Jófogás|Hogyan fogadj örökbe kutyát?

Page 1Tartalomjegyzék

1

Köszöntő Jófogás a kisállat-örökbefogadás mellett

2

Mire figyeljek örökbefogadáskor? Honnan, hogyan, mikor fogadjak örökbe?

3

Az Ürömi Állatotthon legkedvesebb lakói

4

Magyarország menhelytérképe

5

Jófogás az állatszaporítók ellen

6

Ismerd fel az állatszaporítókat! Honnan tudhatom, hogy állatszaporítóval van dolgom?

7

Így hirdesd a kisállatod a Jófogáson!


Köszöntő

Kedves Olvasó! A kezedben tartott jegyzetfüzet sokkal több annál, mint aminek első látásra tűnik. Nem csak gondolatok, emlékeztetők és programok tárhelye. A hazai állatmenhelyeket segítő Jófogás jóvoltából készült kiadvány ugyanis lehetőségeket tartogat. Lehetőséget, hogy megismerkedj a felelős kisállat-örökbefogadással. Lehetőséget, hogy kicsit nyitottabb szemmel járj, és a jövőben jobban felismerd az állatszaporítók áldatlan tevékenységét. És lehetőséget, hogy mindenféle korú, méretű és fajtájú kutyusok szerető otthonra találjanak. Lapozz hát, hogy megismerd a Jófogás által összegyűjtött jótanácsokat, az Ürömi Állatotthon legkedvesebb lakóit vagy az országos menhelytérképnek köszönhetően a hozzád legközelebb eső állatotthont! Hogy közösen még több lehetőséget kínálhassunk a gazdira váró kisállatoknak.


Honnan, hogyan, mikor fogadjak örökbe? Ha négylábú kisállat beszerzésén gondolkodunk, fontos, hogy felelős és végleges döntést hozva lássunk neki a keresgélésnek, hiszen a macskák és ebek nem plüssállatok. Állandó, hosszú távú törődést és figyelmet igényelnek. Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy vérbeli gazdik vagyunk, érdemes az örökbefogadás mellett döntenünk, hiszen rengeteg gyönyörű, egészséges kisállat vár arra a menhelyeken és állatotthonokban, hogy egy szerető kétlábú a gondjaiba vegye őket. A menhelyek, alapítványok, állatotthonok és gyepmesteri telepek többsége fellelhető az interneten és a közösségi médiában is, így ne féljünk minél többüknél virtuális sétát tenni! Az örökbefogadás akkor is jó döntés, ha egy bizonyos fajtát keresünk, hiszen ma már rengeteg fajtamentő dolgozik itthon.


Az örökbefogadás feltételei Legyél 100%-ig biztos benne, hogy nemcsak most, hanem akár 10 év múlva is szívesen gondját viseled a választott kisállatnak! Kalkulálj minden költséggel! Az örökbefogadás ugyan nem teljesen ingyenes, mert oltási, ivartalanítási költsége van az otthonnak, az állattartás azonban még több költséggel jár, amelyekre hirtelen nem is gondolnánk. Ha biztos vagy benne, hogy finanszírozni tudod az alapvető kiadásokon felül a hirtelen fellépő költségeket is (amit például egy esetleges megbetegedés jelenthet), belevághatsz a gazdilétbe. Gondold át, milyen személyiségű állat való neked! Hiszen nemcsak az emberek különböznek, a négylábúak között is számtalan egyéniség van, akik akkor tudnak kiteljesedni, ha hozzájuk passzoló gazdi mellett élhetnek. Mérd fel, hogy mennyi időt tudnál tölteni vele! Azt is vedd számításba, hogy egy esetleges lakó- vagy munkahelyváltás, netán egy új családtag érkezése hogyan befolyásolná a szőrgombóccal töltött idő mennyiségét és minőségét! Ne dönts elhamarkodottan! Látogass meg minél több menhelyet, ideiglenes befogadót, mielőtt leteszed a voksod egy kisállat mellett! Persze ebben a műfajban is létezik szerelem első látásra, de elsőre inkább ne vigyél haza senkit; ha nagyon megtetszett a kutya vagy macska, aludj rá egyet és menj vissza érte másnap!


