Page 1

DI

A T I G

L

Sport magazine Editie 5 - www.sportxmagazine.com

The King of the Ring

Tyrone Spong

52

26

Sportlegende Garry Kasparov

FIFA wereldbeker voor SportX| Editie 5 het eerstmagazine in Suriname

6 Sporters van het jaar


en dit is mijn....

Succes! “ik heb nu een eigen forestry tools bedrijf” IntEnt Suriname voor:

• Training in ondernemerschapsvaardigheden • Assistentie bij een businessplan • Personal coaching

Meer weten?

Bel of mail ons voor een afspraak. Telefoon: +597 472 825 Mail: info@intent-suriname.com

...jouw besluit

Wil jij ook een eigen onderneming beginnen? neem contact op met IntEnt Suriname en ...

Let’s get started!

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Joey

Hiermee spelen we namelijk in op zowel de Surinaamse als de globale ontwikkelingen. De resultaten van een onderzoek dat wij in 2010 hebben uitgevoerd onder sportfans in Suriname, wezen toen al uit dat er behoefte was aan verbetering van sport- informatieverschaffing via een tijdschrift en internet. Over het aanbod op televisie en radio is men tevreden. In die periode hadden nog niet zoveel huishoudens de beschikking over een internetverbinding en diegenen die dat wel hadden, mochten blij zijn als een youtube filmpje van 5 minuten bekeken kon worden in 10 minuten. Hierdoor besloten wij een stappenplan op te zetten. We startten in 2011 met de website,

SportX- magazine | Editie 5

Bekijk hier het filmpje

Eind december 2012 was de eerste editie van SportXmagazine te verkrijgen in de winkels. Het afgelopen jaar hebben wij 4 edities uitgebracht, hebben wij ondersteuning gegeven bij de totstandkoming van Sporting Caribbean, het sportblad van de Caribbean Athletics Improvement Agency (CAIA) en hebben we zelfs even een uitstapje buiten de sport gemaakt met het uitgeven van het Carifesta XI – magazine. En in de tussentijd konden sportliefhebbers nog steeds dagelijks de laatste headlines bekijken op onze website. Dankzij de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van ICT in Suriname hebben nu veel meer mensen de beschikking over snel internet. Daarnaast zien we ook steeds vaker dat gerenommeerde magazines wereldwijd verdwijnen of overstappen naar een digitaal magazine. Nu zien

Verder wens ik jullie veel leesplezier en ontvang ik graag feedback zodat wij onze diensten kunnen blijven verbeteren. Rest mij jullie fijne feestdagen en een zalig uiteinde te wensen en roep ik jullie op om ons in 2014 in de gaten te blijven houden want er komt nog veel meer aan! Joey Raymann

Columnisten zijn vrij om in deze rubriek hun eigen mening en ervaringen met ons lezerspubliek te delen.

SportX- magazine | Editie 5

Column

Een jaar na het uitgeven van onze eerste editie van SportX magazine is hier dan onze eerste digitale editie van het tijdschrift. En daar zijn wij trots op!

wij dan ook als het juiste moment om de overstap te maken naar digitaal. In Suriname zal het volgens mij niet zo snel verlopen en blijft de vraag naar tijdschriften in de winkels nog gewoon bestaan. SportXmagazine zal dus zeker nog elk kwartaal te verkrijgen zijn in de winkels voor de traditionele lezers. Het digitaal tijdschrift zal twee-maandelijks uitkomen en via een ‘app’ te downloaden zijn op je mobieltje, tablet of gewoon op je pc en laptop.

COLUMN JOEY

SPORTX MAGAZINE GOES DIGITAL

met up- to- date sportnieuws voor liefhebbers. In 2012 kwamen daar enkele videoproducties bij waaronder het promofilmpje voor de Nationale Sportbeurs in opdracht van het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken.

05


van het jaar

2013

sporters

Donderdag 26 december 2013, tweede kerstdag, Olympic House is de locatie, het sportgala van het Surinaams Olympisch ComitĂŠ de gelegenheid. Voorafgaand aan het gala werd er uren vergaderd, gediscussieerd en uiteindelijk gestemd door de journalisten van de vereniging van sportjournalisten in Suriname. Hierna werd er unaniem besloten wie de beste sportlui van 2013 waren.

Sportman De opkomende topzwemmer Renzo Tjon A Joe van OASE werd overtuigend gekozen tot sportman van het jaar. Vrijwel elke journalist was het erover eens dat Tjon A Joe een uitzonderlijk jaar achter de rug heeft. Op zijn onderdelen 50 meter en 100 meter vrije slag werd hij niet alleen nationaal kampioen, hij verbrak ook het nationaal record op beide afstanden. Internationaal wist hij zilver te behalen tijdens de Consanat kampioenschappen, twee maal brons en goud tijdens de Carifta kampioenschappen en werd hij 8ste op de 50 meter vrije slag tijdens de Junioren Wereldkampioenschappen. Atleet Miguel van Assen en admintonspeler Soren Opti volgden op gepaste afstand.

Sportvrouw Evenals vorig jaar ging de strijd om de titel sportvrouw van het jaar tussen Chinyere Pigot en Crystal Leefmans. De keus is ook dit jaar weer gevallen op Chinyere Pigot. De Pigots kwamen dit jaar met een privĂŠ kwestie in het nieuws, maar op de prestaties van Chinyere viel niets af te dingen. De sportvrouw van 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 vertoeft in het buitenland waar zij uitkomt voor de University of Connecticut en Metro Aquatic Center of Miami. Haar meest aansprekende prestatie dit jaar was de 28ste plaats op de 50 meter vrije slag tijdens de Wereldkampioenschappen. Hierdoor behoort zij tot de 30 beste zwemsters in de wereld op dit onderdeel. Crystal Leefmans domineert al jaren in het badminton circuit en dat was in 2013 niet anders. Dit jaar deed Leefmans echter niet mee aan de nationale single kampioenschappen, maar in de overige toernooien viel zij zoals gebruikelijk vrijwel steeds in de prijzen.

SportX- magazine | Editie 5

Talentvolste sportman

Teamsporter Furgill Ong A Fat is teamsporter van het jaar

Zwemmer Yael Touw Ngie Tjouw en alteet Dave Pika streden in deze categorie nadrukkelijk om de titel. Uiteindelijk won Touw Ngie Tjouw vanwege zijn 3 gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles tijdens Carifta 2013. Ook is Yael nationaal kampioen op meerdere onderdelen in zijn leeftijdsklasse. Pika behaalde dit jaar brons tijdens Carifta en zilver tijdens de Zuid-Amerikaanse Jeugdspelen op het onderdeel hink-stapspringen. Nationaal U-16 en U-20 schaakkampioen Calvin Tjong Tjin Joe dingde ook mee naar de titel.

geworden. Furgill werd als captain van Yelyco triple kampioen en MVP van de nationale competitie. Internationaal verging het hem minimaal even goed. De nationale heren selectie behaalde een unieke prestatie door de derde ronde van het kwalificatie toernooi voor het wereldkampioenschap te behalen. Tijdens de eerste ronde op Cayman Islands behoorde hij tot de top 3 blokkers. Overigens moet wel vermeld worden dat overige sportbonden hebben nagelaten om een teamsporter voor te dragen, maar dat maakt zijn uitverkiezing niet minder terecht

Talentvolste sportvrouw

Sporters met een beperking

Deze categorie was mogelijk de moeilijkste. Heel wat jonge dames hebben namelijk een uitzonderlijk goed sportief jaar gekend. De 16-jarige Boorie pakte een bronzen medaille op de sterk bezette Carifta kampioenschappen en brak het Surinaams record op het onderdeel hink-stapspringen. De 13-jarige tennisster Anouk Ma Ajong wist nationaal niet alleen uit te blinken in haar leeftijdsklasse, maar in de U-14, U-18 en zelfs in de senioren klasse. Internationaal wist ze toernooien op Barbados en Trinidad te winnen. Badminton speelster Santusha Ramzan wist zoals elk jaar ook dit jaar talloze medailles in de wacht te slepen waaronder goud tijdens Carebaco in Puerto Rico en brons tijdens de South American Youth Games. En Anviti Adhin wist in 2013 zelfs een unieke prestatie te leveren door in maar liefst 3 sporten (schaken, tennis en taekwondo) uit te blinken. De schaakbond nomineerde haar. Uiteindelijk wist atlete Fidella Boorie van AV Marwina er met de prijs vandoor te gaan.

Special Olympics Suriname heeft Kevin Simons en Renate Doest voorgedragen voor de sporter met een beperking award.

SportX- magazine | Editie 5


Jouw naam: Ratan Kalka

DOOR SPORTX

Gebororte datum:

GESPOT

8 oktober 1965

Wat is je relatie tot sport? Beoefenaar – Bridgen – Rallysport. Verder ook coaching/ begeleidng bij beginners bij de bridge- en rallysport; ook motiveren van mijn zonen om de schaaksport weer op te pakken. Verder bestuurslid bij de Surinaamse Bridge Bond (secretaris).

Wat is jouw favoriete sport? Hou van voetbal (kijken), mijn favoriete sport (doe aan veteranen recreatie zaalvoetbal) is voetbal met Barcelona als favoriete club.

