θεσσαλονίκη, 1970 και 1974, 1977. Στο Βόλο "Τέχνη", 1970 Στην Κατερίνη, 1977 Στο Ηράκλειο Κρήτης, "Γκαλερί Σταυρακάκη" 1979.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, 1977

Oμαδικές εκθέσεις Στην Κολωνία 1976, Στη Γιαουντέ του Καμερούν 1980. Στο Δουβλίνο 1979 και στις Βρυξέλλες 1988. Έργα του βρίσκονται στους εξής χώρους: Εθνική Πινακοθήκη, Υπουργείο Πολιτισμού, Μουσείο Βορρέ Τελλόγλειο Ίδρυμα, Πινακοθήκη Ιωαννίνων Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δήμος Μύρινας Λήμνου, Βαλκανική Πινακοθήκη Κοντιά Λήμνου Συλλογή Καγκελάρη

ΛΗΜΝΙΑΚΟ ΕΝΥΠΝΙΟ, 1978

Το συγγραφικό του έργο Από το 1972 έως το 1974 ασχολήθηκε με την έκδοση του περιοδικού Κάνιστρο. Έχει γράψει και έχει εικονογραφήσει τα βιβλία: Σταυροί στον Άθωνα, 1963. Εξοχή, 1964. Προσκυνητάρι της Αίγινας, 1965. Το Άδυτον-15 ξυλογραφίες για το Άγιο Όρος, 1968. Μάνη η Πολύπυργος, 1972 (έκδοση Κάνιστρου). Σπίτια Ελληνικά, 1973 (έκδοση Κάνιστρου). Ρακένδυτοι, 1976. Κάστρο Ηλιόκαστρο, 1980. Τα κουρσούμια και άλλα ιστορήματα, 1985. Στα μπάζα του Λαυρίου, 1985. Το Τετράδιο του Γυρισμού, 1987.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

6

9/3/10

3:58 AM

Page 6

Περιβάλλον Τα Λήμνια...

Τοπία στην... Αμιχθαλόεσσα! Γράφει ο Στέφανος Δόδουρας

Η φυσική χωροταξία των ελ«Φιλοκτήτης», έργο του Ζαν-Ζερμέν Ντρουέ, Μουσείο Καλών Τεχνών, Σάρτρ (1786-1788) ληνικών νησιωτικών περιοχών δημιούργησε ποικίλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά σύνολα που συνέβαλαν, με τη σειρά τους, στη διαμόρφωση ορισμένων χαρακτηριστικών τοπίων. Στην περίπτωση της Λήμνου, η καίρια γεωγραφική της θέση καθόρισε όχι μόνο την ιστορική πορεία αλλά και τα τοπία της. Τα τοπία αυτά, απτά σημάδια της διαδρομής της μέσα στο χρόνο, αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο και τις διαφορετικές πτυχές της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Προ λίγων εβδομάδων κυρώθηκε στην Ελληνική Βουλή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου, γνωστή και ως σύμβαση της Φλωρεντίας, που υπεγράφη στις 20 Οκτωβρίου 2000. Σκοπός της σύμβασης είναι να επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση των ελληνικών τοπίων, βασισμένη σε μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών. Επιπλέον, η Λήμνος με το διάταγμα Αριθ. ΔΠΑ/10081 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τεύχος 2ο, Αριθ. Φύλλου 1278, 20.10.2000) έχει χαρακτηριστεί ολό-

κληρη ως νήσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στη Λήμνο ξεχωρίζουν τα ηφαιστιογενή εδάφη, οι χαμηλοί λόφοι, τα βοσκοτόπια, οι φρυγανότοποι, οι αμμοθίνες και οι βιότοποι με την τεράστια οικολογική σημασία. Επιπλέον, εντυπωσιάζει η μακρότατη ανθρώπινη παρουσία στο χώρο με τα σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπά της, τα ιστορικά αξιοθέατα, τα θρησκευτικά μνημεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα τοπικά προϊόντα. Αναμφίβολα, είναι αδιαίρετη η φυσική και πολιτιστική ταυτότητα του νησιού που δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό, καθρέφτης του διαχρονικού ανθρώπινου αποτυπώματος στο φυσικό χώρο.

ματα είναι πολλά και μιλούν από μόνα τους: Στο Ανδρώνι, στο Πλατύ, στο Θάνος, στον Κοντιά και στον Αγ. Ιωάννη, τα πρώτα σημάδια της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης και του εργολαβικού τουρισμού που ευδοκιμεί στο νησί τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά –προσφέροντας γρήγορο κέρδος αλλά προσβάλλοντας συχνά κάθε μέτρο και καλαισθησία.

Εικόνα 3: Παναγιά, Νοέμβριος 2009. Καλαμιές που καίγονται, δίπλα στην προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής, και καταστρέφουν ανεπανόρθωτα τα θρεπτικά στοιχεία της γης.

Εικόνα 2: Όρμος Τηγάνι, Ηφαιστεία – Καβείρια, Νοέμβριος 2009. Η αντίφαση ενός μοναδικού φυσικού τοπίου με τη βάρβαρη – αμετροεπή ανθρώπινη παρέμβαση.

Εικόνα 1: Πλατύ, Οκτώβριος 2009. Μια άναρχη οικιστική επέκταση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τοπίου .

Ας δούμε όμως ποια είναι και η εικόνα του αποτυπώματος που δημιουργεί η σύγχρονη κοινωνία μας. Τα παραδείγ-

Κοντοπούλι, Καλλιόπη, Παναγιά και Πλάκα παρατηρείται έντονα η πρακτική της καύσης των καλαμιών.

Στην Ηφαιστεία, την εξαιρετική θέα έρχεται να συμπληρώσει το λεηλατημένο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην περιοχή των Καβειρίων. Αν καταφέρει κανείς να περάσει μέσα από σκουπίδια και αναθυμιάσεις, η πρόσβαση στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας είναι εύκολη. Στον κάμπο της Φυσίνης ελάχιστοι κάτοικοι ασχολούνται ακόμα με τη γεωργία ενώ γύρω από τα χωριά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απολιθωμένο δάσος στις περιοχές του Βάρους, Ρουσσοπουλίου και Φακού, που όμως στερείται ενός θεσμικού πλαισίου για τη διαφύλαξη και ανάδειξή του όπως ακριβώς συμβαίνει με το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου. Οι λίμνες Αλυκή και Χορταρόλιμνη έχουν μια φυσική ομορφιά που παραμένει άγνωστη σε πολλούς και όμως αρκετές φορές γίνεται λόγος για υπεράντληση, μόλυνση με αγροχημικά, λαθροαλιεία και απόθεση αδρανών υλικών. Το κάστρο της Μύρινας, ένα εξαιρετικό δείγμα οργάνωσης του χώρου και τοιχοδομίας, μοιάζει παραμελημένο... (συνέχεια σελ. 11)

Γιορτή Τρύγου στο Προπούλι! Μια όμορφη βραδιά με ζωντανή μουσική και χορό προσέφεραν οι κάτοικοι του προπουλίου στους λημνιούς και στους επισκέπτες του νησιού το Σάββατο 21 Αυγούστου στην πλατεία του γραφικού προπουλίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι κάτοικοι του χωριού μόνοι τους χωρίς να ανακατευτεί κάποιος θεσμικός παράγοντας ή κάποιος σύλλογος, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει όρεξη και αγάπη για τον τόπο όλα είναι εφικτά... Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος και ο κος Μάκης Σταύρου, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου ομίλων φίλων βουνού και θάλασσας, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για την αξία των γεωλογικών μνημείων στα Φαρακλά καθώς και για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας που οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε. Μίλησε επίσης και εκπρόσωπος από τη συντονιστική επιτροπή αγώνα για το πεδίο βολής, ο οποίος πολύ σωστά μας θύμισε ότι καλά τα γλέντια και οι χωροί αλλά για να μπορούμε να χαιρόμαστε την ποιότητα ζωής που το νησί μας προσφέρει απλοχερα πρέπει κάποιες φορές να αγωνιζόμαστε ενάντια σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Στο προπούλι φαίνεται ότι μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με το πεδίο βολής, οι κάτοικοι συσπειρώθηκαν και ακολουθούν πλέον ένα δρόμο που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλα τα χωριά.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:58 AM

Page 7

. . σε Άσπρο & Μαύρο

“Το σύγχρονο πολιτικό μωσαϊκό φαίνεται γκρίζο. Αν πλησιάσεις όμως κοντά θα διαπιστώσεις ότι αποτελείται από άσπρες και μαύρες ψηφίδες...”

