Page 1

KÄRLEK

på många olika sätt.

Johanna Wiker


Kärlek är något som är gränslös och finns över hela världen, kärleken är ett språk som vi alla förstår… det har en betydelse för oss alla, om någon säger “Jag älskar dig”, “I love you” eller “Te amo”. Kärlek och värme är något som berör och är tillägnad mellan två eller flera individer och oavsett om du är en vit man, svart kvinna eller om du är judinna eller kristen, hetero- eller homosexuell. www.omkarlek.se


INNEHÅLL Vad är kärlek? Kärlek Love stories Kärlek till familjen Vänskap Kärleken till ett husdjur Kärleken till ett intresse Kärleken till musik Kärleksfakta

3

4 5 7 9 11 13 14 16 18


VAD ÄR KÄRLEK? ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kärlek är obeskrivligt egentligen. Den går inte att sätta ord på, hur mycket man än försöker. Kärlek är något som ska kännas och upplevas för att förstå men precis som det mesta vill man ju sätta ord på kärleken och för mig skulle de orden bli: Känslor. Ömhet. Kyssar. Gemenskap. Tårar. Vänskap. Omtanke. Kramar. Svek. Lycka. Skratt. Längtan. Närhet. Tillit. Sorg. Värme. Engagemang. Känslor. Mys. Familj. Vackert. Fint. Underbart. Det bästa som finns. Kärlek är så mycket mer än vad man tror. Jag tror ingen människa skulle klara av livet utan någon salgs kärlek i sitt liv. Det kan vara nästan vad som helst för kärlek är så mycket mer än att ha någon att somna bredvid och vakna upp med. Kärlek kan vara att ha vänner som du vet du kan lita på, att ha en familj du vet alltid finns där, en gosig liten hund du alltid vet kan trösta dig eller till och med en sport du verklifgen brinner för och får dig att må bra. Det är just detta, all sorts kärlek som finns i livet, detta projekt handlar. Jag vill få fram att kärlek är kärlek och att den finns i så mycket olika faktorer. - Johanna Wiker

4


KÄRLEK Vad är kärlek för dig?

”Kärlek är mysigt. Kärlek är underbart! Kärlek är något man känner för sina nära och kära. Kärlek är värt att kämpa för och kärlek ska vårdas! Kärlek förtjänas och ska inte ges till vem som helst! Men kärlek är även en plikt! Som älskad måste man ta på sig de ansvar som kärlek kräver! Man ska vårda kärleken för det är något fantastiskt!” Tjej 30.

”Smärtsamt.” Kille 16. ”Kärlek kan vara underbart och förjävligt på samma gång.” Kille 20. ”Kärlek är det bästa och sämsta som händer en människa. Man hatar och älskar den. Man vill döda den men vill inte leva utan den.” Tjej 14. ”Kärlek är fint men fult.” Tjej 15. ”För mig är det när man glömmer världen, tiden, sina kompisar, hennes kompisar och bara är med varann. Och är man inte med varann så tänker man på varann.” Kille 19. ”Svårt att formulera kärlek i en mening, då kärlek kan vara allt du gör det till.” Kille 18. ”Kärlek är en gemenskap, trygghet, lycka, bråk, tillit, omtänksamhet, sex, känslor, osäkerhet, äventyr, spontanitet och mycket mer. Detta anser jag som kärlek. Allt ska ingå i en partnerrelation.” Kille 21.

