Page 1


“CREATIVITEIT IS EEN GAVE“ dat heb je of dat heb je niet

Dit is mijn digitale werkboek. In dit werkboek staan alle opdrachten die ik gemaakt heb tijdens de cource “Brand Design“. Ik ben Joey Dankbaar en kom uit Lichtenvoorde. Ik heb een vooropleiding mediatechnologie op het MBO gedaan. Hierna ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die in mijn vakgebied ligt. Sinds afgelopen september volg ik nu de opleiding CMD op de HAN in Arnhem.

2

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


Inhoudsopgave Google personal search Personal DNA 100 antwoorden op 100 vragen Spiegel Mindmap Black boxes Lezing Ruud Boer Brandstimeline Lezing Jildou van der Bijl Merkanalyse Digitaal moodboard Analoog moodboard Typografie in het wild 5 covers 5 fonts 5 spreads 5 visitekaartjes 6 logo’s Excursie Grid Ik-Merk Merkbeleving

4 6 8 10 11 12 13 14 15 16 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 24 32

Bijlage: Merkstijldocument 33

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

3


Google personal Search

4

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


conclusie Wanneer ik mijn naam intyp op Google krijg ik vele resultaten, veel resultaten die niet allemaal over mij gaan. Er zijn ook veel resultaten over naamgenoten met de zelfde voornaam. Gezien mijn achternaam ook een veel gebruikt nederlands woord is krijg ik meer resultaten dan iemand die een voor- en achternaam combinatie heeft dat in de werkelijkheid geen betekenis heeft. Als eerste vind google mijn social media profielen zoals hyves en facebook. Hier bij vind hij ook de bijbehorende afbeeldingen en profielfoto’s zoals je op de vorige pagina kunt zien. Toch vindt ik dat de social media mijn gegevens nog redelijk goed afschermd. Je moet lid zijn of vrienden zijn op het sociale netwerk om dieper te zoeken naar informatie. Het is wel te vinden dat ik uit Lichtenvoorde kom en ook staat er een artikel van de krant dat ik geslaagd ben op de middelbare school. Maar daar sta ik tussen een grote lijst met namen.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

5


PERSONAL DNA De uitslag van de test: You are a Creator - Your imagination, confidence, willingness to explore, and appreciation of beauty make you a CREATOR. - You are independent, and you enjoy your self-sufficiency. - Defying convention, you are very innovative, and you have a vivid imagination. - The look of things is important to you, and you have a keen eye for aesthetic beauty in multiple arenas. - You have a strong interest in what is new and exciting—and that includes forging ahead with new ideas, not simply discovering what is already out there. - Your eagerness to seek new and varied experiences leads you into many different situations. - You’re not set on one way of doing things, and you are creative when it comes to finding novel solutions to complex problems. - You trust yourself to be innovative and resourceful. - Your confidence allows you to take your general awareness and channel it into creativity. - You prefer to have time to plan for things, feeling better with a schedule than with keeping plans up in the air until the last minute. Ik ben het er wel mee eens, want zoals de titel al zegt ik voel me een creatief persoon en dat is ook wat anderen van mij zeggen. Ook veel van de overige punten liggen dicht bij mijn persoonlijkheid. De uitslag van de test is leuk om te lezen, maar geeft me weinig inspiratie.

6

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


PERSONAL DNA MAPS & personality chart

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

7


100 vragen 100 antwoorden Hoe heet je? Joey Dankbaar Waar woon je? Lichtenvoorde Hoe oud ben je? 20 jaar Wat voor een kleur ogen heb je? Blauw-grijs Ben je een man of vrouw? Een man Wat is je lievelingssport? Voetbal Hou je van films? Ja ik houdt van films Van wat voor muziek hou je? Dance, dirty house, hardstyle en top 40. Waar ben je bang voor? Achterstand oplopen en falen. Ben je wel is gepest? Nee Waar ga je het liefst heen op vakantie? De bestemming maakt me niet veel uit, warm land is altijd goed maar het lieft ga ik met mijn vrienden. Wat zou je nog graag een keer willen doen? Gitaar spelen Hou je van dieren? Ja hoor, waarom niet?

8

Joey Dankbaar

Wat zijn je goede eigenschappen? Positief, flexibel en kalm. Sociaal en houdt wel van een grapje. Wat zijn je slechte eigenschappen? Soms wat snel ge誰rriteerd, slechte planning en het uitstellen van taken. Wat is je lievelingsdier? Een parkiet. Wat vind je lekker eten? Mexicaans, tacos en wraps met kip bijvoorbeeld. Het is makkelijk te bereiden en eerlijk. Wat voor een kleren vind je mooi? Kleding dat mij staat en fijn zit, ik hou het wel een beetje bij de huidige trends, ik hoef niet perse alternatief te zijn of mij anders te kleden. Maar ik zou geen kleding tegen mijn zin halen omdat iedereen dat heeft. Wat voor een type ben je? Een vrolijk type, staat positief in het leven en geniet van het moment. Zeur je wel eens? Af en toe.