Szerezd be a szükséges felszereléseket a kisállat befogadása előtt! Minden kutyának és macskának más igényei vannak, de az alapvető kellékeket (itató- és etetőtál, fekhely, nyakörv, póráz, játék stb.) mindenképp vedd meg előre! Az eledel kiválasztása sok tényezőtől függ, így annak ellenére, hogy ez a legalapvetőbb kisállat „felszerelés”, ezzel érdemes a végső döntésig várni. Készítsd elő a környezetet a kutyus vagy a cica fogadására! Ha például kölyökkutyát választasz, érdemes egy előre kijelölt területet elzárni neki a lakásban, a cipőket a szekrénybe tenni, a szőnyegeket pedig egy időre felszedni, hogy elkerüljük a váratlan baleseteket – vagy legalábbis csökkentsük a takarítással töltött időt. Végezetül pedig, ha már az otthonodban örömködik a kiskedvenced, tartsd be az örökbefogadási szerződésben vállaltakat, az örökbeadóval pedig tartsd a kapcsolatot az esetlegesen fellépő kérdések és a hasznos tanácsok miatt!


Az Ürömi Állatotthon legkedvesebb lakói Nevük alapján mintha csak egy meséből léptek volna ki, hogy boldogabbá tegyék a leendő gazdik napjait. Nemrég ez a 3 és fél hónapos, német juhász jellegű testvérpár érkezett az Ürömi Állatotthonba. Korukból adódóan kajla kis rosszcsontokról van szó, akik elbűvölő tekintetükkel és a szélrózsa minden irányába lebegő füleikkel lopják be magukat a leendő gazdik szívébe. A pocaksimi, a nyakba bújás és egy-egy óvatlan nyelvcsapkodás is garantált, ezek elől pedig senki sem szeretne elhajolni. Mivel még kölyökkutyák, bármilyen gazdihoz és akár más kisállathoz is könnyedén idomulnak.

Tinky

gyunk, Olyan gazdira vá újásnyi hely b y g e n a v t t e ll e aki m

és Winky

Tinky és Winky külön-külön, oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


gyo m , Olyan gazdira vá rtja, aki tisztelet ben ta dám hogy ez az én lab

Labdás Zeu

sz

Mindössze egy labda választ el attól, hogy téged szeressenek a világon a legjobban. Labdás Zeusz, nevéből is sejthető módon, egy igazi focibolond. Imád játszani bármilyen kerek, guruló, pattogó vagy dobálható tárggyal, a játék megunása számára nem lehetséges. Zeusz gyorsan tanul és hihetetlen mennyiségű energia van benne. Kétéves kutyushoz hűen igazi lelkes kis tanonc, aki egy határozott, gondoskodó gazdira vágyik. Termetével és fajtájával egyértelműen nincs tisztában, a kis fejében valószínűleg inkább egy öleb képe él saját magáról. Imád mindenkit, legyen az gyermek vagy felnőtt, állandóan bújik és senkitől sem sajnálja a puszikat. Az összeszokáshoz és a szabályok kialakításokhoz érdemes kutyasuliba vinni a kis fickót.

Labdás Zeusz oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


Zeusz A sugárzóan fehér Zeuszt majd az új gazdijának kell mindenféle mennydörgéstől megóvnia, a 7 éves argentin dogban ugyanis viharos nevével ellentétben végtelenül kedves és nyugodt lélek lakozik. A gyerekeket is nagyon szereti, viselkedését ilyenkor törődően, gondosan legkisebbekhez igazítja és rendkívül fegyelmezetten sétál velük. Gyorsan tanul, szinte csüng a kötődését kiérdemlő ember szavain, nagy eszét azonban kisebb csínytevésekre is használhatja, így határozott gazdit kíván. Igazán elemében Zeusz a szabad levegőn, például egy kiadós kirándulás közben érzi magát, és még pancsolni is imád, így lehetőleg kertbe, és inkább sportos, örökmozgó családnak ajánljuk.