5


”Kärlek är, och då syftar jag på den villkorslösa kärleken, att älska någon och dess existens för att man ser godheten.” Tjej 23. ”Kärlek är så mycket, kärlek finns överallt. man kan inte säga att kärlek bara är att älska någon, det finns så mycket mer som kärlek står för. Som att ha kärlek till nära och kära, vänner.. Men kärlek till någon man älskar ska vara lätt, det ska aldrig vara svårt. Ens kärlek ska vara någon man kan prata med allt om, någon man kan dela allt med. Både bra och dåligt. ens kärlek ska också vara det som fattas i en och fyller upp så man blir hel. Kärlek ska göra en lycklig, glad, trygg. Kärleken övervinner allt!” Tjej 17. ”Kärlek tycker jag inte behöver vara mellan två levande ting, det kan vara mellan dig och exakt vad som helst. Det behöver kanske inte alltid vara positivt för att vara en kärlek. Då saker omkring oss i livet ger oss känslor och man kopplar olika saker och får olika känslor. Så jag tycker då att kärlek är när du känner en riktigt stark känsla gentemot något eller hur man nu ska förklara kärleken.” Tjej 17 ”Kärlek är respekt, jämlikhet, tillit och tollerans utan att man förväntar sig något tillbaka. Tex banden mellan husdjur o ägare, familj medlemmar, släkten, mellan kärleks par, mellan vänner. Och det får inte va krävande, kvävande eller avundsjuka, hat, ilska inblandat för då är det inte kärlek. Och se gärna skillnaden mellan kärlek och att vara kär, det är inte samma sak. Om man är kär, då kan det utvecklas till kärlek. Och se skillnad på passion o kärlek., för det är inte heller samma sak.” Tjej 23

6


LOVE STORIES “Jag kommer ihåg när min förra pojkvän ringde mig och sa att det var akut och att jag behövde komma på en gång. Så jag åkte dit och när jag kom innanför dörren är det ljus exakt överallt. Sen frågar jag honom vad det var som var akut och då sa han; ‘Jag har inte sagt att jag älskar dig än.’ Det var det absolut finaste jag har varit med om.”

“Stjärnor är bland det finaste jag vet, jag vet inte riktigt varför men att ligga och kolla på stjärnor ger mig en speciell känsla. Detta vet såklart min pojkvän om och en kväll när jag var lite ledsen och nere för en grej gjorde han allt för att få mig på bättre humör. När han försökt med vissa saker så frågade han om vi inte skulle ta en promenad och bara prata då. Jag svarade att jag inte var på humör för det. Först såg han lite hjälplös ut men så sken han upp och frågade; “Ska vi lägga oss ute och kolla på stjärnorna?“ Och för mig var detta bland det finaste han gjort för mig för jag vet att han själv inte är så road av just ligga och kolla på stjärnorna.”

“Min föredetta pojkvän och jag satt nere på våran favorit plats och kollade på solnedgången. Helt plötsligt fick han en jätte seriös blick så jag frågade vad han tänkte på. Han sa att om han skulle vara en båt skulle han vilja vara förtöjd vid mig i resten av hans liv. Det är det underbaraste av alla mina minnen.”

7


“Vi hade dejtat i nästan två månader och tyckte verkligen om varandra. Vi hade precis ätit middag på en mysig restaurang i Gamla Stan och stod mitt på Järntorget för att vinka in e taxi. Just då fanns ingen ledig taxi så vi stod bara där och höll om varandra. Hans armar runt min midja och mina armar runt hans nacke. ”Kan jag få en kram?” frågade han och jag kramade honom hårt och drog in hans doft i mina lungor. ”Vad fin du är” sa han, när vi släppte lite, och gav mig en kyss i pannan. Fjärilarna i min mage fladdrade vilt och jag kunde mest bara le in i hans bruna ögon. När en taxi kom vinkade han in den, öppnade dörren för mig och vi steg in i bilen. Hela vägen hem till honom höll han min hand och jag kände mig just då som den lyckligaste tjejen på jorden.” “Filmen vi såg på hade slutat för länge sen, till och med så att dataskärmen hade socknat. Vi hade flyttat datorn så den inte låg emellan oss längre och nu fanns det bara lite luft mellan oss. Min ena hand passade perfekt i hans, min andra låg på hans bröst så jag kände hans hjärslag och hans andra utförskade linjerna i mitt ansikte. Våra ansikten började närma sig varandra i vad som kändes som en evighet. När mina läppar bara var några centimeter från hans viskade han ”inte långt kvar nu” vilket resulterade i ett leende på mina läppar när vi möttes i vår första kyss.”

