Issuu on Google+

John McWaters Undergraduate Works 2010–present


Resume

Projects Music Pavilion Lake House Design Charrettes Park Bench General Hospital Art Gallery Multi-dwelling Unit


JOHN MCWATERS 318 E Glenn Avenue Auburn, Alabama 36830 E D U C AT I O N Auburn University — Auburn, Alabama School of Architecture, Bachelor in Architecture, expected May 2014 Minor in French Dean’s List

johnrmcwatersiii@gmail.com 865. 310. 2914 Fall 2010–Present Spring 2012 Summer 2010, Fall 2011, Spring 2013

PROFESSIONAL EXPERIENCE Pfeffer Torode Architecture — Nashville, Tennessee Summer 2013 Internship Intern Architect: Working across various stages of projects, both residential and commercial, on diverse tasks which included work in schematic design and design development, BIM modeling, drafting existing conditions, 2D and 3D representation, and model making. James E. Martin Aquatics Center — Auburn, Alabama Fall 2010 – Present Supervisor: Managing a team of lifeguards to insure they operate in a responsible manner to keep the patrons and pool environment safe. Individual supervisor duties include the daily opening and closing of the aquatics center and various general management responsibilities, such as scheduling, finance, and basic facility maintenance. NCAA Div. I Women’s Swimming & Diving Championship

Spring 2012

East Central Soccer Officials’ Association of Alabama — Auburn, Alabama Spring 2009 – Fall 2012 Soccer Official: Officiating soccer games in various age groups, from U6–U19, to insure the players compete in a fun and safe match. An official is responsible for enforcing FIFA’s internationally recognized Laws of the Game and must discipline players who fail to abide by the laws. SKILLS Model making, hand drafting, diagramming, sketching, and writing Proficient in Adobe Creative Suite, AutoCAD, Rhinoceros, Sketchup, Microsoft Office Suite, Social Media Working knowledge in Revit, Ecotect Analysis, Vasari, CSS, HTML Proficient in French Life Scout in Boy Scouts of America Bassoon player (Bassoonist)

REFERENCES Jamie Pfeffer, Principal Architect at Pfeffer Torode Architecture 521 8th Avenue South | Nashville, TN 37203 | jamie@pfeffertorode.com | 615. 667. 0808 Katherine Wright, Doctoral Candidate & Studio Instructor at Georgia Tech College of Architecture 133 McClean Street | Decatur, GA 30030 | katie@raumworks.com | 404. 915. 0541 Sarah Stallkamp, Director of Aquatics at Auburn University 661 Heisman Drive | Auburn, AL 36849 | ses0032@auburn.edu | 334. 321. 1820


Projects


Music Pavilion

Fall 2010

A metal grate from a scavenged air conditioning filter was modified through a series of cuts and bends to form modular units. The units were then connected into a flexible roof structure. When formed into a triangular dome shape, the new modular shelter was realized as a music pavilion or entertainment venue. The spaces between roof units create unique lighting patterns below, and the overall appearance of the pavilion could be described as having a rock ‘n roll aesthetic.


1

2

3

4

5

6

7


bisecting section


physical model perspectives

unit connection detail


Lake House

Fall 2010

Two separate volumes compose the majority of spaces in the house. A circulation hallway links the two volumes. The two volumes contrast each other in both form and function. One volume is comprised of public space and slopes down with the site. The complimentary volume comprises private space and sits level. The function compliments the form and vise-versa. The sloping of the public space creates a theatre to view the lake below. A large window acts as the screen. Southern facing clerestories provide light into the private rooms, and the level volume insures separation between spaces.


public volume interior


33 55

52

44 UP

UP

22

41

66 33

11

77

77 UP

22 66

77

mid-tier & lower-tier plans Tier 1 Scale: 1/4”=1’0”

10 feet

11

0’

1 storage 2 dining room 3 living room

1—storage 2—dining room 3—living room

86

Ground Scale: 1/4”=1’0”

entry level plan 0’

1 2 3 4

10 feet

entry way kitchen dining room patio

1—entry way 2—kitchen 3—dining room 4—patio

5’

5’

10’

N

5 office 6 guest room 7 bathroom

5—office 6—guest room 7—bathroom 8—master bedroom

Tier 2 Scale: 1/4”=1’0”

N

10’

10 feet

1 storage 2 living room

4—storage 5—living room

N


public volume section

private volume section

interior social conditions


Design Charrette: Staircase

Fall 2011

Concrete, steel, and glass compose a single-story staircase in a small cafe setting. The main design focus was keeping the visual obstruction of the stairs to a minimum while conforming to the four inch sphere limit. A single steel stringer acts as the structure of the staircase to hold the glass railing and concrete treads. Due to space restrictions, the stairs needed a landing in order to switch back around columns. At the bottom of the steps, the last concrete tread is embedded into the wooden floor boards, giving the illusion the staircase continues seamlessly into the floor. This was a group project, and I acted as group co-leader and principal designer.


detail section @ bottom

detail section @ top

stainless steel braces

mechanical connections 

cork joint seal welded connections



cherry hardwood flooring sub-flooring



lag bolts



steel base plate

 structural members

adhesive connection


glass handrail supports stainless steel handrail

full section detail

concrete landing steel stringer steel stringer to landing connector anchor wedges

detail section @ landing


Design Charrette: Concrete Facade

Fall 2011

A folded rectangle with a slit at the crease forms a modular concrete facade unit. The units are spaced apart to allow further light penetration. The top and bottom rows of units are modified to create parapets. The corner of the facade is left unresolved to expose the structure. A component consisting of a wide-flange beam is used to attach the units to the existing structure. At the window, the negative space between the concrete units creates a condition similar to Tadao Ando’s Church of Light. This was a group project, and I acted as group co-leader and principal designer.


