Page 1

D

E

N

2

2

:

A

O

K

T

O

B

E

R

firar Carlforsska gymnasiet

FN- DAGEN  z

Är det viktigt att bry sig om omvärlden? z

FN:s arbete brukar delas in i tre delar och under 2010 står det klart att alla dessa tre (utveckling, mänskliga rättigheter samt fred och säkerhet) förblir områden där mycket kan förbättras.

Filmvisning

GRADÄNGEN KL. 14.30

I ett stekhett rum på tio kvadratmeter bor sju unga indier som tillverkar mobiltelefoner. De jobbar sex dagar i veckan för omkring 20 kronor om dagen och är rädda för att bli sjuka av sitt jobb. Indien drar stor nytta av utvecklingen inom ITindustrin men drabbas också av dess baksidor. Längd: 30 minuter.

Skolan bjuder på tilltugg och dryck.

Avslutande diskussion

Vad vill vi på Carlforsska gymnasiet göra för att påverka omvärlden? Vad vill vi uppnå med att vara FN-skola?

2010 har varit naturkatastrofernas år. Det började i januari med Haiti och därefter har större och mindre katastrofer inträffat i bland annat Pakistan, Kina och Ryssland. Förra året, 2009, dog uppskattningsvis 236 000 människor i katastrofer och kostnaderna uppgick till 180 miljarder dollar. Katastrofer kostar alltså inte bara liv – de är också oerhört dyra att hantera. För två veckor sedan utsåg Nobelkommittén den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo till mottagare av fredspriset för 2010. I sin motivering påminner kommittén om att Kina bryter mot många internationella lagar och överenskommelser. Också invånarna i Kina har rätt till mänskliga rättigheter.

Konflikten i Demokratiska republiken Kongo har pågått i snart tolv år. Den beskriver i all sin hemskhet många av de utmaningar som Förenta Nationerna och omvärlden står inför. I tysthet har uppskattningsvis 5 miljoner människor dött i Kongo under åren 1998-2003. Trots att landet med FN:s hjälp har fått flera fredsavtal och demokratiska val har konflikten fortsatt med svåra följder för civilbefolkningen. Särskilt drabbade är kvinnor. Rapporterna om systematiska våldtäkter är många och återkommande. Vi är här idag för att vi bryr oss och frågan vi idag bör ställa oss är: Vad vill vi på Carlforsska göra? Välkomna!

Carlforsska gymnasiet har sedan 2007 varit en certifierad FN-skola och får genom samarbetet med Svenska FN-förbundet tillgång till en rad förmåner. Bland annat får vi varje år:

• Gratisplatser på olika kurser • Chansen att deltaga i rollspel • Personlig kontaktperson • Litteratur och filmer • Mycket mer Vad ska detta resultera i? Tyck till!

FN-dagen 2010 på Carlforsska  

I gradängen kl 14.30.

FN-dagen 2010 på Carlforsska  

I gradängen kl 14.30.

Advertisement