8


KÄRLEKEN TILL FAMILJEN Vad är familj för dig och vad betyder de? “Familj för mig är någon som alltid finns vid min sida även när jag har det som svårast och kanske inte ser dem vid sidan om mig. Någon som man umgås mycket med och kan vara ifrån galet länge men ändå veta att dem finns där.”

“Min familj är för mig de personer som står mig närmast och vet allt om mig. De som alltid älskar mig, som man kan vända sig till närhelst man behöver dem. De som man själv alltid ska finnas där för. Min familj betyder allt för mig. Jag står särskilt min mamma väldigt nära, hon är både som en mamma och en bästa tjejkompis. Hur mycket jag än tycker om mina vänner så är min familj de som jag sätter i första rum när de behöver mig. Det är dem jag längtar efter och tänker på, det är de jag behöver.”

“Även fast man kanske i vissa sunder avskyr sin familj och man kommer dåligt överräns med dom så älskar man dom iallafall. Dom finns alltid där för en och man behöver dom verkligen. Hade jag inte haft min familj vet jag inte vad jag skulle göra. Jag hade nog inte klarat mig då..lilla jag helt ensam i den stora världen. Det hade liksom inte funkat. Jag älskar min familj och det kommer jag alltid att göra.”

9


“Till min familj räknar jag såklart ens föräldrar och syskon, antingen ens biologiska eller ens adoptiv. De personer man bor med och är uppväxt med, som står en närmast. Min familj betyder allt. Utan dem skulle jag nog inte levt idag. De har stöttat mig igenom allting och gjort precis allt för mig. Finns inga ord för hur mycket jag älskar dem!”

“Till min familj räknar jag in min närmsta släkt, föräldrar, syskon och de kusiner jag umgås med ofta. Jag tycker att min pojkvän är en del av min familj och jag känner mig som en del av hans familj.”

“Familj för mig är mina föräldrar och mina tre systrar. Jag ser även mina vänner lite som min familj, som mina systrar! Familjen betyder allt för mig. De är de bästa jag har.”

10


VÄNSKAP

Vad är vänskap? Vad betyder dina vänner för dig? “Vänskap för mig är att ha starka band till personer som man trivs och mår bra med. Personer eller varför inte djur? Människor man kan anförtro sig åt, göra roliga saker med och hjälpa. Vänskap kan ligga i familjen, utanför den, bortom landets gränser. Mina vänner betyder oerhört mycket. Jag väljer vänner mycket kritiskt, så de få jag har är väldigt viktiga. det finns de som står lika högt som ens familj och de som ligger steget under. Jag mår bra av att veta att det finns personer som tycker om mig för den jag är, som jag kan vända mig till när jag är glad, ledsen, arg eller bara har ett problem med matten...”

“Vänskap är för mig att ha en eller flera personer i sitt liv som alltid finns där, ovsett om man inte snackar hela tiden.”

“Vänskap för mig är en kärlek till mina vänner. Vänskap är ett värdefullt band mellan två personer. Mina vänner betyder, som min familj, allt för mig. Utan mina vänner skulle jag inte fungera. Mina vänner är de jag kan gå till när jag behöver prata, muntras upp eller bara vara med någon.” “Mina vänner betyder allt för mig. Det är de som får mig att vilja gå till skolan och de är de som mig att le. Utan mina vänner vet jag inte vad jag skulle göra.”

11


“Vänskap är när en person/flera personer ställer upp för en, vill umgås med en, finns för en. Man vill göra allt för den andre och man vet att man kommer få det tillbaka. Vännerna betyder väldigt mycket, såklart. Man vet att de finns där när man behöver prata eller gråta eller vad som helst” “Vänskap kan vara både personer som står en nära och inte lika nära. Nära vänskap närmar sig både familj och kärlek, kärlek behöver inte vara partnerkärlek liksom. Man kan ju älska sina bästa vänner och familj.  Mina vänner, de betyder mycket, både nära och inte så nära. Mina nära vänner är de som känner mig utan och innan som alltid finns där och vet alla mina hemligheter. Men de inte lika nära vännerna är underbara även de.” “Vänskap är för mig något viktigt. Jag behöver mina vänner lika mycket som jag behöver min pojkvän och min familj. Med mina vänner kan jag prata om allt jag inte kan prata om med någon annan. De kan få mig på bra humör och de får mig att vilja leva livet. Att veta att man har någons axel att gråta mot, det är vänskap”

12


KÄRLEKEN TILL ETT HUSDJUR Vad betyder ditt husdjur för dig?