gyo m , Olyan gazdira vá m falat tal lo ta ju z o lm a lh e i ak Zeusz oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


gyo m , Olyan gazdira vá zik meg aki sosem feledke a főét kezésről

les

Öreg Fü

Ha a kutyák beszélni tudnának, a 8 év körüli Öreg Fülest sztorizásban nem könnyen lehetne lepipálni. Az Ürömi Állatotthon egyik korelnökeként ő a bölcsesség és a rendíthetetlen nyugalom megtestesítője, aki mellett meghitt estéket lehet észrevétlenül átbeszélgetni, fülét vagy tigriscsíkos pofiját vakargatva. Egykor sebes lábai ugyan már kicsit gyengécskék, ezért inkább békés, szemlélődő típusú gazdiknak lehet ideális társ. Öreg Füles ismeri a csábítás minden csínját-bínját: ha kell, akkor gyönyörű, mélybarna szemeit veti be egy jutalomfalat érdekében, ha pedig kell, akkor hatalmas füleivel jelzi, hogy figyel rád, mi több, mindent meg is értett és a megfelelő választ is megtalálta. A gyerekeket imádja, boldog lesz, ha az unokák is átugranak játszani.

Öreg Füles oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, előés utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


Shiva Labda? Labdát mondtál? Hol van a labda? Labdaaaaaa! Shivával nem lehet viccelni, ha labdáról van szó, ebben a 6 éves kislány kutyusban ugyanis egy valódi szuperzsonglőr veszett el. Szinte kifogyhatatlan energiával rendelkezik, ha gömb alakú játékokról van szó. Bárhol, bárkivel, bármeddig, bárhogyan. Shiva a labdacsócsáláson kívül enni is imád, így szinte bármilyen étellel és jutalomfalattal könnyedén motiválható, tanítható. Vagyis, ha harapnivaló labdával és ínycsiklandozó finomságokkal készül a jövendőbeli gazdi, ezt a kutyust bizony aligha tudja majd lebeszélni az önfeledt farokcsóválásról.

gyo m , Olyan gazdira vá pancsolni aki szeret velem

Shiva oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


gyo m , Olyan gazdira vá szereti e ir y n n e b b lá a g le aki a játékot

Bex Egy négy lábon járó, bújós energiabomba keresi társát. Bex egy kedves, barátságos eb, aki nemcsak a többi sorstársával, de a kétlábú apróságokkal is azonnal megtalálja a szót. Határozott gazdit igényel, aki következetesen tartja és tartatja be a közösen hozott szabályokat, azonban nem áll tőle távol az arcnyalogatás és a bújás sem. A gyönyörű, 3 éves német vizsla jellegű kan hihetetlen motorral és rugókkal rendelkezik, így a kerítést érdemes megerősíteni az érkezése előtt, a hétvégi aktív programokhoz azonban biztosan jól jön majd a végtelen mennyiségű energia, ami benne lakozik. Erős vadászösztöne miatt más négylábúakkal nem igazán jön ki, a gazdit viszont garantáltan imádni fogja.

Bex oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


Manna Barátságos, zoknis kislány és féltve őrzött kispárnája keresi törődő gazdiját további pihe-puha játékok és takarók reményében. Manna első kilenc évét magányos kutyusként, cseppet sem ideális körülmények között töltötte, arra várva, hogy valaki végre felfigyeljen rá. Ma már azonban türelmesen, tele pocakkal álmodozik egy igazi gazdiról. Persze nem olyanról, mint a régi volt, hanem egy hátsimiző, társra vágyó, természetkedvelő kétlábúról. Bár elsőre megválogatja, kivel pacsizik le, kellő figyelemmel és odaadással hamar kezesbáránnyá válik. Séta közben fajtársaival összekacsint, a kerítés túloldaláról viszont rögtön és határozottan jelzi, ha éppen más négylábúak pályáznának a hőn szeretett kispárnájára.

gyo m , Olyan gazdira vá siban aki partner a pac Manna oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


i ismeri k a , m o y g á v a ir d Olyan gaz eg tit kait m d z s e r e g e m d z a hú

