Page 1

JOHN VICTORFAICHNEY POR TFOLIO

[1]


CONTENTS

LOT 6 SKY INSTITUTE WETLANDS HOUSE VIKING GAME THUNDERDOME DIGITAL CEMENT HILL HOUSING DAM[N] THE CHICAGO RIVER DETOXIFICATION TOWERS DANCE STUDIO

[3]


density rules

< 33% insufficient density

> 25% sufficient density

LOT 6

> 85% excessive density

density rules

CRITIC: Renee Chow SITE: Tianjin, China

solar rules

< 33%

sufficient sunlight

insufficient density

> 25% sufficient density

> 85% excessive density

solar rules

insufficient sunlight

Some of the most successful urban spaces in Tianjin are those which were never explicitly set aside for their present use; excess sidewalk becomes walk-up retail, a partitioned segment of a courtyard becomes a dwelling. Lot 6 is a proposed redevelopment that hopes to accomodate such urban â&#x20AC;&#x2DC;happeningsâ&#x20AC;&#x2122; while offering a new, smarter and more ecologically sensitive overall building massing. Lot 6 is a field condition generated by an algorithm. The rules of this algorithm guide selforganization of housing units for distributed density and southern sun exposure.


CLOCKWISE FROM TOP: [1] model from bristol paper [2] massing algorithm alternatives, best fit result outlined, dashed [3] massing algorithm rules

[5]


LOT 6: SITE Lot 6 is one of 12 segments of a 5 block section of Wudadao studied by our studio. Wudadao, literally â&#x20AC;&#x2DC;five big roadsâ&#x20AC;&#x2122;, is a district of Tianjin that is located in what was once the heart of the British concession: a segment of the city ceded to the British in 1860. During their posession of this part of the city, parts of Wudadao were rebuilt in the image of Great Britain. Today, Wudadao is caught between rapid high-rise development from without and aggressive historic preservation from within. The 5 blocks studied by our studio are on this contested territory. One block north, massive tower blocks rise. Two blocks south, the streets are lined with buildings under historic protection. Our studio sought to create a smooth transition from the comparative low density of Wudadao to the ever increasing density of the nearby CBD.

CLOCKWISE FROM LEFT: [1] block group urban overlay diagram [2] map of Wudadao [3] historic map of Tianjin showing the various concessions [4] aerial view of Wudadao


[7]


site plan scale: 1;400

LOT 6: CONFIGURATION

primary school cafeteria + library entry

new ground public mall


chengdu street park corner store

apartments

accessway eatery parking

CLOCKWISE FROM LEFT: [1] street-edge section [2] site plan, elevated inter-block connection shown gray [3] elevation from south-east street edge [4] cross section [5] unit axonometric diagrams

starter family unit

single family unit

[9]


PLAN KEY A. perspective garden B. visitor housing C. visitor gardens D. wetland channel E. parking F. main entry G. productive garden

E

C

B

D

F

SKY INSTITUTE CRITIC: William Tilson SITE: Calhoun County, Florida The Sky Institute is a proposed renewable energy research institute in Florida. The building works as a formal and programmatic bridge between woods and field. The building is comprised of a long, low slung laboratory building and a series of modular residences for visiting researchers and educators. A

G

The project forms a gateway to an extensive prairie and wetland. It straddles the line between a patch of conserved old growth woods and replanted scrub pine, meticulously depicted in the model.


CLOCKWISE FROM TOP: [ALL] model: bristol paper, museum board, and painted hay - [1] view from wetlands showing 3 gardens, [2] elevation view showing colored glazing, [3] approach from woods

[11]


CLOCKWISE FROM LEFT: [1] view from main entry boardwalk [2] basswood and plywood model [3] site diagram showing old growth and replanted forest [4] wetlands at low end of the site


S KY INSTITUTE: SITE STRATEGY The approach to the project is aligned to skirt the perimeter of the old-growth woods and insert the occupant directly into the heart of the project. The landscape strategy is anchored by three gardens which collectively perform as a sort of outdoor classroom/case study: An ordnamental garden, an individual productive garden, and a massive agricultural garden for self sufficient food production. These are fed by a grey water collection ditch that ultimately drains to the wetlands at the low end of the site.

[13]


PLAN KEY

B

A. wetland channel B. planter bench C. bridge D. dining E. kitchen F. office G. sleeping loft H. parking

A

D C

G

F

E

H

CLOCKWISE FROM TOP: [1] plan, [2] & [3] model: bristol paper, museum board, [4] model: basswood, [5] & [6] sections


WETLANDS HOUSE CRITIC: William Tilson SITE: Calhoun County, Florida The Wetlands House is comprised of two interdependent structures: a low space for entertaining and a narrow tower for privacy and sleep. It occupies a sloping site facing a stretch of wetlands in Calhoun County, Fl. The house works with Floridaâ&#x20AC;&#x2122;s hot/humid climate with a series of passive strategies. The house minimizes enclosed, conditioned space to 800 sq. feet. Living areas are kept low and thoroughly shaded, but open to cross-ventilation. The direction and control of water and on-site runoff retention are fundamental drivers of the design.

[15]


VIKING GAME THUNDERDOME CRITIC: Lisa Iwamoto SITE: Berkeley, California An exploration of digital fabrication techniques in collaboration with Christopher DeHenzel, Ileana Acevedo, Bryan Allen, and Roxanne Levy [Team BAMF], the â&#x20AC;&#x2DC;thunderdomeâ&#x20AC;&#x2122; is a shaded space to watch matches of Kubb, a nordic lawn game played by occupants of Wurster hall. The folded plate structural diagram is reinterpreted as a structural skin. Parametric form-finding in Grasshopper, in conjunction with stress/strain analysis using Autodesk ALGOR, enabled us to adequately estimate the structural behavior of the structure prior to assembly.