“När jag hade hund så betydde faktiskt hon jättemycket hon också. Det blir som en till familjemedlem & vän som väntar på en när man kommer hem. Såklart är det svårt att ta förväl av någon i familjen (alltså hunden då) när den väl går bort.” “Min hund Tilda betder allt för mig. Hon finns alltid där och hon är verkligen min bästa vän. Om man inte vet hur vi har det kanske det kan vara svårt att tro men hon kommer alltid när jag ropar, kliver upp på morgonen när jag gör det, sover med mig i dängen, äter frukost samtidigt som mig osv. Hon betyder verkligen allt men tyvärr börjar hon bli gammal...” “Fick kaniner när jag fyllde nio (är nu 18) Den ena dog för ett par år sedan efter en operation. Jag var helt förstörd av sorg. Den andra fick vi avliva för ett halvår sen och jag var om möjligt ännu mer förstörd då. Gråter varje gång jag ser en bild på henne och saknar henne så det gör ont. Många tycker väl att det är “löjligt” att bli så känslosam över en kanin, men jag har vuxit upp med dem och varit med dem varje dag i halva mitt liv. Sånt sätter spår i en..”

13


KÄRLEKEN TILL ETT INTRESSE Vad har du för intresse och vad betyder det för fig?

“ Mitt intresse jag känner kärlek till är att spela fiol. Sedan den brinnande lågan tändes i mig har jag älskat mitt instrument, jag vet inte varför det tog fyra år innan det hände men när det väl hände fick mitt liv en ny mening. Jag har fått bättre självförtroende genom att ha något jag verkligen kan, och många nya vänner när man har åkt på t ex läger. Och när man är ledsen och känner att saker suger kan man vända det genom att tänka på framtiden: jag måste ta mig igenom detta, så jag kan leva min dröm som violinist i framtiden! Mitt brinnande intresse för fiol utgör en stor del av mitt liv och det är en kärlek som är viktig för mig.” “Jag har länge spelat innebandy, dock slutade jag för två år sedan. Men när jag spelade så älskade jag verkligen sporten. Jag älskade att gå till träningarna och spela, för jag kopplade av när jag stod där på innebandyplanen och tänkte inget mer än på vad jag skulle göra på planen.”

“Ett av mina största intressen är fotografering med inriktning på konsertfoto. Vet inte vad det är men jag kan bli helt hyper och liksom helt uppslukad av situationen när jag står med en kamera i handen framför en scen och bara knäpper bild efter bild. Jag blir helt inne i det och missar totalt vad som händer runt omkring; det enda jag tänker på är att få till den perfekta bilden. Så fotografering är definitivt kärlek för mig!”

14


“Självkänsla och kärlek till sig själv på något sätt. jag tror att man är som lyckligast när man får göra det man älskar att göra, och det är ju bra. Därför säger jag att kärlek till ett intresse är på ett sätt kärlek till sig själv.”

“Mitt stora intresse är att skriva, det är vad man kan kalla in passion i livet. Jag har lättare att förmulera det jag känner och tänker i ord på ett papper än i tal i vissa fall. Det finns ingen bättre terapi än att starta ett gapande tomt dokument och se hur dina känslor växer fram i ord meda dina fingrar far över tangenterna per automatik, det är så enkelt. Jag älskar ord och att skapa mina känslor med vackra meningar.”