Επικαιρότητα..

Νοσοκομειακές δαπάνες Το ποσό που δαπανούν τα νοσοκομεία Λήμνου - Λέσβου έχει διπλασιαστεί. Την τελευταία φορά το ποσό ανήλθε στις 350.000 ευρώ. Μια εξήγηση που δίνει το νοσοκομείο είναι ότι στους τελευταίους διαγωνισμούς συμπεριλαμβάνονται και τα υλικά καθαριότητας. Το θέμα ερευνάται από το αρμόδιο υπουργείο. Το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθσης είναι ότι η δεύτερη εταιρία που επιθυμούσε να αναλάβει την εργολαβία της καθαριότητας κατέφυγε στο συμβούλιο της επικρατείας γιατί θεώρησε ότι η προσφορά που κατέθεσε η πρώτη εταιρία ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Το Σ.τ. Ε. δικαίωσε την εταιρία.

Πρόσκληση για ένταξη σχολείων στο ΕΣΠΑ. Η Χίος έχει ήδη καταθέσει 4 προτάσεις ενώ η Λέσβος καμιά. Ο Νομάρχης Λέσβου δίνει εξηγήσεις για την καθυστέρηση απαντώντας σε ερώτηση της "Ν.Α.Σ." και αναφέρει ότι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Ν.Α. Λέσβου ζήτησε από τους αρμόδιους δήμους που έχουν αναλάβει την "ωρίμανση" των έργων, να ενημερωθεί πλήρως και να αποσταλούν όλες οι μελέτες και τα υποστηρικτικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστούν. Συκεκριμένα για το έργο της κατασκευής κτηρίου για το 2ο δημοτικό σχολείο Μύρινας έχει συνταχθεί η μελέτη κι έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια το 2008 αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος με απόφαση του υπουργείου παιδείας. Για την επέκταση 3ου δημοτικού σχολείου Ανδρωνίου Μύρινας έχει συνταχθεί μελέτη ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε η έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος. Απαιτείται η επικαιροποίηση της μελέτης! Η περιφέρεια έδωσε παράταση ώστε με νέα πρόσκληση να υποβάλλουν προτάσεις όσοι δήμοι δεν πρόλαβαν.

Όλοι στα επείγοντα Οι γιατροί συνεχίζουν με επισχέσεις εργασίας να διεκδικούν τις εφημερίες του καλοκαιριού ενώ τις εφημερίες του Μαίου επρόκειτο να πληρωθούν τον Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τέτοια ώστε δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία, το αιματολογικό δεν λειτουργεί, οι εξετάσεις γίνονται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία όπου όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται ως επείγοντα. Περισσότερα θέματα στη σελ. 10

Tο 4σέλιδο του ενεργού πολίτη Πολιτική Οικονομία


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

8

9/3/10

3:58 AM

Page 8

Δημοτικές Εκλογές 2010 Τα Λήμνια...

Οι 7 ερωτήσεις... Συνέντευξη με το Δημήτρη Μαρινάκη

Η ώρα που θα κληθούμε να κάνουμε το καθήκον μας σαν πολίτες και δημότες του νέου μεγάλου δήμου Λήμνου, πλησιάζει.. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στο μέλλον του νησιού και των νέων που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους σαν κάποιος να τους κυνηγάει! Ας αρχίσουμε να ενημερωνόμαστε, να συζητητάμε και να κρίνουμε προσπαθώντας να είμαστε θετικοί και δημιουργικοί. Ας φερθούμε απλά σαν πολίτες... ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ συνεχίζουν την ενημέρωση του πολίτη και παρουσιάζουν τους υποψήφιους δημάρχους μέσα από 7 ερωτήσεις... Αυτό το μήνα παρουσιάζουμε τον κ. Δ. Μαρινάκη, ο οποίος έθεσε την δεύτερη κατά σειρά επίσημη υποψηφιότητα για τον ενιαίο δήμο Λήμνου. Στο επόμενο φύλλο οι κ. Π. Μαυροθαλασσίτης καθώς και ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε. κ. Δ. Πινάκος, θα συστηθούν στους ψηφοφόρους, απαντώντας στις 7 ερωτήσεις... 1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιοι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη»; Ως Αρχιτέκτονας ο Καλλικράτης πέτυχε, δημιούργησε ένα στέρεο οικοδόμημα, ένα ναό, σύμβολο όλων των Ελλήνων. Ως Νόμος τώρα, ως αρχιτέκτονας της Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζει πλεονεκτήματα ναι, επιφυλάσσει όμως και κινδύνους. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προβλέπεται να συνδυαστεί και με ανάλογη μεταφορά πόρων προς την αυτοδιοίκηση. Αν δεν υπάρξει για οποιοδήποτε λόγο αυτός ο συνδυασμός τότε η εξέλιξη θα είναι αρνητική. Μην λησμονώντας την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, την επιτήρηση στην οποία έχουμε περιέλθει, τις περικοπές που εύλογα θα υπάρξουν σε χρηματοδοτήσεις – επιχορηγήσεις, λέμε ναι ενδεχομένως να υπάρξουν και κίνδυνοι στην εφαρμογή του νόμου. Το πείραμα “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” θεωρείται αποτυχημένο στην πλειοψηφία του. Για να

πετύχει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ο οποίος δημιουργεί νέους ισχυρούς αυτοτελείς Δήμους χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα, να δούμε μόνο μπροστά. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του νησιού, οι δυνατότητες που δίνονται με τη σύσταση νέων υπηρεσιών, διαφόρων επιτροπών αιρετών και μη, έχοντας μόνο σκοπό την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους δημότες – κατοίκους του νησιού κα την βελτίωση της καθημερινότητας τους, η συμμετοχή των φορέων, συλλόγων, επαγγελματιών, παραγωγικών τάξεων, κατοίκων, νέων ανθρώπων, στις αποφάσεις του νεοσύστατου Δήμου, αποτελούν πλεονεκτήματα. 2. Μια απλή ανάγνωση του νέου νόμου αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να λειτουργήσει το νέο διοικητικό σύστημα. Ποια θα είναι τα πρώτα σας βήματα και για ποιο λόγο; Ποια είναι τα δύσκολα μέτρα που θα αναγκαστείτε να πάρετε; Η δομική και λειτουργική επαναθεμελίωση των Δήμων με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτελεί την πλέον ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Η ορθή αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου το οποίο θα στελεχώσει τις νέες υπηρεσίες, η δημιουργία οργανωτικού πλαισίου για την άσκηση των άμεσα μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων αλλά και αυτών που θα μεταφερθούν στη συνέχεια σε συνδυασμό με την επαφή που εμείς πρώτοι θα επιδιώξουμε με τους ίδιους τους κατοίκους, επαφή σε όλα τα επίπεδα με στόχο ο δημότης Λήμνου ν’ ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο των αιρετών, των διοικούντων, των υπαλλήλων, των εργατών κάθε κλάδου. Αυτά θα είναι τα πρώτα μας βήματα. Ευνοϊκά μέτρα, μέτρα στήριξης και όχι δύσκολα όπως αναφέρεστε, για τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους άπορους, τους νέους, τη παραγωγική τάξη, μέτρα τα οποία μέσα από συγκροτημένο σχεδιασμό θα δίνουν ελπίδα, θα έχουν προοπτική. 3. Ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού και ποιο ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Ο τόπος μας δεν είναι “άγονος” . Αντιθέτως είναι ιδιαίτερα γόνιμος, παραγωγικός, με προοπτικές ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που κατασπαταλούνται στις “άγονες” γραμμές θα έβγαζε το νησί από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει. Χωρίς τα αυτονόητα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά με αυτό το κόστος παραγωγής. Είναι αποτρεπτικός παράγοντας για όλους τους επεν-

