Issuu on Google+

design portfolio SELECTED WORKS 2012-2016

john Chester Fernando


page 2

contact: john.chester.fernando@gmail.com 240.480.1119

I see architecture as the gateway to changing the world. It can shift the economy, change the way people live, and greatly change the environment. As a design thinker, I believe all three of these aspects paired with contextual study need to be addressed in order to build a successful design. Being part of the new generation of architects, I always strive to carry the legacy of the hand and combine it with the technology of today. Designing by hand and refining with technology is my design process.


Entry Perspective

page 3

barker studio

the grand promenade

sound room: resonate

the s.i.p.s HOuse

library of sustainability

the intersection at eager

18-21 28-31 32-37

22-27

12-17

4-11

Table of contents


FORMAL STREET

INFORMAL STREET

at eager the intersection

page 4

Reconnecting the formal to the informal Fall 2016| Studio III | University of Maryland Prof. Hill | Duration: 5 weeks Prompt: Design a mid rise mixed use residential building in a Historic district of Baltimore M.D. The design should fit within its context and follow the Mt. Vernon historic design guidelines. Located north of the Washington Monument in Mt. Vernon, the intersection of Eager st. and N. Charles st. serves as the point where varying cultures meet. On the west of N Charles st. is the street called Morton, where adaptive re used buildings and the hipster vibe are prominent. The building acts as a junction between the formal street of N. Charles st. and the informal street of Morton St. The idea of the building is to activate the ground level and increase foot traffic on both streets. This ensures a good balance in the social and economic aspect of the design. The building also features sustainable design practices such as a green roof system that also acts as an amenity for the apartment dwellers. The unit mix is designed to serve a wide range of demographics: from one student to a family. The context was used as the tool for designing the shape and the facade of the building. The building introduces modern aesthetics while respecting the historic language of adjacent buildings.


Site Plan

the intersection at eager

page 5

Figure Ground


the intersection at eager

W

EA GE

page 6

RS T

ST S LE

R

N

A CH

Scan for Video Render

Aerial view

Rendered in Lumion - Modeled in Revit, Infraworks and Sketchup


Typical Floor

Unit Mix: 1 BR 1 BR + D 2 BR 3 BR

Penthouse Floor

Rooftop level

the intersection at eager

page 7

Ground Floor


BEDROOM MASTER SUITE

BATH

WIC BEDROOM

BATH

GREAT ROOM

M. BATH

2 INSTANCES PER FLOOR

4 INSTANCES PER FLOOR DINING

LIVING ROOM

KITCHEN

1BR UNIT A

page 8

2BR UNIT A

WIC BEDROOM

BEDROOM 2

BATH

BATH GREAT ROOM

1 INSTANCE PER FLOOR

2 INSTANCES PER FLOOR GREAT ROOM

BEDROOM1

2BR UNIT B

1BR INBOARD UNIT A


Structure Diagram:

Circulation Diagram: Horizontal Circulation

Roof

Vertical Circulation

CALCULATION: Floor Plates

Typical Floor Total SF: 22,158 SF

Rooftop Amenity

page 9

Residential Rentable: 17,532 SF Ratio: 79% Rentable

Ground Total SF: 21,496 SF

Framed views

Rentable Space 13,239 SF Ratio: 61.5% Retail

Column Grids

1

Residential: 941 SF: 4.3%

1/4" Bay 1/4" = 1'-0"

Foundation

Passage


page 10

N. Charles st. Elevation

Eager St. Elevation


page 11 Rendered in Lumion - Modeled in Revit, Infraworks and Sketchup


Library of sustainability

page 12

The sustainable lifestyle Spring 2016| Studio II | University of Maryland Prof. Abrams | Duration: 5 weeks Prompt: Design a specialty library that will serve the community of Frederick . The building site is on a long lot along W Patrick St with an existing building adjacent to it. The design of this library focuses on implementing sustainable practices in the town of Frederick, MD. The building integrates various sustainable features that will serve as the learning tool for the patrons. The idea is to make the patrons explore the building, learn from it, and apply it back to their community. It is the process of reinforcing the idea of sustainability to make it a common practice for the community.


Design Transformation

li8rary of sustainability

Site Plan

page 13


page 14

li8rary of sustainability


li8rary of sustainability

page 15


page 16

li8rary of sustainability


page 17

li8rary of sustainability

Rendered in Lumion + Photoshop - Modeled in Revit


the s.i.p.s HOuse

page 18

Passive Solar design Fall 2013| Studio I | Montgomery College Prof. Talaat| Duration: 3 weeks Prompt: Design a 600 sq. ft. house using Structural Insulated Panels and incorporate sustainable features in the design. Site is located adjacent to Potomac River, which is located to the east. The design concept revolves around the idea of adapting net zero design. The design features solar panels that are strategically placed on a shed roof to maximize solar energy gain. In addition to the solar panels, trombe wall was added to create passive cooling and heating. The entire house is composed of structural insulated panels for better structural freedom and insulation. Light shelves are placed above the windows to reduce direct sunlight but still provide daylighting.


