Page 1

Portfolio Johannes Arolt


CV born 1987 in Hamburg, grown up in Münster and Lübeck. Studies in Architecture at UdK Berlin. Guest semesters in the studio of Peter Märkli at the ETH Zürich and the studio for landscape architecture of Steen AB Høyer at the Royal Danish Academy of Fine Arts in Copenhagen. 2015 diploma in architecture with distinction at UdK Berlin with Prof. Florian Riegler. During the studies tutor at the chairs of Prof. Jean-Philippe Vassal and Prof. Susanne Hauser. Scholarships of the Paul Baumgarten Stiftung and the DAAD. Internships at the offices of Éric Lappiere Experience, Paris and Riegler Riewe Architekten, Berlin. 20162017 collaborator at the office Modersohn & Freiesleben Architekten, Berlin. 2018 travel in India.


PROJECTS I „L‘Isola di Levanzo“ Prof. Peter Märkli II Thesis „Worker‘s Housing Rødbyhavn“ Prof. Florian Riegler, Prof. Steen A Høyer III „Castle Market“ Prof. Florian Riegler IV „Grand Canal Forest Park“ Prof. Adolf Krischanitz V „Masterplan Tangmoseskoven“ Prof. Steen A Høyer VI „Center for Migration Stuttgart“ competition VII „Werkhof Birmensdorf“ competition


4


L‘Isola di Levanzo, Sicily(IT) I‘m interested in the relationship of my feeling towards living in a certain location and to my thoughts developing around it. What does a specific, maybe structuring idea behind a design or an abstract „concept“ do to the complex mix of unconcious remembrance and intention? In this project a house for four people is imagined on the island of Levanzo, close to Sicily. Its figure stretches through a forest like a path, shifting views through it towards a hill and the sea. The organisation of the interior follows a figure that doesn‘t come from there. It is a foreign composition that gives a back to collected things, furniture, to the surrounding landscape. One can choose where to sleep and open up a thin skin of textile and polycarbonate to the landscape and sun. It is an anarchic conception questioning the feelings, motives, urges or pressures of „settling down“ vs. temporary living.


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


21


22


23


24


Worker‘s Housing, Rødbyhavn(DK) Diploma Thesis In the upcoming 8-12 years a link over the Belt between Denmark and Germany, a tunnel between the islands of Lolland and Fehmarn will be constructed. At high times 3500 workers are awaited in a prefabrication-factory on the danish side, close to the village of Rødbyhavn. As an alternative to temporary housing in containers the design proposes an extension of the village with a settlement. In the context of Denmarks program for decentralisation it can be used for tourism and housing, by siting firms of logistic, for storage and could support accomodation for refugees after the completion of the tunnel. Four elements give order to the layout: Three housing types and a linking colonnade structure the landscape into yards and accentuate the transition of open fields to the city.


26


27


28


29


30


31


32


33


34


35


Type I A reference to the silos standing solitary in the almost flat landscape of southern Denmark, the three greater buildings stand in a line towards the busy harbour area. They offer housing in single minimized appartments that are linked to a sequence of communal spaces differing in privacy. The hightened groundfloor is used for parking, retail and supermarkets. It‘s supposed to be used and reused by firms involved in the tunnel‘s and harbour‘s logistics and trade.


37


38


39


40


41


42


43


44


45


Type II A slight topography upwards the area gets strenghtend with three storey high, curved bands of housing. A long wooden colonnade stands in front of a prefabricated facade of concrete elements rhythmized by outer staircases. At the entrances of shared- and family-flats the circulation enlargens to terraces. The inside is dominated by „halls“ facing the landscape where a community of 3-10 workers can come together to cook and relax. A school, kindergardens and workshops are set at the end of the „bows“.


47


48


49


50


51


52


53


Type III All three housing-types focus on a communal concept of living and try to offer a variety of flat- and roomsizes. The third type is a five storey high building that penetrates the yards contours and tries to impart between the higher Type I and the 2-3 storey surrounding. Balconies span around the whole facade of the building, giving it a rather solitary, „pavillon“ character. This is further strengthened through a solid order and the use of wood. The nordish classicism around 1800 and it‘s modern followers serve as major references to the project.


