Page 1

JOHANSON 2010 Atmosphere

johansondesign.se

JOHANSON 2010

02


03 VÄLKOMNA

Ett namn och en känsla

04 DESIGNER

Lervik, Ljunggren, Lindstén & Pengelly

08 JOHANSON STORY Med möbelkunnandet i blodet 12 SHOWCASE AGAs nyinredda kontor & modebutiken Cenino 14 PRODUKTER

Vi visar nyheter och utvalda klassiker

23 NYHETER

Nya projekt och företagsnyheter

24 JOHANSON COLLECTION

Ett urval från www.johansondesign.se

Johanson Design AB 285 35 Markaryd Phone + 46 (0) 433 72500 Fax +46 (0) 0433 72505 info@johansondesign.se www.johansondesign.se Design och produktion Olsheden & Planet Creative 02

JOHANSON 2010


Ett namn och en känsla. Vår historia präglas av gediget hantverk, och våra möbler finns i dag i så vitt skilda miljöer som kyrkor, barer, båtar och advokatkontor världen över. Vi samarbetar med både svenska och utländska formgivare som gjort sig kända för hög kvalitet och tidlös design. Deras idéer i kombination med vår svenska designtradition och småländska envishet ger produkterna en alldeles speciell känsla. Vi kallar den Johanson atmosphere. 

JOHANSON 2010

03


DESIGNER

Namn Alexander Lervik

Ort Stockholm

Lervik kilar stadigt Samarbetet mellan Johanson Design och Alexander Lervik handlar om att ge och ta.  

Text: Lotta Jonson

04

JOHANSON 2010


Stabil och trygg, nyfiket undersökande, eftertänksam men samtidigt både omväxlande, överraskande och färgstark. Så kan en beskrivning av Alexander Lervik låta. Det stadiga förhållandet mellan Lervik och Johanson Design inleddes för sju år sedan när han gjorde om välkända Sturecompagniets inredning i Stockholm. – Jag valde möbler från Johanson Design men kände mig till en början lite osäker på vad de kunde leverera. Den känslan fick jag snart lov att revidera.   Samarbetet utvecklades nämligen till något betydligt mer spännande än han anat det kunde bli. – Jag upptäckte snart att Johanson Design hade stor potential, att man var duktiga på att tillverka möbler och dessutom kunde hålla kvaliteten. Genom åren har Johanson Design presenterat närmare ett tiotal möbler formgivna av Alexander Lervik: stolar med och utan armstöd, bord, en soffserie, barinredning … Han sitter också med i det designråd som engageras i företagets kreativa planering.  

Namn Mattias Ljunggren

Ort Stockholm

Alexander Lervik har gett barstolen Piano en särpräglad och spännande design.

Enkelheten regerar Mattias Ljunggrens design kännetecknas av lätthet och luftighet. Text: Lotta Jonson

Alexander Lerviks senaste möbelserie Nest.

En viktig fördel och något som Alexander Lervik uppskattar otroligt mycket är närheten till produktionen. – Det är kul att komma ner till Markaryd. Och att som designer ha tillgång till verkstäder och fabrik så pass mycket är helt fantastiskt. Jag kan exakt se vilka möjligheter eller begränsningar som finns och justera designen på plats. Det ger mig också chans att delta i affärsmässiga delar av produktionen. Eftersom jag hela tiden anpassar formgivningen efter tillverkningsprocessen kan jag till exempel hjälpa till att hålla priset nere.   Samarbetet mellan Johanson Design och Alexander Lervik handlar mycket om att ge och ta. I sina inredningsuppdrag – bland de senaste märks nattklubben Push i Göteborg och stockholmsrestaurangen Supper – kan han med gott samvete välja möbler från Johanson Design. Han vet att de håller, både kvalitetsoch designmässigt. – Jag kommer med en idé, det vill säga ”mitt sätt” att ta fram en viss möbel. Idén stöts och blöts i samtal och genom praktiska test. Förändringar sker under arbetets gång, på plats i Markaryd. Det känns härligt att se att resultatet till sist blir mycket bättre än ursprungsidén. Ju fler kockar desto bättre soppa. Det är så ett samarbete ska fungera! Om Designrådet År 2004 formerade Johanson Design ett designråd för kreativ planering. Huvuduppgiften är att tänka strategiskt för att lyfta företagets profil. Rådet träffas tre, fyra gånger om året och diskuterar befintliga produkter, kommande satsningar samt inte minst varumärket i stort. Alexander Lervik är representant för formgivarna.