Digitaal werkboek

Werk je? Doe je vrijwilligerJa ik werk, bij een swerk? transportbedrijf en Ja, zo nu en dan via een reclamebu- maak ik iets voor de reau ontvang ik wel lokale voetbalclub eens opdrachten. of gaan we met Waar zit je op vrienden ergens school? tappen waarna de Op de HAN in Arn- opbrengst naar de hem. club gaat. Wat vindt je belan- Wat is het beroep grijke eigenschap- van mijn vader? pen in jou beroep? Mijn vader is elekFantasie tricien. Ik vind het belangrijk Ben ik gelovig? om creatief te zijn, Ik ben gelovig opeen goede fantasie gevoed, en geloof te hebben voor een wel iets maar heb goede inspiratie. daar zo mijn eigen Heb je je rijbewijs? gedachtes over. Ja, al 2 jaar. Wat is mijn favoriete Waar ben je opstad? gegroeit? Amsterdam In Lichtenvoorde, in Welke talen spreek de achterhoek. ik? Ben je ergens aan Nederlands, Engels verslaafd? en een beetje Duits. Nee, maar als ik kijk Hou je van lezen? naar de hoeveelNee, ik ben totaal heden bier in het geen lezer en heb weekend zou een sinds de basisswesteling hier an- chool vrijwel geen ders over denken. leesboek in handen Hou je van buiten gehad. zijn? Heb je een vriendin? Ja, ik moet tijdens Ja, een hele leuke. werktijden achter Kun je goed luisterop het kantoor af en en? toe even een luchtje Als ik me goed kan scheppen. concentreren op dat Hou je van de moment wel ja. natuur? Denk je ergens liever Ja, je komt er tot over na of voer je het rust en geeft je liever uit? geest de ruimte en Ik denk beide. vrijheid om na te Verveel je je snel? denken. Nee dat valt wel

Wat wil je graag in je leven veranderen? Ik wil graag succesvol doorstuderen de komende 4 jaar en trots met een diploma de arbeidsmarkt op gaan. Op welke partij stem je? Ik heb me hier momenteel nog niet in verdiept. Kun je kaartlezen? Ja, maar ik gebruik meestal de TOMTOM. Hou je van moppen? Ja ik kan er wel om lachen, het vult de stilte en houdt de humor erin. Ben je graag alleen? Nee, ik kan me wel vermaken alleen maar heb het liefst mensen om mij heen. Ben je een leidinggevend persoon? Af en toe wel ja. Kun je goed in een groep functioneren? Ja dat kan ik. Pieker je soms? Soms, bij twijfel. Maar kom er vaak zelf wel uit. Hou je van warmte of van kou? Koel Kou, warm is wel beter maar ik heb het eerder warm dan koud dus ben ik liever in koelere omgevingen.


Ben je voor de Waar ga je uit? Heb je snel vooroor- Ben je voor chemis- Hou je van veel doodstraf In onze lokale bar- delen? che industrie? praten? Nee, mensen die retjes en cafe’s. Ja maar ik houdt ze Daar houdt ik me Ja hoor, als ik daar echt iets heel gru- Hou je van team of dan wel vaak voor niet zo mee bezig. zelf zin in heb welijks gedaan van solo sport? mezelf. Heb je ooit een erns- Irriteer je je snel aan hebben moeten niet Teamsport. Wat vind jij slechte tige ziekte gehad? anderen? verlost worden van Ga je wel is naar eigenschappen? Gelukkig niet. Ligt eraan waar ik de straf maar pijn festivals? Mensen die denGebruik je medicij- ben, op school zijn lijden. Af en toe wel, maar ken dat ze boven nen? vaak wel heel vage Denk je dat er buite- ben van mening iedereen staan en Ja, tegen de hoofiguren. naardse wezens dat we dat vaker mensen die altijd ikoorts in de zomer Heb je wel is wat bestaan? moeten doen met chagrijnig worden Verveel je je snel? gestolen? Daar geloof ik wel in, vrienden. om alles. Nee dat valt wel Nee, hooguit een waar dat is weet ik Hou je van gamen? Wat vind jij goede ei- mee.. snoepje uit de niet maar als je daar Op zijn tijd wel, als genschappen Vrolijk Orden jij je comput- snoeptrommel van over gaat nadenken ik me verveel heb ik Vrolijk zijn, en verve- er? Structuur mijn moeder. loop je altijd vast in altijd nog de XBOX lende gebeurtenis- Ja, op mijn eigen Wat doe je als je je gedachtes. staan. sen snel kunnen manier maar er is iemand wat ziet Onthou je liever Kijk je graag tv? ‘vergeten’ en verder wel duidelijk struc- stelen? dingen of schrijf je Ja, tegenwoordig te gaan. tuur te vinden. Laten gaan, niet ze op? met de smart tv’s, is Hoe reis je het Stel je vaak dingen mee bemoeien. Ik onthou ze liever, er altijd wel een pro- liefst? uit? Heb je respect voor maar uit ervaring is gramma te vinden Met de auto, en Ja oudere mensen? het beter dat ik ze dat me interesseert. mocht het een verre Ben je snel Ja dat heb ik. opschrijf. Hou je van kunst? bestemming zijn, agressief? Weet je veel van Geef je geld aan Soms, kan me niet dan met het vlieg- Soms, maar ben ook politiek? goede doelen? uren vermaken in tuig. snel weer kalm. Nee, ik hou me er Nee momenteel een kunst museum Lees je de krant? Ben je snel afgeleid? niet zo mee bezig. niet, wanneer er maar vind abstracte Nee, ik kijk naar het Ja ik ben snel afMaak je vaak tijd collectes langs de werken wel interes- journaal. geleid, maar als ik voor school? deur gaan geef ik sant. Lach je soms eenmaal ergens in Ik probeer te zorgen wel geld. Ben je veel actief mensen uit? zit kan ik me goed dat ik dingen eerst Leer je graag? bezig? Actief Soms wel ja, maar concentreren. afmaak voordat ik Alleen als het me in- Zo nu en dan wel, ik dan zijn het vaak Heb je huisdieren? andere dingen ga teresseert en ik een kan me soms oplev- vrienden of mensen Nee, alleen een paar doen. Zo hoef ik doel voor ogen heb en in dingen waar ik die er om vragen. vissen in de vijver. maar 1 keer tijd te iets te bereiken en actief mee bezig ga. Wat zou je nog Kijk je graag naar maken. te willen kunnen. Ben je wel is op tv graag willen hebvuur? Maak je graag huKan je koken? geweest? ben? Ja, het is gezellig. iswerk? Ja dat kan ik. Ja, tijdens de bloe- Geld en een leuke Benader je vaak Nee, ik werk liever Welk geurtje vind je mencorso of een baan en familie. dingen anders dan tijdens de les lekker ruiken? keer bij een vrijwil- Hou je van donker of anderen? Maak je zelf muziek? Boss ligers middag op een nacht? Soms wel. Muziekaal Fiets of wandel je bejaardencentrum. De winter met zijn Heb je snel spijt er- Ja ik drum en op de liever? Wat vind je een korte dagen heeft gens van? computer vind ik Ik fiets liever. mooie auto? vaak wel wat, maar Nee hoor, niet zo het ook wel leuk om Audi lang licht is beter. snel. muziek te maken.