δυτές, τους κατοίκους. Η αστείρευτη φυσική ομορφιά του νησιού μας σε συνδυασμό, με την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τα ποιοτικά παραγόμενα παραδοσιακά προϊόντα του, με όλους εμάς, αποτελούν τα πλεονεκτήματα του. 4. Ποιο είναι το όραμά σας για το νησί και ποιες οι κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να αναπτυχθεί; Η ισορροπημένη ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού και στους κατοίκους του, η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων μας η οποία επιδρά καθοριστικά στην τοπική οικονομία σε συνδυασμό με την κατάλληλη προβολή της μακράς παράδοσης ,της ιστορίας και του πολιτισμού μας θα αποτελέσουν τις κύριες κατευθύνσεις ανάπτυξης του τόπου μας. Οραματιζόμαστε το μέλλον μας και επενδύουμε σ’ αυτό, ενεργοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, αποβάλλοντας στοιχεία του παρελθόντος, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. 5. Για ποιους λόγους να επιλέξει εσάς και το συνδυασμό σας ο ψηφοφόρος; Η διαφορετικότητα μας θα είναι λόγος επιλογής. Άτομα ικανά, καταξιωμένα στο χώρο τους και στη κοινωνία της Λήμνου, άτομα με ελεύθερη σκέψη και έκφραση,


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:58 AM

Page 9

Δημοτικές Εκλογές 2010 Σεπτέμβριος 2010

9

Οι 7 ερωτήσεις... με διάθεση για δουλειά και προσφορά στον τόπο τους, στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, δραστηριοποιήθηκαν, εξελίχθηκαν. Νέοι στο χώρο της αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αγρότες, οικοδόμοι, επαγγελματίες στη ζωή και όχι στην αυτοδιοίκηση. Έχουμε όραμα, καταθέτουμε και σχέδιο για τον τόπο μας. 6. Μέχρι σήμερα ο εκάστοτε υποψήφιος υπέκυπτε για χάρη της εκλογής του στους εκπροσώπους «μεγάλων οικογενειών» και στις απαιτήσεις τους. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε το θέμα; Ο πολίτης, ο δημότης έχει κουραστεί πλέον από τους γραφικούς τύπους της αυτοδιοίκησης . Ο τόπος μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους, ανθρώπους με ήθος και αξιοπρέπεια, με άποψη και κρίση, με όραμα και πίστη ότι ο τόπος μας μπορεί να γίνει καλύτερος. Εκπτώσεις δεν θα γίνουν στην κατάρτιση του συνδυασμού μας, θα διατηρήσουμε τις αρχές μας ως το τέλος. Έξω από κομματικά κριτήρια, μακριά από κάθε είδους συμφέροντα.

αποκατάστασης αποκλείοντας παραδοσιακά επαγγέλματα, αποκλείοντας προοπτικές εξέλιξης. Χρειάζονται μέτρα στήριξης στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, στον τομέα του τουρισμού, χρειάζονται συλλογικές και όχι μεμονωμένες προσπάθειες ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να διατηρήσουμε την ποιότητα μας στο προϊόν που προσφέρουμε, να μειώσουμε το κόστος του. Απαιτείται ένα χωροταξικό σχέδιο με καθορισμένες χρήσεις γης σε όλο το νησί. Επίσης η επανεξέταση περιορισμών που έχουν θεσμοθετηθεί σε περιοχές του νησιού, η δρομολόγηση ενεργειών για αναδασμούς εκεί που απαιτούνται, οι επεκτάσεις οικισμών που δημιουργούν προϋποθέσεις εγκατάστασης και αξιοποίησης της γης αντί της εγκατάλειψής της, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα, είναι μέτρα απαραίτητα για τον τόπο, μέτρα τα οποία δημιουργούν προϋποθέσεις διαμονής στα χωριά μας. Δημήτρης Μαρινάκης

7. Τι έχετε να προτείνετε για τα χωριά του νησιού που ερημώνουν;

Νέες υποψηφιότητες Ο κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 16 Αυγούστου 2010. Ο κ. Σαράντης Πανταζής έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία του να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές αν και θεωρείται πολύ πιθανό να συνεργαστεί τελικά με κάποιον άλλο συνδυασμό. Ο κ. Δημήτρης Πινάκος θα είναι ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε. για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Επικρατέστερος υποψήφιος της Ν.Δ. είναι μέχρι στιγμής ο κος Σκαμάγκης. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός από τη Ρηγίλλης. Οι Μ. Μαχαίρα και Δ. Σάραγκας θα είναι υποψήφιοι στην περιφέρεια με τον Π. Βογιατζή. Ο Έπαρχος παραδέχτηκε ότι δέχτηκε πιέσεις για να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Λήμνου ενώ και η κα Μαχαίρα είχε πρόταση απο τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά αλλά όπως δήλωσε δεν την ενδιέφερε ο δήμος Λήμνου.

Είναι μεγάλο το στοίχημα, είναι στοίχημα ζωής για τα χωριά που ερημώνουν. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι συνεχόμενες πτωτικές τιμές των προϊόντων, η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων με ασύμβατους τρόπους, η απομόνωση από την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν οδηγήσει τους παλαιότερους παραγωγούς στην εγκατάλειψη της γης και τους νεότερους σε αδιάφορη στάση. Οι νέοι οδηγούνται σε επαγγέλματα άμεσης

? ! * * *

Ζητείται σπίτι στη Μύρινα - Πλατύ με 3 υπνο-

Αγγελίεες...

δωμάτια, σχετικά νέα κατασκευή ή ανακαινισμένο. Τηλ. 6946 906 424.

Ενοικιάζεται 3άρι στη Μύρινα, στον Τούρκικο Γιαλό, δίπλα στη θάλασσα. Τηλ. 22540 22614

Πωλούνται 32 στρέμματα στον Κότσινα, πάνω στη θάλασσα. Τηλ. 6946906424.

*

Πωλείται μονοκατοικία στον Κορνό 80 τ.μ. με 110 μέτρα αυλή, βοηθητικούς χώρους και γκαράζ. ΜΠΑΝΑΝΗΣ τηλ. 22540 23746

*

Πωλείται μεζονέτα 112 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους και γκαράζ. ΜΠΑΝΑΝΗΣ τηλ. 22540 23746

Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία στο Πλατύ, 65 τ.μ. αναπαλαιωμένη. ΜΠΑΝΑΝΗΣ τηλ. 22540 23746

Πωλούνται 2 πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες 100 τ.μ. στο χωριό Πλατύ. ΜΠΑΝΑΝΗΣ, τηλ. 22540 23746


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

10

9/3/10

3:58 AM

Page 10

Επικαιρότητα Τα Λήμνια...

περί υποδομών... και άλλα! (υπο)γράφουν οι Νίκος Ψαρρός και Μαρία Κατσάνου

Το ΣΧΟΠ λειτουργεί ξανά! Τακτικές είναι πολέον οι συνεδριάσεις του ΣΧΟΠ για άδειες μικρής κλίμακας αλλά και για άδειες νέων κατοικιών σε Λήμνο και Αη Στράτη.

Δημόσια έργα Ξεκίνησε η αποκατάσταση της οδού Αγίου Νικολάου μετά από μήνες που είχε κολλήσει. Χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους που πέρασαν δύσκολα τον τελευταίο καιρό μέσα στη σκόνη!