– Nej, jag har faktiskt inte hittat rätt formulering än. Efter alla år vet jag fortfarande inte vad jag ska kalla den här idén om att luften omkring möblerna också är en del av designen.   Mattias Ljunggren, formgivare hos Johanson Design sedan många år, undrar om jag förstår vad han menar. Det gör jag faktiskt. Se bara på bordet Detroit, där luftspalten mellan stålstomme och bordsskiva ger möbeln sin karaktär. Eller stolen Jackie med en rygg som består både av en ram och … ingenting.   Möblernas namn har förresten sin alldeles egna historia. När Mattias Ljunggren tog kontakt med Johanson Design för nästan femton år sedan hade företaget många långkörare i sin produktkatalog. Flera av dessa hade en stark 1960-talskänsla och en lite hårdkokt attityd. – Jag ville knyta an till det. Tyckte det passade med amerikanska namn och försökte hitta sådana som klingade positivt i våra svenska öron. Kennedy till exempel, berättar han.   Mattias Ljunggren gick ut Konstfacks möbel- och inredningslinje år 1990. Redan då var hans design enkel och koncentrerad. Han använder ord som renodla och stilisera när Mattias beskriver sina ambitioner att både spara material och nå fram till den där lättheten. Eller luftigheten som han just försökte beskriva. Mattias Ljunggren skiljer sig från de allra flesta av sina kollegor. De använder datorn i åtminstone någon del av designprocessen – men inte han. – Jag har aldrig gjort det och kommer nog aldrig att göra det heller. Maskinellt gjorda ritningar tappar så mycket känsla. Jag skissar på papper och ritar rent med blyerts och tusch i skala 1:2. Då får de flesta möbler plats på ettA1-papper. Det är som om formen växer fram på ett mer naturligt sätt så här. Och jag har aldrig haft några problem att se det tredimensionella slutresultatet klart och tydligt för mitt inre öga. Sen får en maskiningenjör omvandla mina ritningar till CAD. Mina handgjorda ritningar brukar alltid stämma minst lika bra som andras dataskisser.   Stolen Carat är en av Mattias Ljunggrens senaste för Johanson Design. Den kräver stor precision i produktionen och de verktyg som används var dyra att ta fram. – På Johanson Design är de snabba och alerta. De vågar satsa. Det gör det roligt att jobba med dem. De är alltid intresserade av att hitta nya lösningar och är inte rädda för att satsa. Jag känner att de har förtroende för mig som formgivare.

JOHANSON 2010

05


DESIGNER

Namn Johan Lindstén

Med målet i fokus Att ”grotta ner sig i radier” med smutsiga händer, det gillar Johan Lindstén. Så även om han numera ritar mycket i datorn är det absolut nödvändigt att jobba konkret med prototyper parallellt. Fast inspirationen kommer helst från konst och vardagsromantik.

Ort Stockholm

Stolen Speeds tydliga ram gör den enkel att skräddarsy vad gäller färg och klädsel. Den egensinniga rockhängaren Boomerang lutar sig nöjt tillbaka.

Text: Lotta Jonson

  I Johanson Designs senaste kollektion finns nya produkter som Johan Lindstén formgivit. Alltså, jobbat fram med händerna. Han plockar fram några trädetaljer för att visa mig. Med dem experimenterade han sig fram för att hitta tamburmajoren Boomerangs optimala form. – Jag vill ”göra själv”, ha kontroll. Den här rockhängaren skulle vara maximalt genomtänkt och ha ett ärligt uttryck med attraktiv form. Dessutom vara vacker. Tidigt, redan när han var tolv år, bestämde Johan Lindstén sig. Han skulle formge möbler när han blev stor. Efter alla måsten i ämnet träslöjd var det långt kvar på terminen. Som extra uppgift gjorde han då ett cd-ställ som blev så lyckat att saken var klar.   Så småningom – efter lumpen, några snowboard-säsonger och en del annat – började Johan Lindstén på Carl Malmsten CTD. Intresset för trä har han kvar fortfarande men nu också kombinerat med en nyfikenhet på andra material. Samt på hur en konstruktion kan utnyttjas visuellt och påverka helhetsuttrycket. Premiärstolen hos Johanson Design, Speed, till exempel har en synlig stålram som

