Page 1

Vikingarnas skrift Vikingarnas skrift kallades runor. Det betyder att man inte hade papper på den tiden och man ristade in i sten på den tiden eller trä. Det tog flera timmar att rista in i stenarna. I stenarna så ristade man in meddelanden eller saker som har hänt en. Runor var det första språket i Sverige.

http://www.flickr.com/photos/92919222@N00/45558381/sizes/l/in/photostream/

Vikingarnas resor När vikingarna reste så reste dem till andra städer. Men dem kom inte dit för att plundra de kom dit för att handla och byta saker med andra. Det kan finnas rester från vikingarnas skepp.

cc.by Dioboss http://www.flickr.com/photos/darknetportal/2091700572/sizes/m/in/photostream/

Vikingarnas boende, kläder, mat och djur Vikingarna bodde oftast i lerhus med halmtak. Det fanns en del för djuren en del för människorna och en del som var förråd. Så husen blev ganska så stora. Deras kläder kunde vara gjorda av läder eller skinn och päls. Det man drack kallades mjöd. De vanligaste djuren man hade på vikingatiden var oftast ko, får, get och höns.

Vikingarnas tro Vikingarna trodde på Tor, Oden, Freja, Frej och Balder och några till. Tor han var åskans gud. Oden han var vishetens gud och kunde se in i framtiden och han hade två stycken korpar som hette Hugin och Munin. Freja hon var kärlekens gudinna och hon kunde bli en falk. Balder han var ljusets gud och han var jätte smart och klok men han var också väldigt omtänksam.


Odens rike (skapelsen) Förr i tiden så fanns det inte papper så man ristade in i stenar det kallas runskrift. Ymer var en jätte som var super stor men han blev för stor så att Oden dödade honom av hans kropp så byggde man världen hans blod blev till åar hans käkar och tänder blev berg. Bure fick ett barn som hette Bur och han fick tre barn som hette Oden, Vile och Ve. De första människorna hette Ask och Embla . Ask och Embla fick två barn en flicka som heter Solen och en pojke som heter Månen. Det fanns tre jungfrur som kallades nornorna och dom spann en tråd och den tråden blev en människas liv och blev det en lång tråd så blev livet långt och blev det en kort tråd så blev livet kort och blev det en trasslig tråd så blev livet trassligt och besvärligt. När nornorna klippte av tråden så dog man. Alla var säkra på att jorden var platt men den var ju rund. Det fanns tre gårdar den ena hette Midgård det var där människorna bodde och en hette Asgård gudarna kallades också för asar. I Asgård så bodde gudarna och i Utgård så härskade alla jättar och monster. Det fanns ett världsträd som var asken Yggdrasil och det hade tre rötter den ena roten ledde in i Midgård och den ena in i Asgård och den ena in Utgård. Förr fanns det inga affärer inga bilar och ingen elektricitet dessa människor kallar vi för vikingar.

Odens rike (den stora muren) Husen man bodde i förr i tiden kallades för långhus och dom var gjorda av lera och halm. Freja var en jätte vacker gudinna och hennes bror hette Frej och var en av gudarna. Oden hade två fåglar som hette Hugin som betyder Tanke och Munin som betyder Minne. En dag så kom en jätte med ett förslag om att bygga en mur runt hela Asgård klarade han det på en hel vinter så skulle han få en belöning det var att få gifta sig med den vackra gudinnan Freja och få Solen och Månen på köpet men om han inte klarade det på så kort tid så skulle han få betala sitt liv. Men de visste inte att jätten hade hjälp han hade en hingst som hjälpte honom. Men det var inte många dagar kvar och de hade verkligen inte tänkt att han skulle få gifta sig med den vackra gudinnan Freja och ge bort Solen och Månen så det bestämde sig för att be Loke om hjälp Loke var väldigt listig. Lokes mamma var en gudinna men hans pappa var en jätte det var därför han var så listig. Så Loke förvandlade sig till en sto och gick fram och gnäggade åt hingsten och de sprang iväg när tiden var ute så kastade Oden iväg jätten i vattnet. Loke och den där hingsten fick ett barn som hade åtta ben och var den snabbaste hästen i Asgård därför fick den bli Odens häst. Loke bestämde sig för att skaffa fler barn men med en jättinna som hette Angerboda och med hon så fick han tre barn den yngsta dottern hette Hel och hade ett märkligt ansikte den ena var otroligt vacker men den andra halvan var otroligt ful och uppsvälld så hon fick bli härskarinna över Utgård. Det andra barnet var en baby orm och hade ett förfärligt humör så Oden kastade ut han i vattnet. De tredje barnet var en varg som hette fenrisulven och hade syl vassa tänder.

