Page 1

ÄXPRESSEN

BILKRASCHEN HUR FUNGERAR VINDKRAFTVERK?

VM GULD


DATORER TILL SJUORNA!!!!!! EFTER JUL LOVET FICK SJUORNA DATORER I SKOLAN, MAN FICK EN GJENOMGÅNG I EN HEL DAG PÅ SKOLAN. DET BLEV EN DELL LATITUD e6320

VI GICK RUNT OCH FRÅGADE VAD DE TYCKTE OM DATORERNA

HUR OFTA ANVÄNDER DU DATORN VLADDE:SÅ MYCKET DET GÅR EMMA:VARJE DAG VAD ANVÄNDER DU DATORN TILL VLADDE:JAG BRUKAR ANVÄND DEN TIL ATT KOLLA PÅ FILM,LÄXOR OCH SPEL EMMA:FACEBOOK,SKYPE OCH LÄXOR


BILKRASCH... SÖNDAGEN DEN 29/1 VOLTAR EN BIL MELLAN HÄSTHOLMEN OCH ÖDESHÖG. MANNEN SOM KÖRDE BILEN FICK FÖRAS TILL LINKÖPINGS LASARETT. MANNEN ÄR MISSTÄNKT FÖR RATT FYLLERI.


STREET JUMPING PÅ IDROTTEN, JIPPPIE! HÄROMDAN FICK TOMAS LÅTA ELEVERNA PRÖVA PÅ ``STREET JUMPING´´, FÖRST BYGGDE DE UPP EN BANA DÄR DE SKULLE HOPPA ÖVER HINDER, GÖRA VOLTER OCH HÄVA SIG UNDER BOMMAR, DET TYCKTE ELEVERNA VAR SKITKUL.


Vindkraft För första gången produceras mer el från vindkraftverk än från en genomsnittlig kärnkraftsreaktor. Förra året ökade elproduktionen från vindkraften med 74 procent till 6,1 terawattimmar, skriver Svensk vindkraftförening i ett pressmeddelande.

Hur De Fungerar Vingarna är vinklade på ett speciellt sätt så att vinden pushar vingarna. Inne i vindkraftvärket sitter en generator till vingarna som producerar ungefär över 10 000 volt.


MODE V

s n e år

st e å M

Prada 499:-

Nitar & Spännen Scorett

Bikini Överdel:

199:-

Underdel: 99:-


Veckans hundras Shiba inu Veckans hundras är Shiba inu. Shiba är en av nationalraserna i Japan. Dess mankhöjd är 40 cm (hanhund) och 37 cm (tik). Shiba är en stolt, kvicktänkt och självständig hund. Shiban är den minsta av sex hundraser som sedan urminnes tider har funnits i Japan. Den största av dessa raser är Akita, det finns också fyra mellanstora raser som heter Kai, Kishu, Shikoku och Hokkaido. De första Shiborna i Sverige kom hit 1972. Sverige är därmed det europeiska land där det har bott Shibor längst tid. Shiban finns i färgerna röd, sesam och black and tan. // av: Weronika Walczak

Shiba Inu (red)

Shiba Inu valp (red)


Stoppa Skjutningen i Vättern Försvars Makten vill öka skjutingen i Vättern

Försvars Makten vill öka antal skjutdagar för att skjuta i vättern från 20 dagar per år till 80 dagar

Vättern

Det vore synd att Vätterns rena (nästan drickbara), vatten skulle bli förorenat med ammunition

Vladde


Snart måste du ha Timeline Inom de närmaste veckorna kommer samtliga användare konverteras till den nya profilsidan, dvs. Facebook Timeline Fram till nu har användarna på Facebook kunnat välja om de vill behålla den traditionella profilsidan eller uppgradera till Timeline. Facebook meddelade den 24:e att företaget kommer att konvertera alla konton till Timeline inom de kommande veckorna.

