Issuu on Google+

J o h n E. T o m a z


John E. Tomaz

22 Shamrock Street Peabody, MA 01960 Tomaz.John@gmail.com (978) 317-9509

LEED Green Associate

Education

Wentworth Institute of Technology, Boston, MA Master of Architecture M.Arch. 3.31 GPA May 2010 Bachelor of Science in Architecture BSA 3.12 GPA August 2009

Experience

Northeastern University Space Planning and Design, 5/15/09 - 08/27/09, 12/04/08 - 1/16/09, 5/11/09 - 8/22/09 Used AutoCAD in schematic design, design development and construction document phases. Including details, millwork, programming office and room layouts, and selecting interior finishes (furniture, fabric, carpet, and paint). Participated in client and construction meetings, observed and participated in the construction phase on and off site. Virtually designed a variety of entry ways in Photoshop. Measured, photographed and analyzed existing conditions and created programmatic layouts within the project limits. CSS Architects Inc, 5/14/07 - 8/31/07 Developed new layouts, created 3D renderings and improved existing images of CSS Brochure. Created CSS construction sign template and site specific 3D realistic renderings. Measured, photographed, and documented various job sites and constructed digital and physical models of proposed buildings for clients; as well as marketing boards and generated AutoCAD plans and sections of proposed buildings. Setup and wired additional ethernet and telephone lines.

Design Skills

Digatal: AutoCAD Architecture Sketchup Photoshop InDesign Revit Rhino FormZ Photography Microsoft Office Adobe Suite

Affiliations

Boston Society of Architects American Institute of Architects Students Wentworth Architecture Club

Presentation: Hand Rendering pencil, marker, watercolor, charcoal Model Making wood, foam, plexi, chipboard, matboard Drafting Laser Cutting 3D Printing

Wentworth Track and Field Club Peabody Basketball Association - Assistant Coach National Piano-Playing Auditions


Studio Experience

Thesis - Transit Oriented Urban Design: Creating Density Around Transit This thesis reconnects fragmented pedestrian paths, creating new bicycle access to public transit, the heart of the city and surrounding areas. Additionally, drawing people to the site other than the housing residents, through introducing an art gallery, mercantile strip, office space and outdoor public facilities. The main goal of the project is to create an economic boost for smaller cities and towns. Istanbul Studio - Performing Arts Center for the Neighborhoods Along the Golden Horn The purpose of the project is to create dance and music spaces for the neighborhoods of the Golden Horn. Through capturing the essence of the Galata Bridge and constructing interventions that create similar emotional, economic, and “place� for the people of Istanbul. The connection of the urban city to the water is rekindled and strengthened through the creation of new spaces for music, dance, restaurants and shops. Units of Habitation

Competitions

Custom Builder House Design Competition: Top Student Design (2008). Submitted for 2009 Kawneer 21th Century Library - Development of Various Programs (DVP Building) The Future of Design - Anti-Gravity Dance Studios, BSA Unbuilt Architecture - Ribbon Facade, Everett War Memorial, Jeld-Wen Door Design


Transit Oriented Urban Design: Salem, MA The thesis is concentrated on Transit Oriented Design and the urban implications within the existing city fabric.

Through

creating unit density and accommodating for a variety of housing options and promoting modes of transportation other than vehicular, a wide demographic can live in one neighborhood around public transit.

Using

the site and program of this thesis

(Salem, MA commuter rail stop) as a prototype; a set of rules can be derived from this project and applied to other areas around transit. This methodology of design applied to different locations can serve as the grounding point of the project in determining the site, program and architectural language.


Beginning

with a strong methodology and rigor analysis of the city, a project site can be chosen through the recognition of

existing city elements: green spaces, pedestrian routes, major landmark locations of public interest.

Next, acknowledging the local amenities by various modes of sustainable transportation around the site: walking, bicycling, water transportation (kayak, small boats) local buses and commuter rail. Finally, understanding the site-specific context: landscaping, adjacent existing buildings (height, size, orientation, architectural vernacular), immediate mercantile, adjacent public areas (parks), pedestrian walking and cycling paths, and immediate site features of topography and water bodies.


Project Site The site is located centrally between three towns, Peaobdy, Salem, and Beverly.

The proposed housing complex is sited on a car junk lot. An underutilized site with water recreatino and transportation possibilities. The site is located adjacent to a public park overlooking the North River. The Site is located on Frankiln Street off North Street which connects to downtown Salem and is in across the water from the Salem Transit Station. Public transportation includes bus lines, commuter rail to Boston, and lines to Newburyport and Rockport. Density around transportation nodes create sustainable commuting and makes easy transportation possible. Monthly Zone 3 MBTA passes cost $165.00 and includes the uses of the MBTA commuter rail, subway and bus transit lines


Existing Green Space

Proposed Green Space

Green Space

Existing Bike Routes

Proposed Bike Routes

Dedicated Bike Routes

Existing Pedestrian Routes

Proposed Pedestrian Routes

Pedestrian Routes


Existing Landscape

Proposed Landscape

Landscape

Existing Mercantile

Proposed Mercantile

Mercantile

Existing Vehicular Routes

Proposed Vehicular Routes

Vehicular Routes


Transportation Connectivity

Waterway Routes and Distances

Cycling Routes and Distances

Existing Vehicular Routes


This

thesis reconnects fragmented pedestrian paths, creating new bicycle access to public transit, the heart of the city and surr

mercantile strip, office space and outdoor public facilities.

The

main goal of the project is to create an economic boost for sma

income on local restaurants, shops, bars and other facilities the smaller city provides.