06

JOHANSON 2010

kan behandlas så att karaktären förändras radikalt. – Jag skulle vilja se den i en helt galen version, som neonrosa och giftgrön. Men jag har gjort mitt, skapat en plattform. Nu kan andra uttrycka sig med den genom färgsättningen och valet av klädseln.   Det var inför examensarbetet år 2008 som Johan Lindstén tog kontakt med Johanson Design. – Jag åkte till Markaryd och visade min portfolio. Hade lagt märke till Johanson Design på flera mässor, såg att det var ett intressant företag med potential att växa.   Dan och Paul Johanson gillade både Johan Lindsténs sätt att tänka och hans stolförslag. De tog sig an uppgiften att handleda honom genom designutbildningens slutprojekt. Efter analysarbete, skissande och flera olika förslag togs en prototyp fram och en färdig stol presenterades för ett år sedan. – Mitt mål var att bli en av de återkommande formgivarna hos Johanson Design. De satsar stenhårt. Min lojalitet ligger hos dem. Intresset för trämöbler kan jag underhålla hos andra.  


DESIGNER

Namn Simon Pengelly

Ort London

Personligt, engagerat, långsiktigt Det personliga engagemanget är avgörande för ett företags framgång, menar brittiske formgivaren Simon Pengelly. Just därför samarbetar han med Johanson Design. Text: Lotta Jonson Foto: Lucy Pope Gap har fått sitt namn från dess design med en öppning mellan sits och rygg. Level har i sin sköna form kombinerat sittyta, fotstöd och reglerbar höjd.

Lätta att förstå sig på, kommersiellt gångbara, pragmatiska – men med något alldeles extra, något attraherande odefinierbart. Så lyder en beskrivning av möbler signerade Pengelly Design. Med hjälp av Simon Pengelly ska Johanson Design bli starkare ute i världen. – Jag vill bara jobba för företag som utstrålar något jag sympatiserar med. Visst kan jag lockas att gå in i ett projekt av flera skäl. För att få chansen att använda ett visst material eller en viss teknik kanske. Men framför vill jag se att företaget har en potential. Jag vill känna att vi tillsammans kan nå ett mål. Så var det med Johanson Design. Det är ett familjeföretag och det gillar jag. Det personliga engagemanget betyder mer än någonsin nu när så mycket i samhället blir alltmer anonymt, förklarar Simon Pengelly bestämt. Pengelly Design har kontor i en gammal fabrik, numera Riverside Business Centre, i Earlsfield i sydvästra London. Simon Pengellys far var snickare och möbelformgivare med en egen, mer hantverksmässig produktion. När han själv var klar med designutbildningen på Kingston University 1988 ville han jobba med tillverkning i större skala. Där låg den stora utmaningen, att formge bra möbler för

många människor till rimliga priser. Mycket i designbranschen och därmed också inom möbelindustrin styrs av tillfälliga modetrender, menar Simon Pengelly. Designernamnen är lite som dagsländor, nya stjärnor poppar upp på designhimlen men dalar snabbt igen. Det är inte hans kopp te. Det är nödvändigt att stanna hos sina uppdragsgivare under lång tid så att bägge parter hinner utvecklas. Simon Pengelly gillar att bli involverad redan i briefen när en ny möbel ska tas fram och följa med ända fram till marknadsföringen vid lanseringen på slutet. – Det vi gör måste vara lönsamt för företaget, det är så långa relationer byggs upp, säger han. Somliga designer vägrar att kompromissa, men kompromisser är nödvändiga och ofta positiva. Som designer kan vi utöva inflytande om vi är smarta nog att argumentera väl och övertygande om det vi kan; det designmässiga och estetiska kring till exempel material och produktionsmöjligheter. Vi måste lyssna på företaget och det på oss. Då uppstår det där långsiktiga jag tror på.

