Page 1

Editie #1 Jaargang 1 April 2010

JOEY


COLOFON Hoofdredactie Joey van der Leemputten Artdirector Joey van der Leemputten Reportage Joey van der Leemputten Eindredactie Joey van der Leemputten Coรถrdinator Joey van der Leemputten Redactiesecretariaat Joey van der Leemputten Marketing Joey van der Leemputten Met speciale dank aan Wil Michels Elwin Swinkels Lennie Segboer Adres Krommesteeg 3a 5741 HN Beek en Donk Tel: 0611645598 (kantooruren)

2


APRIL 2010

9

10

12

concept duiden

Onafhankelijke muziek voor experimentalisten

interview met een fan

Ook doordeweeks fan van Vampire Weekend

beeldconcepten Ritme & Patronen

boek- en blogbespreking

14 15

Het sublieme boek der marketing Bol.com geen last van crisis

de eerste bladzijde uit je roman

17

Het bewijs

jouw ad

18

21

22

Muzikaliteit met een glimlach

paradigmas verkennen

Heeft een gitaar altijd zes snaren?

moodswings

Moodswings

3


communication, art, education, typography, math, words, language, facts, ctrl+z, patterns, details, logic

my left brain

4


imagination, symbols, pictures, present and future, appreciate, spatial intelligence, fantasy, take risks

my right brain

5


6


I would rather invite you to

just take a look at my works than bore you with another sentence of how much I am enthusiastic about

IMAGINATION.

7


8


Onafhankelijke muziek voor experiment alisten. Als

je denkt aan Indie, denken de meeste mensen

aan rock.

Zij

zijn meestal ook

onafscheidelijk van elkaar.

De naam ‘Indie’ komt Het genre is zeer tot heavy metal. Maar wat deze onafhankelijke muziek?

van het woord independent. divers, van ambient

is nu de kracht van

Doe-het-zelf-ethiek In Engeland werd vanaf

‘Voorliefde

voor het experimenteren met muziek’

Afkeer van de commercie Bekende artiesten zijn onder Division. Zij experimenteerde

ethiek steeds populairder.

Uit

protest brachten

artiesten hun muziek niet langer uit via platenmaatschappijen, om de commercie tegen te gaan.

In plaats daarvan ontwierpen ze zelf hun hoezen. Een aantal jaren later ontstonden er nieuwe kleine labels en distributeurs die zich specialiseerde in indie rock.

Nirvana

en

‘cult’

en

Joy

als een van de eerste

met deze zogenaamde alternatieve rock.

‘underground’ eind jaren zeventig deze

andere

De

termen

werden gebruikt, om het

tegendraads imago van de artiesten in beeld te brengen.

De

kracht van dit genre komt vooral door de

afkeer van de commerciële muziek.

Ook

de voorliefde

voor het experimenteren met muziek speelde hierbij een belangrijke rol.

Door

middel van hun eigen wil

ontstaat een hele eigen stijl ontwikkeld door echte experimentalisten. bijzonder.

Een

En

dat maakt deze stijl juist zo

stijl gemaakt door echte liefhebbers

van echte muziek!

9


OOK DOORDEWEEKS ENTHOUSIAST OVER VAMPIRE WEEKEND De naam doet meer denken aan een enge horrorfilm, maar niets is minder waar. Elwin is tot over zijn oren fan van Vampire Weekend. ‘’Het is een Amerikaanse indie rockgroep bestaande uit vier personen’’, verklapt Elwin Swinkels. Vampire Weekend was ook aanwezig afgelopen zomer op ‘A Campingflight To Lowlands Paradise 2009. Net zoals Elwin. ‘’Ik zag ze de eerste keer op Lowlands afgelopen zomer. Ze verbaasde me echt met hun alternatieve rock. Sindsdien luister ik heel de dag vrijwel niets anders meer.’’ ‘’Vampire Weekend maakt alternatieve rockmuziek met een Afrikaans tintje erin. Het is heel vernieuwend vind ik.’’ Hoewel Elwin zo’n enorme bewonderaar is, ziet hij er verder net zo uit als elke andere normale jongen. ‘’Ik hou niet van die mensen die door middel van die vieze festivalbandjes aan willen tonen hoe vaak ze al op Lowlands zijn geweest’’, gaf hij geïrriteerd aan. ‘‘Ik hoef A-punk maar te horen en mijn dag kan niet meer kapot!’’ Op de vraag of Elwin de band live ook goed vindt, antwoordt hij heel duidelijk. ‘’Stiekem vind ik ze live nog veel beter dan op de cd. Live komt het allemaal veel beter tot zijn recht. Dit heeft ook te maken met het publiek, waarbij de sfeer al vanaf het eerste nummer helemaal top is. Bovendien gaan ze er ook echt voor als ze het podium opkomen. Je hebt ook bands die hun standaard riedeltje afwerken en naar huis gaan. Zo zijn Ezra Koenig (red: zanger/gitarist) en zijn vrienden niet. Ik hoef A-punk ’s ochtends maar te horen en mijn dag kan niet meer kapot!’’ Dat zegt genoeg over de vrolijke muziek van Vampire Weekend. Daar kun je zelfs doordeweeks vrolijk mee de dag beginnen!