Em m a Csak még egy percig hadd nyalogassam a mancsodat! A kétéves Emma igazi kis kecses, babusgatnivaló hercegnő, aki háromszög kis füleivel mindig a gazdira figyel. A közepes termete ellenére magát kanapéra való, ölebnek gondoló kislány imád a középpontban lenni. A játék számára megunhatatlan kikapcsolódás, a tanulás pedig a legnagyobb öröm, ami egy ilyen okos kiskutyát érhet. Pár szem jutalomfalatért cserébe bármilyen trükköt elsajátít, de egy kis pocaksimogatás reményében az esti tévézéshez is szívesen csatlakozik – bármi is legyen műsoron. Úgyis csak a gazdáját nézi majd bociszemekkel. Négylábúakkal egyelőre nem kommunikál túl ügyesen, így egyedüli kutyusként keresi új otthonát egy olyan gazdi mellé, aki következetes és felkészült.

Emma oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


Turbó Szeretetgombóc túrázó keres életre szóló társat. Turbó él-hal az emberekért, szerinte ők a legtutibb lények a világon. Szeret velük játszani, sétálni, futni, kirándulni, de akár heverészni is. Első hét évét szerető kétlábú nélkül töltötte, így most arra vár, hogy mindent bepótolhasson, amiből eddig kimaradt, legyen az fülvakargatás, vagy akár vízparti nyaralás. Az új gazdi biztos lehet benne, hogy életének következő éveit igéző szemek, fülig érő mosoly és egy folyton csóváló farkinca fogja követni. Futáshoz és mindenféle sporthoz kiváló társ lesz, aki már a menhelyi futóversenyeken is bizonyította képességeit.

gyo m , Olyan gazdira vá érezhetek k t ü s t t ü y g e l e iv ak majd a napon

Turbó oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


gyo m , Olyan gazdira vá ha én őrzöm , a r r a e k z s ü b i k a a házát

Alíz Bűbájos kislány venne rendszeres illemtan órákat egy szerető gazditól. Alíz első három évét barátnőivel egy kiképző telepen töltötte bezárva, így a helyes viselkedéssel kapcsolatban még el kell sajátítania egy-két trükköt. Szerencsére jutalomfalatért szinte bármilyen feladatra vevő, hegyes kis fülei és éles tekintete segítségével hosszú ideig képes a tanító szándékú kétlábúakra koncentrálni, legyen az kisgyerek vagy felnőtt. Egy színes, pattogó labdával akár órákig elszórakoztatja magát, igazi tünemény, aki az aktív programokban épp úgy szívesen részt vesz, mint a lustálkodós hétvégi időtöltésben.

Alíz oltva, chipelve, ivartalanítva, féreghajtva, külső paraziták ellen védve, elő- és utókontrollal, szerződéssel mehetne új otthonába.


Magyarország

menhelytérképe

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Halasi Állatsegítő Alapítvány Kiskunhalas, Donger sétány

TENKESALJA Állatvédő Egyesület Siklós

Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Közhasznú Alapítvány Kecskemét, 211/A HU

Misina Természet- és Állatvédő Egyesület Pécs, Pajtás utca 17.

Kiskunfélegyházi HEROSZ Állatmenhely Kiskunfélegyháza, Csólyosi út, Nyomás IX. Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány Kalocsa Kalocsa, Zrínyi u.9. Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány Lajosmizse, Alsóbene 652

Békés megye Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület Orosháza, Oláh István u. 31. Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete Békéscsaba, Kétegyházi út 30. Gyulai Állatvédő Egyesület Gyula, Kőrösi Csoma Sándor u. 1


Borsod-Abaúj-Zemplén megye Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány Sátoraljaújhely, Bodrog u. 2. Csellengő Kutyák Állatsegítő Alapítvány Monok, Ady Endre u. 15. Miskolc Állatsegítő Alapítvány Miskolc, Sajószigeti utca 23. Ózd-Kiskapudi állatmenhely - HEROSZ Ózd-Kiskapud, Hrsz: 0165/2 Csongrád-Csanád megye Tappancs Szeged, Sia dűlő 20. Dél-Alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat Alapítvány Szeged, Rigó u. 3-15. Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület Hódmezővásárhely, Szent Antal u. 8. Kóbor Mancsok Mentéséért Alapítvány Szentes, Kossuth utca 24. I. 4. Szentesi HEROSZ Állatmenhely Szentes, Nagynyomás 74.