Great Room

Bedroom

Bathroom

Model

Bedroom

Great Room Rendered in Revit Cloud + Photoshop - Modeled in Revit

the s.i.p.s HOuse

page 19

Floor Plan


the s.i.p.s HOuse page 20

Rendered in Revit Cloud - Modeled in Revit

Public

Private

Structure


page 21 Light Shelf

Solar Panels

Trombe Wall

the s.i.p.s HOuse

Summer Diagram

Winter Diagram


sound room: resonate

page 22

resonating design Spring 2016| Studio II | University of Maryland Prof. Abrams| Duration: 5 weeks Prompt: Design a soundroom from an existing shell along H street corridor in Washington D.C. Facade and interior design must have design unity. The objective was to design 3 soundproof studios and office spaces. This design is based on structures that resonate from a hierarchical core to create spaces. The facade is based on the language of the interior and inspired by the iconic piece of Atlas Performing Arts Center and Casa Cattaneo. The purpose of this soundroom is to interact with the performing arts center by being studio and the catalyst for musicians that will resonate towards their performance in the Atlas.


Site Plan Inspirations:

Before

After

Casa Cattaneo

Atlas performing arts center

sound room: resonate

page 23

H Street Corridor


sound room: resonate

Facade Diagrams: b

b

a

a

b

a

a

a

a

Context Diagram c

c

b

b

First Floor Floor Plan First Plan

b

Second Second Floor FloorPlan Plan

3/16” = 1’-0”

Third Floor Floor Plan Third Plan 3/16” = 1’-0”

3/16” = 1’-0”

Form Diagrams: b

b

b

C: section detail 3/8” = 1’-0”

Rhythm

a

a

a

a

a

a

page 24

Divide day: light Study

Shift b

Order

b b

b

First Floor Plan 3/16” = 1’-0” a

a

Section A

c

c

b

Second Floor Plan 3/16” = 1’-0” a

a

Third Floor Plan 3/16” = 1’-0”

a

Carve

studio 1 (VIP)

section detail 8” = 1’-0”

night time street view

Void Proportion c

Section B day: light Study

A b

Night: light Study

section perspective

b

studio 2


page 25 Rendered in Lumion + Photoshop - Modeled in Sketchup

sound room: resonate

Exterior Render


sound room: resonate

Structures

2 - Studio 2

page 26

1 - Studio 3

Studios

3 - Lobby Circulation

4 - Studio 1 VIP Rendered in Lumion + Photoshop - Modeled in Sketchup


page 27

2

1

4 3

Section Perspective

Rendered in Lumion + Photoshop - Modeled in Sketchup


the grand promenade

page 28

grand room typical bay

The Monumental room

Fall 2016| Studio III | University of Maryland Prof. Hill | Duration: 5 weeks Prompt: Design a monumental room first, then design a facade, and design a promenade that connects both the facade and the grand room with the given site. Required medium: Pen/pencil on Mylar/vellum. The design focuses on the idea of previews and stages. Each sequence of spaces reveals series of elements that pushes the user to move to the next space. Every space creates a different experience and introduces a new design element. Each element seen in the promenade is ultimately meant to build up the tone for the grand finale. Thus, when the Grand room is reached, the user will discover all of the elements combined in one room.


PROPORTION

NATURAL LIGHT

Overall plan

Lobby Perspective

Calculation Egress Occupancy building type: Assembly A-3 PARTI

AXIS

Grand Room Area

PROPORTION

BALANCE

Facade Diagrams:

Entry Perspective

110’ x 72’ = 7920 sq. ft 7920 sq. ft / 7 sq ft (per occupant) = 1131 max occupancy Criteria Occupancy Cri Max travel distance = 250 ft ( sprinklered)

STRUCTURE

Egress door width = .2” per person 1131 x .2” = 226.2” / 12” = 18.85’ Total doors (4) exit 6’ each = 24’ NATURAL LIGHT

Stair width = .3“ per person 1131 x .3” = 339.3” 28.28’ total stair width Main Stair: 14’ wide Exit Stair: (3) 12’ wide Total: 50’ width

Facade

Calculation

PARTI

Egress Occupancy building type: HIERARCHY Assembly A-3

facade

Grand Room Area

Hierarchy

AXIS

BALANCE

Balance

PROPORTION

Proportion

110’ x 72’ = 7920 sq. ft 7920 sq. ft / 7 sq ft (per occupant) = 1131 max occupancy

