Page 1

p

r

j o h n

o

j

e

l o u i s

c

t

s

c h a n


PHILIPPINE BANK OF COMMUNICATIONS TOWER Makati . Manila . Philippines

Associate Skidmore Owings and Merrill/SF 2000 The Philippine Bank of Communications Tower (PB Com Tower) is a 52 story tower with 850,000 square feet of office space, banking lobby and banking facilities. The project was developed by the Fil-Invest Land Co. with the Philippine Bank of Communications as the major tenant, the Bank occupies the first 10 floors of the building. The 6 story podium contains a banking hall, bank operations facilities and executive offices for the Philippine Bank of Communications. PB Com Tower is located in the heart of Makati, Manila's financial district. The tower is a concrete frame structure with a unitized curtain wall. Parking is located 8 levels below grade and 7 levels above grade in a building podium. At 52 stories the tower is served by three banks of elevators at 6 elevators per bank, plus two service elevators and 4 parking shuttles at the podium and basement levels.The typical floor plate is 20,000 square feet and has a 30 foot lease span. The building is clad with a glass and aluminum unitized curtain wall built by Benson Global. My responsibilities on this 5 year Project spanned from Senior Designer to Job Captain. As a Designer I worked directly for the Design Partner and Associate Partner, involved in all aspects of the project from conceptual design, to schematic and design development, and construction coordination. As a Job Captain I was in charge of curtain wall design, shop drawing approvals, mockup testing and materials selection. Completed in 2000 PB Com Tower is the tallest building in Manila and at completion the 102nd tallest building in the world.


DOLE WORLD HEADQUARTERS Westlake Village, California

Associate . Skidmore Owings and Merrill/SF 1999 This 3 Story, 170,000 sq.ft. office building is the new World Headquarters for The Dole Food Company. The new building was commisioned by Dole to be the centerpiece of the company headquarters relocation from Hawaii to California. The program for the headquaters is primarily office space but also included a grand central atrium, a large company cafeteria and a variety of meeting and conference rooms. As an associate and a senior designer at SOM my responsibilities on this project were the design development and execution of the exterior wall. The masonry, precast concrete and steel frame exterior was a precise organization of brick module integrated with structural bay spacing and interior programming, all disciplined into working in harmony. In addition to the exterior design I was also responsible for the design and detailing of the central atrium.


THE PRESIDIO

San Francisco, California Associate Skidmore Owings and Merrill/SF 1999 This project represents SOM's entry in a development competition for the first private development in San Francisco's Presidio. The site was the location of the Letterman Hospital Complex, the former Army Hospital of the Presidio. The competition a proposal for use as well as planning and design. SOM's proposal for the development was a mixed-use complex that combined public, semi-public and private facilities. The entire development enclosed 900,000 square feet of space. The proposed uses were a hotel and retail complex, a senior housing facility and a small business incubator complex. These spaces are organized around a central green open to the public as a city park. The primary entry to the development would be through a retail and restaurant complex which would be anchored by a boutique hotel and a restaurant to be managed by the Culinary Institute of America. Supporting amenities would be provided by small cafes and retail spaces. The senior residences would provide much needed housing for seniors within the City of San Francisco in addition to providing low density housing that minimizes traffic impact on the surrounding neighborhood. The office complex is a private complex focused on supporting small business development, job training and welfare to work programs. SOM's proposal was a response to the desire of the Presidio Trust to create a place of diversity, sustainability and openess.


THE PACIFIC EXCHANGE San Francisco . California

Associate Skidmore Owings and Merrill/SF 2000 This project was a development proposal for a 17 story office tower for the Pacific Exchange in San Francisco, California. The design for the office tower is a 250 foot tall center core structure with a glass facade on a 5 story Podium. The ground level Retail Lobby sits atop 3 levels of subterranean parking. The Podium Level includes tenant levels as well as a trading floor. Working directly for the Associate Partner on the Project, Michael Duncan, my responsibility as a Project Designer was to lead the exterior wall design team. I was responsible for establishing the unitized curtain wall module in conjuction with structural,architectural and interior planning criteria. The goal was to establish lines that tracked through the wall units that allowed a variety of exterior wall expressions while still maintaining overall visual clarity. In addition to designing all the typical exterior wall conditions I was also responsible for coordinating the integration of the curtain wall with unique conditions such as the parapet, groundplane, changes of material and special conditions such as louvers and canopies.


ONE SOUTH MARKET San Jose . California

Associate Skidmore Owings and Merrill/SF 1999 This project was a development proposal for a 20 story 640,000 square foot office tower in San Jose, California. Building sites in Downtown San Jose, California have 2 unique restrictions. The first is a rather high water table that restricts the depth of sub-terranean construction, limiting space available for required parking and the second is a building height restriction set by the FAA as downtown is in the flight path of San Jose International Airport. As a result many buildings in Downtown have rather portly proportions. The design challenge for this project was to create an office building that adhered to these restrictions while maintaining the proportion and appearance of a tall building. The design for the Office Tower is a center core, 240 foot tall structure that is broken up into vertical masses that emphasize the north facing glass facade. This narrow north mass is clad in a classic SOM glass curtain wall reminiscent of buildings like Inland Steel or Lever House. The center core and south mass step back from the north mass and are atop a 7 story parking podium. In the manner of the Inland Steel Building, the curtain wall holds short of the ground to reveal a tall lobby and retail space. My responsibilities on the project as a Project Designer were conceptual and schematic design, exterior wall design and planning review.


