Page 1

Portfolio P채ivi Halt www.paivihalt.com


Restaurant Logomo Kitchen Logomo Kรถydenpunojankatu 14 20100 Turku Finland www.logomokitchen.fi


Concept Originally an old railway workshop, Logomo was transformed into one of Finland’s most spectacular event arenas. At the heart of the overall commercial concept was to be designed a multifunction 600 m2 restaurant, to open September 2012 “Logomo Kitchen” Logomo became the number one location for business events and the most wanted arena for concerts in the region. Logomo ‘s office space concept gathers creative industry companies under one roof for over 600 professionals. It also has 350 seat theatre. The restaurant design was to incorporate the history and surroundings of the old railway workshop and also the variety of users and events, and make Logomo even better.


REFERENCES

During the daytime the Kitchen serves lunch and the cafĂŠ as a meeting place. Evenings are filled with events and concerts. The restaurant was to be at the heart of every event. As a design brief it was important for the restaurant to be a part of Logomo, yet be clearly an indepent separated destination for the clients. Space itself is with high ceilings spacious. By adding colours the objective was to remove the sense of an empty hall. Bright colours complemented the Logomo brand and the feature rainbow wall became a symbol for Logomo.

REFERENCES


Furniture CafĂŠ, lunch restaurant or fine dining? Whatever the concept would be, the fixed furniture had to be designed in a way they would be suitable for all kind of concepts and events. During the day the bar service counter would be used as a cafĂŠ till and for the evenings it would change into a barcounter. The service station needed several cashier points to make to counter flexible. Being straight and long the station was suitable to be used as a buffet table too. The location for the movable buffet stations were naturaly near the kitchen staff.

REFERENCES


Loose Furniture and Lighting Kitchen offers 220 seats for dining and 400 seats for events. The restaurant can be changed into club or party venue before or after the main events. All tables have a hydraulic mechanism so that the tables can be used either for dining or coctails, lifted and lowered by one person. The turnaround time is 15 minutes from dinner to club setting.

“CREATIVE LIVING ROOM� KABINETTI

Sofas and benches can be connected together and they can create different kind of seating arrangements for the events. All the furniture needed to be stored away in the restaurant space itself because of the lack of storage space available.


For the chairs the brief was to find a light, easy to move and stackable one. The structure and material had to be made for very hard public use. The container design in the side tables added a bit fun to the space. When the side tables are not used as a cafĂŠ table, they can be part of buffets. Sofas and benches were custom made for the restaurant and specifically designed for it. The space has bright natural light during the day. The extra lighting was created simply with the strusses. The atmosphere of old railway workshop was added with iron table and floor lamps. EXAMPLE OF CHANGING LAYOUT


Restaurant Logomo Kitchen Before and After


Conference Room in Logomo Kitchen, “Creative Living Room”


Restaurant Pinella Vanha Suurtori 2 20100 Turku Finland www.pinella.fi


The History of The Park Café


The History of The Grand Colonnade Puupinellan monista pienistä huoneista koostuva tila oli haasteellinen. Usein baarin takana on vain yksi henkilö ja hänen tulisi nähdä helposti joka huoneeseen. Tila on hyvin pieni, ja koska baarikin vie ison osan suurimmasta huoneesta, asiakaspaikkamäärä uhkasi jäädä liian pieneksi. Pitkillä sohvilla ja jakkaroilla saatiin asikaspaikkoja toivottu määrä. Tunnelma siis tiivistyy vilkkaina iltoina. Pienti tila toi haasteen myös tuolien mitoitukselle. Kaikki tuolit pitikin teettää normaalia pienimpinä.


The Coctail Bar in The Park CafĂŠ The 18th century national landmark restaurant Pinella, located in Turku medieval city, was totally renovated in 2010-2011. Prior to this renovation the building - owned by the city - was waiting for funding to restore it in time for the 2011 Cultural Capital celebrations. The restaurant is in the park in the historical centre of Turku. The history and architecture of the building created naturally the brief for the interior design. The story of Pinella had to continue, operate with the stringent requirements of today but without changing it into a museum. The interior style had to be modernised, but respecting the historical aspects.