5 resultaten uit de vragen: fantasie, actief, vrolijk, structuur, muziekaal Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

9


Spiegel

Over het algemeen ben ik het wel eens met de steekwoorden die ze geschreven hebben over mij. Dat mijn broertje mij irritant vindt is uiteraard persoonlijk maar ook wederzijds. Ik bespeel inderdaad een drumstel en heb gevoel voor muziek. Dat ik creatief ben is wel te zien aan dit werkboek.

10

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


Mindmap

In deze mindmap is te zien welke onderwerpen bij mij passen. Ik heb alles wat in me op kwam opgeschreven en verwerkt in bovenstaande mindmap.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

11


Blackboxes Fantasie is een belangrijke eigenschap van mij die ik vaak gebruik tijdens het onwerpen van creatieve producten. Het is een grote inspiratiebron voor mij In mijn werk ben ik vaak actief bezig en als ik ergens plezier in heb wil ik het met succes afronden. Ik steek hier veel tijd en werk in om tot een perfect resultaat te komen. Ik ben vaak vrolijk en heb plezier in het maken van mijn projecten, plezier met het werk en plezier met vrienden en familie in mijn vrije tijd. Ik vind het belangrijk om structureel te werken. Ik ben vaak slordig van mezelf dus ik weet dat ik structureel te werk moet gaan om tot een succesvol resultaat te komen. Een van mijn hobbies is drummen. Dit doe ik nu zo’n 8 jaar. Ook vind ik het leuk om (als ik daar tijd voor heb) op de computer muziek te maken.

12

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


Lezing Ruud Boer Voordat ik jullie vertel over de lezing van Ruud boer, wil ik eerst even vertellen wie hij is en wat hij doet. Ruud Boer is directeur/partner bij BTM (Bataafsche Teeken Maatschappij), een ontwerpbureau in Rotterdam.

Hij is bijna altijd bezig met merken, verpakkingen, huisstijlen en communicatie. Om zijn ervaringen, kennis en visie over het vak te delen heeft hij in 2002 het boek “BRAND DESIGN” geschreven. De lezing van Ruud Boer begon meteen boeiend, met zijn vlotte en overtuigende stem trok hij ieders aandacht. Hij vertelde over wat het merk precies betekend en hoe het gemaakt wordt. Hij vertelde hoe je je merk moet presenteren en dat als je ook maar één ding veranderd aan het uiterlijk van je merk dat je het gehele merk om zeep kunt brengen. Hoe een merk tot stand komt verteld Ruud in zeven stappen, die allen behandeld worden in de zeven hoofdstukken van zijn boek. De stappen waar je goed over na moet denken bij het ontwikkelen van een merk zijn: Brand Design, Merkinnerlijk, Merkuiterlijk, Merkgedrag, Merkstrategie, Brand Activation en de Praktijk. Het leuke aan zijn verhaal is dat hij heel veel voorbeelden geeft van bestaande merken en met inzichten komt waarbij iedereen op een andere manier naar het merk gaat kijken. Overal is over nagedacht, zonder dat je dat in de gaten hebt. Wat ik minder vond aan zijn verhaal was dat hij veel vertelde over wat er in zijn boek stond, ook al was dat natuurlijk wel interessant gezien hij daar zijn eigen verhaal bij vertelde. Het was een leerzame lezing voor ieder die zich in dit vakgebied wilt ontwikkelen. Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