LAW FIRM

Los Angeles, California Design Consultant Skidmore Owings and Merrill/LA 2002 This 2 story 50,000 sq.ft. office is the Los Angeles branch of a New York based Law Firm. The project included offices for 72 attorneys, 3 conference rooms, reception lobby, library and a connecting monumental stair. The design blends cool white walls with warm anigre wood panels. Major features include a library with movable stacks, an open munumental stair, and conference roooms with switchable glass panels.


LAW FIRM

Los Angeles, California Design Consultant Skidmore Owings and Merrill/LA 2002 SOM designed two floors for a major Los Angeles Law Firm in a Downtown Skyscraper, the design called for a stair between the two floors to connect the public lobbies on each floor. The space occupied by the stair is a large circulation area adjacent to the primary reception lobby and main conference rooms. The ellipticalshape of the stair is a counter to the rectinlinear formsthat dominate the composition of the office design.The shape emphasizes the penetration of the stair through the floor plane as a singular object. The stair is fully enclosed to create a rated fire seperation between the floors. The use of indirect cove lighting is intended to emphasize the shape of the stair. The colored LED lighting inside the stairway is programmed to correspond to the time of day and functions as a clock.


CREATIVE ARTISTS AGENCY Beverly Hills, California

Design Consultant Daniel Rhodes and Associates 2001-2006 This 15,000 sq.ft. office interior tenant improvement was commisioned by CAA for their New Media Group. The design sought to create a work environment that was loft like and industrial but also reflected the corporate culture of CAA. The building's structural concrete was exposed to create tall open spaces. Floating planes of perforated metal ceiling both defineand vary the scale of the different spaces. Features like exposed mechanical ducts contribute to the industrial aesthetic while the finely made millwork reflects the corporate aesthetic of the company. As a design and project managment consultant for this project, I was responsible for all aspects of design, management and execution. From programming and planning, to design, construction documents and construction.


ESpace Building Systems Los Angeles, . California

Principal The Studio of John Louis Chan 2011 In 2009 I was commisioned by ESpace Building Systems to design a building system product to enter the emerging pre-fab building market. The concept was to use components from major building system manufacturers and utilizing the flexibility in their manufacturing process to create components suited to our own requirements. The resulting system utilizes a steel structural frame to support both vertical and lateral load. The floor and roof planes are Structural Integrated Panels, which provide both long spans and integrated R-30 insulation. The wall system is a unitized modular panel system ranging from glass panels to door panels, sliding glass doors, awning windows and screens. The system is suitable for structures as small as backyard sheds to light commercial buildings using the same catalog of components. Espace Building Systems made it's protoype debut at the 2011 Dwell on Design Show in Los Angeles. It has since been featured in the December 2011 issue of Dwell Magazine.


LIBRARY AND STUDIO Los Angeles, California

Principal The Studio of John Louis Chan 2012 This Library and Studio, adjacent to a 1953 modernist home designed by Case Study Architect Rodney Walker, is an homage to the spirit of that movement in Modernism. Nestled in the hill behind the Walker designed house, the space is a private library and workspace. In the spirit of the Case Study program, the structure is pre-fabricated from off the shelf building products assembled into a panelized wall system. The floor and roof are SIP panels with integrated R-45 insulation. The exterior wall is made of interchangeable 40 inch modular wall panels which can be walls, doors, windows or doors. The system has a structural steel frame that is seperate from the exterior wall, allowing for both freedom in planning the space and easy re-configuration of the exterior wall as needed.


STUDIO CITY HOUSE Studio City , California

Principal The Studio of John Louis Chan 2008 Like many places in suburban Los Angeles, the original structure on this lot was a simple vacation cottage. In the early 80's, a modernist addition was built that dwarfed the original cottage. The cottage structure was maintained but the extension of wall planes from the addition engulfed the cottage. The resulting clash of dissimilar spaces was a condition that existed for almost 25 years. The new owners of this property, finding the space difficult to live in, requested a design that would "complete the house". The program for 1500 square feet of new work was an enclosed garage, a new bedroom adjacent to the existing lower level bedrooms and a new living, dining and kitchen space where the cottage was located. The 1000 square foot 1980's modernist addition is a composition of cubic volumes and wall planes. The plan and section of the modernist addition created interesting spatial intersections similar to collisions in the early houses of Peter Eisenmann. This composition of wall planes and volumes is continued in the new work. The predominant source of light in both the modernist addition and new work is natural light brought in by skylights and light monitors. Lighting from above emphasizes the composition of wall planes and volumes without the interruption of window penetrations. The new dining, kitchen and living rooms are a single space enclosed by sloped ceilings. The sloped ceiling allows for a high space with a large window at the perimeter allowing light to pour into the space. White is maintained as the dominant wall color in both the exterior and interior. Selected individual walls are painted in saturated primary colors to emphasize the planar composition, reminiscent of the De Stilj.


SILVER LAKE HOUSE Los Angeles California Principal The Studio of John Louis Chan 2008 This project is a modern renovation and addition to a traditional cottage in the neighborhood of Silver Lake. The project adds living space with 1000 sf of new living and dining rooms, an office, bedroom and bathroom. The design goal was to create tall, light filled spaces that were not possible with a traditional cottage. The exterior is a smooth hand trowelled plaster with aluminum reveals and hand built cedar window frames. The interior is a concrete floor with vaulted drywall ceilings. The main wall of the living room is clad with Kieri Board, a pressed sorghum wall panel.

John Louis Chan  

Resume and Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you