JOHANSON 2010

07


JOHANSON STORY

08

JOHANSON 2010


Med möbelkunnandet i blodet Med skandinavisk design och gediget möbelhantverk har Johanson Design nått en internationell publik. Företaget växer stadigt vidare med det offentliga rummet som hemmaplan. Text: Lars Österlind Foto: Magnus Malmberg

Två glada ägare till Johanson Design, Dan och Paul Johanson.

Kort om Johanson Design AB Grundades: 1953 Ägare: Dan och Paul Johanson Antal anställda: 45 Omsättning: ca 80 miljoner kronor Huvudkontor: Markaryd

Bröderna Dan och Paul Johanson är fokuserade och målmedvetna men samtidigt lyhörda och possitiva. Beskrivningen passar lika förträffligt in på resten av personalen på Johanson Design i Markaryd. Alla verkar uppriktigt älska sitt jobb. Och är stolta över sitt yrke.   Johanson Design går för högtryck. Det har företaget gjort de senaste åren. En jordnära strategi att satsa på design, kvalitet och leveranssäkerhet ligger bakom det expansiva företagets succé. Att se till att alla kunder blir nöjda. Men också se till att personalen känner sig delaktig och är med om att föreslå och genomföra

JOHANSON 2010

02 09


– Jag får nya utmaningar hela tiden, säger Peter Jönsson, produktionsansvarig. Det gäller att få allt att flyta på och se till att alla medarbetare får respons på de förbättringar de föreslår.

– Yrkesstoltheten sporrar mig, jag vill inte bara gå hit och ställa mig, jag vill verkligen göra ett bra jobb, säger Eva Nilsson, tillskärare.

Sömmerskan Dorinella Apostolidis har många års erfarenhet och kom till Johanson Design för något år sedan.

Trots att han snart fyller 65 år har Lars Jönsson, ansvarig för tapetseringsavdelningen, ingen tanke på pension. – Det är mycket inspirerande och roligt att jobba här. Jag trivs bättre idag än någonsin, säger Lars som jobbat på Johanson Design i 50 år.

10

JOHANSON 2010

– Och marknaden ropade efter nya, bra produkter. Vi satsade på produktutveckling och fick fram några lyckade modeller.


förbättringar. Och att ta ett steg i taget, en marknad i taget.   Dan och Paul insåg att det fanns mycket att utveckla i möbelföretaget Johanson Design när de 1992 tog över bolaget från pappa Börje. Sedan dess har omsättningen nästan sjufaldigats. – Vi såg vilken potential det fanns i företaget. Kompetensen fanns ju redan i huset, personalen har ett gediget hantverkskunnande, berättar Dan Johanson. – Och marknaden ropade efter nya, bra produkter. Vi satsade på produktutveckling och fick fram några lyckade modeller. Samtidigt styrde vi företaget bort från den traditionella möbelhandeln till offentliga miljöer där det fanns nya kundgrupper, säger Paul Johanson.   Bröderna berättar att den största utmaningen har varit att stärka varumärket samtidigt som det gällde att hitta en ny position på marknaden. Företaget satsade på reklam och bytte säljrepresentanter. Nyckeln till framgången var dock att satsa på design. Deras klassiska stolar och bord med trumpetfötter är välkända och kompletterades nu med modeller i modern, tidlös design.   Idag samarbetar Johanson Design med sex erkända formgivare. Samtidigt finns det hela tiden en röd tråd i kollektionen. Formspråket, finishen och kvaliteten utmärker möblerna. Stilen kallar de rätt och slätt för Johanson Atmosphere, som ska ge kunderna en känsla av helhet och rymd. Tre, fyra nya modeller tas fram varje år. Så har det varit de senaste fem åren. Modellprogrammet utvecklas hela tiden. Men fortfarande är och förblir Johanson Design en stoppmöbelindustri.   Vid sidan om enkel, minimalistisk design och skandinaviska rena linjer är det gedigna hantverket och den höga kvaliteten viktiga faktorer till Johanson Designs framgångar. Alltsedan pappa Börje och farbror Gösta började sy braskuddar i en källare i början av 1950-talet har Johanson Design handlat om rejält möbelkunnande. Det håller bröderna Dan och Paul fortfarande högt. Samtidigt som stora delar av tillverkningsindustrin i Sverige flyttar ut produktionen till lågkostnadsländer tänker bröderna Johanson alltså precis tvärtom. – Vi ser det som en klar konkurrensfördel att kunna tillverka nästan allt i Markaryd, förklarar Dan. Vi säkrar kvaliteten, kortar ledtiderna och minskar miljöpåverkan tack vare korta transporter. Det gör också att vi verkligen kan stå för att våra produkter är helt igenom svensktillverkade.   Så istället för en flytt av produktionen utomlands har företaget investerat i nya lokaler i Markaryd. Företagets höga tillväxttakt ledde till att de gamla fabrikslokalerna blev för trånga och under 2009 gick flytten därför till den nya anläggningen på drygt 8000 kvm som innebär att företaget kan bedriva en mer rationell produktion. Utställning, kontor, lager och produktion ryms i de nya, helrenoverade lokalerna längs med E4:an.