Autodesk ALGOR stress/strain analysis - yellow = stress/strain


CUTFILE FOR LASER CUTTING: 16 bands * 5X panels per band = 80 panels from 2’ by 4’ HDPE

3 pop rivets per tab

enlargement showing overlapping tabs: 1 overlap per panel. [17]


DIGITAL CEMENT COLLABORATION: Rael-San Fratello Architects SITE: 2010 Biennial of the Americas, Denver, Colorado Research in 3D printing with cement, Digital Cement is the culmination of work completed while at Rael-San Fratello Architects. This project was later presented at the Biennial of the Americas, 2010. We envisioned the exhibition as a landscape of various formal/ material explorations, ambiguously scaled and occupied. Intersperesed across this table are the implements of the research, the exhibit tells the story of the objectsâ&#x20AC;&#x2122; making.


CLOCKWISE FROM LEFT: [1] speculative 3D printed architecture, embedded in cement within laser-cut acrylic boves, [2] view of the exhibition table showing research tools and implements [3] table layout diagram [4] exhibition at the 2010 Biennial of the Americas

[19]


CLOCKWISE FROM TOP: [1] plan, [2] section perspective, [3] site plan diagrams showing slope aspect facing (from left): (0-5) degrees from south, due south to due west, (0-30) degrees south to west


HILL HOUSING CRITIC: Francisco Pardo & Zac Rockett SITE: Scribe Winery, Sonoma, California This proposal for visitor and worker housing at a winery in Sonoma County, CA implements an algorithm to select a site and aggregate a series of subtly varied dwelling units. The algorithm begins by parcelizing the landscape and evaluating aspect and cardinal orientation. South facing, steeply sloped parcels are converted public plazas for their excellent solar exposure, an innovative stepped typology is used to take advantage of this condition moving down the slope.

[21]


CLOCKWISE FROM LEFT: [1] view looking towards the loop, [2] & [3] site plans, [4] section perspective

DAM[N] THE CHICAGO RIVER COLLABORATION: Fox + Bear SITE: Chicago, Illinois A proposed visitorâ&#x20AC;&#x2122;s center and sauna for Ping Tom Park in Chicago, Dam[n] the Chicago River seeks to sensationalize the polluted waters of the river while simultaneously cleaning them and providing an urban spa and swimming hole. Diversion of the river from its present, channelized course recreates the historic flow of the river in this section. Along this historic flow, a wetland provides filtration and remediation for the water that passes through. Once the water reaches Ping Tom Park, an architectural insertion provides a public viewing area of the river along with a spa and swimming area fed from the wetland. [23]


DIAGRAMS: FROM TOP [1] the project site is located at the confluence of the Chicago River, an iconic Railbridge, a Public Park, and undeveloped land. [2] the proposal redirects some of the river to create a filtering wetland [3] the form is modified to create a barrier between wetland and river [4] the clean water is channeled to supply a swimming hole and sauna

E

B

C D

A


G

F

H

I

J

PLAN KEY A. entry from Ping Tom Park B. lobby C. coatroom D. restroom E. water quality station F. laboratory G. public viewing area H. sauna I. clean-water swimming area J. existing railbridge

[25]


CLOCKWISE FROM LEFT: [1] section perspective showing towers and connecting infrastructure [2] view at night [3] generative diagram showing point based formal logic. Cellular density corresponds to typical particulate density for a given strata of air.


DETOXIFICATION TOWERS COLLABORATION: BIOMS SITE: Tianjin, China Proposed for the city of Tianjin, this speculative reinvention of the skyscraper was a Finalist in the Evolo 2010 skyscraper competition. Envisioned as an urban lung, the Detoxification Tower is driven by a formal logic that attempts to scale air-pollution scrubbing building technology to densities of particulate matter at different atmospheric strata. Through interconneection with existing infrastructure and the creation of interlinkages with other Detoxification Towers, this project imagines a vast network working in concert to purify the air of some of the worldâ&#x20AC;&#x2122;s most polluted cities. [27]


CLOCKWISE FROM TOP: [1-3] views of a dam during high rainy season in Jalisco state [4] view of the proposal from the reservoir, looking towards the bull fighting ring [5-7] sketches showing development of the design

DANCE STUDIO


CRITIC: Alfonso Perez SITE: San Martin de las Ca単as, Jalsico, Mexico This design for a dance studio is programmatically targeted to encourage more young people to remain in San Martin de las Ca単as, a small town which has encouraged a rapid exodus of young people to nearby, cosmpolitan Gudalajara.

[29]


J

I H

SECOND FLOOR PLAN

F B C A

D

PLAN KEY A. entry stair B. patio C. atrium D. open-air catwalk E. athletics field F. hardscape G. swale GROUND FLOOR PLAN

LONGITUDINAL SECTION

H. main studio I. secondary studio J. bull-fight viewing

G E


A C

B G

D

E

SITE PLAN KEY

F

A. road to Guadalajara B. pedestrian tunnel C. bull fighting ring D. project site: Dance Studio E. athletics field F. swale G. reservoir SITE PLAN

DANCE STUDIO: CONFIGURATION The design was developed through a series of urban analytical mappings of water. The Dance Studio is equal parts practice and performance space, raised high above the muddy and steep topography of a nearby bull fighting ring and reservoir. Below the Dance Studio, an elevated exterior boardwalk gives citizens of San Martin a dry and protected route to and from the reservoir.

[31]


2013 11112 johnvictorfaichneyworksample  

Selection of student and personal work from 2005-2013.

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you