Κρυφτούλι με τα φανάρια στη λεωφόρο δημοκρατίας.

Καλλικράτειο μπέρδεμα Μπέρδεμα με την ανταλλαγή του κτηρίου του κτηνιατρείου με άλλο κτήριο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Επαρχείου και δήμου Μύρινας. Από το γραφείο του Επάρχου υποστηρίζεται ότι ο εργολάβος του δήμου Μύρινας μπήκε στο χώρο του κτηνιατρείου για να εκτελέσει εργασίες κατασκευής αντλιοστάσιου του βιολογικού. Το επαρχείο σταμάτησε τις εργασίες, αφού για την παραχώρηση του χώρου είχε συμφωνηθεί να δωρίσει ο δήμος Μύρινας πρός τη Ν.Α. Λέσβου ακίνητο 6,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορνού, κάτι το οποίο δεν έγινε.

ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ...

Η δ/νση Δασών Ν.Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 26598/3395/18-08-2010 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο κοινοτικό κατάστημα Νέας Κούταλης, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της κ. Δέσποινας Τσαγκάλια, έκταση 54.819,87 τ.μ. στη θέση «Παχνιά» περιοχής του Δ.Δ. Κοντιά, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «περί νομοθεσίας των δασών κλπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός 2 μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/ βάθμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου Μυτιλήνη, 18-8-2010 ο Αναπληρωτής Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης

Εξοργισμένοι είναι αρκετοί συμπολίτες μας με τη στάση όλων των δημοτικών αρχών στα θέματα πολιτισμού (βλ. μουσείο παιδικού παιχνιδιού, κλπ.). Ο Ράλλης Κοψίδης ζήτησε πρίν πεθάνει από την τελευταία δημοτική αρχή να δημιουργηθεί μια πινακοθήκη κοντά στο αγαπημένο του Κάστρο για να στεγαστούν τα έργα του. Τελικά ο Κοψίδης πέθανε και η επιθυμία του δεν εκπληρώθηκε. Ο Κοψίδης δε ζητούσε τίποτε σε αντάλλαγμα για να χαρίσει το σημαντικότατο έργο του στους λημνιούς. Όταν ο Χρήστος Κολερός έμαθε για το θάνατο του Κοψίδη βούρκωσε και μας είπε: "δεν ζητούσε τίποτε σε αντάλλαγμα... τον είχα ρωτήσει τότε που πήγα να τον δω στην Αθήνα αν ήθελε κάτι από το νησί και μου είπε ότι ήθελε μόνο ένα σακούλι χώμα κι ένα μπουκάλι κρασί!" Ο δήμαρχος Μύρινας αντί να απολογηθεί για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να ικανοποιήσει το αίτημα του Κοψίδη δηλώνει ότι όποιος θέλει μπορεί να πάει στο δημαρχείο να δεί τον πίνακα του Κοψίδη που τοποθετήθηκε στο γραφείο του. Εμείς πάντως πήγαμε να δούμε τον πίνακα αφού μας έβαλαν να υπογράψουμε ένα χαρτί ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφία του έργου του Κοψίδη για καρτ-ποστάλ ή άλλη εμπορική εκμετάλλευση. Την ημέρα που πήγαμε να επισκεφθούμε το έργο του Κοψίδη έπρεπε να περιμένουμε επειδή ο δήμαρχος τηλεφωνούσε ή είχε δουλιά. Μετά από 45 λεπτά και αφού ζητήσαμε 3 φορές να μας αφήσουν να φωτογραφίσουμε το έργο φύγαμε χωρίς καν να δούμε τον πίνακα, απογοητευμένοι... Όπως απογοητευμένος έφυγε κι ο Ράλλης Κοψίδης!

Ευχαριστήριο

Ξεκίνησε ο Τρύγος

Η οικογένεια Κωσταντίνου Ψάρρα θέλει να ευχαριστήσει τον Δημήτρη Μαυράκη γιατί με τη δημιουργία και την υποδειγματική λειτουργία του ωδείου Λήμνου συνέβαμε στην επιτυχία του υιού τους Μανώλη Ψάρρα στο τμήμα μουσικών σπουδών Αθήνας.

Αναμένεται μείωση της παραγωγής έως 25% λόγω του καιρού. Οι παραγωγοί δεν προβλέπουν μείωση της ποιότητας αφού το ποσοστό των σακχάρων αναμένεται να είναι το ίδιο με τα περσινά επίπεδα.

Ο δήμος κα η ΔΕΗ ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για τα φανάρια στη λεωφόρο δημοκρατίας. Το προβλημα είναι ότι όταν ανεβαίνει η κατανάλωση π.χ. το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά διακόπτεται η λειτουργία των φαναριών. Ο εργολάβος που τα τοποθέτησε απήλθε χωρίς να διορθώσει το πρόβλημα κι έτσι κάθε καλοκαίρι ο εκάστοτε δήμαρχος ακούει τα σχολιανά του, ενώ ο κόσμος πηγαίνει στα τυφλά!

ΕΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΕΡΙΛΗΨΗ


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:58 AM

Page 11

Περιβάλλον 11

Σεπτέμβριος 2010

Τοπία στην... Αμιχθαλόεσσα! Γράφει ο Στέφανος Δόδουρας –με τη σιδερένια πύλη της κεντρικής εισόδου γκρεμισμένη, με μαρμάρινα στοιχεία κολόνων πεταμένα και με ορισμένες κατασκευές (πηγάδια, δεξαμενές και αποθηκευτικοί χώροι) απρόσιτες και γεμάτες σκουπίδια. Στον εμπορικό δρόμο της αγοράς της Μυρινας φαίνεται να επικρατεί ένα μόνιμο χάος λόγω των συνεχόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων.

λήγει στον πολίτη, αποσκοπώντας στο ατομικό και όχι συλλογικό όφελος, οδηγώντας εν τέλει στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των κοινωνικών δομών, των οικισμών, των παραγωγικών δραστηριοτήτων ακόμα και των γεύσεων, επηρεάζοντας έτσι την ταυτότητα των ελληνικών τοπίων. Παραδείγματα όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος ακόμα και ο ΆηΣτράτης, προκαλούν θλίψη και απορία γιατί άλλαξε τόσο αβασάνιστα, η μοναδική φυσιογνωμία των τοπίων αυτών. Η ανάγκη, λοιπόν, για μία πραγματική αλλαγή και ουσιαστική ανάπτυξη δεν έχει ακόμη βρει τρόπο να καλλιεργηθεί με στόχο ένα διαχρονικό και όχι εφήμερο όφελος του τόπου και των ανθρώπων του.

Εικόνα 4: Μύρινα, Οκτώβριος 2009. Το απειλούμενο τοπίο της Μύρινας από το κάστρο και η πρόσφατη τραυματική τουριστική επέκταση στον Πέτασο –ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία.

Στον Ρωμέικο γιαλό, οι νεοκλασικές κατοικίες του 19ου αιώνα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εποχής, belle époque, που καταστρέφεται από την όχληση και επικρατούσα θέαση του αυτοκινήτου αλλά και από την υπερ-εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου. Τέλος, στο ακρωτήριο Πέτασος δεσπόζει μία εκτός κλίμακας τουριστική ανάπτυξη, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη λες και οι θεοί θύμωσαν για την ύβρη. Η αρμονική ενσωμάτωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο φυσικό περιβάλλον έκαναν κάποτε τα τοπία των νησιωτικών περιοχών να ξεχωρίζουν. Όμως, είναι κοινώς αποδεκτό ότι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα πολλές νησιωτικές περιοχές της χώρας περιήλθαν σε οικονομική και κοινωνική κρίση, γεγονός που δημιούργησε ένα στερητικό σύνδρομο ανάπτυξης που δικαιολογεί ως ένα βαθμό την έντονη επιθυμία για αλλαγή. Αλλαγή όμως χωρίς σχέδιο και μέτρο, που ξεκινά από τη δημόσια και δημοτική διοίκηση και κατα-

Εικόνα 5: Λύχνα, Νοέμβριος 2009. Οι δυο πλευρές του ίδιου χώρου – εγκαταλελλημένα μπάζα και τρακτέρ.

