Page 1

T ips voor de perfecte presentatie youtube: Don McMillan: Life After Death by PowerPoint

Een écht goede voorstelling geven dmv een presentatie vereist wat talent, veel tijd en een goede voorbereiding. 1. Verzamel voldoende info en breng structuur aan Surf en snuister in boeken, schrijf en noteer. Giet alles daarna samenvattend in een mindmap. Dit wordt je uitgangspunt om een presentatie te maken. Elk onderdeel van je woordenspin wordt immers een slide met sleutelwoorden en afbeeldingen. 2. Gebruik kwalitatieve, professioneel ogende foto’s en de meest recente software Gratis cartoons ogen misschien leuk in een mailtje of bij een fotopresentatie onder vrienden, maar geven een professionele presentatie de allure van een “lagere school”-werkstuk. Speel het ook safe, en gebruik de meest recente versie van presentatiesoftware. Kies afbeeldingen die verduidelijkend werken en een beeld branden op het netvlies… 3. Gebruik voldoende grote foto's, die over de hele slide kunnen uitvergroot worden. Afbeeldingen zouden minstens 900x720 pixels moeten zijn. De meeste designers starten met een grote foto die ze dan kleiner maken om in de slide te passen. Lage resolutiebeelden zorgen gegarandeerd voor een wazig een goedkoop ogend resultaat. Tip: zoek op woorden in het Engels (gebruik een vertaalsite of wikipedia), klik op ware grootte en stel de filter in op “grote afbeeldingen”. Hou rekening met copyrights, gebruik een beeldenbank. 4. Vermijd verschri kkelijke kleurcombinaties Blauwe letters op een groene achtergrond zorgen gegarandeerd voor een even exotisch als onleesbaar resultaat. Hou rekening met dit soort onmogelijke kleurencombinaties. Bekijk je presentatie van op een afstand: is de tekst leesbaar, in contrast met de achtergrond. Hou het simpel: één mooie openingsdia en verder overal eenzelfde soort achtergrond. Kies harmonische kleuren (http:/ /www.levis.info/color /color_learning/_nl /index.aspx). 5. Gebruik niet teveel verschillende lettertypes. Zorg dat de letters groot genoeg zijn. Professionele presentatie-designers gebruiken maximum 3 verschillende lettertypes of stijlen in één presentatie. Meer dan dat wordt al vlug verwarrend en onleesbaar. Dat geldt ook voor de lettergrootte: neem op dat vlak geen risico. 6. Check de spelling Kijk de spelling van je diashow achteraf grondig na, en schakel de spellingscontrole op je tekstverwerker in. 7. Overdrijf niet met een (flauwe, platte) grapjes en allerlei effecten, geluiden en animaties Het kan niet de bedoeling zijn dat de helft van de zaal al meteen vertrekt, of zich hardop vragen stelt bij de ernst van de presentator. Flauwe openingsgrapjes om de aandacht te trekken, komen niet bepaald professioneel over. Een overdreven variatie aan overgangseffecten en animaties leidt de aandacht af van de inhoud. Heel vlug gaat het publiek geanimeerd toekijken en afvragen: vanwaar zal de volgende foto komen? Van links, van rechts, van onderaan met een krul? De voorstelling zelf 8. Kom geïnteresseerd en gemotiveerd over


Waarom zou je een presentatie maken als je alles ook snel op de achterkant van een bierviltje kan schrijven? Een goede presentatie vraagt ook een ge誰nteresseerde en gemotiveerde presentator. Anders wordt zelfs de beste presentatie al snel waardeloos. En vergeet niet: zeker hier maken ook de kleren de man. 9. Lees je slides nooit zomaar af Niets komt slechter over dan een presentator die zijn slides gewoon klakkeloos overneemt of aframmelt. Tracht je publiek bij de presentatie te betrekken. Gebruik sleutelwoorden, gebruik je slides a ls een spiekbr iefje. Bij volzinnen zal het publiek zelf willen lezen en niet meer geneigd zijn te luisteren! 10. Test vooraf je presentatie uit Pas op met online presentaties, test op voorhand of de internetverbinding wel werkt. Brand je presentatie op een schijfje of zet een back-up op je geheugenstick. Ga dus tijdig naar je afspraak, niets is zo vervelend als niet-werkende apparatuur. Blijf rustig en bel de ICT-verantwoordelijke op.

11. Kijk het publiek aan, rammel niet alles af, gebruik intonatie en lichaamstaal. Denk aan de structuur van het verhaal (onthoud de kernpunten, niet het verhaal), probeer beeldend te vertellen, gebruik sfeer en emotie in relatie tot het verhaal, let op je voorkomen (houding/stem), hou verbinding met het verhaal en contact met het publiek, kies een zichtbare positie voor je gehele publiek (niet in een kring!), wees niet bang voor een foutje, niemand neemt het je kwalijk. Blijf rustig. 12. Bijkomend mate riaal Als je regelmatig een presentatie geeft, schaf je een presenter aan. Zo kan je vrij bewegen voor het scherm en hoef je niet steeds terug naar de laptop toe om op de pijl te drukken. Een draadloze muis kan ook al dienst doen. Een setje geluidsboxen is altijd handig om het geluid te versterken. Voorzie ook een internetkabel met verlengstuk, evenals een verlengsnoer. (gebaseerd op: http:/ /www.vacature.com/carriere/9-tips-voor-de-perfecte-presentatie)

Voorstellen ICT  

Document met tips voor een geslaagde presentatie.