Page 1

John M. Owens

Design Work 2015 - 2017


Personal Background 1543 Governor Bridge Road Davidsonville, Maryland 21035 jowens3@g.clemson.edu 443.223.2266

ABOUT ME:

I believe that architecture is the most experiential form of art. A building has the ability to create an atmosphere that influences an occupant’s emotions through the senses. Through the use of vernacular architecture, I believe that regional architecture can begin to return to its uniqueness as an expression of art. I also believe that architecture plays a pivotal role in the advancement and promotion of sustainability in society. My design goals are to combine these created atmospheres with sustainable, vernacular design strategies to create unique experiences for a building’s occupants that have a limited impact on the environment while having a lasting impact on its community.

EDUCATION:

Clemson University, College of Architecture Clemson, SC May 2019 Bachelor’s Degree in Architecture GPA: 3.20/ 4.00 Minor in Sustainability Anne Arundel Community College, School of Architecture Arnold, MD May 2016 Associates Degree in Architectural Design GPA: 3.44/ 4.00 South River High School Edgewater, MD May 2014 High School Diploma GPA: 3.48/ 4.00 College Preparatory and Project Lead the Way Advanced Placement Diploma Endorsement

WORK EXPERIENCE: Coal Fire Pizza Gambrills, MD Server | Barback | Bartender

August 2013 to present

SOFTWARE PROFICIENCY:

Microsoft Office Word | Powerpoint | Excel 2D Design AutoCAD 3D Design Sketchup Pro | Revit | Rhinoceros Imagery Adobe Photoshop CC | Adobe Illustrator CC

COMPETITIONS:

3rd Place Coalition of Community College Architecture Programs Runner Up AIAS of Baltimore Community College Design

HONORS AND ENGAGEMENTS:

Member of Clemson University Student Government Sustainability Committee 2017 Graphic Design Chair Member of Clemson University chapter of the AIAS 2017 Clemson University Deans List 2017 Anne Arundel Community College Deans List 2016 Former member of Anne Arundel Community College chapter of the AIAS 2016 Captain of High School Varsity Wrestling team 2013 Recipient of the Eagle Scout award in Boy Scouts 2012


2 Urban Landscape Design

4

Asheville Public Site

Urban Building Design

3 QuerĂŠtaro Popup Restaurant

Small Scale Design

Riverdale Studio Shed

Competition Design

Olympic Interfaith Chapel

1 Project Index


Competition Design

Journey into The Hoh Rainforest Interfaith Chapel Project Background Interfaith Chapel Competition Name: Solo Type: Anne Arundel Institution: Michael Ryan Professor: Spring 2016 Year: AIAS Baltimore - Runner Up Awards: CCCAP - 3rd Place Site Backrgound Olympic, WA, United States Location: Temperate,Humid Climate: Mountainous Topography:

Hoh Rainforest, Olympic National Rainforest Hoh Rainforest, Olympic National Park

Design Concepts Feelings of unexpectedness Journey deeper into forest + mind Local, sustainable materials Natural-like canopy Organic vs. Inorganic forms Sustainable design


Selecting a Site Location

3 2 6

Natural Inspiration 7

1 Elevation Change of 2000’

4

5

Elevation Change of 1000’ Site

Site Location

1 - Hoh Rainforest Visitors Center 2 - Site Portal 3 - Interfaith Chapel 4 - Existing Access Road 5 - Existing Parking 6 - Path to Trail of Moss 7 - Hoh River

Site Plan


Design Devolopment 1 - Portal 2 - Outdoor Gathering Area 3 - Vestibule 4 - Lobby 5 - Chapel 6 - Storage 7 - Mech. Room 8 - Custodial Closet 9 - Bathrooms Private Space Utility Space 9 Public Space

organic form

rhythm

9

8

6

geometric form

7

4

3

1

parti diagram

5

Hierarchy of Spaces

2

Parti Model


Portal to the Chapel

Materiality of Canopies

ADA Compliant Ramp Planting Areas

2 1

4

TO PARKING

Heavy Timber Framing - 1 Steel Joint - 2 Angled Steel Joint - 3 Steel Framing -4 Frosted Glass - 5

TO CHAPEL

The exterior structures that mask the chapel will use FSC laminated beams as the main supporting feature that attaches to the actual chapel using steel connection joints. These will also be used to attach the framing of the panels to the laminated beams to ensure a rigid structure. The actual panels will use frosted glass in order to cover parts of the chapel building while still allowing the limited light and day light of the forest to penetrate the structure ensuring an invitingly lit space within. All the materials will be locally sourced to reduce environmental impact.