13


Brandstimeline

De opdracht was om te kijken welke merken ik tegen kom op een dag. Hierboven zie je een lijstje met de merken die ik ben tegengekomen. De bedoeling was om te kijken welke merken ik doelbewust gebruik en welke ik onbewust gebruik. Ik heb het niet echt zo op merken, daarmee bedoel ik dat ik niet echt bewust kies voor het merk, ik kies meer voor wat mij bevalt en niet wat een populair merk is. Mijn voorkeur gaat bijvoorbeeld naar Schwartzkopf (gel) omdat deze gel wat sterker is dan de goedkope gel van de supermarkt. Een geurtje van Jean Paul Gaultier wat ik lekker vind wil niet zeggen dat ik het puur om de merknaam gekocht heb. Een maand later zou ik een ander merk kopen. Jack & Jones is een kledingmerk dat ik niet bewust om het merk kies maar omdat de kleding wel mooi is en vaak niet te duur. Als ik in andere winkels iets moois zie dan koop ik dat ook, ik ben niet bewust op zoek naar merken als ik kleding koop. Merken die ik onbewust gebruik zijn Google, Kruidvat en Albert Heijn. Als ik een wat moet opzoeken zeg ik automatisch ik ‘Google’ het wel even. Als ik gel of tandpasta moet halen zeg ik dat ik even naar de Kruidvat ga, ook al hebben we hier ook een Etos en een DA. Waarom dat zo is weet ik niet, maar ben het zo gewend. Ook als ik even naar de supermarkt ga, zeg ik automatisch ik ga even naar de Albert Heijn, omdat ik dat zo gewend ben. 14

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


Lezing Jildou van der Bijl Voor het vak brand design kwam er Jildou van der Bijl in Arnhem om een lezing te geven voor ons ICA studenten. Jildou is samen met Linda de mol hoofdredactrice van het blad LINDA. Met haar vlotte manier van praten vertelde ze wie ze was en wat ze doet bij LINDA. Ze liet veel voorbeelden zien over het merk en hoe je echt een eigen merk kunt zijn. Er was een dia presentatie bij waarbij ze vele spreads liet zien die gepubliceerd waren in de LINDA. Ook liet ze artikelen en foto’s zien die niet gepubliceerd waren en de reden waarom niet. Ze kwam over als een vrouw die sterk achter het merk LINDA staat en veel energie in het bedrijf steekt. De voorbeelden in de dia presentatie vond ik persoonlijk erg mooi, ik heb zelf ook een exemplaar van de LINDA gekocht als inspiratiebron voor mijn eigen magazine. Grote foto’s met niet te veel tekst doen het goed bij de lezer. Want niemand leest een pagina helemaal vol met tekst, aldus Jildou. Foto’s zijn de helft van het artikel zegt ze, met een goede foto heb je de lezer al bijna verkocht. Daarom steekt ze ook veel energie in het uitzoeken van de goede foto’s voor een artikel en de bijbehorende fotograaf. Ze liet zien dat er ook foto’s afgekeurd waren en er een andere fotograaf gezocht werd als het haar niet beviel. Ookal waren de foto’s prachtig, het paste niet helemaal thuis in het artikel. Wat heb ik geleerd? Van de lezing van Jildou heb ik geleerd dat wanneer je een product maakt aan de hand van je merk, dat je dan moet werken volgen vaste richtlijnen. Hou het altijd binnen je huisstijl maar probeer iedere keer weer iets te verzinnen dat je vorige versie overtreft. Het is belangrijk de aandacht van de lezer te houden en ervoor te zorgen dat hij de volgende keer weer voor jou kiest. Probeer ook andere wegen te bewandelen en ga met de tijd mee, LINDA lanceerde onlangs haar eigen app voor de smartphone. Zo zorg je er dus voor dat het merk op ieder platform terug te vinden is en dat maakt je merk groot.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