Det gedigna hantverkskunnandet är en av grundstenarna för Johanson Design. På bilden Erik Jönsson.

RIB av Alexander Lervik. “Den mest innovativa nya produkten 2009”-utmärkelsen av Forum Aid +1 på Stockholms möbelmässa.

För att kunna hålla en jämn, hög kvalitet görs alla möbler i Johanson Designs egen fabrik i Markaryd. 100%DESIGN

Guldstolen 2009

Rotterdam 2009

2:nd place

The Rib chair awarded ”Best of the Best” at 100% design in Rotterdam The jury said With material selection, great functionality and clever technical solutions characterized Rib. The simple shape and the tension in the meeting between different materials contributes to the ease of expression. From light grey to black - Rib seems equally good regardless of color position.

Design: Alexander Lervik Producer: Johanson Design AB

Design: Alexander Lervik Producer: Johanson Design AB

Målgruppen för Johanson Design är bred och återfinns världen över. Exporten närmar sig 60 procent av omsättningen på 80 miljoner kronor där Skandinavien och Storbritannien är främsta marknader följda av Benelux, Frankrike, Tyskland och Italien samt en mindre andel till USA. Praktiskt taget allt företaget producerar är kundorderstyrt och säljs genom arkitekter och inredare. Det handlar om offentliga miljöer med högt ställda krav på slitstyrka och kvalitet såsom kontor, butiker, hotell, restauranger, nattklubbar, skolor, kyrkor och kryssningsfartyg. – Visst är det kul att finnas med på Idol eller i David Beckhams hem. Idag säljer vi ganska begränsat till slutkonsument. Vi vill främst vara i

offentliga miljöer, det är vår marknad, konstaterar Dan.   Under 2009 har Johanson Design rönt stora designframgångar med en av de nya stolmodellerna, Rib. Med Rib formgiven av Alexander Lervik vann företaget pris som årets bästa produkt vid en designmässa i Rotterdam och som årets mest innovativa produkt vid Stockholms Möbelmässa. Den har även blivit nominerad till Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets produkt. Kanske beror framgången på att man med Rib vågade experimentera och flytta fram gränserna. – De närmaste åren blir det mycket experimenterande med material, till exempel filt, olika plastmaterial, tyger och fibrer. Rib är ju gjord av formgjuten filt. Det gäller att ligga på gränsen till vad som är formmässigt tillåtet, säger Dan.   Nu när flytten till de nya lokalerna är avklarad ligger fokus på att ta fram nya produkter, hitta nya marknader och utveckla befintliga marknader. Företaget vill växa vidare i en jämn takt och nya marknader hägrar, bland annat Mellanöstern.