REFERENCES


The old wallpapers from different eras became visible when all the surfaces from last decades were taken down. These wallpapers created a natural “red line� for the interior design and also embeded in the branding for the new restaurant. The historical architecture was recreated with profiles, even though it was more typical for 18th century to have lighter ones. The bar counter is the heart of Pinella. The materials chosen are a mix of old and new. The panels and worktops are made of Corian and customer counters from oak wood. Also the leg, miniature of the pole on the roof, and back bar shelves are made of oak. REFERENCES


The Loose Furniture and Lighting of The Park Café Creating a bar from the several tiny little rooms of the park café, was challenging. Because the bar had only 40 seats, one bartender was to take care of the customers, but then all rooms had to be visible to the barcounter. Because the size of the park café wasn’t too big, it was important to create as many seats as possible with the smart furniture layout. With the long fitted sofas and small stools the seat quantity was increased. The atmosphere can be very buzzy in the busy nights.

REFERENSSIT

The small scale of the building created also a challenge for the measurements of the chairs. All the chairs had to be ordered smaller than original ones.


Typically all the rooms only had one lighting point in the middle of the ceiling. Because the cocktail bar wanted to be very atmospheric, more light points had to be added also onto the walls. The lighting of the bar counter was to be discreet and not too bright. LED stripes were hidden into the furniture at an angle not to be visible from any viewpoint The lighting had a very important role when finalising the interiors. All lamps had to chosen with being low enough to be touched, effecting the material choise and price.


The Park CafĂŠ of Pinella, Before and After


Pinella Grand Colonnade The grand colonnade was built in 1836 according to the designs of architect P. Gylich. In the beginning it provided facilities for fishermen and sailors. All the historical parts of the colonnade were refurbished. Kitchen, restrooms and other technical areas were built underground behind the stone wall, into a newbuilding. This made it possible to leave all historical areas for public use only. The dining room itself was very narrow. It needed a creative furniture layout to maximise seating capacity for minimum 90 pax. Area at the end of the dining room created a natural room layout around the center fireplace, which was built into an old foodlift. An old staircase was made into a feature wine cellar.


The brick and stone in the dining room was a dominant feature. Therefore all the other materials needed to be soft and provide acoustical dampening. The colonnade is totally different from the park cafĂŠ. These two buildings are connected with a modern glass staircase. They were succesfully brought together with materials. The wallpapers and china found from the archeological excavations, were the red line for the fabrics and new wallpapers. You can find oak in the floor planks and also in the furniture through out Pinella. Different mix of chairs, stools and benches made the space more interesting and flexible for different groups of people.


The Furniture and Lighting of Grand Colonnade All the loose and fixed furniture were manufactured bespoke by a local carpenter. This made also possible to incorporate cables and wires in the furniture fixed pieces, so that not a single wire was left visible. The wine cellar between the dining areas was made to be more industrial by choosing metal for the wine shelves. It also created contrast with the whitewashed walls . Metal brought the entrance, staircase and wine cellar visually together. The wardrobe needed to be hidden and because of the lack of space, it was located behind the maitrĂŠ d station, hidden by heavy metal chains.

REFERENCES


The newbuilding behind the stone wall was made to be modern and minimalistic. The restrooms have a concrete flooring and doors were made of white glass. The concrete washbasin counter was designed and made to underline the quality of the restaurant itself. Bins and handtowel holders were all integrated into the counter. Even the drains were hidden. All countertops were bespoke ordered from a UK specialist. The lighting was again hidden behind the profiles and other surfaces like everywhere in Pinella. Only the decorative lamps where visible on purpose of course.

REFERENCES


Container Bar of Pinella REFERENCES

The location of Pinella is great in the middle of old town and it is blessed with beautiful afternoon sun. It was the first street terrace with alcohol licence in Finland. As a part of the refurbisment, the terrace areas were made even bigger. The seating capacity of the restaurant triple or even quadruple when the sun comes up spring time. The city did not allow bar to be added, so the bar was to be completely removable after the summer season. Fully equiped with running water and drainage, it had to be also easy to open and close daily and strong enough in case of vandalism.