Győr-Moson-Sopron megye Emberek az Állatokért Alapítvány (Győri Állatmenhely) Győr, Téglagyári út Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete Sopron, Ravazd u. 73. Hajdú-Bihar megye Pacsi Kutyamenhely Alapítvány Hajdúböszörmény, Polgári út 111. Puli Állatvédő Egyesület Debrecen, Vár u. 2. Együtt az Állatokért Állatvédő KHE Debrecen, Mészáros Gergely kert Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete Derecske, Köztársaság út 36. Heves megye Befogad-Lak Hevesi Állatmenhely Alapítvány Heves, hrsz.: 0302/156 Állatokat Védjük Együtt Alapítvány Eger, külterület, Baktai út Jász-Nagykun-Szolnok megye

Mogyoró Menedék Szentes, Berekhát, Szegvári út központ: Helvécia, Matkó tanya 6.

Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány Szolnok, Hant u. 1 Telephely: Szajol, Ördögtanya

Fejér megye

Junior Kisállat Rezervátum Alapítvány Szolnok, Karinthy Frigyes út 13751/4.

HEROSZ Állat - és Természetvédő Egyesület Székesfehérvár, Takarodó út 5.

Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány Jászfényszaru

Aska Kutyamenhely Székesfehérvár, Homoksor 7.

Kisújszállási Kutyabarát és Állatvédő Civil Egyesület Kisújszállás, Báthory u. 15.

Kutyaovi Bicske, 5-ös dűlő Etyeki Állatvédő Egyesület Etyek - Boti út és Kócsag utcát összekötő út

Kóbor Szívek Állatmentő És Körneyezetvédő Alapítvány Karcag, Vágóhíd u.


KÓBORKA Túri Állatvédők Közhasznú Egyesület Mezőtúr, Közösségi ház körül

Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Budapest, Tátra u. 5c

Komárom-Esztergom megye

Eszkuláp Állatvédő Egyesület Budapest, Fraknó u. 14.

Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Esztergom, Gyepmesteri telep mellett Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat Tatabánya, Síkvölgyi út mellett

Mancs-Rancs Állatvédelmi Alapítvány Biatorbágy, Lomb u. 15.

Pest megye

Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület – HEROSZ Budapest, Nagyszőlős u. 21.

Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány Vác, Külső Rádi út

Zöld Sziget Állatmenhely Törökbálint, Pistály dülő 097/099

Lelenc Kutyamentő Egyesület Gödöllő

Kismaszat Állatmentő Egyesület Budapest, Jahn Ferenc u. 54/2.

Árvácska Állatbarát Egyesület Szentendre, Szentlászlói út 197.

VigyélHaza Budapest, Illatos út 23/A

Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület Pomáz, Koppány u. 12.

Budapesti HEROSZ Állatotthon Budapest, Nagyszőlős u. 21.

Ürömi Állatotthon Üröm, Duhajdombi Kutyaiskola mellett

Budapesti HEROSZ Állatotthon Budapest, Nyél u. 239.

Állat és Ember Budapest, Pisztráng u. 3. (XV. ker.)

Eb Árvaház Nonprofit Egyesület Tárnok

Állat és Ember Á.V.E. Budapest, Pisztráng u. 3. (XV. ker.)

Szomorú Szív Gyömrő, Állomás u. 72.

Családi Kutyás Sport Központ és Kutyaotthon Budapest, Mélyfúró u. 14.

Noé Állatotthon Alapítvány Budapest, Csordakút utca vége

Rex Kutyaotthon Alapítvány Budapest, Óceánárok u. 33.

Cocker Rocker Spániel Fajtamentő Egyesület Dunaharaszti, Taksony sor 25.