15


KÄRLEKEN TILL MUSIK Vad betyder musik för dig och vad har du för favoriter inom musik? Har du någonsin varit småförälskad i en kändis?

“Musik betyder OTROLIGT mycket för mig, jag lyssnar på musik när jag är glad, när jag är ledsen, när jag är arg, när jag är kär, när jag vill gråta. Det finns så mycket olika musikstilar som kan motsvara i princip alla känslor en människa känner, därför är så det underbart och samtidigt fascinerande. Samtidigt så tycker jag att musik är otroligt kreativt och det är helt underbart att kunna lyssna på någons hårda slit och arbete. Min pojkvän är själv musiker och därför har jag kontakt med musiken varje dag, samtidigt har jag också väldigt många närastående vänner som också är musiker och jag själv är gammal sångerska, och ska börja spela som trummis i ett band, så musik har en enorm inverkan på mitt liv, och påverkar mig hela tiden. “ “Jag har massor av varierande favoritartister och band. Jag tycker om Adele eftersom hon är så gammaldags och påminner mig och äkta kärlek, jag älskar Pantera eftersom dom har sånt enormt tryck i sin musik och känsla. Jag älskar Metallica eftersom deras musik är så sexig och säger mig så himla mycket. Ja, det är bara några exempel på musik som jag diggar. När jag var liten hade jag en liten kändiscrush på sångaren i Nickelback. Larvigt!” “Musik är allt för mig! Musik är livet! Musik kan hjälpa mig att komma ihåg en del saker. Musik är lycka! Just nu har jag tyvärr ingen favorit, jag lyssnar på väldigt många olika.”

16


“När jag var liten var jag upp över öronen förälskad i Magnus Carlsson (han har varit med i Barbados och Alcazar), mitt liv kretsade runt honom men sen en dag fick jag reda på att han var bög. Då sprack mitt hjärta! Jag grät och grät och förbannad var jag!” “Jag var på en sorts utomhuskonsert/musikvecka för några år sedan och där var Brolle, som jag var total beroende av just då! Det var en underbar känsla att stå längst fram och se honom på riktigt!” “När jag var yngre var jag helt besatt av ett band. Redan som 13 åring stod jag och dansade och sjöng mig hes till en av deras konserter och just då kändes det som den bästa kvällen i hela mitt liv. Det gick inte en dag då jag inte lyssnade på deras musik och jag pratade knappt om något annat heller.” “Musik betyder mycket för mig. Musik kan få mig på bättre humör men jag kan ändå välja musik som sätter ord på mina känslor när jag känner mig ledsen och nere. Då ligger jag i min säng och gråter till texten. Musik är så bra på så många sätt. Musik kan också få en att minnas då många händelser under ens liv är kopplad till någon speciell låt.”

17


KÄRLEKSFAKTA ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

SYNONYMER förälskelse, svärmeri, romans, amour, tycke, böjelse, betagenhet; erotik, älskog, sinnlighet, passion, lidelse; ömhet, tillgivenhet, vänskap; varmt intresse, håg, lust; betagenhet, tillbedjan, dyrkan; käresta, flamma Källa: www.synonymer.se

MOTSATSER hat, avsky. Källa: www.synonymer.se

DEFINITIONER stark känsla, böjelse för ngn. Yttrande sig i en önskan om någons lycka och välgång. Känsla av glädje och tillfredsställelse över att vara i dess närhet, göra det till lags och innerlig tillgivenhet. Källa: Svenska akademiens ordbok. Känsla av stark tillgivenhet riktad mot någon eller något, vanligen en person. Vanliga konstruktioner: (känna, hysa, ha m.fl.) kärlek (till någon, till något eller mellan några) m.fl. Källa: sv.wiktionary.org Kärlek är nästan omöjligt att beskriva. Känslan och upplevelsen är olika för olika personer och kan variera från gång till gång som man blir kär. Källa: www.vardguiden.se

18


Allt du behöver är kärlek. All you need is love.


Kärlek på olika sätt  

Projektarbete

Kärlek på olika sätt  

Projektarbete

Advertisement