5

3

Materiality

Portal Plan


Interfaith Chapel Design

Gathering Space Vestibule - 1 Lobby - 2 Chapel Space - 3 Mech. Room - 4 Custodial Closet - 5 Storage - 6 Bathroom - 7 8 Overhang - 8

Eastern Elevation Heavy Timber Framing - 1 Canopy - 2 Cistern - 3 8

6

7

7

5

4

2 TO PORTAL

2 3

1

8

3

Section Cut Through Hallway

Layout of Spaces


Final Models

Portal Model

Portal Model

Interfaith Chapel

Interfaith Chapel


Small Scale Design

Naturally Lit Riverdale Artist’s Studio Project Background Name: Studio Shed Documentation Type: Solo Institution: Anne Arundel Comm. College Professor: Michael Ryan Year: Fall 2015 Site Backrgound Location: Riverdale, MD, United States Climate: Temperate,Humid Topography: Subtle slopes Design Concepts Comfortable interior Creative environment Indirect lighting Interior + Exterior Storage Local Aesthetics + Materiality

Hoh Rainforest, National Park Residence Olympic in Riverdale, Maryland


Orientation of Studio Shed Studio Space - 1 Bathroom - 2 Exterior Storage - 3 Garage Door - 4 Outdoor Patio - 5 Light Shelves - 6

4

Dimensioned Floor Plan

1

e nu e Av th h t r 64 No

975 980

Topography Easement Buildings Property Line

2

6

975

5

970

965

975

980

sunset

sunrise

970

3 970

su

n

@

2p m

975

965

Current House Proposed Shed

sun path for october 12

Site Plan

Floor Plan


Detailed Design Materiality

Studio Space Storage Space Pin up Areas Outdoor Patio

Northwestern Elevation Light Shelves - 1 Pin Up Space - 2 Storage - 3

1

3 2

2 Section Cut

Isometric Explosion


Exterior of Shed

Artist’s Studio Shed


Urban Restaurant Design

Querétaro Hidden Restaurant Project Background Regional Popup Restaurant Name: Solo Type: Clemson University Institution: Timothy Brown Professor: Fall 2016 Year: Site Backrgound Location:Santiago de Querétaro, Mexico Hot, Humid Climate: Subtle slopes Topography: Design Concepts Alleys + Courtyards Compression + Expansion Controlled visibility Feelings of discovery Journey through alleys Various seating options Aerial View ofof Asheville, Carolina Aquaducts SantiagoNorth de Querétaro


Compression + Expansion Point of Compression

Store Fronts - 1 Vestibule - 2 ‘Hidden Dining’ - 3 ‘Transparent Dining’ - 4 Patio Dining - 5 Bathrooms - 6 Server Station + Storage - 7 Kitchen - 8 Office Space - 9 Visible Courtyard - 10 Hidden Courtyard - 11

Point of Expansion

11 5

4

4

7 Building Context

6 11 3

uel

Man

8

Site Alleys + Courtyards

Gut

4

jera

z Na

ierre

e Call

5 de

de lle 5

o May

Ca

9

2 10

o May

1

Alleys + Courtyards

Pedestrian Circulation

calle 5 de mayo

1

Site Plan


Restaurant Structure

Facade + Roof

Section Cut through Open Dining

Steel Frame

Building Core

Section Cut through Core Dining

Floor Plan

Exploded Isometric


Detailed Design Concrete Cap Coping Steel

Roof Membrane Rigid Inulation Concrete Corrugated Steel Steel Joists

Suspender Gypsum Sheathing Stucco

Entry into the Site

Open Dining Area

Outdoor Dining Area

Kitchen

Stucco Rigid Insulation Air Space Sheathing Steel Gypsum Board Steel Plate Red Oak Flooring Wood Furring