Odens rike (Mimers brunn) Oden var den mäktigaste guden och han hade bara ett öga. Oden var stridens gud. När Oden en dag red till Mimer så bad han om en klunk av kunskaps vattnet men Mimer ville ha ena ögat av Oden och Oden gick med på det han ville vara smart och se fram i framtiden. Oden red tillbaka till valhallen i valhallen så tar man emot dom som har dött i en strid. Mimer var en jätte som hade blivit halshuggen en gång och det enda som fanns kvar var huvudet och Mimer hade en egen källa eller brunn som hette kunskapens brunn. När man är ofri så är man en fånge kan man säga att man inte får bestämma själv. De vanligaste djuren man hade på vikingatiden var ko, får, get och höns.


Odens rike (Tor får sin hammare) Alla vikingar bodde i Midgård. Tors hammare hette Mjölner. Loke skar av flätorna på Siv som var en gudinna. Av dvärgarna så fick hon guld flätor. Loke var nervös för dvärgarna och Loke hade kommit överens om ett löfte och det var att dvärgarna skulle göra tre stycken skatter och om de klarade att göra det på en dag så skulle Loke offra sitt huvud och om de inte klarade det så skulle Loke fly från Asgård men dvärgarna klarade det och Loke ville inte det han hade lovat men dvärgarna sydde igen läpparna på Loke tyckte de var bättre istället. Tor fiskade upp Midgårdsormen. Njord var pappa till Frej och Freja. Loke var pappa till Midgårdsormen. Vikingarna kallade sina skepp havshästar.

Odens rike (Tor tävlar med jättarna) Jättar är super smarta. En dag så skulle Tor hälsa på Utgård och då så tog han med Loke dit så att han inte skulle vara till besvär i Asgård. Kungen i Utgård hette Utgårdaloke och han var super ond. Völvor var spåkvinnor som kunde se i framtiden och Völva betyder stav- bärerska. Jätte betydde storätare och jättar var inte så mycket större än vanliga människor. Tor har två magiska getabockar som drar hans vagn. När de blev hungriga så slaktade Tor sina getabockar och lagade mat av dem. Tor bjöd in bonden och hans barn och Tor sa att man inte fick knäcka benen men Loke sa till Tjalve att han skulle knäcka benet och det skulle han inte ha gjort. Tor kunde göra så att getabockarna levde igen och som att ingenting hade hänt. Tor tog med bondens barn på resan som hjälpredor. De mötte en jätte på morgonen så vaknade av jättens snarkningar och de som trodde att det var en jordbävning.

Odens rike ( Balders död) Balder var snyggast och bäst och han var ljusets gud och Balder var gift med blomstergudinnan Nanna. Balders pappa var Oden och Oden var väldigt rädd om sin son. Balder var värsta favoriten i Asgård. Alla gillade Balder utom en ,Loke han var avundsjuk på Balder. Balders mamma hette Frigg och var också väldigt rädd om sin son. Oden han kunde se in i framtiden och han såg att hela världen skulle brännas upp. Misteln var en pil och den sköt Loke rakt igenom Balder och dödade honom. Guden Hermod skulle leta efter Balder i dödsriket när han kom dit så såg Hermod honom för när man har dött så kommer man till dödsriket och den som är härskarinna över dödsriket är Hel hon sa på ett villkor så skall alla skulle gråta över Balder när man såg han men det alla grät över han alla utom en. Det var en jättinna som vägrade att gråta över honom men sen kom gudarna på att det var Loke som vägrade att gråta över honom bara för att han hatade Balder så han förvandlade sig till en lax men gudarna upptäckte hans förklädnad. Balder hade mardrömmar och de andra gudarna trodde att de drömmarna betydde att någonting skulle hända honom. Vikingar trodde att man fick ett nytt liv efter att man har dött.