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, παρατηρείται η αρχή μίας μεταστροφής με την υιοθέτηση κάποιων ήπιων μορφών ανάπτυξης που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, ενώ παράλληλα ενισχύουν το εισόδημα των κατοίκων στις, αναγνωρίσιμες πλέον, περιοχές-προορισμούς. Η Σίκινος και η Σίφνος προωθούν συστηματικά το γεγονός πως έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η Αλόννησος ξεχωρίζει για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της και η Κάρπαθος τείνει να γίνει οίκο-τουριστικος προορισμός. Η Κίμωλος προβάλλει τα εντυπωσιακά της πετρώματα, η Φολέγανδρος την ανόθευτη τοπική αρχιτεκτονική της ενώ η Ανάφη είναι γνωστή για τον περιπατητικό τουρισμό.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Π.ΡΑΛΛΗ 36 & AΓ. ANNHΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΗΛ.: 210 3423403, ΤΗΛ./FAX: 210 3478024 ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΟΡΥΤΣΑΣ 10, ΠΕΡΙΟΧΗ Α’ ΚΤΕΟ ΤΗΛ.: 2310 752981 ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΤΗΛ.: 22540 23156, 22540 26066 KIN.: 6976 760878 (AΠΟΣΤΟΛΗΣ) KIN.: 6976 760877 (ΓΙΩΡΓΗΣ)

Εικόνα 6: Λύχνα, Νοέμβριος 2009. Οι δυο πλευρές του ίδιου χώρου – ένα αλώβητο τοπίο.

Η Λήμνος έχει τα δικά της ανάλογα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με μία αυτάρκεια, έναν φυσικό πλούτο και μία μακραίωνη ιστορία. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση μιας αναπτυξιακής πορείας μέσω ποιοτικών και στοχευμένων δράσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της δικτύωσης των παραγωγικών δυνάμεων, της προώθησης υγιούς ανταγωνισμού, της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, της οργάνωσης και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, κ.α. Μέχρι προσφάτως, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση μου, δεν είχα επισκεφτεί τη Λήμνο. Το περασμένο καλοκαίρι –στο πλαίσιο μίας μελέτης για τα ελληνικά τοπία– φιλοξενήθηκα από φίλους της Ανεμόεσσας, οι οποίοι επέμεναν ότι αυτός ο τόπος είναι ακόμη μοναδικός. Φεύγοντας, ένιωσα ότι η αυθεντικότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Λήμνου αν και πανταχού παρούσα σε διάφορες εκφράσεις της καθημερινότητας, δεν αποτελεί εμπορικό κλισέ και δεν επιδιώκει την επίδειξη. Επισκέφτηκα ξανά τη Λήμνο το περασμένο φθινόπωρο. Σαν περιηγητής αυτή τη φορά, γύρισα σχεδόν όλο το νησί, άλλοτε με ντόπιους που αυθόρμητα θέλησαν να μου δείξουν τους τόπους που αγαπούν αλλά κυρίως μόνος με μια φωτογραφική τσάντα στον ώμο. Όπου και να πήγα, αυτό το νησί με ταξίδευε από τη μαγεία στην έκπληξη. Όπου και να βρισκόμουνα ένιωθα να με παρακολουθεί και να με ακολουθεί

αυτή η υπέροχη φύση και ο ξεχωριστός πολιτισμός. Είναι μυστήριο μέρος η Λήμνος, γιατί δημιουργει αναμικτα συναισθήματα. Προσωπικα, από τη μέρα που γύρισα στη βάση μου, εικόνες του νησιού βρίσκονται συνέχεια μπροστά μου και με καλούν επίμονα να... επιστρέψω. Εδώ, οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες συνυφαίνονται στα τοπία, αφού κάθε βήμα είναι και μια καινούργια ανακάλυψη με τόπους ποικιλόμορφους και γαλήνιους αλλά η έντονη ισορροπία ανθρώπου και φύσης που αποτυπώνεται στα τοπία αυτά αρχίζει σιγά σιγά να αλλοιώνεται.

Εικόνα 7: Χορταρόλιμνη, Νοέμβριος 2009. Ανθρώπινες «πινελιές» συμπληρώνουν την κόκκινη, πράσινη και ασημί χλωρίδα του υγροτοπου.

Πως λοιπόν μπορεί να διαφυλαχθεί και αξιοποιηθεί –παραγωγικά και τουριστικά– αυτή η ξεχωριστή ταυτότητα; Αποτελεί ζητούμενο και στοίχημα που πρέπει να κερδίσει κάθε Λημνιός και κάθε φίλος που γνώρισε και αγάπησε το τόπο. Ο στόχος των όποιων παρεμβάσεων για τη διατήρηση και διαφύλαξη των λημνιακών τοπίων, πρέπει να ενταχθεί στη λογική της ανάδειξης στο διηνεκές της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού. Το πρότυπο δε αυτό ανάπτυξης έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την ευημερία και ποιότητα ζωής του, και απαιτεί όραμα, κοινωνική συνοχή και συστηματική δουλειά. Στέφανος Δόδουρας, PhD Οικονομολόγος, Συνεργάτης Med-INA και μέλος Ανεμόεσσας


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

12

9/3/10

3:59 AM

Page 12

Αθλητισμός & πολιτισμός Τα Λήμνια...

Στιγμές και ... αιωνιότητα! REGATA Αιγαίου

Οιδίππους Τύραννος

Οι γερόντισσες και η θάλασσα

Εντυπωσιακό το θέαμα, των ιστιοπλοϊκών που σπρώχνονται από τον άνεμο στα πόδια του κάστρου...

Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας μετά από 2500 χρόνια είναι ακόμα ζωντανό και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανούς και τους λημνιούς...

Η Ανεμόεσσα μας πρόσφερε άλλη μια ευκαιρία για ανάπτυξη, πολιτισμό και αλληλεπίδραση...

Ο Οιδίππους Τύρρανος θα είναι η αρχή μιας σειράς παραστάσεων κι ενός νέου θεσμού για τη Λήμνο;

Μια παράσταση που αρμόζει στη Λήμνο και την ιστορία της θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις 11 Σεπτεμβρίου 2010. Η παράσταση θα δοθεί στο Κοντοπούλι που ήταν και τόπος εξορίας του Γ. Ρίτσου. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κονταξής αλλά και όλοι οι συντελεστές της παράστασης είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με την εξέλιξη αυτή αφού προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να εντάξουν την παράσταση «ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΕΣ ΚΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ» του Γιάννη Ρίτσου στον κύκλο εκδηλώσεων «ΤΑΞΙΔΙ ΤΕΧΝΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» που συνδιοργάνωσε το υπουργείο πολιτισμού & τουρισμού με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η παράσταση δεν εντάχθηκε στο “Ταξίδι Τεχνών” (κάτι το οποίο γεννά πολλά ερωτηματικά για το θεσμό των 450.000 ευρώ!), αλλά θα υλοποιηθεί τελικά χάρη στο πείσμα των δημιουργών της.