Ratan Kalka

Wat is volgens jouw het mooiste sportmoment allertijden?

liefde voor sport misschien ook ” aangeboren. “Mijn

Ratan Kalka

Jamil Esajas

is

Reyna Frijde

Jahmal Henar

Mijn mooiste sportmoment was toen ik een aantal wedstrijden van het WK-2006 heb bezocht in Duitsland. Hoogtepunten: toen mijn 3 zonen tijdens een schaaktoernooi te SVB allen een medailleprijs wisten te winnen. Bij het bridgen: een aantal toernooien winnen en met Suriname back-to-back Inter-Guyanees Bridge Kampioen worden. Bij rally: de SARK Friyari rally 2010 winnen samen met AW Brakke. Heb wel een heleboel leuke momenten gekend in de rallysport vnl. bij deelname aan de savannerallies, welke in principe nooit gemist wordt.

Waarom jouw liefde voor de sport? Mijn liefde voor sport is van kleins af aan en misschien ook aangeboren (omdat ook mijn vader zich erg veel in de sportwereld heeft bewogen op het gebied van voetbal en de Dambond), waarbij ik totnutoe probeer bijna alle takken van sport bij te houden door naar uitslagen te kijken of te lezen en via de diverse sportberichten via verschillend medium.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Jouw naam: Jamil Esajas

DOOR SPORTX

Gebororte datum:

GESPOT

18 juni 2001

Wat is je relatie tot sport? Sporter

Wat is jouw favoriete sport? Karate

Wie is jouw favoriete team?
 Funakoshi Kata/kumite Team

Wat is volgens jouw het mooiste sportmoment allertijden? Karate kumite kampioen in mijn leeftijds klasse worden

Jamil Esajas “

Ratan Kalka

Sport

Waarom jouw liefde voor de sport?

lichamelijk en .” geestelijk sterk

maakt je

Jamil Esajas

SportX- magazine | Editie 5

Reyna Frijde

Sport maakt je lichamelijk en geestelijk sterk, waardoor je heel veel kan bereiken.

Jahmal Henar

SportX- magazine | Editie 5


Jouw naam: Reyna Frijde

DOOR SPORTX

Gebororte datum:

GESPOT

29 juni 1995

Wat is je relatie tot sport? Sporter

Wat is jouw favoriete sport? Schaken

Wie is jouw favoriete team?
 Funakoshi Kata/kumite Team

Wat is volgens jouw het mooiste sportmoment allertijden? Mijn mooiste sportmoment allertijden was het behalen van de Woman Candidate Master (WCM) titel in 2010, in Khanty Mansiysk, Rusland.

Reyna Frijde

schaaksport het ” stimuleert denkvermogen. “De

Ratan Kalka

Jamil Esajas

SportX- magazine | Editie 5

Reyna Frijde

Waarom jouw liefde voor de sport? De schaaksport stimuleert het denkvermogen, dat ervaar ik zelf ook in mijn studie. Ik begon met schaken op mijn zesde, niet omdat ik het zelf wilde, maar ik raakte geïnspireerd na het behalen van mijn eerste beker, vanaf toen heb ik schaken als mijn passie.

Jahmal Henar

SportX- magazine | Editie 5


Jouw naam: Jahmal Akeem Henar

DOOR SPORTX

Gebororte datum:

GESPOT

9 juli 1987

Wat is je relatie tot sport? Ik ben basketballer en speel voor hoofdklasse team De Schakel

Wat is jouw favoriete sport? Naast basketbal hou ik ervan om naar bijna alle balsporten te kijken. Ik denk dan aan voetbalwedstrijden of volleybalwedstrijden.

Wie is jouw favoriete team?
 Nationaal is dat mijn team De Schakel en internationaal ben ik fan van Los Angeles Lakers.

Jamal Henar

“Sport is mij met de paplepel naar binnen gegoten.”

Ratan Kalka

Jamil Esajas

SportX- magazine | Editie 5

Reyna Frijde

Jahmal Henar

SportX- magazine | Editie 5


SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


BONDEN aan het

12

DE SURINAAMSE WORSTEL FEDERATIE Hernhutterstraat 4 Tel: 08814082 Email: surwofed@gmail.com

Na een stille periode van 5 jaren en het worstelen aan het doodbloeden was door onenigheid binnen het bestuur, hebben de worstelscholen in april 2011 een nieuw bestuur gekozen om de worstelsport weer die plaats te geven dat het verdient. Dat is aardig gelukt. In de afgelopen periode heeft de Worstel Federatie Suriname grote internationale- en nationale toernooien met succes georganiseerd en zo ook de nationale kampioenschappen. Verder hebben zij in Nederland en Panama deelgenomen aan internationale toernooien, waarbij ook successen zijn geboekt. De Surinaamse Worstel Federatie is lid van FILA dit is de moeder organisatie, vergelijkbaar met FIFA/ Voetbal Bestuur: • Ravin Changoer (voorzitter) • Sam Mehairjan (onder voorzitter) • Hans Sharman (sec/penning meester) • Rieshi Ramkelawan (Commissaris) • Dara Ramcharan (Com.) • Michel Nathoe (com.) • Jagat Dharamsingh (com.)

Verenigingen: Op dit moment zijn er 9 actieve worstelscholen; • Commewijne: Worstelscholen Meerzorg en Commewijne • Nickerie: Jai Hind en Hind Kesrie • Wanica: Black Tiger en Jai Hanoeman • Paramaribo:Tatami en SNL • Saramacca: Worstelschool Saramacca In totaal zijn er ruim 100 worstelaars aangesloten bij deze worstelscholen. Enkele top worstelaars in Suriname zijn: Surinaams kampioen Adarsh Kewal, verder nog Amresh Biharisingh, Widesh Ramcharan, Shaquile van Zichem, Rudi Padarth, Patrick Tran van Kamp, Arun Biharisingh. Nu is het doel erop gericht om internationale trainers en scheidsrechters naar Suriname te halen en om alle scholen beter te accommoderen en deel te nemen aan alle internationale toernooien en zeker met het oog op de Olympische Spelen in 2016.

Wilt u ook uw sportbond belichten in ons blad? Neem dan contact met ons op.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5

BONDEN AAN AAN HET HET WOORD WOORD BONDEN

BONDEN AAN HET WOORD

WOORD

De Surinaamse Worstel Federatie is opgericht op 2 maart 1997. Eerder was er geen officiële bond, maar er is altijd aan worstel sport gedaan in Suriname. Sinds de oprichting is er dus een officiële organisatie die hiermee belast wordt en verantwoordelijk is.

13


01 DEC Chinyere Pigot en Renzo Tjon A Joe zijn uitgeroepen tot zwemmers van het jaar 2013. Voor Pigot is dit de vijfde achtereenvolgende keer dat zij deze prijs wint. Haar meest opmerkelijke prestatie dit jaar was tijdens de wereldkampioenschappen in Barcelona. Hier brak zij op de 50 meter vrije slag het nationaal record. Haar tijd van 25.83 was goed voor de 28ste plaats van de 83 zwemsters. Tjon A Joe maakte vooral indruk tijdens de Junior Wereldkampioenschappen in de Verenigde Arabische Emiraten. Hier bereikte hij de finale op de 50 meter vrije slag. De prijs voor meest belovende zwemmers van het jaar is gegaan naar Chantal Peiter en Yael Touw Ngie Tjouw. Beide zwemmers wonnen bijna alle nationale wedstrijden en waren ook met een finale plaats tijdens de Consude Games in Argentinië. De kampioen van het 1e Srefidensi Chess Celebration IM Thomas Willemze heeft in de periode van 26 november 2013 t/m 4 december 2013 schaakinstructeurs trainingen verzorgd. Eerder in 2012 verzorgde deze Nederlandse trainer al soortgelijke trainingen. Alleen dit keer, kwam naast de Schaakinstructeurs A en B opleiding, ook de Schaakinstructeur C opleiding erbij. Basis van deze instructeurs training is de Nederlandse Stappenplan methode, die door de Surinaamse Schaakbond gebruikt wordt in haar opleidingsprogramma. Tijdens de interactieve trainingen werd onder meer ingegaan op de ontwikkelingsfase van het kind, de inhoud van de diverse stappen en de organisatie van de lessen. Elke cursist moest een praktijkles verzorgen en een schaaktest ondergaan.

05 DEC

De karateka’s van de Surinaamse Gymnasiade delegatie hebben hun wedstrijden met drie bronzen medailles afgesloten. Op zaterdag 30 november was het de tweede tevens laatste dag van de wedstrijden voor het onderdeel karate. Aansluitend daarop vond ook de prijsuitreiking plaats in de CECAF Gymnasium, Brasilia. Op het onderdeel kumite meisjes – 53 kg behaalde Ondeya Toyo een brons medaille voor Suriname. Al de karateka’s hebben hun best gedaan, waar zij deze ervaring zullen meenemen in hun verdere carriere. Voor Jordy Kromoredjo en Rohid Mohan is het een bijzondere prestatie, omdat zij zijn uitgekomen tegen jongens die veel zwaarder dan hun waren en zij bleven vechten tot het laatste minuut.

01 DEC

01 DEC Atleet Cleveland Forde uit Guyana heeft de 10K South American Classic Road Race op zijn naam geschreven. Hij liep deze wedstrijd van 10 kilometer in 32:49 minuten en bleef daarmee Richard Jones uit Trinidad voor. Jones liep de 10K in 33 minuten. Op derde plaats finishte Kelvin Johnson uit Guyana met een tijd van 34:56 minuten. Clifton Betje van atletiekvereniging Marwina was de snelste Surinamer met een tijd van 35:13 minuten. Dit was goed voor de vijfde plaats in het algemeen klassement en de eerste plaats in de junioren klasse. Tonya Nero uit Trinidad werd met een tijd van 37:58 minuten de snelste dame. Alika Morgan uit Guyana werd tweede met een tijd van 41:36 minuten en Ilsida Toemere werd derde met een tijd van 44:37 minuten. Hiermee werd zij de snelste Surinaamse dame.