Kutyamentő Angyalok Egyesület Budapest, Fiastyúk u. 26.

Elek-Ágh Állatmenhely Közhasznú Alapítvány Tököl, Petőfi-tanya

Csömöri Állatvédő Civil Szervezet - Kutyamenhely Csömör, Koronczai tanya mellett

Szent Ferenc Állatotthon Ócsa, Újerdő 33.

Árva Csivavák Egyesülete Budapest, Rottenbiller u. 44.

Luca Kutyamenedék Csévharaszt, Hunyadi út 8.


Somogy megye

Veszprém megye

Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület Kaposvár, 61-es főút, II.sz. Szennyvíztelep

Állatvédő Egyesület Veszprém Veszprém - 77-es főút és a Déli útgyűrű találkozásánál

Assisi Szent Ferenc A Hontalanná Vált Állatokért Alapítvány Marcali, Május 1. u. 4.

Északbalatoni Ebmentő Egyesület Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky-Endre út. hrsz. 087.

Siófoki Állatvédő Alapítvány Siófok, Szabadság u. 9.

Pápai Humán Állatvédő Egyesület Pápa, Szabó Dezső u. 36.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Zala megye

Állatbarát Alapítvány Nyíregyháza Nyíregyháza, Csatorna u. 2.

Bogáncs Állatmenhely Zalaegerszeg Zalaegerszeg, Csilla dűlő 6.

Ugat-lak Állatmenhely Kisvárda, Városmajor u. 53.

Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület Nagykanizsa, Ady Endre u. 78.

Tolna megye Szekszárdi Kutyamenhely Szekszárd, Bogyiszlói út 5. Váczikai Cerberus Alapítvány Paks, Babits Mihály utca 2/11. Vas megye Állatvédők Vasi Egyesülete Szombathely-Nárai között 0787/2 hrsz Fekete István Állatvédő Egyesület Szombathely, Vízöntő u. 7.


Jófogás az állatszaporítók ellen

Hazánkban gyakran esik állatszaporítók áldozatául egy-egy kutya vagy macska, amelynek következtében a folyamatos fedeztetések során újabb és újabb kisállatok születnek. Ez gyakran genetikai rendellenességekhez, ezáltal pedig fiatal korban jelentkező, akár halálos kimenetelű betegségekhez vezet. Az állatszaporítást ugyan nem tiltja egyértelmű jogszabály, azonban az állat szükségtelen bántalmazása, illetve az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása állatkínzásnak minősül, amely a legtöbb szaporító általános tevékenységét lefedi. A Jófogás fontos feladatának tartja, hogy kiálljon az állatok mellett, edukálja a lakosságot az állatok szaporításának veszélyeit és következményeit illetően, valamint saját hatáskörén belül konkrét lépéseket is tegyen az ilyen jellegű állatkínzás visszaszorításáért. Oldaláról ezért 2020 tavaszától kitiltotta a szaporítókat, így nem hagyja jóvá azokat a hirdetéseket, amelyekben pénzért árulnak állatokat olyan hirdetők, akik tenyésztői tevékenységüket nem tudják hiteles dokumentációval igazolni. A Jófogás azonban nem csupán a szaporítók ellen, de a menhelyek mellett is fellép, így azok munkáját ingyenes, nagy elérésű online felületek biztosításával segíti.


Ismerd fel az állatszaporítókat!

Ki a szaporító? A szaporítók célja minél több értékesíthető állat létrehozása, mindenféle kontroll és szakmai irányelvek mellőzésével. Tőlük a leendő tulajdonos szinte soha nem kap érvényes oltási könyvet, ha mégis, gyakran a szaporító oltja az állatokat, ezért csupán a vakcinás fiolák matricái vannak a könyvbe ragasztva, nem hitelesíti ezeket állatorvosi bélyegzőlenyomat. A szaporítók sokszor távolról sem optimális környezetben tartják az állatokat (ami sokszor állatkínzásig is fajulhat), ezért nem is szívesen engedik az állatok közelébe a leendő vevőt. A genetikai szűrővizsgálatok számukra ismeretlenek, ezért az ilyen eredetű állat, bár „papírok” nélkül jóval kedvezőbb vételárért kerülhet birtokunkba, később súlyos állatorvosi költségek elé nézhetünk, mert sokszor súlyos betegségeket is hordoznak.