Facebooks nya Timeline

Timeline är en tidslinje som ska göra det enkelt att se olika händelser i användarens liv. Användarna kan enkelt redigera vilken information som ska visas eller inte visas på tidslinjen. Enligt Facebook kommer användarna att få en förvarning sju dagar innan deras konto konverteras till den nya tidslinjen. Personligen tycker jag inte om Timeline…

Vladde


Lashblast mascara


Mord på Lysingskolan Mötet mellan rektorn och mattanten blev kattastrof. På eftermiddagen när sista mattanten plockade iordning i köket fick hon oväntat besök av skolans rektor. Han hade något viktigt som han var tvungen att prata med henne om. När dom sedan skulle gå där ifrån fick hon ett hårt slag i huvet så att hon blev medvetslös. Sedan drog han med henne till soprummet och där slog han henne tills hon dog. Ingen vet varför han gjorde det. Ingen trodde att rektorn var skolans djävul. Dagen efter hittade en utav dom andra mattanterna ett slagträ med en massa blod på. Sedan hittade man mattanten i soprummet. Och dagen efter mordet hade rektorn tagit ledigt och kom aldrig mer tillbaka. Dom hittade rektorns fingeravtryck på slagträt så dom kunde se vem som dödat mattanten. Sedan hittade dom rektorn hängandes i ett rep i sitt sommarhus i Turkiet.

Linn Othilia


Här är dom nyaste fetaste låtarna Chris Brown - Turn up the music T-Pain feat. Ne-Yo - Turn All the Lights On Maskinen - Liv och död First Aid Kit – Emmyloe Swedish House Mafia vs. Knife Party – Antidote Rebecca & Fiona – Dance Lana Del Rey - Off to the Races Avicii - Fire Willow ft. Nicki Minaj – Fireball Veronica Maggio - Mitt Hjärta Blöder (Walz Guld Remix) Cher Lloyd – Want you back Breathe Carolina – Blackout Hot Chelle Rae - I Like It Like That Pitbull ft. Enrique Iglesias & Afrojack - I Like The Remix One direction – One thing Miike Snow - Paddling Out Travis Porter - Ayy Ladies (Audio) ft. Tyga Fredde Le Grand - So Much Love Tyga - Far Away ft. Chris Richardson WILL.I.AM - T.H.E. (THE HARDEST EVER)


New wella shampoo


Res till Paradiset Thailand, Koh Lanta är det perfekta resemålet för dig som vill ha en lugn semester i paradiset. Långa stränder som inte är fullproppade, men det finns ändå mycket att göra.

Varför inte bada med elefanter? Ta en pickup och åk långt ner på ön till stranden Klong Jark, rid ut i havet på elefanterna, medan de sprutar vatten och lägger sig ner. En heltuff upplevelse!

Eller om du är riktigt modig kan du ta en spead boat till Koh Ha och snorkla med hajar. Eller Koh Rock med knallblått vatten, fiskar i alla möjliga färger och sköldpaddor det är ett jättebra ställe att snorkla på för dig som inte gillar hajar så mycket! Har du dykcert? Iså fall är det ett perfekt tillfälle att åka ut och dyka här bland alla coola fiskar i grottorna. Om du inte har dykcert kan


du ju passa på att ta. Om du är osäker kan du åka och provdyka i en pool på Relax Bay och känna den häftiga känslan att andas under vattnet!

Solnedgångarna på Koh Lanta är helt fantastiska! Klockan halv sju varje kväll går solen ner, så då ska du sitta i en solstol på stranden eller springa ut i havet och bada! Glöm bara inte kameran hemma!

Gillar du att ta dig fram själv på vattnet med vinden eller en paddel? Åk till Klong Dao eller Long Beach och prova att paddleboarda, vindsurfa eller kajaka. Är du osäker, ta en svensk privatkurs. Men tänk på att vinden ska vara bra om du vill vindsurfa!

Fire show - om du går längs stranden Klong Dao på kvällen kommer du garanterat att se ”fire show” det är kedjor med eldbollar på eller en stav som thailändarna svänger runt med till musik. Speciellt på Indian Bar, där är det också en del svenska barn som gör detta.

Är du sportig så finns det mycket att göra, det fotboll på stranden två ggr i veckan, friidrott och volleyboll. Är du riktigt tuff kan du ju prova på thaiboxning som är sjukt bra träning! Att vandra i regnskogen bland apor och ormar, gå in i grottor och kolla på fladermöss, spindlar, ormar, ödlor, gå till ett vattenfall och svalka dig och gå sen gå tillbaka, är en perfekt aktivitet för dig som är äventyrare.


Shopping och mat lockar nog också mycket turister till Thailand. Du köpa mycket billiga kläder, smycken, glasögon, linser, sy upp en kostym, klänning eller skjorta, filmer, skivor el saker. Du hittar det mesta. Och maten, stora räkor, skaldjur, musslor, kyckling, padthai, och hur mycket mer som helst! Fruktshakarna är också otroligt goda när man behöver något att dricka i värmen!