EGRESS - 2nd Floor

Criteria Occupancy Cri Max travel distance = 250 ft ( sprinklered)

Rendered by hand - Drawn on Mylar

the grand promenade

page 29

AXIS


the grand promenade

open to courtyard below

open to courtyard below

coat clo.

open to below coat clo.

section a

open to below gallery

coat clo.

gallery

coat open to below clo.

section a

section a second floor plan open to below coat clo.

second floor plan

page 30

section b coat clo.

section b

ticket booth

section b

ticket booth

section c existing room to remain

first floor plan

section c

existing room to remain

first floor plan

section c


the grand promenade

The Grand room

page 31


Musician/Producer

When Travis was 4 years old his mother gave him his first dru which was the only one he had until he was 15. With only 5 ye of age Travis Barker started taking drum set lessons with a j S1 drummer named Michael Mai, who exposed him to a lot of diff styles of music.

Gloria Barker enjoyed listening to Elvis Presley and “The Beatles” among a lot of different types of bands/music and was the main driving force behind Travis’ initial stint with music. Travis Barker showed great potential in his years playing drums.

It was around this time that a 12 years old Travis Barker st taking his drumming more seriously.

barker studio

page 32

Structured Rhythm

Travis Barker lost his mother the day before starting his fres

PARTI year on Fontana high school. Before her untimely death, Bark mother encouraged him to pursue drumming. “RHYTHMIC STRUCTURE AND Fall 2015| Studio I | University SPACE of Maryland RHYTHYM WITHIN A SKIN” It was at this time that Travis Barker had one of his first tatt NTS Prof. Abrams| Duration: 4 weeks made – a tattoo honoring his mother.

admired a variety of styles in including military and jazz Prompt: Design a studio on an oldTravis aqueduct abutment Georgetown, rhythms, but was most taken by the driving rhythms of hip-hop Travis is arguably one of the D.C.Barker using an artist asbest theandinspiration. and punk rock. most versatile drummer in the world.

Today, Travis has been wildy known for his versatility with his

The design was inspired by Blink-182 Barker. Travis drummingdrummer, skills. He oftenTravis collaborate with different artist such as hip hop. is a versatile artist who can perform various rhythms and styles. Travis’ body is covered with tattoos and song represents his to The One notable was “ Feeling This” dedication by his band bink 182. STRUCTURE DIAGRAM song featured five parts showing off Travis’ drumming versatility music. He got tattoos all over hisNTS body so that no company would hire by having different style per part: double time drum and bass beat him and his only option is to play music. The building is composed , break beat style, Hip Hop, Bonham inspired and blink 182 style. of multiple design element and structure. The structures represents different rhythms drums create.

RHYTHMIC SPACE “SHIPPING CONTA

Within the structure are series of layers that represents the complexity ofstarted his various musical styles. The design features an underground He becoming popular when he joined “blink-182’s” innovative punk rhythms .studio on the first floor. The underground concert area and adriven recording Travis is becoming one of today’s most influenconcert was designed to accommodate “I tattooed my body at ADA a young standards age on purpose sowhile music would be my only option. I could no longer get a job the wa tial musicians area in the rock and pop fueled world of looked, so I had to go 120 percent or nothing.” Travis music. also providing seating for the audience. It has an accordion door thatBarker converts the area depending on S1: theSITE typeSECTION of use: an intimate or a 1/16”= 1’-0” public setting. The upper floor is the recording and living area for the artist. References:

Biography - http://www.thefamouspeople.com/profiles/travis-barker-5 http://www.drumlessons.com/drummers/travis-barker/ http://www.usmagazine.com/entertainment/news/travis-barker-25-t


S2

SITE PL 1/32” = S1

page 33

Site Plan

Section 2

STRUCTURE DIAGRAM NTS

RHYTHYM NTS

barker studio

Section 1

PARTI “RHYTHMIC STRUCTURE AND SPACE WITHIN A SKIN”

RHYTHMIC SPACES “SHIPPING CONTAINERS”


barker studio

Site Model

page 34

Shipping Container Rhythmic Spaces

Circulation Private SemiPrivate SemiPublic Public

Program Diagram

Exploded Axon


Second Floor Plan

B

Section A-A

page 35

A

B

Basement Floor Plan

Section B-B

Model

barker studio

First Floor Plan


barker studio page 36

Rendered by hand + Photoshop - Modeled in Sketchup


page 37 Closed: Intimate setting Rendered by hand + Photoshop - Modeled in Sketchup

barker studio

Open: Public setting


thank you


Architecture Portfolio by John Chester Fernando