JOHANSON 2010

11


CASE

Företag AGA

Full gas med snyggt kontor Med verksamhet i Norden och Baltikum är det anrika industriföretaget AGA norra Europas ledande företag för industrigas. För 1,5 år sedan inleddes projektet att slå ihop AGAs moderbolagskontor med det svenska försäljningsbolagets kontor som låg i olika delar av Stockholmsområdet. Text: Lars Österlind

12

JOHANSON 2010


– Vi satt i ineffektiva, icke ändamålsenliga lokaler och personalen var utspridd på två kontor. Vi ville få ihop de två verksamheterna, förklarar Klas Stylander, vice vd för AGA AB och ansvarig för arbetsplatsförändringen.   Inredningsmässigt hade de två kontoren ett lapptäcke av olika möbler, material och stilar som bytts ut efterhand där det behövts genom åren.   Kontorsexperterna Struktur ledsagade AGA till de nya lokalerna och den moderna smartare inredningen. Från en isolerande miljö där så gott som samtliga 330 medarbetare hade ett eget rum, upplevs den nya lösningen som mer yteffektiv, social och kreativ, med cirka hälften av arbetsplatserna placerade i öppet kontorslandskap och storrum. – Det uppmanar till ett modernare arbetssätt där man får en annan kommunikation med de man jobbar med, säger Linda Tufvasson, inredare på Struktur.   Det nya huvudkontoret är inrymt i en av AGAs gamla industrilokaler från början av 1900-talet och ligger kvar inom Dalénumområdet på Lidingö, där AGA varit etablerat sedan 1912. Den historiska industrimiljön har fått ett modernt och mer spännande uttryck med möbler från framför allt Johanson Design. Entrén med bord och soffor, den luftiga ljusgården med soffor, bord och stolar, alla sittmöbler i mötesrummen och alla möbler i pentryutrymmena är signerade Johanson Design och ger utrymmena en enhetlig och sober, skandinavisk look. – Johanson Design står för väldigt god kvalitet och passar uttrycket som vi ville ha fram i AGAs lokaler – det är modernt och samtidigt gediget. Det är stadiga, hållbara produkter, säger Linda Tufvasson.

Företag Cenino & Donna

Soffserien U-sit, formgiven av Alexander Lervik, är en av huvudmöblerna på AGAs nya kontor.

– Vi gjorde vår hemläxa bra och tittade på många möbler, berättar Klas Stylander. Jag gillar det Johanson Design gör, och kvaliteten är bra – och med en mycket bra prislapp.   Inredningskonceptet är genomtänkt och har en tydlig röd tråd. Skrivbordsytor är genomgående i vitt liksom många andra bord medan alla stolar, fåtöljer och soffor har svart som bas. Samtliga underreden är kråmade. Färger leks in i det svartvita konceptet som komplementfärger i möblernas sömmar. – Vi har också jobbat mycket med andra detaljer, dels för att hålla en svensk linje och dels för att återknyta till AGAs rika historia, säger Linda Tufvasson.   Befintliga, äldre föremål binds samman med ett modernt formspråk. Exempelvis har väggarna klätts med historiska bilder som fått ett modernt uttryck i vit duplex. Belysningen i entrén ser ut som glimmande gasbubblor för att knyta an till verksamheten. Och i ljusgården har Lidingöskulptören Carl Milles staty Guds hand placerats mitt bland de moderna möblerna för att återkoppla till rötterna på Lidingö.   Att det fortsatt blev Lidingö för AGA var egentligen inte självklart. Klas berättar att man även tittade på lokaler i norra Stockholm för att komma nära Arlanda. Till slut blev det Lidingö ändå, och det historiska Dalénum-området. Johanson Designs äss i ärmen i projektet blev Alexander Lervik, som bor på Lidingö. Han har formgivit många av möblerna som valdes ut till AGAs kontor, bland andra stolen Studio och U-Sit-soffan. – Javisst, det är en rolig twist att designern är från Lidingö han också, berättar Klas Stylander. Kort om AGA AGA grundades av uppfinnaren och industrimannen Gustav Dalén. Från starten 1904 formligen sprutade industriföretaget ur sig uppfinningar, allt från radiatorer, filmprojektorer och avståndsmätare till periskop och hjärt-lungmaskiner. Den mest kända uppfinningen är sannolikt solventilen som används än idag i fyrar. Från 1960-talets slut koncentrerades verksamheten kring gas. Industrigas används inom en mängd industrier och områden, till exempel för svetsning, kylning, uppvärmning, industritvätt och labbanalyser. Sedan år 2000 ingår AGA i tyska Linde-koncernen som har 50 000 anställda i 100 länder.