De deelnemers van Gymnasiade hebben een Cultural Day in Brazilië. Op de Cultural Day werden alle delegaties van de 35 landen, zo ook Suriname, gebracht naar belangrijke locaties van de stad Brasilia. De dag begon met een bezoek naar de digitale toren, daarna de JK Bridge en het Nationaal Congres.Het werd afgesloten met een feestelijke bijeenkomst van alle landen in Banco do Brasil Athletic Association (AABB), waarbij culturele en artistieke presentaties werden gepresenteerd, met Braziliaanse ritmes zoals samba, frevo, forro en quadrilha. Intussen heeft ook vanaf 1 december Directeur Sportzaken, Michael Watson zich bij de delegatie gevoegd.

01 DEC

04 DEC De judoka’s die deel uitmaken van de Surinaamse Gymnasiade 2013 delegatie in Brazilië, keren met 5 bronzen medailles terug. In dit Wereldkampioenschap voor scholieren tussen de 14-17 jaar moesten onze Surinamers het opnemen tegen de top judo-landen in de wereld namelijk Rusland, Brazilië, Frankrijk, Armenië en Finland. Suriname eindigde als 5de in het landenklassement, terwijl Rusland de meeste prijzen in de wacht sleepte met 13 medailles (10goud, 2 zilver en 1 brons), gevolgd door Frankrijk met 10 (4 goud, 4 zilver en 2 brons) en gastland Brazilië met 15 (2goud, 7 zilver en 6 brons). Aan het judo evenement van de Gymnasiade participeerden 54 judokas.

SPORT KORT N A T I O N A A L IN HET

07 DEC De Jeugdsectie van de Surinaamse Voetbal Bond heeft het jeugdvoetbalseizoen feestelijk ingeluid. Het voetbalfeestje vond plaats op zaterdag 7 december 2013 vanaf 8.00 uur tot 14.00 uur. Alle ingeschreven clubs waren er om met alle categorieën deel te nemen aan een groot opgezet toernooi. Voorafgaand aan het knock out toernooi was er voor alle teams deelnemen een korte defilé. Na de presentatie van de teams wer er een aanvang gemaakt met het toernooi. In alle categorieën kwamen de ploegen 2 x 10 minuten tegen elkaar uit. Bij de U-17, de U-15 en de U-13 in partijvormen van 11 tegen 11. Het speelveld was de helft van het normale voetbalveld.

SportX- magazine | Editie 5

December 2013

De Oase Mixed Team Relay Triatlon 2013 van zondag 8 december is gewonnen door Carlen Hamers, Lesley Cairo, Carolien Marlet en Teun de Ridder onder de naam Team de Triatleet. Iedere deelnemer moest een mini-triatlon afleggen bestaande uit 200m zwemmen – 5km fietsen – 1.5km rennen. Team de Triatleet deed dit in 1:32:35. Team VIJHS bestaande uit Shanty Sitaram, Leroy Ijzer, Wies Haverkamp en Rolf Vlaming, werd tweede met een tijd van 1:43:38. Team Trinioun werd derde met een tijd van 1:47:57. In dit team zaten Madhavi Ramdhin, Enver Lieuw, Lisa Best en Joeri Lieuw.

07 DEC

07 DEC FC Internacional is de nieuwe zaalvoetbal kampioen van Suriname. In een spannende derde wedstrijd tegen titelverdediger Styx – KG werd er na strafschoppen beslag gelegd op de titel. Na reguliere speeltijd stond een 2-2 stand op de scorebord en in de verlenging werd niet gescoord. De penalty serie viel met 8-7 in het voordeel van Internacional uit. Ook speelt SV Shantidel volgend seizoen hoofdklasse door ZV Palo te verslaan in de promotie/degradatie play off. ZV Palo speelt hierdoor in de eerste klasse volgend seizoen.

De nieuwe Ambassadeur van de Franse Republiek voor Suriname, Zijne Excellentie Michel Prom, die op 18 november j.l. zijn geloofsbrieven aan ons Staatshoofd heeft aangeboden, is voor een kennismaking ontvangen door Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken. Bij die gelegenheid kreeg de Franse diplomaat van Minister Adna enig inzicht in het sportbeleid van het ministerie en het beleid gericht op de jeugd, waarvan de primaire doelgroep is jeugdigen tussen de 15 en 25 jaar en in het bijzonder de jeugd uit achtergestelde en kansarme gebieden en die met een beperking. Aangegeven werd dat middels speciale trainingen dropouts c.q. vroege schoolverlaters een tweede kans krijgen.

09 DEC SportX- magazine | Editie 5

Atletiekvereniging Profosoe viert het 30 jarig bestaan. De atletiekvereniging Profosoe bestaat 30 jaar en heeft in de loop der jaren diverse topatleten opgeleverd die ook Surinaamse records hebben gevestigd. Bekende topatleten zoals Tommy Asinga; Jegney Baron; Mireille Sankatsingh;Wendel Faria; Clifton Elskamp; Tito Rodriques; Steven Vismale; Helen Weidum; Arno Nortan en nog vele anderen. Momenteel zijn zij de grootste atletiekvereniging in Suriname met 120 actieve atleten, waarvan enkele de potentie hebben om zowel nationaal als internationaal door te breken.

04 DEC 09 DEC De Surinaamse Atletiek Bond heeft de Atleten van het jaar 2013 bekend gemaakt. Op basis van hun prestaties in het haast afgelopen jaar zijn door het bestuur van de bond de volgende atleten, in hun respectievelijke categorieën tot Atleten van het jaar gekozen: Atleet van het jaar: Miguel van Assen -verbrak het 33 jaar oud Carifta U-20 record op het onderdeel Hinkstapspringen. En won daarmee de gouden medaille. Met een sprong van 15.19m. Is Nationaal Recordhouder op het onderdeel Hoogspringen (2.03m) op welk onderdeel hij ook goud won tijdens de Carifta Games 2013. Atlete van het jaar: Deborah Galong- is Nationaal Recordhouder op de onderdelen Hoogspringen (1.60m) en Hinkstapspringen (12.42m). Talentvolle atleet: Dave Pika- won Brons op het onderdeel Hinkstapspringen tijdens de Carifta Games 2013 met een sprong van 14.89m, welke prestatie hij tijdens de Zuid Amerikaanse Jeugdspelen in Peru verbeterde met 14.98m, met welke prestatie hij zilver won. Talentvolle atlete: Fidella Boorie- won Brons op het onderdeel Hinkstapspringen tijdens de Carifta Games 2013 met een sprong van 11.98m.


11 DEC Anthony Nesty zal samen met andere Caribische voormalig topatleten zijn Olympische ervaringen delen met andere Olympiërs van het Caribisch gebied. Dit zal gebeuren op 26 december 2013 tijdens de Road to thé Olympics Conference in Trinidad & Tobago. De conference zal worden gehouden in het Hitlon Conference Centre van 16:00 uur tot en met 20:00 uur. Naast Nesty zal ook onder andere Karen Dieffenthaller, de eerste Olympische zwemster uit Trinidad, optreden als gastspreker. Het evenement wordt georganiseerd door de Caribbean Athletic Development Corporation.

15 DEC

Sören Opti (SCVU) en Crystal Leefmans (TNF) zijn zaterdagavond uitgeroepen tot de badmintonners van het jaar 2013. Als meest belovende badmintonners kwamen Mitch Nai Chung Tong (SCVU) en Santusha Ramzan (NS) uit de bus. De Surinaamse Badminton Bond heeft dit viertal ook voorgedragen voor het sportgala van het Surinaams Olympisch Comité (SOC), waar de sporters van het jaar gekozen zullen worden. Dit jaar heeft de SBB ook een speciale award geintroduceerd en toegekend aan spelers die de meeste progressie hebben gemaakt. Hierbij mochten de 6 lidverenigingen bij de SBB zelf een kandidaat voordragen. De volgende spelers hebben deze award ontvangen: - Most improved BCL: Demi Sjauw Koen Fa - Most improved KNTS:Chan Chan (Tatjana) Yang - Most improved N: Imani Mangroe - Most improved PFF: Jascha Atmodikromo - Most improved SCVU: Arvind Nannan Panday - Most improved TNF: Alroy Toney

14 DEC Bodybuilder Koese Soepe van Muscle Camp is wederom uitgeroepen tot mister Suriname tijdens de bodybuilding kampioenschappen 2013 in de congreshal. Melvin Tolud eindigde dit jaar op de tweede plaats. Wendel Setropawiro, de winnaar van de B-klasse in 2012, van Helen’s Gym wist de derde plaats te bemachtigen in de A klasse. In de B klasse wist Roberto Costeren van MK’s Gym de eerste plaats te bemachtigen boven Guilliano Soekidi van Helen’s Gym en Mark Tjon van Steve’s Gym. Afton Plein van Muscle Gym won de C-klasse.

14 DEC Het interim-bestuur bestaande uit voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, secretatir Terence Oosterwolde, penningmeester Quaraisy Nagessersing en commissaris Jaswant Gajadien heeft onlangs de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname(VSJS) gereactiveerd. Het was voor hen van belang de heractivering te realiseren in 2013 in verband met het vijftigjarig bestaan van deze vereniging.Deze mijlpaal is niet geruisloos gepasseerd en daarom werd er een feestelijke bijeenkomst gehouden in het Olympic House voor leden van de vereniging.