10


AMERIKAANSE KLASSE

De mannen van Vampire Weekend zijn op dit moment helemaal hot. De experimentele New Weird America indie rockgroep staat avond na avond in stampvolle uitverkochte concerten over heel de wereld. Na het eerste gelijknamige succesalbum, is het in januari uitgebrachte vervolgalbum minstens net zo prachtig. In 2008 begon de band naamsbekendheid te creĂŤren in en rondom New York. Ze brachten een album uit een binnen de kortste keren veroverde Vampire Weekend vele meisjesharten. De bandleden kennen elkaar van hun studies aan de Universiteit van Columbia. Daar ligt de basis van deze krachtige rockmuziek met Afrikaanse invloeden er in. Afgelopen zomer stonden ze nog op Lowlands uit hun dak te gaan. En ook Paradiso kregen ze eind februari helemaal naar hun hand gezet. Kortom, laten we nog lang mogen genieten van dit experimentele kwartet uit het continent met de vijftig staten.

11


Rit

&

Patro

12


tme

&

onen

13


Recensies & blogs.

14


Het sublieme boek der marketing Het is bijna onmogelijk om dit boek in een aantal kernwoorden te beschrijven. Grondslagen van de marketing is alles wat je nodig hebt om marketing toe te passen op je studie- en werksituatie. Het bevat, op een simpele manier omschreven, een duidelijke visie op marketing. Daarnaast beschrijft Bronislaw Verhage op uitstekende wijze hoe je verschillende aspecten van de marketing tegenkomt in het dagelijkse leven. Grondslagen van de marketing is een van de vele theorieboeken over marketing. Maar als je het mij vraagt, is dit hĂŠt boek bij uitstek die alle punten uit de branche zorgvuldig aan bod laat komen door gebruik te maken van een heldere en strakke lijn. Kortom, Bronislaw Verhage zorgt ervoor dat dit boek niet net zoals alle andere theorieboeken over marketing is. Grondslagen van de marketing is hĂŠt boek over marketing. Joey van der Leemputten

Bol.com geen last van crisis Internetkopen was in 2009 helemaal hot. Terwijl de boeken- en elektronicamarkt flink inzakte, had bol.com een flink winstpercentage van maarliefst 20% ten opzichte van het vorige jaar. Een stijging tot 268 miljoen euro. Vind ik niet gek. Waarom nog door de kou naar de stad terwijl het ook vanuit je luie stoel kan? Ik ben blijkbaar niet de enige die zo denkt.

15


16


Het bewijs Toen Mikki na drieĂŤneenhalf uur eindelijk als een glad geschoren rimpelsauriĂŤr het bad uitstapte, hoorde hij het wekkersignaal van zijn iPhone door de badkamer klinken. Het is vandaag een belangrijke dag voor Mikki, aangezien hij te horen krijgt of hij wordt gepromoveerd tot financieel directeur bij DeliNet. Tijdens deze mooie zomerse dinsdagmiddag verruilt Mikki zijn lichtgespierde geboortekostuum met een driedelig Hugo Boss pak. Zoals elke eerste dinsdag van de maand heeft hij vanaf twee uur een middagje vrij voor zichzelf, maar vooral voor zijn kinderen. Josh en Jenny betekenen alles voor hem. Net zoals zijn vrouw, Senna. Senna zorgt elke dag goed voor de was, het eten, en niet te vergeten, het jonge gezin. Het is tien voor acht als Mikki haastig de gordel van zijn BMW omdoet. Niet alleen hij is gespannen, ook de vandaag jarige Jenny loopt al de hele ochtend druk door het huis te razen. Jenny is twaalf jaar geworden, en is ontzettend blij met de splinternieuwe skeelers die ze vanmorgen dolenthousiast uitpakte. Ze racet de hele villa door, van de gang tot de slaapkamer van Mikki en Senna.

17


Muzikaliteit met een glimlach!

Altijd al die muzikale jongen willen hebben met een eeuwige glimlach? En kun je niet zonder muziek? Dan is JOEY iets voor jou! Hij laat je de hele dag stralen, waar en wanneer je maar wilt. Het is de ideale vervanger van de MP3-speler. Je kan beslist nooit meer zonder! 18

Krommesteeg 3a 5741 HN Beek en Donk


19


Iedereen kent wel een gitaar. E plectrum. De meest bekende so vrijwel ieder muziekbandje t

Bijna elk voorwerp kent succesvol kunt b klankka an

20


Heeft een gitaar altijd zes snaren?

Een in 1780 ontworpen zessnarig instrument wat bespeeld wordt met de vingers of een oorten zijn de Spaanse gitaar (akoestisch) en de elektrische gitaar. De laatste zie je in terug, een belangrijke factor in de muziek dus. Maar heeft een gitaar altijd zes snaren?

t wel een paradigma. Bepaalde vooronderstellingen die grenzen aantoont waarbinnen je blijven handelen. Zo ook de gitaar. Een gitaar heeft zes snaren, en bestaat uit een kop, ast en een brug. Hierop kun je de vraag stellen, heeft een gitaar altijd zes snaren? Het ntwoord hierop is nee. In 1826 was er een man genaamd Ferdinando Carulli die samen met gitaarbouwer Pierre René Lacote een gitaar bedacht met maarliefst tien snaren. Het idee van deze ‘Decacorde’ was dat de helft van de snaren met de normale linkerhand bespeeld moesten worden. De andere vijf waren bestemd als eventueel te gebruiken bassnaren. Helaas sloeg de ‘Decacorde’ nooit echt aan, en was het gedoemd te mislukken.

21


MOODSWINGS

22


23


Magazine 06-04-2010  

Magazine van Joey van der Leemputten