ΓΗΠΕΔΟ 8x8, με καινούριο Ιταλικό τάπητα 7ης γενιάς CAFE, για να απολαύσετε τον καφέ, το παγωτό ή το ποτό σας. Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τους αγώνες της αγαπημένης σας ομάδας μέσα από 2 ανεξάρτητες γιγαντοοθόνες! Puma store, για να προμηθευτείτε τον αθλητικό σας εξοπλισμό από τη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών PUMA Αίθουσα, για Παιδικά πάρτυ & εκδηλώσεις

football cafe Η Σχολή Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει ήδη τις εγγραφές για την περίοδο 2010 2011. Σκοπός της σχολής είναι η ποιοτική εκμάθηση των βασικών αρχών του ποδοσφαίρου, ο αυτοσεβασμός των συμμετεχόντων, o υγιής συναγωνισμός και η αθλητική νοοτροπία, πάντα μέσω της αγάπης για το παιχνίδι. Η σχολή δέχεται παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 22540 92681 & 6932 678407

2ο καλοκαιρινό πρωτάθλημα mini soccer 6x6 ΘΕΣΗ

ΟΜΑΔΕΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1ου ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 36 ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ ΔΙΑΦ. ΤΕΡΜ. ΒΑΘΜΟΙ

1ος MIX 2ος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 3ος ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ 4ος ΑΝΩΝΥΜΟΙ 5ος JAMPAICANI 6ος ΑΓΙΟΓΔΥΤΕΣ 7ος ΚΥΡΙΛΕ 8ος GALAXY 9ος ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

08 08 08 08 08 08 08 08 08

1ος 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 2ου ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 28 ΑΓΩΝΕΣ 07 07 00 00 66 07 05 02 00 67 07 05 02 00 54 07 05 02 00 52 07 03 04 00 47 07 02 05 00 55 07 00 06 01 35 07 00 06 01 36

ΜΠΛΑΟΥΚΡΑΝΑ CARIVOLI F.C ΑΤΙΘΑΣΟΙ CELECAO ΜΠΑΛΑΔΟΦΑΤΣΕΣ ΑΧΤΥΠΗΤΟΙ COLO COLO DALTONS UNITED

08 07 05 04 03 03 01 01 00

00 01 02 04 03 03 06 06 07

00 00 01 00 02 02 01 01 01

102 83 75 74 44 78 53 49 55

55 43 74 66 43 81 62 82 108

+ 47 + 40 + 1 + 8 + 1 - 3 - 9 - 33 - 53

24 21 16 12 11 11 04 04 01

26 48 41 45 58 78 60 56

+ 40 + 19 + 13 + 7 - 11 - 23 - 25 - 20

21 15 15 15 09 06 01 01


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:59 AM

Page 13

Ιατρικές συμβουλές Σεπτέμβριος 2010

13

Αλκοολισμός Γράφει Η Ελευθερία Ζαμπουρίδου, αγρ. Ιατρός Κοντοπουλίου

Στην Ελλάδα ευχόμαστε στην υγειά μας”, στην Γαλλία “a votre sant”, στην Ιταλία “salute”, στην Αγγλία “cheers” και γενικά στις περισσότερες χώρες η ευχή που συνοδεύει την κατανάλωση αλκοόλ παραπέμπει στην υγεία και στην χαρά! Είναι όμως πάντα έτσι; Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη. Ο αλκοολισμός έχει σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που μπορεί να είναι Βραχυπρόθεσμες και Μακροχρόνιες π.χ. σωματικές επιπτώσεις όπως του νευρικού συστήματος πχ. τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, άνοια, παραισθήσεις, αλκοολική κίρρωση ήπατος, αρτηριοσκλήρωση, κώμα μέχρι και θάνατο και ψυχικές όπως διαταραχές

συνειδήσεως και συμπεριφοράς, χαρακτηριζόμενες από αστάθεια της ψυχικής διαθέσεως, αναστολή φραγμών, περιορισμό της ικανότητας κρίσεως και βουλήσεως, ηθική κατάπτωση, αντικοινωνικότητα, κακή απόδοση στην εργασία, επιθετικότητα και κατάθλιψη. Τα άτομα αυτά, ανίκανα να αντισταθούν στην αυξημένη επιθυμία τους, οδηγούνται σιγά-σιγά σε αδυναμία να λειτουργήσουν εάν δεν πιουν (συμπτώματα στέρησης), πράγμα καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τον περίγυρο. Πόσο εύκολα περνάμε από την κοινή χρήση στην κατάχρηση και από εκεί στην εξάρτηση; Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο. Πώς θα αναγνωρίσουμε ότι κάποιος έχει πρόβλημα αλκοολισμού; Οι αλκοολικοί τείνουν να υποβαθμίζουν ή να αποκρύπτουν το πρόβλημά τους με αποτέλεσμα η διάγνωση να είναι δυσχερής και να καθυστερεί. Ακόμα και άτομα του στενού περιβάλλοντός τους αρχικά ίσως να αδυνατούν συχνά να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Γι' αυτό έχουν δημιουργηθεί ερωτηματολόγια που αποσκοπούν στην αντικειμενικότερη εκτίμηση της εξάρτησης ή όχι ενός ατόμου από το αλκοόλ. Το πιο δη-

μοφιλές είναι το ερωτηματολόγιο CAGE που περιλαμβάνει τέσσερα ερωτήματα. Το αλκοόλ γίνεται επικίνδυνο όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθείς καλά. Εάν πίνεις για να αισθανθείς καλά μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου εάν μπορείς επίσης να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ. Επίσης συχνά πλέον ακούμε τον όρο «binge drinking» (ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ π.χ. κατανάλωση ποτού μόνο Σαββατοκύριακο) που είναι κι αυτό μια μορφή αλκοολισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ορίζει το binge drinking ως κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας περίστασης. Όποιος κι αν είναι ο ορισμός, η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι του σημείου μέθης και η επαναλαμβανόμενη υποβολή του εγκεφάλου στις επιδράσεις από την παρουσία μεγάλων δόσεων αλκοόλ, μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμη περισσότερο κι από τη συνεχόμενη κατανάλωση αλκοόλ. Έχω ακούσει ότι το λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά. Είναι αλήθεια αυτό; Αυτή η σύγχυση έχει δημιουργηθεί από

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ CAGE

H ΛΗΜΝΟΣ ΣΕ HANGOVER* - Έχετε δοκιμάσει ποτέ αλκοολούχα ποτά; ΝΑΙ απάντησε το 80% σε ηλικία 13 ετών εως 100 % στις ηλικίες 18-20. - Καταναλώνετε συστηματικά αλκοόλ; ΝΑΙ απάντησε το 50% στα αγόρια 13 ετών και το 70% των αγοριών ηλικίας άνω των 17 ετών. Στα κορίτσια ΝΑΙ απάντησε το 40% των κοριτσιών ηλικίας 13 ετών, το 20% στις ηλικίες 14 ετών και το 80% στις ηλικίες άνω των 17. - Ποιο θεωρείτε πιο βλαβερό, το κάπνισμα ή το αλκοόλ; το 64% θεωρεί το κάπνισμα πιο βλαβερό και το 36% θεωρεί το αλκοόλ. Αυτή η πλάνη ότι το αλκοόλ είναι πιο αθώο σε σχέση με το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. * Η έρευνα έχει ως βάση 700 περίπου απαντημένα ερωτηματολόγια

1. Έχεις σκεφθεί ποτέ ότι πρέπει να διακόψεις (Cut down) το αλκοόλ; 2. Έχεις αισθανθεί άσχημα (Annoyed) επειδή έχεις υποστεί κριτική για το αλκοόλ που καταναλώνεις; 3. Αισθάνεσαι ενοχές (Guilty) επειδή πίνεις; 4. Έχεις χρειασθεί ποτέ ένα ποτό το πρωί (Eyeopener) για να μπορέσεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου; Δύο ή περισσότερες θετικές απαντήσεις συνηγορούν ισχυρά υπέρ αλκοολισμού.

*Τι είναι το hangover; To "hangover" είναι το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί ύστερα από μία βραδιά που έχουμε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ απ' αυτό που μας αρμόζει. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, δίψα, συμπτώματα κατάθλιψης, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους. Αυτό που το προξενεί είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνει με την αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ που λαμβάνουμε. Επίσης φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να δημιουργούν τα ανάλογα συμπτώματα «hangover».