Koh Lanta- Lanta Yai , som ligger utanför Krabi och är 30 km lång. Längs hela ön stäcker det sig en bergskedja med regnskog. Vädret är varmt och temperaturen varierar mellan 25 och 38 grader. Den varmaste perioden mellan december-slutet av april. Så passa på att åka då för under lågsäsongen stänger de flesta restaurangerna och det är väldigt öde på ön eftersom det är regnperiod.

Mycket svenskar - Många svenska barnfamiljer åker till just Koh Lanta för att det är så lugnt och skönt, det beror också på att det finns två svenska skolor som är väldigt populära bland svenskarna.

En sak man absolut inte får missa i Thailand är att ta en thai massage! Det kan du ta på stranden eller åka till ett spa där det finns massor av andra behandlingar. Det finns också fisk-spa, det är fiskar som äter upp gammal hud på dina fötter. Sofia Johansson.


DAGENS OFATTBARA BILD

Av: Emma


Handboll

DANSKT JUBEL EFTER EM-GULD. Finalen spelades av Danmark-Serbien på Serbiens hemmaplan. Sverige blev utslagna av Danmark med 31-24 och om Sverige hade vunnit matchen eller om Serbien hade vunnit finalen hade dom fått möta enklare lag i OS. Nu väntar svåra lag. I Sveriges EM spel van dom en förlorade tre och spelade lika två. När Othilia Ljung hoppar in och sätter sin 13 straff efter tre matcher blir det ett väldigt jubel på dom svenska supportrarna på läktaren.

Othilia, Linn


INNEBANDY

SVERIGE TOG SITT TREDJE RAKA VM-GULD Svenskarna gjorde 102 mål och släppte bara in 5 mål på hela VM. Dem totalt körde över Schweiz i semifinalen och vann med 11-2. I finalen mötte dem granlandet Finland, som dem sedan vann över med 4-2. När stjärnan Linn Svensson gjorde Sveriges 100:e mål innebar det att Sverige ledde med 2-0 efter 9 minuter och 42 sekunder. När det var 4 minuter kvar gjorde Svensson det förlösande målet. VM har varit rena målfesten för svenskorna. Deras lagledare Jan-Erik Vaara var med i sitt sista mästerskap efter 6 år.


Othilia&Linn

You’ll never walk alone Gustav Wallgård Även om du inte finns kvar hos oss , så kommer du alltid finnas i våra hjärtan . Vi alla kanske inte är vänner men en sak har vi gemensamt , DU . Vi visste inte vad vi hade tills du försvann , hoppas du ser hur mycket du betyder och hur mycket vi sörjer. Du med dina dåliga skämt som vi inte alltid fattade men som ändå fick oss att skratta , vi kanske inte alltid ville skratta men ändå fick du oss att göra det . Våra tankar går till dig och din familj . Vila i frid Gustav , vi alla saknar dig


Dagens dikter ”Ingen ser mig ingen hör mig ingen bryr dig ingen hör mig” Av : Emma Gustafsson

For a fresh feeling

”Se mig önskar att någon kan se mig bara ett ögonblick Se mig Som jag är”

DAGENS BÄSTA Hjärtat dunkar varje gång jag står där Önskar någon kunde se de som det är Bättre har väl alla andra Ensam får jag väl alltid vandra Kärlek jag drömmer om att få Men hatet kommer alltid bestå Av :Emma Gustafsson


Serier, Sudoku och Korsord

Dagens Serie

Dagens korsord tema Tidningsord Across

4

1

3

7

8

9 4

8 9 6 8

9

2

5

4

7 1 7

1 2 5 7

1. artikels författare 6. Tidningarnas telegrambyrå 7. En artikel som tidningen får skriva vad den tycker 8. En mellan rubrik 10. En text som skickas in till en tidning 11. artikelns överskrift Down 2. En inledning till artikeln 3. tidningens förstasida 4. tidningens format 5. tidsgräns 9. Tidningens utseende

6

8

9

7

9

5 3

3

7

8

9

1

4 3

8

4

1


HOROSKOP VÄDUR 20 Mars-19 April: din dröm om pengar kommer insvepandes i dig. Ditt turnummer 1,5,7