16 DEC

SPORT KORT IN HET

N AT I O N A A L December 2013

De kickboksers Tyrone Spong heeft de Owru Yari Best News Moment Award gewonnen. Deze prijs is voor personen die Suriname op een bijzondere manier op de kaart hebben geplaatst in 2013. Spong heeft gewonnen op basis van zijn Glory 11 light-heavyweight overwinning in Chicago waarbij hij de Australier Nathan ‘Carnage’ Corbett middels knock out versloeg. Ook Andy Riste en sportondernemer Yves Goedschalk waren genomineerd voor de Surifesta Owru Yari Best News Moment Award. Cynthia McLeod en Conservation International waren naast de drie sporters de andere genomineerden.

19 DEC De Surinaamse Worstelfederatie (SWF) organiseerde vanmiddag haar nationale worstelkampioenschappen 2013 in de Anthony Nesty Sporthal. Hoofdsponsor was TCL Cement. De hoofdpartij van de dag ging tussen titelverdediger Adarsh Kewal en voormalig kampioen Amresh Bihariesingh in de 120kg klasse. De eerste ronde werd gewonnen door Kewal. In de tweede ronde besloot Bihariesingh om niet verder te worstelen. De wedstrijdleiding diskwalificeerde hem. Kewal werd uitgeroepen tot de winnaar van deze hoofdpartij. De wedstrijdleiding geeft aan dat het bij hen niet bekend is waarom Bihariesingh niet verder wilde worstelen.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


20

Chesron Patrick Chesron beoefent de judo sport al sinds zijn zesde en wel bij de Judosportschool Jigaro Kano. Daarnaast doet hij ook aan basketbal. Sinds zijn 4 de loopt hij al met zijn oom mee die trainer bij de Arend is en vanaf zijn 7de speelt hij ook wedstrijden. In 2012 werd hij met zijn team, De Arend, kampioen mini-aspiranten. De Judoka’s van Jigaro Kano (vernoemd naar de man die judo ontworpen heeft), oefenen in het Jeugdcentrum. Elke vrijdag en zaterdag traint Chesron hier een uurtje per dag. Op zaterdag en zondag zijn meestal de wedstijddagen. Tevens behoort Chesron tot de nationale selectie van Suriname. Hier moet hij elke woensdag bij trainer Martin en trainer Vish, 2 uurtjes trainen. Chesron geeft aan dat hij zowel van voetbal, basketbal als van judo houdt. Chesron vertelt verder: “Ik zit in de vierde klas van de St. Clementschool en daar gaat het ook goed, mijn moeder praat wel vaker over basketbal met mij, maar ik hou het meest van judo, omdat ik hier zoveel verschillende worpen kan doen. 1ste been, 2de been, en zo noemt Chesron nog een hele lange reeks aan worpen op. Ons jong talentje heeft nu de geel met oranje slip en wil later graag de zwarte band halen net als zijn trainer Ygal Kopinsky. Volgens Chesron kan hij het wel goed vinden met zijn trainer. “ Mijn trainer is heel streng, maar dat is goed” zegt de jonge

Chesron Patrick geboren op 1 juni 2004 te Paramaribo is deze maand door de judobond aangewezen als talent van de maand. Deze leergierige negenjarige jonge judoka reageert zeer spontaan als wij met hem in gesprek gaan. topper lachend. “De trainingen zijn zwaar, ik oefen met anderen, en we doen ook buikspieroefeningen en dippen zo een 20 tot 50 keer.”

Hoe begon het allemaal

Moeder Karin Riedewald vindt het belangrijk dat kinderen aan sport doen. Ook vindt zij het voor haar enigst kind belangrijk om veel contact te hebben met andere kinderen en dat kan via sport. Ze blijft haar zoon stimuleren. Het vergt veel tijd en aandacht, maar dat heeft ze er absoluut voor over. “Zijn vader gaat ook vaak naar de wedstrijden, maar vanwege zijn werk ben ik vaker belast met de traingsdagen enzo” Ze geeft Chesron vaak tips na de wedstrijden en praat met hem over zijn eigen inzet. En dat hij goed moet luisteren en de technieken moet toepassen die hij van zijn trainer heeft geleerd. Moeder geeft aan dat Chesron bij de nationale judo wedstrijden in zijn leeftjdscategorie altijd bij de top 3 zit. Helaas heeft Chesron nog geen internationale ervaring kunnen opdoen, maar dat is vanwege het financieel aspect. Chesron was in juli dit jaar wel geselecteerd om mee te doen aan de US Open in Miami, maar heeft geen sponsor hiervoor kunnen vinden. De groep is wel met diverse prijzen teruggekeerd.

SportX- magazine | Editie 5

Volgens trainer Kopinsky zijn er meerdere talenten binnen de Jigaro Kano Sportschool, maar binnen zijn eigen leeftijdscategorie is Chesron zeker een talent. Kopinsky beschrijft Chesron als een heel rustige jongen en een doorzetter die zelden een judo-les mist. “Hij is een voorbeeldfiguur in de groep, hij stoort niet, let op en voert de opdrachten uit zoals je hem opdraagt. Als hij zo door gaat wordt hij zeker een topper.” Chesron is ook één van de sterkere uit de groep. Daarnaast is Chesron gewoon een leuke jongen in de omgang. Hij blijft vaak heel emotieloos, maar dat werkt positief. Hij is zeer verdraagzaam, kan tegen zijn verlies. “Ik heb Chesron nog nooit boos gezien”, aldus Kopinsky. In de groep van Kopisnky is ook Jair Hahn geselecteerd voor de Nationale Selectie. En daarnaast zijn ook anderen die zijn doorgestroomd vanwege leeftijd en nu deel uit maken van de nationale selectie. Yigal Kopinsky is reeds vijf jaar trainer van de mini-aspiranten in de leef-

tijd van 5 tot en met 12 jaar. Kopinsky omschrijft zich zelf als een strenge trainer, maar daardoor kan hij zijn groep ook rustig houden. Verder geeft de trainer aan dat doorzetting en discipline de kernkwaliteiten zijn om een goede judoka te worden. Chesron heeft zeker potentie. De judosport levert ook goede prsetaties. Tijdens de Consude games vorig jaar zijn wij naast de sporters met een beperking de enige Surinaamse sporters geweest die medailles terug hebben gebracht. Dit jaar hebben we niet meegedaan met de Consude games omdat het onderdeel Judo er niet was. Dat Chesron eveneens de basketbal sport beoefent vindt de trainer niet erg. In sommige gevallen kan het beoefenen van twee sporten op een bepaald niveau lastig zijn. Sporters kunnen dan minder tijd voor de ene sport hebben of kunnen onnodige blessures oplopen, maar in het geval van Chesron is dat niet zo, dus hij zou het zeker niet afraden.

TALENT VAN DE MAAND

TALENT VAN DE MAAND

Trainer Yigal Kopinsky over Chesron

Moeder Karin blijft haar zoon stimuleren, en zegt hem dat ook al heeft hij een gezin hij verder moet gaan met sporten”, zegt moeder. “Je bent trots op je kind als moeder”.

21

Deze rubriek is gesponsord door Staatsolie

Staatsolie Headoffice Dr.Ir. Adhinstraat 21 Box 4069 Paramaribo, Suriname - South America Phone: (597) 499649 Fax: (597) 491105 Email: mailstaatsolie@staatsolie.com

SportX- magazine | Editie 5


SportX- magazine | Editie 5

JONGENS

23

MEISJES

NATIONAAL

statistieken

STATISTIEKEN NATIONAAL

2013

STATISTIEKEN NATIONAAL

22

Tennis Ranking

SportX- magazine | Editie 5


SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


COCA COLA ROAD TO WORLD CUP

En daar was ie dan..... de langverwachte Coca Cola World Cup Trophy Airplane. De enige echte. Wat eerst nog een stipje aan de horizon leek, taxiede nu parmantig over de landingsbaan van onze internationale luchthaven; Johan Adolf Pengel Airport te Zanderij. De aanwezigen, waaronder de Minister van Sport- en Jeugdzaken, voormalig topvoetballer Dwight York uit Trinidad, de pers, SLM personeel, personeel van de luchtvaartdienst, Braziliaanse Samba danseressen, de SLM brassband en overige genodigden keken enthousiast toe. Ook wij van SportX- magazine- crew waren zeer enthousiast. De eerste keer dat de wereldbeker op Surinaams grondgebied zijn intrede deed.dat wil je natuurlijk graag meemaken. Het duurde even, maar op statige wijze werd uiteindelijk de felbegeerde beker door mannen met witte handschoenen op een statief geplaatst. En zoals het een subtropisch land typeert, kwam er uit het niets een stevige sibi boesie, die voor enige vertraging zorgde. Gelukkig waaide deze snel over en kon het officieel gedeelte starten, waar diverse spreker aan het woord kwamen. Cameramannen overal die dit historisch moment vastlegden. Uiteindelijk werd de trofee ingeladen en onSportX- magazine | Editie 5

der politie-escorte naar de stad vervoerd. Voor de SportX Magazine Crew het teken om ook snel richting Paramaribo te vertrekken en zich klaar te maken voor het volgend event.

COCA COLA ROAD TO WORLD CUP

26

29 oktober 2013. De SportX- crew was vroeg op de been. Eerst nog een tussenstop te Lelydorp om de cameraman op te halen en vandaar uit richting de luchthaven. Vandaag was de grote dag; de World Cup Trophy Tour deed Suriname aan. Na een goed ontvangst werden wij in de lounge voorzien van perspasjes en een hapje en een drankje. En het aftellen begon. Tiktiktik.......