55


56


57


58


59


60


61


62


Strategy for Size - Castle Market, Sheffield(GBR) Reconfigured and supplemented several times, the 200 stalls, halls and indoor alleys of Sheffield‘s Castle Market are neglected by the citizens who rather drive to peripheral malls. Spatial the area marks the border of the dense inner city to the suburban sprawl. There‘s sparesly place to live here, a low vacancy-rate dominates the city. The massive volume of the market, built in 1965 by council architects J. L. Womersley and A. Darbyshire is planned to be doubled in order to densify the area with housing. The only changes on the building itself are made within the infrastructure of entrances and the delivery of goods to open it up the surrounding streets. A long terrace for gastronomy is added towards the River Don in an upper level, lifted from the streets. Four buildings are placed, trying to establish a strained contrast towards the rather flat hall in their height and contours. 1340 flats are estimated, the floorplans varying inside each building to attract differing parties. With the tradition of social-housing projects of the 60s and 70s in mind, the „tower-blocks“ are further detailed. Flattypes vary in size from 3679sqm. 


66


67


68


69


70


71


72


73


74


Grand Canal Forest Park, Bejing(CHN) Seven pavillons are placed into the landscape of a park in Tongzhou. Each offers a certain tipology, a certain idea of temporary habitation. A pavillon is utopia and paradise, heaven in contrast to the metropolis. This design of one presents a two-storey, ellipsoid, archaic, self-contained structure. A small sandy path leads from a smaller street to a concrete footbridge which marks the way to the entrance. The pavillon‘s position and direction follows the movements of the topography towards the water. Each room follows this principle and therefore individually tries to build up a specific contact to the landscape and the changes of color and light over the seasons. In the context of a beginning reintroduction of wooden construction in China the pavillon is planned as a simple framed structure. Construction-details are given in seperate illustrations.


76


77


78


79


80


81


TONGZHOU GRAND CANAL FOREST PARK PAVILION PERSPEKTIVEN OBERGESCHOSS ERDGESCHOSS LEHRSTUHL PROF. KRISCHANITZ JORDANOV, BARCKHAUSEN, AROLT

82


83


84


85


86


87


88


Masterplan Tangmoseskoven, Køge(DK) A former waste-deposit in the north of the middle age town Køge is today covered with earth and considered as a smaller nature-reserve of 300ha. Stretched along the shore it’s diverse population of grass, bushes and planted trees reach up to seven meters in height. A masterplan to structure the reserve into areas for housing developments and accessible, tangible spaces of landscape is developed. Elements like house, path, basin, communal areas for agriculture and leisure, industrial repository and frames are placed into the wildernes. The selection of materials should be reminiscent of the citys economic history in being a major location for the production and storage of cement, coal and wood. Special formations e.g. harsh sloping topography, huge areas of reed, the tide, disruption of the eco-system by the industry etc. and the change of appearance throughout the year is saved and introduced to form specific housing typologies. This is due to reasons of identification with a local atmosphere and also with the region of Sjælland. Four types of houses are set and enriched with programs on the groundfloors that work with their position on site like entrepots, storage and workshops for boats, a school, a kindergarten and a retail trade.


90


91


92


93


94


95


96


97


98


99


100


101


102


103


104


105


106


Center for Migration, Stuttgart(DE)

A long plot is left to fill in the center of Stuttgart. It is positioned in a prominent spot on a hill‘s feet next to the states museum and controlled by busy streets. A stretched out volume follows the plots layout. The character of the facades seeks contact to the neighbor‘s classicism. In the interior, the public parts of the program are set as transient spaces within a single floating volume. An open, moving space providing multifunctional purposes represents  my political position and idea of integration. It is given to the citizens and to migrants to support communication as the main tool for welcoming and getting in contact. A bikeway can be taken through the building and around a huge hall that can be used for markets and by workshops on the ground level, for staging plays or even soccer.There are enclosed rooms on the intermediate levels for buros, course-rooms and first-aid. 


108


109


110


111


112


113


114


115


116


117


118


119


120


Werkhof, Birmensdorf(CH) A cut into the woody slope of a rising mountain reminds one of a bay. In contrast to the clayish soil, the branches, leaves and needles surrounding the site it‘s flatness creates a beautiful, pure and clean space. The sky feels very present. In order to strengthen this impression all requested parts of the requested program for a base of communal water operations are brought into one solid figure: a hall for cars and trailers, a workshop, stocks, lockerrooms, but also communal spaces for conferences or recreation, offices and outside parking spots are assembled under one roof. Inside the rooms connections are strenghtened through views and the continious presence of the inclining top. The buildings expression and materialisation in wood and steel references a background of industrial history and images of the non-personal periphery. Strong symmetry and the presentation of vast, unpierced surfaces in the facades might calm the sounds and movements of the surrounding machines and cars.


122


123


124


125


126


127

Portfolio Johannes Arolt  
Portfolio Johannes Arolt  
Advertisement