Honnan tudhatom, hogy tenyésztővel vagy szaporítóval van dolgom? A lelkiismeretes tenyésztő igyekszik a lehető legjobb minőségű, egészséges, az adott fajtára jellemző genetikai betegségektől mentes állatok tenyésztésére. Ismert eredetű, törzskönyves, gondosan megválogatott állatokkal foglalkozik, a kölyköket életkoruknak megfelelő vakcinázásban, féreghajtásban részesítteti állatorvosával. Továbbá az állatokat 8 hetes koruk előtt nem adja a vevőnek. Egy tenyésztő szereti az állatait, fontos számára, hogy az utódok kihez, milyen körülmények közé kerülnek, ennek érdekében törekszik arra, hogy alaposabban megismerje a vevőt és a kiszemelt kisállat jövőbeni tartási és lakhatási körülményeit. A szaporítók ezzel szemben csak a bevételi forrást látják az állatokban, ezért nem törődnek a genetikai betegségekkel, oltásokkal, chippel, de még az állatokhoz méltó tartással sem. Könnyű felismerni őket, hiszen törzskönyv nélküli, „fajta jellegű”, „fajta jegyekkel rendelkező”, „mix” állatokat hirdetnek, akiket általában nem a tartási helyen mutatnak meg az érdeklődőnek. Gyakran nem várják meg a 8 hetes kort és a kutyákat fiatalabban lepasszolják a leendő gazdiknak, akik chip, oltás és féreghajtás nélküli kicsiket vesznek magukhoz.


Míg a tenyésztők egész életüket az adott fajták génjeinek örökítésének szentelik, addig a szaporítók egy-egy szukát kizsigerelve „állítják elő” az újabb és újabb kölyköket, így az árbéli különbség szinte minden esetben szembetűnő. Hivatalos tenyésztőtől százezres nagyságrendű összegért lehet kölyköt venni, míg a szaporítók általában tízezres nagyságrendekben gondolkoznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-két nagyot álmodó szaporító ne próbálná meg több százezer forintért árulni az alom tagjait, törzskönyv nélkül tehát semmiképp se vegyünk fajtiszta állatot! Fontos különbség még, hogy a tenyésztők általában évi egy-két alom tagjait kínálják eladásra, a szaporítók viszont akár több tíz almot is hirdetnek egy évben. A tenyésztők minden esetben adásvételi szerződéssel, valamint hasznos jótanácsokkal látják el az új tulajdonosokat, hogy kutyusok minél jobb kezekbe kerüljenek. Legyünk tehát óvatosak, figyeljünk a jelekre, ha pedig nem vagyunk biztosak az eladóban, kérjük szakmai szervezetek segítségét, véleményét!

Legfontosabb szakmai szervezetek és hatóságok: •

Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége

Magyar Állatvédők Országos Szervezete

Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

Országos Állatvédőrség Alapítvány

Országos Állatvédelmi Alapítvány

Herman Ottó Magyar Országos Állatés Természetvédő Egyesület


ÍGY HIRDESD A KISÁLLATOD!

Fajtatiszta kutyát vagy macskát törzskönyvvel vagy származási lappal hirdess!

8 hetesnél fiatalabb kisállatot ne hirdess!

8 HÉT

Kutyát csak microchippel hirdess az oldalon!

Tüntesd fel hirdetésedben a kisállat oltásait!

Kisállatot magánszemélyként ingyen, tenyésztőként díj ellenében hirdethetsz, cserére nincs lehetőség.

Ha az állatot tenyésztőként hirdeted, tüntesd fel a kennel nevét a leírásban! SHOP

Vigyázzunk együtt az állatokra!A kiadvány az Ürömi Állatotthon közreműködésével a Jófogás jóvoltából készült.