τη δημοσίευση αποτελεσμάτων πολλών και σοβαρών εργασιών που έχουν αναδείξει την προστατευτική δράση ουσιών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί όσον αφορά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Δεν έχει αποδειχτεί ωστόσο αν μόνο αυτές οι ουσίες ή η ταυτόχρονη υγιεινή διατροφή (μεσογειακή δίαιτα) είναι υπεύθυνες για τις προστατευτικές ιδιότητες του κρασιού. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση κρασιού. Ρίτα Ζαμπουρίδου

Προσοχή: Το κείμενο παρέχεται μόνο για πληροφόρηση. Το υλικό σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική φροντίδα που προσφέρει ένας ειδικός.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

14

9/3/10

3:59 AM

Page 14

Υγεία & διατροφή Τα Λήμνια...

Στην κουζίνα ...και γρήγορα! Κυρίες και κύριοι, Το τζατζίκι και η χωριάτικη είναι από τα πιο γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας για τους ξένους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας. Και τα δύο αυτά πιάτα έχουν ως ένα από τα κύρια συστατικά τους το αγγούρι, ζαρζαβατικό για το οποίο θα μιλήσουμε. Μαζί σήμερα και συμβουλές ομορφιάς.

ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ!  1 κεσέ γιαούρτι (επιλογής σας)  1 αγγούρι (τριμμένο στο χοντρό τρίφτη και στραγγισμένο)  1 καρότο (τριμμένο στο χοντρό τρίφτη)  2-3 αγγουράκια τουρσί (τριμμένα ή ψιλοκομμένα)  3-4 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)  λίγο ελαιόλαδο  λίγο ξύδι (καλής ποιότητας)  αλάτι – άσπρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Η εκτέλεση είναι φυσικά απλή, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο.

Συμβουλές Προσθέστε το αλάτι στο τριμμένο αγγούρι όσο στραγγίζει, έτσι θα βγάλει πιο εύκολα τα υγρά του. Αν αφαιρέσετε το σκόρδο έχετε μια δροσιστική σαλάτα.

Αν αφαιρέσετε το καρότο και το αγγουράκι τουρσί έχετε την κλασική συνταγή για τζατζίκι. Το καρότο δίνει χρώμα και μια πιο γλυκιά γεύση, ενώ το αγγουράκι τουρσί μια πιο πικάντικη γεύση. Μπορείτε να βάλετε ακόμα και γιαούρτι με 0% λιπαρά, έτσι θα έχετε μια πιο ελαφριά εκδοχή του ίδιου πιάτου. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο ψιλοκομμένο μυρωδικό της αρεσκείας σας (π.χ. μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, δυόσμο).

Αγγούρι (Cucumis sativus) Η καταγωγή της αγγουριάς θεωρείται ότι είναι από τα Ιμαλάια και σύμφωνα με το Θεόφραστο μας ήρθε από την Ινδία, πριν από 3.000 χρόνια. Η καλλιέρ-

γειά της εξαπλώθηκε και γρήγορα έφτασε στην Αίγυπτο, ενώ και οι Εβραίοι γνώριζαν το φυτό και το καλλιεργούσαν. Ήταν επίσης συνηθισμένο στα τραπέζια των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Όμως η ιστορία του αγγουριού ανιχνεύετε δύσκολα μέσα στο χρόνο. Στην Tαϊλάνδη έχουν βρεθεί πάνω σε τοίχους σπηλαίων σπόροι του λαχανικού, οι οποίοι χρονολογούνται πριν από 9.750 χρόνια. Ο γάλλος γιατρός και φυσιοδίφης Belon, που στα μέσα του 16ου αι. βρέθηκε στη Λήμνο, αναφέρει ότι το πρώτο πιάτο, στο γεύμα που του παράθεσε ο Οθωμανός υποδιοικητής του νησιού ήταν: «αγγουράκια ωμά, χωρίς λάδι ή ξύδι, που τα έτρωγαν έτσι, χωρίς άλλο καρύκευμα». Πιάτο που ακόμα συνηθίζεται στο νησί μας. Το αγγούρι περιέχει βιταμίνες C, B1 και B2, ιχνοστοιχεία, σάκχαρα και καροτένια, ενώ βιταμίνη Α υπάρχει στο φλοιό. O χυμός του αγγουριού είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα, με πολλές τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ 3-5 σταγόνες κάθε βράδυ πριν τον ύπνο καταπραΰνουν τους πόνους των αυτιών. Επίσης, η φλούδα του αγγουριού, χάρη στις βιταμίνες της, ευνοεί το δέρμα. Tο αγγούρι ως τρόφιμο δρα κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών πόνων και κατά της υπέρτασης. Eίναι διουρητικό, ιδιαίτερα οι σπόροι του και δροσιστικό.

Συμβουλές ομορφιάς Γράφει η Ελένη Α. Τσιγιάννη Για πρησμένα και κουρασμένα βλέφαρα Η κλασική συνταγή: φρεσκοκομμένες φέτες αγγουριού πάνω στα κουρασμένα βλέφαρα για 10 λεπτά. Mάσκα προσώπου για κανονικό-μεικτό δέρμα Η μάσκα: Τρίψτε το αγγούρι, προσθέστε ένα ασπράδι αυγού και λίγες σταγόνες λεμόνι και ανακατέψτε καλά. Για αρχή τρίψτε με το εσωτερικό της φλούδας του αγγουριού την περιοχή του προσώπου. Κατόπιν απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό για περίπου 10-20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. (Επειδή περιέχει λεμόνι, καλό είναι η μάσκα να εφαρμόζεται απόγευμα ή βράδυ. Το λεμόνι είναι φωτοευαισθητοποιός ουσία και δεν πρέπει η επιδερμίδα να εκτίθεται αμέσως μετά στον ήλιο.) Mάσκα προσώπου για κανονικό-ξηρό δέρμα Χρησιμοποιήστε το χυμό μισού αγγουριού αναμειγνύοντάς τον με 2-3 κουταλιές νιφάδες βρόμης. Aφήστε τις νιφάδες να μουλιάσουν στο χυμό και φορέστε τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά. Mάσκα προσώπου για αφυδατωμένο δέρμα Aπλώστε μία πλούσια στρώση μάσκας αγ-

γουριού (του εμπορίου) στην επιδερμίδα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ σας. Κατόπιν εφαρμόστε στο πρόσωπο μια καθαρή γάζα, την οποία προηγουμένως θα έχετε εμποτίσει σε πράσινο τσάι. Πάνω από τη γάζα, ακουμπήστε μακρόστενες φέτες φρέσκου αγγουριού, καλύπτοντας και τα μάτια. Πιέζετε κατά διαστήματα ελαφρά τις φέτες για να βγάζουν το χυμό τους. Aφήστε τη για 15-20 λεπτά. Mάσκα λαιμού για κανονικό-ξηρό δέρμα Tοποθετήστε φρέσκες φέτες αγγουριού στο λαιμό σας και τυλίξτε γύρω του σφιχτά μια λεπτή πετσέτα για περίπου 2 ώρες. Θεωρείται μια πολύ καλή φυσική λύση για τη μείωση των ρυτίδων του λαιμού.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