Drakskeppet Det var ungefär för tusen år sedan som Drakskeppet fanns. Det fanns en liten flicka men hon var ingen viking. Hon hette Petite och Petite betyder liten och hon var faktiskt liten också hon var sex år gammal och hennes pappa hade ett eget rike. På den tiden fick inte flickor läsa, flickor var inte lika värdefulla som pojkar var. Flickor fick bara sy och sticka och virka. Vikingar är inte alls snälla. De plundrar och de bränner upp hus, skogar. Petite hade två bröder och två systrar och slottet hon bodde i var ganska så stort. Men Petite ville inte bara lära sig att sy hon ville också lära sig att kriga precis som sina bröder. Så hon bestämde sig för att ge sig av hon gick till skogs och hon såg en buske med bär och hon började att äta av bären sen hörde hon något buller det var VIKINGAR!! Det kommer fram en viking till Petite. Hon såg att han hade ingen näsa så hon kallade honom Näslös. Han tog med henne till skeppet och Petite ville inte följa med så hon började sparka och rivas men det hjälpte inte. Han tog henne till skeppet och de åkte iväg och Petite visste att hennes pappas soldater skulle komma och rädda henne men det gjorde dem inte. De var för långt borta de hörde inte henne skrika. Ingen kom och räddade henne. Träl är ett annat ord för slav och när man är träl så får man inte bestämma själv i livet till exempel man fick inte äta när man ville. Näslös var den snällaste vikingen på skeppet. Han gav Petite mat när hon var hungrig och han hade gett henne en potta så att hon kunde gå på toa när hon ville det. Petite=liten=franska. Näslös var super ful och såg ut som ett troll men han var den snällaste vikingen. Men Näslös ville sälja Petite men det ville inte Petite så på kvällen när Petite låg och sov så tog Näslös och sålde henne så hon blev TRÄL och de började att arbeta innan solen gått upp. Många slavar som arbetar som trälar. En som heter Boel hade hittat Petite ute i skogen Petite satt under en gran och hon var livrädd. Boel tog hem Petite till sig och hon hade alltid önskat sig ett barn och hon bad alltid till en gudinna som hette Freja. Boel hade fått sin dröm nu och den var att få ett eget barn. Boel var glad men tänkte gudarna inte gav barnet. Boel vill gärna bli mamma Petite. Sten hn hade inte ett ben på det ena benet han hade bara upp till knäet. Petite var jätte hungrig och jätte törstig när hon kom hem till Boel. Petites hår var tovigt och jätte trassligt men Boel tyckte ändå att det var det vackraste hon någonsin sett. Boel och Sten tyckte att hon skulle heta Åsa. Petite hade svårt att sova den natten. Det var för att hon hade kommit till en annan familj. Petite fick lära sig att diska och att hämta ved till brasan. Men när Petite diskade så blev en jätte kladdig skål super ren. Stens häst hette Gullhova och Åsa gillade Gullhova jätte mycket. I byn kallade de Åsa för Åsa hittebarn men det gillade inte Boel. Petite lärde sig att läsa och rista i runor. Sten berättar om vissa gudar som till exempel Freja, Frej, Oden, Tor och några andra också. Jag tyckte att boken var super BRA!!! Den var både spännande och rolig.


LP Vikingar  

LP text om vikingar i årskurs 4.

Advertisement