Wall Section

Vapor Barrier Concrete Gravel Earth


Urban Landscape Design

Vertical Experiential Landscape Project Background Asheville Landscape Name: Collaboration with Colin Bland Type: Clemson University Institution: Professor: Ufuk Ersoy, Douglas Hecker Spring 2017 Year: Site Backrgound Asheville, NC, United States Location: Temperate,Humid Climate: Mountainous Topography:

Aerial View of Asheville, North Carolina

Design Concepts Accessibility Active + passive engagement Atmospheric conditions Commercial development Encourage downtown circulation Embracing topography Maintaining visible landmarks Seasonal changes Sensual experiences


Current Site Conditions 25’ Elevation Lines 1’ Elevation Lines Site Boundaries

Problems with Site

Confusing vehicular traffic ’ 75 21

Excessive paving Lack of shade during the summer months 2200

Lack of space for passive or active engagement

5’

2240’

222

5’

Vehicular Circulation Pedestrian Circulation Site Boundaries

00

22

222

Steep elevation drop of 20’

2200’

Pedestrian Movement

Topography


Mass Subtraction Methodology Rerouted Traffic Patterns Boolean Subtractions

1 - Pedestrian Street 2 - Page Avenue 3 - Public Space for Civic Center + Basilica 4 - Pocket Courtyard 5 - Rerouted Haywood Street 6 - Basilica Courtyard 7 - Wide Pedestrian Passages 8 - View Corridors

Massing Goals Creation of engaging public spaces Encourage pedestrian movement through site Increase commercial development to boost economy

8

7

6

8

7

Maintain sightlines to historic landmarks Maximize zoning for commercial development Transfer vehicular traffic into pedestrian traffic

3

Existing Buildings Proposed Buildings

1 4 8 2

5

Snow Day Mass Subtractions

Figure Ground


Designing the Platform

Platform Creation

Elevating the Platform

Greenspace for Active Engagements

Pedestrian Avenue

Building Protrusion

Cutting Holes for Sunlight

Area for Passive Enjoyment

Railings and Structure

Pedestrian Avenue

Section Model


Understanding the Platform

1


Civic Center - 1 Seating Area - 2 Man Made Pond - 3 Access in Between Levels - 4

3

2

4

Section Cut through Platform


Navigation + Accessibility Vehicular Circulation Pedestrian Circulation

Circulation Solutions Accessible from various entrance points Encourage pedestrian movement through site Increased vehicular traffic efficiency Pedestrian street underneath platform can be used as an utility road

Vehicular Traffic Pedestrian Traffic

Circulation at 20’ above ground level

Circulation at ground level


Observable Landmarks Views to Grove Arcade Views to Basilica Views to Civic Center

Aerial View of the Platform


Daily Changes

Sensual Attractions

The most memorable experiences are ones that affect multiple senses at once, so the site will contain a variety of features that act as sensual stimulants for those within the site. The structures that hold up the platform will act as a means of attaching equipment and decorations that can create a sensual experience. These atttachments can change throughout the year to provide different experiences. Local artists and sculpurists will be invited throughout the year to create their own unique sculptural projects that will bring local culture into the site.

Rendering by Colin Bland

Rendering by Colin Bland

Sunny Day

Nightlife

Wind Chimes

Flower Scents

Water Mist

Lighting


Seasonal Changes

Seasonal Attractions

In order to stay appealing for all seasons, the site features multiple season based attractions. In the winter, there are areas for an ice rink and sledding hill. In the spring, there will be blooming flowers and pools of water for cooling off. Come summer there will be plenty of areas open for active activities while also providing shaded areas for the elderly residents to enjoy the outside. In autumn, there are color changing trees and wind features attached to the structures. The trees in the site are specifically chosen due to their changes in appearance during each of the four seasons.

WinterRed RedMaple Maple Winter

Spring Red Maple Spring Red Maple

SummerRed RedMaple Maple Summer

FallRed RedMaple Maple Fall

Rendering by Colin Bland

Rainy, Foggy Day

Rendering by Colin Bland

Snow Day


Design Portfolio  

Compilation of design works completed between 2015 and 2017

Design Portfolio  

Compilation of design works completed between 2015 and 2017

Advertisement