Page 1

i v채rldens centrum


Urskog & trollskog Kungariket Slotten Berg & slätt Kyrkorna Hästriket Pampas Fågelriket Sjöarna Åarna Lederna Havet Kulturen Kunskapsriket I världens centrum Destinationen 2

4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34

Ovan Lundaland sträcker sig från Öresund i väster

till Romeleåsen i öster och från Söderslätt i söder till MittSkåne i norr. Med sitt gnistrande innehåll, sprakande historia, rika kulturliv, fantastiska natur, levande landsbygd och vidsträckta vidder bjuder Lundaland på starka upplevelser och massor av goda minnen för livet.

Upptäck Lundaland du också!


ifr책n

3


Urskog & trollskog 4


Natursköna och urgamla skogar är en viktig del av Lundaland. I Trollskogen vid Torna Hällestad vrider och kråmar sig vresbokarna som om de vore formade av trollen själva. Dalby Söderskog är bevarad som en riktig skånsk urskog och har fått sköta sig själv sedan den naturskyddades 1918.

5


Kunga Lundaland är en verklig guldgruva för alla

historiskt intresserade.

Mäktiga kungar, ärkebiskopar och skånska storhövdingar har genom århundraden levt, krigat och byggt i Lundaland.

6


riket I Uppåkra grävs just nu Skandinaviens fyndrikaste, största och mest långvariga järnåldersstad fram ur myllan. Omkring 30 000 funna metallföremål berättar att här legat ett hövdingasäte eller kungasäte i mer än ettusen år.

7


Slotten 8


Lundaland är ett av de slottstätaste områdena i Sverige.

Örtofta, Björnstorp, Borgeby och Alnarp är några av dem. Det eleganta Häckeberga slott vid foten av Romeleåsens sydvästra sluttning ritades i fransk renässansstil av domkyrkooch universitetsarkitekten Helgo Zettervall. Även sjön med dess sju holmar är formad av mänsklig hand, som ett skydd för slottet.

9


Berg & sl채tt 10


Romeleåsen är en av Skånes

mäktigaste åsar med vidsträckta skogsklädda sluttningar och en fantastisk utsikt över Lundalandslätten och alla dess vilda och tama invånare. Carl von Linné stod en gång här uppe, 175 meter över havet, och räknade kyrktorn.

11


Kyrkorna 12


Det finns fler än 60 kyrkor i Lundaland. Många av dessa är medeltida stenkyrkor från 1100- och 1200-talen.

Danska kungar har under perioder haft sina högkvarter här. Kung Sven Estridsen bodde en tid i Dalby Kungsgård och tros vara den som grundade Dalby kyrka. Svens son kung Harald Hen dog och begravdes i Dalby. En kort period fanns det två biskopar i Lundaland, en i Dalby och en i Lund, men sedan Lundabiskopen Henrik dött vid matbordet 1066 tog Dalbybiskopen Egino över hela stiftet.

13


14


Hästriket Många anser att hästen är den viktigaste invånaren

i Lundaland.

Flyinge Kungsgård är ett av världens äldsta och mest berömda stuterier. Här har bedrivits avelsverksamhet sedan 1100-talet. I dag arrangeras här internationella uppvisningar och tävlingar samt genomförs utbildning inom hippologi på alla nivåer. Den skånska symbolen storken är också en viktig invånare i Lundaland, som sedan många år är tillbaka på hustaken i Flyinge.

15


Pam

16


pas På Revingehed, Skånes eget Pampas,

möts vi av stora kreaturshjordar på maklig vandring över slätten. De lever i naturlig frihet året runt och rör sig över stora vidder. Bättre än i Lundaland kan inte en kossa ha det.

17


Fågel Fågelriket i Lundaland är ett av Sveriges viktigaste fågeleldoradon,

som bjuder på starka naturupplevelser längs naturskyddade stränder, fuktängar och våtmarker. Fågelriket är också en internationell mötesplats för kulturarbetare från hela världen som vill vistas och arbeta nära naturen.

18


riket 19


Sjöarna Vid Vombsjön i Fågelriket kan du med litet tur få se en majestätisk havsörn spejande ner mot våtmarkerna.

Vid Krankesjön finns chans att se både sumphöna, skäggmes, rördrom och brun kärrhök. Kanske möter du även en ståtlig kronhjort på vandring runt sjöarna.

20


21


Åarna Tre mäktiga åar slingrar sig som vitala nervsystem genom Lundaland. Fem mil långa Kävlingeån, ”Den blå leden genom Lundaland”, byter namn till Lödde å strax innan den rinner ut i Öresund. Höje å ringlar sig från Häckebergasjön till Lommabukten. Sege å passerar södra Lundaland på sin väg mot havet. 22


23


24


Lederna Vandringslederna Skåneleden och Pilgrimsvägen tar oss fram genom Lundaland längs slingrande sköna vägar. Genom att följa de natursköna vandrings- och vattenlederna möter du på nära håll den levande landsbygden, de historiska platserna, slotten, byarna, naturreservaten, gårdsbutikerna, kaféerna och gästgiverierna.

25


Ha Med sina milsvida havsstränder blir Lundaland helt komplett som besöksmål.

Bada och sola vid de fina sandstränderna längs Lommabukten. Besök de gamla fiskesamhällena. Vandra på Järavallen. Segla, vindsurfa, fiska eller golfa.

26


vet 27


Kult Lundalands levande landsbygd och aktiva orter bjuder året runt på ett rikt utbud av aktuella och historiska kulturupplevelser. Domkyrkan, den tusenåriga staden Lunds främsta symbol, är också kallad ett av Sveriges sju underverk.

28


uren Kulturen, Sveriges näst äldsta friluftsmuseum, finns här. Musik- och teaterscener, byahus, bibliotek, konsthallar, gallerier, muséer och ett vitalt studentliv skapar ett brett utbud av såväl traditionell som nyskapande kultur.

29


Kuns Lundaland är sedan flera hundra år

centrum för vetenskap och forskning. Nordens första akademiska lärosäte startades 1425 i Gråbrödraklostret i Lund. Lunds Universitet grundades 1666 och rankas högt i forskarvärlden. Till universitetet hör LTH, en av landets tre främsta tekniska högskolor. I Alnarp finns SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

30


kapsriket

31


32


I världens centrum Forskningsbyn Ideon Science Park är sedan flera år en av

Etableringen av Max IV och ESS, två av världens främsta forsknings- och innovationsmiljöer, gör Lundaland världsledande inom materialforskning och life science. Tusentals gästforskare besöker Lundaland varje år. De kommer att bli mångdubbelt fler i framtiden.

Illustration: Atkins

norra Europas framgångsrikaste mötesplatser för innovativa entreprenörer och visionärer.

33


Destinatio Lundaland är en riktig godbit, en genuin lättillgänglig

del av Skåne, med en helt egen karaktär.

Här lever vi ett pulserande och samtidigt rofyllt liv av högsta kvalitet mitt i urgammal kulturhistoria, med en stark kunskaps- och innovationskraft som driver hela regionen framåt. Målet för oss i Lundaland är att alla i hela världen ska få uppleva allt det som vi Lundalandbor är så stolta över.

34


onen

Sedan flera år pågår ett intensivt arbete med att utveckla Lundaland. Det sker genom insatser från privata och ideella krafter samt från offentliga organisationer. För de ekonomiska resurserna står EU och svenska staten tillsammans med kommunerna Lund, Staffanstorp, Kävlinge, Eslöv och Lomma. Vill du veta mera? Följ Lundaland på facebook.

35


Lundaland web  
Lundaland web  
Advertisement