De Fan experience day gehouden in Hotel Torarica.Ook hier was de sfeer uitstekend. Jong en oud genoten. Lange rijen om op beeld vastgelegd te worden met de legendarische World Cup. Jonge sportliefhebbers die hun kunsten konden tonen via penalty shoot outs and real life tafelvoetbal. Na een interview met de projectmanagers van de FIFA World Ccup Trophy Tour begon de race voor het sportX-team om zich klaar te maken voor het gala in de Ballroom van Royal Torarica.

27

En ja, daar waren we dan. Via een indrukwekkende tunnel- hall werden we geleid naar de grote deuren waar het allemaal zou plaatsvinden. In één woord prachtig... samba danseressen, goedgeklede gasten , een chique aankleding alsof we reeds live in Brazilië zaten. Vriendelijke gastvrouwen die constant langskwamen met drankjes en hapjes. Na diverse speeches was het eindelijk het moment voor de president van de republiek Suriname D.D. Bouterse, om als enige inwoner van het land de welbegeerde beker vast te mogen houden. Een historisch moment waar we trots op zijn om hier deel van te hebben uitgemaakt. Na prachtige optredens van de Alla Kondrecrew van Naks en diverse andere dansers, nog even socializen en daarna keerden we moe en voldaan richting huis. Moriah Leysner

Columnisten zijn vrij om in deze rubriek hun eigen mening en ervaringen met ons lezerspubliek te delen.

SportX- magazine | Editie 5


28

Tijdens de Fans Experience maakte SportXmagazine gebruik van de gelegenheid en stelde enkele vragen aan FIFA vertegenwoordiger Jan Schetters en Brad Ross van Coca Cola, de trekkers van deze grootse tour

BR: De voorbereiding voor de tour startte begin 2011. De tour alleen al is een proces van 9 maanden dus met de planning en logistiek kan niet vroeg genoeg gestart worden. Als één van de grootste sportbonden van de wereld en één van de grootste bedrijven in de wereld gaan samenwerken, komt daar uiteraard heel veel organisatie bij kijken. De Trophy Tour zelf startte op 12 september 2013 in Rio de Janeiro. SportX: En met deze tour bezoeken jullie dus ongeveer 90 landen? JS: Het zijn 89 landen in 267 dagen om precies te zijn. Van deze landen bezoeken we 52 landen voor de eerste keer, waaronder dus Suriname. Suriname is het 26ste land dat bezocht wordt en het eerste Nederlands sprekend land van deze Trophy Tour. De beker zal later ook nog naar Aruba, Curacao en Nederland afreizen, maar eerst hier dus. SportX: Dat is een grote eer. Hoe is de keus op Suriname gevallen? BR: Coca Cola en natuurlijk ook de FIFA willen via deze tour de mogelijkheid benutten om één van de meest exclusieve en grootste evenementen ooit op te zetten. Dus om daad bij woord te voegen, wilden wij landen die nooit eerder de kans hebben gehad om de beker van dichtbij te zien er ook bij betrekken. We wilden zoveel mogelijk mensen deel uit laten maken van dit evenement.

SportX- magazine | Editie 5

SportX: Zijn er ook voorwaarden die aan landen worden gesteld om deel uit te maken van de tour? JS: In 2006 toen Brad en ik samen spraken, besloten we dat we de hele wereld met deze tour wilden bereizen. FIFA heeft 209 aangesloten landen, dus tot 2022 willen wij al deze 209 landen bezoeken. In 2006 zijn we begonnen. In 2009 en 2010 bezochten we voornamelijk landen in Afrika, omdat het WK in Zuid-Afrika gehouden werd. Nu is het WK in Brazilië, dus willen wij zoveel mogelijk van Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Noord-Amerika en het Caribisch Gebied bezoeken. Daarom gaan we naar alle landen in Concacaf en we zijn natuurlijk heel blij dat we ook in Suriname zijn. Tot slot, wie is jullie favoriet voor het WK? JS: Uiteraard wil je altijd dat je eigen land het goed doet, maar moge de beste winnen. Ik hoop ook dat Brazilië heel ver komt. Het evenement wordt daar gehouden en voor de feeststemming in het land is het goed dat zij zo lang mogelijk in het toernooi blijven, maar persoonlijk hoop ik uiteraard Nederland. BR: Mijn land Zuid-Afrika heeft zich helaas niet gekwalificeerd, maar ik zie Nederland als mijn geadopteerd land. Ik ben altijd supporter geweest van het Nederlands voetbal. Ook vorig WK toen Zuid-Afrika reeds uitgeschakeld was, werd Nederland mijn favoriet en dat zullen ze in 2014 weer zijn.

SportX- magazine | Editie 5

COCA COLA ROAD TO WORLD CUP

COCA COLA ROAD TO WORLD CUP

SportX: Wanneer zijn jullie gestart met deze tour?

29


TWEETS Volg ons @SportXperience

Sporter- geboren 1 augustus 1996, is basketballer en student in de Verenigde Staten van Amerika. Zijn mooiste sportmoment was het behalen van de ‘back- to- back’ kampioenschappen met zijn vereniging Yellow Birds in de aspiranten leeftijdsklasse. Hij heeft veel liefde voor deze sport omdat het hem altijd laat ontspannen.

30 SportX magazine - Suriname Vertel eens over jezelf. Dave Arlaud Ik ben Dave Anthony

Arlaud en ben opgegroeid op Zorg en Hoop. Op 8 jarige leeftijd begon ik met mijn basketbal carrière bij de vereniging Yellow Birds.Dankzij een scholarship studeer en sport ik nu in Amerika.

SportX magazine - Suriname Hoe zit het met je studie en hoe ben je daar gekomen? Dave Arlaud Het begon bij de

eerste RSA Summer Basketball Camp in Suriname. Bij dit kamp waren er twee Amerikaanse coaches die het geheel leidden en best geïnteresseerd waren in mijn talenten. Ongeveer een maand na het kamp kreeg ik van hun het aanbod om voor hun school in de Verenigde Staten te komen spelen. Mijn ouders en ik hebben besloten om van deze kans gebruik te maken.

SportX magazine - Suriname Hoe lang duurt je studie?

SportX magazine - Suriname Hoe ervaar je dit verschil?

Dave Arlaud Ik ben momenteel nog op High School en heb volgend jaar mijn laatste jaar op High School.

Dave Arlaud Natuurlijk was het in de eerste maand heel zwaar, maar ik had het verwacht. Maar ik wist dat, als ik vooruit wil gaan en goed ga wil spelen op dit hoger niveau, ik me nog harder zou moeten inzetten.

SportX magazine - Suriname Een andere taal, is dat niet moeilijk? Dave Arlaud Het is niet moeilijk, omdat we natuurlijk op de MULO in Suriname al engels krijgen. In het begin was het wel een beetje wennen om de hele tijd in een andere taal te praten en schrijven, maar dat duurde niet lang. SportX magazine - Suriname Is er een groot verschil met trainingen van hier en van daar?

Dave Arlaud Ja, het verschil tussen de trainingen in Suriname en die in Amerika is groot. De grootste verschillen zijn dat de trainingen in Amerika veel langer duren en dat er elke dag wordt getraind. Er wordt ook veel aandacht besteed aan fysieke krachttraining.

SportX magazine - Suriname Wat heb je tot nu toe vooral geleerd in de States? Dave Arlaud Ik heb niet alleen bij basketbal veel geleerd, maar heb ook automatisch geleerd zelfstandig te zijn en ook dat niet meer thuis wonen bij je ouders geen makkelijk ding is. SportX magazine - Suriname Wil je nog iets meegeven aan onze jonge sporters in Suriname? Dave Arlaud Iedereen heeft dromen, maar het ligt eraan hoe hard je werkt en hoeveel offers je wilt brengen om je droom waar te maken.

Like us / Vindt ons leuk op FB : www.facebook.com/sportxsuriname

Wil je op de hoogte blijven, selecteer dan direct bij de “ LIKE” button de optie: sportxsuriname

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5

SOCIAL SOCIAL MEDIA MEDIA

SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA

FACEBOOKCHAT WITH DAVE ARLAUD

31


Tyrone Spong

OP WEG NAAR TOPSPORT

33

THE KING OF THE RING SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


34

De tienvoudig wereldkampioen is geboren te Pad van Wanica, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland en groeide op in de Bijlmer. Spong heeft een grote liefde voor zijn geboorteland en vertegenwoordigt Suriname dan ook altijd tijdens zijn gevechten “Ik weet niet precies wat het is. Ik ben geweest op de mooiste plekken ter wereld, maar nergens geeft mij het gevoel wat Suriname me geeft. Ik houd gewoon van mijn land.” Zijn benoeming tot Commandeur van de Gele Ster ziet hij dan ook de grootste eer die hij ooit heeft gehad. “Het laat zien dat de mensen achter mij staan.”