Bara det bästa på Cenino & Donna Klädbutiken Cenino började sälja exklusiva kläder redan på 1980-talet i Helsingborg. Företaget hittade sin nisch med vackra designade, främst italienska, kläder, skor och accessoarer. Konceptet gick hem, inte minst bland en mängd svenska kändisar som gärna botaniserar bland butikens noga utvalda varor.   För ett år sedan slogs portarna upp till det nya och ännu trendigare modehuset. Märken som bland andra Prada, Dolce & Gabbana, Chloé, Gucci, Dior, Dsquared, Marni och Neil Barrett finns nu representerade. – Vi ville skapa en plats där dessa kräsna modeskapare syns på ett internationellt vis. Butikens inredning påminner mer om New Yorks eleganta butiker. Jag tror inte det finns något liknande utanför de riktigt stora städerna i Europa, säger Lars Kvist, grundare och ägare.   Valet av möbler till butiken var inte helt lätt. Lars åkte runt i bland annat Danmark för att finna inspiration. Ett av valen blev svenskt. – Vi fastnade för de svarta fåtöljerna Flow från Johanson Design. De passar utmärkt till den råa och rena butiksdesignen.

JOHANSON 2010

13


PRODUKTER NYHETER

BOOMERANG

Mer inspiration hittar du på: www.johansondesign.se

Design Johan Lindstén

– En tapper tillbakaryggad tamburmajor som med hjälp asymmetri lyckas fånga upp de klädvänliga gummibågarna.

14

JOHANSON 2010


CARAT

Design Mattias Ljunggren

SPEED

Design Johan LindstĂŠn

RIB

Design Alexander Lervik

NEST

Design Alexander Lervik

JOHANSON 2010

15


PRODUKTER B-BITZ

Mer inspiration hittar du på: www.johansondesign.se

Design Pinc/Team Johanson

B-Bitz och U-Sit ger dig gränslösa möjligheter. Det är ett kompromisslöst system. U-SIT

16

JOHANSON 2010

Design Alexander Lervik


SCOOP

Design Anders Hjelm

PIANO

Design Alexander Lervik

MEDIA

Design Anders Hjelm

LEVEL

FLOW

Design Anders Hjelm

Design Simon Pengelly

JOHANSON 2010

17


STUDIO

Design Alexander Lervik

CABIN

Design Alexander Lervik

18

JOHANSON 2010

GAP

Design Simon Pengelly


Stolen Ios - Jumbo hostel Arlanda, Stockholm

JOHANSON 2010

19


CAPE

Design Team Johanson

LARGO

Design R. Tillberg/B. Johanson

CUBA

Design Alexander Lervik

VENUS

Design B. Johanson

IOS

Design Team Johanson

VENUS

Design Design Johan LindstĂŠn B. Johanson

COMET

Design Team Johanson

COSMOS

Design Team Johanson

20

JOHANSON 2010


Viggen, en popul채r klassiker som formgavs p책 70-talet.

JOHANSON 2010

21


JACKIE

Design Mattias Ljunggren

VINGA

Design B. Johanson

KENNEDY

Design Mattias Ljunggren

VIGGEN

Design B. Johanson

22

JOHANSON 2010


Nyheter från Johanson Transit på Nordic Light Johanson Design har tagit fram soffan ”conveyer” ritad av Alexander Lervik för hans installation på Nordic Light Hotel i Stockholm. Där tolkar han känslan av att vara på resande fot. Under vintern förvandlas Nordic Light Hotels lobby till en knutpunkt för ankommande och avresande. Invigning sker i samband med Stockholm Design Week 2010. Finns att beskåda från den 8 februari till 18 april.

Johanson Design har flyttat in Johanson Designs höga tillväxttakt har lett till trångboddhet och företaget har under en längre tid varit i stort behov av större lokaler. För att säkra fortsatt expansion och effektiv flödeshantering beslöt företagsledningen att investera i större lokaler längs E4:an i Markaryd. Anläggningens totala yta är drygt 8 000 kvm och innehåller produktion, lager, kontor och utställning. Johanson Design har varit på plats sedan sommaren 2009.

Storsatsning på miljöcertifiering och svanenmärkta stolar Miljöengagemanget är viktigt för Johanson Design. Under två års tid har företaget arbetat fram en arbetsmodell inom standarden ISO 14001. Planen är att vara klara under 2010. Samtidigt pågår arbetet med att svanenmärka sina produkter. Deras nya stolar Carat och Rib hoppas Johanson Design kunna svanenmärka under våren.