detail plan @ column

detail plan @ corner

detail section


Park Bench

Fall 2012

Two concrete components derived from a waffle slab support a wood plank to form a sturdy park bench. The wood plank is Southern pine and stained a dark brown. Both concrete and wood are coated in polyurethane to seal out the elements. The organic aesthetic of the two primary materials compliment each other. All hardware is stainless steel. This was a group project, and I acted as group leader and principal designer.


cap nut to threaded rod



pine 2”x4” w/ dark stain



coupler nut cap nut to threaded rod

anchor wedge to threaded rod

drilling



finished concrete component



4”x4” wood void forms



1/8” foam core covers

extraction

assembly



1/4” birch plywood panels


Boston Heart Hospital

Fall 2012

I set out to re-imagine the American hospital apart from a sealed quarantine. I first identified key challenges associated with the site that could dictate the form of the building as well as the experience of both patrons and pedestrians. Once these challenges were discovered, I designed the hospital in response. The result is a hospital unlike any other in the country. The hospital brings together both pedestrians and patrons, and nature is utilized at the patient room level to promote faster healing. The patient room plan is derived from Dina Battisto’s Patient Room 2020 project. In the near future, I believe this typology can be further refined and utilized in America in order to think creatively about patient healing and care.


pedestrian corridor


? views to river & Cambridge

? ? site

views to harbor & downtown

...?

?

popular green space

existing conditions

restricted pedestrian access | views | green space

design challenges

how to fix the problems & take advantage of opportunities?

operations pedestrian corridor

pedestrian corridor

a pedestrian corridor provides a pleasant experience

operations plinth

a plinth allows space for function & easy vehicle access

? patient rooms 

offset

?

patient tower challenges

how to bring green space to the patient tower?

final design conditions

offset floorplates allow space for green roofs & patios


green roof above:

green roof below:

stepped green roof:

southern green roof:

no visibility no interaction

limited visibility limited interaction

full visibility direct interaction

full visibility opportunistic interaction

doctor offices

nursing units

intensive care, dietary services

surgery suite, radiology, community services, prep/hold/recover

entrance, administration, admitting, food court

section A—A


Steel Channel

Custom Pivoting Mullion

Rigid Insulation Steel Edge

Thermal Break

Floor Vent @ Window

River Rock

2� Steel Tubes

Wood Sill White Glazed Tile Drainage Mat

detailed section @ north facade

Roof Drain


rendered section @ north facade


8

7 1

6

10

11

9

2

A

5 A

8 A

7

6

5

12

A

4 1

3

3

4

2

ground floor plan 0’

20’

typical patient floor plan 40’

1—food court 2—pedestrian corridor 3—lobby 4—waiting 5—gift shop 6—admitting

80’

0’

7—offices 8—interventional/diagnostic cardiology 9—emergency room 10—shipping/receiving 11—laboratory 12—storage

10’

20’

1—patient room 2—gathering lounge 3—family lounge 4—nursing lounge

40’

5—elevator lobby 6—nursing work space 7—consultation room 8—storage


patient room floor plan


Vermeer Art Gallery

Fall 2013

The art gallery houses one painting from the Dutch artist Johannes Vermeer. The bristles or strokes of a paint brush inspire the radial form. Two overlapping rings set the pattern and lengths of the louvres. The southern-facing louvres reflect the sunlight against their white surface into the gallery below, similar to other well known museums. Three ceramic walls rise through the louvres painted with the primary colors Vermeer used—red, yellow, and blue. Visitors walk between the walls to capture a glimpse of the painting. Vertical louvres around the exterior walls obstruct nearly every exterior view of the painting to insure the curiosity of outsiders.


study model

initial sketches

final geometry


A

gallery floor plan

0’

4’

A 8’

16’


section A—A 0’

2’

4’

8’


Multifamily Housing

Fall & Spring 2013–14

The opposition between presence and absence has long been a topic within the study of metaphysics, and in the last 40 years, has linked with architecture. A man was once highly expected to attend a lecture. He was unable to attend, and then realized his presence at the lecture would be greater if he were in fact absent, due to the expectation of his presence. This story best illustrates the interesting phenomena that can potentially take place between presence and absence. One can be the other, or both, or neither. A certain ‘betweenness’ can exist. Through my thesis project, I hope to learn more about the opposition, and how it can be utilized to skew the various boundaries of an edifice. **This project is in progress and will be completed in April 2014**


B

section A—A

B

A

section B—B 0’

20’

40’

80’

A

A

elevation 0’

10’

A

20’

40’


open to below

ground-level plan

second-level plan

third-level plan

fourth-level plan

0’ 20’ 40’

80’


typical gabled roof

A

the roof component is derived from a common gabled roof—typical of Southern suburban homes

shift ridge

A

shifting the roof ridge farthest to one side will allow light to penetrate two stories when the slot is added

trim

trimming off excess roof allows a modular living unit A

pushing the secondary ridge towards the back allows northern light to reach the bedrooms

push gable

shrink

interior lighting conditions shrinking the roof in the short dimensions creates a skinnier living unit and therefore higher density

add slot

adding a slot at the primary ridge allows direct sunlight to enter the living unit


top right: living unit roof condition top left: view from patio to pedestrian street below middle right: living unit window condition middle left: view from ground floor commercial space bottom: view from patio towards adjacent patio



Undergraduate Works 2010–present