15


16

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


Merkanalyse Albert Heijn Voor de opdracht merkanalyse is het de bedoeling om logo’s, reclames, advertenties, etiketten en dergelijken op te zoeken over het merk. Ik heb gekozen voor het merk Albert Heijn omdat dit een bekend Nederlands merk is dat goed te gebruiken is voor deze opdracht. Voor het merk Albert Heijn is de kleur blauw heel belangrijk, overal komt dit in terug. Van het logo tot aan de winkelwagentjes en van de kassa’s tot aan de verpakkingen van het huismerk. Hierdoor blijft het een eigen en unieke huisstijl. Ook wit, dat samen met de lichtblauwe kleur overal terug te zien is, is leidend voor het merk. De voorkant van dit verslag heb ik gemaakt in Photoshop, dit is een nagetekende bonus kaart van de supermarktketen dat bij ieder bezoek getoond kan worden en alleen op vertoon hiervan krijg je korting op de producten. Dit zijn de aanbiedingen van de week. Het is best slim gedaan want op deze manier komen mensen terug en geeft het toch een persoonlijk iets als mensen met een eigen pasje van de supermarkt hun boodschappen kunnen kopen. Natuurlijk werkt dit alleen bij de aanbiedingen maar het is meteen een manier van reclame. Het huidige logo van Albert Heijn bestaat al sinds 1965 en komt overal in terug, het zijn eigenlijk twee letters, de ‘a’ en de ‘h’ deze staan voor Albert en Heijn. Aan elkaar vormen deze een logo dat lijkt op een soort ‘m’, althans zo heb ik dit in mijn jeugd ervaren. Het merk spreekt het publiek aan doormiddel van televisie reclames, advertenties in kranten, reclame folders die ze huis aan huis laten bezorgen en door de producten die ze verkopen. Denk hierbij aan het logo van het merk dat op bijna ieder product te zien is. Als deze producten verkocht worden, wordt ook zo het beeldmerk verspreid). Het merk is over het algemeen rustig, mooie ronde vormen in het logo. Blauw is een koele, rustige en neutrale kleur. Het werk kalmerend en verachtend. De koele kleur blauw is de meest productieve kleur, en is de meest gebruikte kleur in logo’s en huisstijlen. Blauw wordt over de hele wereld gebruikt als kleur voor openbare mededelingen, pictogrammen en verkeersborden. Wit op blauw is de allerbeste combinatie voor teksten en mededelingen die op afstand gelezen moeten kunnen worden. Hier is dus ook bij de Albert Heijn tijdens de keuze voor de kleuren wel degelijk over nagedacht. In de televisie reclame spotjes is het merk juist weer wat schreeuwerig, of eigenlijk aandachttrekkend en omdat ze altijd hetzelfde personage (Harry Piekema) gebruiken zeer herkenbaar en ook leuk. Evenals de slogan “Gewoon bij Albert Heijn”. Simpel maar herkenbaar. Wat begon als een klein winkeltje is uitgegroeid tot één van de grootste supermarkten van ons land. Alles kun je er vinden, van bladblazers tot aardappels. Het is allemaal begonnen in 1887 toen een kruidenierszaakje van een familie bedrijfje uit Oost-Zaan werd overgenomen door het nageslacht. Dit ging allemaal zo goed dat er na 8 jaar al een tweede filiaal geopend werd in Purmerend. Vanaf toen is er een eigen huismerk ontstaan, de koffie van Perla, welke vandaag de dag nog steeds in de schappen ligt. In 1927 bestond Albert Heijn 40 jaar en had het bedrijf al 107 filialen. De oprichter van het bedrijf, Albert Heijn overlijdt op 80-jarige leeftijd in 1945. In 1952 begon Albert Heijn zijn eerste zelfbedieningswinkel. Nu kon de klant zelf zijn boodschappen bij elkaar zoeken. Drie jaar later, in 1955 begon Albert Heijn met de Allerhande, een tijdschrift vol met recepten en aanbiedingen dat nu nog steeds in de winkel ligt. Vanaf 1981 konden zelfstandige ondernemers een filiaal opkopen en daarmee hun eigen Albert Heijn beginnen, natuurlijk moeten ze wel dezelfde producten blijven leveren tegen Albert Heijn prijzen. De groei lijkt niet op te houden, in 2001 besluiten ze om voortaan ook te gaan bezorgen. Boodschappen doen is verleden tijd, gewoon even op internet aanklikken wat je wil en het komst vanzelf naar je toe. Een jaar later komen er dan nog 2 formules bij. De AH to go, een kleine winkel die te vinden is bij stations en drukke stadscentra, maar ook de tegenovergestelde Albert Heijn XL wordt opgericht. In deze enorme winkelpakhuizen krijg je een nog groter en nog gevarieerder winkelaanbod. In 2007 wordt dan ook het buitenland opgezocht. Op de Nederlandse Antillen, Willemstad en Curacao worden de eerste AH filialen geopend. Wat resulteert tot wachtrijen van 3 uur om je boodschappen af te rekenen. Op 5 december 2007 gaat Albert Heijn over het magische aantal van 750 vestigingen heen met de opening van een filiaal in Hendrik Ido Ambacht. Kenmerken Beelden die ik gevonden heb die herkenbaar zijn voor Albert Heijn:

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

17


18

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek


Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

19


Typografie in het wild

Joey Dankbaar

20 Digitaal werkboek


5 COVERS

Cover 1 Deze cover sprak mij aan omdat er veel wit gebruikt is in de cover. Dit klinkt heel saai, maar ik ben van mening dat wanneer je dit magazine in een schap in de winkel ziet liggen dat deze dan wel opvalt tussen de massa. Een duidelijke titel en een duidelijke afbeelding zorgen voor simpel maar strak uiterlijk. Cover 2 Op deze cover is wat meer kleur gebruikt maar hij blijft overzichtelijk. Leuk hoe ze de foto voor de magazine naam geplaatst hebben. Zoiets kun je alleen doen wanneer je merk bekend genoeg is. De koppen over de inhoud staan in een mooi lettertype uitgelijnd met de foto. Cover 3 Deze cover is van het zelfde magazine als cover ĂŠĂŠn. Het lettertype van de naam van het magazine vind er erg goed passen bij de stijl van de foto. Er staat weinig tekst met een grote foto, dit geeft wat rust vergeleken met die drukke covers van vele roddelbladen. Cover 4 Ook deze cover is licht van kleur en met een mooie titel en bijpassende foto springt deze cover wel boven zijn concurrenten uit. Ook hier is weinig tekst gebruikt op de cover zodat de aandacht naar de foto gaat en pas daarna naar de tekst. Cover 5 Deze cover is van het magazine Quest en heeft altijd dezelfde bovenkant en onderkant met een rode kleur en het logo. Wat ze vaak in het midden zetten is een duidelijke foto of afbeelding van een onderwerp dat in het magazine te lezen is. Deze afbeeldingen zijn duidelijk en maken de leze nieuwsgierig. Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

