Page 1


INHOUDSOPGAVE WELKOM OP DE EERSTE HULP

3

WIE WERKEN ER OP DE EERSTE HULP

4

ALGEMEEN ONDERZOEK

6

RONTGEN 8 INFUUS INBRENGEN

10

BLOED AFNEMEN

12

GIPSEN 14 OPEREREN 16 SONDE 18 HECHTEN 19

2


WELKOM OP DE EERSTE HULP Je bent op de eerste hulp en we gaan kijken wat er met je aan de hand is, we noemen dat onderzoeken. In dit boek staan verschillende handelingen en onderzoeken beschreven. De dokter of de verpleegkundige kan je vertellen welke onderzoeken of handelingen er bij jou gaan gebeuren. Met dit boek kan je daarop voorbereiden.

3


WIE WERKEN ER OP DE EERSTE HULP Je ziet op de eerste hulp waarschijnlijk veel mensen rond lopen. Deze mensen hebben allemaal hun eigen specialiteit en functie. Net zoals een schilder schildert en een timmerman timmert. Maar op de eerste hulp heten deze mensen dokter en verpleegkundige.

4


DOKTER Als je op de eerste hulp bent, zijn er dokters die gaan proberen om jou weer beter te maken.Daarom komt de dokter met jou en papa en mama praten. Als je op de eerste hulp bent, zijn er dokters die gaan proberen om jou weer beter te maken. Daarom komt de dokter met jou en papa en mama praten.

VERPLEEGKUNDIGE De verpleegkundige is degene die voor jou zorgt als je op de eerste hulp bent.. Als je vragen hebt, kun je deze altijd stellen. Ook als jij je niet lekker voelt of pijn hebt, kun je dit zeggen tegen de verpleegkundige.

5


ALGEMEEN ONDERZOEK Soms moet de dokter jou goed onderzoeken om te kijken waarom je je ziek voelt. Dit doet de dokter op verschillende manieren.

KIJKJE IN JE KEEL De dokter kijkt in je keel om te onderzoeken of er hier iets mis is. Om goed in de keel te kijken word je tong met een houtje naar beneden gehouden. Dat houtje heet een spatel.

KIJKJE IN JE OOR De dokter kijkt met een lampje, zo’n lampje heet een otoscoop. In je oren om te zien of er iets met het oor aan de hand is.

6


WAT IS JE TEMPERATUUR? De verpleegkundige meet met een thermometer in je oor hoe warm je bent, Dit voelt een beetje gek!

ZUURSTOF IN JE BLOED Op je vinger komt een knijper met een rood lampje dit meet het zuurstof in je bloed, dit doet geen pijn.

LUISTER NAAR JE LICHAAM Met een stethoscoop kunnen we luisteren hoe je hart en longen werken. We kunnen dat door je huid heen horen, de stethoscoop voelt soms een beetje koud aan.

BLOEDDRUK METEN Soms wil de dokter je bloeddruk weten , dat kan de zuster meten door een band om je arm te doen die dan strak opgepompt word, alsof er een ballon opgeblazen wordt. 7


.. RONTGEN Je hebt vast wel eens een skelet gezien. Onder jouw huid zie je er precies zo uit. Je skelet is opgebouwd uit allemaal botten, grote en kleine. Soms breek je wel eens een bot. Om dit te onderzoeken hoeft de dokter je gelukkig niet eerst open te maken. Met behulp van speciale stralen (röntgenstralen) kan er een foto van de binnenkant van je lichaam worden gemaakt. Op deze foto kun je je botten, maar ook je organen, zoals je longen en je hart zien.

CT-SCAN je op een tafel liggen die vanzelf door een hele grote cirkel gaat. Die Cirkel maakt heel veel foto’s van hoe jij er van binnen uitziet. Met een echo-apparaat

LACHEN VOOR HET VOGELTJE 8

Eigenlijk is het een hele grote fotocamera. Net als bij gewone foto’s moet je heel stil liggen als de foto gemaakt wordt.


BUIK ECHO kunnen de dokters de binnenkant van je lichaam bekijken, zoals je hart of je buik. Dit gaat zo: Je krijgt dan een klodder gel op de plek waar de dokter wil gaan kijken. Deze gel voelt wat koud en nat aan, net als gewone gel die je in je haar smeert.

‘ KOUD HE De dokter drukt dan met een rond apparaatje op de plek waar de gel zit en beweegt ermee heen en weer. Op de computer zie je dan van alles verschijnen. Waarschijnlijk snap je er niet veel van, maar de dokter gelukkig wel!

9


INFUUS INBRENGEN De dokters en verpleegkundige willen je graag beter maken, Soms moet je dan een infuus krijgen. De dokter of verpleegkundige geeft je dan een prik in je hand of arm en maakt hier een buisje aan waardoor je op die manier drinken krijgt. Je krijgt een band om je arm die strak aangetrokken wordt.

PLEKJE ZOEKEN De dokter gaat kloppen en wrijven over het plekje waar hij\ zij gaat prikken. Het plekje word schoongemaakt met een nat doekje.