Arenornas hemvist Old Trafford Manchester, New Wembley Stadium London, The Emirates Stadium London, Amsterdam Arena, Råsunda Stockholm, Nya Gamla Ullevi Göteborg, Malmö Arena och Lindab Arena Ängelholm. Listan kan göras lång över Johanson Designs möbelleveranser till flera av Europas stora sportarenor. Så kom ihåg att titta på möblerna och inte bara på sportevenemanget nästa gång ni besöker en arena. Möblerna kan mycket väl komma från Johanson Design.

En trädgård i himlen Kensington Roof Gardens i London beskrivs som ’en trädgård i himlen’ och täcker cirka ett och ett halvt tunnland, trettio meter ovanför gatunivå. Landskapsarkitekten Ralph Hancock hette mannen bakom denna oas som tog form 1936-38. Här finns mängder av olika växtarter, bäckar, fontäner och flamingos. aket rymmer även ett stort dansgolv och flera barer. The Tudor Barbecue Restaurant erbjuder en av Londons bästa uteserveringar, och i The Spanish Garden Cocktail Bar spelas flamenco. I baren hittar du Johanson Designs barstol Snaps, en klassiker som Leo Thafvelin har formgivit. Adressen till Roof Gardens är 99 Kensington High Street, London W8. Väl värt ett besök.

Ny sajt www.johansondesign.se I januari 2010 lanserades Johanson Designs nya webbplats. Speciellt produktsidorna har arbetats om för att du som användare enkelt ska få överblick och kunna se de olika modellerna. Fler praktiska fördelar erbjuder de produktblad som finns att ladda ner i pdf-format för varje enskild modell. Här hittar du alla tänkbara fakta om produkterna och under kategorin Referenser finns många fina inspirationsmiljöer. Gå gärna in på sidan och botanisera i vårt stora produktutbud. Kanske hittar du en ny favorit? Har du synpunkter får du mer än gärna höra av dig till caroline@johansondesign.se.

Möbler som uppfyller kraven Flera av Johanson Designs möbler är testade genom SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Målet är att alla produkter på sikt skall vara testade och uppfylla kraven SS-EN 1730:2000 för bord och SS-EN 15373:2007 nivå 2 för stolar. Under teknisk information på www.johansondesign.se finns alla testprotokoll att ladda hem. Att testa möblerna är ett viktigt led i företagets framtida utveckling.

JOHANSON 2010

23


JOHANSON COLLECTION

U-SIT

B-BITZ

DETROIT OFFICE

SPEED BS

NEST CHAIR

CARAT

CAPE

KENNEDY

COMET

COSMOS

CUBA

FLOW

MEDIA

CABIN

JACKIE

SPEED

SPEED EC

RIB

GAP

STUDIO

RIB W ARMREST

DETROIT EC

B-BITZ/BILL

TEXAS

LARGO

QCS

COBRA

B-BITZ/BULL

IOS

JUPITER

JACKIE BS

CLASSIC

U-SIT

BELLA

PIANO

LEVEL

DIVA

SPUTNIK

SATELLITE

VENUS

SCOOP

RIB BS

B-BITZ/BOB

VINGA

VIGGEN

VINGA

VENUS

NEMO

STUDIO BS

SATELLITE

CLASSIC

MIR

SAMBA

DETROIT

T-BONE

PLAIN

X-BONE XL

VENUS BASE

X-BONE

OPAL

PLAIN-B

LONG JOHN

CROWN

BOOMERANG

Mer inspiration & produkter hittar du p책 www.johansondesign.se NOWAY

JOHANSON DESIGN AB

SNAPS

NEST LOUNGE

SE-285 35 Markaryd | Sweden | Phone +46 (0)433 72500 | Fax: +46 (0)433 72505 | E-mail: info@johansondesign.se | Website: www.johansondesign.se

JOHANSON DESIGN 2010  

Vår historia präglas av gediget hantverk, och våra möbler finns i dag i så vitt skilda miljöer som kyrkor, barer, båtar och advokatkontor vä...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you