OXEN 20 April-21 Maj: Fina Fiskar! Du kommer få löneförhöjning. Ditt tur nummer 6,4,9 TVILLINGAR 22 Maj - 21 Juni: Du blir av med 3 får. Ditt turnummer 7,0,6 KRÄFTAN 22 Juni – 22 Juli: Blunda, det första du ser sen ska du behålla den kommer komma till användning. Turnummer 8, 9, 0

LEJONET 23 Juli – 22 Augusti: Du kommer bryta ett ben den här månaden. Turnummer 3, 6, 9 JUNGFRUN 23 Augusti – 22 September: Simma iland! Du är alldeles för uppspelt. Tagga ner lite. Turnummer 1, 7, 9

VÅGEN 23 September- 22 Oktober: din kärlek kommer göra dig lycklig 14 februari. Turnummer 1, 8,9

SKORPIONEN 23 Oktober -21 November: Din elektriska skönhet kommer att göra dig lycklig. Turnummer 3, 8, 9

SKYTTEN 22 November-21 December: Någon i din närhet kommer vinna på triss. Bäst att vara snäll mot alla. Turnummer 5, 7, 9

STENBOCKEN 22 December -19 Januari: Din plånbok kommer bli mätt. Löneförhöjning!!! Turnummer 6, 8, 9

VATTUMANNEN 20 Januari-18 Februari: Du älskar att bada! Gå till ett badhus och bada loss! Turnummer 1, 2, 3

FISKARNA 19 Februari- 20 Mars: Du kommer få inbrott i ditt hus. Du kommer bli av med 10 000 kr. Och du kommer bryta din näsa. Turnummer 4, 6, 8


Glatt Skratt Mannen till kirurgen… ”Hur mycket tjänar du per år?” ”Menar du i snitt?”

Lilla Lisa när hon kommer hem från dagis ”Mamma, idag fick vi lära oss vad ”igenom snitt” betyder, det är när en höna lägger ägg.” ”Jasså, hur kommer det sig då?” ”Jo, fröken sa att en höna lägger igenom snitt 2 ägg per vecka”

”Två tomater skulle gå över en väg, men så blev den ena överkörd. Då sa den första ”Kom nu ketchup!” ”

”Varför har norrmän runda hus?” ”För att inte hundarna ska kissa i hörnen.”

”Varför vattnar norrmännen sin flaggstång?” ”För att knoppen ska slå ut.”

En norrman till en annan ”När det blev strömavbrott blev jag fast i hissen i 2 timmar.” ”Jaha, det är ingenting mot när det var strömavbrott i köpcentrumet och jag blev fast i en rulltrappa i 4 timmar”


Dagens Gåtor Här kommer några gåtor svar finns längst ner på sidan. 1. Vad blir större desto mer man tar bort? 2. Varför korsade hönan vägen? 3. Vilket djur ser bäst? 4. Vilket djur är det mest synd om? 5. Varför kan en hjort inte ångra sig? 6. Vilket djur går sämst? 7. Jag går från hus till hus men får aldrig komma in, vad är jag? 8. Vad gör du alltid innan du reser dig från en stol? 9. Vad blir blötare och blötare ju mer du torkar? 10.Vilket är världens längsta ord? 11.På vilken fråga måste du alltid svara ja på? 12.vad är skillnaden mellan en mus och ett monster? 13.Vilket djur kan hoppa högre än ett hus? 14.Hur många ben har ett får om man kallar svansen för ett? 15.Kungens kungliga kock stod i kungens kungliga kök och stekte kungen en kunglig stek. Hur många K är det i meningen? 16.Vad är det som är gult på dagen och grönt på natten? 17.Vad sade sardin mamman till sin lille son när de såg en ubåt? 18.Vad tror du att en frukthandlare väger om han är 180 cm lång och mäter 120 cm om magen?

1. Hålet För att komma till andra sidan. Ser bäst gör en zebra 4. Myrstackarna 5. För att gjort ät gjort 6. Gorillan 7. Vägen 8. Sätter dig på den 9. Handduken 10. Smila för att det är en mil mellan S och A' 11. Vad stavas J A 12. Monstret gör mycket större hål i väggen 13. Alla, hus kan väl inte hoppa 14. Fyra, för svansen blir inget ben, även om man kallar den för det 15. I ordet "meningen" finns inte ett enda K 16. En banan som tagit nattarbete som gurka 17. Titta, där kommer en människoburk 18. Frukt… 2. 3.


Tidningen 7B  

En digital tidnng skapad av 7B under VT 2012.

Tidningen 7B  

En digital tidnng skapad av 7B under VT 2012.

Advertisement