Secondly, the site is rekindling unutilized pr apartment style housing, public recreation facilities, creating new pedestrian access to the downtown area, existing pedestrian route


rounding areas.

Additionally, drawing people to the site other than the housing residents, through introducing an art gallery, aller cities and towns. The residents are able to work in the bigger cities (Boston) make more money, come home and spend that rime land, (specifically the waterfront) and reactivating the site through implementing areas mercantile, a variety of residential and utes and the water.


Salem Zoning Ordinance North River Canal Corridor Neighborhood Mixed-use District is intended to fulfill the goals and objectives of the following: Create appropriate development while preserving the historic neighborhood character Address public transoptation issues for existing and new developments

Enhance the public realm in keeping with our unique neighborhood character

Buildings should have strong pedestrian connections to streets or pedestrian ways Buildings should be located in a way to create a presence on the street edge Ground floor spaces should have active pedestrian friendly uses


Facade Elements: Natural Light

Horizontal Louvers: Manual, Fixed and Motorized

Metal Panels: Perforated, Sliding, and Rotating


Residentail Planning Priciples

Low Rise: 1-3 Stories (no elevator) Row House, Townhouse, Sutios Direct Street Access to Units Front and Rear Exposues Mid-Rise: 4-7 Stories (elevators) Multi-Family Housing Low, Broad, and Horizontal Double and or signle loaded corridor Eggress stairs at the ends of corridor (typ) High-Rise: 8+ Stories Tall and Narrow Common street lobby Central Core Elevator Below Grade Parking


Amenities


Performing Arts Center for the Neighborhoods Along the Golden Horn: Istanbul Turkey The purpose of the project is to create dance and music spaces for the neighborhoods of the Golden Horn.

Through capturing the essence of the Galata Bridge and constructing interventions hat create a similar emotional, economic, and “place” for the the people of Istanbul. The connection of the urban city to the water is rekindled and strengthened through the creation of new spaces for music, dance, restaurants and shops. The forms that will be crated will break free from the urban grid and follow along the lines of fluidity along the Golden Horn. Dance and music spaces create strong relations tot he water and defining elements that shape the sky. Bring new spaces for recreation, harboring ships, and places for public and private performances promoting neighborhood interactions of different ethnic groups through dance and music. The triangulated forms that protrude onto the horn creating a new edge condition and space and land. The angles force directional views to significant elements in Istanbul’s history. Capturing the essence of the Galata Bridge and replicating it along the entire Golden Horn creating a new edge of the city and the water creating a strong connection to the water. THe creation of the intervention will create day and night relationships between recreational, economic, civic, performance art and informal gathering spaces along the Golden Horn. Music and dance nightlife on the water’s edge is essentail in the revitiliation of the shimmering Golden Hornand reinforces the “City of Light”.


Units of Habitation: Boston, MA As a design concept each housing unit will receive a high quality of natural light and personal outdoor space.

The unit sizes are constructed into a 22’-0” x 22’-0” structural grid and approximately 20’ x 20’ and 20’ x 40’ configurations. Each units personal identity is defined by its location and outdoor space within the group of units. Each private dwelling’s experience is different in layout due to the location of the individual unit within the complex. Each layout is tailored off general design to maximize efficiencies in lighting, circulation, and ventilation. Each unit is grounded in the idea of an open circulation and view path between the kitchen living and dining areas in one big room. The bedrooms and private areas are tucked behind or above the public areas of living with the entry on the public level or division line between the internal public and private areas. The relationship between the home and the landscape is bridged by the outdoor space. The non-bearing interior walls within the housing complex allow individual housing units to be changed in the future. The ground floor of retail separates the private housing living from the public noisy street. The housing units face and circulate on the interior of the entire complex privatizing residential life from the rest of the city’s high trafficked Melnea Cass Boulevard. The commercial ground floor creates a base a plateau of safety, increased privacy, and noise separation for the housing development above.


The circulation of the housing unit is small and personalized each main entry only connecting with approximately eight units and a variety of living condition. In addition, to not to loosing awareness of your surroundings as compared to walking down long corridors; the circulation path is highly transparent. The interior paths of circulation are enclosed by transparent material allowing southern light to filter through to the housing units and create views to other housing neighboring areas. The multiple penetrations in the walls allow for views out to the city drawing Northern light into the space washing the walls and ceiling with natural warm glow. The white interior refers to a clean interior environment, with furniture and artwork to color the room and walls. The housing units are blank canvases for the individual to paint themselves into their own personal space and atmosphere. Expressing their own creations and letting a connection grow between their inner self and the unit of habitation. A safe environment and the place they call home.


The

outdoor space is an extension of the interior living, a private

outdoor retreat patio garden area where one can get a breath of fresh air.

An outdoor retreat that responds to the outside world through transparent gates alluding to what’s outside. Like your own personal getaway, the outdoor space becomes an extension of the living area. The Living Area relates to the daily life activities of eating, relaxing, sitting, and reading.


Landscape Institute: Jamaica Plain, MA The site is located at the Arnold Arboretum in the Bradley Rosaceous Collection near the Forest Hills entrance in Jamaica Plain. The building will house a library interior and exterior exhibition hall; an addition to Harvard’s Landscape Studio which includes studio spaces and faculty offices. Additionally 50 parking spaces must be included in the final site design.


The creation of the “generative form” which was the response to the input of data from ecological impacting elements. To “realize” the project, multiple sections were taken and tectonically simplified with progressional physical and digital modeling to create a structural system.


Bradley Rosaceous Collection

Dawnson Pond

Arnold Arboretum Final Site Plan



John Tomaz Portfolio