Page 1

Ett kärleksbrev till chefer & ledningsgrupper - 13 tips för att skapa bättre resultat

”Lättläst och komplett guide för den vetgirige chefen” Financial Times

”Bra relationer ger bra resultat” The Economist

JOHAN BOOK

”Ett mästerverk” Expressen


Hej kära chef Jag är lite smått oroad. För mig. För oss. För det vi gör. Hur står det till i vår relation egentligen? Är vi passionerade och motiverade? Finns där en liten gnutta kärlek kvar? Kan vi göra saker och ting bättre? Tillsammans. Här kommer lite tips från mig. Till dig. 1. Var tydlig med vad jag ska uppnå för att vi ska skapa ett bra ekonomiskt resultat. Ett ekonomiskt resultat är konsekvens en av olika beteenden och aktiviteter. Låt oss diskutera dem lika mycket som våra ekonomiska siffror. Tydliga mål i fokus tack. Att famla i mörker är vare sig motiverande, lustfyllt eller utvecklande. 2. Jag vill göra ett bra jobb och skapa bra resultat. Ditt jobb är att skapa bra förutsättningar för mig att göra det. Om det går bra för mig, går det bra för dig. Och företaget. Jag kan få dig att framstå som riktigt jäkla driven och duktig. Bra va? 3. Ge mig ansvar och lita på mig. Jag vill väldigt mer än du tror. Sen tycker jag kanske inte alltid ditt sätt är det rätta. Men låt oss diskutera, bjud in mig i din värld så ska jag visa dig min. 4. Jag kommer att ifrågasätta dig, dina beslut och förändringsinitiativ. Jag kommer nog vara riktigt jävla jobbig ibland. Förlåt på förhand. Det är inte för att jag är gammal, trött och inte ser helheten som du kanske tror. Det är för att jag vill att det ska fungera och bli så bra som möjligt. För dig. För mig. För företaget. Lägg tid på att förklara och få mig att förstå så ska du se att jag är med på tåget fortare än du hinner säga ”förändringsmotstånd”. 5. Var genuint intresserad av mig, det jag gör, vad jag kan och vad jag vill uppnå. Och då menar jag genuint intresserad. Lyssna. På riktigt. Ok? 6. Jag är inte korkad, långt ifrån. Var ärlig mot mig. Jag genomskådar snabbt om du inte är sanningsenlig. Då tappar jag både förtroende och motivation.


7.

Detaljstyr mig helst inte för mycket, såvida jag inte ber om det. Du ska leda och motivera mig på vår väg mot målet. Deal?

8.

Möten är kul och utvecklande. Låt oss diskutera hur det går för oss, vad våra kunder (interna såväl som externa) tycker om det vi gör och hur vi kan göra saker bättre. Att sitta och stirra på hundratals med powerpointbilder får jag kliande utslag av. Låt oss istället tillsammans föra vår verksamhet framåt.

9.

Glöm inte bort den viktiga feedbacken, helst på de tydliga resultatmål vi kommit överens om. Både för mig och gruppen.

10. Om jag gör något bra. Berätta det för mig, gärna inför andra. Om jag gör något dåligt. Berätta och diskutera det med mig. Bara mig. 11. Jag vill bli bättre på det jag gör. Hjälp och stötta mig i det arbetet. Det kommer att gynna oss båda på lång sikt. Jag är på din sida. På vårt företags sida. På hedersord. 12. Vissa saker kan jag bättre än dig. Du behöver inte ha svar på allt. Ibland vill jag bara diskutera en fråga. Punkt. Slut. 13. Vill du att jag ska brinna för något lika mycket som du? Involvera mig i ett tidigt stadium, lyssna på mig och mina kollegor. Låt oss vara med och forma framtiden. Tillsammans kan vi göra storverk. Stort lycka till! /Din medarbetare


OM JOHAN Johan Book har i många år arbetat med att (ihärdigt försöka) förändra människors kunskap, attityd och beteenden genom kommunikation. Alltid med resultatet i fokus. Ett komplext arbete där chefer och ledningsgrupper spelar en stor roll. Mycket större än vad de tror. Utmaningen ligger i att öka chefernas kunskap gällande att förstå hur stor påverkan de har på sina medarbetare i strävan mot att uppnå satta mål och resultat. Och hur de kan gå tillväga. Och hur de inte ska göra. Johan är certifierad förändringsledare samt utbildad medie- och kommunikationsvetare med inriktning på organisation och ledarskap.

LÄR KÄNNA JOHAN https://twitter.com/JohanBook http://www.linkedin.com/profile/view?id=23654037 http://www.ledarkommunikation.se/blogg/

Books bok 2013  
Books bok 2013  
Advertisement