9/3/10

3:59 AM

Page 15

Υγεία & διατροφή Σεπτέμβριος 2010

15

Κρίση στην τσέπη, κρίση και στο... πιάτο μας! Γράφει η Βότση Ειρήνη - Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα διαδικτυακή έρευνα, της επιστημονικής ομάδας “ΔΙΑΤΡΟΦΗ” με θέμα: «Πόσο έχουν επηρεάσει οι οικονομικές συνθήκες τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων; Μια πρώτη ματιά». Σκοπός της έρευνας ήταν να ανιχνευτούν οι πρώτες επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές συνήθειες και τις καταναλωτικές προτιμήσεις του Ελληνικού πληθυσμού. Τ’ αποτελέσματα έχουν ως εξής: Μόλις το 12% δηλώνει ότι αυτό δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Ένα σημαντικό ποσοστό 16% δηλώνει ότι αν και δεν έχει επηρεαστεί, περιμένει μελλοντικά να υπάρξει κάποια επίδραση στο εισόδημα του. Το 39% δηλώνει ότι το εισόδημα του έχει επηρεαστεί και το 33% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί και μελλοντικά περιμένει μεγαλύτερη επίδραση. Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 63% δηλώνει ότι περιορίζει σημαντικά τις εξόδους για φαγητό, το 54% μειώνει την έξοδο για ποτό και το 34% την έξοδο για καφέ! Αξιοσημείωτη επίσης είναι η μείωση της συχνότητας εξόδου για φαγητό. Πριν την οικονομική κρίση το 20% δεν έβγαινε πότε για φαγητό έξω, ενώ τώρα το ποσοστό έχει υπερδιπλασιαστεί και φτάνει στο 46%. Το ποσοστό των ατόμων που βγαίνει 2 φορές την εβδομάδα υποδιπλασιάζεται από 25% σε 10%. Επίσης μειώνονται σημαντικά τα ποσοστά των ατόμων που βγαίνουν 3 φορές (από

10% πέφτει στο 2%) και μηδενίζονται τα ποσοστά των ατόμων που βγαίνουν παραπάνω από 3 φορές. Παρόμοια συμπεριφορά με την έξοδο για φαγητό παρουσιάζουν οι Έλληνες και σε σχέση με την παραγγελία έτοιμου φαγητού. Υπερδιπλασιασμός του ποσοστού των ατόμων που δηλώνουν ότι μετά την οικονομική κρίση δεν παραγγέλνουν φαγητό από έξω (29% πριν, 54% μετά). Πρέπει να τονιστεί ότι η παραγγελία φαγητού από έξω αποτελεί την πρώτη και κορυφαία περικοπή δαπάνης 67% και συνδυάζεται και με υπολογισμό του κόστους της παραγγελίας. Πριν την οικονομική κρίση το 22% παράγγελνε αδιαφορώντας για το κόστος ενώ τώρα παρόμοια συμπεριφορά δείχνει μόνο το 7%. Αντίθετα ο προϋπολογισμός της παραγγελίας αποτελεί σήμερα δεδομένο για το 59%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το πριν 23%. Μεγάλη προσοχή πλέον δίνουν και στις λίστες αγορών, αν και πριν την οικονομική κρίση το 71% χρησιμοποιούσε λίστα, υπάρχει μια παραπέρα αύξηση κατά 15% και η χρήση της φτάνει στο 86%. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην χρήση λίστας για τα ψώνια έχει να κάνει με το πόσο πιστά την τηρούν οι ερωτηθέντες. Τα δεδομένα είναι εκπληκτικά. Η οικονομική κρίση τιθασεύει την καταναλωτική μανία των Ελλήνων. Πριν την κρίση το 79% πραγματοποιούσε επιπλέον αγορές από τις προγραμματισμένες, μετά την κρίση παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει το 29% μόνο. Μια μείωση της τάξης του 50%. Επίσης, για ένα σημαντικό ποσοστό (33%) των ερω-

τηθέντων είναι πιθανή η επιλογή ποιοτικά υποβαθμισμένων τροφίμων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Παραπλήσιο ποσοστό 31% βρέθηκε και σε αυτούς που επιλέγουν με βάση τιμή. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συγκεκριμένη διατροφική πολιτική που σε πρώτη φάση θα ανακουφίσει τις οικονομικά ασθενέστερα τάξεις εξασφαλίζοντας τους πρόσβαση σε φτηνά τρόφιμα.


SEPTEMBRIOS_2010:Layout 1

16

9/3/10

3:59 AM

Page 16

Μανθάνω Τα Λήμνια...

Ιστορια και μυθολογια

ζωγραφίζει ο Γιώργος Καριακλής

2

1

οταν οι αχαιοι εκαναν εκστρατεια για να κατακτησουν την τροια, περασαν και από τη λημνο, την οποια χρησιμοποιησαν ως ενδιαμεσο σταθμο.

4

3

η βασιλιασ ευοινοσ γιος της υψιπυλης και το ιασονα, υποδεχτηκε τους αχαιους και τους χαρισε λημνιο κρασι για να μπορεσουν να αντεξουν στις δυσκολες στιγμες του πολέμου στην τροια.

Ο φιλοκτητησ πηγε αργοτερα μονος του στο βωμο της θεας για να προ σφερει θυσιες για τον αγωνα των αχαιων. Εκει όμως τον δαγκωσε ένα φιδι στο ποδι. ο φιλοκτητης υπεφερε από τους πονους….

Στην πρωτη εκστρατεια, ο φιλοκτητησ και ο ηρακλης που εφτασαν στη λημνο μαζι με τους αχαιους, πηγαν στο νησακι χρυση για να προσφερουν θυσιες στο βωμο της θεας χρυσης.

Η ετοιμασία... Σήμερα είναι επίσημη μέρα για μένα! Γράφω πρώτα - πρώτα την ημερομηνία: 29 Μαίου ΄86, μέρα Πέμπτη. Γυρίζω πίσω στο Κάστρο Λήμνου (αυτό που το λένε Μύρινα τώρα). Εκεί όπου γεννήθηκα κι έζησα παιδί. Έχω ακριβώς 41 χρόνια απ΄ το φευγιό μας, κι από τότε δεν το ξαναείδα. Μόνο ένα τελώνιο, μεγαλόπρεπος δράκοντας, μ΄ έφερνε καθ΄ ύπνους στην πλάτη του, με κατέβαζε εν τω μέσω της νυκτός, κάθε τόσο, στον μαγικό αυτόν τόπο. Και τότε σεργιανούσα σε δρόμους γνώριμους, αγκαθερούς, που ξυπόλητος τους περπάτησα κάποτε, και το πρωί που ξυπνάει ο άνθρωπος και ξεπεζεύει στην γύρω του αθλιότητα, επέστρεφα κι εγώ, επί τα ίδια, περιμένοντας την προσεχή νύκτια μετάβασή μου. Και ιδού που το όνειρο αληθεύει! Ξύπνησα χθές ταραγμένος. Είχα από μέρες βγάλει την απόφαση να πάω κατά κει. Δεν ξέρω γιατί. Μα πάλι δεν όρισα το πότε. Σήμερα μου φώναξε δυνατά η φωνή: “Σήκω και βγάλε εισιτήριο!” Είπε και

από το “τετράδιο του γυρισμού” του Ράλλη Κοψίδη κάτι για τον καιρό που περνά. “Έχει ένα πρωινό αεροπλάνο στις 5 κι ένα άλλο το βράδι στις 7” μου είπε η κοπέλα του πρακτορείου, όπου έσπευσα, κι αδίστακτα διάλεξα των 7. Φεύγοντας με το απίστευτο εισιτήριο στο χέρι, συλλογίστηκα πως θα βραδιάζει όταν φτάσω. Νύκτωρ θα πάω ξανά! είπα. Όπως ακριβώς τοσα χρόνια! Κι ο μεγαλόπτερος δράκων, το χαρμόσυνο τελώνιο που θα με πάει, θα΄ ναι το αεροπλάνο. Και κατάλαβα ακόμα μια φορά πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Και γι΄ αυτό κοντεύουν να μας πνίξουν τα μάταια ερωτήματα... Επειδή χάσαμε αυτήν τη γνώση. Από μέρες τώρα έχω καθορίσει και τις διαδρομές μου. Μόλις φτάσω (θα΄ ναι ήδη νύχτα), θ΄ αφήσω τα πράγματά μου στο ξενοδοχείο (γιατί εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε σπίτι εκεί), και θα πάω να βρω το παλιό μας σπίτι που το πουλήσαμε λίγο μετά τη φυγή μας.

ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  

ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