21


5 FONTS

Deze fonts heb ik verzameld en gebruikt in mijn magazine. Ik vind ze bij de huisstijl van mijn merk passen omdat het veel verschillende zijn maar toch zijn het allemaal strakke lettertypes. Harabara links bovenin heeft afgeronde hoeken en dat is vrolijk en speels. Neou (links onderin) is een strak en duidelijk leesbaar lettertype waar ik gewoon een goed gevoel bij heb. Deze past ook zeker in mijn merk stijl. Sketch Block gebruikte ik al vaker en ben van mening dat deze goed te gebruiken is voor titels. Speels omdat het getekend is maar ook structureel vormgegeven zodat het er nog wel strak uit blijft zien. Omdat ik niet specifiek 5 fonts kon vinden heb ik er voor gekozen om bij de “open web fonts� van google te gaan kijken. Hier vond ik maarliefst 21 fonts tussen de oneindige verzameling. Bij al deze fonts voelde ik wel iets dat goed bij mijn merk past. Daarom heb ik ze geselecteerd en gedownload.

Joey Dankbaar

22 Digitaal werkboek


5 SPREADS

Spread 1 Deze spread vond ik er gaaf uitzien vanwege de bewerkte foto met bijbehorende achtergrond die helemaal verspreid is over de twee pagina’s. Het mooie is ook dat ze de tekst helemaal in de stijl van de foto er naast hebben gezet en precies hebben uitgelijnd met de foto. Spread 2 Deze spread lijkt simpel en dat is hij ook, maar dat maakt het juist overzichtelijk en duidelijk. De linker pagina staat groot bedrukt met een foto, of eigenlijk de titel van het artikel en op de rechterpagina de tekst. Spread 3 Ook deze spread heeft een gave foto. De titel past precies bij de afbeelding en de tekst is kort en bondig links in de foto verwerkt. Grote foto’s doen het altijd goed. Spread 4 Wat ik mooi vond aan deze spread is ook de foto in combinatie met de achtergrond. De typografie past bij het geheel en ook de tekst is op een mooie plek gezet. Spread 5 Ook op deze spread zie je een mooi vormgegeven afbeelding met titel en tekst, ook hier past alles weer bij elkaar en klopt het geheel.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

23


5 VISITEKAARTEN

Visitekaart 1 Deze vindt ik mooi door de simpele vormgeving. Het logo in het midden en daaromheen een donkergrijze kleur geven een goed en duidelijk contrastverschil waardoor het logo goed opvalt. Het lettertype op de achterzijde is ook mooi want dit past goed bij het logo. Visitekaart 2 Deze vond ik goed bedacht. Het is een werkend klap bord. En wat is er nou toepasselijker voor een regisseur dan dit? Visitekaart 3 Met deze metalen visitekaart van een bedrijf dat metalen voorwerpen maakt kun je flessen openen! Erg goed bedacht want nu wordt het visitekaartje zelfs gebruikt en doordat hij van ijzer is gaat hij langer mee. Nu zullen meer mensen je merk dus zien. Visitekaart 4 Dit visitekaartje is van de voorkant mooi omdat het logo strak in het midden staat. Er zijn twee hoeken afgesneden en op de achterkant lijkt het net alsof er diepte in de kaart zit, heel goed bedacht! Visitekaart 5 Deze visitekaart is van een fotograaf, het leuke van het kaartje is dat het precies de vorm en de print heeft van een grote lens. Erg toepasselijk en leuk bedacht. Op deze manier is het erg herkenbaar zonder dat je de tekst gelezen hebt en hij valt op tussen alle andere visitekaartjes.

Joey Dankbaar

24 Digitaal werkboek


6 LOGO’S

Logo 1 Dit logo is van foxystats zoals je kunt zien. Het grappige is dat het een circeldiagram is waarbij één van de stukken op een vosje lijkt door de oortjes en het neusje. Creatief bedacht. Logo 2 Dit is een logo met de vorm van een camera. Als je goed kijkt zie je een portret van een poppetje in de camera, de naam is portraitphotos dus de combinatie van het portret en de camera klopt precies met de naam. Logo 3 Dit logo is een druppel van de wijn, maar de vorm lijkt weer precies op dat van een wijnglas. Een creatieve oplosing bij de naam. Logo 4 De naam 3 bee zegt het al, het logo bestaat uit drie bijen. De lichaampjes van de bijen vormen samen ook nog eens het woord ´bee´. Slim bedacht. Logo 5 Dit logo is voor de naam ´epirate´. Het leuke is dat ze de letter ´e´ een ooglapje hebben gegeven zodat het op een piraat lijkt. Heel simpel maar erg creatief. Logo 6 Ook een logo met een creatief ontwerp. De naam catch past goed bij de hand die in de circel weergegeven is. Door dat de achtergrond dezelfde kleur heeft als de hand, lijkt de circel nu ook op de letter ´c´ van de naam. Ook erg slim bedacht. De typografie in de logo´s vind ik allemaal goed passen bij het logo. Een strak logo krijgt een strak lettertype en een rondvormig logo krijgt bijvoorbeeld geschreven letters of ronde vormen. Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

25


Excursie

Om inspiratie op de doen was het de bedoeling een museum te bezoeken. Ik had op internet rond gekeken naar een geschikt museum maar kon eerst moeilijk iets vinden. Een vriend van mij studeert in Breda en vertelde over het museum. Ook anderen hadden hier al eens van gehoord en ben er uiteindelijk naartoe gegaan. Het was een museum met heel veel typografie, je liep eigenlijk door het museum met de tijdlijn mee. Natuurlijk is er op het internet ook veel te vinden voor inspiratie, maar het was wel bijzonder een keer zo’n museum te bezoeken.