Unicum

The King of the Ring, zoals Tyrone Spong bij velen bekend is, woont reeds enkele jaren in Miami. Voordat hij terug naar de Verenigde Staten vertrok, gaf hij een persconferentie in de lobby van Hotel Torarica. Hierbij maakte hij bekend dat hij begin 2014 zijn debuut hoopt te maken in het zwaargewicht boksen. Aanvankelijk wilde hij zijn debuut graag in 2013 maken. Hiermee zou hij de eerste professionele vechter ooit worden die in 1 jaar uitkomt in drie verschillende disciplines, te weten kickboksen, Mix Martial Arts en

“IK HOOP DAT IK OOIT IN SURINAME EEN EVENEMENT KAN ORGANISEREN OF MISSCHIEN ZELFS MIJN DEBUUT HIER KAN MAKEN.”

dus boksen. Dit lukte echter niet, maar als hij in het eerste deel van 2014 zijn debuut maakt valt dit nog wel binnen het tijdspan van 12 maanden. Hij wilt graag deze unicum op zijn naam schrijven. Zijn voorkeur voor een tegenstander gaat uit naar iemand in de top 10. Een tegenstander die hij op het oog heeft is voormalig WBAkampioen David Haye.

bezig mijn eigen promotie op te zetten en ik hoop dat ik ooit in Suriname een evenement kan organiseren of misschien zelfs mijn debuut hier kan maken. Muhammad Ali keerde ooit als bokser terug naar Afrika door de ‘Rumble in the Jungle’ wedstrijd tegen George Foreman af te werken in Congo, ditzelfde wil ik in Suriname doen.”

Droom

Tyrone Spong is in verschillende disciplines actief en heeft daardoor ook verschillende trainers nodig gehad, waaronder Lucien Carbin en Ernesto Hoost. Voor zijn debuut in het boksen heeft hij de legendarische Cubaanse kampioenenmaker Pedro Luis Diaz Benitez erbij gehaald. Pedro Diaz was lange tijd de trainer van het nationaal Cubaans boksteam, heeft zijn dokterandus titel in Pedagogie. Ook heeft hij een Olympisch Merit Award gekregen voor zijn prestaties in High performance sport.

Spong is heel tevreden over het punt waarop hij nu staat in het leven. Hij won in 2013 al zijn zes wedstrijden, waarvan vijf door Knock-out. Ook is hij één van de meest besproken vechters in de wereld op dit moment. Met zijn benoeming tot Commandeur Gele Ster erbij, kan hij alleen maar tevreden zijn. Alles wat Spong op dit moment aanraakt lijkt in goud te veranderen, maar toch is er genoeg ruimte voor meer dromen. Hij heeft als kickbokser al eerder gevochten in Suriname, maar het is een droom van hem om ook als bokser een wedstrijd te vechten in Suriname. “Momenteel ben ik

SportX- magazine | Editie 5

Kampioenenmaker Diaz

Andy Ristie

Tijdens de persconferentie gaf the King of the Ring ook aan, blij en trots te zijn op de het succes van Andy ‘The Machine’ Ristie, die zich onlangs tot wereldkampioen kroonde tijdens het Glory 12 kickbokstoernooi in Madison Square Garden in New York. Spong gaf ook adviezen aan Ristie om de stijgende lijn te kunnen blijven volgen. “Kampioen worden is makkelijk maar kampioen blijven is de kunst. Maar zolang je in jezelf blijft geloven komt het goed.”

SportX- magazine | Editie 5

OP WEG NAAR TOPSPORT

OP WEG NAAR TOPSPORT

Tyrone Spong is onlangs door President Desire Delano Bouterse gedecoreerd tot Commandeur in de ere orde van de Gele Ster. Dit gebeurde op 25 november 2013 tijdens de Onafhankelijkheidsdag vierigen te Para.

“...NERGENS GEEFT MIJ HET GEVOEL WAT SURINAME ME GEEFT.“

Suriname

35


Vanaf woensdag 20 november 2013 tot en met maandag 25 november 2013 organiseerde de Surinaamse Schaakbond de 1e Srefidensi Chess Celebration. Dit internationaal schaaktoernooi werd gehouden in de ballroom van Royal Torarica.

Naast geldprijzen streden de schakers ook om deze prachtige bekers.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Vanaf woensdag 20 november 2013 tot en met maandag 25 november 2013 organiseerde de Surinaamse Schaakbond de 1e Srefidensi Chess Celebration. Dit internationaal schaaktoernooi werd gehouden in de ballroom van Royal Torarica.

Op de afsluitende dag werd er een jeugdtoernooi georganiseerd op de parkeerplaats van Hotel Royal Torarica.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Vanaf woensdag 20 november 2013 tot en met maandag 25 november 2013 organiseerde de Surinaamse Schaakbond de 1e Srefidensi Chess Celebration. Dit internationaal schaaktoernooi werd gehouden in de ballroom van Royal Torarica.

De kleurrijke formatie van NAKS was aanwezig tijdens de prijsuitreiking voor extra entertainment.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Vanaf woensdag 20 november 2013 tot en met maandag 25 november 2013 organiseerde de Surinaamse Schaakbond de 1e Srefidensi Chess Celebration. Dit internationaal schaaktoernooi werd gehouden in de ballroom van Royal Torarica.

Meer dan 200 jongeren deden mee aan het jeugdtoernooi op 25 november 2013.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Vanaf woensdag 20 november 2013 tot en met maandag 25 november 2013 organiseerde de Surinaamse Schaakbond de 1e Srefidensi Chess Celebration. Dit internationaal schaaktoernooi werd gehouden in de ballroom van Royal Torarica.

Governor Gillmore Hoefdraad, van hoofdsponsor de Centrale Bank van Suriname, wees de aanwezigen op de vele voordelen van schaken.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


WERELDBEKER IN SURINAME

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


01 DEC Real Madrid is in de Spaanse competitie Barcelona en Atlético tot op 3 punten genaderd. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti won van Real Valladolid. De eindstand in Bernabéu was 4-0. Aankoop Gareth Bale scoorde drie keer. Barcelona heeft nog een wedstrijd extra te gaan. Bale was de opvallendste speler. De Welshman, ofwel de man van bijna 100 miljoen, zette de Koninklijke na ruim een half uur op voorsprong. Op aangeven van Bale maakte Karim Benzema er 3 minuten later 2-0 van. Na de hervatting zorgde Bale voor de 3-0 en de 4-0. Bij Madrid ontbrak de geblesseerde ster Cristiano Ronaldo.

Wesley Sneijder heeft Galatasaray aan een plek in de knockoutfase van de Champions League geholpen. De Nederlandse middenvelder schoot de Turken in de 85e minuut op een eigenlijk onbespeelbaar veld langs Juventus: 1-0. Daardoor eindigde ‘Cimbom’ met zeven punten op de tweede plaats in groep B. De Italianen bleven op zes punten steken en moeten genoegen nemen met een vervolg in de Europa League. Juventus zou aan een gelijkspel genoeg hebben gehad voor overwintering in het kampioenenbal. Galatasaray moest winnen om zeker te zijn van de tweede plek.

11 DEC

FC Barcelona lijkt de weg even kwijt te zijn. De Catalanen leden dinsdag tegen Ajax de eerste nederlaag van het seizoen en vijf dagen later volgt plotseling ook het eerste verlies in de Primera División. Athletic Bilbao was zondagavond met 1-0 te sterk, tot groot genoegen van de aanhang. Iker Muniain, een jongen uit de Baskische streek, maakte de enige treffer van de wedstrijd twintig minuten voor tijd. De twintigjarige aanvaller werkte een voorzet van Markel Susaeta binnen.

01 DEC

05 DEC Miami Heat heeft in de nacht van dinsdag op woensdag na tien overwinningen op rij een nederlaag moeten incasseren in de NBA. De titelverdediger verloor in eigen huis met 107-97 van de Detroit Pistons. Miami keek halverwege al tegen een achterstand van 54-43 aan. In het laatste kwart verkleinde de thuisploeg de nadelige marge, maar toen het echt penibel leek te worden voor de Pistons noteerde Brandon Jennings een driepunter. 3Liefst zeven spelers van Detroit maakten minimaal tien punten, Kyle Singer was met achttien punten het meest productief. Bij de Heat voerden LeBron James en Michael Beasley de scorelijst aan met ieder 23 punten.

Engeland en Duitsland hebben het vrijdag niet getroffen bij de loting voor het WK van volgend jaar in Brazilië. De Engelsen ontmoeten in de op papier zware groep D Uruguay, Costa Rica en Italië, zo bleek vrijdag uit de loting in Costa do Sauípe. Duitsland heeft het in groep G met het Portugal van Cristiano Ronaldo, Ghana en de Verenigde Staten ook niet heel erg getroffen. Groep A: Brazilië, Kameroen, Mexico en KroatiGroep B: Spanje, Chili, Australië en Nederland Groep C: Colombia, Ivoorkust, Japan en Griekenland Groep D: Uruguay, Italië, Costa Rica en Engeland Groep E :Zwitserland, Ecuador, Honduras en Frankrijk Groep F: Argentinië, Nigeria, Iran en Bosnië Groep G: Duitsland, Ghana, Verenigde Staten en Portugal Groep H: België, Algerije, Zuid-Korea en Rusland

06 DEC

08 DEC Het duel tussen Atletico Paranaense en Vasco da Gama in de Braziliaanse competitie heeft zondag ruim een uur stilgelegen vanwege rellen op de tribune. Een helikopter moest op het veld landen om een zwaargewonde man af te voeren. Volgens een arts waren nog twee fans zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, één werd behandeld aan een lichte verwonding. De fans van Atletico Paranaense uit Curitiba en Vasco da Gama uit Rio de Janeiro bestormden elkaar op de tribunes van het stadion in de stad Joinville. Het duurde enige tijd voor de politie arriveerde om met rubberen kogels de hooligans uit elkaar te drijven.