1-2-3 EN.....PRIK Je moet proberen goed stil te blijven zitten, het is heel knap als dat lukt. De verpleegkundige houd je arm ook goed vast, dan doet het minder pijn. Je hoeft niet de kijken maar dit mag wel als je dit wilt. We tellen van 1-2-3 en .. prik. 10


INPAKKEN ALS EEN KADO De verpleegkundige maakt het infuus met een pleister vast zodat het niet uit je hand kan vallen. Ook krijg je een spalkje ( een soort plankje met een kussentje erop) onder je arm om het goed vast te maken.

11


BLOED AFNEMEN Als je ziek bent veranderd er iets in je bloed. De dokter kan aan je bloed zien hoe ziek je bent. Daarom wordt er een beetje bloed uit je arm gehaald met een prik. Je krijgt een band om je arm die strak wordt aangetrokken.

EEN PLEKJE ZOEKEN De verpleegkundige kiest een plekje waar ze gaat prikken. Dan gaat ze kloppen en wrijven over dat plekje. Ze maakt het plekje schoon met een nat doekje.

12


1-2-3 EN.....PRIK Je moet proberen goed stil te blijven zitten, het is heel knap als dat lukt. De verpleegkundige houd je arm ook goed vast, dan doet het minder pijn. Je hoeft niet de kijken maar dit mag wel als je dit wilt. We tellen van 1-2-3 en .. prik.

PLEISTER EROP De verpleegkundige doet een pleister of verbandje of de prikplek , dan krijg je hopelijk geen blauwe plek. 13


GIPSEN Je hebt een bot gebroken en om het beter te laten worden mag je het niet bewegen. Daarom krijg je gips , dit zorgt ervoor dat je het niet kan bewegen en dat het de rust krijgt om weer beter te worden. Als het bot weer beter is mag het gips er weer af. Je mag een kleur kiezen.

STAP 1 Je krijgt eerst een soort sok om je arm of been heen, daarna gaan hier zachte watten omheen. Dit beschermt je huid.

STAP 2 De verpleegkundige maakt het gips nat , daarna legt ze het om je arm of been heen. Het gips word dan vanzelf hard, het word ook lekker warm. Daarna gaat het gekozen kleurtje er omheen, zo blijft het gips goed zitten. 14


WIST JE DAT... Wist je dat als je gips hard geworden is dit niet meer nat mag worden??? Dan gaat het kappot.

STAP 3 Als je gips om je arm hebt krijg je een mitella om , dit is een doek waarin je je arm kan hangen. Zo krijgt je arm steun en rust.

15


OPEREREN Soms moet je geopereerd worden om weer beter te worden. Dan ga je naar operatie kamer dat is een hele schone kamer met allemaal apparaten. Je gaat dan net als thuis gewoon slapen en als je wakker word is de operatie voorbij. Tijdens het slapen hoor en voel je niets. Papa en mama blijven bij je tot dat je slaapt.

JASJE AAN Voor de operatie moet je een speciale jas aan die is van voren dicht en van achteren open gek he!

IN JE BED DOOR HET ZIEKENHUIS De verpleegkundige rijd je met bed en al naar de operatie kamer. Je papa en mama zullen ook mee gaan. Hier staat de dokter al klaar om je beter te maken. Misschien ben je een beetje bang maar de verpleegkundige en dokter gaan heel goed voor je zorgen. 16


MET EEN KAPJE Het kapje wat er bij hoort mag je op je neus en mond zetten ,alsof je een piloot bent. Uit het kapje komt koude stoom dit kun je rustig in en uit ademen . dit zorgt ervoor dat je beter kan ademen. ( het maakt wel een gek geluid)

VERNEVELEN Als je moeite hebt met ademen is dat heel vervelend . De verpleegkundige en de dokter willen je graag beter maken , daarvoor hebben ze speciale medicijnen die je kunt inademen. De zuster maakt de medicijnen klaar en stopt het in dit apparaatje , dit heet vernevelaar.

DOOR EEN PIJPJE Soms is het kapje niet nodig en mag je door een soort pijpje ademen zoals op de foto. Hier komt ook koude stoom uit die er voor zorgt dat je beter kan ademen.

17


SONDE Soms is het dat het voor jou lichaam niet goed is om normaal ( via je mond) te eten. Of dat het niet lukt om genoeg te eten. We kunnen je dan op een andere manier eten geven, dat kan met die zachte buisje. De verpleegkundige kan met dit buisje via je neus je maag bereiken.

BRRR DAT KRIEBELT Het buisje gaat dan door je keel heen naar je maag. Dit is een gek,kriebelend en wel vervelend gevoel. Soms moet je hiervan ook even hoesten. Als het je lukt om rustig te blijven en goed naar de zuster te luisteren gaat het heel snel.

18


HECHTEN Als je valt of als je je stoot dan gaat je huid soms stuk. Heb je een diepe snee dan moet de dokter die dicht maken.

SCHOEN STRIKKEN? Dat kan met hechtingen , hechtingen zijn draadjes. Ze trekken de wond dicht . Net zoals veter je schoen dicht trekken.

19


Eerste hulp Tergooi Ziekenhuis  

Je bent op de eerste hulp en we gaan kijken wat er met je aan de hand is, we noemen dat onderzoeken. In dit boek staan verschillende handeli...