Joey Dankbaar

26 Digitaal werkboek


Grid

Op de afbeelding hierboven zie je rechts een foto van de inhoudsopgave van een magazine. Links daarvan zie je een foto van het kalkpapier waarmee ik de inhoudsopgave heb overgetrokken. Op de volgende pagina ziet u een foto van een magazine-spread en een foto van het kalkpapier waarmee ik de spread heb overgetrokken. Op de daarop volgende 3 paginas staan de uitgewerkte versies in Adobe Indesign.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

27


Joey Dankbaar

28 Digitaal werkboek


04.

Totally Summer

08.

Activiteiten/Partypakket

10.

Portugal

18. 20.

Interview

Het ultieme vakantiegevoel

En het GOGO partypakket!

INHOUD

Albufeira

Billy the Klit - Lady Bee - La Fuente

Italië Rimini

24. 30. 32.

Bulgarije

42. 46.

Tunesië

78. 80. 82.

Frankrijk

96. 98. 102. 108. 112. 114.

Sunny Beach

Interview Partysquad

Turkije

32. Marmaris 38. Alanys vs. Gumbet

Billy the Klit - Lady Bee - La Fuente

Spanje

46. Lloret de Mar 52. Blanes 56. Callela vs. Malgrat de Mar 60. Mallorca 66. Ibiza 70. Salou 74. Gran Canaria vs. Tenerife

Argeles-Sur-Mer

Examen Nog een keer uit je dak met al je klasgenoten.

Griekenland 82. Kreta 90. Kos 93. Rhodos

Reisleiding Een interview met onze reisleiders

Malta

98. St. Julians

Kroatië

102. Rovinj, Prec & Novalja

Hongarije 108. Siofok

VIP Trip

De zomer van je leven.

Bier

Facts & Figures over het geelgouden goed.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

29


Marmaris by day

BAZAAR

LAZY CRUISE

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

sodales placerat in non mauris. Fusce

sodales placerat in non mauris. Fusce

laoreet gravida justo, non mattis urna

laoreet gravida justo, non mattis urna

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

eget tellus venenatis mattis.

eget tellus venenatis mattis.

JEEP SAFARI

DALYAN

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

sodales placerat in non mauris. Fusce

sodales placerat in non mauris. Fusce

laoreet gravida justo, non mattis urna

laoreet gravida justo, non mattis urna

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

eget tellus venenatis mattis.

eget tellus venenatis mattis.

HAMAM

STRAND

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

sodales placerat in non mauris. Fusce

sodales placerat in non mauris. Fusce

laoreet gravida justo, non mattis urna

laoreet gravida justo, non mattis urna

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

eget tellus venenatis mattis.

eget tellus venenatis mattis.

Joey Dankbaar

30 Digitaal werkboek


Marmaris by day

TOTALLY SUMMER

TURKSE COCKTAIL

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

sodales placerat in non mauris. Fusce

sodales placerat in non mauris. Fusce

non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

eget tellus venenatis mattis.

eget tellus venenatis mattis.

TEMPTATION

WHITE CRUISE Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna sodales placerat in non mauris. Fusce

DUTCH NIGHT Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna sodales placerat in non mauris. Fusce laoreet gravida justo, non mattis urna placerat a. Curabitur ac lectus quam.

non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

Phasellus lacus enim, tincidunt id dapibus non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

eget tellus venenatis mattis.

eget tellus venenatis mattis.

TERRASJES

BARSTREET

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

Nulla facilisi. Maecenas et nibh eu magna

sodales placerat in non mauris. Fusce

sodales placerat in non mauris. Fusce

laoreet gravida justo, non mattis urna

laoreet gravida justo, non mattis urna

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

placerat a. Curabitur ac lectus quam.

non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

non, adipiscing a ipsum. Mauris gravida, magna eget porttitor tinci-

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

dunt, elit augue sagittis lorem, et condimentum est velit ut mauris.

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

In pellentesque mauris ut eros ultrices gravida. Ut placerat lorem

eget tellus venenatis mattis.

eget tellus venenatis mattis.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