SPORT KORT INTERNATIONAAL IN HET

11 DEC Borussia Dortmund heeft zich ternauwernood weten te plaatsen voor de volgende fase van de Champions League. Het elftal van trainer Jürgen Klopp, vorig seizoen nog finalist in het toernooi, won woensdag in Frankrijk door een late treffer van Kevin Grosskreutz bij Olympique Marseille: 2-1. De overwinning op Arsenal hielp Napoli daardoor niet verder. De Italianen versloegen de koploper van de Premier League met 2-0, maar werden toch verwezen naar de Europa League. Opvallend was dat Dortmund, Arsenal én Napoli allen op twaalf punten eindigden. Marseille veroverde er niet één.

SportX- magazine | Editie 5

December 2013

PSV is donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg van de geplaagde Phillip Cocu had aan een gelijkspel tegen Tsjornomorets Odessa genoeg om verder te gaan, maar de Eindhovenaren gingen voor eigen publiek met 1-0 onderuit. Door de nederlaag eindigt PSV als derde in groep B achter Ludogorets en Tsjornomorets en speelt het na de winterstop geen Europees voetbal meer. Ludogorets won met 2-1 van Dinamo Zagreb.

12 DEC

13 DEC Tennisser Rafael Nadal heeft een pokertoernooi in Tsjechië gewonnen. De nummer één van de mondiale tennisranglijst won het liefdadigheidstoernooi waaraan andere bekende ex-topsporters aan meededen. Oud voetballers Andrej Shevchenko en de Braziliaan Ronalda alsook oud Nederlands hockeyster Fatima Moreira de Melo en voormalig skiër Alberto Tomba deden mee. Moreira de Melo werd tweede. Met die klassering haalde zij 25.000 euro op ten behoeve van straatkinderen in Rio de Janeiro. De Nederlandse legde zich na haar hockeyloopbaan met succes toe op het poker. Nadal is ook een pokerliefhebber, maar deed niet eerder mee aan een live toernooi. ”Tennis is het belangrijkste in mijn leven. Pokeren doe ik voor de lol”, zei de Spanjaard.

De Braziliaanse clubs Atlético Paranaense en Vasco da Gama zijn door de hoogste sportrechter van het land veroordeeld tot zware straffen, vanwege de hevige rellen die afgelopen weekeinde uitbraken in het onderlinge competitieduel (5-1). Het thuisteam moet twaalf wedstrijden spelen op ten minste honderd kilometer afstand van Curitiba, waarvan zes zonder publiek. Vasco moet acht wedstrijden buiten Rio de Janeiro afwerken, waarvan vier achter gesloten deuren. Beide clubs dienen ook een boete te betalen. Voor Atlético betreft het omgerekend zo’n 44.000 euro, voor het inmiddels gedegradeerde Vasco de Gama 25.000 euro. Beide clubs hebben al aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

13 DEC SportX- magazine | Editie 5

Bayern München heeft voor het eerst sinds lange tijd weer eens een nederlaag geleden. In eigen huis verloor de titelverdediger in de Champions League met 2-3 van Manchester City. Beide clubs hadden zich in groep D al geplaatst voor de volgende ronde. City kwam bij de zege één doelpunt tekort om zich van groepswinst te verzekeren. Binnen een kwartier stond Bayern al op 2-0. Thomas Müller maakte na een fabuleuze pass van Bonfim Dante de openingstreffer. Dankzij de van Dortmund gekomen Mario Götze werd het in de 12e minuut 2-0. Na iets minder dan een half uur kwam City terug in de race, door een treffer van David Silva. Dat was de aanzet tot de ommekeer. In de tweede helft kwamen de Engelsen door een benutte strafschop van Aleksandar Kolarov op gelijke hoogte, dankzij James Milner nam de formatie van trainer Manuel Pellegrini zelfs een voorsprong en die gaf het niet meer weg.

10 DEC 14 DEC Chelsea heeft zaterdag optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Arsenal. De ploeg van manager José Mourinho versloeg Crystal Palace op het eigen Stamford Bridge met 2-1 en naderde de koploper daardoor tot op twee punten. De ‘Gunners’ gingen eerder op zaterdag keihard onderuit bij Manchester City (6-3). Fernando Torres opende na een kwartier de score voor Chelsea, maar Marouane Chamakh bracht degradatiekandidaat Crystal Palace al snel weer op gelijke hoogte. Ramires tekende in de 35e minuut met een fraaie knal voor de winnende treffer, al waren de bezoekers in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker. Arsenal gaat nog aan kop met 35 punten uit zestien duels, Chelsea volgt met 33 en Manchester City heeft er 32.


19 DEC

De basketballers van de Los Angeles Lakers moeten het zes weken stellen zonder Kobe Bryant. Dat meldt Los Angeles Lakers op de website. De 35-jarige Amerikaan raakte dinsdag in de wedstrijd tegen Memphis Grizzlies geblesseerd aan zijn knie door een botsing met een tegenstander. Een MRI-scan wees donderdag uit dat hij een kleine breuk in zijn kniegewricht heeft opgelopen. Bryant was net hersteld van een zware achillespeesblessure die hem acht maanden aan de kant hield. Twee weken geleden maakte hij zijn rentree. Voor de Lakers is de blessure van Bryant een nieuwe tegenvaller. Het team uit Los Angeles draait verre van goed in de NBA. Slechts twaalf van 25 wedstrijden tot nu toe werden gewonnen.

SPORT KORT IN HET

I N T E R N AT I O N A A L December 2013

15 DEC Cristiano Ronaldo heeft zondag zijn eigen museum geopend op Madeira, het Portugese eiland van zijn geboorte. In het centrum van het plaatsje Funchal zijn meer dan 125 prijzen en trofeeën van de buitenspeler te zien in CR7. ”Ik ben hier bijzonder trots op”, zei de 28-jarige aanvaller van Real Madrid, dit seizoen al weer goed voor 33 doelpunten: ”Ik heb ruimte voor meer prijzen. Ook voor de Gouden Bal.”

18 DEC Boris Becker is het komende seizoen de coach van Novak Djokovic. De drievoudig Wimbledon-winnaar zal de Serviër al tijdens de Australian Open in januari begeleiden. ”Ik vind het fantastisch dat ik de mogelijkheid krijg om met Boris te werken”, laat Djokovic in een persbericht weten. ”Hij is een heuse legende.” Becker laat op zijn beurt weten dat hij uitkijkt naar de samenwerking met Djokovic. ”Ik ben trots dat Novak me gevraagd heeft om zijn coach te worden.” Becker gaat nauw samenwerken met de Serviër Marian Vajda, die al jaren met Djokovic traint.

20 DEC Clarence Seedorf zou een voorcontract als trainer hebben getekend bij AC Milan. De Nederlander is nu nog als speler actief bij het Braziliaanse Botafogo, maar moet met ingang van volgend seizoen aan het roer staan in San Siro. Dat is donderdag besproken tijdens een bestuursvergadering van de ‘Rossoneri’, zo meldt het doorgaans betrouwbare Sky Sport Italia vrijdagavond. Volgens La Gazzetta dello Sport zou Seedorf zelfs al een onderhoud hebben gehad met voorzitter Silvio Berlusconi, die een groot bewonderaar is van de 87-voudig international van Oranje. Massimo Allegri, de huidige oefenmeester van de Italiaanse club, komt niet langer voor in de plannen van AC Milan en zou na afloop van de lopende voetbaljaargang het veld moeten ruimen. Zowel vicevoorzitter Adriano Galliani als bestuurslid Barbara Berlusconi zou zich ook achter de beoogde aanstelling van Seedorf scharen.

21 DEC Bayern München heeft zaterdag tot besluit van een ongekend succesjaar ook de wereldbeker voor clubteams veroverd. De winnaar van de Champions League, de Europese Supercup, de DFB Pokal en de Duitse landstitel haalde de titel op in Marrakech, waar ook Raja Casablanca, de verrassende finalist uit Marokko, een maat te klein bleek. Bayern, zonder de geblesseerde Arjen Robben, won zonder bovenmatige inspanning met 2-0. De Braziliaan Dante opende de score al na zeven minuten op aangeven van Jérôme Boateng. Halverwege de eerste helft besliste de Spanjaard Thiago Alcantara het duel al. Ditmaal deed een andere verdediger, David Alaba, het voorbereidende werk. Coach Pep Guardiola liet Mario Mandzukic en Mario Götze op de bank beginnen. Het tweetal viel in de slotfase nog even in. Franck Ribéry speelde wel de hele wedstrijd en werd uitgeroepen tot ‘man-of-the-match’.

SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


Spor tlegende

Garry Kimovitsj Kasparov, op 13 april 1963 geboren als Garri Kimovitsj Weinstein, is een voormalig Russisch schaker van Armeense afkomst. Hij viel op door zijn creatieve aanvalsschaak, met ongewone, risicovolle concepten en offers. Tegenwoordig is hij actief in de politiek in Rusland. Kasparav was al heel vroeg helemaal in de ban van schaken en wist in 1976, op zijn dertiende, al jeugdkampioen van Rusland te worden. Ook het jaar erna werd hij jeugdkampioen, ditmaal met nog betere cijfers.

wereldkampioen door Karpov met 13-11 te verslaan. Hiermee werd hij de jongste wereldkampioen ooit. In 1993 werd zijn wereldtitel ontnomen omdat hij vanwege onenigheid met de FIDE een wedstrijd tegen Nigel Short buiten deze bond wilde spelen. Zij richtten toen een nieuwe schaakbond genaamd PCA op. Op dat moment waren er dus twee wereldkampioenen. Kasparov was de PCA kampioen en Karpov de FIDE kampioen. Kasparov verloor pas in 2000 zijn PCA wereldtitel aan Vladimir Kramnik. Hij bleef echter de nummer 1 schaker op de wereldranglijst tot en met het einde van zijn schaakloopbaan in 2005. Op dat moment had hij de hoogste FIDE ranking ooit gehaald, namelijk 2851 punten. Het vorig record van 2780 stond op naam van de Amerikaan Bobby Fisher. Inmiddels is ook Kasparov ingehaald door Magnus Carlsen.