The container bar was to solve these requirements. It was designed to move it around by truck. The water, drainage and beer tanks were connected straight to the bar. For winter, all connections were hid underground. The container was build using modular technology from shipbuilding industry. The solution for light weight but strong walls was found from the car industry. The container bar is fully independent bar. Basically it can be used anywhere where it can be connected to water and drainage system.


Pinella Grand Colonnade Before and After


The Container Bar and Terrace Areas of Pinella


Restaurant Le Soleil Naantalin kylpyl채 Matkailijantie 2 21100 Naantali Finland www.lesoleil.fi


Concept The main restaurant in Naantali Spa Hotel was totally refurbished in 2009. The new restaurant concept was based on asian and european fusion kitchen. Asian influence is mostly visible with food and staff. The interior design of the restaurant was to be very international, but still clearly part of Naantali Spa Hotel’s own style. With the new concept customers would have the possibility to leave the daily routines and enjoy the imaginary trip in a far away land.

F&B Mood Board Name: Ellipse Tagline: Asian American Asian Concept: Asian American Fusion For internal reference only. Do not duplicate or distribute. The images and subject matter shown here are for educational purposes only. They are protected by United States copyright and other intellectual property laws and may not be reproduced, displayed or otherwise used without permission.


The references for the restaurant were found from the amazing ingredients of asian kitchen, flowers and also from visits to Malaysia and Dubai.

REFERENSSIT

During the summer time when the hotel is fully occupied, the restaurant is the main venue for the breakfast and lunch. For the evenings it changes into a atmospheric fine dining restaurant. The possibility to change the mood and the high occupancy level were the most important issues with interior design.


Furniture The cost of staff is very significant part of the restaurant’s total cost, it was vital to design the space to function with minimum personnel. The location of the waiter stations, and of course the design in all furniture, was made to help the staff to be more efficient. Le Soleil was one the first restaurants to have a new kind of buffet experience in Finland. Instead of serving a few buffet options in huge metal bowls, the table was filled with several tiny portitions and variety of foods. Especially the starter and desert selection was to be unforseen.

REFERENSSIT

A large grand granite service table was created to incoporate this requirement.


Instead of keeping the kitchen staff hidden, they were made to be on stage. The open kitchen was great way to bring them near the customers and for everyone to see how the food was created. On the restaurant side of the open kitchen was buffet table with integrated inductions, and own places for the plates and cutlery. The material choices had a important role to keep the restaurant and open kitchen clean and hygienic. The floor that was chosen into a buffet area was a very durable type of marble and for the other areas the synthetic fibre carpet was the perfect choice.


Loose Furniture Le Soleil was furnised to last for years. Therefore the style had to be classical and materials durable. Gold is the dominant design colour in the spa resort, and it was used as the dominant colour in Le Soleil too. Green and brown tones were added to blend harmoniously with gold and add a sense of character. Naantali Spa is a popular conference hotel, but also holiday destination for the families and couples. Different seating setting was needed to allow for requirements of all these different groups of clients.


Lighting The mood was important to be able to change from breakfast, lunch to dinner or allow for events. LED-RGB lighting was chosen and integrate into the ceilings and furniture piece. Tuning the colours and lighting levels it was possible to brighten up the mornings or with purple colours recreate the space into a very elegant fine dining restaurant.

REFERENCES

The atmosphere was to be very intimate. Therefore table lighting was brought directly above the tables.


The ambient and spot lighting was integrated in the profiles and furniture invisibly. The golden shades of ceiling lamps were custom made. The lighting rails in the ceiling made it possible to change the arrangement of the ceiling lamps, if the seating arrangement were changed. The Bocci glass balls finalised the interior design above the grand service station creating the most recognisable design feature in the restaurant.


Restaurant Le Soleil Before and After


Profile for John Pramedia

Paivi portfolio 131015  

Paivi portfolio 131015  

Advertisement