31


MERKBELEVING

Wij zijn Yourbox. Wij zijn een bedrijf dat voor iedereen de beste oplossing zoekt voor een mediaprobleem dat men aan ons voorlegt. Daarbij moet je breed denken. Het kan variëren van reclamefilm, magazine tot visitekaartje en alles wat daartussen ligt. Zoals wij zeggen: Iedere klant heeft een eigen “box” met daarin zijn of haar wensen. Wanneer we rond te tafel zitten met de klant is het onze taak om “out of the box” te denken. Daarbij proberen wij andere wegen te bewandelen en nieuwe ideeën toe te voegen aan deze “box” om zo goed mogelijk de behoeftes van de klant te vervullen. Het concept “Yourbox” is uniek omdat je tegen de klant zegt, gooi maar in de “box” wat uw wensen zijn. We hebben een allround team op mediagebied, maar op ieder gebied hebben wij een aparte afdeling. Onze kracht is echter, dat we in eerste instantie niet per afdeling werken. Met het hele team kijken wij naar de inhoud van deze “box”. Iedereen kan dan zijn of haar idee er op los laten. Hoe meer mensen, hoe meer mogelijkheden. De afdeling die gespecialiseerd is op het probleem of de wens van de klant gaat vervolgens brainstormen met alle ideeën en wensen. Zij verwerken dit dan tot minimaal drie concepten. Daarna wordt met de klant overlegt om te kijken welke van de drie concepten zijn voorkeur heeft om vervolgens uitgevoerd te worden.

Joey Dankbaar

32 Digitaal werkboek


Bijlage:

MERKSTIJL DOCUMENT

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

33


VAN SCHETS TOT LOGO Hoe zijn wij tot ons huidige logo gekomen?

Voordat je kunt beginnen aan een logo moet je eerst natuurlijk een merkanalyse gedaan hebben, maar om tot je beeld te komen moet er nog een heleboel gebeuren. Als eerste is het vaak handig om andermans werk te bekijken, je kunt hier veel inspiratie op doen voor je eigen beeldmerk en je kunt ideeën gebruiken die anderen bedacht hebben. Met behulp van een zoekmachine als Google is dit heel gemakkelijk. Je typt in wat je ongeveer in gedachten had plus het woordje ‘logo’ en nadat je op zoeken geklikt hebt doet de zoekmachine de rest. Je krijgt een eindeloze lijst met vormen en figuren waar je zelf nooit op gekomen was.

Nadat je een hoop verschillende vormen en figuren bekeken hebt probeer je alle inspiratie die je opgedaan hebt uit te werken op papier. Nu ga je schetsen, net zo lang tot je tevreden bent over je vormgeving. Je zult tot de ontdekking komen dat je ook zelf heel creatief kunt zijn zolang je maar blijft proberen. Vaak komen tijdens het schetsen onbewust nieuwe figuren tevoorschijn die weer vormen tot een ander idee. Zo kwamen we bij YourBox tijdens het schetsen tot de ontdekking dat er een letter ‘Y‘ te zien is in de 3D versie van een vierkant blokje.

Joey Dankbaar

34 Digitaal werkboek


Als je genoeg schetsen hebt gemaakt kies je de mooiste uit die je wilt gaan uitwerken in Adobe Illustrator. Dit kun je het beste doen met de pen-tool. Dat is een handige tool waarmee je alle vormen kunt maken. Het voordeel aan Illustrator is dat je alles vectormatig maakt. Dat wil zeggen dat alles wat je maakt in Illustrator oneindig vergrootbaar is. Dit kan erg handig zijn wanneer je je logo een keer op een groot billboard wil laten afdrukken! Wanneer je tot de gewenste vorm bent gekomen is het ook belangrijk om over de naam na te denken. Ga ik hem of wel bij het logo plaatsen of is een beeldmerk genoeg? Wat wordt de compositie van het logo ten opzichte van de tekst en wat vinden anderen ervan? Hoe de klant er naar kijkt is het belangrijkst. Vraag daarom altijd zo veel mogelijk mensen om feedback om te kijken of je nog iets moet aanpassen. Vaak zijn de meningen verdeeld over vormgeving, het is tenslotte een stukje kunst wat je hebt gemaakt. Toch is het belangrijk goed naar kritiek te luisteren, hier leer je het meest van en het helpt je voor je volgende projecten. Hieronder zie je hoe wij van YourBox in Illustrator de compositie bepaald hebben. Soms is het handiger om het logo boven de tekst te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar de cover van dit magazine. Maar voor het briefpapier zou het mooier zijn om het logo links of rechts naast de merknaam te zetten. Als je op deze manier alvast vooruit denkt kom je al snel op een keuze die voor jou merk het beste zal zijn. Vergeet niet om altijd eerst het merk te analyseren volgens het merkmodel voor je een beeldmerk gaat maken. Op deze manier zul je tot het beste rusultaat komen.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

35


Kleuren Na veel proberen en kijken viel onze keus op de kleur groen. Groen is de kleur die in de natuur het meest voorkomt. Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door ge誰rriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden. Groen staat voor: natuur, ontspanning, vrije tijd, kalmte, vrede.

Joey Dankbaar

36 Digitaal werkboek


Typografie & Beeld De opdracht was om voor mijn merkstijl 8 paragrafen van tekst te maken met titels en tekst. Het leek mij een leuke uitdaging dit te doen in dit digitale werkboek. Vandaar dat dit werkboek zo mooi vormgegeven is. Ik heb op iedere pagina aandacht besteed aan de typografie en dit uitgewerkt. Het beeld dat bij mijn merk past zie je in mijn digitale en analoge moodboards op pagina 18 en 19.

Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

37


Joey Dankbaar

38 Digitaal werkboek


Joey Dankbaar

Digitaal werkboek

39


Digitaal Werkboek - Joey D  
Digitaal Werkboek - Joey D  

Dit is mijn digitale werkboek voor de course branddesign.