Kasparov vs. schaakcomputer

Begin tachtiger jaren had Kasparov al dusdanige schaakinzichten en ideeën dat hij een grote bijdrage heeft kunnen leveren aan de ontwikkeling van schaakcomputers. Zo heeft Kasparov talloze oude openingsvarianten gecorrigeerd en beschikt hij over een database van ongeveer 4000 concepten en strategieën. Het kon dan niet uitblijven dat hij het op zou nemen tegen de IBM supercomputer Deep Blue. In 1996 daagde IBM Kasparov uit om tegen Deep Blue te schaken. De eerste partij van de wedstrijd resulteerde meteen in een 1-0 stand voor Deep Blue. Het was de eerste keer dat een computer een wereldkampioen versloeg. Uiteindelijk zou Kasparov de partij winnen met 4-2. De Deep Blue werd meteen verbeterd en werd nu aangedreven door 30 processors en 480 schaakchips, kon 200 miljoen zetten per seconde berekenen en op deze manier ook nog 12 zetten vooruit denken. Een jaar later nam Kasparov het op tegen de verbeterde Deep Blue en verloor met 3 1/2 - 2 1/2. In 2003 speelde Kasparov nog een partij tegen Deep Junior, een Israëlische schaakcomputer. Deze partij eindigde in een 3-3 remise. Dit neemt niet weg dat velen Garri Kasparov beschouwen als de beste schaker aller tijden. SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5

Sportlegende SPORTLEGENDE

Sportlegende

GARRY KASPAROV

Op zijn 15e debuteerde hij in het senioren kampioenschap van Rusland en op zijn 16e speelde hij zijn eerste internationaal toernooi in Bosnië en Herzegovina. In 1981 werd de toen 18-jarige Kasparov jeugd-wereldkampioen en een jaar later werd hij de jongste senioren kampioen van de Sovjet Unie. In 1984, na vele overwinningen, verwierf Kasparov eindelijk het recht om regerend wereldkampioen Anatoli Karpov uit te dagen. De eerste schaker die 6 overwinningen op de ander behaalde zou tot wereldkampioen gekroond worden. Karpov kwam al snel op een 4-0 voorsprong, maar Kasparov wist de serie, dankzij een eindeloze reeks remises, te rekken naar 48 partijen. De wereld schaakbond FIDE besloot echter bij een 5-3 stand deze zeer lange wedstrijd af te breken. Een jaar later werd Kasparov alsnog

53


De auto’s Over het algemeen hebben professionele sporters het goed voor elkaar. Ze verdienen bakken met geld met het uitoefenen van hun hobby. Met dit geld kunnen veel van deze sporters dan weer een andere hobby bekostigen, auto’s verzamelen bijvoorbeeld. Dat vrijwel elke rijke sporter een Range Rover koopt, geloven we wel. Dat ze ook allemaal een Porsche en een Ferrari voor de deur hebben staan, is ook bekend. Sommige atleten willen echter niet alleen tijdens het sporten erboven uitsteken, maar ook als ze de weg op gaan.

Atleten en hun

WAGIE’S SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


De auto’s

Atleten en hun

WAGIE’S SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


De auto’s

Als je James en Durant niet op het veld kan overtreffen dan maar op de openbare weg, dat moet basketballer Joe Johnson van de Brooklyn Nets gedacht hebben toen hij niet één, maar twee Ford F650 Super Truck XUV’s aanschafte. Waarom Joe, Waarom?

Atleten en hun

AUTO’S SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


De auto’s

American Football running back Darren McFadden is dankzij zijn talenten allang financieel onafhankelijk. Hij heeft er hard voor gewerkt dus is het logisch dat hij zichzelf verwend met een Bentley GT. Ook de aanschaf van een Cadillac Escalade, die menig president niet zou misstaan, is heel normaal. Maar het mooiste van alles is dat hij niet is vergeten waar hij vandaan komt. Hij heeft er dan ook helemaal geen moeite mee om in ‘simpelere’ auto’s als een Ford Crown Victoria bouwjaar 1996 of een Buick uit 1973 te rijden.

Atleten en hun

AUTO’S SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


De auto’s

Topsport is oorlog, moet J.R. Smith gedacht hebben toen hij deze gepantserde wagen kocht.

Atleten en hun

AUTO’S SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


De auto’s

Atleten en hun

Mario Balotelli, de Italiaanse vedette van AC Milan, houdt van race auto’s. Hoe sneller, hoe beter en dat kan dan weleens mis gaan. Maar als Super Mario een keer lekker incognito boodschappen wilt halen, zonder herkend te worden door fans en paparazzi, dan neemt hij toch gewoon zijn onopvallende camouflage Bentley Continental GT. Slim bekeken! (De Camo Bentley is naar verluid inmiddels weggegeven aan teamgenoot Urby Emanuelson).

AUTO’S SportX- magazine | Editie 5

SportX- magazine | Editie 5


BETERE SPORTPRESTATIES MET EEN AANGEPASTE VOEDING

Voeding en prestatiesport In de loop der jaren is duidelijk geworden dat prestatiesporters niet alleen winst kunnen halen uit een goed opgezet trainingsschema, maar ook uit een correct samengestelde voeding. Wat, wanneer en Hoeveel ze eten is van invloed.

Zowel top- als wedstrijdsporters hebben de ambitie om een goede prestatie neer te zetten. Daarom worden ze verder beschreven onder de noemer prestatiesporters.

Eiwitten en vetten

Eiwitsupplementen zijn overbodig bij een voldoende gevarieerde en evenwichtig samengestelde voeding. De aanbeveling voor sporters ligt op 20 tot 30% energie en vet. Een ideale sportvoeding kan ook als ve arm worden beschouwd.

Vitaminen en Mineralen In tegenstelling tot wat velen denken is een suppletie van vitaminen en mineralen niet systematisch nodig bij sporters. Extra vitaminen en mineralen hebben trouwens geen enkel bijkomend positief effect op de sportprestatie, tenzij in het geval van tekorten. Calcium is essentieel voor een goede botgezondheid. De aanbeveling is om dagelijks 3 tot 4 glazen melk te drinken en 1 tot 2 sneetjes kaas te nemen. Als de calciumstatus onvoldoende op peil is, kan er geen optimale piekbotmassa gerealiseerd worden, wat de kans op blessures vergroot, de sportprestatie verhindert en de sportcarrière aanzienlijk verkort. Water en sportdranken

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de ruggengraat van een goede sportvoeding. Een belangrijke energievoorraad in het lichaam zijn de koolhydratenreserves die zich vooral in de spieren, in de lever en in mindere mate in het bloed bevinden. Om optimaal te kunnen blijven presteren moeten deze reserves steeds opnieuw worden aangevuld.

Eten voor, tijdens en na een sportprestatie

De laatste maaltijd voor de inspanning wordt best twee tot drie uur voor de inspanning genomen en brengt bij voorkeur 200 tot 300 g koolhydraten aan. Als sportinspanningen langer duren dan één uur dan moeten de koolhydraten voorraden ook tijdens de inspanning verder worden aangevuld. Er wordt sporters dan ook aanbevolen om per uur ongeveer 60 koolhydraten in te nemen. Bij meerdere inspanningssessie per dag moeten er zo snel mogelijk na de inspanning koolhydraten worden ingenomen. Dat kan best in de vorm van meerdere kleine koolhydraatrijke snacks en dranken ongeveer 1g koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur.

SportX- magazine | Editie 5

Vaak vergeet men het prestatiebevorderende voedingsstof: water. Een tekort aan water (dehydratatie) verhoogt ook de kans op spierkrampen. Om prestaties te verhogen maakt de sporter ook gebuik van sportdranken (cocktails voor prestatiesporters). Deze worden verdeeld in: energie dranken (bevatten 8 tot 15% koolhydraten) en hebben als doel energie aan te leveren; dorstlessers (bv. Aquarius) bevatten 4 tot 8% koolhydraten en 230–690 mg natrium; rehydratatiedranken, bevatten iets meer natrium dan dorstlessers. De temperatuur van de drank op het ogenblik is belangrijk! De beste temperatuur ligt tussen 15 en 22°C. De juiste sportdrank op het juiste moment kan een belangrijke invloed hebben op de sportprestatie. MAAR !!!! sportdranken kunnen een desastreus gevolg hebben voor het gebit. Om tandproblemen te voorkomen houdt men de drank best niet te lang in de mond en slikt men ze dus beter zo snel mogelijk door. SportX- magazine | Editie 5

Stimulerende stoffen Cafeïne is één van de meest gebruikte stimulerende stoffen. Het is terug te vinden in voedings- middelen zoals koffie, thee, chocolade, cola en sommige sportdranken. Sinds 1 januari 2004 wordt cafeïne niet langer als doping gezien. Het cafeïne gehalte in het bloed zou ongeveer één uur na inname het hoogst zijn. De lange halfwaardetijd van cafeïne (4 tot 6 uur) maakt dat de effecten lang merkbaar zijn. Topsporters = sporters die hun sport beoefenen gedurende minstens drie uren per dag Wedstrijdsporters = sporters die drie tot zeven keer per week gedurende één tot twee uren per sessie trainen. Bron: P. Vanhee - Uit NUTRINEWS


SportX- magazine | Editie 5

Sportx5 limited